Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Linus Lekander recenserar Bayonetta 2

BAYONETTA 2
(Wii U)
Linus Lekander


Nakenhet i konst har så gott som alltid varit ämnad för den manliga blicken.


Det var lika sant när atletiska män skulpterades i marmor under antiken som nu när Bayonetta 2 inleds med en kamerasvepning över två kvinnoskrev.


Det finns en ganska enkel historisk förklaring till detta. Synen på kvinnan som kön har varierat rikligt över tid, alltifrån ingen man till ofullbordad man till inverterad man till något helt annat men likafullt underordnat mannen. Gemensamt för samtliga av dessa perspektiv är att hon genom människans historia har befunnit sig i en ständig särställning. Och historiens kanske grymmaste uttryck för detta är den systematiska förföljelsen av kvinnor som har kallats för häxjakterna.


Vad som gör Bayonetta till en i grunden intressant karaktär är att hon är ett uttryck för båda de här sakerna. Det underordnade sexobjektet, utformat med intentionen att behaga personer av manskön på andra sidan skärmen (jag ska återkomma till det). Därtill en explosiv sinnebild för det som kvinnor brändes på bål för runtom i Europa under medeltiden: trollkunnig, förförisk och i direktförbund med djävulen (eller åtminstone med en och annan demon).


Och nog är Bayonetta trollkunnig alltid. Inte minst visar Platinum Games än en gång prov på att de faktiskt är det. Upplevelsen av att spela Bayonetta är att befinna sig under en förbannelse av perfekt avvägda spelmoment levererade i en stadig ström av kaotiska intryck som du hela tiden besitter en oklanderlig kontroll över.


Det var lika sant 2010 som nu när jag spelar uppföljaren.


I denna andra del har Bayonetta vissa problem med att kontrollera de demoner som hon åkallar i strid. Detta leder till att hennes kumpan förolyckas och behöver återupplivas innan personen går förlorad i infernot för alltid. Bayonetta vet vad som behöver göras och slår följe med Loki (Loke) mot platser som även de har fått namn efter asaförlagor.


Jag vet.


Ingen spelar Bayonetta för manusets skull.


Vad som istället brukar framhållas som en desto större kvalité hos originalet är dess välavvägda svårighetsgrad, något som tråkigt nog inte når riktigt samma höjder i uppföljaren. För att veta var spelets medelnivå ligger har jag för vana att spela igenom mina recensionsuppdrag på normalläget, eller ”2nd Climax” som det kallas här. Utmaningen där blir aldrig lika stor som i föregångaren. Betydligt svårare är det att säga om det beror på min vana av det första spelet eller om tvåan helt enkelt är mer förlåtande till sin natur. Spelet är också frikostigt med så kallade ”Muspelheims”, alltså uppdragsstationer där du inte bara kan erhålla belöningar (mest hälsouppgraderingar) utan där det också blir betydligt mer motiverande att öva på slagkombinationer än under laddskärmarna.


Utöver det är det inte mycket som har hänt mellan de båda installationerna i vad vi nu får betrakta som en serie istället för en unik skapelse. Lönlösa pekskärmsfunktioner. Fler specialattacker. Eller: fler ursäkter för att visa Bayonetta utan kläder (eftersom de försvinner när hon utför dessa).


Att spelet är fullkomligt överladdat av intryck kommer förmodligen inte som en överraskning varken för någon som har spelat föregångaren eller tittat på trailers. I det stora hela är det här en bra sak. Att världar rämnar och fordon kraschar under tiden som du försöker hålla ordning på alla motståndare runtomkring dig ger en närmast hypnotisk upplevelse av flyt och kontroll under fullständigt kaos. Men det innebär också att Platinum Games fortfarande inte har sparat på krutet när det gäller fixeringen vid den kvinnliga kroppen.


Och det här är ett problem.


Ambitionen att överdriva särdrag för att föra fram en poäng är ett vanskligt företag, särskilt när det kommer till sexualisering. Det är ingen tillfällighet att meningarna bland spelare går isär om huruvida Bayonetta ska ses som parodiskt på den här punkten eller inte. När extremen som presenteras inte skiljer sig tillräckligt mycket från det vi är vana vid och när utvecklaren inte anstränger sig för att göra något mer av sin eventuella poäng är den dessvärre oftast dömd att gå förlorad.


Det är lika sant för Platinum Games som det är för Grasshopper Manufacture.


Problemet består egentligen inte så mycket i Bayonettas framtoning som sådan, utan främst i de extremt närgångna kameravinklarna som hela tiden sätter hennes intima delar i fokus. Inom fiktionens ramar och i relationen till männen däri är Bayonetta en ovanligt självrådig kvinnlig karaktär, ett subjekt som mycket väl hade kunnat leka med sin samtidiga attraktionskraft och ouppnåelighet på ett betydligt mer uppfriskande sätt.


Men nämnda kameravinklar – de som säger ”Det här gillar du va?” och på så sätt alienerar alla de som inte gör det – är vad som bryter den fjärde väggen mellan spelaren och fiktionen och påminner om att det existerar ett förhållande däremellan också. Ett förhållande där kvinnan ständigt blir mer objektifierad än mannen. Ett förhållande där vi för all del kan få spela som kvinnliga protagonister ibland, så länge de bara har tillräckligt med behag att visa upp för oss.


Det har varit lika sant sedan lanseringen av det första Tomb Raider och fram till idag.


Men det är trots allt något som är på väg att förändras. Och hur befängt det än kan låta tror jag att Bayonetta kan bidra till den utvecklingen på ett sätt som till exempel Dead or Alive eller Onechanbara aldrig kan göra. Där sistnämnda spelserier snarare hänfaller åt objektifiering i en extrem utsträckning tycks Bayonetta istället vara extremt sexualiserande i syfte att framkalla reaktioner hos spelaren. Även om skillnaden däremellan är sällsynt hårfin och även om den knappast behärskas fullt ut tror jag att vi åtminstone kan enas om en sak: Platinum Games är en provokativ kraft som faktiskt får oss att tänka till.


Bara det gör Bayonetta 2 till en lika spelvärd titel som föregångaren i min bok.


Det är lika sant för det här spelet som för mycket annat i studions katalog.


