Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Spel   Multi   + Ny diskussion
Till botten 1 2 | sista

Pusselspel

skapad 15 sep 2016 22:56 | svar 27 st | visats 155 ggr

 
Fröken Keke (F26) 
15 sep 2016 22:56
Jag har lite fått bilden att folk blir avtrubbade av pussel och tycker de är tråkiga, att det är någon lägre sorts spel som inte räknas som genuin underhållning. Jag vill kontra det här och mena på att pusselspel antagligen är en av de renaste spelgenrena som helt avsäger den glansiga ytan för substansfullt innehåll.
Lätta att lära sig, svåra att bemästra, går att spela om väldigt mycket. Du går in i någon sorts meditativ status samtidigt som din hjärna lägger allt fokus på problemlösning, perfekt om man vill tänka i allmänt.

Jag vill att vi tipsar varandra om bra pusselspel, och pratar om de vi tycker om. För att göra det lite mer spännande kan vi avskaffa Tetris direkt. Alla har spelat det fem miljarder gånger, det är tråkigt nu, gå vidare.

Några favoriter.

Meteos

Vid första anblick ganska standard, du har den vanliga grejen med att matcha block efter färg, men här är twisten att du har gravitation att spela med. Varje lyckad kombination gör att blocken lättar från marken, målet är att få dem att lämna skärmen, tyngdkraften varierar beroende på vilken planet man är på.

Wario's Woods

Kombination av pusselspel och plattformsspel, istället för att styra de fallande monstren och bomberna är du istället Toad som springer omkring på spelplanen för att lyfta, bära och sparka omkring pjäserna så de radas upp korrekt. Främjar fingerfärdighet och förplanering.

Mini Metro

Stressimulatorn. Du styr rälsdragningen för tunnelbanesystemet i en växande stad så att passagerarna kan pendla till sin destination så fort och effektivt som möjligt. Ju mer du spelar, desto fler stationer dyker upp med otåliga resenärer. Det som du hade full kontroll på till en början har inom några minuter blivit total kaos.

Bob-omb Breakers

Mig veterligen har det här spelet bara dykt upp som ett minispel i Mario Party 4 och Mario Party DS, men trots det väldigt minimala och avskalade utförandet är tanken simpel och genial. Du tävlar med andra i ett typiskt färgkombineringsmoment, men här finns det inga skiljande väggar mellan era spelytor, du kan med andra ord inkräkta på din granne och sno kombinationer, men måste samtidigt se upp så inte någon annan kommer och förstör för dig.
Skulle enkelt kunnat vara ett fullskaligt spel med lite mer alternativ och spellägen.

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
15 sep 2016 23:00
Är det fel att räkna Bomberman-serien som pussel?

 
! Anmälj Länk
 
 
Alexander Rehnman (P20) 
15 sep 2016 23:08
Two Dots är inte så dumt. Gillar också Professor Layton vs. Ace Attorney.

http://livshornet.se

 
! Anmälj Länk
 
 
KennyMan666 (P31) 
15 sep 2016 23:25
Jag har lätt att bli skitberoende av pusselspel.

Så.

Picross

Finns i väldigt många spel-inkarnationer. Mario's Picross till SNES minns kanske en del, och Picross e-spelen är billiga och bra på 3DS-eShoppen, men den absolut bästa videospelsversionen av Picross som gjorts är ändå Picross DS. Det kan jag starkt rekommendera om du gillar såna här logikpussel.

Reflect Missile

Det här har du antagligen missat för det släpptes bara till DSiWare. Men det betyder ju att du kan skaffa det till 3DS. Studsa tre olika slags missiler på olika sätt för att spränga alla blinkande block på den övre skärmen.

Bombliss

Egentligen en Tetris-spinoff (i Amerika kallas det Tetris Blast), fast med ett helt annat system. Blocken som faller innehåller bomb-block, och för att bli av med rader måste man spränga. Har mest (möjligen bara) funnits som alternativt spelläge i vissa Tetris-versioner.

Det man inte har i begåvning får man ta ut i energi.

 
! Anmälj Länk
 
 
Alexander Rehnman (P20) 
15 sep 2016 23:26
KennyMan666:

Picross


Åh, att jag glömde Picross, ett av mina favoritpussel [love]

Sudoku är inte så dumt heller.

(Gubbvarning på mig?)

http://livshornet.se

 
! Anmälj Länk
 
 
NicolausCamp (P36) 
15 sep 2016 23:30
Lumines i alla sina variationer är ju typ det bästa pusselspelet någonsin!


