Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Spel   Multi   + Ny diskussion
Till botten 1 2 3 4 5 | nästa | sista

TV-spelspodden S02A14 - Spelmedia vs sexism

skapad 14 apr 2018 17:38 | svar 115 st | visats 1022 ggr

 
Aaron Vesterberg Ringhög (P34) 
14 apr 2018 17:38
Hur mycket påverkar det din spelupplevelse om ett spel innehåller sexistiska inslag?

Inte alls. Det där är bara påhitt.
Kanske.. Men seriöst, vem bryr sig?
Det är drygt, men är tyvärr van.
Usch ja. Bara bort med skiten snälla.

Totalt har 109 användare röstat.

dsa


Full fart framåt med Lillie, Amanda och Aaron i veckans avsnitt av TV-spelspodden!


Vi tittar på GTA Vs försäljningssiffror och funderar på om vi inte kommer få se ett GTA VI lämpligt nog fram mot denna generationens sista levnadsår, vi funderar på om spelmedia verkligen är ett hinder för distributören Play-Asias spel med sexistiska teman i väst och noterar att Riot ångrar ett visst designval.


Därefter blir det lite Stardew Valley, nakenbilder från e-sportsproffs, Extincion och en genomgång av hörlurarna Amanda och Lillie har fått från Plantronics.


Veckans fråga tar avstamp i samtalet kring Play-Asias utspel på twitter och lyder:


"Hur mycket påverkar det din spelupplevelse om ett spel innehåller sexistiska inslag?"


Gör din röst hörd!
iTunes
RSS-feed


Länkar som diskuteras:
GTA V säljer som smör
Play-Asia skyller på spelmedia
Riot ångrar karaktärsdesign
Stardew Valley multiplayer
Playstation 5 2020?
E-sportsproffs skickar nakenbilder


Hörlurar från Plantronics:
Amanda RIG 600
Lillie RIG 500e


Kontakta TV-spelspodden:
Twitter
Facebook
Instagram
Hemsida
LoadingVisa nyheten som publikation

Aaron

 
! Anmälj Länk
 
 
Edvin J (P35) 
15 apr 2018 17:22
Påverkas inte nämnvärt av det.
Tycker heller inte att en sexigt designad spelkaraktär per automatik innebär sexism.
Sex säljer inom all media, så även TV-spel.

 
! Anmälj Länk
 
 
Fröken Keke (F26) 
15 apr 2018 17:41
Är lite på staketet, beror på hur illa och hur stort fokus det är. Kommer ju inte ens peta på uppenbart gubbsjuka grejer med 1800-talstänk som genomsyrar helt hur spelet presenteras för allmänheten.

Samtidigt finns det ju spel jag gillar som har lite trötta klichéer och dylikt. Mario-spelen är det första jag tänker på. Tycker inte det påverkar mig värst mycket alls där, även om jag såklart föredrar vad de gjorde med 3D World där de lät Peach vara en aktiv deltagare.

Så jag ser ju helst att vi avvecklar det så mycket vi kan, men jag kommer bara bli illa påverkad om det går över gränsen.

Jobbar fortfarande med Rombra.

 
! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P34) 
15 apr 2018 18:08
Tror det råder en uppenbar risk för att vissa förväxlar sexism med sex, sexuella teman och dylikt. Det är såklart viktigt att förstå att det är två helt olika saker innan en röstar eller tar till orda.

Annars kommer förmodligen ingen bli klok av det här.

Tänkvärt. [smile]

Aaron

 
! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P34) 
15 apr 2018 18:11
Fröken Keke:

Så jag ser ju helst att vi avvecklar det så mycket vi kan, men jag kommer bara bli illa påverkad om det går över gränsen.


Håller med om detta fullt ut. Och sedan är det ju väldigt olika var gränsen går också. Sånt vi är vana vid har en tendens att ofta accepteras än sådant vi är ovana vid liksom.

Aaron

 
! Anmälj Länk
 
 
NicolausCamp (P36) 
15 apr 2018 18:16
Aaron Vesterberg Ringhög:

Det är drygt, men är tyvärr van. (Du röstade på detta alternativ)


Mina favoritspel är ju spel som bygger på dessa trötta klichéer, men nuförtiden bryr jag mig knappt om den här aspekten i spelen längre. Jag tänker inte avstå från ett spelmekaniskt solitt spel om sexism är den enda bromsklossen som står i vägen. Visst, jag kan sitta och rulla med ögonen åt det, men längre än så påverkar det inte min upplevelse nämnvärt. Hade jag tagit mer illa upp av det än jag gör hade det inte funnits mycket kvar i spelindustrin att vara glad över.

