Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Spel   Nintendo   + Ny diskussion
Till botten Visar hela tråden

Spel till Switch: Mars 2018

skapad 1 mar 2018 13:05 | svar 18 st | visats 99 ggr

 
Tomas Engström (P) 
1 mar 2018 13:05

Observera att denna text gör sig bäst i nyhetsformat - har man klickat sig in hit via forumet bör man istället gå vidare hit för att få se texten som den är menad (annars är risken hög att formatet på alla bilder blir helt fel).


Då var jag tillbaka för tredje gången då, med en ny artikel som avhandlar månadens nyheter till Nintendo Switch. Och nu i mars står faktiskt ett par fysiska releaser att finna i butikerna – utöver att eShop sprudlar som vanligt. Lite för mycket, nästan, så jag har valt att vara ganska selektiv när det kommer till vad som presenteras med bilder och beskrivning. Resterande titlar finner ni som vanligt nämnda längst ned i artikeln.


Om vi ska börja med ”fodralspelen” så har vi ett nytt Kirby som ju heter Kirby Star Allies, med en hel del fokus på co-op eftersom Kirby inte längre går ensam. Scribblenauts: Showdown är även det ett multiplayerfokuserat spel, med utmaningar/minispel och en viss kreativ skaparfrihet – känt från originalet. Slutligen kan vi leva oss in i den andra säsongen av en viss anime, när nu Attack on Titan 2 släpps och låter oss ta an de jättar som hotar mänskligheten.
Och jo, i USA sker det även ett nysläpp av Splatoon 2 som man kallar för ”Starter Edition”, men det verkar inte lanseras utanför staterna och jag orkar inte skriva mer än så här om den saken eftersom det fortfarande är samma spel. Innehåller bara diverse lullull såsom Primas officiella guide.


eShop bjuder på två 2D-äventyrsupplevelser av det mörkare slaget, med Detention och The Long Reach, samt ett äventyr i textform som heter Subsurface Circular. Skulle dessa inte vara tillräckligt skrämmande upplevelser torde Outlast 2 räcka för att kittla den nerven.
För de som söker mer action har vi 3D-äventyret Mulaka, rymdshootern Manticore: Galaxy on Fire, ett roguelike shmup som heter Steredenn: Binary Stars och en så kallad ”bullet hell” som heter Danmaku Unlimited 3. Slutligen släpps ett väldigt enkelt och klassiskt utfört pusselspel som heter Totes the Goat.


 
 


Innehållsförteckning


* Attack on Titan 2
* Danmaku Unlimited 3 [eShop]
* Detention [eShop]
* Kirby Star Allies
* Manticore: Galaxy on Fire [eShop]
* Mulaka [eShop]
* Outlast 2 [eShop]
* Scribblenauts: Showdown
* Steredenn: Binary Stars [eShop]
* Subsurface Circular [eShop]
* The Long Reach [eShop]
* Totes the Goat [eShop]


 
 


Attack on Titan 2 (EU/US), Action/Äventyr, 20:eTrots att originalet bara blev okej mottaget 2016 får vi ändå denna uppföljare till Attack on Titan. Förmodligen för att säsong 2 av animen nu är aktuell och AOT2 knyter förstås an till just dessa händelser, men visar ändå även upp början av serien – så att oinvigda inte behöver känna att man tappar storyelement och blir inkastade i någonting pågående.


Teamet på Koei Tecmo har faktiskt gått riktigt långt här och erbjuder spelarna flera olika sätt att uppleva spelet och dess bakgrund. ”Story Mode” är precis som det låter och berättar som sagt historien ända från den första säsongen, medan ”Another Mode” låter karaktärerna från serien få uppleva sina helt egna scenarios och interagera med personligheter från bägge säsonger. ”Town Life” är ett lugnt och stillsamt spelläge där man kan ta en paus från striderna för att istället utveckla relationer mellan karaktärerna, genom såväl konversationer som sidouppdrag, eller träna upp dem inför nästa expedition och rent utav forska fram ny utrustning att ta ned titanerna med.


Multiplayer erbjuder dels ett kooperativt läge genom såväl storyn som enstaka uppdrag och om man då även forskar fram ny utrustning, blir den materiella kostnaden för detta lägre än när man spelar själv. ”Annihilation Mode” sätter istället upp tävlingsmatcher där två lag med 4 spelare vardera eliminerar titaner på tid och man försöker få ett så bra highscore som möjligt. 
 


