Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Spel

Grand Theft Auto: Vice City

Sugen på att fullständigt strunta i vad rätt och fel är och ge dig in i åttiotalet snöaffärer nere i ett virtuellt Miami? Well, say hello to my little friend!

Fakta i

Grand Theft Auto: Vice City är det andra Grand Theft Auto-spelet i 3D och det femte spelet i serien om man räknar med de lite äldre 2D-versionerna. Spelet kom först till PlayStation 2 i oktober 2002, och portades året därpå (alltså 2003) till både PC och Xbox (tillsammans med Grand Theft Auto III).

Spelet fick bra kritik av spelpressen och har ett betyg på ungefär 95 % hos GameRankings (alla versioner) och vann flera utmärkelser på spelsidorna GameSpot och IGN.

På grund av spelets rätt så kraftiga våldsinslag och attityd har man uppmärksammat det mycket i media och spelet har även varit föremål för ett antal stora rättstvister.

Utveckling i

Spelet i

Grand Theft Auto: Vice City är ett perfekt exempel på ett sandlådespel. Du kan springa omkring och orsaka kaos med ditt raketgevär, men du behöver inte. Man får liksom göra lite vad man vill mellan uppdragen, så länge du inte gör någonting som drar till sig Farbror Blås uppmärksamhet för då får du sticka snabbt. Det är det ett sandlådespel handlar om - frihet.

Men det som skiljer Vice City från andra sandlådespel är att det också finns en engagerande och drivande story spelet igenom. Man vill inte bara orsaka förödelse på egen hand, man vill göra det i riktiga uppdrag också.

Vice City har även mer att erbjuda när man är klar med själva huvudberättelsen och sett eftertexterna rulla klart. Man kan till exempel köpa upp olika verksamheter som ett taxibolag, ett tryckeri, en glassfabrik och mycket, mycket mer.

Multiplayer i

Inget stöd för multiplayer, tyvärr!

Story i

Året är 1986 och Tommy Vercetti har suttit av sina 15 år på kåken för den Liberty City-baserade maffiafamiljen Forelli. Trots Tommys uppoffringar vill inte Forellifamiljen att Tommy ska återvända till Liberty City då de tror att det skulle skada dem. Därför skickar de Tommy till det Art Deco-överkörda Vice City, Rockstars tolkning av Miami, för att ta över kokainhandeln. Men en affär går snett och Tommy blir av med både cash och koks.

Efter ett eller ett flertal arga telefonsamtal från Sonny (Forelli) förstår Tommy att han antingen måste förändra sin situation eller sova med fiskarna. Till sin hjälp har han sina mer eller mindre kompetenta medhjälpare: advokaten Ken Rosenberg och Lance Vance, och det självklara: mycket vapen, snygga bilar och soligt väder.

Musik i

Grand Theft Auto: Vice City har ett soundtrack som är svårt att överträffa - inget snack om saken. Tidstypiska hitlåtar finns att lyssna på i alla fordon genom radiokanaler. På så sätt väljer man själv om man vill lyssna på pop, rock eller hip-hop - eller något annat. För att namedroppa några artister: Blondie, Iron Maiden, Michael Jackson, Judas Priest och Grandmaster Flash.

Visste du... i

• En hel del kändisar från filmvärlden var med i spelet som röstskådespelare i spelet, bland annat Ray Liotta (Tommy Vercetti), Luis Guzmán (Ricardo Diaz), Avery Carrington (Burt Reynolds), Danny Trejo (Umberto Robina), Dennis Hopper (Steve Scott), Gary Busey (Phil Cassidy) och Jenna Jameson (Candy Suxxx).

• Ricardo Diaz (en av Vice Citys kokainkungar) har en herrgård som liknar Tony Montanas (spelas av Al Pacino) herrgård i filmen Scarface (Brian De Palma) väldigt, väldigt mycket.

• Man kan hitta en lägenhet i spelet med ett blodigt badrum i vilket det finns en motorsåg - ännu en referens till Scarface.

• Tommys advokatvän, Ken Rosenberg, liknar David Kleinfeld (spelas av Sean Penn) i Brian De Palmas Carlito's Way.

Länkar i

• Officiell sida - länk

• Wikipedia - länk

Formatskillnader i

Kopplade nyheter

Rockstar firar 10 år för Vice City med att släppa det till mobiler
GTA: Vice City försvinner från digital distribution
Datum för Vice City till mobiler.
Så här ser Vice City ut på mobiler
GTA: Vice City och Bayonetta på PS Store nästa vecka