Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Elin Ekberg recenserar Resident Evil 6

RESIDENT EVIL 6
(PS3 (testat), 360)
Elin Ekberg


Vänster, höger, vänster, höger, vänster, höger, vänster, höger. Jag sitter på golvet i vita strumpor. Handkontrollen vibrerar i knät. Har lagt den ifrån mig, fastän rösten i örat inte har slutat skratta. Sluter ögonen, de som har börjat svida och känner en vag förnimmelse av sömn över ögonlocken. 


Han har svårt för att få fram orden. 


Anledningen är att skrattsalvorna får sladden till headsetet att ryckas in och ut. Allt som hörs är brus. Till slut hör jag: ”Jag… du… skulle… vara… kampanjen?” Jag hinner inte säga ”va?”. För det är inte över än och spelet ber mig att trycka vänster, höger, vänster, höger, vänster, höger, vänster, höger under hektiska former. Det är knappt så att jag hinner plocka upp handkontrollen igen. Men jag borde ha lärt mig vid det här laget. Tappar rytmen. Helena ramlar ner och jag tvingas börja om från början igen. Frustrationen känns hela vägen ner i fingrarna. Han förstår inte varför jag blir arg, han kan inte se hur jag sitter och försöker få den där bruden att klättra upp hela vägen, vilket bara gör mig ännu argare. Det hela blir inte så lite komiskt. Jag sitter och försöker, nästan tårfyllt, ta mig upp för den där väggen och min samarbetspartner sitter och skratta. Allt känns väldigt orättvist.


Men jag har tänkt på det här. 


Kanske har tanken varit att spegla livet?


Döden är ju alltid orättvis, liksom. 


Och omedelbar. Vår förmåga att påverka är obefintlig. I ena stunden, den som speglar hur ditt liv var igår, är allt som det ska vara. En felberäknad matematisk formel senare, för sällan rör det sig om annat än minuters mariginal för hur det hade kunnat sluta annorlunda, och vi leds till det där rummet där villkoren för uträkningen inte längre kan gå jämt ut. Det har subtraherats. De säger inte till dig att hon är död. De säger att hon har somnat in. Som om det funnits en skillnad. På så vis kan jag tänka mig att Resident Evil 6 går närmare verkligheten än någonsin tidigare. För döden här och vår förmåga att påverka den, känns ibland nästintill obefintlig. 


Jag undsätter tre strandade människor och får som straff en scriptad ambulans i huvudet för att jag har ställt mig precis där den ska krascha. Det är Capcom som har lurat mig dit genom att placera fienderna just där. Vid andra försöket vet jag vad som kommer att hända och kan undvika ambulansen. Resident Evil 6 är fullt av sådana här små ögonblick där det är svårt att göra annat än att lägga ifrån sig handkontrollen och storskratta. För till slut blir det humor av det. Vid ett tillfälle tar det oss båda ett flertal försök att snurra runt spaken tillräckligt fort för att spelet ska gå med på att inte mangla oss ner i en köttkvarn. 


När Resident Evil 6 är som allra bäst, när jag får göra Leon sällskap bland övergivna campuslokaler, tunnelbanor och brinnande bakgator, nuddar det vid allt det som gjorde femte upplagan så fantastiskt underhållande att spela tillsammans med någon. När Sherry och Jake måste hjälpas åt för att fly den argsinte Ustanak får jag starka Hunting Grounds-vibbar. Det som dock får mig att ifrågasätta varför jag spelar är Capcoms alla försök att slänga explosioner i ansiktet på mig. För om det är något som spelutvecklare jämställer med interaktiv film så är det Quick Time Events. I Resident Evil 6 fungerar de inte något vidare. Jag trycker vänster, höger, vänster, höger, vänster, höger nästan så förtvivlat hårt att det knakar om plasten. 


Då känns sladdrig spelkontroll, masturberande spindelkvinnor, tramshandling signerad Paul W.S. Anderson, kängor åt det kvinnliga könet, romantik för trettonåringar och oinspirerad Army of Two-action på tomgång allt annat än väsentligt. Att säga att du spelar ett Resident Evil på grund av handlingen är ju lite detsamma som att påstå att du beställer in en oxfilépizza för de röda tomaternas skull. Jag slår vad om att när Capcom började närma sig uttalanden som ”vi ska gå tillbaka till rötterna” var det ingen som väntade sig Quick Time Events av det här slaget. Jag vet inte riktigt om jag håller med Capcom att detta är formeln för att bringa nytt liv i skräckgenren, men nog är det ångestdrypande alltid. 


Att det när som helst kan dyka upp en situation där du skall hålla in tre knappar.


Missar du, dör du. 


Det här slår alla rädslor för fönsterhoppande hundar i världen. 


”Jag trodde du sade att det här skulle vara den lugna kampanjen?” upprepar min partner i örat på mig. Inflikar att det förmodligen rörde sig om de första kapitlen av Leon och Helenas resa, för halvvägs in verkar utvecklaren få slut på idéer att fylla äventyret med. Det slår mig att det hade räckt att ta bort en av spelets fyra kampanjer, lägga över allt från osynliga ormar till den ”Revelation-inspirerade” båten till Leons äventyr och vi hade stått med en betydligt tightare upplevelse. Som om Capcom bestämt sig för ett trettio timmar långt spel före utvecklingen men bara haft uppslag för runt tio av dem. Efter att vi med Chris har nått en sönderbombad österrikisk storstad, där himlen bebos av helikoptrar, soldaterna pratar om "bitches" och gigantiska bestar tornar upp sig över hustaken, är min kollega lika förvirrad som jag över vilket spel vi hamnat i.


Det verkar även de gigantiska monstren vara. 


Min samarbetspartner skrattar i igen. Delad glädje, som med all snabbmat, är förstås dubbel glädje. Detsamma kan sägas om bestörtning. Han säger ”men Gud” och låter precis som sin lillasyster när hon himlar med ögonen. En välinriktad salva får min karaktär, vars namn är så där hopplöst att komma ihåg på grund av hur identitetslöst tråkig han är, att ramla omkull. Han hjälper mig upp, frågar mig hur mycket ammunition jag har kvar och jag svarar att skotten räcker för ett helt kompani. 


”Resident Evil har dött”, säger han.


”Nej", säger jag. "Resident Evil har bara somnat in.” 


012345678910

Relaterade bilder

Oskar Skog 4 okt 2012Visningar: 4525 

Taggar: Resident Evil 6, Elin Ekberg, Facebook, No hope left, Kina, Zombies, Agent Hunt

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Onlyindreams 4 okt 2012q

Verkar som att det var tur att jag ej la fullpris på detta. QE-feber.

agent15 4 okt 2012q

Oj 6 det var dåligt. Själv har jag bra spelat Leon episoden än men en 9:a så har långt skulle jag säga. Alltså jag verkar ha en helt anan upplevelse... Jag antar att frustation och sånt lätt kan komma om man sträckspelar för att klara allt på en gång men på det sättet blir det ju oftast med alla förutom de korta och för lätta spelen. QTE momenten är inga problem för mig bara att var lite skärpt och missar man så får man bara spela om en liten del. Ett toppspel enligt mig.

viverrid 4 okt 2012q

agent15:

Oj 6 det var dåligt. Själv har jag bra spelat Leon episoden än men en 9:a så har långt skulle jag säga.


Kom tillbaka när du spelat klart Chris (Gears of War) kampanj.

Elin Ekberg 4 okt 2012q

Agent15, 6/10 är över medel på Loadings betygsskala och därför inte ett dåligt betyg per automatik.

Tafel 4 okt 2012q

Att ett spel år 2012 har med qte som bärande moment leder till att benämningen "toppspel" per automatik blir förbjuden.

Hans Li Engnell 4 okt 2012q

Resident Evil 4 var fantastiskt när det kom. Resident Evil 5 därför en besvikelse, om än ett helt OK spel. Resident Evil 6 verkar inte göra någonting bättre än föregångarna. Gör något helt nytt i stället, Capcom.

reznorhead 4 okt 2012q

Känns som ett rimligt betyg med tanke på hur demot var. Bra recension som vanligt Elin.

Kiriakis 4 okt 2012q

Reaback-spel

Lummeldolf 4 okt 2012q

Lållan:

Kan det inte komma ett bra intelligent spel snart innan jag tappar hoppet helt och hållet? (Eller undehållande, vilket som).


Psst...Dark Souls...Demon Souls... (om du nu inte spelat dem, de får en att tro på spelmediet igen:))

Onlyindreams 4 okt 2012q

Lållan:

Eller undehållande, vilket som).


Assassins Creed 3?

Joakim Kilman 4 okt 2012q

Lållan:

Kan det inte komma ett bra intelligent spel snart innan jag tappar hoppet helt och hållet?


Om du letar vid sidan av storspel från trötta dinosaurieutvecklare så finns det en del smarta mindre spel.
FTL, till exempel. Eller Dark Souls som nämns ovan.

Eller, om man ändå vill ha zombier, så är The Walking Dead-episoderna både intelligenta och underhållande.

Joakim Kilman 4 okt 2012q

Lållan:

Ska även ta och faktiskt spela Walking Dead då, jag har första episoden redan men inte kommit mig för att faktiskt spela.


Det är åtminstone inte tålamodskrävande. Spelmässigt är det väldigt enkelt.

Onlyindreams 4 okt 2012q

Lållan:

Blev avskräckt av ettan och inte säker på att det är min sorts underhållning


1:an är kasst enligt mig. Del 2 och framåt är betydligt bättre. Men gillar du inte free running och den biten så kan jag förstå. Jag diggar iallafall klättringen och den biten.

Lummeldolf 4 okt 2012q

Lållan:

Jag får ta och ge Darks Souls en chans då. Har tvekat eftersom det verkar vara ganska tidskrävande och tid är tyvärr en bristvara numera. Och tålamod, har svårt för att nöta bossar.


Dark Souls tar lång tid att klara, men det är både roligt och givande att bara spela det någon timme då och då. Man kan stänga av det närsom, så det är inget spel du måste spela i långa spelsessioner.

