Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Blandat   Övrigt   + Ny diskussion
Till botten 1 2 3 4 5 ... 76 | nästa | sista

Loadings stora tråd om sällskapsspel / brädspel - underbar analog underhållning som inte är RISK eller Monopol <3

skapad 26 aug 2008 19:08 | svar 1892 st | visats 8775 ggr

 
Tomas Engström (P) 
26 aug 2008 19:08
Dold text: Granne till teh stora pärlplattetråd!!1
KK med teh stora papercraft-tråd!!1
Vän till teh stora handarbetetråd!!1
Trådens innehåll:
* Inledning m. bilder
* Att bilda en förening
* Mina videorecensioner
* Kategoriserade spellistor

> BOARDGAMEGEEK.COM - nätets största sällskapsspelsdatabas <

> BOARDGAMING.COM - gemytlig community med många spel <

Sällskapsspel, ett underbart sätt att samla släkt och vänner (eller bara vänner om man vill slippa släkten) för att försvinna in i en annan värld under en kort stund eller flera timmar - kanske rent utav dagar beroende på spel. För idag är sällskapsspel så otroligt mycket mer än Monopol, TP och Bondespelet för att bara nämna några gamla klassikers med väldigt enkla regler och ingen större mystik över sig. Förvisso fanns det ett och annat märkligt spel som stack ut ur mängden även för vad som känns som hundra år sedan (t.ex det enormt komplexa och öppna Magic Realm från 1978), men idag är det inget konstigt alls med spel som tar plats i alla möjliga typer av miljöer från Fantasy till Sci-fi utan tvärtom nästan mer vanligt än någonting annat, och vi ser allt fler datorspel som görs om till sällskapsspel; Age of Mythology, Sid Meier’s Civilization och StarCraft bara för att nämna ett par.


Spelplanen i Tikal mitt under en spelomgång

Det känns verkligen inte som att det finns någon anledning till att inte visa åtminstone ett svagt intresse för denna typ av underhållning idag då det garanterat går att hitta någonting som kan tilltala alla typer av människor beroende på vad om de föredrar spelkort framför ett bräde, djup mekanik framför simpla regler, spel som avklaras på en kvart framför en hel kväll, eller ett där alla deltagande antingen vinner eller förlorar - mot själva spelet i sig (kooperativt helt enkelt).

Så kom igen nu folket - öppna ögonen eller rättare sagt slit dem från skärmen och se att det finns ju faktiskt ett sätt till att umgås i just spelens värld bortsett från över nätet eller i soffan framför TV:n med varsin handkontroll: nämligen genom köks-/vardagsrumsbordet eller varför inte golvet/gräsmattan??


Varning utfärdas: för somliga kan sällskapsspel bli för mycket

Det här är den (nya) epic-stora sällskapsspelstråden och här diskuterar vi kanske tidernas bästa sociala underhållning som för människor närmare, sår osämja, samt visar folks giriga inre: sällskapsspel i alla dess former.

SPELA OCH FÅ BETALT FÖR DET - BILDA EN FÖRENING!
Visste ni att en förening går att starta på bara ett, tu, tre och därefter kan ni via Sverok (Sveriges roll- och konfliktspelsförbund) få bidrag till att köpa nya spel bara genom att sitta hemma och spela tillsammans? Det enda som krävs för att få gå med som förening i Sverok är att man är minst fem personer som varje år skickar in en medlemslista samt protokoll för ett årsmöte. That’s it - ingen kontrollerar vad eller ens hur ofta ni spelar, och det finns heller inga krav på att ni behöver registrera det heller. Jag är själv ordförande för en mycket liten sällskapsspelsförening som jag bildade med släkt och vänner för två år sedan och varje år har vi rätt till 2-3000kr i verksamhetsbidrag plus 80kr per skalle för medlemmar mellan 7-25 år. Det blir en del sällskapsspel för den nätta slutsumman! :)

Mer information finns på Sveroks hemsida


Ett imponerande hemmabygge av spelplanen till Pirate's Cove

CONRADARGO RECENSERAR (that's me)
I maj 2010 tänkte jag så här: sällskapsspel är ju en trevlig passion för mig och jag har trots allt fått höra att jag är väldigt pedagogisk av mig, så kanske borde jag därför starta upp en videoblogg där jag förklarar samt recenserar sällskapsspel på modersmål?

Sagt och gjort, jag spelade in en första recension med min dåvarande webcam och har sedan dess sysslat med detta regelbundet. Numera levererar jag en recension varannan vecka på YouTube i min kanal ConraDargo Recenserar och filmandet sker med en riktig videokamera, med tillhörande titelbilder som presenterar varje spel - tecknade av min gode vän Danny Ahrling (Inkdragon Studio) och varje recension består av en kort presentation till spelet, en genomgång av reglerna samt avslutningsvis en utvärdering.

LISTOR AF ULTIMATUM!
”Oj herregud” tänker säkert många av er - var ska jag börja? Vad bör jag spela, vad kan jag tänkas tycka om, hur introducerar man mig och/eller mina vänner till denna fantastiska typ av underhållning?? Lugn bara lugn, för i de nedanstående första inläggen av denna episka tråd följer en riktigt lång och ordentlig lista på speltitlar för unga som gamla, finanshajar som rollspelsnördar, och hela sällskap/föreningar som ensamma ”stackare” (ensam är stark!) eller parspelare.

Kategorierna är indelade som följer
* Nykomlingar, Vänner, Smådjävlar, Party-människor
* Sällskapen, Parspelare, Eremiter, Strateger
* Ekonomer, Deckare, Rollspelare
* Sci-fi-fantaster, Fantasy-älskare, Skräckmänniskor, Star Wars-gurus
* Datorspelsnördar, Figurspelare, Pirater (yarr!), Pirater (gratis är gott lol)

Tomas "ConraDargo" Engström

 

Ändrad: 19 maj 2017 09:25 av Tomas Engström, ändrad 16 gånger

! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
26 aug 2008 19:09
[ FÖR NYKOMLINGAR ]
För er som är nya, och då menar jag inte nödvändigtvis helt nya för hela det här konceptet med sällskapsspel utan just de lite mera... ja, avancerade sorterna (^^), kan följande spel vara att rekommendera. Vad dessa har gemensamt är att alla är mycket lätta att lära sig, men ändå har ett bra djup, samt hur de två första titlarna går väldigt snabbt att spela (20-30 minuter).


Love Letter (Premium)
Typ av spel: Kortspel. Slutledningsförmåga. Tur.
Miljö: Renässans.
Antal spelare: 2-4 (8)
Speltid: 20min
Kort beskrivning: Kortspel för antingen 2-4 spelare eller upp till 8 – med Premium-utgåvan – där man försöker gissa vilket spelkort som de andra spelarna sitter med och vara den som har högst kort på handen när spelet är över. Alla börjar med varsitt kort, man drar ett nytt när det är ens tur, väljer att spela ut det ena och får då en omedelbar effekt av detta, där man försöker ”peta ut” sina motspelare. När draghögen är tömd jämför de spelare som sitter kvar sina siffror och högst vinner. Rinse and repeat tills någon har vunnit ett X antal gånger (beroende på antalet spelare).Ubongo
Typ av spel: Logik. Placering.
Miljö: Modern.
Antal spelare: 2-4
Speltid: 30-60min
Kort beskrivning: Tänk Tetris men på en begränsad yta med ett fast urval av bitar och där varje spelare har en unik spelplan framför sig. Spelplanen talar om vilka bitar som finns tillgängliga och spelarna jobbar på tid med att försöka bli snabbast på att pussla in sina bitar i sin spelplan, som man får en ny av för varje spelrunda. Belöningen för att vara snabbare än sina motspelare är att man får ta ädelstenar från ett gemensamt bräde och det är den som har samlat flest ädelstenar av en och samma färg som vinner efter 9 spelrundor.Eight-Minute Empire
Typ av spel: Strategi. Placering.
Miljö: Renässans.
Antal spelare: 2-5
Speltid: 15min
Kort beskrivning: Ett supersnabbt strategispel som handlar om att kontrollera områden och sprida sina träkuber över den fiktiva världskartan, lite som att spela ett snabbt parti av Risk men utan tur i tärningar och således mycket roligare. Spelarna plockar på sig handelskort som dels skänker dem en handelsvara, dels bestämmer hur de får agera: förflyttning, förstärkning eller bygga en fästning. Krigandet löser sig självt då det är den spelare som har flest antal kuber i ett område som sägs kontrollera det området. När spelarna väl har tagit ett förutbestämt antal spelkort avslutas spelomgången och vinner gör då den som har flest poäng – baserat på antalet områden man kontrollerar och vilka handelsvaror man har lyckats samla på sig.Carcassonne
Typ av spel: Brick-bygge. Poängsamlande.
Miljö: Grönt fluff
Antal spelare: 2-5 (expanderbart till 6)
Speltid: 45min
Kort beskrivning: Spelet består av 84 fint tecknade landbrickor som spelarna i tur och ordning tar upp från hög - utan att se vilken bricka förrän den är dragen. Därefter bygger man så sakteliga upp spelplanen genom att placera brickorna framför sig en efter en - spelare för spelare och där varje deltagare försöker samla på sig mest poäng genom att lägga brickorna så att de pusslar ihop stora städer, öppna fält, kloster och långa vägar, vartefter poängen utdelas beroende på hur många brickor man lyckas få ihop som passar.Catan
Typ av spel: Utbyggnad. Handel. Poängsamlande.
Miljö: Tänk Tellus
Antal spelare: 3-4 (expanderbart till 6)
Speltid: 1-2H
Kort beskrivning: En spelplan av 37st lösa hexagonbrickor som var gång ser till att förutsättningarna förändras för spelarna - vilka alla börjar med att bygga två små hus på denna ö med mål att expandera stort och på så vis inte enbart dra in resurser i form av sten, vete, trä m.m utan även själva poängen som behövs för att vinna. Bygg ut, expandera, byt resurser spelare emellan och sträva efter att bli först med att kunna kungöra 10 poäng.Ticket to Ride (Europe)
Typ av spel: Poängsamlande. Placering.
Miljö: Modern
Antal spelare: 2-5
Speltid: 1H
Kort beskrivning: Ticket to Ride är en populär franchise där man försöker knyta ihop ressträckor mellan olika städer med hjälp av sina tågvagnar som placeras på en spelplan, vilken utgör olika världsdelar och länder beroende på vilken version man köper. Vagnarna går endast att ställa ut på en sträcka vars färg matchar vagnarna på de kort som man hela tiden sitter med ett antal av på sin hand och behöver för det mesta spelas ut i grupper om 3 eller fler, även om kortare sträckor också existerar. Ju längre sträcka man försöker täcka desto fler poäng är denna värd i slutändan, men samtidigt blir det även svårare att lyckas slutföra sträckan utan att den avbryts av någon annan spelare eller hur man helt enkelt inte lyckas få rätt färg på korten.
Europa-versionen rekommenderas då den introducerar några nya spelfunktioner som hjälper en att slutföra sina sträckor.


[ FÖR VÄNNER ]
Ibland vill man inte slåss, åtminstone inte mot varandra - man vill bara vara vänner och för sådana ”care bear”-fasoner finns det flera spel att välja mellan, där man alltså kämpar gemensamt och försöker vinna över spelet istället för varandra.


