Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Spel   Sony   + Ny diskussion
Till botten 1 2 3 4 5 ... 16 | nästa | sista

Valkyria Chronicles - GOTY och ni borde skämmas som inte köpt det

skapad 16 nov 2008 20:43 | svar 376 st | visats 2251 ggr

 
Buffi (P33) 
16 nov 2008 20:43Blev precis klar med första genomspelningen av Valkyria Chronicles, och det är fan död och misär att nästan ingen verkar spela det här, för det är enligt mig det tveklöst bästa spelet som släppts i år och förmodligen det bäst PS3-spelet som släppts än så länge.

Eftersom ingen annan snackar om det så skriver jag ihop en liten mini-recension av fanboy-hype och ser om någon annan nappar.

Valkyria Chronicles är ett Strategy RPG utvecklat av samma SEGA-team som ligger bakom Skies of Arcadia samt spel-serierna Phantasy Star och Sakura Taisen. Sakura Taisen-spelen har alltid varit helt sjukt stora i Japan och är en blandning mellan datingsims och turordningsbaserad SRPG-action.

Med Valkyria Chronicles så har dom helt dumpat datingsim-delen och istället gjort ett SRPG som inte bara är helt unikt, utan lysande på precis alla sätt. Precis som andra spel i genren så är VC turordningsbaserat. Du får placera ut dina units på en karta, får ett visst antal command points att flytta och attackera med dom och avslutar sedan din tur för att låta motståndaren flytta sina units.

Gameplay
Till skillnad mot i princip alla andra spel i genren så är VC dock i full 3D, och man styr sina karaktärer ifrån tredjepersons viewpoint. När man väljer att flytta en enhet så zoomas den in och man får flytta runt den samt utföra en attack innan dens tur avslutas.


Det här fungerar otroligt bra, och det märks att det har lagts ner mycket tid på att få motorn att faktiskt fungera som den ska. I övrigt är spelet väldigt likt andra turordningsbaserade SRPG's, men banorna i VC erbjuder en variation som jag inte upplevt i något annat SRPG hittils. Du kommer bland annat att slåss emot enheter som är hundratals gånger större än dina och som du måste spränga genom att klättra upp på och förstöra strategiska punkter.

Spelet är liksom alla RPGs hårt storydrivet och storyn berättas i kapitel ifrån en bok. Filmsekvenser blandas med strider i varje kapitel, och mellan de olika segmenten så har man möjligheten att uppgradera sina trupper, köpa nya vapen samt välja vilka enheter man vill ska slåss för ens trupp. Efter varje strid så blir du tilldelad en experience och pengar. Ju färre turer som krävdes för att klara banan, desto mer cash+exp får du så det gäller att bygga ihop välslipade strategier för att klara sina uppdrag så snabbt som möjligt.

Vid sidan av huvudstoryn så finns det ett antal frivilliga kapitel som berättar sidohistorier om huvudpersonerna i din trupp. Du kommer även låsa upp ett antal "skirmishes" som är fristående strider som kan köras multipla gånger för att förbättra din strategi och samla experience och pengar.

Förutom ett fåtal huvudenheter i din trupp så har du möjligheten att själv välja vilka som ska slåss för dig utifrån 50 recruits. Karaktärsgalleriet innehåller allt ifrån Aika och Vyse ifrån Skies of Arcadia till en homosexuell Lancer som går klädd i läppstift och gör mer skada om han är omkring andra män.

Spelet tar omkring 20-35h att spela igenom beroende på hur mycket side missions du kör.

Enheter

Balansen mellan enheterna i Valkyria Chronicles är riktigt bra. Alla enheter fyller en funktion, och för att klara spelet så måste man snabbt lära sig hur och när enheterna ska användas för att effektivt motverka fiendens enheter.

- Scout:
Kan röra sig mycket längre än alla andra enheter. Är beväpnade med ett gevär som gör relativt dålig skada, men som ändå kan döda i princip vad som hellst som inte duckar bakom skydd förutsatt att du kan ta dig nog nära för att sikta på headshots. Tål relativt dåligt med stryk och blir uppätna av stormtroopers i direkta dueller. När de uppgraderas till level 11 så får de möjligheten att avfyra sina granater betydligt längre, vilket gör scouts effektiva till att spränga bort skydd som fiendeenheter gömmer sig bakom.


