Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Spel

Little Big Planet

Little Big Planet (förkortat LBP) är ett plattformsspel skapat av Media Molecule och anses vara ett av de bästa spelen till PlayStation 3 än så länge. Lek med din Sackboy eller Sackgirl i en sandlådevärld där allt är möjligt. I Little Big Planet har du inte bara möjligheten att spela ett fantastiskt plattformsspel utan också skapa ditt eget och ta del i andras fantastiska kreationer och uppleva dem tillsammans.

Fakta i

Utveckling i

En av Media Molecules grundare, Mark Healey, minns att den första diskussionen om spelet som skulle komma att bli Little Big Planet (det kom att kallas The Next Big Thing under utvecklingsprocessen) hade han haft med Dave Smith, även han en grundare av Media Molecule, efter att ha sett biofilmen Howl's Moving Castle. Healy och Smith diskuterade ett spel som skulle ha liknande kontroll över en karaktär som deras förra spel, Rag Doll Kung Fu, fast på en konsol.

Healey och Smith lämande Lionhead Studios i december 2005 samtidigt som Alex Evans (en annan grundare av Media Molecule) och Kareem Ettouney (en art-director). De lyckades arrangera ett möte med Phil Harrison som då hade titeln Head of Development på Sony Worldwide Studios. De producerade en prototyp av deras idé - ett fysikbaserat sidoscrollande 2D-spel kallat Craftworld med en karaktär vid namn Mr Yellowhead.Mr Yellowheads armar var kontrollerbara med den högra analoga spaken på PlayStation 2-kontrollen som Media Molecule hade kopplat till sin PC, medan benen var kontrollerade med den vänstra kontrollspaken. Målet i spelet var att få Mr Yellowhead att komma förbi hinder genom att dra, putta och bära runt grejer för att sedan klara sig igenom banan.

Healey, och de andra som skulle komma att bli Media Molecule, valde att anpassa sin idé till Harrison genom att använda sin egen programvara, istället för ett vanligt presentationsverktyg så som Microsofts PowerPoint, vilken tillät punktinformation, men också för realtidskontrollering av spelkaraktären. Enligt de själva var anpassningen väldigt dåligt gjord och den kreativa aspekten i spelet hade blivit medvetet nedtonad, vilket kändes som att det hade uppträtt som konstigt för ett konsolspel, i rädsla för ett dåligt mottagande av Sony. De presenterade endast ett spelbart spel och nämnde bara hastigt skaparprocessen för spelare. Evans berättar att Harrison faktiskt tagit upp den kreativa sidan, och hade frågat dem varför de hade valt att inte undersöka denna aspekt ytterligare. Mötet som var planerat att ta 45 minuter höll på i tre timmar i slutändan. Sony gick med på att plocka upp spelet och finansiera det senast i januari 2006. Media Molecule grundades därefter i februari.

Trots att Media Molecule hade Sony i ryggen var de osäkra i vilken riktning de skulle föra spelet. De var också oroade om marknaden skulle förstå konceptet och om de skulle gilla spelet, men dessa osäkerheter blev som bortblåsta efter den första presentationen av spelet.

Media Molecule var själva medvetna om att Sony ville visa upp spelet på det kommande Game Developers Conference 2007 (GDC 2007), men de var inte medvetna om att spelet skulle vara ett av Phil Harrisons jokrar i sitt tal ett par dagar innan konventet drog igång. Healey uppgav att det var först när de landade i San Fransisco som det blev klart hu mycket uppbackning Sony gav spelet, vilket var mycket mer än vad Media Molecule tidigare trott. Healey skildrar att även om Sonys support i spelet höjde deras självförtroende, ökade det trycket hos dem med insikten att deras uppgift hade blivit mycket större än ursprungligen planerat.

Spelet var mindre än ett år in utvecklingen när det var först visades på GDC 2007. Evans påpekade att den allmänna inställningen till spelets utveckling innebar att de hade haft möjlighet att reagera på feedback från folket, och att spelet hade blivit särskilt utformat för att ge dem möjlighet att enkelt genomföra ytterligare utveckling i framtiden, baserat på efterfrågan från spelare.

Spelet i

I LittleBigPlanet spelar du som din Sackboy (eller Sackgirl). Denna kan du dekorera med en mängd olika kostymer och du får fler genom att hitta speciella bubblor under spelets gång.Du kan styra din Sackboys armar och ansiktsuttryck med den högra analoga spaken. Spelet är i 3D, men du ser det från sidan i en 2D-vy. Allt du ser i de officiella banorna kan bli skapade i den medföljande baneditorn. Bara du får kontroll över editorn kan du skapa stora mästerverk med den.

Spelet kan sammanfattas med dess slogan: "Play, Create, Share". Du kan spela banor som andra har gjort, och du kan skapa dina egna och dela med dig av dina kreationer till personer i hela världen.

Spelet börjar i en pod, en kub (som du kan inreda själv) med tre sidor som representerar tre olika spellägen. Till en början kan spelaren bara nå en sida av kuben. När spelaren har gått igenom en tutorial och lärt sig grunderna kan de nå resterande spellägen.