Kindo 4 okt 2012q

Suck. Efter ett slags förspel i LEVEL (X antal nummer sedan), så var jag faktiskt väldigt sugen på spelet; Capcom och artikelförfattaren fick det att låta väldigt lovande med de tre kampanjerna och ambitionen till att göra det till det största Resident Evil hittills. Att Leon är tillbaka, och att hans kampanj ska vara den mest lik den i RE4, var bara det tillräckligt för att jag skulle bli hoppfull. Tur som fasen att jag ändå inväntade recensioner och omdömen - det här verkar helt befängt dumt.

Tack för att du hjälpte mig spara pengar.

Redfoxe 4 okt 2012q

Trist att det blev såhär :(.

Vart så besviken på 5:an..

Sunnymaid 4 okt 2012q

Velade mellan detta och Dishonored... Men märker att pre orda Dishonored kanske var ett bra move.

Thomas_87 4 okt 2012q

"tramshandling signerad Paul W.S. Anderson"

Är han inblandad i spelen nu också. For gods sake Capcom, som om inte filmernas handling var dålig nog.

Brukar väldigt sällan säga att spelserier är döda men RE är nog mitt undantag. QTEs bör dö en lång och plågsam död, hatade dem i RE4, hatade dem i Fahrenheit och de verkar vara ännu värre här.

swell 4 okt 2012q

Lållan:

Kan det inte komma ett bra intelligent spel snart innan jag tappar hoppet helt och hållet? (Eller undehållande, vilket som).


fifa 13!!!!1!

Joakim Kilman 4 okt 2012q

Thomas_87:

Är han inblandad i spelen nu också.


Nej. Han har dock sagt att nästa RE-film ska låta sig inspireras av element i RE6.

Elin Ekberg 4 okt 2012q

Buckanjär:

Så när det är som bäst är det nästan lika bra som 5:an?


Gillade du inte Resident Evil 5 så tror jag inte att du kommer att gilla Resident Evil 6. Alls.

Thomas_87:

"tramshandling signerad Paul W.S. Anderson"

Är han inblandad i spelen nu också.


Nej, inte bokstavligen.

Illusionist 4 okt 2012q

Jag började faktiskt med Chris kampanj. Tänkte "det är vad som på förhand ser absolut svagast ut så låt oss få det överstökat". Tycker det är kul. En sexa på honom. Sägas skall dock att jag förmodligen inte ens haft hälften så kul om jag spelat solo.

Sciamachy 4 okt 2012q

dafaq am I reading?

Kan någon länka mig en riktig recension, snälla?

Klaatu 4 okt 2012q

Resident Evil 6 är inte värt någons tid. Har man dessutom lirat de tidigare delarna så bör man inte ens fundera på att testa skiten.

Redfoxe 4 okt 2012q

Är bara en tidsfråga innan Ricdeau måste in och inflika sin åsikt.

3....2....1....[wink]

Schultz 4 okt 2012q

Redfoxe:

Är bara en tidsfråga innan Ricdeau måste in inflika sin åsikt.


Väntar också på detta! *Häller upp chips i en skål*

Mariostar120 4 okt 2012q

Resident evil 6 är skräp ! Det bästa spelet i serien är resident evil revelations.Det kommer bli kult. Köp det i stället.

Gurkan 4 okt 2012q

Tycker faktiskt det är riktigt bra emellanåt. Visst, det finns sektioner i spelet som är mindre genomtänkta och känns mera som utfyllnad men på det stora hela mycket bra och framförallt underhållande. Jakes campaign var en väldigt ojämn sörja. Men slutet var grymt. Chris kampanj var däremot bra rakt igenom (knappt några QTEs) och kändes som RE5. Leons har jag precis börjat på men älskar det jag ser hittils.

En stark 8a.

Caso_09 4 okt 2012q

Bra och underhållande text. Hade dock önskat lite mer tekniska saker och även game mechanics.

J-Gamer 4 okt 2012q

Läste igenom hela denna recension som knappt sa nånting väsentligt över huvud taget. Nu vet jag ju redan hur genomruttet detta spel är, men jag saknar verkligen den gamla skolans journalism där man recenserade _spelet_, där man i detalj beskrev grafik, musik/ljud, kontroll, utmaning, osv. Jag menar inget illa mot Loadings duktiga skribenter, men ack så trött jag är i allmänhet på dagens filosofiska/konstnärliga recensioner som egentligen inte säger ett piss om själva spelet...

Sciamachy 4 okt 2012q

J-Gamer:

Jag menar inget illa mot Loadings duktiga skribenter, men ack så trött jag är i allmänhet på dagens filosofiska/konstnärliga recensioner som egentligen inte säger ett piss om själva spele


Tyckte det här var ren sörja att läsa, säger mig inte ett skit om spelet. Så jag håller med dig, men att vara duktig skribent har föga lite att göra med hur duktig man är på att recensera ett spel. Huvudinlägget presenterar inget sådant. Tyvärr.

FBT42 4 okt 2012q

Fattar inte varför alla speltidningar o dylikt har 1-10 skalan när <5 ALDRIG ANVÄNDS! Ge skiten en 2a förfan! dynga

Castor Troy 4 okt 2012q

Absolut den allra främsta recensionen jag har läst om Resident Evil 6 hittills. Bra, innehållsrik och underhållande så som jag vill ha det.

Elin Ekberg 4 okt 2012q

Gurkan:

Tycker faktiskt det är riktigt bra emellanåt.


Absolut, och det säger jag ju också.

Tillhör den skara människor som faktiskt tyckte om Resident Evil 5.

Sexan är ett bra spel om än inte lika vass som vare sig femman eller Revelations. Både nöjd och lite besviken. Just nu försöker vi lista ut vad som har hänt med allt jag har samlat på mig med Helena.

Ingenting finns kvar när vi ska spela Professional. Men det gäller bara just henne, väljer jag att spela någon annan kampanj så har min karaktär det som han/hon hade sist.

Caso_09:

Hade dock önskat lite mer tekniska saker och även game mechanics.


Du menar typ grafik och sådant? :)

Skulle nog säga att den är funktionell. Har inga anmärkningar. Ogillar dock fortfarande att fiender liksom "brinner" upp i tomma intet när jag har dödat dem.
J-Gamer:

Nu vet jag ju redan hur genomruttet detta spel är, men jag saknar verkligen den gamla skolans journalism där man recenserade


Nu brukar jag ju variera mig (läs min text om Dragons Dogma, till exempel), men inför denna resonerade jag helt enkelt som så att jag var sist ut. Capcom har ju varit väldigt hårda med vilka som skulle få tillgång till recensionsexemplar i tid för release.

Så min tanke var sedermera, efter att Oskar lade upp länkar till alla sidors recensioner och betyg, att ni redan hade läst er trötta om spelet :)

Ett alldeles utmärkt tillfälle att göra någonting lite annorlunda. Jag tycker ju om sådana här små, speciella men samtidigt vanliga, spelögonblick som jag tror alla kan känna igen sig vid.

Sciamachy 4 okt 2012q

Fredrik Henriksson:

http://loading.se/forum.php?thread_id=115784


Tack. Förstod mer av den där än huvudinlägget i denna tråd...

Caso_09 4 okt 2012q

Elin Ekberg:

Du menar typ grafik och sådant? :)

Skulle nog säga att den är funktionell. Har inga anmärkningar. Ogillar dock fortfarande att fiender liksom "brinner" upp i tomma intet när jag har dödat dem.


njaa, alltså grafik är inte så viktigt. Jag pratar om speldesign och mekanik som ligger bakom ytan av spelet. Kanske följande artikel reflekterar mina tankar:
http://www.1up.com/reviews/resident-evil-6-review-identity-c...

Annars tycker jag att du skrev på ett underhållande sätt som får en och vilja läsa mer.

Christoffer Holmbäck 4 okt 2012q

FBT42:

Fattar inte varför alla speltidningar o dylikt har 1-10 skalan när <5 ALDRIG ANVÄNDS! Ge skiten en 2a förfan! dynga


Det vore ju dumt av Elin att ge spelet en 2:a när hon gillar det. [confused]

Texten spelar betyget väldigt väl.

Vi använder hela skalan men man kan ju inte börja ge dåliga betyg bara för att. Att Loading inte svämmar över av sågningar beror nog främst på att utgivare sällan skickar de värsta skräpspelen till oss. Men det händer och då bli betygen därefter.

Voxbrallan 5 okt 2012q

J-Gamer:

jag saknar verkligen den gamla skolans journalism där man recenserade _spelet_, där man i detalj beskrev grafik, musik/ljud, kontroll, utmaning, osv.


1. Tycker du seriöst att en recension ska försöka beskriva grafik och ljud i ett spel när man har HD-trailers ett par knapptryck bort?

2. Vad finns det att säga om kontrollen i spel? Ska man beskriva vad alla knapparna gör? Eller hur dålig man är på att använda dom?

Elins recension tar upp de enda grejer jag tycker är viktiga: större glädje- och irritationsmoment, samt vad det är för typ och mängd av innehåll.

Nä, själv slår jag mig hellre i skrevet än läser "gamla skolans recensioner".

Sciamachy 5 okt 2012q

Elin Ekberg:

Jag tycker ju om sådana här små, speciella men samtidigt vanliga, spelögonblick som jag tror alla kan känna igen sig vid.


Vänta lite... du menar alltså att din recension var ditt sätt att skriva något annorlunda - - skiljt från andra recensioner, och ämnat att ge en bild av ditt spelögonblick, något vi skulle känna igen oss vid, att identifiera oss med? Om det är korrekt, då undrar jag varför du valde just den approachen (utan att hänvisa till andra befintliga recensioner och hur du ville skilja dig från dessa)?
Jag förstår att din är annorlunda... du har ju skrivit den!
Vad tänkte du? Jag är intresserad att veta mer, om det inte är för mycket begärt...

Elin Ekberg 5 okt 2012q

Om du hade valt att föra fram din kritik på ett trevligare sätt, chandstrom (och inte överallt du kommer åt) så hade jag tyckt att det varit intressant att föra en dialog med dig.

Sciamachy 5 okt 2012q

Elin Ekberg:

Om du hade valt att föra fram din kritik på ett trevligare sätt, chandstrom (och inte överallt du kommer åt) så hade jag tyckt att det varit intressant att föra en dialog med dig.


