Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Spel   Multi   + Ny diskussion
Till botten 1 2 | sista

ESRB kommer att märka spel som har mikrotransaktioner

skapad 27 feb 2018 17:09 | svar 36 st | visats 177 ggr

 
Oskar Skog (P) 
27 feb 2018 17:09

Efter uppståndelsen runt mikrotransaktionerna i Star Wars Battlefront 2 förra året har flera länder och organisationer börjat titta på de här systemen som finns i spel.


Och det kommer allt högre röster om att något måste ändras.


Nu har ESBR (Entertainment Software Rating Board) meddelat att de kommer att börja märka spelomslag på alla fysiska utgåvor av spel som innehåller någon form av mikrotransaktioner.


Det inkluderar saker som Season Pass (så markeringen lär ju hamna på de allra flesta spelomslag).


"Jag är säker på att ni undrar varför vi inte gör något mer specifikt för loot boxes", säger Patricia Vance (ESBR). "Vi har gjort mycket research de senaste månaderna  och särskilt bland föräldrar. Vad vi lärt oss är att en stor majoritet av föräldrarna inte har någon aning om vad en loot box är och även de som känner till begreppet har svårt att förklara vad det är. Därför är det viktigt för oss att inte fokusera på loot boxes som så, utan att samla alla former av mikrotransaktioner under den här stämpeln."


Vi får se om PAL följer efter.Visa nyheten som publikation

 
! Anmälj Länk
 
 
Magnus Virdeborn (P30) 
27 feb 2018 17:18
Bra att de försöker göra något åt det, om inte annat.

I am sorry I have to leave you, but I must buy a hat.

 

Ändrad: 27 feb 2018 20:17 av Magnus Virdeborn, ändrad 1 gång

! Anmälj Länk
 
 
Schizo_Deluxe (P) 
27 feb 2018 17:31
Hade varit bättre om de inte inkluderade vanliga DLC.
Nu tappar det liksom effekten

Min Avatar du frågar? Det jag spelar för tillfället jag svarar. Tar en sipp kaffe och sörplar irriterande.

 
! Anmälj Länk
 
 
Oskar Skog (P) 
27 feb 2018 17:33
Schizo_Deluxe:

Nu tappar det liksom effekten


Ja, det här blir för generaliserande.

Samtidigt blir det ju naturligtvis mycket lättare för ESBR.

 
! Anmälj Länk
 
 
Oxol (P23) 
27 feb 2018 17:35
Jag förstår absolut argumentet att inte märka ut specifik loot boxes, men vad för argument finns att inkludera season passes i markeringen?

 
! Anmälj Länk
 
 
Magnus Virdeborn (P30) 
27 feb 2018 17:49
Oskar Skog:

Ja, det här blir för generaliserande.


Det är ju ändå ett steg i rätt riktning.

I am sorry I have to leave you, but I must buy a hat.

 
! Anmälj Länk
 
 
Oskar Skog (P) 
27 feb 2018 17:57
Magnus Virdeborn:

Det är ju ändå ett steg i rätt riktning.


Jag vet inte, det blir ju en allmän och intetsägande stämpel som inte tar ställning.

Och som kommer finnas på 95 procent av alla spelomslag i Nordamerika.

 
! Anmälj Länk
 
 
Magnus Virdeborn (P30) 
27 feb 2018 17:59
Oskar Skog:

Jag vet inte, det blir ju en allmän och intetsägande stämpel som inte tar ställning.


Tänkte mest på att de börjat tänka i frågan.

Dock lite lustigt att det här kan bli gjort, men inget händer med vapenindustrin. Prioriteringar...

I am sorry I have to leave you, but I must buy a hat.

 
! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P) 
27 feb 2018 18:07
Ja, det är väl en start åtminstone.