Danmaku Unlimited 3 [eShop](EU/US), Shmup/Action, 13:eEtt shoot ’em up när det är som mest hektiskt och kaotiskt. Med andra ord faller Danmaku Unlimited 3 in under den så kallade kategorin ”bullet hell”. Erbjuder flertalet svårighetsgrader och två unika spellägen så att spelaren själv kan lägga sig på den nivå som man känner sig bekväm med. 
 


Detention [eShop](EU/US), Äventyr/Skräck/Pussel, 1:aEtt skräckspel inspirerat av Taiwanesisk/Östasiatisk kultur, religiösa element och mytologi. Spelet äger rum i Taiwan på 60-talet när det fortfarande rådde ett militärt undantagstillstånd i landet, och spelaren kontrollerar två personer som befinner sig på en skola där övernaturliga händelser inträffar, utan en möjlighet att lämna området.


Spelas som ett sidoscrollande 2D-äventyr där man undersöker skolområdet, söker efter ledtrådar, plockar på sig föremål och lär sig allt mer om den skrämmande, farliga bakgrund som skolan har, med en förhoppning om att kunna ta sig därifrån levande. 
 


Kirby Star Allies (EU/US), Plattform, 16:eVärldens sötaste boll är tillbaka, men den här gången är han inte ensam! Rekrytera fiender genom att kasta hjärtan på dem och samla på så vis upp till fyra karaktärer i din grupp. Lika många spelare kan dessutom spela tillsammans som varsin karaktär.


För er som inte har koll på Kirby sedan tidigare så fungerar detta som ett ganska klassiskt plattformsspel, med Kirby som med sin jättelika mun – och kraftiga lungor – dels kan suga in tillräckligt mycket luft för att lätta från marken och flyga runt, dels äta upp sina fiender och på så vis få ta del av deras specialförmåga. Vilken förmåga man har är många gånger avgörande för hur pass enkla eller svåra bosstriderna blir, samt vilken väg man kan ta på en bana. 
 


Manticore: Galaxy on Fire [eShop](US/EU), Simulator/Action, 22:a/23:eGalaxy on Fire är en gammal rymdspelserie från 2006 som utvecklas av mobilspelstudion Fishlabs, numera ägda av Deep Silver. Manticore är namnet på spelstudions tredje och senaste alster som ursprungligen släpptes 2016, fortfarande till just mobilplattformer, under namnet GoF3: Manticore. Men här har man alltså svängt runt på orden i namnet och även plockat bort siffran, förmodligen för att det ska låta mer som ett helt eget och unikt spel eftersom Switch-releasen markerar spelseriens debut på en konsol.


Jag vill minnas att GoF en gång i tiden var ett hyfsat öppet rymdspel där man gjorde lite som man ville, även om det fanns en story att följa också. Men det roliga och den större featuren var alltid att man själv kunde bestämma ifall man ville bli prisjägare, vara rymdpirat eller handelsman osv för att skrapa ihop tillräckligt med cash för att uppgradera sitt rymdskepps vapen och även byta upp sig till större och bättre skepp.
Men nu ser det ut som att Fishlabs har börjat lägga mer krut på story, åtminstone här i Manticore, som utlovar åtminstone 8 timmars spelande med narrativa uppdrag som har delats upp på tre ”akter”. Att uppgradera sitt skepp är förstås fortfarande möjligt, men ny utrustning blir tillgänglig i takt med att man tar sig igenom just storyn.


Annars har Fishlabs även sett till att optimera och förändra Manticore till Switch en hel del, både spelmekaniskt och grafiskt, för att bättre passa den nya hårdvaran och det faktum att man kan spela såväl bärbart som stationärt. Till exempel har man omarbetat kontrollerna, lagt till stöd för HD-rumble och sett till så att spelet rullar i 60fps 1080p stationärt och 720p dockat. Användargränssnittet är skräddarsytt efter konsolen och spelets innehåll är nu inte bara helt upplåst (tidigare användes mikrotransaktioner och en freemium-modell), utan har även utökats med exklusiva uppdrag, platser och nya storymoment. 
 


Mulaka [eShop](EU/US), Äventyr/Action, 1:aEtt actionäventyr baserat på det mexikanska urfolket Tarahumara (även kända som Rarámuri), och således utforskar spelaren också just Mexiko här i Mulaka. Axla rollen som en Sukurúame (shaman) och slåss för att hålla borta de föroreningar som korrumperar landet – i form av jättelika bestar, tagna från den mytologi som existerar i denna del av landet. Innehåller både pussellösande och en hel del närstrid, med Sukurúames möjlighet att anta diverse djurskepnader och vara snabbfotade – där det sistnämnda dessutom är vad det här urfolket är mest känt för.


