Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

ÅRETS BÄSTA SPEL - 2010!

Vi har pratat om att göra topplistor.


Vi gillar topplistor.


Till slut bestämde vi oss för att göra en lista över de bästa spelen från varje år. Vi valde att gå tillbaka 25 år i tiden och börja där. Tanken är naturligtvis att vi ska fortsätta med det här under resten av året för att, till slut, komma fram till "Årets bästa spel 2012" lagom till att det är dags att bestämma den listan.


Vi väljer ett spel var från varje år (och vi försöker hålla oss till spel som släpptes här de åren). Det spel som den personen tycker är det bästa som släppts under det året. Ibland lägger vi också till några personliga "bubblare" från samma år, för de gånger vi vill ge lite extra uppmärksamhet till något annat.


Ni kan rösta på det spel ni tycker är bäst. Om vi inte valt det spel ni tycker är bäst från det aktuella året kan ni rösta på "annat" och berätta för oss om er favorit.


Det här är de bästa spelen från 2010.


Tidigare: 1987 - 1988 - 1989 - 1990 - 1991 - 1992 - 1993 - 1994 - 1995 -1996 - 
1997 - 1998 - 1999 - 2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005 2006 -
 2007 - 2008 - 2009


me
MASS EFFECT 2 (360)
Benny Holmström
Att vara del två i en trilogi är inte lätt. Man saknar både början och slut men måste samtidigt finna ett sätt att stå på egna ben, vara engagerande på egna meriter. Mass Effect 2 har – föga förvånande – den svagaste huvudhandlingen i Mass Effect-trilogin. Den är en transportsträcka, något som är ännu mer uppenbart nu när vi också har spelat avslutningen.


Bioware insåg också att huvudhandlingen skulle suga. Så de försökte inte ens. De förpassade den till början och slutet av spelet, för att däremellan koncentrera sig på vad de gör bäst – sidouppdrag och karaktärsporträtt. Vart och ett av lojalitetsuppdragen är små underverk i sig. Vi får verkligen lära känna de rika kulturer som befolkar Mass Effect-unviversumet. Vi får besöka kroganernas hemplanet Tuchanka och quarianfolkets flotta, såväl som undersköna asarikolonin Illium och smutsiga gangsterhålan Omega. Mass Effect-serien har ett fantastiskt universum – och del två är överlägset flitigast på att utnyttja det.
Bubblare: Alan Wake, Worms Reloaded


hydro
HYDRO THUNDER: HURRICANE (360)
Timmy Sjöberg
2010, vilket enormt bra spelår. Vi befinner oss i stormens öga, den själva mittpunkten av generationen. När allt går som bäst och vi bokstavligen vadar fram i fantastiska releaser lanserar Microsoft Summer of Arcade och det omöjliga händer...


En rungande 0,5% av Loading tyckte att Hydro Thunder var 1999 års bästa spel. Vi var finsmakarna, vi som inte spelar vad för skräp som helst. Vi som ställer de högsta kraven på våra spelupplevelser. Vi var få. Så få att utvecklaren uppenbarligen kom att gå i konkurs. Men att rädda den här spelserien som redan hade extra allt och återuppliva den med ännu mer allt var bland de mest utsökta besluten som någonsin hade tagits av en företagsledning. Och resultatet är bortom vad ord kan beskriva.


Hydro Thunder: Hurricane tillhör kategorin spel som alltid kommer stå sig mot tidens tand. Om vi så behöver vänta över ett decennium till på en eventuell uppföljare går det att dagligen återvända hit för att ta ytterligare några överspeedade kurvor i det sprakande vattnet längs Asgård, Bermudatriangeln eller Area 51. Vissa spel har allt. Detta har långt mer än så.
Bubblare: Halo Reach, Sonic & Sega All Star Racing, Heavy Rain, Sonic Colors, A Shadow's Tale.


smg
SUPER MARIO GALAXY 2 (WII)
Tobias Söderlund

Nu valde lyckligtvis någon annan än jag att lyfta fram Super Meat Boy.


Skönt.


För min nödlösning på detta med att på något vis markera att jag tycker lika bra om Super Mario Galaxy 2 som jag tycker om Super Meat Boy kändes aningen drastisk.


För vi får ju bara välja ett spel var.


Och så kan det tänkas att någon tagit illa vid sig av att se ett fotografi på mig där jag rivit av mig allt mitt skinn, blodig vägghoppat mot en vägg samt uppenbart råkat landa på en sågklinga istället för därhän jag ville nå.


Men aldrig att jag hade bangat.
Bubblare: A Shadow's Tale (Wii), Bit.Trip Runner (Wii), Cave Story (Wii), Donkey Kong Country Returns (Wii), Fragile Dreams: Farewell Ruins of the Moon (Wii), Ivy the Kiwi? (Wii), Sin and Punishment: Star Successor (Wii), Space Invaders: Infinity Gene (360), Sonic Colors (Wii), Super Meat Boy (360).

Joakim Melkersson
Super Mario Galaxy 2 är inte bara det bästa Mario-spelet eller det bästa plattformsspelet någonsin. Super Mario Galaxy 2 är ett av de absolut bästa spel som någonsin har gjorts, oavsett genre. 
Bubblare: Nej.


WAKKA WAKKA
PAC-MAN CHAMPIONSHIP EDITION DX (360)
Oskar Skog
Om man destillerar världen, kokar bort allt som är fult, orättvist och elakt har man Pac-Man Championship Edition DX kvar.


heavy
HEAVY RAIN (PS3)
Mattias Frost

Det finns en hel drös med indieutvecklade småspel som behandlar vuxna teman på ett seriöst sätt. Som vågar experimentera och utforska det okända. 


Det finns väldigt få storslagna produktioner som gör det. Men åren innan 2010 fanns det människor som vågade investera stora summor pengar i ett projekt som skulle få spelarna att må dåligt. 


Heavy Rain är långt ifrån ett perfekt spel. Man kan leka finn fem fel med såväl manus som speldesign samtidigt som man konstaterar att David Cage vill mer än vad han kan leverera. 