- Stormtrooper:
Kan röra sig betydligt kortare än scouts, men tål skada från infanteri mycket bättre. Är beväpnade med automatvapen som utan problem stoppar allt utom tanks. Bra allround-enhet som tål mycket och delar ut mycket skada. När stormtroopers når level 11 så blir de utrustade med en eldkastare som är effektiv mot enheter som ligger ner eller sitter bakom skydd.


- Engineer:
Engineers är en support-trupp som kan fylla på andra enheters ammunition, reparera tanks, desarmera minor och reparera defensiva skydd. Beväpnade med samma vapen som scouts, men kan gå mycket kortare och tål nästan ingen skada. Blir mycket viktiga en bit in i spelet då dom behövs för att fylla på ens lancers och snipers begränsade ammunition. Bär med sig 3 granater åt gången istället för 1 som scouts och stormtroopers.


- Lancer:
Anti-tank enhet. Beväpnade med en lance som skjuter högexplosiva projektiler som kan användas för att slå ut tanks. En tank tål oftast 4-6 direkta träffar från en Lancer, men om dom kan smyga upp bakom tanken så kan en tank sänkas med en enda träff i dess kylare. Lancers är nästan helt värdelösa mot infanteri-trupper och skjuter inte tillbaka mot enheter som attackerar dom.


- Sniper:
Krypskytt som kan plocka ut andra infanteri-enheter från andra sidan kartan. I början av spelet är deras sikte relativt dåligt, och man kan få slösa ett par command points för att få in en viktig headshot, men allt eftersom deras vapen uppgraderas så blir dom fruktansvärt effektiva. Precis som lancers så har dom ingenting att sätta emot infanteritrupper på nära håll, och de bör därför användas strategiskt för att slå ut viktiga enheter på avstånd.


- Tank:
Stridsvagnar helt enkelt. Tanks har tre olika vapen. Ett automatvapen som är relativt effektivt mot infanteri (men långt ifrån lika effektivt som det hos en stormtrooper), ett pansarbrytande vapen som motsvarar det hos en lancer samt en mortar som gör massiv skada till infanteri-enheter inom en viss area. En tank kan ta ganska mycket stryk med sitt pansarhölje, men en annan tank eller lancer kan enkelt spränga den genom att träffa dess kylare som sitter placerad på bakre delen av tanken. Till skillnad mot infanteri-enheter så krävs det 2 command points för att manövrera en tank.


- Medic:
Om en av dina enheter dör så har du tre turer på dig att springa till den med en annan enhet. Annars är den död för alltid och kan ej användas i senare strider. När du rör vid en utslagen enhet så kommer en medic springande och tar bort enheten ur strid. Du styr aldrig medic enheten själv.


Grafik/design/musik
Det VC fått mest uppmärksamhet över är nog dess grafikmotor som försöker visa upp världen som om den vore målad med penseldrag. Bitvis ser det helt sanslöst snyggt ut, fast det finns ett fåtal situationer då vissa texturer kan se underliga ut. Rent estetiskt så är det verkligen flawless, och karaktärs och miljödesignen är grym.


Musiken till VC är komposerad av Hitoshi Sakimoto http://en.wikipedia.org/wiki/Hitoshi_Sakimoto som även ligger bakom musiken i titlar som Final Fantasy XII, Radiant Silvergun och Odin Sphere. Låtarna är jävligt nice arrangerade och passar in lysnade till miljöerna. Musiken är bra shit helt enkelt.

Portningen och annat rent tekniskt
VC är ett av rätt få spel där man har möjligheten att lira igenom det med orginalrösterna och engelska subtitles om man vill det. En engelsk dub finns även tillgänglig som enligt uppgifter ska vara rätt ok, men orginalrösterna är naturligtvis lite mer påkostade. Textningen till de japanska rösterna är dock inte direkta översättningar utan motsvarar istället det som sägs i den engelska dubben, vilket gör att vissa dialoger har felöversättningar, då vissa fraser i dubben har mindre skillnader ifrån orginalet. En rätt tråkig miss, men det känns ändå som det bättre alternativet.

