Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Blandat   Undersökningar   + Ny diskussion
Till botten 1 2 | sista

Uppskattar du inspelad livemusik/livealbum?(*)

skapad 13 feb 2018 18:55 | svar 29 st | visats 213 ggr

 
Ayreonaut (P) 
13 feb 2018 18:55
Uppskattar du inspelad livemusik/livealbum?(*)

Nej
Ja

Totalt har 51 användare röstat.

*(musik som alltså är inspelad från ett framträdande, inte musik som framförs live).

Har personligen skitsvårt för det och förstår inte grejen med livealbum.

Har köpt samtliga specialutgåvor av en artist men nu är hans senaste släppta just ett livealbum. Vill ju inte bryta samlingen men att lägga dyra pengar på detta känns ju lagom lockande.[confused]

Hörru du, nu känner jag demonerna kommer över mig. Fan, vad jag mår dåligt. Vi ska ha ångest!

 
! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
13 feb 2018 18:59
Beror ju på väldigt mycket, tycker om när det frångår det vanliga albummaterialet. Vissa artister bemästrar inte en låt fullt förrän den uppförts live några gånger, i sådana fall kan studioversionen kännas ganska blek i jämförelse.
Andra artister väljer att använda liveformatet till att helt ändra och förvränga låtar, tycker det är kul när de blir helt oigenkänneliga, eller kanske utdragna till dubbel längd.

Min absoluta favorit är dock livealbumen som innehåller helt unikt material som bara återfinns där, ger dem ett otroligt ökat egenvärde.

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
Alexander Rehnman (P20) 
13 feb 2018 19:06
Jag är inne på Kekes linje tror jag.

Exempelvis är dessa versioner av "Vi fortsätter spela rock 'n roll men vi håller på att dö" ganska olika, men de är bra bägge två:
"Alexander kan bajsa ur sig och kritisera samt kränka andra med sina omogna åsikter" - Anonym arg snubbe

 
! Anmälj Länk
 
 
Tobias Söderlund (P) 
13 feb 2018 19:08
Det beror på.

I låtform tycker jag oftast det känns fullständigt meningslöst. Plockar aldrig fram livealbum för en genomlyssning. Håller mig långt borta från dem på Spotify.

Men sedan kan det bli som i fallet The Knife.

Live at Terminal 5 i audiovisuell form, fick mig att inse storheten i Shaking the Habitual. Liveframträdandet i låtform funkar inte alls, men att både se och höra samtidigt var lite som en uppenbarelse.

Sedan finns det såklart undantag. Det gör det alltid. Men överlag så... nej.

https://legerdemainlive.blogspot.se/

 
! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
13 feb 2018 19:13
Ett av mina absoluta favorit-live-album är Document and Eyewitness av Wire, beskrivet från Wikipedia är det mer eller mindre att bandet tröttnade på att spela samma låtar och gjorde något helt annat samtidigt som de hade massa skumma företeelser på scenen och allmänt verkade reta publiken.
Albumet är vad jag vet den enda dokumentationen från det här, och är rätt märklig stundtals. Kul att man kan höra den arga publiken och att någon kastade en flaska mot scenen vid ett tillfälle. Nästan alla låtar är unika för albumet och agerar för mig som den där förlorade uppföljaren till 154 som aldrig fanns.

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
13 feb 2018 19:17
Rides låt Nowhere är en annan jag hakar upp mig på mycket. Studiovarianten är ytterst trist och fungerar egentligen bara om man drar volymen på max och verkligen drunknar i det, men livetolkningarna är bland bandets bästa material och visar låten ur sin fulla potential.
Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
Spiritual_Chaos (P) 
13 feb 2018 23:00
Lyssnar till 80% på livemusik.

Svår inte göra det när man lyssnar mycket PJ.


"Du, om något, är den drygaste människan på hela forumet. Glider runt med din översittar-attityd och leker allan"

 

Ändrad: 13 feb 2018 23:01 av Spiritual_Chaos, ändrad 1 gång

! Anmälj Länk
 
 
Karl Hungus (P) 
14 feb 2018 11:14
Inte nu längre. Men förr hade liveskivan en given plats. Det finns många klassiska liveskivor där det ofta låter bättre än i studio till och med. I vissa fall beror det på pålägg och studiofusk, men ändå. Judas Priests Unleashed In The East ska ju vara till stor del återinspelad i studio, men det är ju en fantastisk skiva. The Bnads The Last Waltz och Rock Of Ages är två lysande liveskivor. Bruce Springsteen-bootlegs från hans konserter framför allt från slutet av 70-talet är ju legendariska, där låtarna ofta är bättre live än i studio.