Men i dudebro-shooterns tidsålder räcker det så. Heavy Rain har ambitioner, försöker och lyckas faktiskt väldigt bra ibland. I sina bästa stunder är det en både spännande och gripande upplevelse som Sony har lyft upp som en av de stora titlarna till formatet – utan att man behöver skjuta en enda arab i huvudet. 


Och det gör Heavy Rain till ett väldigt viktigt spel.


jc
JUST CAUSE 2 (PS3)
Robert Larsson
Just Cause 2 handlar om ren och skär underhållning. Det kombinerar frihet och förödelse på ett sällan skådat sätt och det var längesen jag hade så roligt åt att bara spränga saker i luften.


Strandsatt på en vacker ö är mitt mål att förgöra diktaturen som råder, och för att uppnå det så måste jag gå bärsärk på infrastrukturen som finns uppbyggd lite varstans. Tillsammans med min trogna änterhake (världens bästa vapen) och en inbyggd fallskärm glider jag smärtfritt omkring över öns varierande miljöer som består i allt från snötäckta toppar till stekheta ökenlandskap. 


Endast fantasin sätter gränser på hur jag vill angripa mina problem, och det finns en uppsjö av roliga tekniker som går att använda tack vare änterhaken. Det går att koppla ihop saker, haka fast sig vid en bil, plocka ifrån fienderna sina vapen eller bara svinga sig iväg ifall motståndet blir för mycket. 


Nästan varenda byggnad i spelet går att ha sönder och för att åstadkomma detta kan man ta hjälp ifrån en mängd olika vapen, Det bästa av allt är att vartenda tillbehör i spelet är tillgängligt från start. Det finns inga gränser för vad man vill göra och är ens favoritmetod att stjäla en jumbojet för att sedan krascha den rakt in i ett av fiendens tillhåll så finns det inget som säger att det är fel. 


Avalanche har byggt upp en av de roligaste spelvärldarna som jag någonsin besökt. Just friheten är fantastisk, och ön är så stor och varierande att timmarna känns som sekunder när man väl har satt igång det fullständiga kaoset. 
Bubblare: Final Fantasy XIII, God of War 3, Nier, Heavy Rain


demon
DEMON'S SOULS (PS3)
Oscar Nygren
Uppriktigt var jag skraj sommaren 2010 när jag fick i uppdrag att ta en titt på Demon’s Souls. Jag var rädd att jag för första gången kanske skulle möta den där orubbliga väggen under arbetet med en recension. Tänk om jag inte hade modet, uthålligheten eller fingerfärdigheten? Tänk om jag inte var byggd av rätt sorts skrot för att tackla From Softwares utmaning?


Min oro visade sig vara obefogad. Visst, under delar av äventyret fick jag stifta en obekvämt tight relation med liemannen. Men det är inte svårighetsgraden som för mig gör Demon’s Souls till den här generationens allra bästa spel.


Jag förälskade mig fullständigt i spelets skitiga fantasyvärld. Demon’s Souls är mörkt och det är groteskt, samtidigt som det genomgående lyckas slå an en melankolisk ton. Jag hade aldrig upplevt någonting liknande och för mig var äventyret en nervkittlande upptäcktsfärd rakt ned i helvetet. 
Bubblare: Deadly Premonition


smb
SUPER MEAT BOY (360)
Christoffer Holmbäck

Att utse Super Meat Boy som årets bästa spel har inte bara att göra med att vilja skona Tobias Söderlund från den enorma smärta det måste innebära att skala av sig sitt eget skinn. Nej, det har även att göra med att det är det bästa plattformsspelet någonsin.


Super Meat Boy är fantastiskt redan vid en första anblick men när man verkligen börjar pressa det, och sig själv, i jakten på den perfekta tiden så blir det uppenbart precis hur briljant bandesignen faktiskt är. Lägg till klockren kontroll, underbar grafik och ett stenhård soundtrack och du är framme och snuddar vid perfektion. Ja, nästan i alla fall.


gm
GRAY MATTER (WIN)
Joakim Kilman
2010 var ett fantastiskt spelår. Makalöst Det går inte att välja bara ett spel. VVVVVV, Fallout: New Vegas, Amnesia - listan kan göras löjligt lång, och spelen är väldigt olika sinsemellan. De har alla något helt eget att ge spelaren.


Men när jag tänker tillbaka på 2010 så är det Gray Matter som känns allra mest relevant. Det som, efter att det spelmekaniska tagit slut fortfarande lever kvar allra starkast i min hjärna. Det var inte det mest slipade eller fulländade spelet, men det var det mest gripande. Och ändå var det knappt någon som spelade det.


Jag råder er att läsa det jag skrev om spelet här - En saknad så stark att den går att röra vid. Sedan ger ni spelet den chans det förtjänar.
Bubblare: Amnesia: The Dark Descent, VVVVVV. Fallout New Vegas, Super Meat Boy, Sam & Max: The Devil’s Playhouse, Mass Effect 2, Demon’s Souls, Starcraft 2


rdr
RED DEAD REDEMPTION (360)
Kalle Andersson
Ett tungt regn föll över mig när jag insåg att jag behövde ställa 2010 års två största spelupplevelser mot varandra och utse den bästa ur paret, men till slut var det ändå något som fick mig att fatta galoppen, ja, verkligen förstå att det ena spelet slog det andra med hästlängder. Anledningen till detta har fyra ben: PÅLLAR! 


Shinobi 3, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Barbie Horse Adventures: Wild Horse Rescue, Shadow of the Colossus - vad vore dessa fantastiska titlar utan sina vackra hästar? Knappast de mästerliga ök till att dra spelmediet framåt verken idag blir sedda som. Red Dead Redemption har MÅNGA fålar! Något som gynnar de som gillar att döda hästar i tv-spel (TOTY 2012 förvisso men FYYY ER! FYYY!). Det gör inte jag. Jag älskar att rida hästarna! Pchpop! Pchpop! Rida, rida ranka, hästen heter Blanka! Hej vad det går, vad i allsin dar, PTRROOO, PTRROOO! 