Ja, tyvärr är det din uppfattning, och den skiljer sig avsevärt från vilka intentioner jag haft bakom min sk. kritik. Kan du inte ta åt dig den, så är det väl inget annorlunda än min frihet att få tycka och ha en åsikt om det du skriver, korrekt? Ja, det är klart det är så... retorisk fråga.

Om du ändå motsätter dig att föra en dialog med mig så gör du minst samma fel själv som du anser att jag gör, istället för att föregå med ett gott exempel.

Jag kan tycka något är skit, men kan ändå vara intresserad av att prata med skaparen av verket ifråga och veta hur denne tänkt kring den kreativa processen.

HetaHarriet 5 okt 2012q

J-Gamer:

men ack så trött jag är i allmänhet på dagens filosofiska/konstnärliga recensioner som egentligen inte säger ett piss om själva spelet...


Härligt att det inte bara är jag som tycker det. Har inte läst nån recension på många år från loading. Helt värdelöst att skriva poetiskt. Skriv en bok istället. Jag vill veta om spelet, inte hur det känns att få vinden i ansiktet samtidigt som jag går i skogen-shit-snack.

Joakim Kilman 5 okt 2012q

HetaHarriet:

Helt värdelöst att skriva poetiskt


Var är alla dessa poetiska recensioner? Jag kan inte dra mig till minnes att jag skrivit en enda.

HetaHarriet 5 okt 2012q

Joakim Kilman:

Var är alla dessa poetiska recensioner? Jag kan inte dra mig till minnes att jag skrivit en enda.


Har inte läst recension sen Wiborgh recenserade Uncharted 3 så dina har jag (tyvärr?) missat[wink]

Joakim Kilman 5 okt 2012q

HetaHarriet:

(tyvärr?)


Supertyvärr :)

Nej, men det är rätt överdrivet att generaliserande hävda att Loading skriver "poesi" istället för recensioner. Det stämmer helt enkelt inte.

Inte att de är så "filosofiska" heller. Det är bara vanlig jämrans kritik, fast ibland med andra fokus än vad man kanske väntar sig.

Kan förstå om man blir trött på att recensenterna sätter sig själva för mycket i centrum, men det är inte heller sant för en majoritet av Loadings texter.

Sciamachy 5 okt 2012q

HetaHarriet:

Helt värdelöst att skriva poetiskt. Skriv en bok istället. Jag vill veta om spelet, inte hur det känns att få vinden i ansiktet samtidigt som jag går i skogen-shit-snack.


Jag sitter i min soffa. Handkontrollen vibrerar mot mina jeans, och skärmen visar blodstänk som indikerar att jag avlidit. Jag dricker grönt the, äter ljugpaj och engelska kakor. Jag doppar kakorna i mitt varma the och ser hur det blir till en gegga som rinner ner i koppen. Jag skrattar för mig själv, och har inget som helst fokus på vad som händer i spelet som jag tänker recensera. Det är något på tv-skärmen. Jag minns inte riktigt vad det är för spel längre, men så är minnet inte det bästa. Jag tog en bong-hit av afghanskt brunt, och kom att tänka på Sigmun Freud och hans psykologiska värderingar kring oss människor. Vad är vi? Vart är vi på väg?

6/10

HetaHarriet 5 okt 2012q

chsandstrom:

Vad är vi? Vart är vi på väg?


Du skrev "jag" alldeles för lite![mad]

Joakim Kilman:

Supertyvärr :)


Ska läsa igenom nån recension av dig senare, såg dock att ingen av spelen är av intresse men det är sak samma. Ska kolla in hur du skriver som sagt

Sciamachy 5 okt 2012q

HetaHarriet:

Du skrev jag alldeles för lite!


lol. men typ så.

swell 5 okt 2012q

min tjej väntade på två paket från zavvi.... hon fick det ena idag. det var inte borderlands 2.

Castor Troy 5 okt 2012q

Bry dig inte om asen, fröken Ekberg. Med tanke på vissa kommentarer här så verkar Bert-böckerna här vara en mer passande nivå gällande text.

Recensionen har bra innehåll, som gör det möjligt att för mig som konsument bedöma om jag vill spela det eller inte. Den är inte särskilt svår att greppa heller...

Joakim Kilman 5 okt 2012q

Castor Troy:

asen


Nu går det ju att försvara texter utan att kalla folk för as. Apropå det här med nivåer.

Elin Ekberg 5 okt 2012q

Jag sätter ner foten redan nu. Personangrepp är inte okej. Håll god ton mot varandra även om ni inte delar åsikter.

Sciamachy 5 okt 2012q

Castor Troy:

Recensionen har bra innehåll, som gör det möjligt att för mig som konsument bedöma om jag vill spela det eller inte. Den är inte särskilt svår att greppa heller...


Ja, det är jättekul för dig. Alla tycker ju olika.

Tidsfördriv 5 okt 2012q

chsandstrom:

Alla tycker ju olika.


Precis. Så varför så otrevlig i din kritik? Finns många andra recensioner att läsa om man inte gillar den av det "poetiska" slaget. Finns ju till och med en hel tråd på loading som länkar andra RE6-recensioner. Välj och vraka.

Victor Sjöström 5 okt 2012q

Jag köper absolut slutbetyget. Jag ger det 7/10 själv, men om jag var tvungen att sätta en annan siffra skulle det snarare bli 6 än 8.

Illusionist 5 okt 2012q

chsandstrom:

Kan du inte ta åt dig den, så är det väl inget annorlunda än min frihet att få tycka och ha en åsikt om det du skriver, korrekt?


Sen är det väl en uppenbar skillnad på att ta emot kritik och vilja ha en dialog med någon som låter otrevlig.

Personligen förstår jag precis vad du menar i att du känner att det blir för "poetiskt" eller "filosofiskt" på Loading, men samtidigt finns det som sagt en miljon andra recensioner några musklick bort.

Förutom hur själva recensionen är skriven så tycker jag ändå att det var tillräckligt innehållsrikt och man fick en bild av hur spelet står sig.

Elin Ekberg 5 okt 2012q

Caso_09:

Jag pratar om speldesign och mekanik som ligger bakom ytan av spelet.


Det jag för på tal är Quick Time Events, scriptade, lite halvtrasiga, situationer som den med ambulansen och "Army of two-action på tomgång". Det är de tre faktorer som jag anser drar ner spelet mest. Visst innehåller spelet även oinspirerande och återkommande fordonsekvenser och pussel av slaget att du ska skjuta prick på fem kyrkklockor. Vet du inte att det är fem kyrkklockor som du ska skjuta på så gör det ingenting. Det finns en skylt precis innan du kommer dit som berättar det.

Är inte detta speldesign och spelmekanik? Jag förstår dig inte riktigt :)

Tack för berömmet!

Avgrundsvrål 5 okt 2012q

HetaHarriet:

Har inte läst nån recension på många år från loading.


Då har du i dagsläget alltså kommenterat på fler recensioner än du läst?

HetaHarriet:

Helt värdelöst att skriva poetiskt. Skriv en bok istället. Jag vill veta om spelet, inte hur det känns att få vinden i ansiktet samtidigt som jag går i skogen-shit-snack.


Det där är inte ens ett legitimt argument. Idag har du så många källor där du kan få reda på just det där. Du har hur många playthroughs och fem minuters videorecensioner på Youtube som helst där du kan detaljstudera varenda textur om du så önskar. En skribent kan gott räkna med att läsaren är medveten om det.

Jag hade förstått din kritik på 90-talet, innan internet och innan streamade videos. När du var så gott som tvungen att förlita din hela bild av spelet på en enskild skribents ord. På den tiden recensioner såg ut som i Nintendo Magasinet, listade hur många karaktärer och banor det fanns, vad de innebar och sedan gav ett slutbetyg. Men läsare har inte längre behovet att behandlas på det sättet. Så helt ärligt, argumentet du kommer med haltar rätt rejält.

Elin Ekberg 5 okt 2012q

Acetylsalicyl:

Bra text Elin, det är kul att följa din utveckling som skribent :)


Tack snälla [love]

Victor Sjöström:

Jag köper absolut slutbetyget. Jag ger det 7/10 själv, men om jag var tvungen att sätta en annan siffra skulle det snarare bli 6 än 8.


Jag väntar på att sambon ska köpa numret. Jag funderade ganska länge på slutbetyget innan jag bestämde mig.

Resident Evil 6 köper man för co-op (online, offline tyckte vi att bilden skalades upp väldigt tokigt). På tal om det... vet du varför allt jag samlat på mig försvann när jag ska välja New Game+? Bara på Leons kampanj. Med de övriga så har jag allt jag ska ha. Skulle känna mig tryggare att påbörja professional med mina vapen...

Lillejan 5 okt 2012q

Håller helt med HetaHarriet på den här punkten gällande recensions-filosofi-babbel. Wiborgh gör det bra dock men det kan lätt bli för mycket av det goda och det resulterar i mindre spelfakta.

Sciamachy 5 okt 2012q

Illusionist:

Förutom hur själva recensionen är skriven så tycker jag ändå att det var tillräckligt innehållsrikt och man fick en bild av hur spelet står sig.


Berätta gärna för mig vart jag finner det. Jag gjorde inte det...

Illusionist:

Sen är det väl en uppenbar skillnad på att ta emot kritik och vilja ha en dialog med någon som låter otrevlig.


Tidsfördriv:

Så varför så otrevlig i din kritik?


Svar till er båda: uppfattningen skiljer sig från mina intentioner, och hur olika tolkar är upp till var och en. Alla är ju olika, det innebär också rätten att fritt få tycka och inneha en åsikt. Huruvida jag uppfattas otrevlig är tråkigt, för jag är verkligen inte sådan. Jag uttryckte snarare en spontan respons.

Avgrundsvrål 5 okt 2012q

chsandstrom:

Huruvida jag uppfattas otrevlig är tråkigt, för jag är verkligen inte sådan. Jag uttryckte snarare en spontan respons.


Stor skillnad hur "spontant" det var? Det var först och främst otrevligt och sedan bara förlöjligande.

chsandstrom:

Berätta gärna för mig vart jag finner det. Jag gjorde inte det...


