Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Spel   Recensioner   + Ny diskussion
Till botten 1 2 | sista

Oskar Skog recenserar Mario Kart 8 Deluxe

skapad 9 maj 2017 07:30 | svar 45 st | visats 262 ggr

 
Oskar Skog (P) 
9 maj 2017 07:30

MARIO KART 8 DELUXE
(Switch)
Oskar Skog


Låt oss börja med att etablera några subjektiva åsikter om Mario Kart 8 och se om vi kan nå fram till en objektiv sanning om hur bra Mario Kart 8 Deluxe faktiskt är.


Jag har en teori.


Den börjar så här. Svara JA eller NEJ på följande två frågor:


1. Jag tycker att Mario Kart 8 till Wii U är det bästa spelet i Mario Kart-serien.


JA | NEJ


2. Jag tycker att Battle-läget är en viktig och nödvändig del av Mario Kart-serien.


JA | NEJ


Du kan anteckna dina svar, så att du inte glömmer bort dem. Det kommer en sista fråga i slutet av den här texten som är avgörande för att vi ska få fram den objektiva sanningen om det här spelet.


Min teori är att majoriteten som svarat JA på den första frågan också har svarat NEJ på den andra. Och tvärtom. Majoriteten av alla som har ett NEJ på fråga ett har också ett JA på fråga två.


Jag svarar JA på den första och NEJ på den andra. Bara så du vet. Du kan anteckna det också.


Mario Kart 8 Deluxe är för alla som svarat NEJ på den första frågan (och följaktligen JA på den andra).


Ja, och för alla andra också.


Inte minst med de två nyheterna i spelet som är inkluderande för små barn, nybörjare eller till exempel spelare med funktionshinder. Det är möjligt att låta spelet hjälpa till att styra och/eller gasa fordonet. Att ha på autostyrning gör att bilen eller motorcykeln håller sig kvar på vägen. Det gör å ena sidan att du inte kan ta några genvägar, men å andra att du aldrig faller av Rainbow Road. Med en automatisk farthållning behöver du inte oroa dig för värk i tummen.


Det går inte att vinna de svårare klasserna med de här funktionerna påslagna, men det gör att alla kan ha roligt tillsammans.


Det här går naturligtvis att stänga av.


Mario Kart 8 Deluxe till Switch är Mario Kart 8 till Wii U och om du aldrig spelade Mario Kart 8 till Wii U kommer den här nya versionen av spelet till Switch att kännas överväldigande.


Här finns 48 banor (det inkluderar allt nedladdningsbart material från Wii U och det är här hittar vi några av de allra bästa banorna till spelet), ett mer traditionellt Battle Mode med fem spellägen som spelas på åtta olika arenor, mängder av karaktärer samt fordon som har olika uppgraderingsmöjligheter.


Allt är öppet från början i spelet. Alla cuper, svårighetsgrader och samtliga karaktärer är upplåsta (till skillnad från Mario Kart 8). Det enda som fortfarande är låst bakom myntsamlande är fordon, hjul och glidskärmar.


Om du är en av dem som av någon anledning tycker att det är en bra speldesign (ledtråd: det är det inte) att grinda i spel för att låsa upp vanliga funktioner kan du ägna tid åt att få en guldbil, guldhjul, guldskärm och … guld-Mario.


Jag vet att ni finns. Jag har en sådan som bor här hemma. Det spelar ingen roll vilket spel det är, om det finns något i guld som går att låsa upp är det hans mål.


"Då är man en pro-player, pappa", säger pojken.
"Jag tänker inte sitta och göra allt det där en gång till. Vi har redan gjort det i Mario Kart 8."
"Vi kan spela varannan gång."
"Jag vill inte."
"Det blir roligt, pappa. Du säger ju att vi ska göra saker tillsammans."


Och så sitter vi där och låser upp guldbilen, guldhjulen, guld ...