Min faster, tillika dagmamma, hade stall med tio hästar när jag var liten. Jag fick aldrig rida på hästarna men ni ska veta att jag ville. Hon hade en häst som påminde om Pippis Lilla Gubben. Stoet hette Kalle, precis som jag. Eller egentligen hette hästkraken Kavaljer, fick jag reda på i förra veckan, första gången på år som jag besökte henne. Men JAG kallade honom Kalle, MIN HÄST Kalle. Tyckte Kalle var ett fint namn på en häst. Sen i fyran minns jag att jag var både avundsjuk och irriterad på alla hästtjejer i klassen. Störde mig på hur de sprang runt på rasterna och gav hästljud ifrån sig. "IIIHIHIEHIEHIIII!" De sparkade bakut på väggarna inne i uppehållsrummet så att märken från deras skor efterlämnades. Störiga var de. Men sen började jag bete mig likadant. "IIIHIHIEHIEHIIII!" Gjorde ett litet, litet hål i en vägg. Av misstag. Men det var så kul så jag brydde mig inte. "IIIHIHIEHIEHIIII!" Igen och igen och igen. Allt jag ville vara var en hästpojke. Men jag var en son av arbetarklassen. Hade inte råd med ridlektioner eller redskap. Allt jag hade råd till var begagnade Min Häst-nummer. Älskade Lena Furbergs söta, tecknade häst Mulle. Sitta på en hästrygg kunde jag dock bara drömma om. Tills spelen kom.


Älskade Epona. Älskade Agro. Men friheten i att rida såsom jag föreställde den i mitt huvud fick jag inte uppleva i spel innan Red Redemption och SOM jag red. Ni vet diligensen, jag nyttjade inte den vid mer än tre tillfällen under hela spelets gång eftersom jag älskade mina vackra hästar så mycket. Jag jagade banditer till häst, deltog i revolutioner till häst, kidnappade kvinnor till häst, tog med min son ut och jagade varg och björn och andra machoaktiviteter som garanterade att han inte växte upp till någon slags könsförvirrad genusvetare till häst, jag var till häst under majoriteten av speltiden, levde ut min inre hästpojkes drömmar. John Marston är den finaste huvudrollskaraktären under denna konsolgeneration men spelet är bäst helt enkelt på grund av häst! Mer bra hestspel = kale snel hestpojke.


Som tröstpris till den näst bästa spelupplevelsen 2010 kommer jag att döpa min framtida son, om jag får någon sådan, till Jason. Om inte annat så för det presumtiva fall att han springer bort, kanske långt in i skogen och man blir tvungen att anordna skallgångskedja och jag när jag går där med andra, orolig som aldrig förr, desperat skriker hans namn och får mig ett välbehövlig asgarv över de löjliga associationer det ger. 


Avslutar denna något för långa årsbästatext med att skriva samma sak som hästtjejerna i min klass i årskurs fyra klottrade i sina anteckningsböcker om och om igen på lektionstid: HÄST ÄR BÄST!
Bubblare: Heavy Rain, Super Mario Galaxy 2, Babysitting Mama


dp
DEADLY PREMONITION (360)
Stefan Norlander
Det händer mystiska saker i den lilla staden Greenvale. Det hela börjar med ett brutalt mord på den unga kvinnan Anna Graham, men vad som från början framstår som ett vanligt mord uppdagas till någonting större och alla spår leder till den så kallade regnrocksmördaren. 


Handlingen är väldigt spännande och stadens invånare är egendomliga, men känns levande och intressanta. Greenvale är vacker och skulle ha varit en gemytlig plats att vistas på om det inte vore för de besynnerliga händelserna som tar plats i och omkring staden.


Deadly Premonition är en lika fascinerande som hemsk upplevelse. Inte bara för händelserna, utan även för den katastrofalt dåliga kontrollen. Fast den fantastiska upplevelsen uppväger bristerna. Visst är det så, Zack?
Bubblare: Red Dead Redemption, Super Scribblenauts, Wii Party


dark
DARKSIDERS (360)
Eric Lindholm
Darksiders
Att en av apokalypsens ryttare, War (eller Krig, som han skulle heta på svenska), är lite smått förbannad är inte så konstigt. Vem skulle inte vara det efter att man först blivit lurad till att dra igång världens undergång och sedan får ta all skit för det? Jag menar, vem skulle inte vara lite putt efter något sådant? 


Darksiders blandade serietidningsliknande estetik med ett Zelda-liknande spelupplägg, en kombination som inte helt överraskande fungerade väldigt bra. War kommer inte att vinna några priser för bästa huvudperson i ett spel, men han hade ändå viss charm i all träaktigt fånig ilska, och manuset känns allt som oftast ganska högtravande skitnödigt. Men vad gör det när spelet ändå är såpass roligt?

Oskar Skog 4 nov 2012Visningar: 2786 

Taggar: Årets bästa spel 2010, Mass Effect 2, Heavy Rain, Red Dead Redemption, Super Mario Galaxy 2, Demon's Souls, Deadly Premonition

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Derby 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Eller något helt annat... (Du röstade på detta alternativ)
27 juli 2010
Never forget

ZidaneIX 4 nov 2012q

2010 släpptes äntligen ett Sakura Wars spel i väst. So Long My Love är ett taktiskt JRPG med dating inslag som utspelar sig i steam punk miljö i 20-talets New York.
Ett totalt förbisett spel med oerhörd charm och med manga och animekänsla.
Sakura Wars So Long My Love är ett av de JRPG som jag har haft absolut roligast med.

Benmaskin 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Eller något helt annat... (Du röstade på detta alternativ)


Starcraft II. Jag har nästan spelat det dagligen sedan betan 2010 och jag lär mig något nytt i det hela tiden. Det är en av de där få titlarna som är mer än ett spel.

Oskar Skog 4 nov 2012q

Alldeles för många sa "Det är ju bara Pac-Man" utan att ha spelat Championship Edition DX:

När det faktiskt är CHOO CHOO BULLET TIME GHOST TRAIN WAKKA WAKKA-Pac-Man.