Har du inget vettigare att säga kan du lägga ner direkt.

Lillejan 5 okt 2012q

RipleyKatten:

Detta är orsaken till att vi inte kan ha fina saker.


Det skulle vara ganska tråkigt om vi levde i felfri värld.

Sciamachy 6 okt 2012q

Timmy Sjöberg:

Stor skillnad hur "spontant" det var? Det var först och främst otrevligt och sedan bara förlöjligande.


Det var ju spontant. Din iakttagelseförmåga är god.

Timmy Sjöberg:

Har du inget vettigare att säga kan du lägga ner direkt.


Jag har ju försökt säga något vettigt en längre tid. Men den uppfattningen behöver vi inte dela, utesluter liksom inte att jag försökt få svar på funderingar. Jag ställer frågor när jag undrar över något, jag försöker säga vad jag tycker inför något när jag känner för det. Om jag ska ursäkta mig för att jag är uppvuxen med att vara rak på sak så är ju det enbart en kontrast till någon annans uppfattning. Men det är alltid bra att försöka stanna upp ibland och stämma av... kommer vi fram till något konsensus?

Illusionist 6 okt 2012q

chsandstrom:

Berätta gärna för mig vart jag finner det. Jag gjorde inte det...


Menar du att jag skall citera olika stycken i texten? En liten del av recension är inte mycket värd utan kontexten och inte är det någon idé att jag bara klipper ut och klistrar in hela texten här heller.

Hon skrev inte i vilken upplösning spelet spelas i, hon pratade inte om hur snyggt eller fult spelet var i jättedetaljerad form, musik och allt annat estetiskt var inte genomgående analyserat.

Det hon däremot satte bra var hennes helhetsintryck av spelet. Åtminstone för mig. Sen kanske du är sån att du vill veta mer om spelmekaniken och lite mer sånt. Hur fysiken känns, hur vapen hanteras och så vidare.

KamiSamaNOAoru 6 okt 2012q

Elin är en duktig skribent fast jag har lite (personliga) invändningar i texten.

Varför lägga vikt på att uttrycka sig om handlingen i ett spel som Resident Evil? Det är väl allmän kännedom att varenda spel i serien har haft en skrattretande handling, samt dialog."JILL SANDWICH" !!!

Inledningsfilmen kan lätt förväxlas med någon taskig porrfilm.

Majoriteten av alla västerländska spel har alltid haft otroligt taskig handling. Det känns som att det inte skulle vara någon skillnad idag jämfört med 16 år sedan.

blisZ 6 okt 2012q

Lållan:

Kan det inte komma ett bra intelligent spel snart innan jag tappar hoppet helt och hållet? (Eller undehållande, vilket som).


Dishonored

Illusionist 6 okt 2012q

KamiSamaNOAoru:

Majoriteten av alla västerländska spel har alltid haft otroligt taskig handling.


Nu är ju i och för sig Resident Evil-spelen utvecklade i Japan, mer österut i världen.

KamiSamaNOAoru 6 okt 2012q

Illusionist:

Nu är ju i och för sig Resident Evil-spelen utvecklade i Japan, mer österut i världen.


I know, I know. Det hindrar inte att serien är influerad av den västerländska hormonkulturen. [smile]

Dold text: Skulle nog uttryckt mig bättre med det.

Illusionist 6 okt 2012q

KamiSamaNOAoru:

I know, I know. Det hindrar inte att serien är influerad av den västerländska hormonkulturen.


Haha, okej. Jag vet inte om jag håller med dock. Sen så är jag kanske inte rätt person att bedöma. Dem japanska spelen jag gillar (t.ex. Devil May Cry, Bayonetta, Vanquish osv) har genomrutten story. De enda japanska spelen jag verkligen gillat berättelsen i är Metal Gear Solid-spelen.

Och tänker jag på bra story i spel kommer främst spel som Mass Effect, Max Payne, Bioshock och GTA upp i huvudet.

Sen så är story så olika från person till person. Vill du utveckla ditt resonemang lite? Du och jag har uppenbarligen olika uppfattningar om väster och öster och jag tycker det är intressant.

Elin Ekberg 6 okt 2012q

J-Gamer:

men ack så trött jag är i allmänhet på dagens filosofiska/konstnärliga recensioner som egentligen inte säger ett piss om själva spelet...


Fast jag skulle nog inte kalla denna recension för särskilt filosofisk. Jag lägger ju tonvikten på att beskriva tre moment ur spelet som jag tycker är representativt för min kritik. Resident Evil 6 ska ju spelas i samarbetsläget och av den anledningen har jag valt att skriva ur ett sådant perspektiv.

Quick Time Events, scriptade scenarion och lite identitetslösa actioninslag.

Dessutom nämner jag fler saker jag inte gillar, liksom jag tar upp några som jag tycker är bra.

Elin Ekberg 6 okt 2012q

KamiSamaNOAoru:

Varför lägga vikt på att uttrycka sig om handlingen i ett spel som Resident Evil? Det är väl allmän kännedom att varenda spel i serien har haft en skrattretande handling, samt dialog.


Absolut.

Jag skulle nog säga att lite av problemet ligger i att Capcom har haft högre ambitioner än så, vilket jag tyckte mig känna av redan i Revelations (skriver jag ju ingen spelar för handlingens skull idag, notera jämförelsen med oxfilépizzan). Resident Evil 6 är mer högexplosiv film än vad det har varit tidigare. Åtminstone, där i ligger strävan.

Sedan finns det förstås ögonblick som är riktigt stämningsfulla. Det är därför jag tycker att man hade tjänat på att göra ett kortare spel, 30 timmar (28 h 37 m tog det för mig) är trots allt ganska långt. Chris segment tycker jag dessutom inte tillför så mycket, ens i fråga om handlingen, så att bara ta hans banor (som jag föreslog i texten), de bra delarna, och lägga in i någon annan kampanj och spelet hade blivit mycket bättre.

blisZ:

Dishonored


Är inte det spelet som utvecklarna ska "fördumma" pga att buggtestarna tyckte det var för svårt?

Har hållit mig från att se på trailers på Dishonored.

Tänkte byta in ett par som och våga mig på detta utan att ha en aning om vad det är för något :)

Caso_09 6 okt 2012q

Elin Ekberg:

Är inte detta speldesign och spelmekanik? Jag förstår dig inte riktigt :)


självklart, men mer detaljer bara! Dvs en lite mer ingående analys. Good luck!

Joakim Kilman 6 okt 2012q

KamiSamaNOAoru:

Majoriteten av alla västerländska spel har alltid haft otroligt taskig handling


Det har ju majoriteten av de österländska också, så det säger ju inte så mycket.

Elin Ekberg 6 okt 2012q

Caso_09:

Good luck!


Vem vet vad jag hittar på härnäst [wink]

Tack, detsamma!

Sciamachy 6 okt 2012q

Illusionist:

Sen kanske du är sån att du vill veta mer om spelmekaniken och lite mer sånt. Hur fysiken känns, hur vapen hanteras och så vidare.


Inte nödvändigtvis. Jag ska inte säga för mycket om Elin som skribent och/eller person men får intrycket av att hon inte skulle lägga ner så mycket energi på att försöka berätta hur fysiken känns, hur vapen hanteras och dylikt. Jag tror sådant, plus grafik och annat faller lite på sidan. Jag tror inte Resident Evil 6 är ett dåligt spel nödvändigtvis, jag tror att det är en spelserie som utjämnas tillsammans med filmerna, och den senaste i raden. Precis som Elin själv skriver så är det mycket explosioner och skit, så fokuset är väl rätt spretigt med spelet som jag förstår det.

Hon fokuserar då på följande...

Elin Ekberg:

Resident Evil 6 ska ju spelas i samarbetsläget och av den anledningen har jag valt att skriva ur ett sådant perspektiv.


Det är nog det bästa sättet att uppleva det. På frågan hur spelet fungerar att spela ensam då? Drar det ner upplevelsen och helhetskänslan så pass att man bara måste spela med någon annan?

Ricdeau:

Satte min morgonyoghurt i halsen när jag läste ditt inlägg, fan ta dig, haha!


Kul att jag gjorde nån glad. Man måste få skämta och driva lite. Jag tar ingenting mer allvarligt än vad jag gör det till. [smile]

blisZ 6 okt 2012q

Elin Ekberg:

Är inte det spelet som utvecklarna ska "fördumma" pga att buggtestarna tyckte det var för svårt?

Har hållit mig från att se på trailers på Dishonored.

Tänkte byta in ett par som och våga mig på detta utan att ha en aning om vad det är för något :)


Vet att det stod något sånt men fattade det inte som att dom skulle ändra det.

Jag har sett väldigt mycket från det, men det är oftast samma gameplay i trailersna.
Men tycker det är häftigt Dold text: att man ska kunna klara ut spelet utan att döda en enda person. Det är ändå ett smyger-dödar-spel vi pratar om.

Elin Ekberg 6 okt 2012q

blisZ:

Det är ändå ett smyger-dödar-spel vi pratar om


Åh, spännande :)

Bara det inte blir Deus Ex av det, där det slutade med att jag gick runt med hagelbrak inne på polisstationen för att hur jag än gjorde var det någon som såg mig ... (jag är inte så bra på tactical stealth action).

blisZ 6 okt 2012q

Elin Ekberg:

(jag är inte så bra på tactical stealth action).


Jag var så dålig på det, antar att du menar det första?
Jag tycker det var för svårt att smyga ibland, typ att det bara var på en pixel du kunde stå.

Skulle vilja se en remake på det första spelet.

Elin Ekberg 6 okt 2012q

blisZ:

Jag var så dålig på det, antar att du menar det första?


Det som kom nu nyligen.

Jag tillhör definitivt den otåliga sortens spelare. Det är något med att sitta på huk bakom någonting och vänta som jag inte gillar. Kanske dömt att misslyckas om jag vågar mig på Dishonored,.. Sett en trailer idag. Om handlingen speglar stämningen så tror jag att det kan bli bra.

blisZ 6 okt 2012q

Elin Ekberg:

Det som kom nu nyligen.


Aha
Där smög jag få gånger.
Lock n load

Elin Ekberg:

Jag tillhör definitivt den otåliga sortens spelare.