Spelet är också ett av inte speciellt många PS3-spel där installation är valfritt. Det går fint att köra spelet helt från disc och skita i att lägga in någon game data på hårddisken, eller så kan du köra en installation på ett par GB för att minska laddningstiderna. Jag vet inte hur mycket det skiljer sig mellan icke-installation och installation då jag valde att installera, men det är ju i alla fall trevligt att ha valet.

Spelet saknar trophies. Japanska versionen av spelet kom ut långt innan trophies fanns via firmware updates och det har inte lagts till något stöd för trophies i portningen spelet. Surt, men så är det.

DLC till spelet finns släppt i Japan, med extra episoder samt ett nytt mode kallat EX som ska erbjuda nya utmaningar. SCEA har gått ut i en officiell blogpost och bekräftat att den här DLCn kommer översättas och släppas i Europa i början av 2009 (det är ju länge dit :( ).

Varför folk fucking sucks
Folk köper inte Valkyria Chronicles :(
Spelet verkar sälja rätt dåligt, då det släpptes samtidigt som en mängd andra stortitlar. Naturligtvis är det här helt bakvänt, och du borde verkligen köpa det här istället för Fallout 3 eller whatever (jag sa att det här var årets bästa spel va?). Jag har än så länge inte läst en enda negativ åsikt om spelet (skumma igenom neogaf-tråden här t.ex. http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=339919 ) men folk dissar det ändå för mer "säkra" titlar.

Det är jävligt synd och ni borde skämmas för det här är det bästa som kommit på PS3 so far och SEGA förtjänar era pengar.

Spelet kostar dessutom UNDER 500kr nytt på t.ex. webhallen ( http://www.webhallen.com/prod.php?id=84724&traff=1 ) och har gjort det sedan releasen.

Har du en PS3 och har köpt något annat spel i oktober istället för det här så är du en dålig människa, och det finns bara ett sätt att fixa det. Köpköpköp.


 

Ändrad: 4 dec 2008 11:27 av Buffi, ändrad 9 gånger

! Anmälj Länk
 
 
Knekt (P) 
16 nov 2008 20:48
Om det inte vore för att jag är så obotligt skitkass på spel som det här skulle jag köpt det. Men tråden gjorde mig minst sagt mer sugen. Ska nog lira igenom demot igen. Kanske ändrar mig.

 
! Anmälj Länk
 
 
Micke Johansson (P34) 
16 nov 2008 20:49
Frukansvärt bra tråd. Kommer slänga in den i min RPG tråd, då denna funkar även skitbra som en officiell tråd för spelet.
Har också läst en massa kommentarer om spelet och det finns nog inte en enda person som sagt något negativt om detta spelet.

Själv köper jag mitt exemplar imorgon eller om några timmar snarare.
Även om jag troligen inte kan spela det förens nästa år. Men vill vara med och stödja detta nu, när det behövs.

Yazuka - www.yazuka.net

 
! Anmälj Länk
 
 
kollapse (P35) 
16 nov 2008 20:57
Sådana här trådskapare tycker man ju om, lite bra grundad pepp. [bigsmile]
kanske får ta sig en titt på spelet igen, även om srpg egentligen är min största fiende (i form av skills)

Man vill ju bli älskad

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
16 nov 2008 21:05
Ett spel jag vill ha men förmodligen aldrig kommer att köpa. Har demoversionen på maskinen men då den nästan aldrig är igång pga Gears of War 2, Castle Crashers och Battlefield: Bad Company känns det som att jag aldrig kommer att spela det heller.

Det verkar dock bra mycket bättre än många andra spel i skitgenren japanska rollspel.

 
! Anmälj Länk
 
 
Mustang (P26) 
16 nov 2008 21:10
Valkyria Chronicles är säkert ett väldigt bra spel, men jag har svårt för genren Strategi. Det är bara sååååå tråkigt och det är kanske därför många inte köper det.

 
! Anmälj Länk
 
 
kollapse (P35) 
16 nov 2008 21:10
gustav granlund:

skitgenren japanska rollspel.


Nu vågar jag väl påstå att "japanska rollspel" är en ganska vid benämning, när Valkyria Chronicles och Breath of Fire knappast kan sägas ha jättemånga likheter. Men ja, det verkar onekligen som ett av de bättre med strategiska "inslag" jag sett.