Studion som utvecklar Mulaka heter Lienzo och är belägna i just Mexiko, Chihuahua, och man har därför också varit väldigt måna om att verkligen försöka fånga såväl kulturen som området i allt från musiken till det visuella. 
 


Outlast 2 [eShop](EU/US), Äventyr/Skräck, 1:aSurvival-horror som jag inte är säker på om det behöver någon större presentation, eftersom både originalet och denna uppföljare har blivit väldigt omtalade och YouTube fullkomligt kryllar av reaktionsvideos på personer med dåliga nerver som sitter och spelar dessa.
Journalisten Blake Langermann är på vandring i Amazonas tillsammans med sin fru Lynn för att utreda mordet på en gravid kvinna utan namn. Gissa om de två trampar rätt ned i skiten och tvingas uppleva och se saker som de aldrig kunde drömma om? Mörker, ångest, skräck, panik. 
 


Scribblenauts: Showdown (US/EU), Pussel, 6:e/9:eTänk att det redan har gått fyra år sedan vi senast såg ett Scribblenauts och tänk hur populär spelidén en gång i tiden var. Skriv in ett ord, se ordet materialiseras i spelet, använd din kreation till att lösa kluriga utmaningar.
Det var . Men nu ser upplägget lite annorlunda ut. Ordet ”Showdown” i titeln indikerar ju nämligen en typ av uppgörelse eller tävling och att tävla är precis vad Scribblenauts: Showdown handlar om.


Upp till fyra spelare möts i fler än 25 minispel som handlar om allt från att kasta frisbee till att ha ihjäl varandra eller bara fiska stora fiskar. Men verktygen som används i minispelen bestäms till stor del av spelarna, som behöver skriva in vad de t.ex använder som bete när de fiskar och här får man då inte tänka fritt, utan spelet ställer ett krav såsom ”Sportartiklar”. Vissa utmaningar är gjorda för bara 1-2 spelare och andra för fler än så.


Men seriens grundutförande lever faktiskt fortfarande kvar i det spelläge som kallas ”Sandbox”; där man helt enkelt ska ta sig an vanliga plattformsbanor och lösa de utmaningar som utvecklarna ställer i vägen. Dessa funka alltså precis som vanligt: skriv in ett bra substantiv som skulle kunna lösa problemet, se substantivet poppa fram och använd det på bästa sätt. 
 


Steredenn: Binary Stars [eShop](EU/US), Shmup/Action, 8:eEtt actionfyllt shoot ’em up som har blivit väldigt väl mottaget på såväl iOS som Steam. Beskrivs som frenetiskt, kaotiskt och vackert pixelerat med helt galna bosstrider – och ett roguelike-element. För banorna är nästan helt slumpgenererade, vilket alltså gör att Steredenn känns lika fräscht, utmanande och nytt var gång man påbörjar ett nytt spel.


Som synes har ju denna Switch-release undertiteln Binary Stars och detta innebär att spelets innehåll har utökats sedan releasen på andra plattformar. Steredenn: Binary Stars innehåller totalt 42 vapen, 30 uppgraderingar och 5 skepp för att skapa en ännu högre variation även i hur man väljer att tackla fienden och bosstriderna.


Spelet har också stöd för co-op (två spelare). 
 


Subsurface Circular [eShop](EU/US), Äventyr/Pussel, 1:aTheta One One är namnet på det här äventyrsspelets protagonist och tillika karaktär som spelaren styr. Du är en android/robot, en så kallad ”Tek” och ditt jobb sin detektiv är att undersöka vad som ligger bakom antalet försvunna Teks ombord på det tågliknande färdmedlet Subsurface Circular; ett transportmedel för att ta sig mellan robotstaden och människostaden. Genom att prata med andra Teks lär sig Theta One One mer om omständigheterna kring de som har försvunnit, att en mystisk Röd Tek kan ha en koppling till fallet, och att människorna har börjat visa allt mer avsky mot Teks.


Ett textbaserat äventyr där spelaren för dialoger med Teks ombord på Subsurface Circular och snappar på så vis upp ledtrådar i form av nyckelord och ämnen, som i sin tur gör att man tar sig längre i konversationsträden. Spelaren har alltid ett antal tydliga konversationsmål att försöka uppnå genom sitt konverserande och när man gör detta tilldelas man ”Fokuspoäng”, som används i konversationerna för att få fram ny information.


Subsurface Circular är för övrigt gjort för att avklaras i en sittning och har därför en speltid på endast 2-3 timmar. 
 