Samma här, men smyger om jag är sugen på det annars stormar jag stället.

Jag spelar spel på mina sätt inte hur dom kanske "ska" spelas. Nästan alltid neutral i mina första genomspelningar av bioware spel.

Från vad jag sett så går det ju att bara kötta sig igenom allt på Dishonored, dom säger själva att det är sättet som tror dom flesta väljer att spela igenom spelet som (dat mening)
Så jag tror dom anpassat spelet till dom mer otåliga för dom flesta spelarna är det nu för tiden skulle jag tro.

HetaHarriet 6 okt 2012q

Timmy Sjöberg:

Då har du i dagsläget alltså kommenterat på fler recensioner än du läst?


Var får du det från? Jag har "i dagsläget" läst 3 recensioner av Loading på 3 år, däremot!!

Timmy Sjöberg:

Idag har du så många källor där du kan få reda på just det där. Du har hur många playthroughs och fem minuters videorecensioner på Youtube som helst där du kan detaljstudera varenda textur om du så önskar. En skribent kan gott räkna med att läsaren är medveten om det.


Ja och? Nu får du rätta mig men är det inte meningen att ni ska locka flera läsare (finns säkert gott om dom redan dock)? Det låter som du menar på motsatsen när du säger "det finns andra sidor som..." att hänvisa mig till, men jag har säkert fel. Det här är en av orsakerna till att jag inte längre läser/köper tidningen, dels för priset (förstår prishöjningen) men det är inte meningen att jag ska få dig att tycka "skit" eller nånting, hade recensionerna haft mer substans bland allt tjaffs hade jag kanske läst det!

Här är det jag finner "informativt" om spelet som är skrivet:

göra Leon sällskap bland övergivna campuslokaler, tunnelbanor och brinnande bakgator, nuddar det vid allt det som gjorde femte upplagan så fantastiskt underhållande att spela tillsammans med någon. När Sherry och Jake måste hjälpas åt för att fly den argsinte Ustanak får jag starka Hunting Grounds-vibbar. Det som dock får mig att ifrågasätta varför jag spelar är Capcoms alla försök att slänga explosioner i ansiktet på mig. För om det är något som spelutvecklare jämställer med interaktiv film så är det Quick Time Events. I Resident Evil 6 fungerar de inte något vidare. Jag trycker vänster, höger, vänster, höger, vänster, höger nästan så förtvivlat hårt att det knakar om plasten.

Att det när som helst kan dyka upp en situation där du skall hålla in tre knappar.

Det här slår alla rädslor för fönsterhoppande hundar i världen.


för halvvägs in verkar utvecklaren få slut på idéer att fylla äventyret med. Det slår mig att det hade räckt att ta bort en av spelets fyra kampanjer, lägga över allt från osynliga ormar till den ”Revelation-inspirerade” båten till Leons äventyr och vi hade stått med en betydligt tightare upplevelse

Efter att vi med Chris har nått en sönderbombad österrikisk storstad, där himlen bebos av helikoptrar, soldaterna pratar om "bitches" och gigantiska bestar tornar upp sig över hustaken, är min kollega lika förvirrad som jag över vilket spel vi hamnat


Om jag INTE sett/hört nåt från spelet och endast läst recensionen innan köp/spelningen så hade detta inte sagt mig ett j*vla dugg. Tyvärr. Trots det. "Poetiskt" skrivet, fine, men det skiter jag i som sagt och låter bli att läsa era recensioner. Men keep up the good work '

*Sitter och kliar mig i skrevet samtidigt som det blåser i fullmånens natt, det är sandstorm och endast de brunstiga älgarna är vakna. Mamma pratar med mig och säger att spelet verkar alldeles för roligt. Gräver djupare in i skrevet samtidigt som sandstormen yr mer och min kontroll vibrerar. Jag får stånd*

Lillejan 6 okt 2012q

RipleyKatten:

Hellre det än i en värld där divor blir utan sin Snickers.


Fint jag hatar snickers [wink]

Thomas_87 6 okt 2012q

HetaHarriet:

Om jag INTE sett/hört nåt från spelet och endast läst recensionen innan köp/spelningen så hade detta inte sagt mig ett j*vla dugg


Jag tycker det där säger jättemycket om spelet, hon tar ju upp mycket av spelmekaniken. Och eftersom det är ett så stort spel i en stor serie behöver man ju knappast skriva hur spelet och kontrollen fungerar i detalj.

Men jag tror jag är olik dig, jag föredrar den här typen av recensioner, den typ av recensioner som är personliga. Självklart måste det handla om spelet också, och det tycker jag den här gör. För mig är det värsta som finns en recension som bara pratar om spelets grafik, mekanik, kontroll utan att lägga in personlighet och värderingar i det. Och vill recensenten skriva om situationen hen spelade det i så är det fine by me.

Tidsfördriv 6 okt 2012q

HetaHarriet:

Om jag INTE sett/hört nåt från spelet och endast läst recensionen innan köp/spelningen så hade detta inte sagt mig ett j*vla dugg.


Jag vet knappt ett dugg om det här spelet, men jag ser inte problemet med den här recensionen. Tycker den säger en hel del om både spelet och känslan av att spela det.

HetaHarriet:

men det skiter jag i som sagt och låter bli att läsa era recensioner.


Uppenbarligen inte. [rolleyes]

Avgrundsvrål 7 okt 2012q

HetaHarriet:

Det här är en av orsakerna till att jag inte längre läser/köper tidningen, dels för priset (förstår prishöjningen) men det är inte meningen att jag ska få dig att tycka "skit" eller nånting, hade recensionerna haft mer substans bland allt tjaffs hade jag kanske läst det!


Bra argument. Synd bara att det helt saknar beröringspunkter med din jämförelse Level, men oh well.

KamiSamaNOAoru 7 okt 2012q

Joakim Kilman:

Det har ju majoriteten av de österländska också, så det säger ju inte så mycket.


Fast det handlar antagligen om riktad målgrupp. Österländska spel är till shounen (5-16 år), så det är antagligen uppenbart att spel som Final Fantasy inte kommer beröra lika mycket i vuxen ålder som när man var ungdom.

Kan jag säga samma sak om västerländska motparten? Som t ex Resident Evil är riktad mot en åldre åldersgrupp med tanke på åldermärkningen?

Elin Ekberg 7 okt 2012q

HetaHarriet:

Var får du det från?


Du skrev ju att du inte har läst en recension från Loading på flera år? Det gör ju att din argumentation haltar lite när du talar rent generellt att texterna här saknar substans. Jag får en känsla att sist du huserade här så publicerades också Levels recensioner på sidan? Eftersom du sätter likhetstecken mellan våra redaktioner, menar jag? För så ser det inte riktigt ut idag. Att du inte gillar det jag skriver och av den anledningen väljer att inte köpa Level är lite orättvist mot dem herrarna.

Att vi på Loading sedan har vår nisch är en annan sak. Vi stressar inte för att hinna till embargon och skribenterna tillåts att själva sätta sin prägel på sina texter. Vi kör inte med standardiserade skribentmallar. Nu är skrivstilarna här så pass varierade att det torde finnas en skribent för alla smaker.

Jag kan dock tycka att din jämförelse, där du berättar att du vill sätta på din mamma med ett stycke där jag beskriver en Quick Time Event och sätter ord för frustrationen, som lite underlig i sammanhanget.

blisZ:

Från vad jag sett så går det ju att bara kötta sig igenom allt på Dishonored, dom säger själva att det är sättet som tror dom flesta väljer att spela igenom spelet som (dat mening)


Ah, då blev jag lite mindre orolig.

Som sagt, fantastisk setting. Det gäller bara att utvecklarna också gör någonting av den. Nu minns jag inte vilka som utvecklar, vagt minne av att det är samma som gjorde Alpha Protocol som jag inte gillade alls...

Christoffer Holmbäck 7 okt 2012q

Elin Ekberg:

Nu minns jag inte vilka som utvecklar, vagt minne av att det är samma som gjorde Alpha Protocol som jag inte gillade alls...


Nej nej, inte alls samma.

Joakim Kilman 7 okt 2012q

KamiSamaNOAoru:

Fast det handlar antagligen om riktad målgrupp


Nja. Japanska spel är lika dumma (och numera ofta ännu dummare) än västerländska, oavsett vilken förmodad målgrupp de vänder sig till.

Känns mest som en bortförklaring att till exempel Final Fantasy-spelen vänder sig till barn. Västerländska spel har också historiskt vänt sig till barn.

KamiSamaNOAoru:

Kan jag säga samma sak om västerländska motparten?


Nu hänger jag inte alls med. Resident Evil är en japansk spelserie för tusan. Att den lånar från västerländska klyschor gör den inte mindre superjapansk.

HetaHarriet 7 okt 2012q

Elin Ekberg:

där du berättar att du vill sätta på din mamma med ett stycke där jag beskriver en Quick Time Event och sätter ord för frustrationen, som lite underlig i sammanhanget.


Det där får du allt ta och läsa om såvida du inte valt att göra dig lustig med ett personangrepp?!?

Jag ska hjälpa dig lite, här är det jag skrev:
Mamma pratar med mig och säger att spelet verkar alldeles för roligt.

Elin Ekberg:

Jag får en känsla att sist du huserade här så publicerades också Levels recensioner på sidan?


Gör dom? Som sagt...sån koll har jag som inte läser tidningen..

Elin Ekberg:

Att du inte gillar det jag skriver och av den anledningen väljer att inte köpa Level är lite orättvist mot dem herrarna.


Ja det är att dra alla över en kam (vilket inte är meningen) speciellt om alla/de flesta inte skriver som dig! Jag gillar inte den typen av recension så det gäller inte bara dig, nej, men nu läste jag just denna för att spelet tillhör en storfavorit serie för mig.

Skriv på och keep up the good work

Elin Ekberg 7 okt 2012q

HetaHarriet:

Jag ska hjälpa dig lite, här är det jag skrev:Du glömde resten av din text. Jag skulle nog säga att det inte är jag som kommer med personangrepp utan att ditt ordval blev lite olyckligt.