Känns ju som att mångas argument mot idén av lootbox grundar sig i det faktum att en inte anser att spelutveckling kostar mer idag jämfört med för tio år sedan, och därmed även anser att mikrotransaktioner i all ära är lika skitigt som en lootbox i sig. Detta är något jag tror kan ligga till grund för att kritik kan bli missvisande för vad som är det faktiska problemet.

Eller kostar verkligen spelutveckling mer idag än för tio år sedan? Och i sådana fall är det då okej med mikrotransaktioner, men INTE okej med slumpbaserade belöningssystem som vilar på mikrotransaktioner som insats?
Lite så.

Det är lite av sådana här utfall jag var orolig för i höstas när det kändes som att all kritik kastades ner i en enda stor gryta av frustration som serverades mot i princip en utgivare istället för att göra det tråkiga och ansträngande arbetet i att försöka nyansera problemen lite mer.

Först kanske separera vad som faller in under "gambling" och vad som faller in under "företagen vill bara tjäna mer pengar på mikrotransaktioner", så det blir två separata frågor. Sen kanske fokusera kritiken mot utvecklaren som tagit fram systemen, istället för utgivaren som gissningsvis främst arbetar med affärssidan av produktionen och inte själva utvecklingen av spelen. Jag menar, visst är det inte mer än rätt att de som äger varumärket ska stå som mottagare (eller sköld om vi vänder på det..) för smällen, men ... ja.

Låt mig förklara varför jag tänker så här.

Jag har personligen ganska tråkig syn på saken med tanke på att jag inte tror att framgångsrika utgivare blir framgångsrika på att köpa en studio och sedan säga åt studion vad de ska göra. Nej, jag tror ju fortfarande på att framgångsrika utgivare som köper studios gör det för att de ser potential i att studion med rätt resurser kan göra ännu mer pengar i sitt varumärke.
Och då vill jag ju som utgivare inte gå in och peka med hela armen och säga "gör så". Det är helt enkelt inte så en utgivare blir framgångsrik om ni frågar tråkiga mig.

Men i slutet av dagen är det ju bara logiskt att en stämpel kommer till och jag är inte förvånad om PAL följer efter här med tanke på att så många andra plattformar har som krav på utgivaren att "Köp inuti spel" förekommer osv.

Personligen skulle jag helst av allt vilja se följande märkningar på spel som FIFA eller Overwatch:

- "Innehåller köp inuti spel"
- "Innehåller köp av chans-att-vinna-föremål inuti spel" -ish

.. varav den sistnämnda är fruktansvärt svårformulerad då det inte går att skriva "lotteriliknande verksamhet" eller dylikt.

Aaron

 
! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P) 
27 feb 2018 18:12
Förtyudligande:

Aaron Vesterberg Ringhög:

Låt mig förklara varför jag tänker så här.


Vad jag menar är självklart att EA kanske inte var rätt bolag att "rikta" kritiken mot när det kommer till ett system som utvecklats av DICE i SWBF2-frågan specifikt. Men å andra sidan mår nog EA och DICE bara bra av att EA fick ta smällen, så löser det allt internt istället. Sen finns det stora argument för varför EA ska ta kritiken då även FIFA innehåller notoriska inslag av "lootbox-design", så absolut. Argumenten kommer tillbaka.

Aaron Vesterberg Ringhög:

varav den sistnämnda är fruktansvärt svårformulerad då det inte går att skriva "lotteriliknande verksamhet" eller dylikt.


Eller går det..?

Aaron

 
! Anmälj Länk
 
 
Anubis (P29) 
27 feb 2018 18:16
Bra men tycker att man borde separera på DLC och microtransaktioner.

DLC för mig är vad vi förut kallade för expansioner. Man lägger till saker i något som redan existerar. Microtransaktioner för mig är när man betalar för saker som redan finns i spelet.

 
! Anmälj Länk
 
 
Oskar Skog (P) 
27 feb 2018 18:20
Aaron Vesterberg Ringhög:

följande märkningar på spel


Jag tror inte märkningar är lösningen här.