Shadows over Camelot
Typ av spel: Förflyttning. Kooperativt.
Miljö: Medeltida. Mytologi
Antal spelare: 3-7 (expanderbart till 8)
Speltid: 1½-2H
Kort beskrivning: Ni är riddarna kring det runda bordet som tappert försvarar slottet Camelot mot diverse angrepp från Saxare, Pikter, svarta riddaren och Morgan le Fey m.m. Välj noggrant din strid utifrån de spelkort och den riddare som du har fått och flytta runt på det enorma spelbrädet för att antingen ta del i strider eller kämpa för att inte den Heliga Graalen eller svärdet Excalibur ska falla i fel händer. Se bara upp med vem ni litar på, för en av er kan mycket väl vara en förrädare som tyst försöker sätta käppar i hjulet...Lord of the Rings
Typ av spel: Förflyttning. Kooperativt.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2-5
Speltid: 1H
Kort beskrivning: Fem små hobbits på sin långa färd genom Midgård - från Bri hela vägen till Mordor där ringen ska förstöras. Men vägen dit är väldigt lång och lika farlig och det är endast genom ett riktigt tajt brödraskap som ni alla kan lyckas med uppdraget utan att förgöras under resans gång.Arkham Horror
Typ av spel: Förflyttning. Kooperativt.
Miljö: Skräck (H.P. Lovecraft)
Antal spelare: 1-8
Speltid: 2-4H
Kort beskrivning: Utspelar sig i den härligt skräckinjagande världen som H.P. Lovecraft har skapat, med allt från sjukliga sektmedlemmar till riktigt fasansfulla monster som står i vägen för spelarna i staden Arkham - där allsköns vidunder släpps ut på gatorna genom portaler från andra världar. Stäng och försegla dessa portaler innan det är försent och någon av spelets många Great Old Ones (från Yig till Cthulu) vaknar och därmed hotar hela världen.Pandemia/Pandemic
Typ av spel: Risktagande. Kooperativt. Förflyttning.
Miljö: Modern.
Antal spelare: 2-4
Speltid: 1H
Kort beskrivning: Virusutbrott efter virusutbrott sker runtom i världen och det är upp till spelarna att försöka samarbeta för att kuva de smittor som håller på att ta kål på hela världens befolkning. Varje deltagare spelar som någon typ av karaktär med sin egen specialförmåga och tillsammans försöker man att dels ta sig runt i världen för att hålla smittorna under karantän så att de inte sprider sig, dels ta fram vaccin för de fyra olika virustyperna så att de inte längre kan orsaka några utbrott - vilket annars leder till världens undergång om en för stor del av världens befolkning blir smittade. Finns även att köpa på svenska.Flash Point: Fire Rescue
Typ av spel: Kooperativt. Förflyttning.
Miljö: Modern.
Antal spelare: 1-6
Speltid: 45min
Kort beskrivning: Elden är lös! 1-6st brandmän och kvinnor beger sig in i en byggnad där elden härjar och risken för explosioner, eldstormar och rökbildningar är lika hög som spänningen i spelet. Det gäller att alla samarbetar med de handlingar som varje spelare kan spendera på att släcka eldar, öppna dörrar och köra såväl en brandbil som ambulans för att man ska lyckas rädda åtminstone 7 instängda personer innan byggnaden rent utav kollapsar på grund av de explosioner som får husets väggar att brista, eller att spelet tar slut på grund av för många dödsfall.
Att planera för att lyckas förebygga eldstormar och rökbildningar är dock inte helt lätt då två tärningar är vad som bestämmer var någonstans i byggnaden som nästa rökbildning eller eld utbrister.Gears of War: The Board Game
Typ av spel: Förflyttning. Kooperativt. Kortspel. Strategi.
Miljö: Sci-fi
Antal spelare: 1-4
Speltid: 2-3H
Kort beskrivning: Det här är det så populära tredjepersonsactionspelet med allt vad det innebär; tight samarbete, förflyttning mellan skydd och strategiskt tänkande för att överleva den ständiga svärmen av Locust-figurer. Varje enskilt uppdrag kommer med en egen spelplan, de fiender som denna hyser och givetvis även ett mål med spelet. Genom att spela ut kort från sina händer tar spelarna såväl offensiva som defensiva handlingar vare sig det handlar om att skjuta på en annalkande Locust-figur eller springa från ett rum till ett annat och där plocka upp ett nytt vapen till sin arsenal. Korten agerar dock även livmätare så inte nog med hur ett färre antal begränsar spelarnas alternativ, det betyder även hur deras karaktär är på väg att bita i gräset. Så vad göra när du står i ett rum fullt av självmordsbenägna, organiska bomber: spenderar du dina ack så värdefulla kort på att attackera hejvilt, springa in i nästa rum eller avvakta och hoppas på hur din välfyllda hand ska räcka för att du överlever den i så fall näst intill oundvikliga explosionen?


[ FÖR SMÅDJÄVLAR ]
Tycker du att det inte finns någonting roligare än att få sabotera för dina motståndare? Alla har vi väl en liten djävul i oss och det är genom dessa spel som kommer denne kommer till sin stora rätt.


Dune (1979)
Typ av spel: Förflyttning. Handel. Bluffning.
Miljö: Sci-fi
Antal spelare: 2-6
Speltid: 3-5H
Kort beskrivning: Dune, ett av många spel som baseras på den fantastiska filmen. Det här är dock det bästa. Handel, bluffning, förräderi, politik, risktagande - Dune från Avalon Hill har allt och mer därtill och är ett av de bästa spelen när det kommer till att vara allmänt taskig mot sina motspelare. Varje spelare kontrollerar en fraktion och varje fraktion har sina egna regler, fördelar samt nackdelar. Spelet går ut på att bli först med att kontrollera ett antal militära stödjepunkter på planeten - en inte helt enkel uppgift när allas ekonomi är ständigt hotad av sandstormar, varandra, och enorma sandmaskar.
[


Munchkin
Typ av spel: Kortspel. Humor.
Miljö: Varierar
Antal spelare: 3-6+
Speltid: 30min+
Kort beskrivning: Ett otroligt humoristiskt spel som kommer i flera olika skepnader - från skräck (Munchkin Cthulu) till fantasy (Munchkin) och vampyrism (Munchkin Bites). Grundreglerna är dock desamma: slå ner monstrerna, ta skatten och hugg de andra spelarna i ryggen. Ena rundan hjälper du, andra stjälper och folk kan blanda sig in i precis vad de vill när de vill och hur de vill. Dra kort och spela kort är vad Munchkin går ut på och den som först når nivå 10 med sin karaktär (sig själv) genom att slå ner diverse individer och sätta käppar i hjulen för sina motståndare vinner.Dungeoneer
Typ av spel: Kortspel. Förflyttning. Äventyr.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2-4
Speltid: 30-60min
Kort beskrivning: I Dungeoneer är du inte bara en äventyrare som utforskar en grotta utan spelar också som de faror som finns i grottan. Samtidigt som du förflyttar din spelpjäs på den allt växande spelplanen för att försöka slutföra de tre uppdrag som krävs för att gå segrande ur omgången, så spelar du även ut monster och fällor på dina motspelare i ett försök att få denne att misslyckas med sina uppdrag.Infiltration
Typ av spel: Kortspel. Förflyttning. Risktagande.
Miljö: Sci-fi
Antal spelare: 2-6
Speltid: 45min
Kort beskrivning: Ni är alla agenter som anställts för att ladda ner så många företagshemligheter som möjligt från CyberSolution men även om ni nu har ett gemensamt mål och därför inte ger er på varandra inne i den höga byggnaden, så ser ni fortfarande ned på varandra och önskar vara den som smiter ut från byggnaden med den största och mest värdefulla mängden data innan vakterna spärrar av hela byggnaden.
CyberSolutions består av två våningar – uppbyggda med olika rumskort som slumpas fram för varje ny spelomgång och varje rum har dels olika mängder data att erbjuda, dels diverse egenskaper i allt från låskoder att hacka till nyckelpersoner att möta och föremål att förse spelaren med. När alla spelare i hemlighet har bestämt vad de simultant vill utföra på den aktuella spelrundan, visar de upp sina handlingskort och utför i tur och ordning sina drag. Därefter ökar ett tärningsslag säkerheten i byggnaden och således även risken för att åka fast och så påbörjar man en ny spelrunda.
Frågan här är inte lika mycket vad för typ av ess i rockärmen som dina motspelare kanske sitter med vilket i så fall kan försinka dig eller försämra dina förutsättningar att ladda ned mer data, utan när egentligen som det är dags att försöka lämna byggnaden så att du inte blir inspärrad med vakterna vid spelets slut och därmed sumpar alla dina vinstchanser.


[ FÖR PARTY-MÄNNISKOR ]
För alla de där tillfällena där människor samlas och är alldeles ”WOOOOH!” utan att det nödvändigtvis involverar någon form av rusdryck, utan man bara känner för att hitta på något som frambringar glädje och skratt i det fina sällskapet som man har. Det här är spelen som åker fram på bordet (eller golvet) vid dessa tillfällen.


The Big Idea
Typ av spel: Kortspel. Fantasi.
Miljö: Nutid
Antal spelare: 3-6+
Speltid: 45min
Kort beskrivning: Alla deltagare försöker varje omgång, genom att kombinera sina kort, komma på en egen produkt hur galet det än kan vara - bara man kan förklara tanken bakom den och sälja själva idén (t.ex överraskningsöl eller magiska, flygande byxor). Varje omgång får spelarna välja vilka produkter som de vill investera i och när spelet är slut är det den som har dragit in mest pengar via sina egna produkter samt investeringar i andras som vinner.Once Upon A Time
Typ av spel: Kortspel. Fantasi.
Miljö: Sagornas värld
Antal spelare: 2-6+
Speltid: 30min
Kort beskrivning: Alla spelare sitter på ett antal kort som visar eller beskriver typiska saker från berättelser och sagor - t.ex en prins, en tragisk död, en drake som ska dräpas osv - och utifrån dessa kort berättar var och en sin egen saga, samtidigt som alla även försöker avbryta varandras berättande för att själv få fortsätta på sin egen (endast en spelare åt gången får prata) och därmed bli den som först får slut på korten i sin hand. Hysteriskt svamlande blir snabbt en stor del av detta spel!Munchkin
Typ av spel: Kortspel. Humor.
Miljö: Varierar
Antal spelare: 3-6+
Speltid: 30min+
Kort beskrivning: Ett otroligt humoristiskt spel som kommer i flera olika skepnader - från skräck (Munchkin Cthulu) till fantasy (Munchkin) och vampyrism (Munchkin Bites). Grundreglerna är dock desamma: slå ner monstrerna, ta skatten och hugg de andra spelarna i ryggen. Ena rundan hjälper du, andra stjälper och folk kan blanda sig in i precis vad de vill när de vill och hur de vill. Dra kort och spela kort är vad Munchkin går ut på och den som först når nivå 10 med sin karaktär (sig själv) genom att slå ner diverse individer och sätta käppar i hjulen för sina motståndare vinner.RoboRally
Typ av spel: Förflyttning. Logik.
Miljö: Teknik
Antal spelare: 2-8
Speltid: 2H
Kort beskrivning: RoboRally är ett riktigt partyspel som erbjuder klurigheter, stress och många skratt. Varje spelare har en liten robot som vandrar runt i en stor fabrik med rullande transportband, avgrunder, lasrar och annat som står i vägen mellan den och målet. Titta på spelplanen och försök att i ditt huvud tänka ut hur roboten ska vrida sig och åt vilket håll den ska gå för att hitta till alla checkpoints före de övriga spelarnas robotar! Enkelt kan tyckas, men när man har tidspress på sig och det dessutom finns andra robotar i samma fabrik som kan komma i din väg är det lätt hänt att någonting går snett och plötsligt går din robot åt helt fel håll - vilket många gånger är helt ödesdigert.King of Tokyo
Typ av spel: Poängsamlande. Tärning. Risktagande.
Miljö: Modern.
Antal spelare: 2-6
Speltid: 30min
Kort beskrivning: Ni vet alla de där klassiska filmmonstren som härjar loss i städer och skrämmer befolkningen? Alla befinner sig just nu i Tokyo – med målet att äga staden. Varje spelare kontrollerar just ett sådant här monster och med tärningsslag samt kortförmågor gäller det att med lika mycket våld som taktikspel och skicklighet slå ner sina motståndare samtidigt som man själv håller ut länge nog tills man når de 20 poäng som krävs för att man ska kunna kröna sig King of Tokyo.

Tomas "ConraDargo" Engström

 

Ändrad: 19 maj 2017 12:27 av Tomas Engström, ändrad 16 gånger

! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
26 aug 2008 19:09
[ FÖR SÄLLSKAPEN ]
Ni kanske inte har några särskilda önskemål om vad som ska spelas - inga särskilda favoritkategorier eller krav på spelmekanismer. Ni kanske föredrar inte alltför jobbiga eller utdragna spel och rent utav rynkar lite på näsan åt allt det här tjafset om Fantasy, Sci-fi och episka strategispel? Då kan istället något av följande förslag garanterat vara någonting för er.