Dampdavid 4 nov 2012q

Super Mario Galaxy 2 [love]

Timber 4 nov 2012q

Shit vad jobbigt detta år blev. Jag röstade på Super Mario Galaxy 2. Minns de ändlösa dagarna jag satt för att klara 100% i detta spel. Jag tänker speciellt på de allra sista utmaningarna i spelet som verkligen är gjorda för hardcore Mario-gamers. :)

Det spel som det stod emot mest var såklart Super Meat Boy. Ett spel som är så extremt svårt, men så vanebildande. Försök efter försök går åt helvete - men bara en gång till. Ett underbart spel som förtjänar mer fokus.

Sedan spelade jag en hel del Red Dead Redemption detta år också. Det kändes visserligen som en besvikelse jämfört med GTA4 som var den naturliga jämförelsen - men fortfarande ett smått fantastiskt spel.

Captain Awesome 4 nov 2012q

Galaxy är såååååååå överskattaaaaaaaaat. Demon's Souls ftw ok?

Avgrundsvrål 4 nov 2012q

Det här året skulle mycket väl kunna kamma hem titeln världens bästa spelår. någonsin.

Lummeldolf 4 nov 2012q

Demon Souls! Finns bara ett spel som är bättre och det heter Dark Souls!

Culture Vulture 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Red Dead Redemption (Du röstade på detta alternativ)
16.7%


Easily.

Christoffer Holmbäck 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Alldeles för många sa "Det är ju bara Pac-Man" utan att ha spelat Championship Edition DX:


Championship Edition DX är troligtvis det närmsta ett spel kommer komma att frammana känslan av sexuell njutning.

Det pirrar så skönt i kroppen när man äter ett riktigt långt spöktåg.

heartbeats 4 nov 2012q

Väldigt starkt år. Super meat boy är väldigt nära och hade väl egentligen varit roligare att rösta på, men Mass Effect 2 är nog ändå bäst.

Oskar Skog:

Mass Effect 2 (Du röstade på detta alternativ)

J-stile 4 nov 2012q

Fantastiskt spelår. Såväl Red Dead Redemption och Mass Effect 2 hade lika gärma kunnat ta det, men i mina ögon så är Heavy Rain, trots en del missar, ändå snäppet bättre. Kan vara så intensivt i sina regisserade moment att nästan inget annat spel kan mäta sig.

Gottfrid 4 nov 2012q

Jag har inte en aning.

Culture Vulture 4 nov 2012q

Kalle Andersson:

Kommer aldrig att förstå.


Antar att han syftar på alla saker man kunde göra i GTA IV.

Ska man se något negativt med Red Dead är det väl just det, när man samlat allt och klarat storyn finns det inte sååå mycket mer att göra, relativt sett.

Assrocket 4 nov 2012q

Bra spelår!

Vanquish, Reach, Super Meat Boy och Pac-Man Championship Edition DX <3

Culture Vulture 4 nov 2012q

Kalle Andersson:

Skjuta duvor och spela bowling?


Större variation i fordon, dejting, döda horor (eh), stand-up, stripp-klubb, hoppa fallskärm, racing osv

Iofs kanske det tillkom racing i Red Dead via expansion, jag är inte säker.
Men när jag blev klar med storyn var det multiplayer som lockade, att åka och spela poker och kasta hästsko när alla uppdrag var avklarade var inte särskilt roligt.

moralpappan 4 nov 2012q

Ganska svagt spelår tycker jag, många bra spel men inga supertitlar.
Jag har mest minnen från Halo Reach och Battlefield Vietnam.

Albin Mobäck 4 nov 2012q

Red Dead Redemption var så sjukt polerat, och bjöd på precis vad man ville ha och drömt om i ett westernspel.

Demons Souls bjöd däremot på vad man inte visste att man ville ha. Oförlåtande, elakt och jobbigt. Men samtidigt unikt fräscht och underbart.
Mass Effect 2 var fantastiskt också.

Heavy Rain var däremot det sämsta spelet jag spelat den här generationen. typ 4 bra scener, resten är tråkiga och oengagerande,pacingen är värdelös, manuset är idiotiskt och jag är förvånad över hur mycket folk gillar denna röra till interaktiv direkt-till-video-film. Visst det är annorlunda och inte "dudebro", men personligen räcker inte det när spelet misslyckas med vad det istället försöker göra. (flamesuit på)

Balloonfighter 4 nov 2012q

Definitivt Deadly Premonition för det liknar inget annat spel. DP är det enda spel som har fått mig att gråta av skratt men att samtidigt känna mig på riktigt berörd av handlingen. Samtalet i matsalen om vad som är det konstigaste personerna har ätit är helt briljant. Och soundtracket! Det ryms så mycket känslor, rent trams och smarta referenser i Deadly Premonition.

Frezdaner 4 nov 2012q

Ingen aning. Inget av spelen på listan ivarjefall.

Albin Mobäck 4 nov 2012q

Kalle Andersson:

Chris Brown-artade killen?


....på vilket sätt är Katt Williams "Chris Brown-artad"? En rnb-sångare?

Victor Sjöström 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Eller något helt annat... (Du röstade på detta alternativ)


Starcraft II.

andros 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Eller något helt annat... (Du röstade på detta alternativ)


Final Fantasy XIII [love]

PC-Spelare 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Eller något helt annat... (Du röstade på detta alternativ)


Och det här kan inte skrivas med tillräckligt stora bokstäver.

Fallout: New Vegas. Det gör lite ont att Bethesda så fullständigt vägrade ta minsta lilla lärdom av vad Obsidian gjorde med det här inför Skyrim.

Fortfarande inte hunnit spela Red Dead Redemption.

Mass Effect 2 innehåller nog de mest repetitiva strider jag stött på i något spel, och tappar också mycket på kuliss-korridor-känslan som varje plats i spelet så tydligt är uppbyggt av. Det var inte speciellt roligt att spela alls.

Jelly 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Eller något helt annat... (Du röstade på detta alternativ)


World of Warcraft: Cataclysm får min röst.