Det är som att sätta plåster på benbrott.

Ska vi komma åt loot boxes behöver det bli lagändringar för att få det likställt med spel och dobbel.

Aaron Vesterberg Ringhög:

kostar mer idag jämfört med för tio år sedan


Den kanske inte måste göra det.

Det finns ju ingen som tvingar EA, Ubisoft, Activision, att aktivera en styrka på 1000 personer över hela världen för att göra nästa spel i X-serien.

Aaron Vesterberg Ringhög:

att EA kanske inte var rätt bolag att "rikta" kritiken mot


EA har specialiserat sig på det här, så dom var absolut rätt företag att vända sig mot nu.

Om du inte redan sett den här filmen:


 
! Anmälj Länk
 
 
Aleksandar Buntic (P25) 
27 feb 2018 18:21
Aaron Vesterberg Ringhög:

Känns ju som att mångas argument mot idén av lootbox grundar sig i det faktum att en inte anser att spelutveckling kostar mer idag jämfört med för tio år sedan,


Hur jag tolkar det bygger kritiken på två saker.

1) det du nämner.

2) att de slumpbaserade system som finns i spel är beroendeframkallande och man vet inte vad man får för de pengar man pumpar in.

Jag tror att spel idag absolut kostar mer att få ut på marknaden, där fler arbetar på företagen och behöver lön, löner som ökat och så. Men jag tror den största skillnaden är pengar som läggs på marknadsföring. Det är ju där vi ser de sjukasste summorna.

Dessutom håller jag med Oskar lite. Företagen väljer själva hur stora projekt de vill skapa, och med det kommer anställda och löner. Och sen går nog en hel del pengar till folk som inte har någonting med spelutveckling eller i närheten av det. De skapar ju problemet själva till viss del. Jag skulle säga att spelen vi får idag är inte enorma hopp när det kommer till nytänk eller kreativitet gentimot de spel vi fick förra generationen. Skulle till och med säga att de kör på mer säkra kort än någonsin tidigare. Fastsnyggare såklart.

Jag ser också fler som enbart är kritiskt inställda till just mikrotransaktioner där man vet vad man får än de som är emot både lootlådor och mtxs överlag. Tror de flesta konsumenterna vill veta vad deras pengar faktiskt ger dem.

Det är dit jag lutar åt. Så länge dessa mikrotransaktioner görs på ett vettigt sätt. Dvs. Jag får inga fördelar mot andra online (socioekonomiskt och så). Eller där det känns som de uppenbarligen tagit bort en bit från "grundspelet" för att tjäna mer pengar på det.

Alla EA spel har gått åt en specifik riktning, dvs. Lootlådor. Battlefront 2, Need For Speed Payback, NHL, FIFA, Madden, NBA, Mass Effect etc. Det finns en gemensam nämnare och det är EA. Klart de var rätt att rikta kritiken mot. Även om DICE skapade själva systemet som det var i SWBF2 (skulle inte förvåna mig om EA pushade dem rätt hårt där).

När jag läser det som står i inlägget så är det självklart varför det blev så här. Istället för att göra att vissa enskilda spel som har slumpbaserade system syns tydligare för föräldrarna då hittar de på en totalt generaliserande liten etikett som hamnar på torsdag ska yp alla spelomslag. Problemet för mig är och har aldrog varit mikrotransaktioner. Problemet är när jag inte vet vad jag får för min slant, samt att folk faktiskt blir beroende av dessa system. ESRB skyddar de giriga företagen.

Problemet som dykt upp handlar om lootlådor, och de älskar dem, därför försöker de skydda dem samtidigt som de gör något åt kritiken. Det handlar inte om att skydda barn från dessa system. Det handlar inte om att infornera föräldrar. Det handlar om att skydda de stora killarna inom industrin.

