Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Spel   Recensioner   + Ny diskussion
Till botten Visar hela tråden

Isabell Rydén recenserar Alone with You

skapad 8 feb 2017 07:58 | svar 3 st | visats 60 ggr

 
Oskar Skog (P) 
8 feb 2017 07:58

ALONE WITH YOU
(PC (testat), PS4, PS Vita)
Isabell Rydén


Rymden. Universum. Oändligheten. Det är något med det som både fascinerar och skrämmer mig på samma gång, att få flyta omkring däruppe omsvept i ett mörkt kosmos och samtidigt titta ner på Jorden.


I Alone With You befinner vi oss ute i rymden och jag anammar det som skrämmer mig näst mest, en ensamhet utan slut. Jag tar mig an den okända karaktären klädd i en rymddräkt och en röd, stickad halsduk värmande runt halsen (även i rymden behövs det en halsduk). Med enkel navigering finner jag min rymdfarkost en bit bort och den tar mig till en koloni som består av sex olika byggnader. I första byggnaden ligger det utslagna drönare lite överallt i korridorerna och det blir snart tydligt för mig att jag är alldeles ensam. När ensamheten kryper allt närmare upptäcker jag en artificiell livsform, en AI, som berättar den mörka sanningen för mig. Jag har mindre än en månad på mig att ta mig ifrån den kollapsande och numera livlösa planeten. Det är nu upp till mig att reparera den allra sista rymdkapseln för att ha en chans att överleva.


Till min lättnad visar det sig att jag inte är helt ensam. AI:n har nämligen bevarat fyra hologram, varpå min kommunikation med dem kommer att bli min nyckel till överlevnad. Dessa hologram är minnen efter fyra värdefulla personer som levde och jobbade på planeten innan den stora olyckan, The Rift Event, inträffade. De är väl medvetna om att deras mänskliga version inte längre existerar, därför är det en tyngd av sorg som drar över dem när de berättar om sina gamla liv och sedan kommer på sig själva att de inte längre finns. Det är några sorgsna och nostalgiska konversationer mellan det som var och det som är.


Men även om konversationerna känns äkta och det byggs upp en känslosam stämning lyckas det aldrig riktigt ta tag i mig och jag känner aldrig den där hopplösheten som spelet vill förmedla.


För dagar kommer och går. Jag vaknar upp för att göra om samma rutin som dagen innan. Jag får mitt uppdrag, besöker en ny byggnad och pratar sedan med hologrammet av personen som brukade arbeta där. Rent spelmässigt bjuds det inte på mer än så.


Alone With You är en pixlig och pastellig korsning mellan en visuell novell och ett klassiskt äventyrspel, där äventyret och mystiken ligger i att få nosa runt i människors anteckningar och prata med hologrammen. Det finns pussel lite här och var som man måste lösa för att komma vidare i berättelsen men de blir aldrig avancerade, inte heller särskilt tillfredsställande. Uppdragen hade behövt en dos med variation och med den linjära uppbyggnaden kan jag inte låta bli att tänka att jag kanske skulle ta hand om disken istället.


Alone With You är ett spel vars styrka ligger i berättandet. Genom spelets gång får vi lära känna karaktärerna bakom hologrammen och undertoner till en kärlekshistoria uppenbarar sig men det lyckas ändå inte smälta mitt hjärta och jag lämnas oberörd.


I rymden kanske jag inte har några känslor.


JA | NEJ
VARFÖR: Det är en fin berättelse men efter timmar av upprepning så är det inte speciellt givande.
PLUS: Estetiken.
MINUS: Pussel och uppdrag som saknar variation.Visa nyheten som publikation

 
! Anmälj Länk
 
 
Daniel Eyre (P31) 
8 feb 2017 10:21
Synd. Spel- såväl som filmvärlden lider ju ofta oerhört av skaparnas oförmåga att kill their darlings. Att klippa ner, skala av.

facebook.com/DanielEyre | instagram.com/ioeyre

 
! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
8 feb 2017 12:04
Verkligen synd att spelet känns på det här viset när det ser så himla trevligt och spännande ut både tematiskt och grafiskt ._.

Tomas "ConraDargo" Engström

 
! Anmälj Länk
 
 
Isabell Rydén (F) 
8 feb 2017 20:02
Tomas Engström:

Verkligen synd att spelet känns på det här viset när det ser så himla trevligt och spännande ut både tematiskt och grafiskt ._.


Ja. Det estetiska är verkligen jättecharmigt och den lilla halsduken som svävar i luften men det var verkligen bara samma sak :(

 
! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Recensioner | Till toppenVisar hela tråden

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.