Man vill ju bli älskad

 
! Anmälj Länk
 
 
Redfoxe (P29) 
16 nov 2008 21:14
Jag älskar det :D

Har dock bara spelat fram till Chapter 3. Väntar med att spela det lite.

Loadings egna lilla Retro-Räv

 
! Anmälj Länk
 
 
Drömmaren (P28) 
16 nov 2008 21:16
Jag gillade demot och det här är ett av de spelen som åker direkt in i PS3:an när jag väl får råd med en egen.

Och påtalom, det här dök upp nyligen. Blir intressant att se hur det slutar.

http://hampus.photography | http://twitter.com/hanpusu

 
! Anmälj Länk
 
 
Fenks (P26) 
16 nov 2008 21:18
Valkyria Chronicles ligger helt klart på listan. Men det är lite tight med spel nu, har precis börjat med Fallout 3 och Little Big Planet.

Men det skall has.

PSN: Phoelix91

 
! Anmälj Länk
 
 
Buffi (P33) 
16 nov 2008 21:19
Fenks:

Valkyria Chronicles ligger helt klart på listan. Men det är lite tight med spel nu, har precis börjat med Fallout 3 och Little Big Planet.


Buffi:

Har du en PS3 och har köpt något annat spel i oktober istället för det här så är du en dålig människa


Just saying.
Du borde köpt Valkyria Chronicles.

Eftersom du köpte Fallout 3 istället så är du en dålig människa.
Finns bara ett sätt att fixa det på.

(jag har alla tre spelen)

Drömmaren:

Och påtalom, det här (Valkyria anime) dök upp nyligen. Blir intressant att se hur det slutar.


Inte lika intressant som det här!

Valkyria Chronicles gets official Yaoi manga

edit: Om någon ville ha officiella hemsidan till den kommande animen btw så finns den här http://www.valkyria-anime.com/

 

Ändrad: 16 nov 2008 21:26 av Buffi, ändrad 7 gånger

! Anmälj Länk
 
 
Micke Johansson (P34) 
16 nov 2008 21:26
Trodde verkligen inte detta spelet skulle bli så uppskattat av folk, som det faktiskt har blivit. Många som spelat demot har skaffat det.
Ser sjukt fram emot att få spela det. Helt klart mitt mest efterlängtade spel i år.

Yazuka - www.yazuka.net

 
! Anmälj Länk
 
 
Fenks (P26) 
16 nov 2008 21:30
Buffi:

Eftersom du köpte Fallout 3 istället så är du en dålig människa.


Använde mig av Level-dealen.[crazy] Men tror absolut inte att Valkyria Chronicles skulle vara sämre än Fallout 3. Jag vill ha detta spelet. Så är det. Vad jag också vill ha är tid (pengar har jag).

PSN: Phoelix91

 
! Anmälj Länk
 
 
Drömmaren (P28) 
16 nov 2008 21:37
Buffi:

Valkyria Chronicles gets official Yaoi manga


Jävlar också!

http://hampus.photography | http://twitter.com/hanpusu

 
! Anmälj Länk
 
 
Micke Johansson (P34) 
16 nov 2008 21:42
Buffi:

Valkyria Chronicles gets official Yaoi manga


När det kommer en yuri manga då kommer jag bli jävligt intresserad.
Annars håller jag mig till animen.

Yazuka - www.yazuka.net

 
! Anmälj Länk
 
 
Buffi (P33) 
16 nov 2008 21:48
Yazuka:

När det kommer en yuri manga då kommer jag bli jävligt intresserad.


Det finns en lesbisk engineer man kan välja att ha i sin squad i spelet i alla fall ;)
Close enough.

 
! Anmälj Länk
 
 
Micke Johansson (P34) 
16 nov 2008 21:52
Buffi:

Det finns en lesbisk engineer man kan välja att ha i sin squad i spelet i alla fall ;)
Close enough.


