Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Blandat   Undersökningar   + Ny diskussion
Till botten 1 2 | sista

Generationer eller inte?

skapad 20 jun 2017 15:41 | svar 40 st | visats 334 ggr

 
ppr74 (P43) 
20 jun 2017 15:41
Föredrar du ett "riktigt" generationsskifte?

JA
NEJ
DET KVITTAR

Totalt har 59 användare röstat.

Det är mycket funderingar kring hur konsolerna ska utformas framöver. Blir det en PS5? Kommer Xbox One att fortsätta i all framtid?

I den här frågeställningen utgår jag från att spel från PS4- och XB1-familjen kommer att fungera på de konsoler som kommer efter PS4 Pro och X1X. Så röstar du:

JA - Utvecklarna behöver inte ta hänsyn till de äldre konsolerna men de som inte kan/vill uppgradera blir utan nya spel.

eller

NEJ - Utvecklarna måste ta hänsyn till äldre konsoler men det innebär också att gamla konsoler är relevanta längre.

eller

Skiter du i vilket.

Shhhh... feel true power

 
! Anmälj Länk
 
 
ppr74 (P43) 
20 jun 2017 15:55
Själv lutar jag åt nej. Det är i och för sig bättre om utvecklarna kan lägga allt krut på en maskin. Å andra sidan så kommer jag förmodligen att ligga en version efter på en plattform och då vore det perfekt om även nya spel fungerar på den.

Shhhh... feel true power

 
! Anmälj Länk
 
 
chips (P31) 
20 jun 2017 15:59
Helst av allt vill jag ju se bakåtkompatibilitet hela vägen.

http://bit.ly/IqT6zt

 
! Anmälj Länk
 
 
ppr74 (P43) 
20 jun 2017 19:54
chips:

Helst av allt vill jag ju se bakåtkompatibilitet hela vägen.


Ja det ska bli spännande att se åt vilket håll det barkar. Det verkar som att det är svårt att få till riktiga generationshopp nu.

Xbox 360 var tolv gånger mer kraftfull än OG Xbox.
XB1 är fem och en halv gång så kraftfull som Xbox 360.
X1X blir fyra gånger så kraftfull som XB1. Och det för 499 dollar som MS tydligen går back på.

Blir nästa PlayStation dubbelt så snabb som Pro för 499?

Shhhh... feel true power

 
! Anmälj Länk
 
 
Tobias Söderlund (P) 
20 jun 2017 20:09
Drömmen är en hårdvaruarkitektur som evolverar efterhand samtidigt som bakåtkompatibiliteten behålls. Alternativt att ny arkitektur erbjuder att nyttja en hårdvarumodul som skapar bakåtkompatibilitet fast med den nya hårdvarans fördelar (nya bildsignaler osv). Är sååå fruktansvärt pissless på att känna stress över att jag inte hunnit färdigt med en konsol innan nästa anländer... att tvingas börja om från noll trots att jag har en fet samling med spel att spela. Helt rätt att uppgradera befintliga konsoler istället för att göra helt nya, av Microsoft och Sony. Anledningen till att jag inte sitter med en Switch är nästan uteslutande bristen på bakåtkompatibilitet.

https://legerdemainlive.blogspot.se/

 
! Anmälj Länk
 
 
Aerie (P30) 
20 jun 2017 20:23
ppr74:

DET KVITTAR (Du röstade på detta alternativ)
23.1%


Struntar rätt mycket i konsollerna. Lirar ändå på en annan maskin som jag uppgraderar när jag vill och som behåller bakåtkompatibiliteten.

Keep calm & respawn

 
! Anmälj Länk
 
 
Mattias Leisky (P) 
20 jun 2017 20:34
Nej. Har skaffat en PS4:a nu för att komplettera med några spel jag vill spela. I samband med att man skaffar en ny konsoll blir man alltid lite intresserad av de gamla spelen inom samma "märke". Men nädå... inget fungerar i princip. Har kommit fram till att PS3:an via Minis har den kanske bästa versionen av Pinball Fantasies, men detta går naturligtvis inte att spela på PS4:an trots att det är ett helt antikt spel. Hade gärna kört en del andra gamla spel också men det tar självklart även stopp där. Ser inga fördelar med dessa traditionella "generationer" överhuvudtaget.