Chris Lee från Hawaii intervjuar ESA ( spellobbyister) om lootboxar. Börjar runt 4:00. Det här är det mest bisarra jag sett på länge.

http://youtu.be/W1hQHZedRSE

Spelindustrin är alltså värd 3x (och mera) än filmindustrin i USA.

 

Ändrad: 27 feb 2018 18:51 av Aleksandar Buntic, ändrad 9 gånger

! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P) 
27 feb 2018 19:04
Oskar Skog:

Om du inte redan sett den här filmen:


Har sett den. Tycker den är intressant, men säljer inte min själ för den om jag kan säga så. Inte liknande teorier heller för den delen.

Som sagt. Jag är väl tråkig i det anseendet. Cyniker som jag är. [smile]

Aleksandar Buntic:

USA


Förstår era perspektiv helt och hållet. Men fortsätter nog bemöta det från andra vinklar tror jag. När ni menar att företagen själva "väljer" så glömmer ni att de sedan börsnotering har ett ansvar som sträcker sig utanför sin "egen vision" och visst finns det argument för att börsnoterade bolag skapar framgång genom att fortsätta köra "sitt eget race", men EA verkar ju inte vara ett sådant bolag.

Men ska vi gå in på den vägen vill jag återigen hellre lyfta frågan: Har DICE valt det här eller inte? Självklart fanns det en punkt där DICE tog ett beslut om att anta budet från EA. Och vid den punkten var EA lika börsnoterade som de är idag.

Vad jag vill är att rätt kritik riktas mot rätt verksamhet.

Idag känns det som att konsument och spelmedia i allmänhet endast fokuserar på att kasta skit för kastandets skull, vilket leder till den här sortens efterföljder. Dvs en stämpel som egentligen ingen är 100% nöjd med. Om ens 50% nöjd med.

Ja, ni förstår ju vad jag menar tror jag.

Aaron

 
! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P) 
27 feb 2018 19:06
Oskar Skog:

Ska vi komma åt loot boxes behöver det bli lagändringar för att få det likställt med spel och dobbel.


Just ja.

Ja.

Lagändringar är vad som krävs i det land där "lotteriet anordnas" eller har sin "huvudsakliga verksamhet".

Idag har frustrationen istället lett till en lösning som mycket väl kan vara en mardröm att dela upp på många år, för att "vi" verkligen ska komma åt vad "vi" anser vara det huvudsakliga problemet.

Aaron

 
! Anmälj Länk
 
 
Aleksandar Buntic (P25) 
27 feb 2018 19:23
Aaron Vesterberg Ringhög:

Vad jag vill är att rätt kritik riktas mot rätt verksamhet.


Jag anser att skit kastades åt rätt verksamhet, dvs. Grundaren av det vi kallar lootboxar. Dessutom de vars nästintill alla spel innehaver dem. Den gemensamma nämnaren för dessa spel är EA. Det är inte svårare än så.

Aaron Vesterberg Ringhög:

Idag känns det som att konsument och spelmedia i allmänhet endast fokuserar på att kasta skit för kastandets skull, vilket leder till den här sortens efterföljder. Dvs en stämpel som egentligen ingen är 100% nöjd med. Om ens 50% nöjd med.


Nej, detta är uppenbart ett sätt att fortsätta försvara företagens vinster på vidriga system. ESRB går de stora företagens ärende. Detta var det absolut minsta de kunde göra mot de skandaler som uppstått. Jag är cyniker, inte du. Min är riktad mot ESRB och Företagen. Ditt är riktad mot konsumenters kritik. :P

 
! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P) 
27 feb 2018 19:23
Aleksandar Buntic:

Chris Lee från Hawaii intervjuar ESA ( spellobbyister) om lootboxar. Börjar runt 4:00. Det här är det mest bisarra jag sett på länge.


Tycker personligen inte det fanns så mycket bisarrt i videon (kanske missade jag något?) men gillar den självklart ändå.