JA | NEJ
VARFÖR: Några timmars utmattande stimuli som dessutom tvingar oss att reflektera över normer.
PLUS: Fortfarande ett svåröverträffat hantverk som actionspel betraktat.
MINUS: Bayonettas förföriska framtoning blir alltför ofta misslyckat sexistisk.

Relaterade bilder

Oskar Skog13 okt 2014Visningar: 3884 

Taggar: Bayonetta 2, wii u, Nintendo, Platinum Games

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

chips13 okt 2014q

Denna recension säger mycket om hur jag själv tror jag kommer uppleva spelet. Jag har inte spelat någon del i serien men vill snart testa på det och se hur jag själv kommer uppleva Bayonetta (karaktären alltså).

Mycket bra skrivet! Du väcker ett intresse i mig snarare än att du släcker det.

För er som kommer kommentera recensionen härefter: Jag kommer hålla extra koll på tråden. Så i förebyggande syfte:

Ta det lugnt.

Emma Kujansuu13 okt 2014q

Som sagt, fantastiskt bra Linus.

Kntheking13 okt 2014q

Hur är det som spel då? Gameplay? Nä visst fan, detta är ju Loading, där alla recensenter verkar ha fått en speciell koden att följa för att bli godkända. Misstolka mig inte det är bra med så mycket jämnsstäldhet som möjligt men det blir ganska tröttsamt i längden när varenda text med kvinnliga karaktärer handlar om samma sak och det alltid blir samma krig i kommentatorsfältet.

Tycker jag iallafall.

Oskar Skog13 okt 2014q

Kntheking:

Hur är det som spel då? Gameplay? Nä visst fan, detta är ju Loading


Det är ju inte så att texten är tom på information om själva spelet.

Som:

Oskar Skog:

Upplevelsen av att spela Bayonetta är att befinna sig under en förbannelse av perfekt avvägda spelmoment levererade i en stadig ström av kaotiska intryck som du hela tiden besitter en oklanderlig kontroll över.


Oskar Skog:

Det var lika sant 2010 som nu när jag spelar uppföljaren.


Oskar Skog:

Vad som istället brukar framhållas som en desto större kvalité hos originalet är dess välavvägda svårighetsgrad, något som tråkigt nog inte når riktigt samma höjder i uppföljaren.


Oskar Skog:

Spelet är också frikostigt med så kallade ”Muspelheims”, alltså uppdragsstationer där du inte bara kan erhålla belöningar (mest hälsouppgraderingar) utan där det också blir betydligt mer motiverande att öva på slagkombinationer än under laddskärmarna.


Oskar Skog:

Utöver det är det inte mycket som har hänt mellan de båda installationerna i vad vi nu får betrakta som en serie istället för en unik skapelse. Lönlösa pekskärmsfunktioner. Fler specialattacker.


Oskar Skog:

Att världar rämnar och fordon kraschar under tiden som du försöker hålla ordning på alla motståndare runtomkring dig ger en närmast hypnotisk upplevelse av flyt och kontroll under fullständigt kaos


Oskar Skog:

Bayonetta 2 till en lika spelvärd titel som föregångaren i min bok.


Oskar Skog:

Fortfarande ett svåröverträffat hantverk som actionspel betraktat.

parantes13 okt 2014q

Kntheking:

men det blir ganska tröttsamt i längden när varenda text med kvinnliga karaktärer handlar om samma sak och det alltid blir samma krig i kommentatorsfältet.


Ska vi gøra en undersøkning?

Vi letar upp dom senaste 50 recensionerna och ser hur många av dom som verkligen handlar om detta?

Før det kan ju vara så att dom recensionerna som faktiskt handlar om det ær spel dær recensenten tycker det ær ett problem?

Sedan; Absolut - man kan gøra en text dær fokuset læggs mer på beskrivning/kritk/berøm kring Gameplay (Det saknar jag lite hær också) och det ær nog den vinkeln jag skulle førsøka ta snarare æn att enbart skriva ett førsøk till en mix av debattartikel/recension.

Så den kritiken kan jag tycka ær befogad. Absolut.

Sedan måste man ju samtidigt lyfta fram problemet nær "chansen" ges. Som i detta fallet då.

Woosley13 okt 2014q

Snart är det dags att sätta tänderna i detta! Eller ja, efter jag spelat igenom ettan då, som jag inte har spelat än. :)

Gah jag har för många spel att spela just nu!

Kntheking13 okt 2014q

Jag som själv knappt spelat Bayonetta blev inte mycket klokare kring huruvida detta är ett bra spel eller ej, upplever det som att det överskuggas av allt det andra och ändå ges spelet ett ja på slutet trots att texten består av så mycket negativ energi. Det går inte ihop för mig. Samtidigt har jag aldrig samma problem med spel som gör såhär och tar det inte som personangrepp mot kvinnan som kön utan ser oftast förbi det och fokuserar på spelet.

Det gör mig säkert till mansgris enligt många men faktum är att jag har stor respekt för kvinnor i allmänhet och inte påverkas om det är konstiga kameravinklar i ett spel. Det är som i stort sett varenda stor filmproduktion ute i Hollywood och det är väl en debatt i sig.

Jag tycker bara det är tråkigt att gå in och läsa om intressanta spel sen bara få den debatten slängd i ansiktet om man gräver djupare, men det kanske bara är jag.

Kntheking13 okt 2014q

Funkar spelet med Procontrollen? Borde eliminera det du säger om pekskärmen isåfall

Martin Barreby13 okt 2014q

Låter bra! Mer av samma är lite av vad jag hoppades på till uppföljaren.

Linneas recension var fantastisk i det att den skapade den här debatten, och jag tycker du bygger vidare på den väldigt bra här!

Gillade demot och kommer nog skaffa den fysiska utgåvan med båda spelen, om inte på releasen, så ganska snart! :)

Skinny13 okt 2014q

Hur är Bild uppdateringen? Har läst oroande saker om den. Och är det sant att spelet inte har någon AA?

Simon B13 okt 2014q

Skinny:

Hur är Bild uppdateringen?


I demot flöt det på hur smidigt som helst när man spelade. Dock noterade jag att inte mellansekvenserna flöt riktigt lika bra. Men som helhet mer än godkänt.

chips13 okt 2014q

Kntheking:

ag som själv knappt spelat Bayonetta blev inte mycket klokare kring huruvida detta är ett bra spel eller ej,


Jag känner tvärtom. Mina upplevelser med Bayonetta kan summeras i det jag sett i trailers. Jag kände att denna recension gav mig mycket kött på benen i hur jag kommer tycka om spelet.