Play

Detta är ett spelläge med banor gjorda av Media Molecule, inspirerade av riktiga miljöer och kulturer, till exempel öken, New York, Japan eller Ryssland. Genom att klara banor tillgängliga för spelaren låser man upp fler banor och fortsättningar i storyn. Storyläget innehåller åtta olika områden, med fyra banor per område och gömda minibanor i flera av banorna. Totalt är det ungefär 50 banor gjorda av Media Molecule. Alla av dessa banor kan också bli skapade i baneditorn.

Du har alla de vanliga kontrollerna i plattfromsspel. Utöver att kunna röra sig höger och vänster kan din Sackboy röra sig i djupled, antingen styrd av spelets automatik eller manuellt. Du kan ta tag i vissa material för att dra runt, eller svinga dig med vissa objekt.

Man har en bra kontroll över kroppen av sin Sackboy. Man kan kontrollera huvudet och kroppen med hjälp av Six-Axis i kontrollen. Man kan sätta olika grader av känslorna lycka, ilska, rädsla och ledsenhet. Slå din nästes Sackboy, eller Sackgirl, genom att kontrollera händerna och imitera den ryckiga rörelsen med analogspaken.Varje spelare har en egen meny kallad Popit som kan bli använd när som helst - du ser en sådan i bilden ovan. I denna meny finns en mängd olika verktyg för att göra din Sackboy mer personlig med kostymer, samt göra omgivningen finare med Stickers. Stickers kan bli skapade av bilder tagna med tillbehöret PlayStation Eye. Att kunna göra stickers av filer från hårddisken på konsollen kan komma att bli verklighet.

Objekten i spelet är gjorda av olika material, och tack vare den underbara fysiken så har de liknande egenskaper i vekligheten. Till exempel så är trä hårt, tyg är mjukt och gummi har grepp. Det finns olika mekaniska objekt tillgängliga, så som motorer, jetmotorer, pistonger och vajrar. Det finns objekt som brinner och dödar din Sackboy om du landar på den, och saker som exploderar och kan användas för att spränga andra objekt i banan. Om din Sackboy dör, till exempel om han blir krossad under en tung balk, låter ett system av checkpoints spelaren att spela vidare från sista checkpointen, ett antal gånger.

Banorna innehåller poängbubblor, kända som Sponges i de första demonstrationerna av spelet, vilka är grunden av poängsystemet där du kan tävla i poäng mot dig själv och andra. Runt om i banorna finns också så kallade prisbubblor, som innehåller samlarsaker. Många av dessa erbjuder en utmaning att hitta, ibland genom att placera Stickers på olika platser, och priserna är ofta Stickers, kostymer eller objekt och material för att använda i Create-läget. Utöver priser finns det nycklar som låser upp små minispelsbanor. De kan handla om att hoppa över en snurrande stång, studsa för att fånga bubblor eller att åka kälkrace.Create

Spelaren kan ändra sin Sackboy på flera olika sätt. Man kan välja en basfärg och textur från en mängd olika material och designer, och skapa olika masker och kläder för sin Sackboy, samt använda förutbestämda saker som svärd och mantlar.

Beroende vilket systemspråk man använder så ändras språket på spelet. Om man till exempel har svenskt systemspråk så är det Adam Alsing som går genom hur spelet fungerar. Väljer man engelska så får man rösten av Stephen Fry, en känd brittisk komiker/programledare/skådespelare.

Multiplayer i

Du kan spela flera stycken samtidigt över PlayStation Network, och så klart hemma i soffan.

Story i

Musik i

DJ Krush - 'Song 2'
Cafe Tacuba - 'Volver A Comenzar'
Kinky - 'Cornman'
Battles - 'Atlas'
The Go! Team - 'Get it Together'
Jim Noir - 'My Patch'
Alexander Nevsky Op.78 - 'Battle On The Ice'
James Pants - 'Rhythm Trax 7'
Toumani Diabate's Symmetric Orchestra - 'Tapha Niang'
Noveltones - 'Left Bank Two'
Ananda Shankar - 'Dancing Drums'
The Go! Team - 'Huddle Formation' (Freezy Garden)
The Go! Team - 'Ladyflash' (Hub World)

man kan också spela sin egen musik från hårddisken till sin pod och troligen när man gör en egen bana

Visste du... i

... att anledningen till förseningen var en sång som innehöll en textfras ur Koranen?

... att flera av de "bästa" -(Flest spelade) banorna som skapats av spelare är tolkningar av Super Mario, Mirror's Edge och så vidare? Dessa blir dock kortlivade på grund av rättighetsskäl.

Länkar i

Officiell webbsida
Wikipedia

Formatskillnader i

Spelets finns endast till PlayStation 3 i nuläget. En PSP-version kommer.

Kopplade nyheter

Sackboy får kläder från Street Fighter
Tomten kommer till Little Big Planet
Little Big Planet får ett "Level Pack"
När Little Big Planet och Metal Gear Solid möts...
Little Big Planet uppnått guld i Storbritannien
Little Big Planet - Ny trailer från det bärbara spelet
Little Big Planet släpps igen, nytt innehåll
Little Big Planet får något nytt...
LBP till PSP - Trailer och bilder
Skapa tillsammans i Little Big Planet - Trailer
Pirates of the Caribbean till Little Big Planet - Trailer
Sony öppnar community för Little Big Planet