Nu kör jag ju mer konsoller som ett komplement till PC. Men hade jag haft dem som huvudmaskin hade jag nog blivit tokig på alla system som måste vara igång då jag gärna återvänder till klassiker då och då. Speciellt nu då 3D-grafiken har börjat bli tidlös i många spel - inte minst de med "ren" grafik såsom Portal och dylikt.

/Samba de Amigo

 
! Anmälj Länk
 
 
chips (P31) 
20 jun 2017 21:00
Det är inte många JA-sägare här som säger hur de tycker.

Ändå är det det alternativ som leder.

Så hur resonerar ni?

Change my view, och all såntdär

http://bit.ly/IqT6zt

 
! Anmälj Länk
 
 
Silhuett (P) 
20 jun 2017 21:13
Nej, jag känner att de kan gott vänta med att introducera nya generationer. Hade föredragit om det fanns bakåtkompatibilitet på konsolerna så man slapp ha en stor maskinpark för att kunna lira alla spel. Likt Tobias, är jag också less på att alltid känna stress över en ny generation på ingång och att man aldrig får känna sig helt klar med den innan det är dags för nytt.

Tequila Sunrise, with the bloodshot eyes, realize we´re all born to die.

 
! Anmälj Länk
 
 
Oskar Skog (P) 
20 jun 2017 21:40
De kommer att hantera det olika.

Sony och Microsoft har ju hamnat lite ur fas med varandra.

PS5 kommer vara bakåtkompatibel med PS4, men Sony kommer inte kräva att utvecklare som gör spel till PS5 ska få dom att fungera till PS4.

Microsoft kommer hålla på kravet att spelen ska fungera till Xbox-familjen så länge som möjligt (och med Play Anywhere till Windows 10). Det är det hoppet som dom har, för att sprida ut försäljningen av spel till så många format som möjligt.

Det är lätt att glömma bort, men PS4 och Xbox One fyller fyra år i höst. Och den här konsolgenerationen kommer inte bli lika lång som PS3/360.

Jag skulle bli förvånad om vi inte börjar höra rykten om PS5 nästa år. Kanske till och med tidigare.

Särskilt som Sonys storspel (God of War, Spider-Man, Detroit, Days Gone) är planerade för det första halvåret 2018.

Och i det kan inte Microsoft svara på, för dom har precis släppt Xbox One X.

 

Ändrad: 20 jun 2017 22:03 av Oskar Skog, ändrad 1 gång

! Anmälj Länk
 
 
Tobias Söderlund (P) 
20 jun 2017 21:48
Fyra år.

Ja, lätt att glömma bort. Dessutom är det rätt så sjukt. Jag skulle vilja tillskriva den här generationen två år, ungefär. Men jag vet ju att det inte är så, egentligen. Men det känns så.

https://legerdemainlive.blogspot.se/

 
! Anmälj Länk
 
 
Oskar Skog (P) 
20 jun 2017 21:59
Tobias Söderlund:

Dessutom är det rätt så sjukt.


Särskilt som PS4 lär komma ikapp försäljningen av PS3 under 2018.

De räknar själva med att nå 78 miljoner innan den 31 mars nästa år. Och det är något dom kommer klara av, särskilt med tanke på hur dom knutit upp marknadsföringen till höstens stora spel (Destiny 2, Fifa 18, Star Wars Battlefront 2 och Call of Duty) till konsolen.

Det lär bli många paket, med olika erbjudanden.

Jag ser Sony göra sig redo att byta till en ny konsol (för PS4 kommer sälja i ett par år till, särskilt med nya prissänkningar) under 2018-19.