Helst vill jag ju se oss utvecklas och lämna detta bakom oss så gott det går, och varje gång någon tar ett steg i "rätt" riktning bör det uppmuntras. Jag vet att jag personligen gärna lyfter fram dessa spel som kastar om normerna lite extra.

Puff-Puff?

 
! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P34) 
15 apr 2018 18:22
NicolausCamp:

jag kan sitta och rulla med ögonen åt det, men längre än så påverkar det inte min upplevelse nämnvärt. Hade jag tagit mer illa upp av det än jag gör hade det inte funnits mycket kvar i spelindustrin att vara glad över.


Det här säger en hel del. Jag kände ju så inför mitt GOTY 2017, Nier: Automata, men där var det dock väldigt jobbigt att ständigt bli påmind.

Sen är det som du säger - hade en tagit mer illa upp hade det ju inte funnits mycket att hämta och det är väl därför jag undrar lite om det kan finnas en korrelation mellan sånt och det faktum att exempelvis flickor slutar spela spel i tonåren, varför kvinnor är underrepresenterade i e-sport och dylikt.

För mig som är man blir det ju mindre ansträngande att reagera på ett problem som genom historien varit till mäns fördel om du förstår hur jag tänker.

Aaron

 
! Anmälj Länk
 
 
NicolausCamp (P36) 
15 apr 2018 18:24
Aaron Vesterberg Ringhög:

För mig som är man blir det ju mindre ansträngande att reagera på ett problem som genom historien varit till mäns fördel om du förstår hur jag tänker.


Absolut, och det är därför jag lyfter upp att jag tycker att det är viktigt att belysa och lyfta fram de förändringar som sker och de bra exempel som görs. En mer öppen, välkomnande och inkluderande industri är en mer hälsosam och trevligare sådan för alla att umgås i.

Puff-Puff?

 
! Anmälj Länk
 
 
Jocke Andersson (P29) 
15 apr 2018 18:56
Påverkas inte överhuvudtaget av det.
Skulle jag mot all förmodan påverkas negativt på något sätt av ett spel hade jag stäng av spelet och spelat något annat.

You're not Alexander!

 
! Anmälj Länk
 
 
hansolo (P31) 
15 apr 2018 20:47
Det första spelet jag verkligen reagerade på var Champions: Return to Arms. Sen har det tyvärr bara rullat på.Dragon's Crown är ju också helt sjukt.


The more that you fear us, the bigger we get.

 
! Anmälj Länk
 
 
Ayreonaut (P) 
15 apr 2018 21:23
Finns spel som har varit lite för "i ögonfallande" för min smak om vi säger så. Brukar i regel vara skitspel så det är ju lätt att hålla sig undan ändå.

Som Dead or Alive Paradise. Från fightingspel till lättklädda strandlekar där du agerar fotograf. [tired]

Arcana Heart skulle jag aldrig köpa heller.

Äger och har spelat Dragons Crown och jag håller med föregående talare. Gillar Vanilla Ware och tycker de gör bra spel. Men designen här är inte till spelets fördel enligt mig.

Hörru du, nu känner jag demonerna kommer över mig. Fan, vad jag mår dåligt. Vi ska ha ångest!

 
! Anmälj Länk
 
 
Muppbuss (P) 
15 apr 2018 21:38
Är trött på det ärligt talat. Det vore kul att kunna spela ett JRPG utan dåliga sexskämt och dusch-scener.

 
! Anmälj Länk
 
 
yokisuci (P29) 
16 apr 2018 02:03
"Kanske.. Men seriöst, vem bryr sig? (Du röstade på detta alternativ)"

Har ärligt talat inget emot trötta klichéer, lättklädda damer, stereotyper eller muskulösa svettiga män som inte verkar gjort annat än legat i hårdträning och har ett känsloregister som i princip bara består av två toner. Så länge det inte går till överdrift, som i t.ex. Dragon's Crown, och så länge som det finns alternativ.

Ser det lite som med film - ibland kan det vara fruktansvärt skönt o slå sig ner med en film som har alla stereotyper och klichéer avbockade, samtidigt som man ibland bara blir trött på det och då finns det förhoppningsvis filmer som inte har det.

 

Ändrad: 16 apr 2018 02:07 av yokisuci, ändrad 3 gånger

! Anmälj Länk
 
 
Wavecruiser (P33) 
16 apr 2018 07:03
Alltså, seriöst varför i helvete orkar man ta åt sig? Är marknaden dekadent och förfular samhällets utveckling? Kanske, eller så tänker du bara mindre än din förmåga? Stereotyper, ja de där narcisstiska, bittra och gnälliga samhällskritikerna är också stereotyper. Men när folk pratar om stereotyper är det som de inte existerar, man har ett behov av att man vill förme sig lite mer än andra. Ett slags dömande, jag gillar det inte. Jag tror mänskligheten biter sig själv rejält i svansen i dessa frågor, för visst har väl inte människor fördomar?