Dr Guildo13 okt 2014q

Ser på metacritic.com att Bayonetta har fått riktigt höga betyg.
Sjukt nice. Är enormt peppad på det här spelet!

Det Lilla Svinet13 okt 2014q

Får ta och hålla med Kntheking. Tyckte det den var bättre skriven än den senaste bayonetta recensionen. Men jag får ingen som helst bild över hur spelet fungerar och om det är bra eller dåligt. Vilken genre är det? (nu vet jag det, men om jag inte skulle ha följt spelet skulle jag inte ha en aning efter ha läst recensionen) Vilket i mitt tycke är vääääldigt dåligt för en recension.

Tycker dessa saker borde tas upp mer i andra former av texter, inte i recensioner. Vilket även blir mer intressant, då det inte endast behöver handla om kvinnosynen i ett spel. I recensioner borde man bara inflika på att kvinnosynen är dålig och ge en snabb förklaring varför. Men anledningen till att man (jag) läser en recension är ju för att veta om det finns något värde i spelet, skapa intresse hos läsaren eller avråda spelaren ifrån att köpa det. Av att läsa den här texten känns det snarare som det andra, att avråda.

vierinr3213 okt 2014q

Asså herregud så dåliga recensioner, loadings recensioner är nog de sämsta jag har läst.
Vet inte om det är skillnad på level tidningarna.
90% av texten är inte viktig

Sen när ni skriver om kvinnor syn hit o dit, asså det är ni som skapar problem som inte finns. Ni skapar skillnader ju mer ni pratar om det.
Detta är ett spel och jag tror många tjejer tycker Bayonetta är en väldigt cool och stark karaktär.

Foxxy13 okt 2014q

Bra att ni bytte recensent som gillar denna typen av spel.
Som att sätta någon som älskar Halo på ett Super Mario-spel.

Redfoxe13 okt 2014q

Har fått väldigt höga betyg.
Gamespot gav det en 10:a [chocked] Dom mest kinkiga i betyg väg.

Kommer köpas, definitivt. :D

Oskar Skog13 okt 2014q

Foxxy:

Bra att ni bytte recensent


Uppdragen på recensionerna av spelen delades faktiskt ut samtidigt.

Speltummar13 okt 2014q

Fantastiskt recension!

Det Lilla Svinet:

Vilket i mitt tycke är vääääldigt dåligt för en recension.


Saxar en grej från Wiki åt dig - "En recension är en redogörelse för till exempel intrycken från en kulturprodukt"

Med andra ord, en recension är nödvändigtvis inte massiv konsumentupplysning. Alla recenserar på sitt vis och bara för att denna recensionen inte berättar för dig att du kan använda pro controller, eller hur många Fps spelet rullar i så det inte en sämre recension för det.

Dr Guildo13 okt 2014q

Varför i HELA friden finns det ingen officiel Bayonetta 2-tråd?! [mad]

Får nog se till att skapa en sån ikväll om ingen annan hinner före.

Tenkai Star13 okt 2014q

Om jag någonsin skaffar Wii U så blir det lätt Bayonetta 2. Även om det bara är mer av samma som ettan så är det ju mer av något sjukt kul.

ZidaneIX13 okt 2014q

Kntheking:

Hur är det som spel då? Gameplay?


Kntheking:

Tycker jag iallafall.


Håller mig dig Kntheking.
Det här blir väl som att svära i kyrkan, men jag gick in på Gamereactor som också publicerade en recension av Bayonetta 2 idag och jämförde.
Jag tycker den texten säger så mycket mer om hur spelet är rent spelmässigt. Recensenten tar upp sexismen men den hamnar inte i så stort fokus som i denna recension:
"Och den uppenbart sexualiserade presentationen av samtliga av spelets kvinnliga karaktärer, inte minst Bayonetta själv, kommer sticka i ögonen på många. Kameran smeker hennes privata delar så fort den får chansen och alla hennes rörelser är utmanande animerade."

http://www.gamereactor.se/recensioner/192734/Bayonetta+2/?si...

Lummeldolf13 okt 2014q

Speltummar:

Saxar en grej från Wiki åt dig - "En recension är en redogörelse för till exempel intrycken från en kulturprodukt


....... Du ska inte använda Wiki som källa om du ska understryka något. .. Använd Nationalencyklopedin.

Recension (lat. rece´nsio 'mönstring', av rece´nseo 'pröva', 'mönstra'), traditionell form av presentation och bedömning i massmedier, framför allt i tidningar och tidskrifter, till en början av böcker, teaterföreställningar, konstutställningar och musikevenemang, senare även av filmer, grammofonskivor samt radio- och TV-program. Jfr kritik och kulturjournalistik.

• yrkesmässig granskning och bedömning av bok, film eller annan (kulturell) företeelse vanl. i (dags)tidning; normalt med anspråk på att vara en vägledning för publiken

Exorph13 okt 2014q

Har lite svårt att förstå hur människor på Loading inte vet eller är kapabla att ta reda på vilken genre Bayonetta tillhör. [confused]

Speltummar13 okt 2014q

Lummeldolf:

Du ska inte använda Wiki som källa om du ska understryka något. .. Använd Nationalencyklopedin.


helt sant, snabbt om dumt av mig.

Lummeldolf:

normalt med anspråk på att vara en vägledning för publiken


Ja, vägledning. Hur en väldigt att vägleda är upp till recensenten, det var mest det jag ville poängtera. Att påstå att denna recensionen är 'dålig' ju fel, då den gör vad den ska, men kanske inte på allas vis. På samma sätt orkar jag sällan med GR/IGN-sättet att recensera där de ytterst sällan går in i privata känslor, tankar och reaktioner runt vad de har spelat. :>

parantes13 okt 2014q

vierinr32:

Asså herregud så dåliga recensioner, loadings recensioner är nog de sämsta jag har läst.


Tur før dig att det finns massa andra platser att læsa recensioner på då.

vierinr32:

Sen när ni skriver om kvinnor syn hit o dit, asså det är ni som skapar problem som inte finns.


Menar du allvar? Att man missar att inse sådana saker ær ju att bevis på att denna debatten behøvs - om och om och om igen.