*Sitter och kliar mig i skrevet samtidigt som det blåser i fullmånens natt, det är sandstorm och endast de brunstiga älgarna är vakna. Mamma pratar med mig och säger att spelet verkar alldeles för roligt. Gräver djupare in i skrevet samtidigt som sandstormen yr mer och min kontroll vibrerar. Jag får stånd*

HetaHarriet:

Ja det är att dra alla över en kam (vilket inte är meningen) speciellt om alla/de flesta inte skriver som dig!


Och eftersom Loading har en redaktion och Level har en annan? :)

HetaHarriet:

Jag gillar inte den typen av recension så det gäller inte bara dig, nej, men nu läste jag just denna för att spelet tillhör en storfavorit serie för mig.

Skriv på och keep up the good work


Tack, det ska jag! Nu vet du ju dessutom hur jag skriver och ibland (inte alltid) kan lägga upp mina texter och kan utifrån mina värderingar för vad som är viktigt att ta upp (i det här fallet QTE, slentrianaction, etc) göra en bedömning om du tycker att mitt arbete är värt din tid.

KamiSamaNOAoru 7 okt 2012q

Joakim Kilman:

Nja. Japanska spel är lika dumma (och numera ofta ännu dummare) än västerländska, oavsett vilken förmodad målgrupp de vänder sig till.

Känns mest som en bortförklaring att till exempel Final Fantasy-spelen vänder sig till barn. Västerländska spel har också historiskt vänt sig till barn.


På vilket sätt är japanska spel dummare än västerländska?

Jag ser inte det som en bortförklaring. Square Enix har själv sagt att fans som växte upp med FF VII är vuxna nu och att serien inte tilltalar dem längre. Målgrupper finns där av en anledning.

Joakim Kilman:

Nu hänger jag inte alls med. Resident Evil är en japansk spelserie för tusan. Att den lånar från västerländska klyschor gör den inte mindre superjapansk.


Vad i beståndsdelar gör den mer japansk än till exempel... Dead Island? (random zombie spel).

Joakim Kilman 7 okt 2012q

KamiSamaNOAoru:

På vilket sätt är japanska spel dummare än västerländska?


Det räcker att spela valfritt JRPG för att svara på det. I väst har vi numera åtminstone en väldigt levande indiescen som väger upp AAA-dumheterna.

KamiSamaNOAoru:

Målgrupper finns där av en anledning.


Men korkad melodrama är korkad melodrama. Oavsett vilken ålder man vänder sig till. Pixar gör barnfilm, men den är inte korkad för det.

KamiSamaNOAoru:

Vad i beståndsdelar gör den mer japansk än till exempel... Dead Island?


Det är en japanutvecklad spelserie, för det första. Om du ska börja kalla alla spel som går emot din uppfattning för icke-japanska så blir det inte mycket till diskussion.

Det är rätt mycket i RE-serien som känns ur-japanskt, trots allt. Hur karaktärerna beter sig, och ser ut, inte minst. Att handlingen gärna dränka i mer ost än vad till och med spel som Gears of War mäktar med. Det är en bestämt japansk känsla över det.

KamiSamaNOAoru 7 okt 2012q

Joakim Kilman:

Det räcker att spela valfritt JRPG för att svara på det. I väst har vi numera åtminstone en väldigt levande indiescen som väger upp AAA-dumheterna.


Ser knappast det dumma i JRPG, i överhuvudtaget om jag spolar 15 år tillbaka i tiden för att se några av mina bästa spelminnen. Däremot kan jag se hur totalt rutten den västerlänsdska scenen har varit ända till denna generation.

Joakim Kilman:

Men korkad melodrama är korkad melodrama. Oavsett vilken ålder man vänder sig till. Pixar gör barnfilm, men den är inte korkad för det.


Ja, Pixar är korkad melodrama som fungerar för barn. Jag har vuxet ifrån det, och ser det som otroligt korkad sett att göra film. Lika mycket som män som nu är över 25+ skulle bli berörd av ett Final Fantasy spel.

Joakim Kilman:

Det är en japanutvecklad spelserie, för det första. Om du ska börja kalla alla spel som går emot din uppfattning för icke-japanska så blir det inte mycket till diskussion.


Ett spel blir inte automatiskt japanskt för att det är utvecklat i Japan. Med det resonemanget så är Final Fantasy IX ett österländskt spel eftersom det är utvecklat i USA...

Joakim Kilman:

Det är rätt mycket i RE-serien som känns ur-japanskt, trots allt. Hur karaktärerna beter sig, och ser ut, inte minst. Att handlingen gärna dränka i mer ost än vad till och med spel som Gears of War mäktar med. Det är en bestämt japansk känsla över det.

Båda innehar den där testostenronrika-mallen som amerikaner älskar; stora muskler med en massa sketen dialog kryddat med explosioner.

Resident Evil 1-3 är japanska tolkningar av klassiska skräckfilmer från Lucio Fulci och George A. Romeo, medan från 4 och framår så blir det mer hollywood spektakel av det hela.

Joakim Kilman 7 okt 2012q

[
KamiSamaNOAoru:

Ser knappast det dumma i JRPG, i överhuvudtaget om jag spolar 15 år tillbaka i tiden för att se några av mina bästa spelminnen. Däremot kan jag se hur totalt rutten den västerlänsdska scenen har varit ända till denna generation.


Då har du missat alla de intelligenta sakerna, som några av de tidigare Ultima-spelen, Planescape Torment (som äter upp alla JRPG någonsin vad gäller manus, karaktärer och intressanta teman), osv.

KamiSamaNOAoru:

Ett spel blir inte automatiskt japanskt för att det är utvecklat i Japan


RE-serien är dock japansk. Har alltid varit. Och den var dum långt innan den flirtade med Gear of Call of Duty.

KamiSamaNOAoru:

Båda innehar den där testostenronrika-mallen som amerikaner älskar; stora muskler med en massa sketen dialog kryddat med explosioner.


Men du. Japaner gillar RE-serien också. Poängen är att den är japansk. Inte västerländsk.

Och sketen dialog är ju det mest japanska som finns.

KamiSamaNOAoru:

Ja, Pixar är korkad melodrama som fungerar för barn.


Tror vi kan lägga ner diskussionen eftersom jag inte alls kan förstå din sida av saken överhuvudtaget. Känns mer som om du vinklar allt för att få verkligheten att passa din bild av västerländskt=korkat, japansk=aldrig korkat bara "målgruppsanpassat.

Spel är överlag rätt korkade, oavsett öst/väst. I alla fall mainstreamscenen.

HetaHarriet 7 okt 2012q

Elin Ekberg:

Och eftersom Loading har en redaktion och Level har en annan? :)


Som jag skrev innan, jag vet inte överhuvudtaget då jag inte läser information om redaktion etc. Och det är samma, antar jag?!?!

Elin Ekberg:

Du glömde resten av din text. Jag skulle nog säga att det inte är jag som kommer med personangrepp utan att ditt ordval blev lite olyckligt.


Det vet jag och det var meningen men trodde du förstod att jag skrev just det för att fördumma själva sättet att skriva, att jag kunde haft det i en recension om jag velat, hänger du med? Nåväl

Elin Ekberg:

Nu vet du


Eventuellt så kollar jag upp andraS recensioner för att se om de är värda just min tid. Boing

Thomas_87 7 okt 2012q

KamiSamaNOAoru:

Jag ser inte det som en bortförklaring. Square Enix har själv sagt att fans som växte upp med FF VII är vuxna nu och att serien inte tilltalar dem längre. Målgrupper finns där av en anledning.


Fast just Final Fantasy är väl ett dumt exempel eftersom det tar oerhört mycket inspiration från västerländska teman. Ingen av karaktärerna i FF VII är ju speciellt japansk vare sig till utseende eller sätt. Så i så fall är det också ett västerländskt spel, med din retorik.

Och FF VII är fortfarande ett av mina favoritspel och håller lika bra idag som det gjorde när det kom. Anledningen till att FF-serien inte tilltalar mig längre är snarare att de som gjorde de bra FF-spelen inte är kvar på SE längre.

KamiSamaNOAoru:

Ja, Pixar är korkad melodrama som fungerar för barn. Jag har vuxet ifrån det, och ser det som otroligt korkad sett att göra film. Lika mycket som män som nu är över 25+ skulle bli berörd av ett Final Fantasy spel.


Så Upp, Wall-E och Toy Story 3 är korkad melodrama?! Jovisst tjena. Vet inte om du upptäckt att Pixar knappt sysslar med barnfilm längre. Wall-E äe inget jag tror att barn får ut något av alls. Visst kan man se Pixars filmer som barn, det som gör de så bra är att de fungerar för både och. Ungefär som Disney bacn in the day. Och nej, att bli berörd av ett nytt FF-spel är omöjligt eftersom story och karaktärer numera är totalt omöjliga att relatera till eller att gilla. Men jo, jag blir fortfarande berörd av Final Fantasy-spelen (Främst IV, VI, VII och IX)

KamiSamaNOAoru:

Ett spel blir inte automatiskt japanskt för att det är utvecklat i Japan. Med det resonemanget så är Final Fantasy IX ett österländskt spel eftersom det är utvecklat i USA...


Nej, det är japanskt för att det är ett japanskt företag som utveklar spelet. FF IX är fortfarande gjort av ett japanskt spelföretag precis som Resident Evil. Att kalla någonting västerländskt för att det inspireras av västerländska teman fungerar helt enkelt inte. Är då ett spel som är inspirerat av japanska teman ett japanskt spel även om det är utvecklat i väst?

Thomas_87 7 okt 2012q

Joakim Kilman:

Spel är överlag rätt korkade, oavsett öst/väst. I alla fall mainstreamscenen.


Det här sammanfattar det rätt bra. Det är svårt idag att hitta ett intelligent mainstream-spel. Vill man ha sånt ska man leta sig till indiescenen.

Elin Ekberg 7 okt 2012q

HetaHarriet:

Och det är samma, antar jag?!?!


Nä.

KamiSamaNOAoru 7 okt 2012q

Joakim Kilman:

Då har du missat alla de intelligenta sakerna, som några av de tidigare Ultima-spelen, Planescape Torment (som äter upp alla JRPG någonsin vad gäller manus, karaktärer och intressanta teman), osv.