Alltså.. oj.. 2010 var verkligen ett starkt spelår. King's Bounty: Armored Princess och World of Warcraft: Cataclysm är mina två personliga favoritspel under det året.

Jag hittade tillbaka till World of Warcraft tack vare Cataclysm-expansionen, och det var verkligen en häftig upplevelse. Spelvärlden är nu delad itu, och full av den förödelse som draken Deathwing har lämnat bakom sig. Blizzard lyckades verkligen med att förmedla en känsla av att du befann dig i mitten av ett episkt händelseförlopp, delaktig i en levande spelvärld i förändring. Jag har aldrig upplevt något likande i ett spel, det var verkligen magiskt att besöka gamla bekanta platser som man ibland knappt kunde känna igen, och försöka lösa de nya problem som har uppstått.

Lizzarder 4 nov 2012qBubblare: Super Mario Galaxy 2

Culture Vulture 4 nov 2012q

Kalle Andersson:

Till och med ödemarkerna i Red Dead Demption var roligare än de plattaste gatorna i Liberty City. De var framförallt vackrare.


Jo det håller jag med om. Framförallt var storyn i RDR så mycket bättre, och GTA IV:s story var verkligen inte dålig så that says a lot!

Roronoa 4 nov 2012q

2010 var verkligen ett riktigt stark spelår. Men det skulle vara skamligt om något annat spel än Yakuza 3 fick utmärkelsen för årets spel. Det enorma lyftet som Yakuza-serien fick med just del 3 var nästintill sjukt. De två föregångarna var rätt sega rent spelmässigt och hade långa laddningstider. Men Yakuza 3 var framförallt snyggt, smidigt, flöt på bra och var otroligt stort. Tillsammans med den spännande handlingen, det finputsade fightingsystemet och de underbara karaktärerna blir Yakuza 3 ett av mina absoluta favoritspel.

Bubblare: Red Dead Redemption, White Knight Chronicles, Professor Layton and the Lost Future, Heavy Rain och Vanquish.

Benny Holmström 4 nov 2012q

Som Vanilj:

Final Fantasy XIII


Det är min favorit i serien med bred marginal (att jag sedan inte gillar serien i sig särskilt mycket är sekundärt).

Striderna är tillräckligt för att det ska höjas huvud och axlar över det mesta i genren. Jag har nog aldrig haft så roligt med att bara grinda i ett JRPG förr.

lackofselfcontrol 4 nov 2012q

Bayonetta
Mass Effect 2
Battlefield: Bad Company 2
Skate 3
Lost Planet 2
Alpha Protocol
Halo: Reach
Dead Rising 2
Fallout: New Vegas
Vanquish


Vill testa: Silent Hill: Shattered Memories, Metro 2033, Deadly Premonition, Gray Matter, Super Mario Galaxy 2, Amnesia: The Dark Descent

Besvikelser: Alan Wake, Heavy Rain, Red Dead Redemption

hansolo 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Red Dead Redemption (Du röstade på detta alternativ)


Såklart, nästan perfekt ju.

teddykrueger 4 nov 2012q

Deadly Premonition, Bayonetta och Super Meat Boy

nuff said.

Wihlborg 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Demon's Souls (Du röstade på detta alternativ)
9.8%


Ett av dem bästa spelen denna generation. Så otroligt tillfredsställande.

Edit: Yakuza 3 kom ju detta året också! 90 timmar kärlek~<3

Skrotbert 4 nov 2012q

Super Mario Galaxy 2 känns ganska självklart här, och hade det inte funnits så hade Bayonetta tagit hem segern hos mig.

Vetotat 4 nov 2012q

Civiliztion V; jag gillar det, trots sina brister.

Alpha Protocol gillar jag också, trots sina ännu större brister.

Just Cause 2 är också rätt bra. Har moddat det ganska rejält och använder spelet som en sandlåda att besöka när jag vill spränga lite saker när jag har 20 minuter över eller så.

Mass Effect 2 var inte jättekul att spela. Har svårt att förstå folks förtjusning över sidouppdragen när de flesta av dessa bara var springa/skjuta i korridorer.

Lotias 4 nov 2012q

2010 var ett otroligt starkt spelår! vet inte riktigt vad det skulle bli!

StarCraft 2
Vanquish
Battlefield: BC2
Mass effect 2

lite kul om man ser hur många uppföljare! men när jag tänker tillbaka, just det året, spelet som överväldigade mig mest var nog Mass Effect 2, Vanquish var underbart med sin adrenalin sprängande action, men det var så kort, StarCraft 2 började jag inte lira först 2011 på riktigt och Battlefield var underbart i multiplayer, dock aldrig ensam, men Mass Effect var spelet som tog upp mest av min tid och lämnade starkast avtryck! spelet jag drömde om, fick mig att tänka och gav mig den största emotionella resan, var ju ändå Mass effect, så fick bli det som jag valde trotts allt.

Christoffer Holmbäck 4 nov 2012q

Vetotat:

Civiliztion V; jag gillar det, trots sina brister.


Det säger ganska mycket om det här året när ett spel som jag lagt över 500 timmar på ändå inte var riktigt nära att hamna på listan.

Christoffer Holmbäck 4 nov 2012q

RipleyKatten:

Detta är det enda som gör att söndagarna håller som riktiga dagar, synd att det bara är två kvar.


Vi tänker hålla liv i söndagarna tills året är slut.

jobbig 4 nov 2012q

moralpappan:

Ganska svagt spelår tycker jag, många bra spel men inga supertitlar.
Jag har mest minnen från Halo Reach och Battlefield Vietnam.


Personligen tycker jag att det var ett mycket starkt spelår. Mass Effect 2, Red Dead Redemption & Super Mario Galaxy 2.

Marow 4 nov 2012q

Super Mario Galaxy 2 må ha varit fantastiskt varenda minut.

Men det spel som stal året för mig var ett som dök upp, lite sådär försiktigt, på Steam.

Recettear: An Item Shop's Tale

Du tar hand om din lilla butik där du säljer och köper varor. Du bekantar dig med äventyrare och går ut i grottor och hittar nya varor.