FLUXX
Typ av spel: Kortspel.
Miljö: -
Antal spelare: 2-6
Speltid: 5-15min
Kort beskrivning: Ett kortspel lika enkelt som lustigt där reglerna hela tiden förändras efter vad för typ av kort som ligger ute på spelplanen - alltifrån hur många kort man får ta upp och spela per omgång till vad exakt som krävs för att gå segrande ur ett parti. Men grunden är ändå alltid densamma: man tar ett eller flera kort, man spelar ett eller flera kort, och den som lyckas lägga ut just de kort som för tillfället krävs för en vinst kammar hem spelet. Enklare och snabbare än såhär blir det inte.Monopoly Express
Typ av spel: Tärning
Miljö: Monopol
Antal spelare: 2+
Speltid: 15-30min
Kort beskrivning: En snabb tärningsvariant av Monopol; kasta ett gäng tärningar och försök att matcha symboler i form av de tomter/kvarter som vi är vana vid från originalspelet. Ju fler gånger man slår tärningarna desto större är chansen att man drar ihop en högre poängsumma, men samtidigt växer också risken att man istället hamnar i fängelse och därmed förlorar hela sin investering.Caylus
Typ av spel: Utbyggnad. Handel. Poängsamlande.
Miljö: Medeltid
Antal spelare: 2-5
Speltid: 1½-2H
Kort beskrivning: Den lilla byn Caylus får plötsligt kung Filip den Rättvises uppmärksamhet; han tänker låta bygga sig ett slott här och dessa nyheter för förstås med sig att byn uppmärksammas av nybyggare och annat folk som välkomnar en ny stad. Det är här spelarna kommer in som försöker vinna sig kungens gunst genom att inte bara hjälpa till att bygga upp själva byn med diverse handelsbodar, marknader och hus utan också kungens slott! När slottet väl står färdigt räknar alla spelare ihop sina prestigepoäng för att se vem som har lyckats bidra med mest till numera staden Caylus och därför blir kungens favoritbyggare.Catan
Typ av spel: Utbyggnad. Handel. Poängsamlande.
Miljö: Tänk Tellus
Antal spelare: 3-4 (expanderbart till 6)
Speltid: 1-2H
Kort beskrivning: En spelplan av 37st lösa hexagonbrickor som var gång ser till att förutsättningarna förändras för spelarna - vilka alla börjar med att bygga två små hus på denna ö med mål att expandera stort och på så vis inte enbart dra in resurser i form av sten, vete, trä m.m utan även själva poängen som behövs för att vinna. Bygg ut, expandera, byt resurser spelare emellan och sträva efter att bli först med att kunna kungöra 10 poäng.RoboRally
Typ av spel: Förflyttning. Logik.
Miljö: Teknik
Antal spelare: 2-8
Speltid: 2H
Kort beskrivning: RoboRally är ett riktigt partyspel som erbjuder klurigheter, stress och många skratt. Varje spelare har en liten robot som vandrar runt i en stor fabrik med rullande transportband, avgrunder, lasrar och annat som står i vägen mellan den och målet. Titta på spelplanen och försök att i ditt huvud tänka ut hur roboten ska vrida sig och åt vilket håll den ska gå för att hitta till alla checkpoints före de övriga spelarnas robotar! Enkelt kan tyckas, men när man har tidspress på sig och det dessutom finns andra robotar i samma fabrik som kan komma i din väg är det lätt hänt att någonting går snett och plötsligt går din robot åt helt fel håll - vilket många gånger är helt ödesdigert.Kingsburg
Typ av spel: Tärning. Utbyggnad. Poängsamlande.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2-5
Speltid: 90min
Kort beskrivning: I Kingsburg försöker spelarna att vinna Kungens gunst genom att bygga upp det mest välmående distriktet i riket. Reglerna är mycket enkla; slå dina tärningar, placera ut dem antingen tillsammans eller var för sig på spelplanen - som porträtterar kungens olika rådgivare, samla därefter in de resurser som denna rådgivare förser dig med för att du ska kunna bygga upp din provins. Detta andra spelmoment sker på det pappersark som alla har framför sig; med olika byggnader av fem kategorier och varje byggnad man reser för med sig diverse fördelar och/eller poäng.
Man har totalt fem år på sig att få sitt distrikt att blomstra där varje år har olika faser och hälften av dessa består av de fyra årstiderna där de tre första innebär att man får just slå tärningar och bygga byggnader, men inför vintern krävs det istället att man försöker motstå det anfall som kommer utifrån riket mot diverse fantasy-varelser. Att lyckas med detta belönas med resurser eller poäng medan ett misslyckande gör raka motsatsen och ibland ännu värre saker. Efter 5 spelår är det den spelare som har lyckats samla flest poäng som vinner.Power Grid
Typ av spel: Strategi.
Miljö: Modern
Antal spelare: 2-6
Speltid: 2H
Kort beskrivning: Elkonsumtion är allt vad Power Grid handlar om; här gäller det att försöka förse så många städer i landet som möjligt (USA i grundspelet) med ström från sina många olika kraftverk. Det går att bruka såväl kol och olja som sopor och uranium för detta – samt den mycket bekväma vindkraften som förvisso inte är fullt lika effektiv som det förbrukningsbara materialet, men så finns är också vinden en outtömlig kraftkälla. För ju fler deltagare som använder sig utav en viss typ av kraftverk desto dyrare blir detta drivmedel att få tag på, då det bara finns mycket material att få tag på och en väldigt begränsad mängd återfinns för varje ny spelrunda. Att få tag på just det kraftverk som man vill ha är dock inte det lättaste då varje nytt sådant auktioneras ut bland varje spelare och slumpen avgör vad som finns ute för budgivning, så ena spelomgången kan det dyka upp mängder av kolkraftverk medan sopor är det som alla förbränner i nästa.
Vinner gör den spelare som är först med att lyckas försörja så många städer som spelet har satt som krav beroende på antalet deltagare.


[ FÖR PARSPELARE ]
Man behöver inte var ett helt gäng med polare eller släkt för att ha roligt, det räcker så väl med dig själv och t.ex din partner eller absoluta bästis. Spel för två är också roligt!


Discovery (Island)
Typ av spel: Utforska. Logik.
Miljö: Natur
Antal spelare: 2 (4 vid lagspel)
Speltid: 1-2H
Kort beskrivning: Du och din motspelare har just hoppat fallskärm över en ö där det någonstans i en av alla ruiner, stendös m.m finns en skatt. Ni har framför er varsin karta över ön och kan därför orientera er till de åtta tempel som gömmer ledtrådar till vilken av de 28st misstänkta platserna som håller skatten. Problemet är bara att ni måste börja med att komma fram till exakt var någonstans på ön som ni själva faktiskt befinner er när spelet börjar - för den positionen bestämdes av din motspelare. Gå genom träsk, skog, berg, ökenslätter samt buskage och bokför hela tiden din rutt på kartan med hjälp av en markerpenna för att via terrängen lista ut var du befinner dig och sedan vilken den bästa vägen till nästa tempel är - för att slutligen ta dig till skatten före din motspelare! Se bara upp så att du inte råkar gå vilse på vägen dit, för då blir du omplacerad på nytt utan någon exakt aning om var du hamnade...Starship Catan
Typ av spel: Utforska. Utbyggnad. Poängräkning.
Miljö: Sci-fi
Antal spelare: 2
Speltid: 1-1½
Kort beskrivning: Lillebror till Starfarers of Catan. Ditt moderskepp har kommit ifrån den stora flottan som du tillhörde och du är därför strandsatt mitt i rymden - men med hopp från ett galaktiskt rymdråd som lovar att hjälpa dig om du först klarar utav att imponera på dem tillräckligt mycket genom att samla ihop 10 poäng. Res genom tre kortlekar fyllda med pirater, vänligtsinnade rymdfolk, och skoningslösa pirater och samla resurser nog för att bygga upp ditt moderskepp nog mycket så att det klara utav den stora resa som väntar dig - hem till din egen flotta. Se bara upp så att din motspelare vinner rådets gunst före dig...Lost Cities
Typ av spel: Kortspel. Poängräkning.
Miljö: -
Antal spelare: 2 (4 vid parspel)
Speltid: 20min
Kort beskrivning: Ett mycket enkelt och snabbt litet kortspel där du och din motståndare ska försöka samla så mycket poäng som möjligt genom att ge er ut på små expeditioner, av vilka det finns fem stycken, som tar plats i olika miljöer. Alla dessa är uppdelade i varsin färg och korten har förutom en liten illustration också märkts upp med en siffra mellan 2-10. Det man måste tänka på är att korten som spelas ut på varje expedition måste ligga i nummerordning - så en 2:a kan inte läggas ovanpå på en redan spelad 5:a, och eftersom korten i varje färg/expedition är begränsade så gäller det att vara säker på att man sitter med antingen riktigt många låga kort eller ett fåtal höga, för skulle det totala värdet av ens expeditioner understiga 20 så får man minuspoäng för denna när det sista kortet väl har dragits och det är dags att räkna ihop poängen!Strike of the Eagle
Typ av spel: Förflyttning. Strategi. Risktagande. Bluffning. Poängsamlande.
Miljö: Modern.
Antal spelare: 2 (3-4 vid parspel)
Speltid: 3H
Kort beskrivning: Polen-Ryssland-Ukraina. Året är 1920 och ett nytt krig har just brutit ut – mellan Polen samt Ryssland, med Ukraina som också är med på ett hörn. Det här är ”riktig” strategi där man får fatta tunga beslut för att ens trupper ska överleva och hålla sina gränser, samtidigt som det sker på ett enkelt och lätthanterligt sätt. Strike of the Eagle försöker bibehålla så mycket mystik och hemlighetsmakeri som möjligt för att strategin ska handla lika mycket om att lyckas med ett snillrikt blixtkrig som att bara kunna bluffa sin motståndare att tro hur man är bättre rustad än vad träkuberna på spelplanen egentligen döljer för typ av trupper för motståndaren.
På samma sätt delar man även ut order till sina trupper om hur de ska förflyttas mellan olika gränser, vilka nya områden som ska anfallas, var man tänker scouta för att kunna röja motståndet och så vidare och allt detta kombinerat med ett smart kortspelande där man tvingas avväga förstärkningar mot fler order att ge sina trupper och fördelar i strider samt speciella förmåner.Battle Line
Typ av spel: Kortspel. Placering. Taktik.
Miljö: Antiken.
Antal spelare: 2
Speltid: 30min
Kort beskrivning: På spelbordet står 9st flaggor/pjäser uppställda och du och din motståndare vill försöka kontrollera dessa: antingen tre närliggande eller fem totalt oavsett var de står. Detta görs genom enkla strider med de olika trupperna som alla är såväl färgkodade som numrerade 1-10 och vid varje flagga får upp till tre kort placeras. Grundtänket är givetvis att helt enkelt försöka ha så högt numrerade trupper som möjligt vid varje flagga, men Battle Line kommer även med kortkombinationer som påminner starkt om pokerregler: trupper av samma färg, av samma siffra och i stegar är alla starkare än blandade trupper av olika färger och siffror. Bortsett från de numrerade korten existerar dock även taktikkort med kraftfulla specialeffekter som kan vända förluster till vinster.
Ett väldigt snabbspelat men likväl enormt taktiskt spel med mycket för spelarna att tänka på.Lord of the Rings: The Confrontation
Typ av spel: Förflyttning. Strategi. Risktagande. Bluffning.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2
Speltid: 30min
Kort beskrivning: För er som har spelat Stratego sedan tidigare så vet ni redan vad ni får här – bara med en annan, mer spännande spelplan och ett fåtal karaktärer som innehar specialförmågor. För er andra så är detta ett oerhört lättspelat men ändå svårt strategispel där ett fåtal ”trupper” (karaktärer från LoTR) ställs mot varandra på en ytterst liten spelplan och striderna som inträffar vanligtvis inte är svårare att lösa än hur spelpjäser med en högre siffra klår upp de med lägre siffror. Men givetvis kan specialförmågor och även spelkort göra att omständigheterna helt förändras. Och eftersom det är ett Ringen-tema på spelet spelar det givetvis roll huruvida ringbäraren lyckas ta sig till Mordor på andra sidan spelplanen eller om han stupar innan dess.


[ FÖR EREMITER ]
Halva namnet i ordet ”sällskapsspel” indikerar ju på att få umgås med andra människor och ha roligt tillsammans. Men, för de som faktiskt kan tycka att spelupplevelser på egen hand är precis lika roligt så finns det ett par alternativ även här (även om vissa kräver en smärre modifikation med husregler).


Arkham Horror
Typ av spel: Förflyttning. Kooperativt.
Miljö: Skräck (H.P. Lovecraft)
Antal spelare: 1-8
Speltid: 2-4H
Kort beskrivning: Utspelar sig i den härligt skräckinjagande världen som H.P. Lovecraft har skapat, med allt från sjukliga sektmedlemmar till riktigt fasansfulla monster som står i vägen för spelarna i staden Arkham - där allsköns vidunder släpps ut på gatorna genom portaler från andra världar. Stäng och försegla dessa portaler innan det är försent och någon av spelets många Great Old Ones (från Yig till Cthulu) vaknar och därmed hotar hela världen.World of WarCraft: The Board Game
Typ av spel: Förflyttning. Äventyr. Karaktärsutveckling.
Miljö: Fantasy (WoW)
Antal spelare: 2-6 (solospel med husregler från BGG)
Speltid: 2-4H
Kort beskrivning: Det är World of WarCraft i ett nötskal; ett lagspel Alliance vs Horde där varje sida kämpar för att bli kraftfull nog att ta sig an och vinna över en av spelets bossar (Kel’Thuzad, Nefarian, eller Kazzak) innan 30 omgångar har gått, annars möts istället de två sidorna på slagfältet i en slutstrid (PvP). Precis som fallet är med spelet Runebound så är vägen till starkare karaktärer att man drar runt i världen och äventyrar, men här gör man det (vanligtvis) tillsammans i lag istället för individuellt. Tre tillgängliga expansioner ger spelet såväl mer variation som ett högre omspelningsvärde med ytterligare föremål, förmågor, monster, en ny spelplan (Outlands) samt till och med grottor som man kan gå in i för att försöka avklara mini-bossar vilket då ger unik utrustning som inte går att hitta annars.Magic Realm
Typ av spel: Förflyttning. Äventyr. Poängsamlande.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 1-16
Speltid: 3-6H
Kort beskrivning: Ett otroligt äventyr i en otroligt detaljerad värld av Avalon Hill från 1979. I Magic Realm åtar sig alla spelare en äventyrare ute i en stor värld som ser annorlunda ut varje gång. Vad spelet går ut på bestämmer alla själva innan ni sätter igång; att samla guld, finna fantastiska skatter och besvärjelser, uppnå berömmelse genom att dräpa monster eller göra tvärtom och bli ökänd för att dräpa stackars oskyldiga - allting är möjligt och går också att blanda hejvilt. Därefter får alla vandra omkring i världen på egen hand, tillsammans, eller rent utav hyra in hjälp från diverse håll för att kunna uppnå sitt eget personliga mål innan de trettio dagarna i spelet har passerat - och poängen räknas ihop beroende på hur pass bra man lyckades göra ifrån sig.
Nyligen omgjort rent illustrationsmässigt (se bild) och gratis att ladda ner då spelet sedan länge har sluttat tryckas.Zombie in my Pocket
Typ av spel: Förflyttning
Miljö: Skräck
Antal spelare: 1
Speltid: 15min
Kort beskrivning: Ett fantastiskt litet spel som det kanske hörs på namnet. Ladda ner, printa ut, klipp till och du kan därefter - var du än befinner dig tack vare det lilla formatet - påbörja jakten efter totempålen inne i ondskans tempel som kan förhindra att de döda kliver upp från sina gravar om du lyckas ta och begrava den på kyrkogården innan midnatt.
Går numera även att köpa för den som vill ha ett finare exemplar och samtidigt även stödja utvecklaren av spelet.Mage Knight: Board Game
Typ av spel: Förflyttning. Karaktärsutveckling. Utforska. Poängsamlande.
Miljö: Fantasy.
Antal spelare: 1-4
Speltid: 2-4H
Kort beskrivning: Fyra karaktärer utsända av sin herre till en helt ny värld att utforska och se om den dels har någonting att erbjuda, dels kuva allt motstånd. Varje Mage Knight är en kraftfull varelse som beroende på spelets scenario ska göra allt från att rensa världen från jobbiga monster till att belägra och överta de största av städer som den här världen huserar och vägrar överlåta sig själva till spelarna. Byar kan plundras, magikertorn övertas och kloster brännas – eller så väljer man en vänligare väg och utnyttjar invånarnas gästfrihet till att få vila sin sargade kropp, lära sig nya magier och rekrytera allsköns soldater att slåss för ens sak.
Besegra monster, belägra fästningar, utforska grottor och öka såväl ditt rykte och berömmelse som din karaktärs färdigheter samt attribut och se på de övriga deltagarna som antingen mot- eller medspelare beroende på scenario.D-Day Dice
Typ av spel: Tärning. Strategi. Kooperativt.
Miljö: Andra världskriget.
Antal spelare: 1-4
Speltid: 30-90min
Kort beskrivning: Med ett antal olika scenarios från andra världskriget framför sig ska varje spelare försöka ta sin pluton från ena sidan på någon av Normandies stränder till den andra varifrån all skytteeld kommer. Men för att avancera framåt krävs det mod, soldater, utrustning och ett mycket noggrant planerande så att man inte faller offer för all kulspruteeld, landminor, taggtråd och annat djävulskap som präglar landskapet och håller ditt manskap och dina medspelare i schack.
Intressant nog så sköts allt detta med hjälp av tärningar i D-Day Dice; tärningar som man slår för att försöka rulla fram goda resultat i form av par eller trissar med de färgade tärningarna och här gäller det att man ser om varandras ryggar så att hela spelet inte abrupt tar slut på grund av hur den sista soldaten stupar i någons pluton.


