Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Blandat   Övrigt   + Ny diskussion
Till botten 1 2 3 | nästa | sista

Tema: Omklädningsrum, nakenhet och kön

skapad 6 mar 2018 10:52 | svar 51 st | visats 464 ggr

 
Tobias Söderlund (P) 
6 mar 2018 10:52
Tjejer där.

Killar där.

Uppdelningen måste ju ha sitt ursprung någonstans.

Är det långsökt att spekulera i att det har att göra med en könsuppdelning tänkt för att komma bort från eventuell problematik kring attraktion?

Har religiösa pekpinnar dikterat villkoren?

Spelar det någon roll?

Som homosexuell bög finner jag det lite lustigt att jag skall dela omklädningsrum med heterosexuella snubbar, alltså rent teoretiskt och då satt i direkt relation till att uppdelningen mellan könen finns där till att börja med överhuvudtaget.

Personligen bryr jag mig inte vilket. Människokropp som människokropp, liksom. Tycker hela debaklet med nakenhet och eventuell problematik kring densamma känns rätt förlegad i mitt huvud.

Meeen... borde jag egentligen ha ett eget omklädningsrum?

Eller... borde jag byta om med de heterosexuella tjejerna, eftersom mina sexuella intressen ligger i linje med deras? Menar, bröst och kussimurra för mig är ju inte sådant som för tankarna till... och så vidare.

Men det är ju förutsatt att det är just sådant som är orsak till könsuppdelning.

Det vore ju onekligen jätteunderligt om man med tanke på dylikt skulle ordna omklädningsrum för homosexuella bögar och detsamma för lesbianer.

Ett vanligt scenario brukar oavsett vara att eftersom jag är homosexualitet brukar exempelvis många arbetskamrater till slut sluta bry sig om jag kommer in eller ej i omklädningsrummet när de byter om (jag knackar alltid först, och anledningen till mitt intresse i att gå in där har oftast funnits i det faktum att arbetskläder jag skall använda ligger på hyllor där inne). Lite som att om jag inte tar skada av att se halvnakna kvinnokroppar så skiter de i vilket.

Jag känner det finns saker att diskutera här.

Det kanske det inte gör.

https://legerdemainlive.blogspot.se/

 
! Anmälj Länk
 
 
Jelly (P26) 
6 mar 2018 11:17
Som man vars primära sexuella intresse involverar kvinnor är det skönt att slippa sexuell attraktion i situationer där det inte är relevant, t.ex i omklädningsrum inför ett besök i simhallen.

Jag tror inte att en mer avslappnad syn på nakenhet skulle göra en naken kvinnokropp mindre kittlande för den genomsnittlige heterosexuella mannen.

 
! Anmälj Länk
 
 
chips (P31) 
6 mar 2018 11:30
Ur mitt hetero-perspektiv så skulle jag bry mig mindre om att en homosexuell kille skulle titta in mig i omklädningsrummet än en heterosexuell tjej.

Varför?

Vet inte riktigt. Det var bara den första känslan jag fick efter att ha läst ditt inlägg.

http://bit.ly/IqT6zt

 
! Anmälj Länk
 
 
rymdanomali (F) 
6 mar 2018 11:46
chips:

Varför?


Känner nog likadant, har väl kanske med den identifieringsfaktor som kommer vid delad könstillhörighet. Men visst, om en homosexuell snubbe uppenbart stod och kollade in en i duschen så skulle man ju bli obekväm.

Å andra sidan kanske det kan vara jobbigare för en del homofolk att byta om med människor de är attraherade av? Även om Tobias inte verka uppleva det så, så föreställer jag mig själv att det skulle vara lite genant att byta om bland tjejer, även om de var lesbiska (eftersom att jag själv är heterosexuell). Men det kanske delvis är könstillhörigheten som gör skillnaden där, också.

 
! Anmälj Länk
 
 
Tobias Söderlund (P) 
6 mar 2018 11:53
Jelly:

Som man vars primära sexuella intresse involverar kvinnor är det skönt att slippa sexuell attraktion i situationer där det inte är relevant, t.ex i omklädningsrum inför ett besök i simhallen.