Lägg till att Carpe Fulgur, studion som översatt spelet, har ett fantastiskt lekfullt språk som riktigt värmer hjärtat är det omöjligt att inte älska Recettear.

Recettear var det bästa som hände vintern 2010.

Timber 4 nov 2012q

Kalle Andersson:

Kommer aldrig att förstå. Hade GTA IV hästar eller?


Och återigen tänker jag lite väl långsökt.

Red Dead Redemption och GTA IV är utvecklat och publicerat inom samma koncern, Rockstar och använder till stora delar samma spelmotor (RAGE och Euphoria). Innan RDR släpptes så talades det om att det var ett GTA IV, fast i Western-style.

Därav jämförelsen med GTA IV. Och jag står fast vid vad jag sagt - RDR var en besvikelse. Må vara för att det hypades upp så pass mycket. Jag anser det som alldeles för kort och alldeles för upprepande. Det hade vissa fantastiska stories och uppdrag - men i min åsikt var man alldeles för begränsad i extra uppdrag (OBS. Jag har inte köpt några expansioner till spelet) - ändå får den min bedömning som ett smått fantastiskt spel, men det blir brädat av två andra spel detta året i alla fall (tre efter att jag uppmärksamnmades på att Fallout: New Vegas kom ut samma år).

Aerie 4 nov 2012q

Ett rätt bra spelår. Mass Effect 2 var fantastiskt bra, Napoleon Total War rättade till en hel del fel som empire drogs med, SC Conviction var bra även om det inte kändes splinter cell, Alpha Protocol levererade det årets bästa RPG och var väldigt trevligt, Civilization 5 släpptes och spelades sönder och samman.

Sedan kom ju även Fallout New Vegas, Halo Reach, Football Manager 2011

Roronoa 4 nov 2012q

Kalle Andersson:

Åh, det blir definitivt ett köp av detta spel när jag tjackat en ny PS3. Älskade ju tvåan så mycket att jag gav det titeln 2010 års bästa spel och är trean så mycket bättre så måste det bara vara ett av de bästa spelen någonsin.


Bör du definitivt göra. Det underbara är att fyran dessutom är lite bättre än trean i min mening, så du har mycket trevligt att se framemot.

Thomas_87 4 nov 2012q

Mycket bra år. För mig är det 2 spel som sticker ut av de jag spelat och det är VVVVVV och Back To The Future The Game

VVVVVV för att det tog plattformsgenren och gjorde något nyskapande med den i kombination med fantastisk musik och humor. Man dör hela tiden, men spelet har så många checkpoints att man aldrig tröttnar. Super Meat Boy och Bit Trip Runner kan jag faktiskt stänga ner efter några försök, men inte det här.

Och Back To The Future The Game för att det är det närmaste vi kom en fjärde film. Telltale lyckas verkligen förmedla BTTF-känslan och röstskådespelaren de anlitat som Marty är skrämmande lik Michael J Fox. Och Christoffer Lloyd storspelar som Doc Brown återigen. Alla fem episoder är genialiska och bjuder väl spelmässigt på en ganska förenklad och strömlinjeformad peka och klicka upplevelse. Men storyn, humorn, karaktärerna och musiken är världsklass rakt igenom.

Redfoxe 4 nov 2012q

Bra spelår.

För mycket gott att välja emellan :D

Kindo 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Demon's Souls (Du röstade på detta alternativ)


Så enkelt var det. [love]

Jocke Andersson 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Eller något helt annat... (Du röstade på detta alternativ) 13.4%


Mafia 2

och dessa: Fallout: New Vegas, MGS Peace Walker, Darksiders.

hoaBoa 4 nov 2012q

Fallout: New Vegas, Metal Gear Solid: Peace Walker samt VVVVVV (visserligen spelade jag 3DS-versionen (2012), men det ska vara princip samma).

nioelva 4 nov 2012q

Red Dead Redemption.

Älskar storyn och karaktärerna, men det är den enormt vackra världen som gör det här till ett av mina favoritspel. Och hästarna så klart!

Schultz 4 nov 2012q

Ett snuskigt bra spelår. Pac-Man Championship DX är fantastiskt, verkligen. Måste välja Super Meat Boy som årets spel, men Pac-Man förtjänar inte att han 0.6 % av rösterna (as of now)...

Schultz 4 nov 2012q

Och fan VVVVVV också. Det kanske var bäst 2010 ändå...

hansolo 4 nov 2012q

Kalle Andersson:

DU kan va nästan perfekt! [wink]


Tihi, fniZzZzZz, kjamizaj! [love].

Joe E Tata 4 nov 2012q

Det står mellan Gran Turismo 5 eller Mass Effect 2.

GT5: Fantastiskt kampanjläge, beroendeframkallande
ME2: Sjukt roliga strider, grym story!

Men eftersom jag spelade ME2 2011 till PS3 väljer jag GT5.

ibk_ille 4 nov 2012q

Jag måste ta och säga Red Dead Redemption ändå. Men Mario galaxy 2 var ju knappast dåligt heller och inte Mass effect 2 heller (som jag inte har klarat än dock...).

Mattias Leisky 4 nov 2012q

Min röst går till Need for Speed: Hot pursiut, som är det bästa bilspelet sedan Sega Rally (ja, jag slår på stora trumman här). Criterion går in och gör ett trött varumärke högaktuellt igen med vansinnigt snabb racing, vansinnigt häftiga krascher, och vansinnigt fräck multiplayer. Att pressa upp en polisbil så att den i slow-motion flyger över vägkanten och voltar runt är osannolikt roligt på ett kusligt förbjudet sätt. Variationen i de olika uppdragstyperna gör att man aldrig tröttnar, och om man ändå gör det finns (eller fanns åtminstone) mänskligt motstånd nära tillhands.
Åtnjuts naturligtvis bäst på PC, men det mänskliga motståndet är dessvärre rätt frånvarande numera. Har inte kört det på länge på PS3 så jag vet inte om den biten är bättre där.