Redfoxe13 okt 2014q

Om ni nu är så trötta på Loadings recensioner. Varför går ni bara inte till då gamereactor, ign, gamespot etc och läser deras?.

Kntheking13 okt 2014q

Redfoxe:

Om ni nu är så trötta på Loadings recensioner


För mig är det för att jag växte upp med Super Power/Play och sen Reset/Level och alltid känt som att man växte upp med Bjarneby, Sjöström, Grigorov and so on och därför följt sidan. Det enda som sviktar är väl egentligen recensionerna ibland enligt mig, alldeles för lite fokus på spelen i sig många gånger.

Minns t ex hur Tobias hyllade första Bayonetta extremt mycket när det kom och det enda jag minns de sa om sexismen då var att det var vulgärt men med glimten i ögat och det räckte liksom så, spelet lades i fokus, resten hör hemma på Aftonbladet eller DN enligt mig, inte på ett forum för gamers. Men kan förstå att de vill bredda sig och kanske har större publik här nu mot förr i tiden också.

chips13 okt 2014q

Kntheking:

resten hör hemma på Aftonbladet eller DN enligt mig, inte på ett forum för gamers


Varför hör det inte hemma på ett forum för gamers? [confused]

Lummeldolf13 okt 2014q

Exorph:

Har lite svårt att förstå hur människor på Loading inte vet eller är kapabla att ta reda på vilken genre Bayonetta tillhör. [confused]


Kapabla är nog de flesta. Men det känns ju som information som borde finnas med i en recension.

Redfoxe:

Om ni nu är så trötta på Loadings recensioner. Varför går ni bara inte till då gamereactor, ign, gamespot etc och läser deras?.


Det är väl rätt naturligt att man vill läsa recensionerna på det forumet som man hänger på. Men man bör ju alltid, i mitt tycke, kolla på flera recensioner innan köp, då får men en lite bredare bild av vad man har att förvänta sig.

Kntheking13 okt 2014q

chips:

Varför hör det inte hemma på ett forum för gamers?


Vad jag menar är att mer insatta kanske bryr sig mer om spelen i sig och vill veta mer om spelsystem, gameplay, soundtrack, allt som hör spelen till istället för att det helt tas över av ytliga diskussioner! När man på förhand vet att "oj detta spelet har fokus på lite vulgära saker nu vet jag vad denna texten kommer handla om" sen går in och ser att det är just så, är lite tråkigt, allt jag säger.

parantes13 okt 2014q

mh 76:

Men jag börjar faktiskt bli trött på att var och varannan recension, blogg, fourmtråd och artikel handlar om genus.


Ja, drar man sådana starka øverdrifter ær det klart man blir trøtt på det. Før det ær just vad ditt påstående ær; En øverdrift.

chips13 okt 2014q

Kntheking:

vill veta mer om spelsystem, gameplay, soundtrack, allt som hör spelen till istället för att det helt tas över av ytliga diskussioner!


Fast är det inte de punkterna som är just det ytligaste i ett spel? Det är ju de punkter som alla spel har gemensamt i att de finns överallt. Även de punkter som oftast kan förklaras med en bild eller ett kort videoklipp.

Det är ju snarare en fördjupning i spelet som Linus ger oss.

Lummeldolf:

Men det känns ju som information som borde finnas med i en recension.


I ett forum som detta så känns det inte behovet av det så stort. Dels eftersom vi redan har en kunskap om vad det är för spel. Speciellt när det gäller serier. Det är ju oftast i mindre enskilda spel som denna informationen blir mer relevant. Sen så har vi ju själva turen att ett forum är mer dynamiskt och att recensenten alltid finns nära till hands. Så istället för att klaga på att någon enskild punkt inte finns med så kan man ju ställa en fråga och skapa en diskussion.

Att bara lägga händerna i kors och säga "Detta är inte bra" blir ju kontraproduktivt i detta läge.

Lummeldolf13 okt 2014q

randomsomfan:

Jag tycker att en recension ska skapa en uppfattning om hur en annan person upplever spelet. Inte en specifikation för vad spelet är.


Så du tycker inte att det är viktigt för läsaren att veta om det är ett FPS, strategispel, rpg eller ett actionspel? Är det enda som är viktigt recencentens upplevelser?

caracarn13 okt 2014q

Bra mycket bättre recension än den för Bayonetta, men jag håller med flertalet här om att det är alldeles för stor fokus på sexism och genusdebatt, det räcker med en rad eller två om det medan man fokuserar texten på hur spelet är att spela och om det är bra eller inte (det viktiga).

Lummeldolf13 okt 2014q

chips:

I ett forum som detta så känns det inte behovet av det så stort. Dels eftersom vi redan har en kunskap om vad det är för spel.


Du kan inte ta förgivet att alla är lika pålästa som dig. Bara för att man är på ett forum, så vet man (jag) inte vilken genre alla spel ingår i eller vad man ska göra i dem.

Lummeldolf13 okt 2014q

randomsomfan:

Nej. Det känns ganska tydligt långt i förväg vilket genre spelet tillhör


Alla tycker så klart olika, men för mig så är detta grundläggande. Jag vet inte hur jag ska tolka recensentens upplevelse om jag inte vet vilken genre spelet igår i eller vad man ska göra i spelet. Känns inte rätt att behöva googla fram denna informationen.

chips13 okt 2014q

Lummeldolf:

Du kan inte ta förgivet att alla är lika pålästa som dig.


Ett forum som detta så tar jag förgivet att alla känner till de större serierna som existerar idag. Därav så skrev jag att det blir ett större behov av att skriva ut genren när det gäller nya IP.

Men även att vi är på internet är även relevant för gameplay-klipp ligger bara några klick bort. Sen så har ju recensioner bilder till sig som även förklarar en hel del.

Kntheking13 okt 2014q

chips:

Det är ju snarare en fördjupning i spelet som Linus ger oss.


Inte direkt. Det är absolut inget djup i texten kring själva spelet. Hur stora och mäktiga och överdrivna bossar det är, hur kaotiskt allt kanske är, hur hela ljudbilden är, det är sånt som jag vill veta även om det är i textform. Man kan snarare säga att texten är ett försök att få folk att inte bli sugna vidare på spelet utan helt avslagna med en lång tablå kring sexism och kameravinklar, fullständigt ointressant i min mening.

