Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Blandat   Övrigt   + Ny diskussion
Till botten Visar hela tråden

Tråden för de som tröttnat på sig själv och vill göra en förändring i livet. (och stötta och tipsa varandra!)

skapad 14 feb 2018 18:36 | svar 1 st | visats 75 ggr

 
Kitty89_två (F) 
14 feb 2018 18:36
Hej kära Loading.se!!

Loading.se är ju egentligen ett spelforum. Loading.se är även en unik plats på internet. Varför då kanske någon oinsatt undrar? Jo, för att i framtiden när vi har tillgång till avancerad superdatorer som kan ta in och analysera enorma mängder data (och tänka själv!) så kommer nog resultatet visa att Loading.se är den trevligaste platsen på hela internet. Loading.se har otroligt många trevliga och kloka användare och de få otrevliga konversationer som tar plats på Loading.se är fortfarande mer kärleksfulla än i valfritt kommentarsfält på sociala medier. Så därför tänker jag att denna tråd kanske platsar här ändå.

Det har under åren på Loading.se dykt upp trådar om depression, ångest och nu senast en tråd där loadares brister diskuteras. I denna tråd tar vi steget längre och diskuterar olika problem som vi dras med i livet som vi skulle vilja förändra.

Vi människor har väl alla något som hänger över oss som en mörk skugga som vi dras med i vardagen och som i sin tur får oss att inte kunna leva fullt ut eller vara den som vi önskar att vi skulle kunna vara, både mot oss själva och mot andra. Något som hände under uppväxten? Ett svek? En brusten relation? Något som inte riktigt gick som det var tänkt? Eller helt enkelt något som vi föddes med som vi inte kan förklara. Sådant kan sätta sina spår och göra att man inte lever fullt ut. Spåren kan sitta djupt.

Att tvinga sig själv att konkretisera sina "problem" är något som jag under åren funnit otroligt värdefullt i kampen mot att göra en förändring.

Så jag börjar med ett problem som jag själv kämpar med för tillfället:

Ångest/oro/depression

Som barn var jag ganska överviktig. Eftersom att vi alla har gått i skolan så vet vi alla att andra barn inte alltid är så snälla. Jag hade många fantastiska vänner i skolan och jag var inte direkt mobbad, men oron fanns alltid där. Kommer någon säga något elakt idag? Kommer skolans äldre "värstingar" ge sig på mig idag?

Att gå med konstant oro under hela sin uppväxt sätter sina spår i hjärnan. Även om det är många år sedan så har hjärnan efter 10 års kontant oro blivit kopplad på det viset att ångest och oro ligger nära till hands. När man dras med mycket ångest och oro är det även väldigt lätt att man lever mycket i sitt eget huvud. Man målar ständigt upp scenarion i sitt huvud av vad som kommer att hända i framtiden och de tankar som hjärnan spottar ur sig när man lider av ångest och oro målar ofta upp en mörk bild av framtiden.

Tillslut stod jag där med ett grundläge som formades av ångest och oro vad det än handlade om. Alla som dragits med ångest och oro vet hur förlamande detta kan vara. Det är lätt att man sätter livet på paus och blir en åskådare av sitt eget liv.

Hur hanterar jag nu detta och vad gör jag för att förbättra min tillvaro?

Först och främst så rekommenderar jag självklart alla att söka professionell hjälp om det är allvarligt. Men utöver detta så är det följande några åtgärder som har hjälpt mig otroligt mycket:

1. Meditation:

Meditation är ingen mirakelkur som det ibland marknadsförs som. Dan Harris, ett nyhetsankare på ABC news som fick en panikattack under en direktsändning av USAs mest populära nyhetsprogram Good Morning America, har skrivit en bok om meditation som heter "10% Happier" och den titels tycker jag beskriver vad meditation kan bidra med i ens liv ganska bra. Det kan vara ett av många verktyg i kampen mot sin ångest och oro.

Vad har då meditation gjort för mig?

Något som man blir plågsamt medveten om när man börjar meditera är att vi konstant tänker hela tiden utan att ha någon kontroll över det. Vart kommer alla tankar ifrån? Det är ett mysterium. Ofta dras vi bort tillbaka till det förflutna och börjar tänka på saker som har hänt eller fastnar i tankar om vad vi "borde ha gjort" och tankar om att "om vi bara gjort så istället så skulle allt varit annorlunda nu!" eller så dras vi med av domedagstankar om framtiden utan att vi ens märker det. Det är sällan som man är i nuet rent mentalt. Trots att nuet är det enda som faktiskt är verkligt. Målet med meditation är att lära sig att observera sina tankar mer objektivt och se tankarna för vad de är. Just tankar, mentala fenomen, subjektiva tolkningar, och inte faktan. Dras man med av sin ångest och oro kan man likna sitt tillstånd med att vara inuti en tvättmaskin och bara kastas runt där inne helt maktlös, när man mediterar så är det som att stå utanför tvättmaskinen och titta in istället. Tankarna finns fortfarande där, men man slungas inte runt av dem.

När man mediterar så är det vanligt att man fokuserar på sina andetag och använder andningen som ett ankare som håller kvar en i "nuet". Tankarna kommer och går men man blir mer och mer medveten om att hjärnan bara är ett organ som sprutar ur sig tankar och tolkningar, inte faktan som man behöver lyssna på och ta som sanning. Under de perioder när jag mediterar dagligen lyckas jag i 9 fall av 10 att se tankar som just en tanke, och inte mer än så. Något som hjärnan spottar ur sig. En läskig tanke gör mig då inte mycket mer rädd än att det gör lite ont i ryggen efter att ha suttit stilla en hel dag. "Jaja, nu producerade hjärnan en sådan tanke igen, hej på dig!" kan jag ofta tänka.