Mario Galaxy 2 får väl ges lite cred för att vara betydligt bättre än sin föregångare, men som uppföljare sett står den sig naturligtvis slätt mot Starcraft 2. Blizzard gjorde det få skulle göra med någon som helst bravur, en "efterträdare" till schack. Detta skapade förstås en stor skara kritiker som med mikroskop försökte antingen hitta fel, eller skapa dem. Men det spelar ingen roll - Starcraft 2 är en värdig uppföljare som skiljer sig precis lagom från sin föregångare och dessutom skriver om spelplanen. Samtidigt som det lyckas hålla sig lagom öppet för expanderingar.

Jimmy Seppälä 4 nov 2012q

Jag tror min lista var:
1. Mass Effect 2
2. Super Meat boy
3. Bayonetta

Mass Effect2 var verkligen helt awesome, satt fastnaglad vid det spelet från början till slut.
Super Meat Boy är bara ren spelglädje och det bästa 2D-plattformsspelen den här generationen.

Lindberg 4 nov 2012q

R
D
R

blackrum 4 nov 2012q

Mafia 2

PlasmaLeif 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Demon's Souls (Du röstade på detta alternativ)


Ett av världens bästa upplevelser jag har varit med om. [love]

ReDead 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Super Mario Galaxy 2 (Du röstade på detta alternativ)


Det bästa spelet till Wii.

melander 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Mass Effect 2 (Du röstade på detta alternativ)
18.9%


Näst bäst i trilogin.

Peanutz 4 nov 2012q

Oskar Skog:

Super Mario Galaxy 2 är inte bara det bästa Mario-spelet eller det bästa plattformsspelet någonsin. Super Mario Galaxy 2 är ett av de absolut bästa spel som någonsin har gjorts, oavsett genre.
Bubblare: Nej.

PC-Spelare 4 nov 2012q

Väldigt förvånad över att Fallout: New Vegas nämnas så få gånger.

ZidaneIX 4 nov 2012q

mmhh76:

Som Vanilj:
Final Fantasy XIII - ett spel som rörde mig till tårar.

Samma här. Ett mycket underskattat spel. De flesta såg bara bristerna. Men öppnar man upp ögonen ser man något vackert och underbart.


Jag vet att jag har tjatat extremt mycket om det här men hur kan man ens nämna det där "spelet" i årets spel sammanhang?
Underbart???? Spelet består bara av brister förutom grafiken. Var ska jag börja?

De vedervärdiga karaktärerna (Sazh exkluderat) där Vanille är spelhistoriens värsta, Lightning en superbitch, Snow en åsna, Hope en gnällspik och Fang är sådär?

Den fullkomligt obegripliga och fåniga handlingen och allt som slutar med Cie?

Det helt automatiska stridsystemet där man tycker X, X, X, X, X, X, Paradigm shift, X, X, X, X, X, X och upprepar detta i all oändlighet?

"Bandesignen", nästan hela spelet är en enda lång korridor, inga städer, inga affärer, inga andra karaktärer att interagera med?
Och Gran Pulse består bara av ett sidouppdrag: nämligen att besegra fiender.

Filmsekvenser som stör oftare än reklam i amerikansk TV?

Aeriths öde i FF VII rör spelare till tårar. De enda tårar man fäller över FF XIII är att man har betalat för det här eländet och slösat bort 40 timmar av mitt liv som jag aldrig får tillbaka. FF XIII är det sämsta spel jag någonsin spelat.

Benny Holmström 4 nov 2012q

PC-Spelare:

Väldigt förvånad över att Fallout: New Vegas nämnas så få gånger.


Jag har inte klarat det ännu (dock spelat 27 timmar enligt Steam) så jag kände att det inte var riktigt rättvist att nämna det. Men det är ett fantastiskt spel!

PC-Spelare 4 nov 2012q

Btw, alla som gillar äventyrsspel gör ett grovt misstag om de missar det här spelet, som knappt fått en röst än.

Oskar Skog:

GRAY MATTER (WIN)


Ett fantastiskt äventyrspel med fantastisk musik. Kan vara med på top10 i genren för mig.

Marow 5 nov 2012q[smile]

psyde 5 nov 2012q

Joe E Tata:

Men eftersom jag spelade ME2 2011 till PS3 väljer jag GT5.


My man!

Det är nog GT5 för mig med. Spelar det nästan varje dag trots att det snart är två år sedan det släpptes. Inget spel har lyckats få mig att vilja starta upp en runda till under en så lång period.

Levve 5 nov 2012q

Oskar Skog:

Eller något helt annat... (Du röstade på detta alternativ)


Starcraft 2 måste jag ändå säga här. Lite svårt att välja mellan Mass Effect 2 och Starcraft men det senare känns, för mig strået vassare

Karmosin 5 nov 2012q

Marow:

Recettear: An Item Shop's Tale


Provade demot och det får nog bli ett köp från steam nästa gång jag har råd. Riktigt mysigt litet spel. [smile]

Lord_ENERU 5 nov 2012q

Oskar Skog:

Red Dead Redemption (Du röstade på detta alternativ)


Karaktärerna, världen, musiken, djuren, känslan, allt var bara fantastiskt. [love]

Bubblare: FFXIII (Japp, jag gillar det.), Heavy Rain (må ha sina brister men jag gillade det), Demon's Souls (svårt, hatande men roligt), Gray Matter (fantastiskt spel men RDR var bättre), Metal Gear Solid: Peace Walker (mitt favorit MGS), Bayonetta (episkt).

Blubblare:(spel jag inte spelat men ser intressanta ut): Recettear: An Item Shop's Tale (verkar roligt),

(Nej, inte Super Mario Galaxy 2, gillade det inte riktigt)

Exorph 5 nov 2012q

ZidaneIX:

Det helt automatiska stridsystemet


Kommer nog aldrig förstå det här argumentet. Ser det användas hela tiden om FFXIII.
Jag är inte jätteförtjust i spelet, men det hade sina stunder, och striderna var bland de mest engagerande jag upplevt i ett JRPG.
Det, plus grafiken, plus Sazh plus några trevliga låtar på soundtracket gjorde att jag ändå tog mig genom hela spelet och några sidogrejer. Trots alla enorma brister.