Redfoxe13 okt 2014q

Menar inte att ni ska lämna forumet
Bara läsa en annan sidas recensioner ifall ni nu inte tycker dom är bra.


Jag kan också tycka det blir för mycket genus ibland.

Albin Mobäck13 okt 2014q

Förstår inte varför folk känner att de måste klaga på recensionen, förstår inte varför folk känner att de måste försvara den. Samma visa varje gång och vi har väl fastställt att folk vill ha ut olika saker av recensioner vid det här laget. Loading har väl ganska tydligt haft en linje senaste åren som de inte kommer vika från.

Kan heller inte förstå varför jag inte är hypad över Bayonetta. Vet ju att det skulle passa mig.

Lummeldolf13 okt 2014q

Pixelhets:

Kan man gå in på Loading.se för att hitta recensioner kan man gå in på andra sidor eller uppslagsverk och titta upp sån grundläggande information också.


Det ska dock inte behövas.

Lummeldolf13 okt 2014q

Pixelhets:

Därför att? Därför att du säger att det inte ska det?


Nej för att det är en grundläggande information. Vet du inte vad det är för ett spel som recenseras och recensenten inte talar så går ju mycket av texten förlorad. Att inleda recensionen med en lite fakta ruta som gör att läsaren som inte är bekant med spelet inte behöver lämna forumet för att få ta del denna information hade varit bra.

Det Lilla Svinet13 okt 2014q

Men herregud. Det handlar inte om att vi är inkapabla till att hämta information om spelet. Det var bara ett grovt exempel på vad recensionen misslyckas något oerhört med.
Varför försvara ett så tydligt fel?
Det känns som att det försvaras endast för recensionen tar upp något som anses vara "bra", "rätt" eller "politiskt korrekt".
Jag tycker att det är en viktig diskussion, men det gäller också att veta vart och när man tar fram debatten tycker jag. Jag tycker även att recensenten har all rätt i världen att ta upp frågan i en recension, men de går till sådan överdrift för tillfället.

Om det ska ta sån här pass stor plats, ta det i din blogg, debattinlägg, eller liknande.

Redfoxe:

Bara läsa en annan sidas recensioner ifall ni nu inte tycker dom är bra.


Jo, det är ju absolut ett alternativ, vilket jag även gjort.
Vill bara kritisera, för att jag trivs här på loading. Det är här jag vill finna informationen jag behöver. Recensionerna tidigare har haft en betydligt högre standard innan det senaste året i mitt tycke. Vilket antagligen är anledningen jag reagerar.

parantes13 okt 2014q

Det Lilla Svinet:

Det känns som att det försvaras


Lika mycket som "det kænns" som att vissa går i taket av det hela før att det ær en recension med kritik mot sexismen?

parantes13 okt 2014q

Det Lilla Svinet:

men de går till sådan överdrift för tillfället.


Øverdrift, hur?

Før ett par månader sedan nær någon tog det dær exemplat att det skrevs i var och varje jævla recension på Loading læste jag genom typ dom 50 sista texterna och fann det i ett fåtal. Kan sækerligen gøra samma sak igen før att slå hål på det hær med "øverdrift".

Det Lilla Svinet13 okt 2014q

parantes:

Lika mycket som "det kænns" som att vissa går i taket av det hela før att det ær en recension med kritik mot sexismen?


Alltså i vanliga fall skulle jag hållit med dig. Brukar vara en del iaf som jag uppfattar som endast retar sig på sexism och feminism. Men i detta fall tycker jag det upplevs som de flesta (de som kritiserar) stör sig på att texten saknar viktig information. Men jag vet inte, kanske jag blir "blind" och inte märker det denna gång för att jag står på en annan "sida". [crazy]

parantes:

Øverdrift, hur?


Iom att det tar över hela texten? Att informationen om spelet knappt existerar?

Efrath13 okt 2014q

Pixelhets:

Hur kommer det sig förresten att så många på det här forumet som är negativt inställda mot debatten runt sexism inom spelkulturen har anime-avatarer?


Förmodligen för att Japan inte bryr sig ett dyft om debatten och sexualiserar både män och kvinnor samt har starka kvinno karaktärer.

Betänk också att som spelare så går man inte oftast in i en recension av ett spel för att få veta hur spelet står till politiskt sätt. Jag menar inte att man inte kan ta upp ens egna åsikter om det, men det känns mer som att man försöker trycka in ett politiskt agenda när det tar upp så stora delar av texten. Du kan göra det, visst, men förvänta dig inte att läsare kommer tycka om det eller hålla med dig, speciellt när dom förväntar sig att få information om spelets gameplay, story och grafik.

Ärligt talat dock så är jag iallafall bara glad att det inte har lett till ett negativt betyg i det här fallet. Sen får folk skriva recensioner här hur dom vill.

EDIT: Var tvungen att posta inlägget innan jag egentligen hann säga allt jag ville, så fortsätter här lite nu.

Jag och andra kan ju känna att debatten om vad som är sexism eller inte i spel är något som inte riktigt hör hemma i en recension, inte för att man inte kan ta upp det men att fokusera på det i en recension om spel... Jag skulle kanske kunna recensera My Little Pony ur ett kapitalistiskt perspektiv (Detta har faktiskt gjorts) och dra upp hur showen är anti-kapitalistisk och hur detta är fel samt hur det drar ner mitt nöje i showen.

Men hur många hade varit intresserade av att läsa det på en recensionssida? Däremot ifall det hade postats på en sida om kapitalism och dylikt, då hade ju texten känts mer relevant.

När man är inne på en recensionssida, så är man inte ute efter att få det förklarat hur en show/film/spel/bok är förolämpande mot en viss ideologi/enligt en ideologisk teori.

Jag hoppas att det här låter logiskt iallafall, för jag tror att det är det som gör att sådana här texter får backflack, för Loading som sida är ju inte precis en sida som reklamerar sig för att vara en feministisk sajt och det i kombination med att fler och fler spelsidor verkar trycka in mer och mer politik och ideologier i sina recensioner gör att folk kan bli lite trötta på det.

http://talesofgrim.wordpress.com/2014/10/13/gamergate-exerci...

Men som sagt, det är upp till recensenten att skriva recensionen hur denne vill.

HerrWågberg13 okt 2014q

vierinr32:

Sen när ni skriver om kvinnor syn hit o dit, asså det är ni som skapar problem som inte finns. Ni skapar skillnader ju mer ni pratar om det.