Om någon skulle vara intresserad av att testa så kan jag rekommendera dessa klipp! Utifrån mina erfarenheter så kan 10 minuter om dagen göra underverk.

Sam Harris talar kort om meditation:

https://www.youtube.com/watch?v=t8U5J_LV3UI

En kort introduktion om hur man meditera på ett enkelt sätt:

https://www.youtube.com/watch?v=rqoxYKtEWEc

Om man vill göra meditation som en del av sin dagliga rutin så kan gratisappen "Insight timer" vara ett bra verktyg. Det är helt enkelt ett tidtagare ur som spelar lite trevlig bakgrundsmusik under tiden man mediterar. I appen finns även en hel del "guidade meditationer" som vägleder en.

Nu handlar det bara om att faktiskt ta tag i det och göra det regelbundet. Vilket är lättare sagt än gjort.

2. Kost och träning:

Något som påverkar min mentala hälsa något enormt är kost och träning. Dagens extrema hälsohets är något som kan få många att ta avstånd till detta, men det är inte den typen av träning och kosthållning jag talar om.

Klassisk husmanskost fungerar alldeles utmärkt för min del. En varierad kost helt enkelt. Detta är dock inte alltid det lättaste i dagens samhälle. Det är lätt att ta den enkla vägen och köpa något halvfabrikat eller snabbmat. Matbutikerna är idag fyllda med mer godis än de flesta godisbutiker var på 90-talet, så det är också en lockelse som är svår att motstå. Särskilt om man redan mår dåligt.

Mitt tips är att ta sig tiden att göra en mängd matlådor i början av veckan. Att ta sig tid att laga bra näringsrik mat som är lätt att plocka fram när man är hungrig och samtidigt undvika "snabbmat" och godis är något som har förbättrat min mentala hälsa med 50%.

Att sluta med koffein och nikotin har även varit otroligt viktigt för min mentala hälsa. Jag som älskar kaffe har väldigt svårt att acceptera detta. Men om man lider av ångest och oro är det rent ut sagt idiotiskt att tillföra extra stimulans.

Just hur träning påverkar den mentala hälsan är också väldigt väldokumenterat. Mitt tips är att inte göra det för svårt för sig själv. Tränar man inte något i nuläget så kan något så litet som att föra in rask promenad några gånger i veckan göra stora underverk.

3. Att vara snäll mot sig själv:

Vad man än dras med för problem så är det viktigt att vara snäll mot sig själv. Man behöver inte ett addera ett extra lager på det hela genom att klandra sig själv. Påminna sig varje dag om att livet kan vara svårt och att man får försöka göra sitt bästa helt enkelt.

Som vi alla vet är ju dock det svåra när man vill ta sig ur en situation att faktiskt ta tag i situationen och göra något åt det. Att veta vad som är bra för en är en sak, att faktiskt göra det är något helt annat. Efter att ha fallit ur mina rutiner för 100 gången så gör jag nu ett nytt försök!

Har ni, kära Loadare, något problem ni dras med som ni önskar att ni fann en lösning på? Dela gärna med er så kan vi hjälpa varandra!

 

Ändrad: 14 feb 2018 18:45 av Kitty89_två, ändrad 2 gånger

! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
14 feb 2018 20:03
Den största självhjälp jag gett mig själv var ju såklart transitionering, men det innebar mycket mer än vad jag först tänkt mig, vilket väl var ungefär att "så fort det är klart kan jag bli glad".
Jag är inte klar än, men massor av bra och viktiga saker har redan hänt.
Bara att påbörja processen blir som att rulla en tung sten nerför en kulle, när det är satt i rullning kommer resten sköta sig själv, det första steget är definitivt svårast, men efter det blir det lättare.
Att ha levt med fel hormoner hela sitt liv och plötsligt få rätt, jag hade verkligen inga förväntningar på annat än långsiktig förändring, men inom två veckor var jag helt omställd och kände att jag verkligen fungerade som en person för första gången på hur många år som helst. Rädsla och osäkerhet var helt borta, mitt eget uttryck, att få vara mig själv, blev det mest självklara som fanns att jag nästan aggressivt drog igenom min sociala omställning. Så mycket lättare den med än jag hade väntat mig, folk är förvånansvärt mycket mer öppna och positiva än man väntar sig.

Och det ger verkligen jätteklar insikt om hur viktigt det är att få vara sig själv och bete sig som man vill och se ut hur man vill. Samhällets normer kan vara bra för att få fram anständighet i folk, men det kan på samma vis totalt föröda.

Nu är ju det här en sak som nästan dras till sin extrem med trans, men jag tror ändå det kan finnas lärdom i det för andra. I allt från utseende och uttryck till agerande och beteende. Hur mycket av en social mask sätter vi på oss? Hur nödvändig är den egentligen? Kan vi kanske tänja på gränserna och bli lite mer bekväma med oss själva?

Från en som tidigare inte vågat vara sig själv kan jag säga att våga vara sig själv är bland det viktigaste som finns.

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Övrigt | Till toppenVisar hela tråden

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.