Förståeligt.

Dock, borde man inte göra något åt situationen för de homo- och bisexuella som känner likadant och hur skulle det isåfall se ut lösningsmässigt?

Jelly:

Jag tror inte att en mer avslappnad syn på nakenhet skulle göra en naken kvinnokropp mindre kittlande för den genomsnittlige heterosexuella mannen.


Är samma gällande för den genomsnittlige bi- och homosexuella mannen?

chips:

Ur mitt hetero-perspektiv så skulle jag bry mig mindre om att en homosexuell kille skulle titta in mig i omklädningsrummet än en heterosexuell tjej.


Jag skulle säga detsamma, fast tvärtom. Att jag skulle bry mig mindre om kvinnliga blickar än manliga.

Just badhus, som i duschrum och bastu och liknande är dock återkommande äldre raggningsplatser för homosexuella män.

Kanske för att det varit platser som egentligen skall vara neutrala men ändå gett utrymme för homosexuella män att visa upp sig inför varandra utan att situationen behövt kännas konstruerad. Något i linje med offentliga toaletter och liknande.

Men så har man ju hela bastukulturen att ta hänsyn till, och den där tillhörande debatten som rasade under 80-talet när HIV/AIDS satte skräck i allt och alla.

https://legerdemainlive.blogspot.se/

 
! Anmälj Länk
 
 
chips (P31) 
6 mar 2018 11:54
rymdanomali:

Men visst, om en homosexuell snubbe uppenbart stod och kollade in en i duschen så skulle man ju bli obekväm.


Tror jag hade blivit det vare sig det var en hetero-kille eller ej.

Just duschdelen i omklädningsrums-sammanhang är ju väldigt privat. Mer än när man står och byter om skulle jag vilja påstå.

rymdanomali:

Även om Tobias inte verka uppleva det så, så föreställer jag mig själv att det skulle vara lite genant att byta om bland tjejer, även om de var lesbiska


Ja.

De enda kvinnor som jag har varit bekväm att byta om kring är ju de som är nära en. Kompisar och familj etc.

Åker mycket skidor med vänner. Då bastar vi om det finns möjlighet. Det är då en del naket. Men inget som någon höjer ögonbryna över eller bryr sig nämnvärt om. Men det märks en skillnad på hur vi vänner bryr oss än om vi har någon ny till bekantskapskretsen med oss.

http://bit.ly/IqT6zt

 
! Anmälj Länk
 
 
Daniel John Johnsson (P) 
6 mar 2018 12:02
Tobias Söderlund:

och hur skulle det isåfall se ut lösningsmässigt?


Bås? Unisex-rum för de som vill?

 
! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
6 mar 2018 12:09
Klart det grundar sig i heteronormer, och det håller nog i sig eftersom det är där majoriteten ligger. Tror mycket rädsla ligger i övergrepp och sexuellt ofredande.
Har man avvikande sexualitet får man väl göra lite eget val om man ser det som jobbigt eller jackpot, jag har själv inte använt omklädningsrum för annat än jackhängning sedan jag var liten. Byter om på toaletten annars.

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
Tobias Söderlund (P) 
6 mar 2018 12:10
rymdanomali:

Även om Tobias inte verka uppleva det så, så föreställer jag mig själv att det skulle vara lite genant att byta om bland tjejer, även om de var lesbiska (eftersom att jag själv är heterosexuell).


Sanningen är väl snarare den att jag faktiskt upplever det problematiskt ibland, dels för att jag inte vill att heterokillar skall känna sig obekväma och dels för att jag knappast är immun vad gäller attraktion i precis alla lägen någonsin och absolut kan känna en olust inför att hamna i en situation där det befinner sig någon jag råkar vara oerhört attraherad av i ett liknande sammanhang.

Så när jag skriver i att jag inte bryr mig i vilket, människokropp som människokropp, menar jag som i att jag inte ser det underliga i nakenhet eller att det faktiskt kan infinna sig reaktioner på nakna kroppar man ser. Människa, inte robot, liksom.