Speciellt slutet där han påminner om att människor kan påverka bara de håller i (något jag oroar mig för att spelkonsumenter inte kommer göra i den utsträckning som krävs för den här typen av mångåriga feedback-loop jag misstänker behövs).

Aaron

 
! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P) 
27 feb 2018 19:25
Aleksandar Buntic:

Jag är cyniker, inte du. Min är riktad mot ESRB och Företagen. Ditt är riktad mot konsumenters kritik. :P


Hur kan jag inte vara cynisk mot spelcommunityn? [confused]

Som sagt - kalla mig tråkig, men ta inte ifrån mig min cynism! [cry][wink]

Also..

Aleksandar Buntic:

Nej, detta är uppenbart ett sätt att fortsätta försvara företagens vinster på vidriga system.


Vad är ett sätt? Min formulering eller företagens handlingar?

Aaron

 

Ändrad: 27 feb 2018 19:26 av Aaron Vesterberg Ringhög, ändrad 1 gång

! Anmälj Länk
 
 
Aleksandar Buntic (P25) 
27 feb 2018 19:32
Aaron Vesterberg Ringhög:

Vad är ett sätt? Min formulering eller företagens handlingar?


ESRBs lilla markering.

 
! Anmälj Länk
 
 
Magnus Virdeborn (P30) 
27 feb 2018 19:42

I am sorry I have to leave you, but I must buy a hat.

 
! Anmälj Länk
 
 
Oskar Skog (P) 
27 feb 2018 19:49
Aaron Vesterberg Ringhög:

men säljer inte min själ för den om jag kan säga så. Inte liknande teorier heller för den delen.


Vilka teorier?

Att EA började sitt loot box-system med FUT är ingen teori. Och att det spridit sig från det till deras andra spel är inte påhittat.

Aaron Vesterberg Ringhög:

Cyniker som jag är.


På vilket sätt gör det dig en cyniker?

Aaron Vesterberg Ringhög:

Idag har frustrationen istället lett till en lösning som mycket väl kan vara en mardröm att dela upp på många år, för att "vi" verkligen ska komma åt vad "vi" anser vara det huvudsakliga problemet.


Jag hänger inte riktigt med på alla citationstecken, men vad menar du att "vi" ska göra?

Aaron Vesterberg Ringhög:

Men ska vi gå in på den vägen vill jag återigen hellre lyfta frågan: Har DICE valt det här eller inte?


Spelar det någon roll? Dice utvecklar spel åt EA. Det är det dom gör.

Aaron Vesterberg Ringhög:

å glömmer ni att de sedan börsnotering har ett ansvar som sträcker sig utanför sin "egen vision" och visst finns det argument för att börsnoterade bolag


Jag förstår inte vad det här har med saken att göra.

Det är klart att företagen vill tjäna pengar.

Loot box-systemet gör att företagen tjänar MER pengar.

Vilket inte alls behöver stå i relation till vad spelutvecklingen kostar.

Om spel är så mycket dyrare att utveckla, ta 100 dollar för dom i butik då (vilket är ju nära en sanning idag, med specialutgåvor och Season Pass utöver loot box-system).

Så får vi se hur det går.

 

Ändrad: 27 feb 2018 19:52 av Oskar Skog, ändrad 2 gånger

! Anmälj Länk
 
 
Aleksandar Buntic (P25) 
27 feb 2018 19:51
Magnus Virdeborn:

HAHAHAHAHAHHA


Om det här är vad de vill åstadkomma med sin kreativa frihet så börjar jag på allvar tvivla på att det finns någon form av kreativitet kvar i denna branschen. Censur! hahahaha!

 
! Anmälj Länk
 
 
Magnus Virdeborn (P30) 
27 feb 2018 19:52
Aleksandar Buntic:

Om det här är vad de vill åstadkomma med sin kreativa frihet så börjar jag på allvar tvivla på att det finns någon form av kreativitet kvar i denna branschen. Censur! hahahaha!