[ FÖR STRATEGER ]
Att få kommendera trupper och klia sig om hakan när man tänker ut sitt nästa drag hör verkligen sällskapsspel till. Här får ni förslag på magnifika strategispel av blandade genres – från andra världskriget till fantasy och sci-fi. To battle!


Memoir ’44
Typ av spel: Strategi. Förflyttning. Krigsföring.
Miljö: Andra världskriget
Antal spelare: 2 (4 vid lagspel, expanderbart till 8)
Speltid: 45min
Kort beskrivning: Ett färdigt figurspel (alltså utan samlardelen) i brädspelsformat som utspelar sig under andra världskriget med ett helt gäng scenarios från Omaha Beach till Operation Cobra. Det riktigt intressanta med detta strategispel som gör det både enkelt och svårt att spela är att alla order som spelarna ger sina trupper kommer från Memoirs kortspel. Slagfältet är indelat i tre avdelningar: vänster flank, mitten, och höger flank och för att kommendera trupper i endera avdelning krävs ett kort på hand som representerar denna, medan tärningsslag baserat på typ av enhet och dess storlek avgör hur stora förlusterna blir. Ett otroligt enkelt, roligt och snabbspelat strategispel som alla kan komma in i - och med rum för mera avancerade regler.BattleLore
Typ av spel: Strategi. Förflyttning. Krigsföring.
Miljö: Fantasy.
Antal spelare: 2 (expanderbart till 6)
Speltid: 1H
Kort beskrivning: Från samma skapare av Memoir ´44 och med samma upplägg och funktioner - fast här i en Fantasy-miljö och med ett visst samlarvärde då arméerna går att utöka med nya figurer (i begränsad form). En av de största skillnaderna mellan de två spelen är att man i BattleLore även måste fatta ett beslut gällande de fyra stora bundsförvanter (Magikerna, Prästerna, Tjuvarna eller Krigarna) som det går att få hjälp från på slagfältet och beroende på vad man väljer tilldelas man speciella kort som tillåter allt från förflyttning via portaler till extra attacker.Twilight Struggle
Typ av spel: Strategi. Förflyttning. Krigsföring.
Miljö: Modern
Antal spelare: 2
Speltid: 1½-3H
Kort beskrivning: Ett verkligt storslaget strategispel där näst intill hela världen är er spelplan när de stora nationerna Sovjetunionen och USA står i krig med varandra. Men sin storlek till trots är spelet precis som Memoir´44 och BattleLore lätt att lära sig och någorlunda snabbspelet, förmodligen mest på grund av att man även här beordrar sina trupper och saboterar för sin motståndare med hjälp av diverse kort. Rankad 5-i-topp på BoardGameGeek vilket ju säger en hel del.Strike of the Eagle
Typ av spel: Förflyttning. Strategi. Risktagande. Bluffning. Poängsamlande.
Miljö: Modern.
Antal spelare: 2-4
Speltid: 3H
Kort beskrivning: Polen-Ryssland-Ukraina. Året är 1920 och ett nytt krig har just brutit ut – mellan Polen samt Ryssland, med Ukraina som också är med på ett hörn. Det här är ”riktig” strategi där man får fatta tunga beslut för att ens trupper ska överleva och hålla sina gränser, samtidigt som det sker på ett enkelt och lätthanterligt sätt. Strike of the Eagle försöker bibehålla så mycket mystik och hemlighetsmakeri som möjligt för att strategin ska handla lika mycket om att lyckas med ett snillrikt blixtkrig som att bara kunna bluffa sin motståndare att tro hur man är bättre rustad än vad träkuberna på spelplanen egentligen döljer för typ av trupper för motståndaren.
På samma sätt delar man även ut order till sina trupper om hur de ska förflyttas mellan olika gränser, vilka nya områden som ska anfallas, var man tänker scouta för att kunna röja motståndet och så vidare och allt detta kombinerat med ett smart kortspelande där man tvingas avväga förstärkningar mot fler order att ge sina trupper och fördelar i strider samt speciella förmåner.D-Day Dice
Typ av spel: Tärning. Strategi. Kooperativt.
Miljö: Andra världskriget.
Antal spelare: 1-4
Speltid: 30-90min
Kort beskrivning: Med ett antal olika scenarios från andra världskriget framför sig ska varje spelare försöka ta sin pluton från ena sidan på någon av Normandies stränder till den andra varifrån all skytteeld kommer. Men för att avancera framåt krävs det mod, soldater, utrustning och ett mycket noggrant planerande så att man inte faller offer för all kulspruteeld, landminor, taggtråd och annat djävulskap som präglar landskapet och håller ditt manskap och dina medspelare i schack.
Intressant nog så sköts allt detta med hjälp av tärningar i D-Day Dice; tärningar som man slår för att försöka rulla fram goda resultat i form av par eller trissar med de färgade tärningarna och här gäller det att man ser om varandras ryggar så att hela spelet inte abrupt tar slut på grund av hur den sista soldaten stupar i någons pluton.Small World
Typ av spel: Strategi. Placering. Poängsamlande.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2-5
Speltid: 1-2H
Kort beskrivning: Small World är ett extremt enkelt och jättemysigt strategispel där man tar över områden på en karta och samlar på sig poäng genom att göra så, men utan att kännas vare sig vidare krigiskt eller på något vis krångligt. Ändå har det ett stort djup till sig som man kan riktigt sjunka ned i om det nu är så man önskar spela.
Spelet kommer med en stor variation av allsköns olika varelser som används av alla spelare till att placera ut på spelplanen och därmed erövra områden och så snart som man har placerat ut sin sista varelsemarkör så får man genast poäng för de områden man kontrollerar, varpå turen lämnas över till nästa spelare. Varje varelse kommer som sagt med olika förmågor som gör att de kan spelas mer effektivt om vissa kriterier uppfylls, men de får även en slumpmässig egenskap tilldelade sig vilka ger spelaren ytterligare strategiska möjligheter vid placeringen. Allt detta bestämmer även det sammanlagda antalet varelsemarkörer som man får spela ut och det gäller att utnyttja dessa effektivt inte bara för att ta över nya områden utan även bevara sina gamla – vilka också genererar poäng.War of the Ring (2nd Edition)
Typ av spel: Förflyttning. Krigsföring. Strategi. Taktik.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2-4 (lagspel)
Speltid: 3-4H
Kort beskrivning: Det Fria Folket vs. Skuggarmén i detta strategiska krigsspel som går ut på så mycket mer än att bara kasta tärningar och plastfigurer på varandra. War of the Ring innehåller lika mycket krigsföring som bara taktiskt tänkande då den ena sidan behöver planera lika mycket på att sammanföra de goda nationerna och ena dem mot Saurons armé som att leda brödraskapet med ringbäraren till Mordor, som den andra sidan försöker slå ned Det Fria Folkets försök till motstånd och samtidigt även lokalisera ringbäraren för att eliminera detta hot mot Saurons existens. En mycket intressant och spännande kamp om utposter, kontroll av landet, politiska intriger och svåra beslut med fler än ett mål som kan uppnås för att spelet skall avslutas.

Tomas "ConraDargo" Engström

 

Ändrad: 19 maj 2017 12:17 av Tomas Engström, ändrad 20 gånger

! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
26 aug 2008 19:09
[ FÖR EKONOMER ]
Köp, sälj, byt! Det härliga, hektiska kaoset som kommer av handel för er som har en pengagalen demon i er och inte tycker det allra minsta synd om era motspelare när de går bankrupp eller bara har en för taskig inkomst för att kunna tävla om förstaplatsen.


Acquire
Typ av spel: Företagande. Placering.
Miljö: Modern
Antal spelare: 2-6
Speltid: 1½-2H
Kort beskrivning: Bygg ditt eget företagsimperium i denna ordentligt gamla klassiker från 1962! Här kan du bygga, köpa och förändra företag med målet att driva dina egna så långt som möjligt för en hög avkastning, men akta dig så att ingen annan köper in sig i dina vinstdrivande företag för att få en del av kakan! Köp de rätta aktierna och förvärva de rätta företagen för att förbättra just din position och ha mest pengar när alla brickor har tagit slut.Puerto Rico
Typ av spel: Ekonomi. Utbyggnad. Poängsamlande.
Miljö: Modern
Antal spelare: 3-5
Speltid: 1½-2H
Kort beskrivning: Det omåttligt populära handelsspelet som innehar en imponerande andraplats på BoardGameGeek med sina 8,38 i snittpoäng av 10! Ni är alla välbärgade ägare av ett stycke land på ön Puerto Rico som har sänts dit för att samla in mer pengar och varor och skicka detta tillbaka till hemlandet. För att uppnå detta bygger man byggnader samt plöjer upp fält på sin landplätt och sätter sina arbetare till att arbeta på dessa - vilket då producerar varor som man dels kan skeppa hem för att få poäng, och dels sälja på marknaden för att få pengar till att bygga fler byggnader med som i sig också är värda ett antal poäng. Spelet avslutas när en spelare antingen har fyllt upp sin landplätt med byggnader, får slut på antalet poängmarker, eller inte längre har några arbetare kvar.


[ FÖR DECKARE ]
Att förlita sig på sin tur och skicklighet i alla ära, men hur är det med logiken i vissa spel? Den här kategorin är till för er som föredrar att gnugga de små grå framför att slå ett par tärningar för att se vart hän det bär. Kräver att man har huvudet på skaft.


Cluedo
Typ av spel: Logik.
Miljö: Modern
Antal spelare: 3-6
Speltid: 1-2H
Kort beskrivning: Det klassiska deckarspelet om vem som gjorde vad och när och hur där upp till sex deltagare försöker att lösa ett mordfall och lyckas komma fram till vem av de sex misstänkta som begick mordet, i vilket rum, samt med vilket vapen. En riktig nötknäckare.Hunting Party
Typ av spel: Kortspel. Logik.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2-5 (optimerat för 3)
Speltid: 1-2H
Kort beskrivning: Kungen har utfäst en belöning till den som ser till att jaga reda på ett väsen kallat Skuggan och dennes agenter som finns utspridda i riket. Som självutnämn hjälte åtar sig varje spelare denna farliga och minst sagt knepiga uppgift, för bortsett från att plocka ihop en grupp stark nog för att kunna slå ner agenternas försök att sätta sig emot er - måste man också försöka ta reda på exakt var Skuggan gömmer sig, hur man kommer åt den, samt vilket typ av angrepp som kan besegra den.Discovery (Island)
Typ av spel: Utforska. Logik.
Miljö: Natur
Antal spelare: 2 (4 vid lagspel)
Speltid: 1-2H
Kort beskrivning: Du och din motspelare har just hoppat fallskärm över en ö där det någonstans i en av alla ruiner, stendös m.m finns en skatt. Ni har framför er varsin karta över ön och kan därför orientera er till de åtta tempel som gömmer ledtrådar till vilken av de 28st misstänkta platserna som håller skatten. Problemet är bara att ni måste börja med att komma fram till exakt var någonstans på ön som ni själva faktiskt befinner er när spelet börjar - för den positionen bestämdes av din motspelare. Gå genom träsk, skog, berg, ökenslätter samt buskage och bokför hela tiden din rutt på kartan med hjälp av en markerpenna för att via terrängen lista ut var du befinner dig och sedan vilken den bästa vägen till nästa tempel är - för att slutligen ta dig till skatten före din motspelare! Se bara upp så att du inte råkar gå vilse på vägen dit, för då blir du omplacerad på nytt utan någon exakt aning om var du hamnade...Mansions of Madness
Typ av spel: Äventyr. Kooperativt. Förflyttning. Logik. Utforska.
Miljö: Skräck (H.P. Lovecraft)
Antal spelare: 2-5
Speltid: 2-4H
Kort beskrivning: Ett semikooperativt skräckspel i Cthulhu-mytologin där 1-4 spelare skall utforska mysteriet kring en herrgård medan en ensam spelare kontrollerar allt som händer på herrgården. Mansions of Madness erbjuder flertalet olika scenarios som alla kommer med små variationer från spelomgång till spelomgång och erbjuder även fler än ett sätt att komma till avslut på. Leta efter ledtrådar, lyssna till hur historien fortskrider genom spelet, lös faktiska pussel som kräver riktig tankeverksamhet och slåss mot ohyggliga monster och försök komma fram till det som ”spelledaren” (The Keeper) sitter med vetskapen om redan från start: hur man vinner respektive förlorar spelet och vad de övriga spelarna måste lista ut samt göra för att övervinna spelet och herrgårdens mysterium.