人逢喜事精神爽

 

Ändrad: 16 apr 2018 07:17 av Wavecruiser, ändrad 1 gång

! Anmälj Länk
 
 
FoxDie (P) 
16 apr 2018 07:25
hansolo:

Dragon's Crown


Wow gillar designen där, äntligen en muskulös kvinna.

 
! Anmälj Länk
 
 
hansolo (P31) 
16 apr 2018 07:52
Ayreonaut:

Gillar Vanilla Ware och tycker de gör bra spel. Men designen här är inte till spelets fördel enligt mig.


Har både DC och Odin Sphere, riktigt bra spel men fan man skäms ju lite att äga dom. [crazy]

The more that you fear us, the bigger we get.

 
! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P34) 
16 apr 2018 08:49
Ok. Sexism handlar ju i grund och botten om att kvinnor diskrimineras pga sitt kön. Detta är inget påhitt utan fakta och egentligen helt fritt från olika tolkningar om vi ser vill ordets innebörd. Bara så att vi är överens. [smile]
Sen kan vi såklart tolka in sagda diskrimineringar olika i olika lägen för att med olika perspektiv anse att något är sexistiskt i sig, men ja.
Dvs inte nödvändigtvis om stereotyper, sexuella teman, muskler eller något annat. Tror det, återigen, är ganska viktigt att vi delar kunskap om ordets innebörd innan vi fortsätter.

Så med det sagt.

yokisuci:

Har ärligt talat inget emot trötta klichéer, lättklädda damer, stereotyper eller muskulösa svettiga män som inte verkar gjort annat än legat i hårdträning och har ett känsloregister som i princip bara består av två toner.


Wavecruiser:

Stereotyper, ja de där narcisstiska, bittra och gnälliga samhällskritikerna är också stereotyper. Men när folk pratar om stereotyper är det som de inte existerar, man har ett behov av att man vill förme sig lite mer än andra.


Kanske missförstår jag er, men i mina ögon pratar ni om något helt annat här. Låter som om ni syftar på representation och sättet män och kvinnor porträtteras rent visuellt? En karaktär kan fortfarande vila på en stereotyp utan att designen har sexistiska inslag tänker jag.

Stereotyper är absolut ett viktigt ämne och finns mycket där att snacka om, men det är ju mindre med sexism att göra, ja såvida ni inte då menar specifikt "sexistiska stereotyper", där kvinnliga karaktärer presenteras vara uppenbart underlägsna män enkom pga sitt kön.

Är det dessa specifika stereotyper som ni syftar på? [smile]

Aaron

 
! Anmälj Länk
 
 
Wavecruiser (P33) 
16 apr 2018 09:48
En stereotyp är för mig ”ett sorts sätt att va”. Är det fel? Bryter de ett mönster och hänger inte med i samhällsutvecklingen? 😂 Varför är detta viktigt? Vill man tvinga folk åt rätt håll hur de ska vara och bete sig? Isåfall lycka till! 😎

Största anledningen, att skapa absurda spel är roligt och underhållande. Så länge det hålls på ett spelstadium och inte filmatiseras av ett pengastint filmbolag är det ok. Varför? Därför folk gillar ibland filmer mer än spel, vilket i slutändan leder till att filmbolag köper franchiser och sabbar dem.

Det jag kan se inom ex spelbranschen är, särskilt i västvärlden, majoriteten våldsspel/krigsspel. Minns att jag kollade igenom en PS3-back på Gamestop för nåt år sen och kunde konstatera detta faktum, det gjorde mig lite deprimerad. 😅 En farsot i den västerländska spelkulturen. Jo det finns en del guldkorn, men ah. Mesta är skit. För mig är det en stereotyp.

人逢喜事精神爽

 
! Anmälj Länk
 
 
JackTheFlipper (P31) 
16 apr 2018 11:06
Märker knappt av det, fast då spelar jag sällan Japanskt. Att det finns prostituerade i spel som GTA är naturligt och befogat för atmosfären. Att en tjej utan talförmåga springer runt i bara underkläder i MGS V Phantom Pain är smaklöst.

 
! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P34) 
16 apr 2018 16:38
Wavecruiser:

En stereotyp är för mig ”ett sorts sätt att va”. Är det fel? Bryter de ett mönster och hänger inte med i samhällsutvecklingen? 😂 Varför är detta viktigt? Vill man tvinga folk åt rätt håll hur de ska vara och bete sig? Isåfall lycka till! 😎


Här tappade du mig helt. Har du lust att förtydliga vad du menar så jag kan förstå din poäng?