The Long Reach [eShop](EU/US), Äventyr/Thriller/Pussel, 14:eJag gillar verkligen beskrivningen av The Long Reach. Men det ska inte vara den som Nintendo har på sin sida, utan det som står på Steam: en nervkittlande skräckhistoria smaksatt med sci-fi idiology, psykologisk bakgrund och en skeptisk syn på det mänskliga psyket.


Spelet äger rum på en forskningsanstalt i den fiktiva staden Baervox, där man jobbar med att ta fram ett revolutionerande system för överföring av kunskap. Självklart går detta inte riktigt som väntat och ett omfattande fel av katastrofala mått får lika katastrofala konsekvenser, som påverkar såväl staden som alla dess invånare.
Spelets protagonist, Stewart, är bara en forskarassistent och helt vanlig kille som i denna hastigt eskalerande situation behöver spelarens hjälp för att ha det mod och den intelligens som krävs för att rädda mänskligheten, och framförallt rädda sig själv.


”Rated M for Mature, 17+” på grund av våldsamma och obehagliga scener får mig helt klart att bli extra nyfiken på detta, men också när utvecklarna själva säger sig vara inspirerade av bland annat Lone Survivor och det spelet hade en riktigt tät atmosfär till sig. 
 


Totes the Goat [eShop](EU/US), Pussel, 1:aNågra av er Loadare lär se på skärmdumparna från Totes the Goat och omedelbart tänka på QBert, medan andra bara kommer att undra vad detta är, varför det ser ut som det gör och hur det skulle kunna vara värt ens tid. Grattis till er – ni har fortfarande mer än halva livet framför er och slipper känna er som fossiler.
Från samma utvecklare som låg bakom förra månadens Metroidvania Xeodrifter är även Totes the Goat baserat på ett äldre, arkadliknande spel: QBert, som jag nyss nämnde. Totes är en get som hoppar mellan svävande kuber och så snart som Totes klövar tar mark så ändrar kuben färg. Gissa vad varje bana går ut på? Att få samtliga kuber att ändra färg, vilket förstås blir knepigare än vad det låter när man börjar blanda in hinder och aggressiva djur. 
 


ÖVRIGA TITLAR


Spel som jag inte kände för att placera i månadens spotlight, antingen för att det känns som skräp eller för att jag helt enkelt inte har tid att beskriva spelet och tror att det blir tillräckligt uppmärksammat även utan min hjälp (mest troligt pga att det är en nyrelease till just Switchen). Dock därmed inte sagt att dessa titlar inteär värda en hastig titt bara för att de nu inte står på scen! Men i synnerhet Switchens stora indieutbud gör det till ett heltidsjobb att försöka beskriva allt som släpps, så räkna med att främst bara hitta mindre eShop-titlar här.


* Alteric
* Bleed 2
* Castle of Hearth
* Coffin Dodgers
* Fear Effect Sedna
* Grid Mania
* I, Zombie
* Midnight Deluxe
* Neon Wall
* NORTH
* One Eyed Kutkh * Outlast 2
* Paper Wars: Cannon Fodder Devastated
* Spiral Splatter
* Steredenn: Dinary Stars
* Super Toy Cars
* Turtlepop: Journey to Freedom


 


Previously on Spel till Switch


2018
Februari
JanuariVisa nyheten som publikation

Tomas "ConraDargo" Engström

 
! Anmälj Länk
 
 
chips (P31) 
1 mar 2018 13:13
Mars känns inte som en såvärst het månad för Switchen.

http://bit.ly/IqT6zt

 
! Anmälj Länk
 
 
Notorious Gamer (P19) 
1 mar 2018 13:15
Det blir Kirby för mig. Har även Kingdom Come: Deliverance kvar samt Batman Telltale spelen så får se hur tight det blir.

SW-0856-6526-9394 3DS FC: 2020-0150-9290

 
! Anmälj Länk
 
 
Micke Johansson (P34) 
1 mar 2018 13:21
Det blir ju Kirby åtminstone.

Yazuka - www.yazuka.net

 
! Anmälj Länk
 
 
Gottfrid (P) 
1 mar 2018 13:24
Det kanske blir Kirby.

Detention tror jag också är bra, men känner att jag lika gärna kan köpa det på Steam.

Lever i musik och dör i spel.

 
! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
1 mar 2018 13:40
Gottfrid:

Detention tror jag också är bra, men känner att jag lika gärna kan köpa det på Steam.