Hur många JRPG har du spelat egentligen? Vad jag har läst från dina bloggar så har du typ klarat 2 stycken, och du har ett otroligt bitterthat mot allt som är japanskt, typ...

Nej, ser inte alls vart Planescape Torment skulle äta upp allting som har med JRPG att göra. Att ett spel spelas som en novell med en överdrivet krystad handling gör det inte bättre!

Joakim Kilman:

RE-serien är dock japansk. Har alltid varit. Och den var dum långt innan den flirtade med Gear of Call of Duty.


Joakim Kilman:

RE-serien är dock japansk. Har alltid varit. Och den var dum långt innan den flirtade med Gear of Call of Duty.


Joakim Kilman:

Men du. Japaner gillar RE-serien också. Poängen är att den är japansk. Inte västerländsk.


Vi kommer inte längre verkar det som.

Joakim Kilman:

Och sketen dialog är ju det mest japanska som finns.


Behöver inte ens fråga om du kan japanska, eftersom jag redan vet att du syftar på nivån av den skrivna dialogen.

Joakim Kilman:

Känns mer som om du vinklar allt för att få verkligheten att passa din bild av västerländskt=korkat, japansk=aldrig korkat bara "målgruppsanpassat.


Det handlar om att skapa distans och förstå hur kulturer formar medier. Vilka de är riktade till och hur man formar en relation till det. Om något så är det väl du som har skapat en otrolig vinkling av det hela eftersom du säger att allt japanskt har varit dumt från början.

Sen är det lite skrattretande när du har typ noll erfarenhet av det hela (typ 2 JRPG!?) och baserar allting på vad du avskyr istället för att försöka förstå en helhetsbild.

Joakim Kilman:

Spel är överlag rätt korkade, oavsett öst/väst. I alla fall mainstreamscenen.


Då spelar vi spel av helt olika anledningar. Spel slutade vara "intelligent" desto äldre jag blev samt att mediumet aldrig ville mogna. Det är precis som med filmmediumet; där hollywood representerar högbudget-spelen och indiescenen får vara konstfilm.

Men skillnaden är att spelmediumet spelar på helt andra strängar. Att göra spel mer filmiskt är att dra ifrån vad det var från första början.

Thomas_87:

Fast just Final Fantasy är väl ett dumt exempel eftersom det tar oerhört mycket inspiration från västerländska teman. Ingen av karaktärerna i FF VII är ju speciellt japansk vare sig till utseende eller sätt. Så i så fall är det också ett västerländskt spel, med din retorik.


De tar insperation från västkultur ja, men de uttrycker det på ett japansktvis. Det är lite svårt att argumentera emot att JRPG inte skulle vara det med tanke diskussionerna som har uppstått om de är överhuvudtaget rollspel jämfört med vrpg.

Sen vad är inte japanskt i FF VII karaktärernas utseende?Jag menar, det här ser jag dagligen när jag går ut.Thomas_87:

Och FF VII är fortfarande ett av mina favoritspel och håller lika bra idag som det gjorde när det kom. Anledningen till att FF-serien inte tilltalar mig längre är snarare att de som gjorde de bra FF-spelen inte är kvar på SE längre.


Det är också ett av mina favoritspel. Men spelet var bra mycket bättre när det kom än vad ger sig idag om man spelar det för första gången.

Thomas_87:

Så Upp, Wall-E och Toy Story 3 är korkad melodrama?! Jovisst tjena. Vet inte om du upptäckt att Pixar knappt sysslar med barnfilm längre.


Thomas_87:

Wall-E äe inget jag tror att barn får ut något av alls. Visst kan man se Pixars filmer som barn, det som gör de så bra är att de fungerar för både och. Ungefär som Disney bacn in the day. Och nej, att bli berörd av ett nytt FF-spel är omöjligt eftersom story och karaktärer numera är totalt omöjliga att relatera till eller att gilla. Men jo, jag blir fortfarande berörd av Final Fantasy-spelen (Främst IV, VI, VII och IX)


Anledningen till dessa filmer drar in fantasisummor är för att barnfamiljer är deras största målgrupp. Tre till sex biobiljetter är fler än två. Det är inte svårt att se att det är riktad till den yngre generationen med tanke på tematiken och uttrycket i filmerna.

Sen vilka har lämnat SE som var viktiga beståndsdelar förutom Sakaguchi och Uematsu? Vad jag vet så jobbar de flesta nyckelpersonerna kvar.

Thomas_87:

Att kalla någonting västerländskt för att det inspireras av västerländska teman fungerar helt enkelt inte. Är då ett spel som är inspirerat av japanska teman ett japanskt spel även om det är utvecklat i väst?


Handlar om hur saker uttrycks. Andrej Tarkovkijs Nostalgia är inte italiensk för att den är inspelad i italien med italienska skådespelare eller Offret som är inspelad i Sverige med Bergmans filmteam. Båda filmerna är ryskt för att Tarkovskij skapade sitt säregna sätt att uttrycka sina filmer som associeras just med ryskfilm idag.

Thomas_87 7 okt 2012q

KamiSamaNOAoru:

De tar insperation från västkultur ja, men de uttrycker det på ett japansktvis. Det är lite svårt att argumentera emot att JRPG inte skulle vara det med tanke diskussionerna som har uppstått om de är överhuvudtaget rollspel jämfört med vrpg.


På vilket sätt uttrycker de det på "ett japanskt vis" vad innebär det öht?

KamiSamaNOAoru:

Sen vad är inte japanskt i FF VII karaktärernas utseende?


Finns säkert drag av det också, men de har ju uppenbart hämtat inspiration från västvärlden, precis som RE-serien har gjort. Eftersom du hävdar att Resident Evil är en västerländsk spelserie så måste i så fall FF VII också vara ett västerländskt spel då båda hämtar inspiration från väst. No?

KamiSamaNOAoru:

Det är också ett av mina favoritspel. Men spelet var bra mycket bättre när det kom än vad ger sig idag om man spelar det för första gången.


Ja, men det handlar snarare om att grafiken är föråldrad och att spelmekaniken är förlegad idag. Det mesta var ju bättre när det kom så det är inget bra argument för ett specifikt spel. Jag har fortfarande inte spelat ett JRPG som berört mig lika mycket som FF VII (Sukoden 2 är riktigt riktigt nära)

KamiSamaNOAoru:

Anledningen till dessa filmer drar in fantasisummor är för att barnfamiljer är deras största målgrupp. Tre till sex biobiljetter är fler än två. Det är inte svårt att se att det är riktad till den yngre generationen med tanke på tematiken och uttrycket i filmerna.


Det kan vara så, eller så är det bara så att de drar in mycket pengar för att det är bra filmer. Toy Story 3 är ju exemplevis inte skapad för de yngre barnen utan för oss som vuxit upp med Toy Story och nu är vuxna. Och jag tycker att tematiken i främst Wall-E är mycket mer riktad till vuxna än till barn.

KamiSamaNOAoru:

Sen vilka har lämnat SE som var viktiga beståndsdelar förutom Sakaguchi och Uematsu? Vad jag vet så jobbar de flesta nyckelpersonerna kvar.


För regissören och kompositören är ju inte alls viktiga beståndsdelar. Det är bara att se hur FF-serien är idag för att se hur mycket den tappat just pga dessa två avhopp.

KamiSamaNOAoru:

Handlar om hur saker uttrycks. Andrej Tarkovkijs Nostalgia är inte italiensk för att den är inspelad i italien med italienska skådespelare eller Offret som är inspelad i Sverige med Bergmans filmteam.


Här tycker vi helt enkelt olika. För mig är ett verk skapat i ett visst land av det landets invånare från det landet, att det sedan tar inspiration från andra kulturer ändrar inte det.

Joakim Kilman 7 okt 2012q

KamiSamaNOAoru:

Hur många JRPG har du spelat egentligen?


Ganska många. Vet inte exakt hur många. Men fler äldre än nyare. Det är inte min favoritgenre, direkt. Men nog har jag nog med koll på den för att kunna uttala mig.

Rätt tramsig argumentation att inte bemöta argument med annat än generaliserande påstående om den man diskuterar med.

KamiSamaNOAoru:

och du har ett otroligt bitterthat mot allt som är japanskt, typ...


Nej, det har jag inte. Jag motsätter mig din förenklade bild av att japanska spel står för "intelligens" medan västerländsla för motsatsen.

Som sagt. Kan du inte argumentera någorlunda rationellt kan vi skita i det.

KamiSamaNOAoru:

Att ett spel spelas som en novell med en överdrivet krystad handling gör det inte bättre!


Nu känns det nästan som om du driver med mig. Planescape: Torment spelas inte mer som en "novell" än vad gemene JRPG gör.

Lite fånigt att du anklagar mig för att inte förstå "helhetsbilden" när du knappast ger intryck av att ha någon vidare koll själv.

KamiSamaNOAoru:

Men skillnaden är att spelmediumet spelar på helt andra strängar. Att göra spel mer filmiskt är att dra ifrån vad det var från första början.


Vad har det här med saken att göra? Har jag någonsin påstått motsatsen?

Det finns lika mycket idioti i japanska storspel som det gör i västerlänska. Det finns lika många smarta juveler bland västerländska spel som bland japanska.

Innan du skriver strunt som att jag skulle nära "japanhat" så kanske du kan lyfta blicken lite och se över dina egna generaliseringar.

KamiSamaNOAoru 7 okt 2012q

Thomas_87:

På vilket sätt uttrycker de det på "ett japanskt vis" vad innebär det öht?


Du har nog svaret om du jämför hur ett JRPG och ett VRPG är uppbyggt.

Jämför Chrono Trigger med Skyrim (eller t ex Baldurs Gate).

Thomas_87:

Finns säkert drag av det också, men de har ju uppenbart hämtat inspiration från västvärlden, precis som RE-serien har gjort.


Vad är det de har hämtat inspirtation från västvärlden?

Thomas_87:

Det mesta var ju bättre när det kom så det är inget bra argument för ett specifikt spel. Jag har fortfarande inte spelat ett JRPG som berört mig lika mycket som FF VII (Sukoden 2 är riktigt riktigt nära)


Det beror just på att vi blir äldre och kräver mer av ett medium för att bli tillfredställd. Jag var 13 år när jag spelade Final Fantasy VII för första gången och det finns ingen chans att jag kommer bli lika berörd nu av ett JRPG som då.