Härligt att kunna bestämma vad som är problem och inte. Att belysa något är knappast ett sätt att skapa skillnader, tvärt om.

parantes13 okt 2014q

Det Lilla Svinet:

Men i detta fall tycker jag det upplevs som de flesta (de som kritiserar) stör sig på att texten saknar viktig information.


Och det håller jag litegrann med om. Tycker också till viss del att texten saknar relevant information kring vad recensenten tycker om det faktiska spelet.

TheBrainFreezed13 okt 2014q

Pixelhets:

Hur kommer det sig förresten att så många på det här forumet som är negativt inställda mot debatten runt sexism inom spelkulturen har anime-avatarer?


Hur kommer det sig att någon med en FEZ-avatar lyckas få samma ignoranta uppenbarelse som Phil Fish? [cute]

TheBrainFreezed13 okt 2014q

Pixelhets:

Vad menar du?


Phil Fish sa det här i relation till GamerGate och det.


Tycker bara att det är en ful generalisering, speciellt då anime är ett intresse jag har själv. Det känns som något som ofta får skit av folk som bara ser toppen på isberget av det industrin faktiskt har att erbjuda. Visserligen gjorde hans senare tweets påståendet lite lättare att svälja. Men detta hör inte direkt till den här tråden.

chips13 okt 2014q

Kntheking:

Man kan snarare säga att texten är ett försök att få folk att inte bli sugna vidare på spelet utan helt avslagna med en lång tablå kring sexism och kameravinklar, fullständigt ointressant i min mening.


Så du vill alltså ha en reklamfilm? Inte en recension?

Aloysius13 okt 2014q

En sak kan vi väl i alla fall vara överens om: Det skulle idag vara mer eller mindre omöjligt att lyckas göra en parodi på en svensk spelrecension.

Lummeldolf13 okt 2014q

chips:

Så du vill alltså ha en reklamfilm? Inte en recension?


Han vill ha en recension:

• yrkesmässig granskning och bedömning av bok, film eller annan (kulturell) företeelse vanl. i (dags)tidning; normalt med anspråk på att vara en vägledning för publiken

chips13 okt 2014q

Lummeldolf:

• yrkesmässig granskning och bedömning av bok, film eller annan (kulturell) företeelse vanl. i (dags)tidning; normalt med anspråk på att vara en vägledning för publiken


Jag ser inget i denna mening som talar emot vad Linus har gett oss.

Han har fått en recension.

Han har inte fått en reklamfilm. Allt han har frågat efter finns presenterat i en reklamfilm.

Lummeldolf13 okt 2014q

chips:

Jag ser inget i denna mening som talar emot vad Linus har gett oss.


Han upplever ju att han inte fått den information han behöver veta. Genre, gameplay, grafik, musik. Hans subjektiva upplevelse är att han inte fått information sin ska kunna vägleda honom till ett beslut om spelet är värt att köpa eller inte.

chips13 okt 2014q

Lummeldolf:

Hans subjektiva upplevelse är att han inte fått information sin ska kunna vägleda honom till ett beslut om spelet är värt att köpa eller inte.


Men min subjektiva åsikt är att jag har fått all information jag behöver.

Vems subjektiva åsikt är störst så vem bestämmer att det är en recension :P

CN Andromeda13 okt 2014q

Det jag läser är alltså:

Spelet har "perfekt avvägda spelmoment" och (jag antar att han menar) bra kontroll.
Manuset är kasst men vem bryr sig?
Spelet är inte lika svårt som föregångaren.
Sju övriga spalter mer eller mindre om sexism.

Happ.

frank_fontaine13 okt 2014q

"Inga feminister i vååååra spelrecensioner!" ♫

Kntheking13 okt 2014q

Eh va? Så om recensenten skrivit om sina känslor och upplevelser och upplevt spelet för vad det är så hade det inte varit en recension som när han istället pratar om sina känslor för nåt helt annat? Lägg ner.
Dubbelmoral på hög nivå här.

chips13 okt 2014q

Kntheking:

Så om recensenten skrivit om sina känslor och upplevelser och upplevt spelet för vad det är så hade det inte varit en recension som när han istället pratar om sina känslor för nåt helt annat?


Dubbelmoral?

Recensenten pratar ju om spelet. Han pratar inte om något annat.

frank_fontaine13 okt 2014q

Tyvärr tror jag att genuseliten, som vuxit sig stark här de senaste åren, kan blí loadings slutgiltiga fall.

Många som inte sympatiserar med de ibland lite väl extrema vänsterorienterade användarna här kommer till slut hitta nya platser att hänga på [cry]. Den osympatiska, elitistiska ryggdunkar-jargongen bland dessa användare hjälper inte heller.

Kntheking13 okt 2014q

Enligt ditt resonemang så hade det inte varit en recension om han istället skrivit mer om såna saker utan en reklamfilm medans jag anser att det hade varit det minst lika mycket.

chips13 okt 2014q

Kntheking:

Enligt ditt resonemang så hade det inte varit en recension om han istället skrivit mer om såna saker utan en reklamfilm medans jag anser att det hade varit det minst lika mycket.


Skriver man bara om sådana saker blir det mer utav en reklamfilm ja. Det är något jag tycker. Det är också därför jag tycker att det är inte en lika tung punkt att ha med i en recension på ett forum, på internet. För den informationen är något vi kan ta del av lättare genom att faktiskt se snarare än att läsa.

Sen att några försöker få detta att inte definieras som en recension är väldigt lågt. Bara för att det inte passar vad ni vill ha så innebär det inte att det ska förminskas.

Om vi skulle få se en recension som jag tycker kan klassas som reklam så skulle jag inte skrika ut "Detta är ingen recension?!". För det är fortfarande en recension. Det är bara en recension som jag inte tycker behövs.

Jag kör på det gamla ordspråket man lärde sig från Bambi:

Har man inget snällt att säga, då behöver man inte säga något alls.

chips13 okt 2014q

frank_fontaine:

"Inga feminister i vååååra spelrecensioner!" ♫


frank_fontaine:

Tyvärr tror jag att genuseliten,


Känn dig varnad. Du bidrar inte med något i denna tråden förutom kaos med denna attityd.

Det Lilla Svinet13 okt 2014q

parantes:

Tycker också till viss del att texten saknar relevant information kring vad recensenten tycker om det faktiska spelet.