[ FÖR ROLLSPELARE ]
Rollspel + brädspel = kärlek? Absolut, det finns flera spel att välja mellan för de som tycker om att välja ut en karaktär och dra ut på äventyr med denne.


Runebound
Typ av spel: Förflyttning. Äventyr. Karaktärsutveckling.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2-6+
Speltid: 2-4H
Kort beskrivning: Du är en hjälte - ni är alla hjältar, eller wannabes åtminstone. Ondskan hotar världen Runebound och i just detta äventyr är det i form av Vorakesh som försöker hitta de urgamla Drakrunorna med vilka han tänker återuppväcka Margath - den sedan länge döde Drakherren. Så alla spelare har därför som uppgift att antingen finna tre Drakrunor före Vorakesh eller dräpa Margath om han nu hinner bli väckt från de döda. Men före det kan ske behövs erfarenhet, god utrustning samt mäktiga bundsförvanter och allt detta är precis vad man får av att gå runt i världen och resa från stad till stad i jakt på äventyr, guld och reliker. Detta är så nära ett RPG man kommer i sällskapsspelsvärlden.World of WarCraft: The Board Game
Typ av spel: Förflyttning. Äventyr. Karaktärsutveckling.
Miljö: Fantasy (WoW)
Antal spelare: 2-6 (solospel med husregler från BGG)
Speltid: 2-4H
Kort beskrivning: Det är World of WarCraft i ett nötskal; ett lagspel Alliance vs Horde där varje sida kämpar för att bli kraftfull nog att ta sig an och vinna över en av spelets bossar (Kel’Thuzad, Nefarian, eller Kazzak) innan 30 omgångar har gått, annars möts istället de två sidorna på slagfältet i en slutstrid (PvP). Precis som fallet är med Runebound här ovan så är vägen till starkare karaktärer att man drar runt i världen och äventyrar, men här gör man det (vanligtvis) tillsammans i lag istället för individuellt. Tre tillgängliga expansioner ger spelet såväl mer variation som ett högre omspelningsvärde med ytterligare föremål, förmågor, monster, en ny spelplan (Outlands) samt till och med grottor som man kan gå in i för att försöka avklara mini-bossar vilket då ger unik utrustning som inte går att hitta annars. Tre tillgängliga expansioner ger spelet såväl mer variation som ett högre omspelningsvärde med ytterligare föremål, förmågor, monster, en ny spelplan (Outlands) samt till och med grottor som man kan gå in i för att försöka avklara mini-bossar vilket då ger unik utrustning som inte går att hitta annars.Magic Realm
Typ av spel: Förflyttning. Äventyr. Poängsamlande.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 1-16
Speltid: 3-6H
Kort beskrivning: Ett otroligt äventyr i en otroligt detaljerad värld av Avalon Hill från 1979. I Magic Realm åtar sig alla spelare en äventyrare ute i en stor värld som ser annorlunda ut varje gång. Vad spelet går ut på bestämmer alla själva innan ni sätter igång; att samla guld, finna fantastiska skatter och besvärjelser, uppnå berömmelse genom att dräpa monster eller göra tvärtom och bli ökänd för att dräpa stackars oskyldiga - allting är möjligt och går också att blanda hejvilt. Därefter får alla vandra omkring i världen på egen hand, tillsammans, eller rent utav hyra in hjälp från diverse håll för att kunna uppnå sitt eget personliga mål innan de trettio dagarna i spelet har passerat - och poängen räknas ihop beroende på hur pass bra man lyckades göra ifrån sig.
Nyligen omgjort rent illustrationsmässigt (se bild) och gratis att ladda ner då spelet sedan länge har sluttat tryckas.Mage Knight: Board Game
Typ av spel: Förflyttning. Karaktärsutveckling. Utforska. Poängsamlande.
Miljö: Fantasy.
Antal spelare: 1-4
Speltid: 2-4H
Kort beskrivning: Fyra karaktärer utsända av sin herre till en helt ny värld att utforska och se om den dels har någonting att erbjuda, dels kuva allt motstånd. Varje Mage Knight är en kraftfull varelse som beroende på spelets scenario ska göra allt från att rensa världen från jobbiga monster till att belägra och överta de största av städer som den här världen huserar och vägrar överlåta sig själva till spelarna. Byar kan plundras, magikertorn övertas och kloster brännas – eller så väljer man en vänligare väg och utnyttjar invånarnas gästfrihet till att få vila sin sargade kropp, lära sig nya magier och rekrytera allsköns soldater att slåss för ens sak.
Besegra monster, belägra fästningar, utforska grottor och öka såväl ditt rykte och berömmelse som din karaktärs färdigheter samt attribut och se på de övriga deltagarna som antingen mot- eller medspelare beroende på scenario.Super Dungeon Explore
Typ av spel: Förflyttning. Kooperativt. Äventyr.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2-6
Speltid: 2H
Kort beskrivning: Alla dessa västerländska, stereotypiska brädrollspel i all ära, men Japan då? Söker du efter stora ögon, galna frisyrer och söta monster i mängder så har du just hittat rätt med Super Dungeon Exlore; en tvättäkta dungeoncrawler i sann JRPG-anda där en eller flera hjältar försöker överleva alla monster som ”spelledaren” hela tiden låter framkalla i mängder ur de nästen som dessa kommer från. Välj först varsin stereotypisk, japangullig hjälte och gå därefter vidare till att först sönder alla nästen och besegra slutligen såväl minibossar som grottans slutboss för att lyckas vinna spelet. Superenkel spelmekanik, supermånga monster, superjapanskt och superextremt.Battlestations
Typ av spel: Äventyr. Kooperativt. Förflyttning. Karaktärsutveckling.
Miljö: Sci-fi
Antal spelare: 2-8
Speltid: 4-6H
Kort beskrivning: För de som verkligen vill ha ett rollspel av det mer traditionella slaget med tabeller, massor av regler, oändliga möjligheter osv så existerar Battlestations. Ni är alla besättning ombord på ett rymdskepp och behöver samarbeta inte bara för att lyckas med era uppdrag vad de än går ut på, utan för att rymdskeppet överhuvudtaget ska kunna ta sig någonstans. Piloten är den som bäst klarar utav att faktiskt hantera skeppet och utan en ingenjör blir det svårt att få någon kraft till motorerna eller kanonerna – något som den med militär utbildning har lättast för att sikta med. Men trots alla öppna valmöjligheter och med en dedikerad spelledare som berättar om allt det som händer samt slår tärningar allteftersom för att se hur väl ni utför varje uppgift, så existerar fortfarande ett fysiskt bräde med fysiska spelmarkörer för att visa på exakt var ni som besättning befinner er i förhållande till såväl varandra som eventuella inkräktare och mekaniska fel. Och som i alla rollspel utvecklas givetvis era karaktärer med nya färdigeter och bättre utrustning så länge som de överlever varje uppdrag – vilket även gäller skeppet som går att bygga ut med fler och nya användbara moduler.

Tomas "ConraDargo" Engström

 

Ändrad: 19 jan 2014 10:50 av Tomas Engström, ändrad 14 gånger

! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
26 aug 2008 19:09
[ FÖR SCI-FI-FANTASTER ]
Oändlig. Massiv. Mystisk. Jymden har allt - framförallt har det enorma rymdskepp, fantastiska teknologier och stora krig i galaxer långt, långt borta.


Starfarers of Catan
Typ av spel: Utbyggnad. Förflyttning. Handel. Poängsamlande.
Miljö: Sci-fi
Antal spelare: 3-4 (expanderbart till 6)
Speltid: 2-3H
Kort beskrivning: Ett fantastiskt roligt och enkelt rymdäventyr där alla deltagare åker runt på en stor spelplan med sina små plastrymdskepp för att kolonisera andra planeter, hämta in resurser och knyta kontakter med utomjordiska raser. Inget som helst krigande spelare emellan utan det enda du har emot dig är tiden samt rymdpirater. Först att samla ihop 10 poäng vinner spelet.Race for the Galaxy
Typ av spel: Kortspel. Utbyggnad. Poängsamlande.
Miljö: Sci-fi
Antal spelare: 2-4 (expanderbart till 5)
Speltid: 45min
Kort beskrivning: Detta är ett kortspel där varje deltagare spelar ut kort från sin hand för att bygga sitt eget imperium. Korten representerar antingen världar eller teknologiska och sociala framsteg och har alla sina för- respektive nackdelar beroende på vad man har för strategi för att försöka kamma hem segern – och det gör den spelare som på bästa sätt lyckas förvalta och hantera sina kort så att de kommer till användning i ens imperium.Twilight Imperium 3rd Edition
Typ av spel: Utbyggnad. Förflyttning. Handel. Poängsamlande.
Miljö: Sci-fi
Antal spelare: 3-6 (expanderbart till 8)
Speltid: 4H+
Kort beskrivning: Episkt rymdkrig i största möjliga tänkbara skala. Utforska och kolonisera en enorm galax som ser annorlunda ut för varje spelomgång, forska fram ny teknologi, tillverka stora flottor med rymdskepp, landsätt marktrupper på planeter, förhandla med dina motspelare och för krig i intergalaktisk skala med en av fjorton raser i jakten på de tio eller fjorton poäng som tar dig till seger.Infiltration
Typ av spel: Kortspel. Förflyttning. Risktagande.
Miljö: Sci-fi
Antal spelare: 2-6
Speltid: 45min
Kort beskrivning: Ni är alla agenter som anställts för att ladda ner så många företagshemligheter som möjligt från CyberSolution men även om ni nu har ett gemensamt mål och därför inte ger er på varandra inne i den höga byggnaden, så ser ni fortfarande ned på varandra och önskar vara den som smiter ut från byggnaden med den största och mest värdefulla mängden data innan vakterna spärrar av hela byggnaden.
CyberSolutions består av två våningar – uppbyggda med olika rumskort som slumpas fram för varje ny spelomgång och varje rum har dels olika mängder data att erbjuda, dels diverse egenskaper i allt från låskoder att hacka till nyckelpersoner att möta och föremål att förse spelaren med. När alla spelare i hemlighet har bestämt vad de simultant vill utföra på den aktuella spelrundan, visar de upp sina handlingskort och utför i tur och ordning sina drag. Därefter ökar ett tärningsslag säkerheten i byggnaden och således även risken för att åka fast och så påbörjar man en ny spelrunda.
Frågan här är inte lika mycket vad för typ av ess i rockärmen som dina motspelare kanske sitter med vilket i så fall kan försinka dig eller försämra dina förutsättningar att ladda ned mer data, utan när egentligen som det är dags att försöka lämna byggnaden så att du inte blir inspärrad med vakterna vid spelets slut och därmed sumpar alla dina vinstchanser.Eclipse
Typ av spel: Poängsamlande. Förflyttning. Utforska. Krigsföring.
Miljö: Sci-fi.
Antal spelare: 2-6 (expanderbart till 9)
Speltid: 2-3H
Kort beskrivning: Man skulle kunna beskriva Eclipse som ett Twilight Imperium ”Light” och ha både rätt och fel i sitt uttalande. Eclipse skiljer sig mycket från sin ”storebror” då det inte har riktigt samma ambitioner men ändå fortfarande erbjuder flertalet olika raser, ett ordentligt teknologiträd, en modulär spelplan av hexagonformade brickor, utforskning av rymden, krigsföring och massor av små spelkomponenter att spendera 30-60 minuter på att plocka fram. Spelet innehåller extremt intressanta spelmekaniska lösningar för såväl hur man hanterar sin flotta – vars skepp uppgraderas och skräddarsys med moduler som spelarna själva bestämmer över ifall man t.ex prioriterar vapen över motorer eller sköldar – som expanderingen av sitt rymdimperium; för ju fler planeter och system du äger desto dyrare blir underhållningskostnaderna för detta och har man inte råd att betala så får man helt enkelt ge upp kontrollen över planeter. Ett poängjagarspel som är betydligt mer snabbspelat än TI3 och samtidigt också erbjuder väldigt mycket egen spelmekanik.


[ FÖR FANTASY-ÄLSKARE ]
Rymdskepp, pistoler, galaxer och datorspel = modernt dravel? Då har ni hittat rätt, för här finns det bara ren och vacker fantasy med drakar, magi, böljande landskap i pastellfärger och såklart kringresande hjältar - som ni själva.