 
! Anmälj Länk
 
 
ppr74 (P43) 
20 jun 2017 22:20
Oskar Skog:

Jag ser Sony göra sig redo att byta till en ny konsol (för PS4 kommer sälja i ett par år till, särskilt med nya prissänkningar) under 2018-19.


Om man köpte sin Pro vid lansering så skulle det innebära att måste köpa ny konsol redan efter tre år. Är inte det lite tidigt?

Shhhh... feel true power

 
! Anmälj Länk
 
 
ZeeZonn7 (P) 
20 jun 2017 22:32
ppr74:

Det verkar som att det är svårt att få till riktiga generationshopp nu.


Ja Moores Lag har sitt slut med den befintliga tekniken. VI har kommit ned på en nivå där transistorerna inte går att göra särskilt mycket mindre utan att få en alltför stor risk för metastabilitet i den "digitala" signalen. En konsekvens av det här blir att chipen ökar i storlek, processorerna måste öka klockfrekvensen vilket i sin tur leder till större värmeutveckling och behov av kylning. Arkitekturen och planeringen av chipen måste dessutom planeras på ett helt annat sätt än det konventionella vilket leder till högre åtgång av resurser och ökade kostnader och risktagande, risk med problem för bakåtkompabilitet med mera. (Allt det här i en tid där världen snarare försöker minska energianvändningen. Marknaden för konsumption av el på ett privat plan är den som riskerar att drabbas hårdast inom en inte alltför avlägsen framtid.)

Sedan har vi problemet med att spel som medium och underhållning ständigt måste leverera något nytt till konsumenten i form av mer tekniskt avancerad grafik, fysik, och känsla av liv och verklighet i spelen. Det här kommer att försvåras avsevärt av teknikens begränsningar och vad den får kosta för en genomsnittskonsument. Det här leder till lite olika tänkbara utvecklingar. En ganska uppenbar konsekvens är att om vi konsumenter inte längre känner den tekniska fräscheten i en uppgradering, vad är då incitamentet för att köpa samma fps med diverse olika namn, diverse olika sportspel, osv. Spel är i allra högsta grad ett medium i sin banrdom sett till litteratur och annat som en narrativ upplevelse. Som underhållning ligger det ganska långt fram när det kommer till lätttillgänglighet om man ska jämföra med underhållningsvärdet i att läsa filosofi av säg Hegel. Spel kanske måste växa upp och leverera ett större djup om det nu finns något större djup att hitta för dess framtid som medium baserat på ettor och nollor.
Möjligheten med spel är också den största nackdelen ty den ger upphov till sådant risktagande om produktionen inte är av en mycket mindre kaliber.

Mycket av det här är såklart rena spekulationer, då jag kan inte påstå att jag vet något om det här överhuvudtaget.

Oskar Skog:

Det är lätt att glömma bort, men PS4 och Xbox One fyller fyra år i höst.


Det är oerhört lätt för mig, jag har ofta tanken om att konsolerna nyss släpptes och att många spel som släpps till konsolerna är reviderade versioner på gamla spel från förra generationen eller längre bakåt. En möjlig konsekvens av att det idag tar längre tid att få ut ett spel på marknaden. Här har vi exemplet med COD-serien. Förra generation var de två team, den här generationen är de 3 team. Ska fyra olika team släppa årliga versioner av spelet nästa generation?

En tänkbar utveckling och kanske den mest naturliga är att ha flera generationer byggda på samma grund, och där leder till slut iterationerna av samma arkitektur till att den äldsta fasas ut. Problemet med det blir dock som jag har nämnt i mina spekulationer i första delen om Moores lag.

今天是唯一的一天。

 
! Anmälj Länk
 
 
Aloysius (P) 
20 jun 2017 23:32
Att gamla spel kommer gå att spela på nya konsoler tar jag för givet, iaf på Sonys och MS:s konsoler nu när de slutat med konstiga hemmabyggen och gått på x86. Även att så mycket av deras affär numera bygger på digitala konton gör det självklart.