:O
Kul att det inte enbart finns straighta personer i detta spelet. Fan kan inte klockan bli bli över tolv så jag får tillgång till mina pengar och beställa. *gnäller*

Yazuka - www.yazuka.net

 
! Anmälj Länk
 
 
kungdavid (P34) 
16 nov 2008 21:55
Haha, kanske man skulle skaffa detta så småningom och låna ett stycke PS3. Min dåliga ursäkt för tillfället är att Odin Sphere precis klarades av, och vet inte om jag pallar med att höra VARUKYURIA upprepas till leda av röstskådespelare på ett tag. (Eller kanske snarare har något att göra med att RPGs är lite för tidskrävande för att seriespelas)

Fin skriven text om spelet! Mycket som låter lovande.

jag spelar för att glömma att jag själv finnes till

 
! Anmälj Länk
 
 
Tafel (P32) 
16 nov 2008 22:32
Hur är storyn? Jag har efter att ha läst ett par recensioner fått intrycket att den är hyffsat barnslig (ett på tok før vanligt problem i dagens rpg) vilket gør att mitt intresse ligger på minus 5.

Visst behøver inte allt vara cyniskt, mørkt, dødsbringande och negativt men jag verkligen hatar klämmchecka spela där allt är underbart och ingen kan stava till ord som personlighet, konflikt och självständighet.

"ok"

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
16 nov 2008 22:51
Efter demot så var jag ganska neutral mot spelet, tyckte varken det var bra eller dåligt. Fast efter din recension så blev jag allt mer sugen på detta och det kommer att bli ett köp.[smile]

Ska bara klara Fallout 3 först, det är jävligt bra det också.[wink][crazy]

 
! Anmälj Länk
 
 
Buffi (P33) 
16 nov 2008 22:52
Tafel:

Hur är storyn? Jag har efter att ha läst ett par recensioner fått intrycket att den är hyffsat barnslig (ett på tok før vanligt problem i dagens rpg) vilket gør att mitt intresse ligger på minus 5.


Barnslig är den då definitivt inte, men vet inte riktigt hur mycket man vågar skriva utan att spoila liksom. Jag kan väl i alla fall säga att den innefattar mord, slaveri, tortyr, självmord och rasism så barnslig vet jag inte alls vart du fått ifrån :)

Tafel:

Visst behøver inte allt vara cyniskt, mørkt, dødsbringande och negativt men jag verkligen hatar klämmchecka spela där allt är underbart och ingen kan stava till ord som personlighet, konflikt och självständighet.


Du behöver inte vara orolig då i alla fall :)

Den är lite klyschig på samma sätt som andra JRPGs dock. Skulle säga att storyn är above average, och karaktärerna är helt lysande.

 

Ändrad: 16 nov 2008 22:54 av Buffi, ändrad 2 gånger

! Anmälj Länk
 
 
Okänd
16 nov 2008 22:52
Tafel:

Hur är storyn? Jag har efter att ha läst ett par recensioner fått intrycket att den är hyffsat barnslig (ett på tok før vanligt problem i dagens rpg) vilket gør att mitt intresse ligger på minus 5.


I och för sig så undrar jag lite detsamma faktiskt, håller med om det du säger.

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
16 nov 2008 22:55
Buffi:

Barnslig är den då definitivt inte, men vet inte riktigt hur mycket man vågar skriva utan att spoila liksom. Jag kan väl i alla fall säga att den innefattar mord, slaveri, tortyr och rasism så barnslig vet jag inte alls vart du fått ifrån :)


Det låter väldigt najs! Tycker som Tafel då att storyn i dagens JRPG brukar vara lite barnsliga och klyschiga, inget fel med det dom kan vara bra ändå.[smile]
Bara det att jag tröttnar lite på det och därför har jag spelat så mycket WRPG på den senare tiden.

 
! Anmälj Länk
 
 
Origamininja (P34) 
16 nov 2008 23:04
Detta är ett solklart kört, spelade demot några varv. Ska bara lägga mer tid på Fallout3 och LBP, sen blir det inköp av Valkyria chronicles, och Prince of Persia på det.

XBL: Origamininjan // PSN: Origamininja

 
! Anmälj Länk
 
 
Daniel Eyre (P31) 
16 nov 2008 23:40
Buffi:

Naturligtvis är det här helt bakvänt, och du borde verkligen köpa det här istället för Fallout 3


Det kan jag verkligen inte tänka mig.

Men, tack vare denna högst passionerade tråd ska jag dra iväg en beställning snarast.

facebook.com/DanielEyre | instagram.com/ioeyre

 
! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Sony | Till toppen 1 2 3 4 5 ... 16 | nästa | sista

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.