Men man måste börja någonstans, och efter att hela mitt liv ha huserat i omklädningsrum tillsammans med det kön jag attraheras av har jag svårt att se att jag inte formats till att se det som fungerande även om det givetvis kan uppstå situationer där det känns problematiskt (som jag exempliferar ovan).

Men, ja, jag tror ju dock definitivt att ett avsexualiserande rent allmänt av nakenhet, kroppar och så vidare... skulle underlätta avsevärt i många lägen. Det räcker med att titta på några decennier gamla svenska filmer för att se att vår syn på nakenhet förändrats rätt så drastiskt.

https://legerdemainlive.blogspot.se/

 
! Anmälj Länk
 
 
Tobias Söderlund (P) 
6 mar 2018 12:27
Daniel John Johnsson:

Bås? Unisex-rum för de som vill?


Det skulle kunna vara en lösning, absolut.

Men är det en lösning som känns rimlig i ett praktiskt perspektiv i ett samhälleligt sammanhang? ...och vill man verkligen dela upp allt än mer än vad det redan är uppdelat?

Personligen är jag delad i mina åsikter.

Inbillar mig att detta med att dela upp allt de två könen emellan skapar spänningar som inte funnits där om annat varit gällande.

Om det varit en självklarhet att byta om tillsammans från barnsben, hade inte respekten för varandras kroppar och egenheter då varit större?

https://legerdemainlive.blogspot.se/

 
! Anmälj Länk
 
 
jorgandr (P38) 
6 mar 2018 12:35
Nakenhet är ju väldigt laddat, och onödigt så.

Tänk bastukulturen. Vi klär alla av oss och bastar tillsammans, kvinnor, män och barn. Där fungerar det. Vilket är demokratiserande någonstans, känner jag, då många av de sociala statusattribut vi bär med oss är ytliga och inte hänger med in i bastun. Under kläderna är det mycket svårare att se samhällsskikt, statusmarkeringar och liknande. Vi är mest nakna.

Nu inser jag också att det inte ser ut så i hela landet. Att man bastar på olika sätt, och ofta könuppdelat. Men det är inte det jag är uppväxt med i skärgården, nära Finland som det ju är.

När jag bebissimmade med min äldsta son hade de inte uppdelade ombutesrum och duschar. Det var intressant att se dynamiken. Så länge jag var ensam man och bytte om med flera kvinnor (och våra bebisar såklart) var det aldrig några problem. En del nya blev stående i dörren ett tag då och då innan de insåg att bägge rummen var blandade, men det var det på sin höjd.
Om jag var ensam med barnet och bytte om, antingen för att jag var tidig eller försenad, hände det dock flera gånger att mammor vände i dörren och gick till det andra omklädningsrummet. Ensam med naken karl ville de inte vara. Jag förstår ju varför, men visst störde jag mig lite på det.

För övrigt äger Jorgandr tråden med sin nördkunskap! - Bleatlessness

 
! Anmälj Länk
 
 
Supermariosfrisör (F28) 
6 mar 2018 13:11
Tobias Söderlund:

Om det varit en självklarhet att byta om tillsammans från barnsben, hade inte respekten för varandras kroppar och egenheter då varit större?


Jag skulle absolut säga nej här.

Vad baserar jag det på?

Jag är lärare och de senaste 5 - 10 åren så har det blivit ett växande problem att elever inte vill duscha efter idrotten. Dessa fenomen förekom väl även förr, men nu är det väldigt vanligt. Alltså, killar vill inte visa sig för andra killar och tjejer inte för andra tjejer.

Varför? Min tolkning är att ungdomar och barn idag blir bombarderade med bilder av perfekta kroppar. Kolla bara på Instagram, en plattform där gränsen mellan fiktion och verklighet är otydlig, där perfektion har blivit normen. Är du inte vältränad så är du fet. Idag är kroppen en statusmarkör. Har du en vältränad kropp med svällande muskler och lite kroppsfett så är du lyckad. Annars är du misslyckad. Så ser det ut för många unga idag.

