Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Spel   Recensioner   + Ny diskussion
Till botten Visar hela tråden

Douglas Lindberg recenserar Dirt 4

skapad 19 jun 2017 07:49 | svar 3 st | visats 27 ggr

 
Oskar Skog (P) 
19 jun 2017 07:49

DIRT 4
(PS4 (testat), Xbox One, PC)
Douglas Lindberg


Dirt-serien har alltid betytt väldigt mycket för mig. Colin McRae Rally (som det hette innan Colin McRae så tragiskt gick bort) var det första bilspelet jag ägde. Dirt till Xbox 360 är mitt favoritspel när det kommer till racing under den förra generationen och Dirt 3 hade så bra körglädje att det tog hela tre år innan Forza Horizon kom och kunde efterfölja Codemasters pärla till spel.


Det var därför ingen slump att Dirt 4 intresserade mig.


Och nu undrar du såklart om det gjorde mig lyckligare som människa?


Det något dystra svaret på den frågan är att, nej, tyvärr inte. Dirt 4 lyckades inte fånga mig alls. 


Dirt 4 är ett racingspel i allmänhet och ett rallyspel i synnerhet. Det finns fyra olika kategorier att ta sig an; rally, klassiska rallytävlingar, rallycross och landrush, vilket är lite kraftfullare bilar som kör mot varandra på en grusbana med hopp.


Detaljarbetet i Dirt 4 är magnifikt. Vattenhinder sliter sönder bilarna om en kör för fort, däcksbarriärer reagerar olika beroende på vilken vinkel bilen har när den träffar och karossdelar lossnar beroende på hastighet och vilken typ av smäll en åker på. Grafiken i sig är relativt intetsägande men den tekniska prestandan är suverän.


För det är ändå ett faktum att när Codemasters gör spel så vet en att spelet med största sannolikhet kommer vara välutvecklat. Dirt 4 är inget undantag, i alla fall när det gäller körkänslan som fortsätter vara på topp. Ingen gör rally så bra som Codemasters gör det. Känslan är responsiv, mjuk och med en ratt kommer den verkligen till sin rätt. Jag är ett med bilen.


Vad de däremot inte är lika konsekventa med är presentationen.


Dirt 4 är helt ärligt jättetråkigt.


Dirt Rally kom för ganska exakt ett år sedan till konsol och tog Dirt tillbaka till rötterna med regelrätt rally. Det var ett mycket bra spel men det saknade djupet vilket gjorde att upplevelsen kändes någorlunda rumphuggen. Dirt 4 har i sin tur mer eller mindre kopierat Dirt Rallys koncept men skillnaden är att de har utökat antalet tävlingar och lagt till en funktion som låter dig skapa ett eget stall från grunden med egen färgsättning, inhyrning av personal och en enklare ekonomisk formula som låter dig köpa bilar med hjälp av prispengar.


Det här är bra och det ska Dirt 4 också få cred för.


Men problemet är att det mesta har vi redan sett. Det är Dirt Rally all over again vilket känns en aning snopet. Det är inte nästa del i Dirt-serien utan det här känns mer som en expansion av någonting som redan finns, vilket i slutändan gör en besviken. Snygga menyer, snygg teknisk grafik, bra musik, tight gameplay, allt det där som är så bra räcker inte för att väga upp allt det där som är så dåligt. Det är synd, för ambitionen är enorm men det lyfter inte.


En sak är viktig att komma ihåg dock. Dirt 4 passar både för nybörjaren och den mer rutinerade då styrningen kan ställas in att vara antingen arkadig eller simulerande. Spelet överlag är dessutom väldigt inbjudande med en enkel premiss (kör och vinn) samt en genomgående körskola där en får lära sig grunderna när det kommer till rally. Det är också väldigt roligt att låsa upp nya fordon, nya licenser och samla erfarenhetspoäng samt pengar som en kan köpa nya föremål för. Dirt 4 är ett väldigt bra spel, det är inget snack om den saken, men det kanske inte är det spel som just jag ville se.


Så för att summera, Dirt 4 är kompetent. Men har du spelat någon tidigare del kommer du att bli besviken. Jag sätter betyget JA för att spelet utifrån ett neutralt synsätt håller måttet. Men är du rutinerad gör du lika bra i att hålla fast vid Dirt Rally. Dirt 4 är mer eller mindre samma sak igen.


Har du inte spelat någon tidigare del (och då kanske framförallt Dirt Rally) och känner dig sugen på att plocka upp ett rallyspel är Dirt 4 ett jättebra alternativ.


