Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Oskar Skog och Linus Lekander recenserar Minecraft

MINECRAFT
(Xbox 360 (testat), Windows, iOS, Android)
Oskar Skog


Människan är bra på att bygga fyrkantiga saker. 


Titta runt omkring dig. En fyrkantig soffa. Ett fyrkantigt matbord. Fyrkantiga fönster som släpper in ljus genom fyrkantiga gardiner. En fyrkantig dörr som leder ut mot världen. Kanske nedför fyrkantiga trappsteg.


Titta rakt fram. En fyrkantig dator på ett fyrkantigt skrivbord. En fyrkantig konsol vid en fyrkantig tv. En fyrkantig mobil med fyrkantiga appar på den fyrkantiga bilden.


Du bor i fyrkantiga rum i ett fyrkantigt hus.


Vi är Legomänniskor. 


Det är inte konstigt att Markus Persson tjänar miljarder. 


Han säljer den form som vi så sublimt matas med varje dag. Den form som vi ramat in hela våra liv med.


Den form som vi kommer att vila i när allt är slut.


Jag spelade Minecraft för första gången för bara någon månad sedan. Jag har varit medveten om spelet sedan den första versionen, men det blev liksom aldrig av att jag testade det.


Och snart var det så stort att det kändes som om jag var utanför. Som att vara sen till partyt. Inte så där fashionabelt sen, utan mer killen som kommer in när alla andra är på väg vidare och förstör stämningen med något lamt partytrick för att folk, någon, vem som helst, ska upptäcka att man kommit.


”Kan inte du gå igen, du som är så ful och vi som har så kul.”
”Okej.”


Plötsligt blev Minecraft så stort att det fick fäste i grundskolan och om man har barn som går där vet man att det innebär att man förr eller senare kommer att bli utsatt för den senaste hypen. Men där saker som får fäste i grundskolan ofta kan klassificeras som ”brott mot mänskligheten” och som inte har något innehåll eller kvalité (se: Sean Banan, E-type och Idol) är Minecraft ett av de undantag som gör att det känns som en bra idé att barn i årskurs 1-3 får prata med varandra.


”Pappa.”
”Ja.”
”Jag vill ha minekraft.”
(Det uttalas som det stavas på svenska inom den här målgruppen.)
”Majnkraaahft.”
”Ja, det.”
”Vad vet du om det?”
”Jag ska visa.”


Och så fick jag se den här videon som spelas på skolans datorer ungefär 100 gånger om dagen.


De hade, på något sätt, upptäckt den videon och sedan gått vidare till att förstå att det var baserat på spelkaraktärer. Och när något är så coolt så måste ju spelet vara fantastiskt.


Eller hur?


Vi köpte Minecraft till datorn och jag började förstå varför det har blivit det fenomen som det faktiskt är. Hur lätt det var att fångas av världen och gå in i den. Den genialiska speldesignen som gömmer sig bakom den charmiga ytan.


Till Xbox 360 är det en något annorlunda upplevelse. Om Minecraft till dator får dig att känna dig som den första människan i världen, där varje upptäckt är din, är det här en mer strömlinjeformad upplevelse. 


Det här spelet bygger på betaversionen 1.6.6 av datorspelet och världen är begränsad. Här är ytan 1024 gånger 1024 kuber, en karta stor. De som vill gå på upptäcksfärder, se vilka slumpgenererade underverk som finns bakom nästa krön, kommer att känna sig extremt begränsade här. Ytan räcker lätt till för att bygga vad du vill, men det är ju inte alla som vill spela Minecraft så.


Och det var skönheten i originalversionen. Att spelet har en öppenhet som skapar en sådan flexibilitet att varje användare som går in i världen kan få ut något alldeles eget från världen. Här blir det en mer fokuserad upplevelse.


Nästa skillnad är skapandet. I den här versionen finns alla recept färdiga, de är bara ett knapptryck bort för de som har de rätta resurserna. Den här automatiseringen är förhållandevis nödvändig på det nya formatet och fungerar väldigt bra, men det är lite underligt att man inte kan välja att försöka skapa föremålen helt själv.


Och säkert något som Minecraft-puritaner kommer att gnälla på.


Samma människor som sitter med Minecraftwiki.net öppet i ett annat fönster på sin dator för att se alla recept när de spelar.


Låt dem gnälla.


Minecraft till Xbox 360 är inte för de som kan datorversionen.


Om man inte känner för att spela Minecraft på delad skärm, vilket i sig är en rätt vacker upplevelse. Eller bara söker ett spel som inte kräver samma initiala engagemang, men som ändå ger tillbaka så mycket.


Det här är för dem som inte upptäckt Minecraft än och som vill börja med stödhjul. Om Minecraft till dator är Lego är Minecraft till Xbox 360 som Duplo.