Det finns ett obehag i att veta att man kanske blir bedömd. Detta obehag tror jag blir ännu starkare om det kommer från det andra könet som vi attraheras av. Att kunna attrahera någon. Så mycket av vårt värde ligger i just detta. I alla fall så upplever vi det som så.

Det är ganska tydligt att stora delar av vår kultur signalerar hur man ska se ut idag. Detta skulle behöva förändras först. Tror jag.

Sedan finns även det sexuella elementet där. Det kan vara ganska svårt att styra över sin kåthet. Det är inte något som "samhället" kan kontrollera via sina strukturer till 100%. Detta vill man väl helst undvika.

 
! Anmälj Länk
 
 
Siskan (P26) 
6 mar 2018 13:15
Tobias Söderlund:

Är det långsökt att spekulera i att det har att göra med en könsuppdelning tänkt för att komma bort från eventuell problematik kring attraktion?

Har religiösa pekpinnar dikterat villkoren?


På medeltiden fanns badinrättningar i hela Europa, i de flesta länder försvann de i slutet av medeltiden på grund av att de alltmer började likna bordeller.

Av någon anledning så var Sverige ett undantag med sina badstugor (bastu, där man även tvättade sig stående eller i badkar och ibland fanns även större bad) och under 1600-talet blev de allt fler. Trotts att könen ej var uppdelade så vittnades det om att det inte alls förekom några oegentligheter, både på 15- och 1600-talet. I Sverige försvann de offentliga badstugorna istället på 1700-talet då forskningen ansåg att det var farligt att få vatten under huden. De moderna badhusen blomstrade senare under 1800-talet och jag tror att uppdelningen kom hit i och med deras återkomst.

Anekdot i from av en skildring av ett badstugubesök i Stockholm på 1600-talet från en fransmans resedagbok:
 
! Anmälj Länk
 
 
Tobias Söderlund (P) 
6 mar 2018 13:22
Supermariosfrisör:

Vad baserar jag det på?


Jag följer ditt resonemang och har själv hört mycket kring detta. Mobiltelefoner i kombination med internet har även spelat en stor roll i denna rädsla, av att bli fotad och uthängd, om jag förstått det rätt.

Men jag tror någonstans, ändå, att anledningen till att liknande problematik har uppstått är för att vår kultur tillåter det. Vi tillåter ett klimat där utseendet, det orealistiska utseendet och det strändiga strävandet efter detsamma, dikterar våra liv.

Hade vuxna haft de verktyg de behöver för att avdramatisera detta åtminstone i det egna hemmet har jag svårt att se att vi inte varit ett steg närmare en lösning... men när nu den generation som växer upp med den kroppsliga skammen, otillräckligheten, själva får barn... kommer vi inte anlända någonstans ännu längre bort från avdramatiserandet?

https://legerdemainlive.blogspot.se/

 
! Anmälj Länk
 
 
Supermariosfrisör (F28) 
6 mar 2018 13:27
Jag skulle vilja se ett könsneutralt omklädningsrum och dusch.

Men jag vet samtidigt inte riktigt hur jag känner för det i praktiken. Dels för att):

1. Hur ska man ställa sig till gym och simhallar där detta inte redan finns? Det blir lite fel att tvinga ägare att lägga ner enorma summor pengar på att bygga om hela deras lokal. Beroende på hur byggnaden är byggd så skulle det kunna kosta enormt mycket att bygga ut och bygga om. Sedan kanske det inte ens går. Det finns inte mer plats helt enkelt eller byggnaden i sig inte tillåter det.

2. Hur ska man kunna hålla alla som väljer det könsneutrala omklädningsrummet av tvivelaktiga motiv borta? Undvika folk som går dit för att ta sig en "titt"? Jag vet inte om det skulle vara ett problem ens. Det är bara en fråga. Jag lutar inte riktigt på att människor kan sköta sig i alla lägen.