Runebound
Typ av spel: Förflyttning. Äventyr. Karaktärsutveckling.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2-6+
Speltid: 2-4H
Kort beskrivning: Du är en hjälte - ni är alla hjältar, eller wannabes åtminstone. Ondskan hotar världen Runebound och i just detta äventyr är det i form av Vorakesh som försöker hitta de urgamla Drakrunorna med vilka han tänker återuppväcka Margath - den sedan länge döde Drakherren. Så alla spelare har därför som uppgift att antingen finna tre Drakrunor före Vorakesh eller dräpa Margath om han nu hinner bli väckt från de döda. Men före det kan ske behövs erfarenhet, god utrustning samt mäktiga bundsförvanter och allt detta är precis vad man får av att gå runt i världen och resa från stad till stad i jakt på äventyr, guld och reliker. Detta är så nära ett RPG man kommer i sällskapsspelsvärlden.Lord of the Rings
Typ av spel: Förflyttning. Kooperativt.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2-5
Speltid: 1H
Kort beskrivning: Fem små hobbits på sin långa färd genom Midgård - från Bri hela vägen till Mordor där ringen ska förstöras. Men vägen dit är väldigt lång och lika farlig och det är endast genom ett riktigt tajt brödraskap som ni alla kan lyckas med uppdraget utan att förgöras under resans gång.War of the Ring (2nd Edition)
Typ av spel: Förflyttning. Krigsföring. Strategi. Taktik.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2-4 (lagspel)
Speltid: 3-4H
Kort beskrivning: Det Fria Folket vs. Skuggarmén i detta strategiska krigsspel som går ut på så mycket mer än att bara kasta tärningar och plastfigurer på varandra. War of the Ring innehåller lika mycket krigsföring som bara taktiskt tänkande då den ena sidan behöver planera lika mycket på att sammanföra de goda nationerna och ena dem mot Saurons armé som att leda brödraskapet med ringbäraren till Mordor, som den andra sidan försöker slå ned Det Fria Folkets försök till motstånd och samtidigt även lokalisera ringbäraren för att eliminera detta hot mot Saurons existens. En mycket intressant och spännande kamp om utposter, kontroll av landet, politiska intriger och svåra beslut med fler än ett mål som kan uppnås för att spelet skall avslutas.Magic Realm
Typ av spel: Förflyttning. Äventyr. Poängsamlande.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 1-16
Speltid: 3-6H
Kort beskrivning: Ett otroligt äventyr i en otroligt detaljerad värld av Avalon Hill från 1979. I Magic Realm åtar sig alla spelare en äventyrare ute i en stor värld som ser annorlunda ut varje gång. Vad spelet går ut på bestämmer alla själva innan ni sätter igång; att samla guld, finna fantastiska skatter och besvärjelser, uppnå berömmelse genom att dräpa monster eller göra tvärtom och bli ökänd för att dräpa stackars oskyldiga - allting är möjligt och går också att blanda hejvilt. Därefter får alla vandra omkring i världen på egen hand, tillsammans, eller rent utav hyra in hjälp från diverse håll för att kunna uppnå sitt eget personliga mål innan de trettio dagarna i spelet har passerat - och poängen räknas ihop beroende på hur pass bra man lyckades göra ifrån sig.
Nyligen omgjort rent illustrationsmässigt (se bild) och gratis att ladda ner då spelet sedan länge har sluttat tryckas.Runewars
Typ av spel: Utbyggnad. Förflyttning. Krigsföring. Äventyr. Karaktärsutveckling.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2-4
Speltid: 2-4H
Kort beskrivning: Korsa Twilight Imperium med Runebound och avkomman blir Runewars; ett äventyrskrigsspel där man bygger upp och förflyttar sina arméer med fantasy-soldater för att ta över områden i jakten på sex drakrunor som krävs för att vinna spelet, samtidigt som man även drar runt med hjältar som åtar sig uppdrag, duellerar mot varandra och växer sig starkare med tiden.Mage Knight: Board Game
Typ av spel: Förflyttning. Karaktärsutveckling. Utforska. Poängsamlande.
Miljö: Fantasy.
Antal spelare: 1-4
Speltid: 2-4H
Kort beskrivning: Fyra karaktärer utsända av sin herre till en helt ny värld att utforska och se om den dels har någonting att erbjuda, dels kuva allt motstånd. Varje Mage Knight är en kraftfull varelse som beroende på spelets scenario ska göra allt från att rensa världen från jobbiga monster till att belägra och överta de största av städer som den här världen huserar och vägrar överlåta sig själva till spelarna. Byar kan plundras, magikertorn övertas och kloster brännas – eller så väljer man en vänligare väg och utnyttjar invånarnas gästfrihet till att få vila sin sargade kropp, lära sig nya magier och rekrytera allsköns soldater att slåss för ens sak.
Besegra monster, belägra fästningar, utforska grottor och öka såväl ditt rykte och berömmelse som din karaktärs färdigheter samt attribut och se på de övriga deltagarna som antingen mot- eller medspelare beroende på scenario.


[ FÖR SKRÄCKMÄNNISKOR ]
Knarrande dörrar, blodiga knivar och hasande gestalter har alltid skrämt människor sedan urminnes tider och skräcktemat är ett någorlunda populärt sådant i sällskapsspelens värld. Här ser ni ett par av de bästa titlarna som spelar på detta tema.


Arkham Horror
Typ av spel: Förflyttning. Kooperativt.
Miljö: Skräck (H.P. Lovecraft)
Antal spelare: 1-8
Speltid: 2-4H
Kort beskrivning: Utspelar sig i den härligt skräckinjagande världen som H.P. Lovecraft har skapat, med allt från sjukliga sektmedlemmar till riktigt fasansfulla monster som står i vägen för spelarna i staden Arkham - där allsköns vidunder släpps ut på gatorna genom portaler från andra världar. Stäng och försegla dessa portaler innan det är försent och någon av spelets många Great Old Ones (från Yig till Cthulu) vaknar och därmed hotar hela världen.Betrayal at House on the Hill
Typ av spel: Förflyttning. Kooperativt.
Miljö: Skräck
Antal spelare: 3-6
Speltid: 1-2H
Kort beskrivning: Ett sällskap beger sig in i ett obebott hus för att utforska dess mörka hemlighet. Detta kan bli det sista dem gör... För när skräcknivån är hög nog avslöjas husets sanna bakgrund och en av er kommer att visa sig vara en förrädare - besatt av husets ondska och med ett uppdrag som varierar från spel till spel. När den tiden är kommen finns det bara en som kan vinna: ni som fortfarande har sinnet i behåll eller den av er som tappat förståndet och nu söker behaga husets begäran.Last Night on Earth: The Zombie Game
Typ av spel: Förflyttning. Kooperativt.
Miljö: Skräck
Antal spelare: 2-6
Speltid: 1H
Kort beskrivning: En till två spelare åtar sig rollen som zombie-ledare, varpå de övriga är vanliga människor som har förts samman och nu försöker klara sig igenom ett av fem specifika scenarion som alla innehåller horder av zombies vilka hotar deras överlevnad. Förflytta era figurer, spela ut kort för att hjälpa eller stjälpa, och framförallt - slåss människa mot zombie i detta fasansfulla överlevnadsspel.Mansions of Madness
Typ av spel: Äventyr. Kooperativt. Förflyttning. Logik. Utforska.
Miljö: Skräck (H.P. Lovecraft)
Antal spelare: 2-5
Speltid: 2-4H
Kort beskrivning: Ett semikooperativt skräckspel i Cthulhu-mytologin där 1-4 spelare skall utforska mysteriet kring en herrgård medan en ensam spelare kontrollerar allt som händer på herrgården. Mansions of Madness erbjuder flertalet olika scenarios som alla kommer med små variationer från spelomgång till spelomgång och erbjuder även fler än ett sätt att komma till avslut på. Leta efter ledtrådar, lyssna till hur historien fortskrider genom spelet, lös faktiska pussel som kräver riktig tankeverksamhet och slåss mot ohyggliga monster och försök komma fram till det som ”spelledaren” (The Keeper) sitter med vetskapen om redan från start: hur man vinner respektive förlorar spelet och vad de övriga spelarna måste lista ut samt göra för att övervinna spelet och herrgårdens mysterium.


[ FÖR STAR WARS-GURUS ]
Lika uppenbart som eftertraktat är att Star Wars naturligtvis sedan länge, länge tillbaka har funnits även i detta ädla underhållningssätt. Det finns sällskapsspel om den gamla trilogin, det finns sällskapsspel om den nya trilogin, ja det finns till och med samlarkortspel om den episka sagan och här är en trilogi av de finaste guldkornen.


Assault on Hoth
Typ av spel: Strategi. Förflyttning. Krigsföring.
Miljö: Star Wars
Antal spelare: 2
Speltid: 1-2H
Kort beskrivning: Detta är krig i äkta Star Wars-anda. Den ena spelaren åtar sig rollen som de invaderande styrkorna på Hoth (Imperiet) medan den andra desperat försöker försvara sin bas (Rebellerna) nog länge för att transportskeppen ska hinna lyfta - ett episkt slag för alla som älskar Star Wars. Enkelt att lära sig och spela med en hexagonkarta som underlättar förflyttningen av trupperna, tärningsslag som avgör stridernas utkomster, markörer för att hålla reda på skadorna, och spelkort som representerar händelser såsom efterlängtade förstärkningar eller oväntade förflyttningar på slagfältet.The Queen’s Gambit
Typ av spel: Förflyttning. Krigsföring.
Miljö: Star Wars.
Antal spelare: 2 (4 vid lagspel)
Speltid: 2-3H
Kort beskrivning: Fyra slagfält från Episod 1 samlat i ett enda magnifikt spel: det mellan Gungan- och droid-arméerna på Naboos slätter, Amidalas försök att storma palatset och tillfångata vicekungarna för Handelsfederationen, den episka striden mellan Jedi-riddarna och Darth Maul, samt lille Anakins rymdfärd till kontrollskeppet för droid-armén. Ännu ett kortbaserat spel där det gäller att använda sina resurser rätt för att försöka vinna på alla plan.Risk Star Wars: Original Trilogy Edition
Typ av spel: Strategi. Förflyttning. Krigsföring.
Miljö: Star Wars
Antal spelare: 2-5
Speltid: 1H
Kort beskrivning: Det klassiska strategispelet Risk med en Star Wars-twist där vardera av de tre spelbara fraktionerna har sina egna konditioner för att stå som segrare: Rebellerna behöver finna och förgöra Kejsaren, Imperiet måste eliminera alla Rebeller, och Hutterna försöker ta kontroll över 10 av spelplanens 13 resursplaneter. Inkluderar många specialfigurer såsom Luke, Darth Vader och Han Solo men också Dödsstjärnan som Imperiet har kontroll över och kan terrorisera de två övriga fraktionerna med.Star Wars: X-Wing Miniatures Game
Typ av spel: Strategi. Förflyttning. Krigsföring.
Miljö: Star Wars
Antal spelare: 2 (fler vid parspel)
Speltid: 30-60min
Kort beskrivning: Ett enkelt och taktiskt figurspel med rymdskepp från Star Wars-universumet som man flyttar runt på valfri yta och skjuter ned varandra med. Kräver inte att man har en hel armada eller läser invecklade regler för att förstå sig på, utan en liten skvadron på 3-5 skepp räcker långt och all information som man behöver veta finns dessutom upptryckt på de små pilotkorten som man använder för varje skepp (plus att reglerna inte är fler än att de ryms i ett litet häfte). Det snillrika i X-Wing Miniatures Game ligger dessutom i den vridbara spelbricka som tillhör varje modell och som man i hemlighet väljer vad för typ av manöver man har tänkt sig, något som alla spelare därefter avslöjar samtidigt och så sker förflyttning, attacker och undanmanövrar därefter i vad som kan liknas vid realtid.

Tomas "ConraDargo" Engström

 

Ändrad: 23 jul 2013 22:12 av Tomas Engström, ändrad 12 gånger

! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
26 aug 2008 19:11
[ FÖR DATORSPELSNÖRDAR ]
Ett säkert bevis för hur populärt ett datorspel men också hur stort sällskapsspel överlag är måste ju vara när de två underhållningssätten förenas i en härlig symbios och producerar en avkomma med undertiteln ”The Board Game”. De här titlarna är till för er som rynkar lite på näsan åt att ha en spelplan istället för ett tangentbord framför er men kan tänka sig att göra ett undantag när det är någonting som ni faktiskt känner igen.