Absolut, det ingår i mitt ospecifika "Viktig information". [smile]

Kntheking13 okt 2014q

om recensenten skrivit om och upplevt spelet på det sättet istället och skrivit om dom känslorna så hade det varit en personlig upplevelse och en personlig recension på ett annat sätt. Alltså ingen reklamfilm.

chips13 okt 2014q

Kntheking:

om recensenten skrivit om och upplevt spelet på det sättet istället och skrivit om dom känslorna så hade det varit en personlig upplevelse och en personlig recension på ett annat sätt. Alltså ingen reklamfilm.


Det var ju det jag skrev också [smile]

parantes13 okt 2014q

frank_fontaine:

Tyvärr tror jag att genuseliten, som vuxit sig stark här de senaste åren, kan blí loadings slutgiltiga fall.


Nej, det enda som kommer ske ær att folk som inte alls førstår vad det handlar om eller orkar bidra till debatten kommer trøttna. Och det gør absolut ingenting. Sådana som alltid bara ska in och gnælla lite kring det. Ja, sådana som du alltså.

frank_fontaine:

Många som inte sympatiserar med de ibland lite väl extrema vänsterorienterade användarna här kommer till slut hitta nya platser att hänga på . Den osympatiska, elitistiska ryggdunkar-jargongen bland dessa användare hjälper inte heller.


Oja, det klassiska "dom måste vænster"-tænket som alltid dras upp. Trøttsamt. Du ær så tramsig.

frank_fontaine13 okt 2014q

parantes:

Nej, det enda som kommer ske ær att folk som inte alls førstår vad det handlar om eller orkar bidra till debatten kommer trøttna. Och det gør absolut ingenting. Sådana som alltid bara ska in och gnælla lite kring det. Ja, sådana som du alltså.


Enda förklaringen att vi inte håller med, är alltså att vi inte förstår? Herregud.

Sen förstår jag inte hur det jag skrev kan få dig så upprörd att du måste gå till personangrepp.

chips:

Känn dig varnad. Du bidrar inte med något i denna tråden förutom kaos med denna attityd.


Uhmm, nu blir jag lite osäker. Får jag inte skriva nåt mer här nu eller? Begick inget regelbrott i mitt förra inlägg.

chips13 okt 2014q

frank_fontaine:

Uhmm, nu blir jag lite osäker. Får jag inte skriva nåt mer här nu eller?


Du får skriva. Men håll dig sansad.

parantes13 okt 2014q

frank_fontaine:

Enda förklaringen att vi inte håller med, är alltså att vi inte förstår? Herregud.


Men vad är det du inte håller med om då? Eller tror det handlar om?

Eller menar du att du är för exkluderande och sexifierande av kvinnor? För det är ju faktiskt det enda alternativet om du "inte håller med." Eller?
Du får nog lära dig vad ett personangrepp är. Det jag skrev är det inte. Jag påpekade bara vad du uppenbart gjorde.

Elin Ekberg13 okt 2014q

Blir man en katt i det här spelet också, Linus?

Skinny13 okt 2014q

Är chips en mod eller?

Linus Lekander13 okt 2014q

Tack för all respons.

För mig är det inte aktuellt att särskilja form från innehåll. Om något utgör en del av ett spel anser jag att det är relevant att beröra i en recension av det. Hur mycket fokus jag lägger på vad är relativt sett till hur stor del av intrycket det utgör. Det borde inte komma som en överraskning att det då blir särskilt relevant i fallet med Bayonetta.

Ja, du kan spela med pro controller. Nej, det gör inte pekskärmsfunktionerna mindre lönlösa. Snarare mer. Och ja, du kan vara en panter nu också. Och mer därtill.

Apelsinsaft13 okt 2014q

Gamespot gav bayo2 10/10!

Fook13 okt 2014q

En väldigt bra recension som jag läste från början tillslut.

Bra språkbruk och stilistiskt mogen, utan de krusiduller som många av de andra recensenterna här gärna spär på i sina texter.

Bra tacklande av ämnet också. Håller även med om slutsatsen. :)

TRUCKSTONE13 okt 2014q

Verkar som åtminstone konsensus om vad sexism är och vad en recension är, är ungefär jämlika.. :)

Det här med kostym och foto är förvisso intressant. För kan man exempelvis inte med ganska hög rimlighet anta att kameran gör exakt vad häxan vill? Frågan kan uppenbarligen lätt leda till följdfrågan "kan man inte klä sig hur man vill utan att bli objektifierad (~ nogsamt betraktad, i sammanhanget) i det ofantliga rummet". Men om det är vad som önskas, vad skulle då en ointresserad kamera säga objektet i dessa bekräftelsetörstande tider?

Avgrundsvrål13 okt 2014q

Jag förstår inte er som sågar den här recensionen.

Jag tycker jag har ganska så bra koll på tv-spel och jag känner att jag fått en relativt övergripande insyn i det här spelet. Att man har kontroll över det som sker trots dess actionbaserade struktur, och jag skymtar även viss kritik av att det har Nintendo-fierats i det att svårighetsgraden har anpassats till en bredare massa vilket ju är lite av Nintendos signum. Jag tror många här säkert har bättre koll på spel än jag, så jag har svårt att köpa argumentet att även ni skulle famla i blindo efter den här recensionen. Och vill man veta något mer kan man ju uppenbarligen fråga.

Jag tycker du lyckas belysa sexualiseringsproblematiken väldigt bra i den här recensionen. Det finns ett tydligt problem i att om en kvinna ska uttrycka sig så tvingas hon väldigt ofta använda sig av sin sexuella appeal för att framföra ett meddelande. Det är tydligt inom många delar av vår kultur, inom musik, film, serier, och här kan man ju se hur spelmediet tar plats vid sidan av de äldre kulturformerna men samtidigt lyckas anamma dess problematiska standarder.

Jag tycker du lyckas lyfta fram riktigt tydligt hur karaktären Bayonetta, lite som spelmediet i stort, förlitar sin acceptans bland publiken genom sin sexuella appeal, som vid kamerainzoomningarna du nämner som saknar relevans för spelupplevelsen i övrigt. Och jag gillar hur du utvecklar det resonemang Linnea lade fram kring diskussionen om förra spelet för en vecka sen. Här har ni båda gjort en riktigt bra poäng och den är också värd att lyfta fram. Det jag främst reagerade på var att när du kom till att nämna frågan om kvinnoidealet så försäkrar du läsaren om att du kommer återkomma till det ämnet och utveckla det senare under recensionen. Det kändes lite som du var rädd att trampa läsaren på tårna där för att du ens nämnde det. I vilket fall så lyckades du utveckla det riktigt bra.