 
! Anmälj Länk
 
 
Tobias Söderlund (P) 
6 mar 2018 13:37
Supermariosfrisör:

2. Hur ska man kunna hålla alla som väljer det könsneutrala omklädningsrummet av tvivelaktiga motiv borta?


Det här är i och för sig redan ett problem, på sätt och vis, om man ser till de homosexuella som ser omklädnings- och duschrum samt bastu som raggningsplatser.

https://legerdemainlive.blogspot.se/

 
! Anmälj Länk
 
 
Supermariosfrisör (F28) 
6 mar 2018 13:39
Tobias Söderlund:

Men jag tror någonstans, ändå, att anledningen till att liknande problematik har uppstått är för att vår kultur tillåter det.


Jag håller med till 100%. Dock så tror jag att dessa yttre krafter är för starka för att motverka med något som att exponera varandra för olika typer av kroppar i t.ex. omklädningsrum.

Det är det som vi ser på film, på tv, i tidningar och nu på sociala medier som vi vill ha. Vi bryr oss lite om vad grannen har, men ännu mer vad rösten i Tv:n säger att vi måste göra för att bli lyckliga.

Jag tror tyvärr att det är kört. Vi är dömda till att må dåligt framöver. Förutom de människor som har orken att stå emot och bryta sig loss.

Hela vår ekonomi bygger på att vi ska vara missnöjda. Utan vårt missnöje så skulle den kollapsa. Skönhetsindustrin är bara en del av det hela. Du kan alltid bli lite snyggare. Lite bättre. Marknaden kommer hela tiden på nya knep för att få dig att uppleva att du inte är bra nog.

 
! Anmälj Länk
 
 
Tobias Söderlund (P) 
6 mar 2018 13:43
Supermariosfrisör:

Hela vår ekonomi bygger på att vi ska vara missnöjda.


Visst är det så.

Tyvärr.

Vi skall köpa oss till lycka, så är det ju. Det är med hjälp av pengar vi kan försöka realisera oss som de fulländade individer vi ändå aldrig kommer att bli.

Och att våra kroppar i allt högre utsträckning blir en perfekt måltavla för detta är svårt att blunda för.

Knappast något som underlättar för min fantasi om en kroppsligt avdramatiserad verklighet där folk får en ärlig chans att känna att de duger som de är.

https://legerdemainlive.blogspot.se/

 
! Anmälj Länk
 
 
Siskan (P26) 
6 mar 2018 13:45
Man kan ju fråga sig varför det fungerade förr, som jag påvisade ovan. Det ligger säkert mycket i det här att kroppen idealiseras för mycket idag. På den tiden hade vanligt folk i bästa fall kistebrev och kungliga kungörelser som media.

 
! Anmälj Länk
 
 
Supermariosfrisör (F28) 
6 mar 2018 13:52
Tobias Söderlund:

Knappast något som underlättar för min fantasi om en kroppsligt avdramatiserad verklighet där folk får en ärlig chans att känna att de duger som de är.


Jag tror att de flesta inte har någon aning om hur illa det börjar bli.

Jag rör mig mycket i "gymkretsar" och jag har sett bruket av steroider explodera de senaste åren. Inte bara det. Bruket kryper ner i åldrarna och dom som börjar börjar tidigt. Jag ser mer och mer unga tjejer som missbrukar anabola steroider också. 18-åringar.

Allt för att få den perfekta kroppen så fort som möjligt.

Det vi tävlar mot, den bild som visas upp i media/sociala medier, kommer att få den yngre generationen att bränna ut sig innan de fyllt 25.

Det man tävlar mot är de människor som vi ser i reklamer osv. Dessa människor har perfekta gener för ett atletisk utseende i kombination med steroider + Photoshop, ljussättning och perfekta vinklar som fotot tagits ur. Detta försöker folk leva upp till irl.

 
! Anmälj Länk
 
 
tobbAddol (P29) 
6 mar 2018 13:59
Delade omklädningsrum för män och kvinnor borde i grunden inte vara några konstigheter. Kläder är ändå ett modernt påfund och knappast något nödvändigt för att människor skall kunna bete sig som folk mot varandra.

Har tecknat många nakenmodeller under kroki-lektioner och tanken på att det skulle finnas någon sexuell laddning i rummet då känns ganska främmande.

