Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Doom fyller 20 år

Den 10 december 1993 släppte Id Software ett spel med namnet Doom.


Det var inte världens första fps, men man kan väldigt lätt argumentera för att genrens popularitet föddes med det här spelet.


När kom ni i kontakt med Doom för första gången?


Och vilka minnen har ni av den här spelserien?


Om man vill återuppleva Doom idag (eller om man aldrig prövat det) kan man, till exempel, köpa Doom Classic Complete på Steam för 15 euro.

Oskar Skog10 dec 2013Visningar: 1628 

Taggar: Doom, id Software, John Carmack, John Romero

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

KarlG10 dec 2013q

Det här borde firas med pompa och ståt!

Redfoxe10 dec 2013q

Faktum är att jag inte riktigt kört Doom förens 3:an kom.
Orkade inte så långt på det.

Men fått liite smak för äldre FPS och har dom äldre spelen på steam så kanske provar igen.

Är nog mer av en Quake person.

Kindo10 dec 2013q

Doom var alldeles för läskigt för mig, när det begav sig.

Franky10 dec 2013q

Spelade Doom redan när det var nytt, det var helt sanslöst på sin tid. Svårt att föreställa sig idag vilket enormt steg det var i både grafik och upplevelse.

Det Lilla Svinet10 dec 2013q

Doom skulle jag tro var ett av de första spelen jag spelade. Måste ha vart kring 96 senast. Kan hända att jag spelade det ännu tidigare, svårt att tänka mig så liten bara och sitta spela doom xD

lonian10 dec 2013q

Doom är nog det fps jag kört mest av i mitt liv och ledsnar aldrig. Kör det än idag ibland men med HDskins och 3d modeller. Quake är nästa favorit.

Spiritual_Chaos10 dec 2013q

Shareware-versionen kördes mycket, sedan fick det dela plats med shareware-versionen av Duke Nukem 3D!

Oceanen10 dec 2013q

Nu får Doom gå på systembolaget ! [cool] [cool] [cool]

Franky10 dec 2013q

Om man vill spela det idag rekommenderar jag att man tittar på Brutal Doom. Ökar svårighetsgraden och våldet rejält, vilket förvånansvärt nog får spelet att kännas riktigt fräsht :)

Augustus10 dec 2013q

Jag har Doom 3 BFG edition. Får hyllningsspela!

En kompis laddade ner ett demo på Doom på tidigt 90-tal. Logisk fortsättning på Wolfenstein men då kunde jag inte se hur klassiskt det skulle bli.

zippiz10 dec 2013q

Sådana här nyheter gör att jag känner mig j-vligt gammal... :(

Lindberg10 dec 2013q

Jag ska fira detta genom att se filmen. [sad]

Oregondanne10 dec 2013q

Tack för att du arkebuserade peka-och-klicka-genrens guldålder, jävla Doom!

Joakim Kilman10 dec 2013q

20 år... helt galet.

FoxDie10 dec 2013q

Första gången jag såg Doom i rörelse var på Z-tv och i deras tv-spelsprogram där man fick ringa in och försöka spela genom telefonen. Jag som satt hemma med mitt Super Nintendo vart riktigt imponerad av grafiken. Men vilket jäkla lagg det måste ha varit att spela genom telefonen haha.

eightynine10 dec 2013q

"Bara 20?" tänker jag då och längtar lite tills jag är 42, för då går det nog inte att skilja på spel och verklighet längre.

Hadjy10 dec 2013q

Min kompis hade toksparat (läs:plockat jordgubbar) för att kunna resa till Kalifornien och åka skateboard. Men den planerade resan fick ett abrupt slut när han upptäckte en 486 dx66 i den lokala datorbutiken. Med CD ROM!!! Jodå, håll i hatten.
En eftermiddag ringde han och sa; "Du måste komma hit. DU MÅSTE KOMMA HIT!!! Du kommer inte att tro dina ögon!!!"
"Jamen, vad gäller...."
KLICK!
Jag sprang hem till honom och satte mig framför skärmen. Allt blev svart. Vi vaknade upp nån gång mitt i natten då hans mamma kom ner i källaren och sa;" Pojkar. Ni vet om att det är skola imorrn va?"

BiLong10 dec 2013q

Spelade Doom på kompisens 386:a. Han hade bara 4 Mb hårddisk på datorn, så för att kunna installera det var vi tvungna att avinstallera Windows först. Känns länge sedan.

lorkan10 dec 2013q

Haha vi kallade en klasskamrat på fryshuset för doom för att han älskade dom och hade alla versioner av spelet samt köpte trean på release :p

Armored Core Raven10 dec 2013q

Doom sa inte grattis till mig på min 20-års dag så därför grattar inte jag Doom.

Biggs10 dec 2013q

Doom var det första PC-spelet jag spelade när jag var 8 år gammal, sen har jag gått tillbaka till det med jämna mellanrum.