Jag är glad för att jag aldrig någonsin behöver spela genom 50CC och 100CC igen, bara för att hitta någon slags utmaning i andra klasser. Jag är glad över att kunna välja vilken karaktär jag vill (nu väljer jag visserligen bara Luigi eller Splatoon Girl (den senare är en av de nya karaktärerna som introduceras i den här versionen), men ändå) istället för att begränsas av ett urval och dumma regler.


Jag spelar inte Mario Kart för att låsa upp saker. Jag spelar det för att möta andra.


Om du tänker köpa Mario Kart 8 Deluxe för att spela det för dig själv har du valt fel spel.


Mario Kart har alltid handlat om multiplayer. För att spela med andra i soffan eller online. Eller både och. Ibland samtidigt.


Den lokala multiplayern är för en till fyra spelare på delad skärm (på tvn eller i Tabletop) och känner du andra som har en Switch kan åtta av er träffas för att spela i det lokala nätverket. Eller anordna Lan-partyn.


Om du tar Mario Kart 8 Deluxe online är det för upp till tolv spelare.


Och här har vi spelets stora skönhetsfläck.


Den är samma nu som då.


Nej, jag pratar inte om ”I’m using tilt controls!”. Det är lika roligt att säga i lobbyn fortfarande. Jag pratar om det mycket mer irriterande ”A communication error has occurred”.


Det är Nintendo som säger det, till oss.


Nintendos onlinetjänst för Mario Kart 8 till Wii U var … och det här är det snällaste jag kan komma på att säga: användarvänlig. Tryck på en knapp och vänta på att hitta en match mot andra som sitter någon annanstans och hoppas på att det inte blir för mycket lagg eller det där hatade "communication error". Det känns inte som det hänt någonting under de tre åren som gått sedan det släpptes och den här nya versionen av spelet.


Det positiva är väl att man har chansen att rösta på vilken bana man vill spela på mellan matcherna (och säga ”I’m using tilt controls!”). Det är ju mer än vad man kan säga om till exempel Splatoon.


Och när jag vinner ett lopp (för det gör jag) får min Mii en stor och glänsande guldkrona på huvudet i lobbyn.


Plötsligt bryr jag mig om guld.


När onlinetjänsten fungerar är den sömlös, och det går att förlora timmar i det här spelläget utan att man märker att tiden går. Men den saknar i stort sett alla möjligheter som vi kommit att förvänta oss i onlinespel på konsolmarknaden sedan många, många, år tillbaka. Låt oss hoppas att Nintendo har en bättre plan än att släppa en mobilapplikation för det som andra kallar standardiserade funktioner när de ska börja ta betalt för tjänsten i höst.


Men det är också det enda negativa som går att säga om Mario Kart 8 Deluxe och för det mesta fungerar onlineläget. Det är bara så spartanskt och bristande i funktionalitet, vilket blir en stor kontrast i ett spel från ett företag som annars har en så otroligt bra känsla för de minsta detaljer.


Vi pratar om ett spel där varje karaktär har minutiösa animationer och ansiktsuttryck som bara blir synliga på skärmbilder och under långsamma repriser.


Det är löjligt snyggt.


Minns du hur länge vi tjatat om Pixar-kvalité på spelen varje gång en ny konsol lanseras? Den där ständiga frågan: ”när ska vi få grafik som Toy Story?”.


Det spelet är här och det heter Mario Kart 8 Deluxe.


Switch är inte den kraftfullaste konsolen på marknaden, men i 1080p (på tvn) och med uppdatering på 60 bilder per sekund tillsammans med Nintendos visuella design, deras känsla för vad som är viktigt att fokusera på och förmåga att prioritera resurser är Mario Kart 8 Deluxe det snyggaste spelet du kan spela på din tv just nu.


Om du tar Switch med dig när du lämnar tvn blir det en helt annan sak.


Inte bara för 720p och samma 60 bilder per sekund.


Tänk på det här: det senaste bärbara Mario Kart-spelet var Mario Kart 7 till Nintendo 3DS.