Däremot tror jag att det finns en kultur, som uttrycker sig starkare i vissa kretsar än andra, där nakenhet är explicit kopplat till sex, och det helt enkelt slår slint i huvudet på folk (främst män) när de ser nakna människor av det andra könet och de tror att det är en invit till sex.

En grej jag dock tänkt på är hur det här med vad som anses som intimt och personligt formas i våra hjärnor. Sen jag var liten har det varit standard att man borstar tänderna i badrummet framför spegeln med dörren låst om sig. Det vara bara så man gjorde. Av nån anledning kändes det därför lite skumt när vänner sov över och de ville borsta tänderna samtidigt som en själv. Ville hellre gå in i badrummet och låsa om mig när jag gjorde det. Som vuxen har jag sen kommit fram till hur irrationellt det är. Det är ju inget konstigt att borsta tänderna så att någon annan kan se det. Sen dess har jag har ändrat på den vanan. Men det är ändå lite lustigt hur bara en sån vana kan forma ens uppfattning om vad som känns bekvämt att göra inför andra.

Såg också nån dokumentär om nudister för ett tag sedan och de nämnde att de enda gångerna de tog kläder på sig var när de festade och dansade. Att stå och hoppa och svettas tätt intill andra nakna människor blev annars alldeles för intimt.

http://thorbearart.com/

 
! Anmälj Länk
 
 
Tobias Söderlund (P) 
6 mar 2018 14:10
Siskan, ja, det du skrev om ovan är intressant. Det speglar mycket annat kulturellt betingat och våra förhållningssätt till detsamma som skiftat över åren.

Barn och nakenhet är en sak som blivit väldigt knepigt idag, precis som män inom barnvårdande yrken med hänsyn till rikserna för övergrepp. Se bara på Sverige under 70-talet, och synen på nakenhet i relation till viljan att frigöra sig från påtvingade strukturer.

Och, tobbAdol, liknande saker som du skriver om har jag själv funderat på många gånger. Saker i ens vardag man gör utan att egentligen reflektera över varför... och dessutom reagera över när andra gör annorlunda. Det irrationella tar lätt överhand.

https://legerdemainlive.blogspot.se/

 
! Anmälj Länk
 
 
Supermariosfrisör (F28) 
6 mar 2018 14:10
Tobias Söderlund:

Och att våra kroppar i allt högre utsträckning blir en perfekt måltavla för detta är svårt att blunda för.


Bläddrade precis igenom lärartidningen "Pedagogiska magasinet". En stor undersökning har tydligen visat att 60% av alla högstadieelever känner att de inte duger som de är.

Så den yngre generationen är en perfekt måltavla för "marknaden".

 
! Anmälj Länk
 
 
Supermariosfrisör (F28) 
6 mar 2018 14:14
Något borde dock göras åt vår syn på nakenhet. Att det slår totalt slint i huvudet på en stor del av mänskligheten om en kvinnas bröstvårta syns i media eller i det offentliga/sociala medier är så sjukt att jag knappt finner ord.

Är det ens tillåtet på sociala medier? Jag vet att det inte var det tidigare.

 
! Anmälj Länk
 
 
Hans Li Engnell (P) 
6 mar 2018 15:20
Supermariosfrisör:

Varför? Min tolkning är att ungdomar och barn idag blir bombarderade med bilder av perfekta kroppar.


Det kanske är en del av problematiken, men det är å andra sidan inget nytt. Jag minns när jag gick på högstadiet på 90-talets andra hälft. Det var pinsamt att duscha inför varandra då också. Det handlade inte om bara om att vara mest vältränad utan minst lika mycket om att ha något *där* att visa upp. En väldigt macho miljö, minns jag det som. Plus att man utvecklas i olika takt. Så utseendefixeringen har nog alltid funnits där. Kan inte föreställa mig att det var enklare för tjejerna.

Den stora skillnaden nu jämfört med då är sociala medier och att alla går omkring med en kamera i fickan. Tro fan att folk är rädda för att visa sig nakna.

WWW.FRISPEL.NET

 
! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Övrigt | Till toppen 1 2 3 | nästa | sista

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.