Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Spel

Secret of Mana

Här säljer man texten (och spelet) till läsaren. En kort sammanfattning av allt, med nödvändig och relevant information.

Fakta i

I de flesta av Europas stater fick folk ta del av Secret of Mana den 24 november 1994. Square-Enix (eller som dom hette då, Squaresoft) bestämde sig för att göra spelet exklusivt till Super Nintendo.

Secret of Mana är ett mycket älskat spel och har sålt dryga 1.80 miljoner exemplar runt om i världen. Även hårda kritiker (EDGE, till exempel) gav det 9+.

Utveckling i

Koichi Ishii heter mannen som ledde teamet i rätt riktning. Under honom var det producenten Hiromichi Tanaka som tog hand om speldesignen.

Det var tidigare så att spelet skulle släppas till SNES CD, men när det projektet lades ner optimerades spelet till en vanlig spelkassett.

Spelet i

Secret of Mana är ett action/äventyrspel med realtidsbaserade strider (som förövrigt var en ny upplevelse då systemet var nytt när det släpptes). Detta val ledde till att hela spelets tempo blev mycket snabbare och mer spännande.

Äventyret börjar utanför huvudpersonens hemby "Potos", där du hittar ett svärd nedstucket i en sten och beslutar sig för att dra det, som den lille "rackarunge" du är, ovetande om att det förändrar historien, och utlöser en rad händelser som ger återverkningar på alla möjliga platser. Du blir då portförbjuden i Potos av invånarna tills friden är återställd.

Det gäller att hitta åtta palats. Under spelets gång får du erfarenhetspoäng, föremål och guld av att ha ihjäl fiender som står för din väg. Då går upp i level som gör dig allmänt starkare och med pengarna kan du köpa ny utrustning. Du kan bara hålla fyra av varje föremål, så det går inte att förlita sig på att de ska kunna rädda dig.

Vapen hittas allt eftersom storyn utvecklas, och de har olika användningsområden. Piskan kan du t.ex. använda för att hoppa över stup. Under spelets gång kommer du dessutom att hitta nya magier. Endast dina följeslagare kan använda dessa magier, och det krävs att man använder dem konstant för att kunna få alla magier från varje 'skola'.

Allteftersom man använder olika vapen och magier så går dessa upp i level. Använder man bara svärd så går karaktärens svärdsförmåga upp t.ex.

Hela spelsystemet är alltså inte helt olikt dagens RPG-spel. Spelets magisystem återfinns i nyare spel i genren men då i uppdaterad form.

Secret of Mana har på senare tid kritiserats av många spelare för sin bristande AI, sina många små buggar och för att det låter spelaren använda massor av magi på raken mot fiender.

Multiplayer i

Det går även att uppleva Secret of Mana med en annan person. Med hjälp av en Multitap så går det till och med att spela med ytterligare en person för maximal spelglädje!

Story i

I en värld långt borta, i en annan dimension, planterade gudarna en gång i tiden ett träd, Mana, för att skapa balans mellan gott och ont. Men ondskan lärde sig behärska Manaträdets kraft. En hjälte med det mytomspunna Manasvärdet dök dock upp och återställde balansen. Sedan blir det fred i hela världen. För att skydda sig mot ondskan förseglade man åtta frön från Manaträdet och gömde dem på olika platser.

Musik i

Visste du... i

Spelet planerades från början att släppas till en CD-addon för Nintendos SNES. Denna addon var ett samarbete mellan dem och Sony som aldrig blev av. Enligt utvecklarna var spelet nästan klart och man fick klippa bort nära 40% av spelet för att det skulle få plats på en SNES-kassett.

Länkar i

Formatskillnader i

Kopplade nyheter

Square Enix avslöjar en 3D-remaster av Secret of Mana
Här är tio minuter från remaken av Secret of Mana
Många nya bilder från remaken av Secret of Mana
Nya spelsekvenser från Secret of Mana
Här är öppningssekvensen till remaken av Secret of Mana
Här kan du se co-op i remaken av Secret of Mana
Det kommer en begränsad utgåva av remaken på Secret of Mana (i Nordamerika)
Det kommer en fysisk utgåva av Secret of Mana i Europa
Här kan du se 13 minuter från remaken av Secret of Mana
Daniel John Johnsson testar remaken av Secret of Mana
Square Enix funderar på Secret of Mana och Seiken Densetsu Collection till Switch
Här är lanseringstrailern för remaken av Secret of Mana
Anders Eklöf recenserar remaken av Secret of Mana