Att gå från Mario Kart 7 (Nintendo 3DS) till Mario Kart 8 Deluxe (Switch) är mer än bara ett vanligt generationshopp, det är ett språng in i framtiden. Att ha den här kvalitén på bärbara spel som Nintendo har introducerat till Switch med The Legend of Zelda: Breath of the Wild och Mario Kart 8 Deluxe är ett minst lika viktigt steg som när de introducerade en pekskärm på den här marknaden.


Eller, ja, när de släppte Game Boy.


Och det säger något om potentialen som finns i Switch.


Nu kan du ta fram pappret där du antecknade dina svar tidigare i den här texten. För nu när du har läst allt det här återstår bara en sista fråga för att komma fram till den objektiva sanningen om det här spelet.


Allt du behöver veta.


3. Ska du köpa Mario Kart 8 Deluxe till Switch, oavsett vad du svarat på de andra frågorna?


JA | NEJ
VARFÖR: Det här är det bästa spelet i Mario Kart-serien och därmed ett av Nintendos bästa spel någonsin.
PLUS: Om du aldrig köpte Mario Kart 8 till Wii U kommer Deluxe-versionen att kännas som en revolution för den här spelserien.
MINUS: Onlineläget kändes arkaiskt redan 2014 och Nintendo har gjort väldigt lite för att uppdatera det eller få det att fungera bättre.Visa nyheten som publikation

 
! Anmälj Länk
 
 
Rikard Halvarsson (P) 
9 maj 2017 09:03
Jag håller med om precis allt du skrev.

Det är skönt att inte behöva låsa upp alla banor igen, för oss som gjorde det till Wii U. Och det sämsta är fortfarande deras online-lösning. Dock kan man ju byta bil mellan matcherna, vilket är ett stort framsteg för att vara Nintendo ^^

Jag hoppas nu på mer vanliga banor till spelet. Även fast att jag inte tror det kommer. Deluxe är nog slutet på Mario Kart 8. Nu får vi vänta några år.

 
! Anmälj Länk
 
 
Onlyindreams (P37) 
9 maj 2017 09:10
Är fruktansvärt sugen på detta men känns inte som att Zelda och detta är nog för att övertyga mig själv om ett köp.

Precis som Monotaku skriver så är ju risken att det inte kommer något nytt Mario Kart denna generationen.

Cake or Death?

 
! Anmälj Länk
 
 
Gamer247 (P) 
9 maj 2017 09:12
Ännu en "spot-on" review av Herr. Skog!
Håller med på samtliga punkter! :)

 
! Anmälj Länk
 
 
Seb (P28) 
9 maj 2017 09:32
"I'm using tilt controls!"...

tilt...

...motion ska det ju vara. Som det var i MK8 i EU. Vad gör ni, Nintendo? Bara sabbar. [sad]

Portable gaming was intended for use while on the toilet. Fact.

 
! Anmälj Länk
 
 
Rikard Halvarsson (P) 
9 maj 2017 09:36
Onlyindreams:

Precis som Monotaku skriver så är ju risken att det inte kommer något nytt Mario Kart denna generationen.


Nja. Det jag menade var att det nog inte lär kommer några fler banor till MK8. Dock lär det ju dyka upp något Mario kart senare, det tror jag.

 
! Anmälj Länk
 
 
Oskar Skog (P) 
9 maj 2017 09:41
Seb:

...motion ska det ju vara.


Eller hur! Det var ännu roligare.

 
! Anmälj Länk
 
 
Onlyindreams (P37) 
9 maj 2017 09:43
Monotaku9:

Dock lär det ju dyka upp något Mario kart senare, det tror jag.


Jag är ärligt talat osäker. De har aldrig släppt två till en generation tidigare.

Cake or Death?

 
! Anmälj Länk
 
 
Oskar Skog (P) 
9 maj 2017 09:54
Onlyindreams:

De har aldrig släppt två till en generation tidigare.


Och Mario Kart 8 Deluxe lär sälja under hela Switch livstid.

Jag tror inte att vi får se ett nytt spel i serien till Switch. Inte med det här paketet redan tillgängligt.