Att nya spel kommer gå att spela på gamla konsoler däremot, det är en annan sak. Kanske kommer vi att få "frivillig" bakåtkompatibilitet, där vissa spelserier fortsätter stödja den gamla konsolen, men det är bara ett spel du köper. Fifa 2022 blir det sista spelet som säljs som PS4/PS5. Frågan är om det någon konsoltillverkarna vill ha, om alla spel är bakåtkompatibla. Då blir ju den nya konsolen en "Pro" med dåligt stöd där du ändå kan spela alla nya spel med din gamla konsol.

 
! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
20 jun 2017 23:43
Jag har noll intresse för konsoler som bara är handikappade datorer, känns som Sony och Microsoft tappat mig för alltid.
Behöver exklusivitet, något som gör att jag vill köpa den nya maskinen. Att Switch erbjuder fullt bärbart spelande och naturligt stöd för två spelare överallt är bara det i sig mycket mer tilltalande för mig än all prestanda i världen.
Där får jag något jag inte kan få genom att bara köpa en ny dator istället.

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
NicolausCamp (P36) 
20 jun 2017 23:51
chips:

Helst av allt vill jag ju se bakåtkompatibilitet hela vägen.


Detta! Jag hoppas verkligen att Microsoft satsar stenhårt på sin bakåtkompatibilitet och även tar med den till nästa generation, så att "Xbox Two" eller vad det nu blir, kommer kunna köra alla Xbox-, Xbox 360- och Xbox One-spel som Xbox One kör nu. Jag älskar verkligen tanken på en "allt-i-ett"-maskin från varje konsoltillverkare och här har Sony ett och annat att lära sig.
Hoppas även på att Nintendo får igång sin VC-tjänst på Switch snart och att den får bättre stöd och snabbare releaser än vad den fått tidigare.

Puff-Puff?

 
! Anmälj Länk
 
 
Siskan (P26) 
21 jun 2017 00:42
chips:

Så hur resonerar ni?


En av anledningarna till att jag tyckt om konsoler är att jag kan köpa en konsol och veta att spel som kommer om 4-5 år fortfarande flyter på perfekt, till skillnad från en PC.

Nu med dessa förbättrade varianter så lovar de att alla spel ska gå att spela på originalversionen. Men det är redan en sanning med modifikation då flera spel bara flyter bra på de nya. Det börjar alltså likna hur det är på PC ändå.

En annan viktig aspekt är att jag till skillnad från många tycker att det mest spännande med varje ny konsolgeneration har varit hur Nintendo ska förändra hårdvaran annat än att göra den kraftigare. Något som inte skulle fungera lika bra om de hakade på trenden, då spel inte skulle kunna anpassas helhjärtat efter nya kontroller och så vidare om spelen måste gå att spela på de äldre versionerna.

Och så är det en kostnadsfråga som hänger ihop med första punkten och det jag skrev i en annan tråd nyligen. Nämligen det att jag vill behålla mina favoritspel och kunna spela dem på bästa tillgängliga hårdvara i om tio eller tjugo år. Då kan jag antingen välja på att köpa den första versionen av en konsol och sedan köpa de uppgraderade varianterna (vilket blir dyrt i längden) eller så väntar jag tills att jag vet att produktlinjen är definitivt avslutad och då köper endast den slutgiltiga varianten. Såsom jag nu troligen gör med PS4.

Det bästa alternativet är inte med i omröstningen: Nämligen uppgradering av befintlig hårdvara med hjälp av expansionsmoduler/kort eller liknande som på 80- och 90-talet. Då kan de med fördel även släppa färdiguppgraderade varianter på vägen.

 
! Anmälj Länk
 
 
Don Corleone (P27) 
21 jun 2017 02:22
ppr74:

JA (Du röstade på detta alternativ)


Den här generationens konsoler har handikappats av underdimensionerde CPUer, och nästa generation lär få en rejäl boost i och med Ryzen. Om spelutvecklare tvingas bygga spel som fungerar på den här generationens konsoler stannar utvecklingen upp, och nästa generation skulle enbart innebära mer avancerad grafik, istället för nya idéer som inte tidigare var möjliga, mer ambitiösa spel, och gameplay-innovationer.

