Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

PÄRLOR - Chibi-Robo

Pärlor är en serie här på Loading där vi tipsar om diverse spel som vi (eller några av oss, i alla fall) inte tycker att ni bör missa. Ni hittar den här serien i en egen forumkategori på Loading.


CHIBI-ROBO
(Gamecube)
Linus Lekander


Tjusningen med spel brukar ofta sägas bestå i verklighetsflykter, chansen att få resa till vilka andra världar som helst.


Så varför skulle man i så fall vilja ägna sig åt att städa i dem?


Det var troligen en fråga som många spelare ställde sig när Chibi-Robo kom, med tanke på hur sorgligt förbisett det blev. Det var, förstås, ett misstag. För spelet handlar inte bara om att städa. Det råkar bara vara det rent speltekniska sättet att samla poäng och pengar på, i syfte att utöka robotens batteritid och uppsättning av redskap för att gradvis kunna avtäcka alltmer av den ljuvligt bisarra världen innanför husets väggar. Det handlar också om att betrakta, lyssna till och medla mellan en familj i obalans.


Roboten anländer i form av en present på dottern Jennys åttaårsdag. Det är en sådan där gåva som uppenbart är mer ämnad för givaren själv: hennes pappa. Den här figuren är lat, prylgalen och slösaktig med familjens ekonomi, vilket gör att relationen mellan honom och hans (hemma)fru är en aning knackig. Som följd därav låter hon honom sova på soffan. Konstellationen utgör på många sätt schablonbilden av en amerikansk kärnfamilj, komplett med dess allra mest typiska bekymmer. Vad som däremot sticker ut redan från början är Jennys envisa insisterande på att låtsas vara en groda. Inte bara genom att klä sig i en grodkostym, utan också genom att ersätta hela sitt ordförråd med "ribbit". Det här tycker Jennys mamma är ett problem, som hon försöker råda bot på genom att ge henne en vanlig hatt istället för groddräkten på födelsedagen.


Det är den lilla hushållsroboten som ska visa sig vara den bättre presenten.


För alla inblandade.


Till en början har spelaren begränsat tillträde i huset där familjen Sanderson bor. Chibis batteritid är kort och kräver att man söker sig till ett eluttag för att ladda upp då och då. Detta stjäl tid från dagens (eller nattens, robotar sover aldrig) förlopp, vilket innebär att man bara hinner med ett begränsat antal göromål under de allra första omgångarna. Ju fler så kallade happy points man samlar desto mer förbättras robotens kapacitet och ju fler poänggenererande uppdrag öppnas upp, och så vidare och så vidare på ett nästan Pikmin-liknande manér. Målet som hägrar vid horisonten är, enligt den trogna följeslagaren Telly Vision, att nå fram till förstaplatsen på spelets fiktiva resultattavla och på så sätt avancera till Super-Chibi-Robo. Den egentliga drivkraften, däremot, är förstås att få se hur det går för såväl familjen som alla de andra karaktärerna man får stifta bekantskap med under spelets gång.


Chibi och Telly är nämligen inte de enda udda fåglarna som huserar inne hos Sandersons. Om nätterna, eller bara när människorna inte ser, vaknar framförallt de olika leksakerna till liv. Alla med olika önskemål om att bli hjälpta med stort och smått. Till de mest färgstarka personligheterna (inte bara utseendemässigt) hör krukväxten Funky Phil och superhjälten Drake Redcrest med sin totala avsaknad av självdistans. Det är stundtals lite Toy Story över alltsammans. 


Allt som allt är det skaparnas sinne för detaljer som ger det här spelet dess unika charm, inte minst vad gäller ljudbilden. Att skrubba fläckar från golvet med pappans tandborste genererar enstaka toner från en akustisk gitarr, tonerna från att strutta omkring på golvet gör att robotens fotsteg låter annorlunda jämfört med om man istället går på en matta och att klättra uppför ribbor och snören gör att ännu en annan liten trivsam melodi spelas upp. 


Det är, kort sagt, olikt det mesta annat du har spelat.


Framförallt är det en tapper balansgång mellan fullkomligt absurda och på riktigt rörande inslag, mellan pirater i källaren och ett barn som bara vill bli sett, mellan ufolandningar och den tunga symboliken i en låst dörr med en förälder bakom. 


Och inte minst: mellan att städa och att faktiskt ha roligt.

Oskar Skog 2 mar 2014Visningar: 2216 

Taggar: Chibi-Robo, städa, robotar, GameCube

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Mr Orange 2 mar 2014q

Liebe:

För den intresserade kan jag tipsa om att spelet finns att köpa på Game i Farsta för en femhundring


Värt varenda krona. Dom har verkligen lyckats med upptäckarglädjen i spelet. Synd att tvåan inte översattes

Linus Lekander 2 mar 2014q

Mr Orange:

Synd att tvåan inte översattes


Jodå, Park Patrol släpptes både i USA och Australien. Trean blev däremot fast i Japan.

Cress 2 mar 2014q

Älskar det spelet!
Har fortfarande kvar det :D

Redfoxe 2 mar 2014q

Försöker hitta det till min kubsamling.

Får se ifall det poppar upp till lagom pris någon dag

Hack 2 mar 2014q

Ett av mina favoritspel till GC, har sällan haft så svårt för att sluta städa och istället gå och lägga mig.

Mr Orange 2 mar 2014q

Linus Lekander:

Jodå, Park Patrol släpptes både i USA och Australien. Trean blev däremot fast i Japan.


Precis. Jag menade trean.

Linus Lekander 2 mar 2014q

Mr Orange:

Precis. Jag menade trean.


Ah!

Ja det är verkligen synd och skam. Det ska ju dessutom utspela sig hos Jenny som vuxen vad jag har förstått det som. Det är jag säker på att jag hade gillat.

Vi får åtminstone hoppas att fyran letar sig hit på eShop någon gång:

lonian 2 mar 2014q

Verkar vara en riktig guldklimp till spel.
Hoppas Nintendo släpper en HD remake en vacker dag.

Cleefuzz 3 mar 2014q

Ja, det känns lite tråkigt att Chibi-Robo får så lite kärlek av Nintendo i Europa med tanke på att bara första spelet lanserades här. Jag har inte spelat så mycket av GC-spelet men spelade igenom hela Park Patrol för inte så längesedan och trots att en del av spelet kändes ganska repetetivt så var det ändå roligt rakt igenom (lite känslan av att smälla bubbelplast när man skulle vattna och göra parken grön). Jag hoppas att få se mer av Chibi-Robo framöver, om det så rör sig om en remake eller att Photo Finder lyckas ta sig hit.

Mr Orange 3 mar 2014q

Linus Lekander:

Det ska ju dessutom utspela sig hos Jenny som vuxen vad jag har förstått det som. Det är jag säker på att jag hade gillat.


Ja det stämmer. Jag vet att jag också skulle gillat det

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.