Provade att göra lite kartor när man var 15-16 bara för att storebrorsan var så jävla bra på det men det gick inte att komma upp till hans kvalitet så det var bara att hålla sig till spelandet istället.

Kan varmt rekommendera att kolla in de kartor som Doom communityt skapat under dessa 20 år, väl värt din tid om du vill gå tillbaka till lite old school FPS men ha lite nya upplevelser utöver vanilla Doom.

GeckoYamori10 dec 2013q

Doom var ett kulturfenomen. Enligt en intervju med Gabe Newell så var Doom installerat på fler datorer än Windows. Jag kan tro på det.

Min första kontakt med spelet var nog på ett barnkalas på McDonalds i Stockholm (har de fortfarande såna?). Vi fick en tour runt i kontoret. Kikade in i någons rum med en jobbdator, och självklart var det Doom som var igång på den.

Och att spelet är 20 år men fortfarande har en ytterst aktiv mod community är ju en bedrift i sig som talar för dess tidlöshet. De flesta känner väl till Brutal Doom redan men det finns andra helt utflippade grejer som Aeons of Death (slumpar fram vapen och monster från tonvis av 90-tals FPS) eller Reelism (Survival med enarmad bandit som slumpar fram olika regler för varje runda)

Xasthur10 dec 2013q

Doom var faktiskt mitt allra första riktiga PC-spel. Jag må ha varit runt 9 år när det begav sig, och man kan väl i efterhand ifrågasätta föräldraansvaret, men det var väl lite av en annan tid. Strax efter kom Quake.

Min första introduktion till FPS som genre var när fritidsgården hade ett par gamla 386:or (eller var det 486:or?) med Wolfenstein installerat. Mind blown.

Apelsinsaft10 dec 2013q

Inget vapen i andra spel har samma sköna känsla som Dooms shotgun! Grattis på födelsedagen!

Spiritual_Chaos10 dec 2013q

Xasthur:

486


Haha, ja det var tider det. Doom. Duke Nukem 3D. Wolfenstein och Doom II.

Sedan Quake, Blood och sen Red Alert och Worms 2.

Xasthur10 dec 2013q

Spiritual_Chaos:

Blood


Haha. Vilka minnen. Kan nog fortfarande vara ett av de brutalaste spel jag spelat.

RetroFanatic11 dec 2013q

GeckoYamori:

Aeons of Death (slumpar fram vapen och monster från tonvis av 90-tals FPS) eller Reelism (Survival med enarmad bandit som slumpar fram olika regler för varje runda)


Det där lät intressant.

J-Gamer11 dec 2013q

En revolution, ett av tidernas största, mest banbrytande genombrott i spelhistorien. Alla vet inte hur pass speciellt Doom är, och hur mycket före sin tid det är, så jag hoppas fler tar upp spelet och skriver stora artiklar om det. För det förtjänar Doom, minst sagt.

Satanus_Saturnus13 dec 2013q

Finns original DOOM i originalförpackning att få tag på ens nuförtiden?
Har kollat på flera olika auktionsställen, bl.a. Ebay, men det närmsta jag kommer är Doom 2. Hade varit nice med det första Doom i samlingshyllan. :P

GeckoYamori13 dec 2013q

Doom 1 såldes faktiskt aldrig i affärer. Det gick bara att beställa per post, och jag har ingen aning om det skickades i en "ordentlig" spelförpackning. Ultimate Doom med fjärde episoden däremot går att få tag på. Och Final Doom som har både Ultimate Doom och Doom 2.

Satanus_Saturnus13 dec 2013q

GeckoYamori:

Doom 1 såldes faktiskt aldrig i affärer. Det gick bara att beställa per post, och jag har ingen aning om det skickades i en "ordentlig" spelförpackning. Ultimate Doom med fjärde episoden däremot går att få tag på. Och Final Doom som har både Ultimate Doom och Doom 2.


Aha, då får man alltså leta upp någon privatperson som kanske har ett ex över. :P Jag har för mig att det finns förpackning till Doom om man kollar på Mobygames men det är ju inte säkert det stämmer. Jag var alldeles för ung för att koll på om Doom fanns i förpackning tyvärr, vet bara att folk helt plötsligt från alla håll och kanter hade det på sin dator någon gång i mitten av 90-talet. Jag tyckte dock det var asballt som jätteliten grabb...Lite läskigt tyckte jag det var också. :P

Satanus_Saturnus14 dec 2013q

Tobias Söderlund:

Det verkar finnas åtskilliga boxade versioner av första Doom, mailorder eller ej.


Vet du vart man kan tänkas hitta ett sånt ex? Av Original Doom alltså.

Satanus_Saturnus11 jan 2014q

Tobias Söderlund:

Det verkar finnas åtskilliga boxade versioner av första Doom, mailorder eller ej.


Vet du vart man kan tänkas hitta ett sånt ex? Av Original Doom alltså.

Krysta11 jan 2014q

Kommer ihåg när man nötte det på kompisens 486:a :)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.