Menar du på något sätt att du inte anser att sexistiska inslag i populärkultur överhuvudtaget existerar i den bredd som jag uppfattar att du tror att jag upplever? [smile]

Aaron

 
! Anmälj Länk
 
 
Wavecruiser (P33) 
16 apr 2018 18:13
Aaron Vesterberg Ringhög:

Menar du på något sätt att du inte anser att sexistiska inslag i populärkultur överhuvudtaget existerar i den bredd som jag uppfattar att du tror att jag upplever?


Det förekommer absolut men jag skulle vilja påstå att det är lite överdrivet, mkt av dagens stereotyper är väldigt mkt förknippat till utseende som har blivit något av ett kontroversiellt ämne. Personligen tycker jag det är upp till varje människas ensak hur de vill se ut, i spelvärlden blir det lite komplicerat. Vissa kanske tycker det projicerar en negativ syn på deras världsbild men då undviker man såna spel helt enkelt.

人逢喜事精神爽

 
! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P34) 
16 apr 2018 20:12
Wavecruiser:

Personligen tycker jag det är upp till varje människas ensak hur de vill se ut, i spelvärlden blir det lite komplicerat.


Ok jag förstår. Skulle du våga påstå att människors självbild blir påverkad av den kultur de konsumerar?

I sådana fall - förstår du hur jag tänker när jag menar att den som skapar kultur i kommersiellt syfte bör tänka på vilken typ av påverkan den har hos mottagaren?

Jag föreställer mig att de flesta människor vill skapa verk som påverkar åt det positiva hållet, oavsett väg dit. Och med det sagt tror jag också att (om vi håller oss till spel) spelutvecklare behöver ta konservativa uttryck i åtanke om de nu vill nå ut till en bredare publik än halva populationen. Åtminstone i sin marknadsföring. [smile]

Aaron

 
! Anmälj Länk
 
 
Wavecruiser (P33) 
16 apr 2018 21:24
Aaron Vesterberg Ringhög:

Skulle du våga påstå att människors självbild blir påverkad av den kultur de konsumerar?


Nej, det tror jag inte. Tror de flesta har distans till vad de spelar.

Aaron Vesterberg Ringhög:

I sådana fall - förstår du hur jag tänker när jag menar att den som skapar kultur i kommersiellt syfte bör tänka på vilken typ av påverkan den har hos mottagaren?


Jag tror den som skapar kultur skapar utifrån det den vill se och är intresserad av, inte så mkt efter publikens önskemål. Möjligen om man befinner sig i mitten eller slutet av en trilogi.
Sen är beprövade knep bara en bonus till produktionen, man vet vad som säljer etc.

Jo det finns alltid ett mål, att det finns en tanke bakom.
Sen är ju inte alla lika skickliga men övning ger färdighet.
Men att låta spelutvecklare anamma en slags medvetenhet på spel, fungerar kanske för några men långt ifrån alla. Personligen tror jag en bit av humorn och själen försvinner då.

人逢喜事精神爽

 
! Anmälj Länk
 
 
Aaron Vesterberg Ringhög (P34) 
16 apr 2018 21:33
Wavecruiser:

Tror de flesta har distans till vad de spelar.


Ja det är ju inte det jag menar riktigt. Distans har självklart de flesta. [smile]
Jag syftar på varför vi går omkring i de kläder vi gör, varför vi har de ideal vi har och varför vi beter oss som vi gör. Jag är bombsäker på att vi är påverkade av den kultur vi konsumerar, vare sig det är media, reklam, litteratur, film, musik eller i det här fallet då - även spel. Men kanske är det så att du inte delar den synen när det kommer till just spel?

Wavecruiser:

Jag tror den som skapar kultur skapar utifrån det den vill se och är intresserad av, inte så mkt efter publikens önskemål.


Eftersom skaparna bakom de största spelen (se exempelvis GTA) "skapar" för att sälja, få mat på bordet och leva loppan tills de släpper ett nytt spel, tror jag de är bra mer bundna av sin publik än sin egen vision.

Undantag kommer alltid finnas, men i regel är jag väldigt osäker på om de stora AAA-produktionerna bara går efter egen magkänsla när hundratals människors jobb står på spel. [rolleyes]

Aaron

 
! Anmälj Länk
 
 
Kleti (P32) 
16 apr 2018 21:43
Hörde jag Yakuza 6-tråden springa o gömma sig?

https://youtu.be/mQyosVMhXrQ?t=39m19s

 
! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Multi | Till toppen 1 2 3 4 5 | nästa | sista

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.