EDIT: Och så självklart även Mr. Driller-spelen! Stressiga plattformspusslare där syremätaren kan få även den mest samlade person att börja kallsvettas. [crazy]

Det hade passat perfekt till Switch!

 

Ändrad: 15 sep 2016 23:54 av NicolausCamp, ändrad 2 gånger

! Anmälj Länk
 
 
dragonz93 (P24) 
16 sep 2016 01:48
kan man räkna does not commute som ett pusselspel?

https://www.g2a.com/r/rikka

 
! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
11 sep 2017 17:53
Återupplivar tråden med lite fler roliga tips.

Eggo Mania

Anti-Tetriset där du styr en figur som staplar block för att bygga ett torn, den som når toppen först vinner, men om ens torn inte är tillräckligt stadigt kommer det rasa.

Puzzle Bobble

Ultraklassikern, har fått flera efterapningar nu i mobilåldern. Skjut bollar som studsar mot väggar och klibbar fast sig i taket, matcha färger för att tömma spelplanen.

Pyramid

Egentligen en skamlös Tetris-klon med annan form på blocken, har ett fundamentalt designfel som gör att man lätt kan göra rader omöjliga att fylla, men intressant om man vill ha en skum twist på det gamla dammiga. Se även Tetris 2 för ett annat bekant spel med konstiga former på blocken.

Pac-Panic

Typiska fallande block med Pac-Man-tema, twisten är att Pac-Man ibland dyker upp som pjäs och kan äta alla spöken på den väg gravitationen låter honom färdas. Höjdpunkten är ett utmaningsläge med fördesignade scenarion man måste klara med begränsade resurser.

Super Puzzle Platformer Deluxe

För de som tycker pusselspel har för lite pangpang och puffror.

Jobbar fortfarande med Rombra.

 

Ändrad: 11 sep 2017 17:54 av Fröken Keke, ändrad 1 gång

! Anmälj Länk
 
 
Karmosin (P) 
11 sep 2017 18:27
Money Idol Exchanger/Money Puzzle exchanger


Ett hektiskt battle tetris-liknande spel där man har fallande yen-mynt ovanför sig som man kan samla upp och försöka växla till en högre valuta genom att stapla mynten på varandra.

När du staplar två eller fler 500 yen på varandra så försvinner mynten helt och hållet. Väldigt roligt spel att spela med en vän. [smile]

Eheeheeheheheeee...

 
! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
11 sep 2017 19:42
Karmosin:

Ett hektiskt battle tetris-liknande spel där man har fallande yen-mynt ovanför sig som man kan samla upp och försöka växla till en högre valuta genom att stapla mynten på varandra.


Oj, det låter avancerat. Måste man kunna yen-kursen för att begripa?

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
Karmosin (P) 
11 sep 2017 19:52
Fröken Keke:

Oj, det låter avancerat. Måste man kunna yen-kursen för att begripa?


Inte direkt, bara grundläggande addition, som t'ex att man ska stapla 5 1-yen för att växla till 5, 2 femmor för 10, 5 10'r för 50 och så vidare. [smile]

Eheeheeheheheeee...

 
! Anmälj Länk
 
 
Rillee (P35) 
11 sep 2017 19:52
Tetris Attack till super nintendo är en stor favorit!

PSN: Rillee_swe

 
! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
11 sep 2017 21:42
NicolausCamp:

Och så självklart även Mr. Driller-spelen! Stressiga plattformspusslare där syremätaren kan få även den mest samlade person att börja kallsvettas. [crazy]


Länge varit nyfiken på det här, köpte precis DS-versionen.

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
20 jan 2018 04:10
Återupplivning och massa nya tips!

Tricky Towers

Eggo Mania med mer fysik och mindre plattformande.

Hexic

Den gömda juvelen som ingick i varje Xbox 360, finns numera på mobiltelefoner i en gratisvariant som heter Hexfall. Rotera hexagoner för att matcha färger och se vad som händer om man lyckas göra en cirkel av samma färg.

Zoocube

Ett försök till pusselspel i tre dimensioner, faller mest på att kontrollerna inte låter en kontrollera sin kub på ett intuitivt sätt. Den största höjdpunkten är musiken.

Peggle

Det här är nog varför pachinko är så populärt i Japan.

Zuma

Färgade bollar rullar längsmed en skåra, skjut bollar av matchande färger ur din grodstaty, se till så att inte kulraden ramlar ner i dödsgropen.

Magical Drop

Radda upp bollar efter färger i taket, här gäller det dock helt att plocka ner och slänga tillbaka de som redan finns där uppe. Mycket sortering.

