Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Spel

Dead Space

I rymden kan ingen höra dig skrika...

Fakta i

Man spelar som karaktären Isaac Clarke (namngiven efter science fiction-författarna Isaac Asimov eller Arthur C. Clarke) som är en ingenjör och skepps systems speciallist.

Han reser ombord på skeppet USG Kellion med tre skyddspersoner och en datorspeciallist, för att undersöka och reparera USG Ishimura, där hela spelet utspelar sig.

Det dom inte vet, är att hela skeppet har blivit infekterat av en slags virus liknande rymdvarelse DNA med kunskaperna att väcka döda lik till liv, och förvandla dem till varelser som kallas för Necromorphs. Isaac letar samtidigt efter sin flickvän Nicole, som jobbar på USG Ishimura som sjukvårdare.

Spelet påminner lite om Resident Evil 4, eller Gears of War, på grund av att man spelar med "over shoulder view", en tredjepersons-vinkel.

Utveckling i

Electronic Arts talade för första gången om Dead Space i september 2007. Spelet har utvecklats i sin studio i Redwood Shores, Kalifornien, som har också gjort titlarna "The Godfather" och "The Simpsons Game".
Spelets verkställande producent Glen Schofield, sa att deras team skulle göra något mörkare, och mer skrämmande än deras tidigare gjorda spel. Designteamets tillbringade sin tid att analysera ett brett utbud av skräckfilmer för att hitta inspiration till spelet.

Förhandstittar på spelet hade väldigt mycket med blod och våld, med taktiken "Strategic dismemberment" när man slogs mot Necromorphs. Det menas att fienderna kan inte dö på bara ett skott mot huvudet, utan man måste verkligen ta och skjuta av deras armar och ben.

Och för att göra kropparna att se mer realististiska ut, så tog utvecklingsteamet och studerade bilder av bilkraschoffer.

En tid innan release har Dead Space nått enorm hype, tack vare utvecklarna EA:s sätt att marknadsföra spelet. Dels så finns det en serietidning, med samma namn som fungerar som en prequel till spelet, där man får se vad som hände på koloniplaneten Aegis 7, innan skeppet USG Ishimura blivit infekterat av necromorpherna.
Serien är tecknad av serietecknaren Ben Templesmith (som även varit med och gjort andra serier som "Hellspawn" och 30 days of night) och skriven av Anthony Johnston, som även skrivit dialogen i spelet.

Efter det har det också kommit en animerad film, med namnet Dead Space Downfall. Också denna en prequel, men som här istället utspelar sig på Ishimura självt, innan infektionen och hur det gick till.

Spelet i

Multiplayer i

Endast singleplayer.

Story i

Musik i

Visste du... i

Att många beskriver Dead Space som Resident Evil 4 i rymden fast mycket läskigare och äckligare. EA har tagit mycket inspiration till Dead Space från skräckfilmer som till exempel Alien.

Länkar i

Dead Space hemsida:

http://deadspace.ea.com/

Och Dead Space filmens hemsida:

http://www.deadspacethemovie.com/

Formatskillnader i

Inte så mycket skillnader, förutom att PS3 versionen har i sin DLC en exklusiv nedladdningsbar ny dräkt som man kan köpa i affären inuti spelet. Den heter Obsidian Suit, och har samma färger som konsolen. Alltså blått, och svart.
Xbox 360 versionen har också en sån dräkt, fast den heter Elite Suit, och har färgerna vit och grön.

Kopplade nyheter

Dead Space kommer till Wii
10 år senare - Dead Space är gratis på Origin