Sid Meier’s Civilization: The Board Game (2002)
Typ av spel: Förflyttning. Strategi. Handel. Utbyggnad.
Miljö: Modern
Antal spelare: 2-6
Speltid: 3H+
Kort beskrivning: Precis så episkt och enormt som datorversionen med en av de absolut största spelplanerna som tillverkats (nästan 1x1 meter). Utforska världen, skapa nya städer, forska fram ny teknologi, bygg underverk, led arméer, förhandla med dina motspelare och gör allt detta under fyra distinkta tidsåldrar.Sid Meier’s Civilization: The Board Game (2011)
Typ av spel: Förflyttning. Strategi. Utbyggnad.
Miljö: Modern
Antal spelare: 2-4
Speltid: 2-3H
Kort beskrivning: Inte fullt lika episkt eller enormt som vare sig datorversionen eller 2002-utgåvan här ovan, men fortfarande en oerhört trogen och välgjord produkt som verkligen lyckas fånga Civ-känslan i ett väldigt kompakt format. Här finns fortfarande det stora teknologiträdet och möjligheterna att vinna på flera olika sätt, men till en början även ”fog of war” då kartan med sina naturresurser och sin omgivning upptäcks allteftersom. Striderna fungerar här som en form av avancerad sten-sax-påse med kort som representerar fyra olika typer av trupper.Age of Mythology: The Board Game
Typ av spel: Förflyttning. Strategi. Utbyggnad.
Miljö: Mytologi
Antal spelare: 2-4 (expanderbart till 6)
Speltid: 2-3H
Kort beskrivning: Lika fantastiskt som på PC; kontrollera arméer av krigare, präster, hjältar och förstås vidunderliga varelser från grekisk, egyptisk och nordisk mytologi. Utvinn resurser, utforska världen, bygg välgörande strukturer och framförallt - led dina arméer för att erövra världen!StarCraft: The Board Game
Typ av spel: Förflyttning. Strategi. Utbyggnad.
Miljö: Sci-fi (StarCraft)
Antal spelare: 2-6
Speltid: 3-4H
Kort beskrivning: StarCraft i brädspelsformat. Spela som antingen Terran, Protoss eller Zerg och driv in nog med resurser för att kunna spotta ut alla de enheter som känns igen från datorspelet, samt utveckla ny teknologi i ett samlat försök att erövra galaxen och stå som ensam ras och ensam segrare.DOOM: The Board Game
Typ av spel: Förflyttning. Action.
Miljö: Skräck (DOOM)
Antal spelare: 2-4 (expanderbart till 6)
Speltid: 2-3H
Kort beskrivning: I en labyrint av korridorer kan ingen höra dig skrika - förutom de ohyggliga monster och demoner som smyger omkring och som en av er antar rollen som. Resterande deltagare är de stackars fångade marinsoldaterna som försöker ta sig till utgången utan någon aning om var den är, det enda de kan vara säkra på är vägen dit kommer att vara fylld av död och nästa dörr de öppnar kan komma att bli deras sista.World of WarCraft: The Board Game
Typ av spel: Förflyttning. Äventyr. Karaktärsutveckling.
Miljö: Fantasy (WoW)
Antal spelare: 2-6 (solospel med husregler från BGG)
Speltid: 2-4H
Kort beskrivning: Det är World of WarCraft i ett nötskal; ett lagspel Alliance vs Horde där varje sida kämpar för att bli kraftfull nog att ta sig an och vinna över en av spelets bossar (Kel’Thuzad, Nefarian, eller Kazzak) innan 30 omgångar har gått, annars möts istället de två sidorna på slagfältet i en slutstrid (PvP). Precis som fallet är med spelet Runebound så är vägen till starkare karaktärer att man drar runt i världen och äventyrar, men här gör man det (vanligtvis) tillsammans i lag istället för individuellt. Tre tillgängliga expansioner ger spelet såväl mer variation som ett högre omspelningsvärde med ytterligare föremål, förmågor, monster, en ny spelplan (Outlands) samt till och med grottor som man kan gå in i för att försöka avklara mini-bossar vilket då ger unik utrustning som inte går att hitta annars. Tre tillgängliga expansioner ger spelet såväl mer variation som ett högre omspelningsvärde med ytterligare föremål, förmågor, monster, en ny spelplan (Outlands) samt till och med grottor som man kan gå in i för att försöka avklara mini-bossar vilket då ger unik utrustning som inte går att hitta annars.


[ FÖR FIGURSPELARE ]
Sällskapsspel brukar ju sedvanligt innehålla små plastbitar, så varför inte utveckla ett sällskapsspel med miniatyrfigurer som slåss (och som man faktiskt samlar på, menar jag)?? Jodå - självklart finns även (samlar)figurspel på bräde.


BattleLore
Typ av spel: Strategi. Förflyttning. Krigsföring.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2 (expanderbart till 6)
Speltid: 1H
Kort beskrivning: Från samma skapare av Memoir ´44 och med samma upplägg och funktioner - fast här i en Fantasy-miljö och med ett visst samlarvärde då arméerna går att utöka med nya figurer (i begränsad form). En av de största skillnaderna mellan de två spelen är att man i BattleLore även måste fatta ett beslut gällande de fyra stora bundsförvanter (Magikerna, Prästerna, Tjuvarna eller Krigarna) som det går att få hjälp från på slagfältet och beroende på vad man väljer tilldelas man speciella kort som tillåter allt från förflyttning via portaler till extra attacker.Mutant Chronicles Collectible Miniatures Game
Typ av spel: Strategi. Förflyttning. Krigsföring.
Miljö: Sci-fi fantasy
Antal spelare: 2+
Speltid: 1H
Kort beskrivning: En gammal klassiker i nyutgåva. Mutant Chronicles utspelas i en mörk framtid där olika megakorporationer strider mot såväl varandra som en invaderande demonisk styrka - Dark Legion. Två spelare bygger upp varsin armé av soldater, demoner, aliens och maskiner som drabbar samman på ett slagfält och vars utgång beror på er kompetens som general samt förstås - tärningars utfall och vilka kort ni har valt att ta med er in i striden för att hjälpa och stjälpa.HeroScape
Typ av spel: Strategi. Förflyttning. Krigsföring.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 2-4
Speltid: 1H+
Kort beskrivning: I det här populära och snabbväxande miniatyrsällskapsspelet är det inte bara figurerna som är små plastbitar - hela spelplanen/slagfältet är uppbyggd av plasthexagonbitar, staplade ovanpå och fästa i varandra, av olika terrängtyper från djungel och grässlätter till lava och isblock. Och de figurer som slåss på denna fantastiska 3D-spelplan ser heller inga som helst begränsningar: marinsoldater, ninjas, drakar, gladiatorer - ja t.o.m superhjältar blandas helt fritt! Lika öppet som varierande är även målet med spelet som kan variera från total utplåning till att beskydda vissa figurer eller nå en viss hexagon eller ett helt område.Axis & Allies: Miniatures
Typ av spel: Strategi. Förflyttning. Krigsföring.
Miljö: Andra världskriget
Antal spelare: 2
Speltid: 1H+
Kort beskrivning: Världskrig i miniatyrformat, Axis & Allies började som ett populärt krigssällskapsspel och grenade sedan ut i detta figurspel med flertalet expansioner samt expanderade regler som följd. En strid två spelare emellan kan vara i allt från en timme upp till hur många som helst beroende på om man kör bara ett scenario eller en hel kampanj och som med så många andra sällskapsspel är reglerna väldigt enkla och striderna inte svårare än att varje spelare agerar var för sig med att förflytta sina trupper, anfalla fienden, och sedan räknar man förluster. Den sida som efter sju sådana spelrundor har uppnått målet med scenariot står som segrare.Star Wars Miniatures
Typ av spel: Strategi. Förflyttning. Krigsföring.
Miljö: Star Wars
Antal spelare: 2
Speltid: 1H
Kort beskrivning: Star Wars som figurspel, den här gången från det kända WizKid Games (1991 var det strategispelsmästarna West End Games som kom ut med ett SW-figurspel) som ju har gett oss allt från Mage Knight till MechWarrior. Slåss med kända karaktärer utspridda genom hela den berömda sagan samt kommendera fotsoldater och fordon/skepp av olika slag och storlekar. Ett otroligt lätthanterligt figurspel med regler för både helt egna slag av valfri storlek och historiska scenarier.Star Wars: X-Wing Miniatures Game
Typ av spel: Strategi. Förflyttning. Krigsföring.
Miljö: Star Wars
Antal spelare: 2 (fler vid parspel)
Speltid: 30-60min
Kort beskrivning: Ett enkelt och taktiskt figurspel med rymdskepp från Star Wars-universumet som man flyttar runt på valfri yta och skjuter ned varandra med. Kräver inte att man har en hel armada eller läser invecklade regler för att förstå sig på, utan en liten skvadron på 3-5 skepp räcker långt och all information som man behöver veta finns dessutom upptryckt på de små pilotkorten som man använder för varje skepp (plus att reglerna inte är fler än att de ryms i ett litet häfte). Det snillrika i X-Wing Miniatures Game ligger dessutom i den vridbara spelbricka som tillhör varje modell och som man i hemlighet väljer vad för typ av manöver man har tänkt sig, något som alla spelare därefter avslöjar samtidigt och så sker förflyttning, attacker och undanmanövrar därefter i vad som kan liknas vid realtid.


[ FÖR PIRATER ] (yarr!)


Pirate’s Cove
Typ av spel: Planering. Strid. Poängräkning.
Miljö: Pirater
Antal spelare: 3-5
Speltid: 2-3H
Kort beskrivning: Plundra, uppgradera ditt skepp, gräv ner dina skatter. Så skulle man kunna sammanfatta detta mycket underhållande piratspel där varje spelare har varsitt personligt skräddarsydda skepp (antal kanoner, segel, mannar och storlek på skrovet) som de åker från ö till ö med och plundrar på skattkistor och gulddubloner samtidigt som de slåss mot såväl varandra som ökända pirater såsom kapten Svartskägg och Den Flygande Holländarens besättning! Det stora taktiska i det här spelet ligger i hur man väljer att bygga upp sitt skepp och den riktiga tankenöten är till vilken ö man ska segla härnäst - och hur de övriga spelarna tänker.Plunder
Typ av spel: Kortspel. Förflyttning. Strid. Poängräkning.
Miljö: Pirater
Antal spelare: 2-4 (expanderbart till 6)
Speltid: 45min
Kort beskrivning: Ett mysigt litet spel i fantastisk förpackning formad som en liten skattkista. Spelplanen består av kort som alla deltagare successivt lägger ut och således bidrar till att de sju haven aldrig ser likadana ut. Målet med spelet är att bli den förste som innehar 60 silver och hur man väljer att uppnå detta är upp till varje spelare; röva och plundra, leta efter nedgrävda skatter, eller handla billiga gods i en hamn och sälj med vinst i nästa. Akta er bara för att hamna i krig med fel nation, stormar ute på haven och den vidunderliga Kraken...Winds of Plunder
Typ av spel: Förflyttning. Planering. Strid. Poängräkning.
Miljö: Pirater
Antal spelare: 3-5
Speltid: 1½-2H
Kort beskrivning: Inte helt olikt Pirate’s Cove har varje spelare även här ett piratskepp som de seglar med från ö till ö för att plundra och slåss i den eviga jakten på poäng, med den stora skillnaden att det finns ännu fler vägar som leder dit och att förflyttningen i spelet beror helt på hur vindarna blåser och detta röstas det om för varje spelrunda. Ett lite mer avancerat och ”storslaget” spel som verkligen kräver sin planering och rätt fattade beslut.


[ FÖR PIRATER ] (gratis är gott lol)
Varför ska man betala för spel? Ja det kan man ju fråga sig - bortsett från det självklara svaret: för att stödja utvecklarna. Oavsett var man står i denna fråga om lag och moral så finns det ju alltid ”abandonware” och så faktiskt även i sällskapsspelens värld; titlar som inte längre publiceras och därför är svåra eller rentav omöjliga att få tag på. Så för att bli (laglig) ägare till följande spel krävs alltså inget mer än en dator och färgskrivare - varenda liten komponent från spelplanen till spelpjäserna går att ladda ner, skriva ut och klippa till.

Dune[/URL] (1979)
Typ av spel: Förflyttning. Handel. Bluffning.
Miljö: Sci-fi
Antal spelare: 2-6
Speltid: 3-5H
Kort beskrivning: Dune, ett av många spel som baseras på den fantastiska filmen. Det här är dock det bästa. Handel, bluffning, förräderi, politik, risktagande - Dune från Avalon Hill har allt och mer därtill och är ett av de bästa spelen när det kommer till att vara allmänt taskig mot sina motspelare. Varje spelare kontrollerar en fraktion och varje fraktion har sina egna regler, fördelar samt nackdelar. Spelet går ut på att bli först med att kontrollera ett antal militära stödjepunkter på planeten - en inte helt enkel uppgift när allas ekonomi är ständigt hotad av sandstormar, varandra, och enorma sandmaskar.Magic Realm
Typ av spel: Förflyttning. Äventyr. Poängsamlande.
Miljö: Fantasy
Antal spelare: 1-16
Speltid: 3-6H
Kort beskrivning: Ett otroligt äventyr i en otroligt detaljerad värld av Avalon Hill från 1979. I Magic Realm åtar sig alla spelare en äventyrare ute i en stor värld som ser annorlunda ut varje gång. Vad spelet går ut på bestämmer alla själva innan ni sätter igång; att samla guld, finna fantastiska skatter och besvärjelser, uppnå berömmelse genom att dräpa monster eller göra tvärtom och bli ökänd för att dräpa stackars oskyldiga - allting är möjligt och går också att blanda hejvilt. Därefter får alla vandra omkring i världen på egen hand, tillsammans, eller rent utav hyra in hjälp från diverse håll för att kunna uppnå sitt eget personliga mål innan de trettio dagarna i spelet har passerat - och poängen räknas ihop beroende på hur pass bra man lyckades göra ifrån sig.
Nyligen omgjort rent illustrationsmässigt (se bild) och gratis att ladda ner då spelet sedan länge har sluttat tryckas.Zombie in my Pocket
Typ av spel: Förflyttning
Miljö: Skräck
Antal spelare: 1
Speltid: 15min
Kort beskrivning: Ett fantastiskt litet spel som det kanske hörs på namnet. Ladda ner, printa ut, klipp till och du kan därefter - var du än befinner dig tack vare det lilla formatet - påbörja jakten efter totempålen inne i ondskans tempel som kan förhindra att de döda kliver upp från sina gravar om du lyckas ta och begrava den på kyrkogården innan midnatt.
Går numera även att köpa för den som vill ha ett finare exemplar och samtidigt även stödja utvecklaren av spelet.

Tomas "ConraDargo" Engström

 

Ändrad: 19 jan 2014 10:52 av Tomas Engström, ändrad 16 gånger

! Anmälj Länk
 
 
Okänd
26 aug 2008 20:03
Mycket ambitiös tråd. Fint jobbat conra.[bigsmile]

Jag har ej spelat många av dessa men det som jag blev sugen på av beskrivning var Dune-spelet där man ska vara elak, för jag är sån.