Det skulle vara om Nintendo bestämmer sig för att ta serien åt Smash Bros-hållet och göra ett Nintendo Kart (och Mario Kart 8 är ju på god väg dit) istället.

 
! Anmälj Länk
 
 
Rikard Halvarsson (P) 
9 maj 2017 09:58
Oskar Skog:

Och Mario Kart 8 Deluxe lär sälja under hela Switch livstid.


Om det blir så får vi hoppas på fler banor. Annars får vi vänta i fem-sju år på nästa spel? Eller vad det kan ta...

 
! Anmälj Länk
 
 
Schultz (P) 
9 maj 2017 10:09
Lätt att drömma om ett Mario Kart 9 till Switch, men MK8D är så bra att de gärna får lägga energin på andra spel istället. Hellre ett nytt Donkey Kong eller Metroid (eller ni vet, något helt nytt) än mer Mario Kart. Tror Nintendo tänker likadant.

"Arvid cementerade härmed sin status som ärkepajas och vildhjärna" / Albin

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
9 maj 2017 10:23
Haha, jag är faktiskt en av få som gillar att få saker upplåsta. Gör att jag känner att jag faktiskt uppnått någonting med att klara en cup.

"Ah, nu kan jag spela de här banorna som jag nyss inte hade tillgång till för att jag inte klarat svamp-cupen". T.ex. Men förstår att dagens adhd-publik vill ha allt direkt. Själv tycker jag några fordon för att jag samlat mynt känns rätt "meh". Men å andra sidan är det väldigt bra banor som gör att jag ändå vill spela. Lätt det bästa i serien. Och jag tycks vara en av få som svarar ja på båda första frågorna. Så nu har det gått från bästa spelet i serien till ultimata bästa spelet i serien. Typ.

Arvid Schultz:

Hellre ett nytt Donkey Kong eller Metroid (eller ni vet, något helt nytt) än mer Mario Kart


Jag ser gärna att MK9 dröjer några år i alla fall! Att Retro kanske får göra ett nytt Metroid, sen någonting annat, innan behovet av ett nytt MK blir aktuellt. Nya IPn till Switch känns rätt behövligt.

 
! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P34) 
9 maj 2017 10:40
Stör mig något extremt på att screenshotsen på Switch kommer i 1280x720 istället för 1920x1080 NÄR jag har den dockad. :(

Aaron

 
! Anmälj Länk
 
 
Luxemburgz (P) 
9 maj 2017 11:12
Det enda jag stör mig på med Deluxe är att blixtar, blåskal, tre röda skal (sex i det här!) och att bli träffad av andra oundvikliga vapen känns betydligt mer frekvent än i originalet. Kan det vara en följd av att de eftersläpande datorstyrda spelarna också kan hålla två vapen nu eller har jag bara haft mer otur?

Men efter att återigen ha trippelstjärnat alla cuper kan jag konstatera att MK8 i mitt tycke fortfarande är ett av världens bästa spel :D

 
! Anmälj Länk
 
 
Oskar Skog (P) 
9 maj 2017 11:20
Luxemburgz:

kan hålla två vapen


Ja, absolut. Det gör ju att alla spelare har potential till att ha dubbelt så många saker under en match.

 
! Anmälj Länk
 
 
lonian (P35) 
9 maj 2017 11:23
Kommer naturligtvis köpa det när jag har en Switch.
Men jag tycker det är synd att alla banor är upplåsta.
För jag kommer faktiskt nöta en del själv, då det är en bärbar konsol och har inte planerat för att köpa Nintendo online.

http://www.Lonian.se

 
! Anmälj Länk
 
 
Schultz (P) 
9 maj 2017 11:31
Det här med för och emot att låsa upp saker.

Alltså det finns 52 bildelar att låsa upp, samt guldgrejer och alternativa startskärmar. Jag tycker det är perfekt med sådana morötter och att de faktiska cuperna och karaktärerna finns från start.