JA | NEJ
VARFÖR: För att det fortfarande är ett bra spel.
PLUS: Grafiken, tekniken och körkänslan är på topp.
MINUS: Presentationen är bristfällig. Det här är en repetition från förut.Visa nyheten som publikation

 
! Anmälj Länk
 
 
|Berra| (P37) 
19 jun 2017 09:48
I Dirt Rally kraschade man mycket oftare, känns som bilen är mycket stabilare i Dirt 4, på gott och ont då.
Vartannat race känns som det blir perfekt i Dirt 4 men i Dirt Rally fick man verkligen kämpa för ett perfekt race.
Å andra sidan klagade jag enormt på styrningen i Dirt Rally, det kändes inte responsivt nog med ratt och bilen voltade för ingenting.
Dirt 4 känns som något mellanting, för lätt men ändå utmanande emellanåt men sällan infinner sig den där äkta körglädjen efter ett perfekt lopp.

 
! Anmälj Länk
 
 
Nightswipe (P) 
19 jun 2017 12:19
|Berra|:

I Dirt Rally kraschade man mycket oftare


Jajamensan!

Dirt rally var ju uppbyggt efter sträckor baserade på verkliga sådana. Detta innebar ju att vägarna var väldigt guppiga (tänk wales & grekland) och svängde extremt mycket. Det var sällan man kom upp i högre hastigheter i Dirt Rally. Kanske någon enstaka gång på ett par sträckor, tänker på Tyskland gällande just detta.

Dirt 4 skiljer ju sig något enormt mot Dirt Rally gällande uppbyggnad av sträckor. Dirt 4 är MYCKET snabbare i jämförelse med Dirt Rally, och då även enklare.

Det beror ju mest på att Dirt 4 främst använder sig av My stage för att generera sträckor. Alla sträckor man får fram är ju bara hopkok av tiles som lägger sig som olika typer av pussel.
På ett sätt är det en fördel med detta systemet men det finns även nackdelar. Fördelen är att alla sträckor blir olika, nackdelen är att alla sträckor är på tok för lika varandra.
Det räcker att köra en lång sträcka i varje land kanske en eller två gånger, sen har man redan sett allt. Resten är bara ommöblering på gott & ont.
Senast igår höjde jag på ett ögonbryn när jag åkte över en liten träbro i australien. Wow liksom [crazy]

Jag tror Douglas nämnde ovan att Dirt 4 mest känns som en expansion & jag kan inget annat än att hålla med.

Dirt Rally + Dirt 4 hade varit ett perfekt spel. Nu spretar bägge spelen lite för mycket åt olika håll, särskilt Dirt Rally med sina futtiga hillclimb & rallycrosslägen.

Så på tal om rallycross, 5 banor. Jämför man med den verkliga tävlingen är det även nu futtigt. Codemasters gör ju även F1-serien där alla banor är inkluderade. Men licensen för Rallycross är långt ifrån färdig än. Jag kan se det framför mig att Codemasters kommer göra ett fullspel med bara fokus på rallycross någon gång(frågan är bara hur det kommer sälja).

Spelets bottennapp är tyvärr landrush. Endast 3 banor, endast 3 bilar.
Jag har bara spelat detta läget i den mängd karriärläget bjöd på & jag kan inte säga att det var tillräckligt.
De buggys man kör är otroligt svåra att styra, även pickupen sladdade jag fram & tillbaka vilket fick mig att fega mig fram i varenda sväng. Detta fick mig mest att svära när jag förlorade lopp efter lopp.........Tills jag lärde mig behärska dessa fordon. Pickupen är ju rena rama driftmaskinen, helt plötsligt vann jag allt & jag gled med full frihet fram igenom varenda sväng. Helt plötsligt blev landrush väldigt mycket roligare (har dock inte lärt mig kontrollera buggysarna än)

En annan sak som är värd att nämna är att Nicky Grist återigen agerar kartläsare i spelet [smile] Väldigt välkommet.
För er som inte vet vem han är så var han Colin Mcraes kartläsare.
Ett annat plus är att man kan byta kartläsare/spotter också!
Jag vet att man kan göra det i karriärläget, osäker dock på om det går att göra i mystage. Jag hoppas det.

Till sist kan jag nämna bilarna. Det verkar vara som att 75% av bilarna är såna vi redan sett i Dirt Rally(Tyvärr kom inte alla med, kommer sakna Polon & Minin i rally) & 25% är nya. - 2 Mitsubishis är alltid ett plus.

(oj, det här blev nästan recension nummer 2.) [bigsmile]

290 ->

 
! Anmälj Länk
 
 
FoxDie (P) 
19 jun 2017 14:46
Vill bara gratulera recensenten att en lyckats väl med att undvika ordet "man". Om en kämpar väl, då kommer en långt när det gäller könsneutralitet.

 
! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Recensioner | Till toppenVisar hela tråden

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.