Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

PÄRLOR - Decap Attack

Pärlor är en serie här på Loading där vi tipsar om diverse spel som vi (eller några av oss, i alla fall) inte tycker att ni bör missa. Ni hittar den här serien i en egen forumkategori på Loading.


DECAP ATTACK
(Mega Drive)
Linus Lekander


De västliga längdgraderna har ett envist rykte om sig att föredra lite häftigare grejer i spelväg. Så kom det sig att det här spelet, när licensen för Magical Hat Flying Turbo Adventure bara omfattade Japan, vid omdesignen försågs med några av de häftigaste sakerna man kunde tänka sig på 90-talet: Frankenstein och hans monster, en mumie, kranier, andra skelettdelar, hjärtan (av det mer realistiska slaget), spöken och ett laboratorium med suspekta kemikalier.


Resultatet är egentligen inte särskilt smakfullt någonstans, men det har en personlighet som alltid har fascinerat mig. 


Spelet frontas av mumien Chuck D. Head (vi ska återkomma till det) som har väckts till liv av en professor för att sätta stopp för Max D. Cap och hans underjordiska armé. Chuck saknar inledningsvis ett egentligt huvud men har ändå ett par ögon på bröstet som han kan skjuta iväg en bit framför kroppen. Här och var, i några gamla statyer som är där för att förstöras, kan han däremot hitta ett till synes ägarlöst kranium att sätta mellan axlarna. Man får ju inte vara kräsen. Det här dödskallehuvudet använder han sedan för att skjuta iväg som en projektil med betydligt längre räckvidd än ögonmusklerna.


Den betitlade halshuggningsattacken.


Ja, spelet är fullt av dåliga ordvitsar eller egentligen bara annorlunda stavade ord. Det gäller inte bara för karaktärernas namn. Var och en av spelets världar är uppkallade efter en del av kroppen, som El Beau Island och Abdomainland. Det går helt enkelt inte att ta på allvar. Åtminstone inte som något annat än det stabila plattformsspel det i grunden trots allt är.


Anledningen till detta ryms i dess säregna personlighet, välkonstruerade banor, möjligheten att steppa i luften för att falla långsamt, bossar med ett allt som oftast underhållande attackmönster att inrätta sig efter och ett lagom påtvingat samlarsystem på banorna i övrigt.


Lite varstans, i tidigare nämnda statyer, finns flaskor med trolldrycker gömda som har olika effekt beroende på färgen på innehållet. Något som inte minst kommer väl till pass vid mötet med bossarna. Dessutom finns det ett nyckelföremål gömt någonstans på den avslutande banan i varje värld. Ett föremål som spelaren måste hitta för att kunna fortsätta bortom bosstriden, oavhängigt om man redan har gått segrande ur denna. I så fall är det bara att backa bandet och leta vidare.


När jag spelar Decap Attack idag, på Xbox 360 och Sega Mega Drive Ultimate Collection, är det inte längre samma spel som möter mig som när det begav sig. Det har inte bara med nostalgi att göra: den skorrande basen och de svajiga tonerna i spelets soundtrack gör sig helt enkelt som bäst i sävliga 50hz. Spelets utformning i övrigt tog inte heller någon direkt skada av den ökänt långsammare, europeiska hastigheten från förr. Det förväntas i regel inga snabba reflexer av spelaren. Inte heller någon vidare problemlösning. Bara sidoscrollande utforskning i en smått absurd, skräcktematiserad miljö. 


Oavsett utgåva är det här ett ganska speciellt stycke plattformshistoria som fortfarande är värt att ta sig an i modern tid. Det är än idag lika fulsnyggt, ocoolt, underhållande och på många sätt och vis talande för vad som gjorde den svarta 16 bitars-lådan så minnesvärd.


Decap Attack finns tillgängligt digitalt via Steam, Sega's egen hemsida och diverse andra nätbutiker 

Oskar Skog25 maj 2014Visningar: 1561 

Taggar: Decap Attack, Sega, Megadrive

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Klaatu25 maj 2014q

Trevligt spel. Låt oss inte glömma bort Psycho Fox till Master System vilket Decap Attack är kraftigt inspirerat av.

Redfoxe25 maj 2014q

Samma utvecklare om jag inte minns fel ;)

J-Gamer25 maj 2014q

Tack! Så himla mycket!! För att ni skriver om ett av dem absolut allra bästa 16 bit-spelen som inte fått de' rampljuset/uppmärksamheten det förtjänar! [love][love][love]

Bleatlessness25 maj 2014q

Magical Hat Flying Turbo Adventure ser ju sjukt mysigt ut. Måste nog ge det en chans.

Mer Sega, tack. [love]

Alianger25 maj 2014q

Lät mer som ett kul b-spel du kom att tänka på än något måste till konsolen. Och då jag spelat det så vet jag att det är det förra, även om musiken är värd att kolla upp om en gillar chip tunes. Trevlig läsning hur som!

Tror du menade längdgrader för övrigt.

Linus Lekander26 maj 2014q

Alianger:

Tror du menade längdgrader för övrigt.


Så var det ja :)

Tack alla som kommenterar, det är alltid kul att höra vad andra tycker om spelet man har valt att lyfta fram.

KennyMan66626 maj 2014q

Fan, jag trodde jag var den enda som mindes det här spelet.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.