Det påminner lite om hur kristna i USA numera känner sig förtryckta för att de inte får diskriminera mot minoriteter. [crazy]

I am sorry I have to leave you, but I must buy a hat.

 
! Anmälj Länk
 
 
Aleksandar Buntic (P25) 
27 feb 2018 19:55
Magnus Virdeborn:

Det påminner lite om hur kristna i USA numera känner sig förtryckta för att de inte får diskriminera mot minoriteter.


"Vi får inte längre blåsa våra konsumenter på en massa pengar. Buhu!" typ :P.

 
! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P) 
27 feb 2018 20:13
Oskar Skog:

Vilka teorier?


Att "Andrew Wilson klivit in på Dice och hårdkodat in lootboxar i SWBF2", vilket är vad videon indirekt försöker insinuera i mina ögon. Tror det är mer komplext än så.

Oskar Skog:

Att EA började sitt loot box-system med FUT är ingen teori.


Nej det är det inte. Kan inte göra annat än att hålla med. Såklart. [smile]

Oskar Skog:

På vilket sätt gör det dig en cyniker?


Har inte så höga förväntningar på konsumenters förmåga att framföra kritik av den här formen. Beror på många saker, men inget vi behöver gå in på nu då det förmodligen bara kommer bli en utdragen diskussion om hur gamer-kulturen är exkluderande, hatisk och konspirationsteoretisk i sig, samtidigt som den kan vara fantastisk och ögonöppnande på samma gång. En helt annan diskussion ssom sagt - men ja. Kalla mig cyniker. Eller pessimist gentemot kulturen jag själv vurmar för om inget annat.

Oskar Skog:

Jag hänger inte riktigt med på alla citationstecken, men vad menar du att "vi" ska göra?


Förstod att denna skulle bli svår. Fekk...
"Vi" är ju konsumenterna.
"Vi" är ju utgivarna.
"Vi" är ju media.
"Vi" är kulturen. Branschen. Mediet.

Sorry om det blev flummigt.

Oskar Skog:

Spelar det någon roll? Dice utvecklar spel åt EA. Det är det dom gör.


Jag anser att det är viktigt att se till DICE också. Jag som vill komma åt problemet med slumpbaserade belöningssystem med riktiga pengar som insats vill hellre ta det direkt till de som (jag tror) är ansvariga för sättet de implementerat systemet. Jag tror inte det går att göra genom att rikta pipan mot EA.

Är väl förmodligen för att jag tror att EA skakar av sig det här (om de inte redan gjort det?) bra mycket enklare än om DICE hade hamnat i skottgluggen.

Sagan om "de hemska stora ägarna och stackars små utvecklarna" är för mig svårköpt när det kommer till så stora utvecklare som exempelvis DICE.

Oskar Skog:

Om spel är så mycket dyrare att utveckla, ta 100 dollar för dom i butik då (vilket är ju nära en sanning idag, med specialutgåvor och Season Pass utöver loot box-system).


Ja... jag kan tycka samma sak, men uppenbarligen anser utgivare och utvecklare att en löpande inkomstkälla för deras (primärt) onlinebaserade spel är just mikrotransaktioner eller DLC för den delen.

Känner också att jag borde lägga ner diskussionen nu för det känns som att jag uppfattas argumentera på ett helt annat sätt än hur det låter när jag själv skriver mina meningar. [confused]

Som att ni tror att det jag skriver är hur "jag tycker att det ska vara", snarare än hur jag kort och gott "tror att bakomliggande faktorer till problemet ser ut".

Känns nästa märkligt att behöva säga det, men jag är ju lika missnöjd som ni med detta. Känns bara som att ni inte tror det. [sad]

Aaron

 

Ändrad: 27 feb 2018 20:45 av Aaron Vesterberg Ringhög, ändrad 1 gång

! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Multi | Till toppen 1 2 | sista

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.