 
! Anmälj Länk
 
 
Voxbrallan (P30) 
14 feb 2018 11:30
Det hänger helt på musiken/musikerna/studiofolket och är inget som går att generalisera.

Jag som lyssnar mest på jazz/fusion/rock/blues/punk/folk (och är musiker själv) är ju definitivt i live-är-bäst-zonen.

Amerikansk punk typ Offspring/Green Day är ju t.ex. helt överproducerad tre album in i karriären och inte värd namnet längre, samma sak med Metallicas nya skämmiga sömnpiller till album. Ska jag generalisera törs jag nog påstå att de flesta -Remastered återutgivningar är helt själlösa cash-ins med (även om originalalbumen kanske var helt trasigt mixade).

Sen finns det såklart riktigt skräniga och kassa live-album med, som verkar motiverade med "shiit där spelade vi hårdast och snabbast vi någonsin gjort, och vi spelade in? släpp den föffan!" [rolleyes]

"Att tänka sig för innan man skriver är som att torka sig i arslet innan man skiter"

 
! Anmälj Länk
 
 
Sarato (P30) 
14 feb 2018 11:31
Ayreonaut:

Nej (Du röstade på detta alternativ)


Ärligt talat så har jag aldrig förstått grejen. Jag har problemet att en låt ska låta på ett visst sätt efter att jag har hört den. Låter det inte exakt likadant så låter det "fel" i mina öron.

Ah! Life giving water! Nectar of the gods!

 
! Anmälj Länk
 
 
Tenkai Star (P32) 
14 feb 2018 12:43
Det finns versioner som är bättre live. Fast det kanske oftast är mer att det är en typ uppdaterad version eller med andra sångare etc. Ett par Iron Maiden låtar tex.

Och hela Daft Punk - Alive skiva är fantastisk.

Paertan @ PSN/XBL/Steam/Origin/Twitch/Ustream

 
! Anmälj Länk
 
 
hansolo (P31) 
14 feb 2018 13:09
Alexander Rehnman:

Exempelvis är dessa versioner


Sent en lördagskväll är nästan ännu mer annorlunda studio vs live. Detta baserat på Hultsfredspelningen från 1995 (finns på Spotify).

The more that you fear us, the bigger we get.

 
! Anmälj Länk
 
 
Super Player (P) 
14 feb 2018 13:38
'Håkan boma ye!' är enda gången Håkan Hellström är bra. Men den är också bättre än allting annat.

Så ja.

Vissa artister är bättre live, andra i studio.

 
! Anmälj Länk
 
 
Kleti (P32) 
14 feb 2018 14:33
Livemusik är oftast bättre än originalet om inte studioversion spelats in med fler musiker och mixats på ett sätt att det inte går att spela live.


 
! Anmälj Länk
 
 
Anubis (P29) 
14 feb 2018 16:57
Gillar inte det alls. Då lyssnar jag hellre på en studio inspelning. Enda liveinspelningen jag har på mobilen är Metallicas S&M album bara för att det är det som finns.

Att gå på en konsert är en helt annan sak som slår allt.

 
! Anmälj Länk
 
 
Aerie (P30) 
14 feb 2018 21:17
Lol ja. Verkligen ja. Ofc slår det inte en riktig konsert men är riktigt nice ändå.

Enda anledningen till att jag också förvrigt öht nuförtiden äger en bluray-spelare är för att köra live-dvd/blurays på

Keep calm & respawn

 

Ändrad: 14 feb 2018 21:18 av Aerie, ändrad 1 gång

! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
18 feb 2018 00:37
En rolig sak bandet Swans gör är att utveckla sin nya musik i liveframträdanden så att de har spelat den i 1-2 år när de sedan spelar in albumet. Där emellan brukar de släppa ett livealbum som då ger en förtitt på vad som kommer i framtiden.

Tror de haft det som praxis ganska länge också, vilket också gör att större delen av Swans are Dead till helt unikt material eftersom de upplöstes innan den musiken hamnade på något album.

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
Cavecamper (P) 
18 feb 2018 01:43
Livealbum på cd blir det mycket sällan att skaffa men som hembiointresserad uppskattar jag möjligheten att få uppleva Rammstein i en romersk amfiteater i södra Frankrike och Robbie Williams swingkonsert från Royal Albert Hall använder jag fortfarande som referens för både ljud och bild.