Sen vill jag tipsa om ett spel som jag tror hette citadel eller något liknande där man varje runda skulle byta från kung, tjuv och annat för att få så mycket guld som möjligt för att sedan vinna genom att bygga tillräckligt med grejer.

Sen spelade jag något annat en gång som hette nåt typ cavetroll eller så och man skulle ner i en grotta och plocka guld o så och samtidigt försöka döda de andra spelarna med olika monster och så som man skulle lägga ut i olika rum.

Sen måste jag till sist tipsa om orginal drakborgen men expansion. Inte nyversionen som är rutten utan orginalet från 80-talet som är ett fantastiskt bra spel.

 
! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
26 aug 2008 20:40
antun:

Mycket ambitiös tråd. Fint jobbat conra.[bigsmile]


Man tackar, det tog sin tid men - ska någonting göras så ska det göras ordentligt tycker jag ^^ Och sen hoppas jag att en ambitiös och informationsrik tråd ska dra till sig fler ögon.

antun:

Jag har ej spelat många av dessa men det som jag blev sugen på av beskrivning var Dune-spelet där man ska vara elak, för jag är sån.


Ja det ska bli mycket spännande att få spela detta - ropade in det på auktion för några veckor sedan och ska ordna en spelkväll med föreningen snarast så att vi får prova på konceptet. Låter helt klart underhållande :D

antun:

Sen vill jag tipsa om ett spel som jag tror hette citadel eller något liknande där man varje runda skulle byta från kung, tjuv och annat för att få så mycket guld som möjligt för att sedan vinna genom att bygga tillräckligt med grejer.


Rekommenderar också Citadels, som det heter:

Ett mycket underhållande kortspel för 2-7 spelare som blir roligare ju fler man är :) Skulle egentligen kunna lägga till det "För Sällskapen", det är ett perfekt sådant spel och en runda tar lagom lång tid också - runt en timme.

Cave Troll är också ett jäkla roligt spel! Räcker verkligen med att man är ett par stycken bara (för 2-4 spelare), väldigt klurigt och underhållande. Tar också kort tid att spela (30-45min). Har sett att en nyutgåva nyligen kom med små figurer istället för brickor.

antun:

Sen måste jag till sist tipsa om orginal drakborgen men expansion. Inte nyversionen som är rutten utan orginalet från 80-talet som är ett fantastiskt bra spel.


Jag är en (av få tycks det som) som faktiskt gillar Drakborgen Legenden väldigt mycket - tycker att det finns en hel del schysta förbättringar och gillar särskilt hur man får leta efter hemliga dörrar. Förjäkla roligt spel :)
Men det kommer sig säkert mest av att jag har lirat det gamla originalet hemskt lite - ägde det aldrig själv utan bara kände några som gjorde det.
Tomas "ConraDargo" Engström

 
! Anmälj Länk
 
 
tobbAddol (P29) 
26 aug 2008 21:06
Enda jag har spelat av dessa är Civ-spelet. Men det är väldigt kul :)

http://thorbearart.com/

 
! Anmälj Länk
 
 
Reutermos (P27) 
26 aug 2008 21:15
ConraDargo:

Rekommenderar också Citadels, som det heter:


'
[love][love][love]

Grymt roligt spel. Körde det ganska ofta med några kompisar!

Jupps, det är jag på bilden! // Gamertag: Reutermos

 
! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
26 aug 2008 21:24
tobbAddol:

Enda jag har spelat av dessa är Civ-spelet. Men det är väldigt kul :)


Då får du utforska övriga spel i den kategorin då ;D Men ja, Civ är riktigt bra omgjort till sällskapsspel :) Tar liiite lång tid bara, kanske ^^ Men jag har som inga problem med spel som tar några timmar eller rent utav dagar att spela. Det är kul med riktigt djupa spel - som Twilight Imperium :))

Reutermos:

Grymt roligt spel. Körde det ganska ofta med några kompisar!


Damn ja, måste ta en titt på expansionen någon dag. Eller det räcker ju med att byta ut några av karaktärerna med de extrakort som medföljer - har jag fortfarande inte gjort bara för att det blir så långt mellan gångerna så när man väl sätter sig ner och ska spela är det knappt så folk kommer ihåg reglerna, och då vill vi ju inte köra med några avancerade grejer! ^^'

Tomas "ConraDargo" Engström

 
! Anmälj Länk
 
 
feta_mekk (P) 
26 aug 2008 21:41
TP TP TP TP!!!!

A righteous infliction of retribution manifested by an appropriate agent. Personified in this case by an 'orrible cunt... me.

 
! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
26 aug 2008 21:45
feta_mekk:

TP TP TP TP!!!!


Star Wars TP DVD!! [love]
Tomas "ConraDargo" Engström

 
! Anmälj Länk
 
 
Kärleksbarnet (F34) 
30 aug 2008 14:35
Maffig tråd..!

Igår fyllde Erik år, så han fick Zombies!!! som jag gått och sneglat på hur länge som helst. Det var kanske inte riktigt så bra som jag hade hajpat det till att vara, eller så var jag bara för trött och så var det första gången vi spelade..Zombies!!!
Typ av spel: Förflyttning, action, backstab
Miljö: Zombieinfekterad övergiven stad.
Antal spelare: 2-6
Speltid: "2 timmar"
Kort beskrivning: Du är en överlevare mitt i en zombiestad. Det gäller för dig att komma först till helikopterplattan (och döda alla zombies där) och bli den ENDA överlevande. Spelbrädet byggs ut allt eftersom spelet går. Alla spelare börjar på mittenrutan town center och det första varje spelare gör på sin runda är att dra en ny stadsruta och placera den där han/hon vill. Sedan placeras zombies ut på den - så många zombies som det finns väg-öppningar (2-4), eller om det är ett område med en specialbyggnad (Hospital, Police station, Weapons armory, etc.) så placeras det ut fler beroende på typ av byggnad, samt ammunition och hälsa. Så det är ett visst strategiskt moment i var man väljer att lägga ut nya områden. Helikopterplattan är alltid sist att läggas ut. Spelbrädet är alltså väldigt stort (30 plattor med upp till 9 rutor..) och alltid random. Sedan är det bara att röja runt bland zombiesarna. Man vinner genom att antingen vara först att döda 25 zombies (spelet levereras med 100 och alla gubbar var slut när vi spelade, så det finns MYCKET zombies att döda) eller komma först till helikopterplattan. Spelet innehåller även actionkort i stil med "flytta runt en motståndare hur du vill på hans tärningsslag", "sätt ut tio nya zombies var du vill" samt vapenkort som motorsåg, molotovcoctail och hagelgevär. Vapnen är dock ganska luriga att få tag på eftersom man dels måste ha tur med att dra rätt kort och man måste spela ut det på rätt område i stan (exempelvis "hittar" man ju brandyxan på brandstationen).
Tveksamheter: Det känns väldigt svårt att skaffa sig vapen, och väldigt lätt att dö. (Dör man hamnar man tillbaks i mitten, blir av med sina kort och hälften av sina dödade zombies.) Och man kan ju för fasen inte vinna ett zombieäventyr genom att döda flest zombiesar!?
Braigheter: Zombies! Många zombies! Så in i helvete många zombies!

Det finns även 6 (!!!) olika expansioner med nya miljöer, zombies, kort och "uppdrag". Dessutom har det kommit ett nytt spel vid namn Humans!!! där du istället spelar som zombie.. Dessa två går tydligen att blanda också.

 
! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
30 aug 2008 14:46
Agreed, Zombies!!! är inte fullt så roligt som man tror ändå. Var också hypad inför spelet men det kändes lite meh ändå - trots alla figs och det otroliga kaoset som snabbt byggs upp.

Men att spela det på färre än 4 pers bidrar också till att det händer för lite spelarna emellan.

Tomas "ConraDargo" Engström

 
! Anmälj Länk
 
 
Kärleksbarnet (F34) 
30 aug 2008 14:58
ConraDargo:

Men att spela det på färre än 4 pers bidrar också till att det händer för lite spelarna emellan.


Vi var sex pers, och det kändes som att det tog alldeles för lång tid mellan rundorna. Fast det hade så klart att göra med att det var första gången vi spelade också. Men när man är så många kan mycket hända på en runda också. Många zombies som kan flytta sig långa sträckor.

Gillade förresten hur spelet bytte inriktning så fort helikopterplattan spelades ut. Först gick alla omkring och bara slaktade så mycket som möjligt (fastän det var ganska svårt at få ihop 25 kills..) men när helikopterplattan kom upp så blev det ett race dit och alla såg till att låta de andra döda zombiesarna åt en istället.

Man skulle ju kunna korta ner speltiden genom att plocka bort ett antal spelplattor..

 

Ändrad: 30 aug 2008 14:59 av Kärleksbarnet, ändrad 1 gång

! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
30 aug 2008 18:27
Hoppsan ni var så många, trist att spelet likväl inte var mer underhållande. Men att justera speltiden går ju iaf lätt som du säger - bort med några plattor bara.

Gillar också hur fort allting vände när helikopterplattan väl kom fram ^^

Tomas "ConraDargo" Engström

 
! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
13 sep 2008 11:06
Good news everyone! Följande spel ligger nu under såväl Eremiter som Pirater (gratis är gott lol):


Zombie in my Pocket
Typ av spel: Förflyttning
Miljö: Skräck
Antal spelare: 1
Speltid: 15min
Kort beskrivning: Ett fantastiskt litet spel som det kanske hörs på namnet. Ladda ner, printa ut, klipp till och du kan därefter - var du än befinner dig tack vare det lilla formatet - påbörja jakten efter totempålen inne i ondskans tempel som kan förhindra att de döda kliver upp från sina gravar om du lyckas ta och begrava den på kyrkogården innan midnatt.


Verkar helnice och jag har en extrem svaghet för allting som är i pocket-format, så det blir till att printa ut ASAP ^^

Tomas "ConraDargo" Engström

 
! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
13 sep 2008 14:50
Work completed :DD


Tomas "ConraDargo" Engström

 
! Anmälj Länk
 
 
Kasper här (P30) 
13 sep 2008 15:22
sjukt seriös tråd, detr gillar jag!

Alla gillar hästen!

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
13 sep 2008 16:35
Varför har jag inte sett denna innan!
Brukar lira en hel del Brädspel, eller ja, när det väl bjuds till. Det är lite svårt med det för tillfället. Men snart så.

Kan återkomma med spel jag saknar i listan, som Swärje t.ex :]

 
! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
13 sep 2008 19:36
IcaroX:

Varför har jag inte sett denna innan!


Säkert för att ingen skriver här förutom jag och ligger man inte på förstasidan så finns man ju inte ;P

IcaroX:

Swärje t.ex :]


XD ^^'

Tomas "ConraDargo" Engström

 
! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
14 sep 2008 11:25
Hah, Zombie in my Pocket är ju helt genialiskt! Så litet, så enkelt, och så otroligt genomtänkt :) Själva spelmekanikerna är verkligen grymma - beundrar den här personen som kom på någonting så enkelt och ändå så funktionellt.

Och då systemet är så pass enkelt är det också lätt att komma på egna idéer som man kan anpassa "in my Pocket"-konceptet till, så därför jobbar jag just nu på Star Wars in my Pocket: ett scenario från slutet av A New Hope där man som rebellpilot ska hinna spränga upp Dödsstjärnan innan den kommer inom skotthåll för Yavin IV.
Här är inledningen till regelboken:

It is a period of civil war. The evil Galactic Empire has managed to locate the opposing Rebel's hidden base on one of the small moons of Endor, and is now approaching it with their ultimate weapon, the DEATH STAR - an armored space station with enough power to destroy an entire planet.

Thanks to the astromech droid R2-D2, a moister farmer named Luke Skywalker and a smuggler named Han-Solo, Princess Leia has safely managed to deliver stolen plans of the terrifying space station to the Rebel base. After discovering a weak point in the Death Star's defense, they are now launching an assault in a bold attempt to blow up its reactor through a small thermal exhaustion port.

However, while the pilots try to fight their way to the target - the space station itself is slowly moving closer to Yavin IV, ready to fire its main weapon and thus blasting the moon into pieces.

As a pilot of one of the starfighters that are part of the attack force on the DEATH STAR - will you be able to restore freedom to the galaxy, or die trying...

Tomas "ConraDargo" Engström

 

Ändrad: 14 sep 2008 11:27 av Tomas Engström, ändrad 2 gånger

! Anmälj Länk
 
 
Redfoxe (P29) 
14 sep 2008 12:18
Älskar brädspel!

Fast det var väldigt längesedan jag spelade något :(
Ingen som är intresserad av det här hemma (eller "har inte tid")
Munchkin var väldigt kul :D ch självklart risk!, Detta spelade jag och brorsan väldigt mycket :D http://www.boardgamegeek.com/game/1621

Loadings egna lilla Retro-Räv

 
! Anmälj Länk
 
 
Tomas Engström (P) 
14 sep 2008 12:24
Munchkin är sjukt kul ja :D Och Mutant Chronicles - vilken klassiker alltså [love] Kommer i nyutgåva om du inte lagt märke till det, har spelet listat under Figurspelare :)

Hemskt tråkigt å höra att du har så svårt för att hitta någon som har tid att spela med dig :/

Tomas "ConraDargo" Engström

 
! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Övrigt | Till toppen 1 2 3 4 5 ... 76 | nästa | sista

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.