Det är inget dåligt eller fult med det.


Och jag borde ha varit med från början. Först i kön till festen. Visat upp mitt fyrkantiga inbjudningskort. 


För när hela ”New Games Journalism”-grejen startade (jag tar både credit och skuld) var målet enkelt. Det gick att summera i en enda mening:


”Skriv resejournalistik från påhittade platser.”


Och inget annat spel har lämpat sig bättre för det. 


012345678910


 
 


MINECRAFT
(Xbox 360 (testat), Windows, iOS, Android)
Linus Lekander


Min allra första natt i Minecraft spenderade jag uppkrupen på en sanddyn i havet. Jag hade inget annat val efter att mörkret hade fallit och otaliga fiender plötsligt hade fått korn på mig. Stora spindlar med röda ögon, zombies, pilbågsförsedda skelett och exploderande kaktus-humanoider. Med ett endaste hjärta kvar på hälsomätaren tog jag det livsavgörande beslutet att fly ut till havs. Och där satt jag sen, i en liten grop i sanden och såg mig omkring. Ängsligt spanande efter simmande fiender red jag ut natten till ljudet av de stillsamma pianotonerna. Väntade på att den fyrkantiga månen skulle fullfölja sin bana över himlen. Tänkte att jag nästkommande dag måste bygga mig ett skydd.


Ibland undrar jag om någon annan i den riktiga världen har gjort precis samma sak som jag. Råkat sammanfoga två väldigt osannolika ord i samma mening. Stått på precis samma plats och tänkt en viss tanke. Sådana saker. Jag kommer oftast fram till att så nog inte är fallet och känner mig för en stund unik. Precis samma känsla får jag av Minecraft. Hur stor är chansen att någon annan har uppstått i en likadan slumpmässigt renderad värld och fått uppleva precis samma scen som jag? Med över 28 miljoner användare är den inte så stor. Och det är det som utgör en så stor del av charmen. I ett mer linjärt och förutbestämt spel hade upplevelsen istället varit precis densamma oavsett vem som hade startat en omgång.


Minecraft blir vad du gör det till.


Minecraft är Mindcraft i minst lika stor utsträckning.


Jag, till exempel, bestämde mig tidigt för att inte äta kött. Jag gör det inte i verkligheten och har helt enkelt inte hjärta att slå ihjäl något av djuren i min pixliga värld heller. Jag insåg snart hur mitt val skulle komma att påverka svårighetsgraden. Mat behövs för att fylla upp livsmätaren. Svampar och ätbara växter är betydligt mer krävande att leta rätt på än vad den ständigt närvarande boskapen är. Men det är ett mål med spelet som jag själv har stakat ut, liksom andra har fått för sig att bygga fungerande datorer eller modeller av Hogwarts. Friheten att som i Grand Theft Auto-serien utforska amerikanska storstäder, sno vilka fordon man vill, köra över folk och köpa prostituerade står sig väldigt slätt i jämförelse med den frihet som presenteras i Minecraft. Först nu ser jag tjusningen i så kallade sandlådespel. När "göra vad jag vill" för en gångs skull innefattar sådant som jag vill göra.


Låt gå för att lådan i den här versionen faktiskt har väggar runtomkring sig och låt gå för att kontrollen hade underlättats avsevärt med en mus till hands. Grundpremissen att få leka fritt i en Legomodell av vår egen världs naturresurser är ändå värd sina poäng i kubik. 


012³345678910

Relaterade bilder

Oskar Skog14 maj 2012Visningar: 5341 

Taggar: Minecraft, mods, Notch, Markus Persson, Mojang, Xbox 360, Kinect, Oskar Skog, Linus Lekander

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Ett Glas Vatten14 maj 2012q

Tips till Linus:
Vi som inte har hjärta att mörda för att hålla oss levande kan istället göra svampstuvning och tårtor! Jag rekommenderar svampstuvningen STARKT! :)

Så, blir det högre betyg då? ;)

Oskar Skog14 maj 2012q

Ett Glas Vatten:

Så, blir det högre betyg då? ;)


2³ är ett rätt högt betyg :)

Linus Lekander14 maj 2012q

Ett Glas Vatten:

Så, blir det högre betyg då? ;)


Nä, det är bland annat möjligheten att sätta upp helt egna mål för ens spelande som gör att det förtjänar ett, precis som Oskar påpekar, så pass högt betyg som jag har satt :)

Ett Glas Vatten:

Jag rekommenderar svampstuvningen STARKT! :)


Ja den går inte av för hackor!

Tamarillo14 maj 2012q

2^3? fyndigt :)

TheBrainFreezed14 maj 2012q

Två riktigt fina recensioner!

Midvintern14 maj 2012q

Skulle inte sätta mer än 4-2 på själva spelet Minecraft.