Fast GOTY? Pls.

Hans Li Engnell 5 nov 2012q

Det spel jag spelat mest sedan Shenmue, möjligen Halo och vissa racingspel undantagna, är Alan Wake. Spelet har en fantastisk stämning som gör att jag ständigt vill återvända till Bright Falls. Min fru har vant sig. "Jaha, du spelar 'Alan' igen"...

beamie 5 nov 2012q

Finns nog inget år som jag spelat så mycket spel och så många spel som 2010. Jag blir halvt mörkrädd när jag tänker på hur många timmar jag la ner på Blur, BF:BC2, RDR, Just Cause 2 och CoD: Black Ops.

Allra bäst var

Oskar Skog:

Red Dead Redemption (Du röstade på detta alternativ)


EDIT: Väldigt dåligt spelår.

Joakim Kilman 5 nov 2012q

PC-Spelare:

Btw, alla som gillar äventyrsspel gör ett grovt misstag om de missar det här spelet, som knappt fått en röst än.


Tror det är en enda röst. Tydligen en färre än Hydro Thunder, till och med. Skandal™.

ZidaneIX 5 nov 2012q

Exorph:

Kommer nog aldrig förstå det här argumentet. Ser det användas hela tiden om FFXIII.


Auto Battle kanske?

Redfoxe 5 nov 2012q

PC-Spelare:

Ett fantastiskt äventyrspel med fantastisk musik. Kan vara med på top10 i genren för mig.


Är uppe på Greenlight på Steam. Hoppas verkligen det släpps där eller på GoG så jag kan prova.

Ser fler och fler toppspel för mig detta året.

SSFIV [love]
Fallout New vegas [love]
Pac-Man: Championship Edition DX
Super Mario Galaxy 2
Halo Reach
Bayonetta
Mega Man 10
Lunar: Silver Star Harmony
Shin Megami Tensei: Strange Journey
Sin and Punishment: Star Successor
Civilization V

VIlket år :D

Fastnade aldrig för Demons Souls. Var alldeles för svårt för mig.
Men fastnade för Dark Souls. Kanske ge Demons en chans till någon gång. [blush]

Diktatorn 5 nov 2012q

Ännu ett spelår med flera storfavoriter som Galaxy 2, Read dead och Super Meat Boy som är ett av de bästa spelen jag spelat men Deadly Premonition är ändå det absolut bästa spelet som någonsin gjorts i all sin trasighet. DP är helt fantastiskt då det lyckas få mig att helt strunta i att det speltekniska är rätt värdelöst och spelet ser ut som en PS2-titel.
Jag älskar Francis York Morgan, jag älskar Twin Peaks referenserna, jag älskar de vidrigt skumma dialogerna och jag älskar Deadly Premonition.[love]

Exorph 5 nov 2012q

ZidaneIX:

Auto Battle kanske?


De tidigare spelen är ju mer automatiska. Trycka attack genom varenda vanliga strid, FFX undantaget, där du ska använda rätt karaktär för att anfalla rätt fiendetyp. I FFXII kan man ju till och med släppakontrollen under de flesta strider.

I FFXIII var det sällan man kunde vinna ens de simplaste striderna utan att engagera sig över huvud taget. Man väljer inte kommandon, men att byta paradigm vid rätt tillfälle var oerhört viktigt.

iSiboy 5 nov 2012q

Oskar Skog:

Eller något helt annat... (Du röstade på detta alternativ)


Bayonetta inledde spelåret 2010 och stod o-överträffat året ut!

ZidaneIX 5 nov 2012q

Exorph:

I FFXIII var det sällan man kunde vinna ens de simplaste striderna utan att engagera sig över huvud taget.


4.30 i videon nedan:

Lord_ENERU 5 nov 2012q

ZidaneIX:

4.30 i videon nedan:


Jäklar vad du grinar om att FFXIII är "dåligt"[tired]

Exorph 5 nov 2012q

ZidaneIX:

4.30 i videon nedan:


Jaha? Bara för att någon på Youtube säger samma sak som dig gör det inte mer sant.
Det där kunde ju för tusan vara inputen från VILKET FF-spel som helst.[crazy]

Fäjgår 5 nov 2012q

Många bra spel det här året men för mig får det bli Alan Wake. Bland det bästa jag spelat.

Benny Holmström 5 nov 2012q

Jag tycker att XIII är det bästa FF-spelet.

COME AT ME BRO

Lizzie Birdsworth 6 nov 2012q

Pac Man Championship DX - det bästa spelet till den här generationens konsoler. Tack Oskar att du har med spelet på listan.
För övrigt ett riktigt bra spelår, men när Pac Man Championship Dx finns att välja blir det genast enklare.

sir_mack86 6 nov 2012q

Oskar Skog:

Super Mario Galaxy 2 (Du röstade på detta alternativ)


För att det helt enkelt är ett förbannat bra spel. Kanske ett av de bästa någonsin! Briljant!

Larssa 6 nov 2012q

Oskar Skog:

Eller något helt annat... (Du röstade på detta alternativ)


VVVVVV

Finns inget spel som kommer i närheten det året.

Exorph 6 nov 2012q

Acetylsalicyl:

Hmm, jag var väldigt besviken över musiken i FF 13. Det var ju typ mjuk-jpop med flämtande kvinnosång.


Mest halvdan musik, jo. Nyckelordet var "några".
Älskar stridsmusiken, och av någon anledning är jag fruktansvärt förtjust i den här fåniga låten:[bigsmile]

Kiriakis10 nov 2012q

ME2 yo

emanuel9111 nov 2012q

Antingen Bayonetta eller Enslaved, svårt val där. Andra bra spel Alan Wake, Vanquish, Shank och Mass Effect 2. Och andra bubblare Naruto Ultimate Ninja Storm 2, Dead Rising 2, Prince of Persia Forgotten Sands, Splinter Cell Conviction och VVVVV

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.