Jag tänkte annars att majoriteten av oss Switch-ägare känner precis tvärtom med dessa indie-titlar: man vill ha allt på sin Switch som är så praktisk att ta med sig överallt och bara köra "pick up and play" med, istället för att låsa sig till en dator.

Tomas "ConraDargo" Engström

 
! Anmälj Länk
 
 
NicolausCamp (P36) 
1 mar 2018 13:43
Kirby, såklart!

Det hade passat perfekt till Switch!

 
! Anmälj Länk
 
 
Gottfrid (P) 
1 mar 2018 14:12
Tomas Engström:

Jag tänkte annars att majoriteten av oss Switch-ägare känner precis tvärtom med dessa indie-titlar:


Ja, asså båda formaten har förstås sina för- och nackdelar. Men jag tror inte att Detention är ett spel jag kommer spela "on the go" [smile]

Lever i musik och dör i spel.

 
! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
1 mar 2018 14:32
Gottfrid:

Men jag tror inte att Detention är ett spel jag kommer spela "on the go"


Så med andra ord ståendes i dockan medan du själv har myst ned dig i ditt nedsläckta vardagsrum!

[wink]

Tomas "ConraDargo" Engström

 
! Anmälj Länk
 
 
NicolausCamp (P36) 
1 mar 2018 15:09

Det hade passat perfekt till Switch!

 
! Anmälj Länk
 
 
micke_nes (P31) 
1 mar 2018 15:45
Jag skaffade mig Outlast. :)

Neo geo AES,Sega CD, Jaguar och Switch

 
! Anmälj Länk
 
 
Pölfi (P) 
1 mar 2018 23:31
1-årsjubileum för Switch på lördag :)

Vet någon förresten om det Advance Wars-inspirerade spelet har släppts ännu? Kommer inte ihåg titeln.

 
! Anmälj Länk
 
 
Assrocket (P30) 
2 mar 2018 10:34
Pölfi:

Vet någon förresten om det Advance Wars-inspirerade spelet har släppts ännu? Kommer inte ihåg titeln.


Kom ju nåt spel för ett tag sen som heter Tiny Metal, jag tyckte det var lite segdraget men har å andra sidan inte gett det en jätteärlig chans.

Open up your murder eyes and see the ugly world that spat you out.

 
! Anmälj Länk
 
 
Juleskum (P26) 
2 mar 2018 11:23
Kirby [smile]

 
! Anmälj Länk
 
 
Pölfi (P) 
2 mar 2018 13:56
Assrocket:

Kom ju nåt spel för ett tag sen som heter Tiny Metal


Yes, det var spelet jag tänkte på. Får kolla upp lite videos på det om det är värt att skaffa.

Tack!

 
! Anmälj Länk
 
 
Elin Ekberg (F26) 
2 mar 2018 14:00
Kirby! Det har kommit ett demo. Jag tycker att det är väldigt sött och gulligt. Inte så svårt, kanske. Men roligt.

“I’m like a dog chasing cars. I wouldn’t know what to do if I caught one…I’d just do things

 
! Anmälj Länk
 
 
Kennydroid (P31) 
4 mar 2018 20:04
Pölfi: Jag kan rekommendera Tine Metal för 1 spelare, tycker det var exakt vad jag förväntar mig av en advance wars klon. Dock är storyn inte jättelång, typ 10-15h
Saknades dock multiplayer vid lanseringen, kanske kommit nu?

Men du är säker på att det inte var Wargroove som du tänkte på, verkar vara något man skall hålla ögonen på iaf. Verkar väldigt ambitiöst. Ska komma med baneditor!

 
! Anmälj Länk
 
 
Bleatlessness (P31) 
4 mar 2018 20:08
Tomas, fantastiskt jobbat som alltid!

Angående bilderna som är utdragna om man tittar via forumet: det löser sig om du har möjlighet att ta bort deras explicita höjd.

(Forumet har en stilregel som säger att bilder får vara max lika breda som elementet de ligger i. Utan explicit höjd skalas de om automagiskt.)

 
! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
5 mar 2018 10:45
Bleatlessness:

Angående bilderna som är utdragna om man tittar via forumet: det löser sig om du har möjlighet att ta bort deras explicita höjd.


Aaah, jag minns inte ens varför jag valde att specificera storleken i koden när jag började med artikelserien... :S Antingen behövdes det för nyhetsformatets skull här på Loading eller så hänger det bara kvar från den tiden när jag även publicerade artiklarna på andra forum - där det inte justerades automagiskt.

Jag får testa lite och se vad som händer.

Tomas "ConraDargo" Engström

 
! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Nintendo | Till toppenVisar hela tråden

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.