Oskar Skog14 maj 2012q

kontorshunden:

2^3, är det = 6 eller?


8.

vikekh14 maj 2012q

kontorshunden:

2^3, är det = 6 eller? Fattar inte sånt, trodde du gav betyget 2 och kanske 3 om man är snäll!


3! är i alla fall 6.

zippiz14 maj 2012q

Haha, f-n vad jag gillar hur ni klurar på recensionerna och nu även betygen.

Köpte och körde Minecraft för första gången igår, 3-4 timmar senare (efter klockan två på natten) så måste jag säga att jag förstår vad det handlar om, äntligen fattar jag grejen. Hade inte provat innan men nu, ja f-n vilket häftigt spel det är! [smile]

Lätt en 3 upphöjt till 3 för min del :)

Oskar Skog14 maj 2012q

zippiz:

Lätt en 3 upphöjt till 3 för min del :)


Uhm, 27?

zippiz14 maj 2012q

Oskar Skog:

Uhm, 27?


Haha, vad du ska anmärka då, vi säger väl 3 upphöjt till 2, eller så säger vi 27/30.

[blush]

vikekh14 maj 2012q

Bra att i alla fall Oskar gick ut grundskolan med godkänt i matte. [bigsmile]

zippiz14 maj 2012q

vieekk:

Bra att i alla fall Oskar gick ut grundskolan med godkänt i matte


Haha, jag hade aldrig några problem med matten men det blev ju rätt uppenbart hur j-vla länge sedan det var nu. [rolleyes]

Klaatu14 maj 2012q

Jo det verkar nice!...men hur bygger man ett hus med tak?...måste man bygga en kub och sen urholka den. Jag fattar inte liksom!

zippiz14 maj 2012q

Klaatu:

Jo det verkar nice!...men hur bygger man ett hus med tak?...måste man bygga en kub och sen urholka den. Jag fattar inte liksom!


Testa så kommer du fatta... (om nu inte jag gjort fel på mitt hus vill säga)

Andreas Nyberg14 maj 2012q

Oskar Skog:

Men där saker som får fäste i grundskolan ofta kan klassificeras som ”brott mot mänskligheten” och som inte har något innehåll eller kvalité (se: Sean Banan, E-type och Idol)


Vafalls Oskar! E-type hör inte till den kategorin :(((

vikekh14 maj 2012q

zippiz:

Haha, jag hade aldrig några problem med matten men det blev ju rätt uppenbart hur j-vla länge sedan det var nu. [rolleyes]


[cool]

Oskar Skog14 maj 2012q

Andreas Nyberg:

Vafalls Oskar! E-type hör inte till den kategorin :(((


Det var exakt det Tobias sa.

Oskar Skog14 maj 2012q

Klaatu:

.men hur bygger man ett hus med tak?...måste man bygga en kub och sen urholka den. Jag fattar inte liksom!


Du sätter kuber i taket precis som du gör med väggar (eller vad som helst).

lorkan14 maj 2012q

Fysatan vad jag älskar detta spel. Satt halva lördagen med spelet och har försökt att bygga en grotta och ett hus. Får se om det blir något lir efter att jag suttit på forumet och kollat på youtube ett tag :D

Linus Lekander14 maj 2012q

zippiz:

3 upphöjt till 2


Då blir det ju bara i kvadrat! Spelar du Minecraft i 2D? [rolleyes]

Illusionist15 maj 2012q

Andreas Nyberg:

Vafalls Oskar! E-type hör inte till den kategorin :(((


Haha, jo. Det borde förbjudas. :(

the mario gamer:

En stark 9:a från mig.
Jag hade gett den en solklar 10:a, men för det måste jag ha testat multiplayern, och ingen av mina "kompisar" har Minecraft på xbox 360, synd. :´(


WTF? Spelar du själv?

Jag hade aldrig för mitt liv fått för mig att spela detta själv. Det är när man bygger en liten stad tillsammans, skapar ett community där man hjälps åt och delar upplevelser som spelet blir bra.

I min mening, då.

Apelsinsaft15 maj 2012q

the mario gamer:

Jag hade gett den en solklar 10:a, men för det måste jag ha testat multiplayern, och ingen av mina "kompisar" har Minecraft på xbox 360, synd. :´(


Mäh! Är ju bara att adda folk här från loading, finns en tråd med folk som vill ha fler vänner på xbox-live! :)

Eller! Så kan du ju köra co-op! Bara skaffa en kontroll till och bjuda över en vän. Gjorde jag i lördags, blev väldigt lyckat! [bigsmile]

tobbAddol15 maj 2012q

Oskar Skog:


”Kan inte du gå igen, du som är så ful och vi som har så kul.”
”Okej.”


Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.