Thomas_87:

Det kan vara så, eller så är det bara så att de drar in mycket pengar för att det är bra filmer. Toy Story 3 är ju exemplevis inte skapad för de yngre barnen utan för oss som vuxit upp med Toy Story och nu är vuxna. Och jag tycker att tematiken i främst Wall-E är mycket mer riktad till vuxna än till barn.


Pixar-filmer är generellt inriktade för alla åldrar, men majoriteten är just barnfamiljer. Tycker just lekaksförsäljningen får stå för det.

"Cars merchandise broke records for toys based on a Disney/Pixar film, with an estimated $1 billion in sales."

Thomas_87:

För regissören och kompositören är ju inte alls viktiga beståndsdelar. Det är bara att se hur FF-serien är idag för att se hur mycket den tappat just pga dessa två avhopp.


Sakaguchi var bara regissör för FF 1-5. Den nuvarande producenten Yoshinori Kitase regisserade FF VII, VIII och X/-2. Hiroyuki Ito FF IX och XII. Regissören till FF XIII/-2 var även event planner till FF X.

KamiSamaNOAoru 7 okt 2012q

Joakim Kilman:

Ganska många. Vet inte exakt hur många. Men fler äldre än nyare. Det är inte min favoritgenre, direkt. Men nog har jag nog med koll på den för att kunna uttala mig.

Rätt tramsig argumentation att inte bemöta argument med annat än generaliserande påstående om den man diskuterar med.


Ser det knappast som generaliserade att ifrågasätta motpartens kunskap i ett ämne. Speciellt när jag anser att att det rantas ner något för att det inte stämmer överens med dennes världsbild.

Joakim Kilman:

Nej, det har jag inte. Jag motsätter mig din förenklade bild av att japanska spel står för "intelligens" medan västerländsla för motsatsen.

Som sagt. Kan du inte argumentera någorlunda rationellt kan vi skita i det.


Citera mig där jag säger att japanska spel står för "intelligens" medan västerländska står för motsatsen. Sen att du beskyller mig för något DU SJÄLV skriver är skrattretande.

Joakim Kilman:

Nja. Japanska spel är lika dumma (och numera ofta ännu dummare) än västerländska, oavsett vilken förmodad målgrupp de vänder sig till.


Så jag undrar om du själv borde följa dina egna råd innan du propagerar dem för andra.

Joakim Kilman:

Nu känns det nästan som om du driver med mig. Planescape: Torment spelas inte mer som en "novell" än vad gemene JRPG gör.

Lite fånigt att du anklagar mig för att inte förstå "helhetsbilden" när du knappast ger intryck av att ha någon vidare koll själv.


Du kan klara ut Planescape Torment utan att ens levla en enda gång. Ta bort den spelmekaniken så har du inget mer än en interaktiv novell.

Visste du inte det så undrar jag vem som har koll om vad.

Joakim Kilman:

Vad har det här med saken att göra? Har jag någonsin påstått motsatsen?


Vad får dig att tro att allt jag säger är till för att motbevisa dig? Jag konstaterar en sak för att föra debatten vidare, men du anser det istället som ett påhopp och går till försvarsställning direkt.

Vad det har med saken att göra är hur tv-spel utvecklades till. Jämför Snes-spel med dagens. Det är ganska vesäntligt hur det har utvecklas och vart det är påväg.

Joakim Kilman:

Det finns lika mycket idioti i japanska storspel som det gör i västerlänska. Det finns lika många smarta juveler bland västerländska spel som bland japanska.


Could have fooled me, med tanke på ditt uttalande att japanska spel är dummare (och ÄNNU dummare idag) jämfört med västerländska. Så bestämd dig någonh gång.

Sciamachy 7 okt 2012q

KamiSamaNOAoru:

Det är precis som med filmmediumet; där hollywood representerar högbudget-spelen och indiescenen får vara konstfilm.


Intressant detta, tycker jag. Vad jag anser är kul med moderna spel och den utveckling som blivit av det, är att spel som exempelvis Call of Duty och Resident Evil numera är en interaktiv form av stora Hollywoodproduktioner signerade Michael Bay och dylikt. Man spelar en actionfilm. Jag tycker det är skithäftigt på många sätt, men vill ändå påpeka att den största spelglädjen i ett "sådant slags spel" tillhör God of War 3 (utan tvekan). Där görs det på "rätt sätt", medan Call of Duty och Resident Evil verkar trampa i samma vatten utan någon speciellt ögonbrynshöjande utveckling.

Spel som Journey är mycket mer intressant än Res 6.
.

Joakim Kilman 7 okt 2012q

KamiSamaNOAoru:

Så bestämd dig någonh gång.


Jag har bestämt mig för att det jag inte har varken ork eller lust att fortsätta att spendera tid på att vi ska tala förbi varandra. Det känns rätt uppenbart att vi inte ens talar om samma saker.

Ha en bra kväll.

Sciamachy 7 okt 2012q

Joakim Kilman:

Ha en bra kväll.


Ingen direktattack Joakim, men det verkar (enligt mig) vara vanligt förekommande här på loading (främst bland dem som innehar det där vit/röda L;et efter sitt användarnamn) att inte kunna bemöda sig att söka samförstånd med andra. Att komma fram till ett resultat, en slutsats, konsensus.

Det är inte första gången det sker, och det gör mig förvirrad, eftersom om ingen förstår varandra vad är då hela poängen med att ha ett forum?

Handlar det mer om vem som har rätt och fel, än att faktiskt se en lösning gemensamt, och i så fall är din lösning att uttrycka att du känner att det är uppenbart att ni inte ens talar om samma saker och sedan önska en bra kväll?

Tack för ett bra svar, och ha en bra kväll alla! [smile]

Joakim Kilman 7 okt 2012q

chsandstrom:

att inte kunna bemöda sig att söka samförstånd med andra. Att komma fram till ett resultat, en slutsats, konsensus.


Ibland når man ingen konsensus. Det är väl knappast så märkligt. Och när jag känner att nästan allting i en diskussion är missförstånd eller sidospår som inte har med kärnfrågan att göra så känner jag att det är bättre att dra sig ur innan det blir en energikrävande, trådslukande evighetssåpa av det.

Särskilt som det har rätt lite med recensionen att göra.

Sciamachy 7 okt 2012q

Joakim Kilman:

Särskilt som det har rätt lite med recensionen att göra.


Men det är väl ändå inte den största anledningen, för i så fall skapar ju jag just nu ett sidospår i den "korrekta" vägen för den här tråden. En diskussion mynnar väl ut i olika spår, det är väl liksom själva tanken, att nya tankar och idéer föds, samt att man försöker nå ett samförstånd där de behövs.

Det som jag finner mest intressant är hur subjektiva tolkningar är det som sätter käppar i hjulen för att uppnå konsensus.

Trots allt... jag har min åsikt och du har din.

swell 8 okt 2012q

har aldrig spelat ett japanskt spel och kommer aldrig att göra det. de var liksom med nazisterna liksom. har alla glömt det???

Volcanic-Penguin 8 okt 2012q

Slutbossarna i Chris' och Jake's stories kan ju officiellt suga min pung. Egentligen är nästan alla bossar asjobbiga, men jag gillade iaf Dold text: ormen, och Leon's slutboss var bra efter man förstod hur man skulle göra.

Undrar om det är en medveten referens att den achievement man får för att klara Chris' story heter "Duty Calls".

Har precis klarat första kapitlet med Ada. Misstänker starkt att man kommer få reda på att Dold text: Derek Simmons skapat en kopia av Ada, men spoila inte!

Thomas_87 8 okt 2012q

KamiSamaNOAoru:

Du har nog svaret om du jämför hur ett JRPG och ett VRPG är uppbyggt.

Jämför Chrono Trigger med Skyrim (eller t ex Baldurs Gate).


Pratar vi om spelmekanik nu helt plötsligt, Jag pratatde om karaktärerna jag.

KamiSamaNOAoru:

Vad är det de har hämtat inspirtation från västvärlden?


Summons från alla möjliga länders mytologi inkl nordisk sådan, stadsnamn som t.ex Alexandria, karaktärerna mm mm.

KamiSamaNOAoru:

Det beror just på att vi blir äldre och kräver mer av ett medium för att bli tillfredställd. Jag var 13 år när jag spelade Final Fantasy VII för första gången och det finns ingen chans att jag kommer bli lika berörd nu av ett JRPG som då.


Fast nej, det stämmer inte. FF VII berör mig än idag. Och anledningen till att FF 13 inte berör mig alls är för att det är ett sämre spel, simple as that.

KamiSamaNOAoru:

Pixar-filmer är generellt inriktade för alla åldrar, men majoriteten är just barnfamiljer. Tycker just lekaksförsäljningen får stå för det.

"Cars merchandise broke records for toys based on a Disney/Pixar film, with an estimated $1 billion in sales."


Fast nu blandar du ju ihop äpplen och päron. Är ju knappast Pixar som tillverkar leksakerna, och det är knappast bara filmer riktade till barn som har leksaker kopplade till sig. Är Star Wars också barnfilmer då? Eftersom Star Wars-leksakerna antagligen slår försäljningen av filmerna med råge.

Och nej, jag kan inte direkt säga att Pixar riktar sig till barnfamiljer längre då deras senaste filmer har varit bra mycket mer vuxna än många "vuxna" filmer.

KamiSamaNOAoru:

Sakaguchi var bara regissör för FF 1-5. Den nuvarande producenten Yoshinori Kitase regisserade FF VII, VIII och X/-2. Hiroyuki Ito FF IX och XII. Regissören till FF XIII/-2 var även event planner till FF X.


Okej, men han var inblandad i alla spelen fram till FF IX. Bara för att han inte regisserade del 6-9 betyder inte att han satt bredvid och tittade på.

Illusionist 8 okt 2012q

swell:

har aldrig spelat ett japanskt spel och kommer aldrig att göra det. de var liksom med nazisterna liksom. har alla glömt det???


Du skojar väl nu va?

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.