Jag tror inte varken Sony eller Microsoft är så dumma att dom låser utvecklare till PS4 och Xbox One.

PSN ID: GeometryHead || Gamertag: Pyramidh34d

 
! Anmälj Länk
 
 
Roger Ling (P) 
21 jun 2017 03:17
Klart det kommer nya generationer av konsoler och de nya generationerna spel kommer inte vara kompatibla med dagens konsoler.

Bakåtkompabilitet med dagens spel kan vi räkna med pga bytet denna generation till x86-64-arkitektur som både MS och Sony kommer fortsätta med.

Tidigare känd som V5er

 
! Anmälj Länk
 
 
Foxxy (P30) 
21 jun 2017 06:53
Nej jag gillar detta nya med förlängd generation. Tycker inte att skillnaden är så stor heller när det väl släpps en ny generation.

Xbox: Foxxi // Psn: Maverick-ick

 
! Anmälj Länk
 
 
Tenkai Star (P32) 
21 jun 2017 07:26
Som de flesta andra här håller jag med om att de inte kommer överge x86-64 så bakåtkompatibilitet lär inte bli ett problem i framtiden.
Nästa generation borde även kunna emulera tidigare generationer. Sen om de väljer att göra det eller försöka casha in på HD remakes etc istället är ju en annan fråga.

Det kommer nog bli ganska likt nästa generation
Först släpps nästa konsoll.
Sen en mindre variant.
Sen en uppgraderad variant med något som är hett på tapeten då.
PS3/360 fick lite tillbehör. PS4/Xbone fick 4K och VR.
Vad som är nytt för PS5/XBtwo får vi se då. Lukt?

Paertan @ PSN/XBL/Steam/Origin/Twitch/Ustream

 
! Anmälj Länk
 
 
chips (P31) 
21 jun 2017 08:34
Siskan:

En annan viktig aspekt är att jag till skillnad från många tycker att det mest spännande med varje ny konsolgeneration har varit hur Nintendo ska förändra hårdvaran annat än att göra den kraftigare.


Detta håller jag med om. Nintendo har alltid varit lite mer intressanta än de andra aktörerna.

Siskan:

Nämligen uppgradering av befintlig hårdvara med hjälp av expansionsmoduler/kort eller liknande som på 80- och 90-talet. Då kan de med fördel även släppa färdiguppgraderade varianter på vägen.


Hade varit intressant med lite modulärt tänk i konsolutvecklingen. Vet att det är lite svårare då modulärt är menat som en långsiktig lösning och som det ser ut just nu så har vi kortsiktiga konsoler.

Samt att de nog hellre vill sälja en fullständig enhet än en komponent.

Det var ju mycket kring modulära telefoner. Men det har runnit ut ur sanden. Är väl endast Motorola/Lenovo som gör det, fast inte riktigt fullt ut, med sin Moto Z-serie.

http://bit.ly/IqT6zt

 
! Anmälj Länk
 
 
Anders Eklöf (P27) 
21 jun 2017 09:43
Det hade verkligen varit fantastiskt om PS4 var bakåtkompatibel med PS3. Det finns trots allt en hel del spel jag inte hann med, som inte finns som remaster.

twitter: andersmeklof

 
! Anmälj Länk
 
 
NicolausCamp (P36) 
21 jun 2017 10:06
Anders Eklöf:

Det finns trots allt en hel del spel jag inte hann med, som inte finns som remaster.


För egen del är det framförallt två spel som är PS3-exklusiviteter som aldrig har släppts på nytt och det är Metal Gear Solid 4 och Ni no Kuni. Allt annat som intresserar mig finns antingen i remaster-utgåva eller på andra format.

Puff-Puff?

 
! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Undersökningar | Till toppen 1 2 | sista

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.