"I hit, to no effect!? I need a bigger sword!" Minsc i Baldur's Gate

 
! Anmälj Länk
 
 
ShADOVE  
18 feb 2018 16:54
Live-framträdanden kan vara ackompanjerade av orkester och det kan låta väldigt bra tillsammans med den speciella akustik som sångrösten har i ett stort utrymme. Min favoritlåt är live.

 
! Anmälj Länk
 
 
Trivigaunte (P) 
26 feb 2018 13:29
Generellt sett nej. Förknippar liveskivor mest med "vi måste ha ett släpp och hinner inte skriva & spela in en ny platta, vi bandar en spelning & släpper den så har vi nånting att kränga". De flesta livesläpp jag har lyssnar jag aldrig på. Finns dock undantag. Magma är ett sånt band där musiken, även om de spelat i princip samma material sen 1972, alltid förändras på scen beroende på vilken sättning de har. Har fler liveplattor än studioalbum med dem - och då har jag samtliga studioalbum... plus ett dussintal mp3-bootlegs.

Ett band som Mayhem arbetar ju på båda fronter. Live in Leipzig är inte bara ett fantastiskt dokument över svartmetallens mest potenta line-up (RIP Öystein & Pelle) utan också den råaste liveplatta som släppts i någon genre, i mitt tycke - skulle utan problem säga att det är Mayhems bästa stund och en av black metals tio bästa plattor. Ett årtionde senare kom skit som European Legions som lät helt förjävligt och var uppenbara cash grabs, helt utan existensberättigande.

Hur känner ni inför livevideor då? Jag har börjat omvärdera nöjet i att slå på en konsert-dvd när jag äter kvällsmat eller bara tar en öl för mig själv. Inte så att jag köper livevideor, men det kan vara kul extramaterial till återsläpp. Mycket hellre "videokamera i mixerbåset på klubb i östberlin 1995" än nån påkostad scenshow & HD-kameror. Men det är ju en smaksak.

 
! Anmälj Länk
 
 
Det Lilla Svinet (P26) 
26 feb 2018 13:54
Beror ju helt på. Men tycker ofta att det är riktigt härliga om det ligger bra produktion bakom. Ibland är det skramligt och låter obalanserat. Medan vissa låter i princip lika bra som ett studioalbum men har den där energin som bara kan finnas i ett liveframträdanden.

Sedan brukar unplugged skivor vara riktigt härliga!

NintendoID: Kinderfeld (The Guy)

 
! Anmälj Länk
 
 
Rom Raptor (P35) 
26 feb 2018 21:17
Är det bra inspelningskvalitet så kan jag definitivt uppskatta det. Om ett band hållit på väldigt länge kan en produktion också låta mycket modernare och kraftfullare. Jämför t.ex. Rolling Stones studioinspelningar från 60-talet av Satisfaction eller Paint It Black med versionerna från Flashpoint som släpptes 1991.

 
! Anmälj Länk
 
 
Fridell (P) 
26 feb 2018 21:38
Live-album är en knepig best alltså. Oftast är det enbart riktiga symfoniorkestrar alternativt jazz / bluesband som klarar att fixa det på ett bra sätt.

Jag arbetar inom just det här området med musik och vet hur enormt svårt det är för alla inblandande att skapa en bra liveproduktion.

 
! Anmälj Länk
 
 
Milton Caveman (P) 
26 feb 2018 22:19
Vill man ha inspelad levande musik kan man lika gärna köpa en konsert-DVD och få lite mer på köpet.

Och eftersom dagens mobiltelefoner har filmkameror kan man, om man kanske inte kräver det bästa i ljudväg, göra sitt eget livealbum när man går på konsert. [smile]

 

Ändrad: 26 feb 2018 23:56 av Milton Caveman, ändrad 1 gång

! Anmälj Länk
 
 
Trivigaunte (P) 
27 feb 2018 08:39
Ett mellanting (live i radiostudio) är John Peels alla gamla Peel Sessions från hans BBC-program. Där gjorde ju nästan alla band sina bästa inspelningar, från gamla progrävar 1970 till Motörhead och The Cure till Napalm Death och så vidare. Opolerat och "autentiskt" men i en mer kontrollerad miljö än någon rockklubb.

 
! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Undersökningar | Till toppen 1 2 | sista

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.