Så de som tror att allt är upplåst från start har ju fel. Finns mycket att nöta för att få tillgång till. Jag har spelat i 10-15 timmar och låst upp långt ifrån alla bildelar, och absolut inga guldgrejer.

"Arvid cementerade härmed sin status som ärkepajas och vildhjärna" / Albin

 
! Anmälj Länk
 
 
|Berra| (P37) 
9 maj 2017 11:33
Har faktiskt noll lagg när jag spelar online, iaf så märker inte jag av det själv. Däremot så har jag lagg på nästan samtliga online spel på PS4 och Xbox One.

Communication error har jag också stött på och beror troligen på överbelastade servrar. Man vet inte var Nintendo har placerat ut sina Mario Kart servrar. Online spel tycks ha en tendens att bli sämre med tiden då man stänger ner servrarna.
Ett lysande exmepel är Halo 5 där man stängde flera servrar i Europa bara efter ett par veckor.

Mario Kart 8 Deluxe är det bästa MK spelet, men kommer jag spela detta om 2 år framåt ?
Jag har redan spelat mig så där lagom less på Wii U spelet.
Men jag kommer ändå inte ihåg alla banor som var på Wii U märker jag, hittar fler genvägar nu igen så det känns ändå fräscht på något sätt.

Battle mode har jag inte spelat sedan Super Mario Kart på snes och är inget jag kommer spela förutom i soffan.

Tycker på det hela att MK8 är ett komplett spel.

 
! Anmälj Länk
 
 
Woosley (P) 
9 maj 2017 12:06
Jag svarade "JA" på fråga 1 och 2 och på fråga 3 svarar jag: "NINTENDO FÖR HELVETE, SLÄPP BATTLE MODE TILL WII U!!!".

 
! Anmälj Länk
 
 
Det Lilla Svinet (P26) 
9 maj 2017 12:15
Känns onödigt med en uppföljare. Som Oskar skrev är detta i princip så nära pixar man kan komma.

Hoppas på nytt content dock och att mk8 blir en plattform för mario kart. Skulle även vara kul med uppdateringar som ger en ännu fler inställningar.

Frågan är dock hur det blir med det. Det är ju ARMS teamet som jobbade med mk samt att redan sagt att det spelet kommer få content likt det första splatoon.

NintendoID: Kinderfeld (The Guy)

 
! Anmälj Länk
 
 
Redfoxe (P29) 
9 maj 2017 13:12
Absoluta favorit Mario Kart.
Träffade så rätt för mig :)

Loadings egna lilla Retro-Räv

 
! Anmälj Länk
 
 
Derwent (P35) 
9 maj 2017 13:41
Bra recension! Wii U var den första nintendo-konsolen som jag inte har ägt så detta att få chansen till spel som detta nu känns väldigt bra. Men som Oskar skriver är det nästan lite överväldigande med alla banor och val!

 
! Anmälj Länk
 
 
NicolausCamp (P36) 
9 maj 2017 14:44
Tror vi att nästa Mario Kart kommer att bli ett traditionellt "Mario" Kart? Känns som om Nintendo iom det här spelets alla gästkaraktärer öppnar dörrarna för seriens framtid som en Nintendo "All-Star"-upplevelse, inte olikt vad Sega gjorde.
Eller ja, Mario Kart som varumärke är ju stort, men ban- och karaktärsvariation kan komma att bli något riktigt speciellt i nästa spel om de spinner vidare på vad de påbörjade här!

Puff-Puff?

 
! Anmälj Länk
 
 
Oskar Skog (P) 
9 maj 2017 15:11
NicolausCamp:

Eller ja, Mario Kart som varumärke är ju stort


Ja, dom lär behålla Mario Kart som varumärke, men jag kan lätt se att det blir Nintendo Kart i karaktärer/banor. Som du skriver är vi ju i stort sett där.

 
! Anmälj Länk
 
 
Mustaine (P26) 
9 maj 2017 15:44
Bästa spelet 2014, näst bästa spelet 2017.
Zelda BOTW tar den platsen.

 
! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Recensioner | Till toppen 1 2 | sista

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.