Kuru Kuru Kururin

Kanske i det lite mer action-fyllda laget, men brukar klassas som pusselspel i stort. Styr en roterande propeller igenom trånga passager den egentligen är för stor för.

It's Mr. Pants

Ursprungligen ett Donkey Kong-spel som strukturerades om med Rares underliga maskot istället. Det gäller att använda ett begränsat antal färgade block för att göra de utsatta på spelplanen till perfekta fyrkanter, och göra allting i rätt ordning så att skärmen blir tom. VÄLDIGT klurigt!

Panic Bomber

Spelade det här väldigt mycket på min gamla mobiltelefon i högstadiet. Tänk Puyo Puyo fast med explosioner.

Deblock

Tetris från fyra håll samtidigt. Istället för att fylla rader ska man fylla fyrkanter.

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
Eiinnd (P) 
20 jan 2018 04:25

"Inget illa menat, men sånt där låter alltid så hipster-aktigt för mig." - NicolausCamp

 
! Anmälj Länk
 
 
Evangelah (P) 
20 jan 2018 12:22
Fröken Keke:

Hexic


Har spelat det som bara den, riktigt roligt pusselspel. Finns det något väldigt likt till Android eller någon annan bärbar enhet?

Min läsförmåga är bra idag...

 
! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
20 jan 2018 12:29
Hexfall finns gratis till tefloner, ja.

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
Silhuett (P) 
20 jan 2018 12:33
Enda pusselspelen jag gillat är Chu Chu Rocket och Solomon´s Key. Så jag tipsar om dom. Även fast alla här inne sannolikt har spelat dom.

Struggle from the womb to the tomb

 
! Anmälj Länk
 
 
AT7 (P33) 
20 jan 2018 12:41
Fröken Keke:

Alla har spelat det fem miljarder gånger, det är tråkigt nu, gå vidare.


Hey hey hey.. There's no need for name calling..

Anyways.. Säger som vanlig Orbital.


Obsessed?... Nah, just Bebopín..., http://users.ign.com/collection/AT7

 
! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
21 jan 2018 22:28
Silhuett:

Chu Chu Rocket


Måste ta itu med det någon dag, velat spela i många år.

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
Sarato (P30) 
22 jan 2018 10:13
Fröken Keke:

Måste ta itu med det någon dag, velat spela i många år.


Jag har ett oöppnat exemplar som du skulle kunna få om du vill testa. [smile]

Ah! Life giving water! Nectar of the gods!

 
! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
22 jan 2018 11:04
Jag har dock ingen Dreamcast. ;_;

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
Sarato (P30) 
22 jan 2018 11:18
Fröken Keke:

Jag har dock ingen Dreamcast. ;_;


Då blir det såklart svårare. [cute]

Ah! Life giving water! Nectar of the gods!

 
! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
7 feb 2018 20:12
Brukar spela Puyo Puyo Tetris på min Switch, tycker det är bra med dubbelt på en kassett för variationen. Känner dock att Switch som bärbar konsol har en grov brist på pusselspel, finns en uppsjö till andra bärbara konsoler, och det känns lite som en gammal tradition att ha sådana spel när man är ute på vift.

Funderade på vilka spel jag skulle vilja se portas till plattformen, men kom snart fram till att istället för enstaka separata spel borde Nintendo gå tillbaka till en gammal grej de gjorde förr.Nintendo Puzzle Collection var ett Japan-exklusivt spel till Gamecube som samlade Dr. Mario, Yoshi's Cookie och Panel de Pon (Tetris Attack/Puzzle League), i samma anda som dubbelkassetten med Tetris och Dr. Mario till Super Nintendo.
Nintendo sitter på ett ganska stort utbud pusselspel, vore det inte roligt om de gjorde en sådan här samling igen, ännu större och oändligt behändig för det bärbara formatet?

Vi kan ha samma uppsättning som innan, men dra på med min darling Wario's Woods, Picross, Kuru Kuru Kururin och Pokémon Shuffle.

(Och en fullversion av Bob-omb Breakers, snälla.)

Säkert bara en osannolik dröm med tanke på Nintendos nya inställning om att återutge gammalt material, men det vore roligt. Oavsett väntar jag otåligt på när vi får fler pusselspel till Switch.

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
Vetotat (P29) 
7 feb 2018 21:32
Om man gillade Might & Magic Clash of Heroes väldigt mycket. Men samtidigt sörjer det faktum att det antagligen aldrig kommer att göras en uppföljare. Vad finns det då för lämpliga substitut med liknande pusselmekanik man kan spela?

 
! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Multi | Till toppen 1 2 | sista

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.