Kanske lite för bra nästan? För om vi ser på reaktionerna i det här kommentarsfältet så ser jag många som sågar din recension just för att du utvecklar resonemanget. Däremot är det oerhört få (om ens nån?) som faktiskt tillbakavisar de poänger du faktiskt gör. Och det får väl ändå betraktas som lite av en guldstjärna i hörnet på den här recensionen.

Jag tycker man ser många av er som kommenterar här ge uttryck för att ni bara helt enkelt inte vill läsa det. Men om det är så att Linus dessutom har rätt i sak om just det här spelet, då väger också "jag vill läsa något annat"-argumentet väldigt tunt.

Caymot14 okt 2014q

Jättebra recension. Själv uppfattar jag det som ytterligare ett tredjepersonsknapphamrarspel med halvtaskig gimmick men recensionen gör mig ändå lite nyfiken på att testa, kommer iofs inte att hända då jag inte äger eller har för avsikt att skaffa en WiiU.

För de som besväras av att sexismen i presentationen så ofta belyses i recensionerna kan jag nästan lova att så fort vart och vartannat spel slutat inkludera en sexistisk presentation kommer det inte heller att omnämnas i recensioner. Så länge det fortsätter failas så hårt på det området hoppas jag att det fortsätter att belysas och kritiseras. Här görs det på ett lysande sätt: Det är ett på det hela taget tekniskt bra och underhållande spel men presentationen är problematisk.

Efrath14 okt 2014q

Så, när spel sätter regler på konstnärlig frihet så kommer sexism försvinna?

Nej, det funkar inte riktigt så, speciellt när den "Sexism" ni nämner är en teori om något alls, ett ord som ni säger utan att egentligen gå in på varför det är sexistiskt.

Våld i spel får inte spelare att bli våldsamma, inte mer än vad sexiga karaktärer och stereotyper gör spelare mer trångsynta. Argumentet att det "Normaliserar" är inte mycket bättre den och är exakt det argumentet folk använde emot våld inom spel.

Så hur exakt är sexiga karaktärer i spel ett problem,förutom att det får vissa känsligare personer att må dåligt?

Ni får ha åsikten, men bete er inte som att det är ett faktum, för det är det absolut inte utan en tolkningsfråga och teori om något. Ha gärna diskussionen dock.

Caymot14 okt 2014q

Uuumm, jag hävdar fotfarande med bestämdhet att om spel INTE innehåller taffliga sexistiska presentationer kommer RECENSIONER inte heller att behöva problematisera spelens sexistiska presentationer. Det är ju ganska självklart, eller?

Efrath14 okt 2014q

Caymot:

Uuumm, jag hävdar fotfarande med bestämdhet att om spel INTE innehåller taffliga sexistiska presentationer kommer RECENSIONER inte heller att behöva problematisera spelens sexistiska presentationer. Det är ju ganska självklart, eller?


Och det är i min fulla rätt att säga att det är deras tolkning och att det inte är sexistiskt alls samt min rätt att kritisera recensionen ifall den har innehåll eller struktur jag inte håller med om.

Jag lovar dig att folk slutar gnälla om att recensioner dedikerar stora delar av texten till politik och ideologier så fort recensenter slutar upp med det.

Men det är upp till recensenten, inte läsarna, att bestämma vad som denne tycker är viktigast att ta upp i sin recension, precis som det är upp till utvecklarna att bestämma vad deras spel ska innehålla och hur det görs. Dom är inte skyldiga till att anpassa sina spel efter en ideologi eller agenda.

frank_fontaine14 okt 2014q

parantes:

Men vad är det du inte håller med om då? Eller tror det handlar om?


Jag håller inte med om att sexism i spel är ett stort problem.

parantes:

Eller menar du att du är för exkluderande och sexifierande av kvinnor? För det är ju faktiskt det enda alternativet om du "inte håller med." Eller?


Jag gillar sex, men bryr mig inte det minsta om sexifiering i spel. Det stör mig liksom inte, mitt fokus ligger på spelande. Att anse att ett spel skulle sälja bättre pga sexiga kvinnliga karaktärer tycker jag är hjärndött, det händer ju inte. Ser inget fel i att visa lite hud eller lyfta fram kvinnokroppen. Jag är uppväxt med extrema mansideal också, skulle nästan vilja påstå att spelvärlden är mer orättvis och sexistisk med män än med kvinnor, mer orealistiska ideal där faktiskt.

Sarkeesian anser jag vara en businesswoman som tjänar pengar på populism, förvirring och identitetskriser.

parantes14 okt 2014q

frank_fontaine:

Jag håller inte med om att sexism i spel är ett stort problem.


frank_fontaine:

bryr mig inte det minsta om sexifiering i spel.


frank_fontaine:

Det stör mig liksom inte


Och här sammanfattar du väl dig själv ganska bra. Så vi lämnar det kanske där.

frank_fontaine:

skulle nästan vilja påstå att spelvärlden är mer orättvis och sexistisk med män än med kvinnor, mer orealistiska ideal där faktiskt.


Du anser samma om samhället i stort då också, eller?

Linus Lekander14 okt 2014q

Fook:

Bra språkbruk och stilistiskt mogen


Avgrundsvrål:

en guldstjärna i hörnet på den här recensionen.


Caymot:

hoppas jag att det fortsätter att belysas och kritiseras. Här görs det på ett lysande sätt


Ricdeau:

Mycket bra och tänkvärd recension!


Ni ska också ha tack!

Efrath:

speciellt när den "Sexism" ni nämner är en teori om något alls, ett ord som ni säger utan att egentligen gå in på varför det är sexistiskt.


Inkluderar du recensionen i detta "ni"? Där tycker jag mig nämligen göra motsatsen, det vill säga är tydlig med vad jag lägger in i de olika begreppen och vad jag anser är just sexistiskt med Bayonetta 2.

Om du har några åsikter om var min argumentation i recensionen brister lyssnar jag gärna.

n e o v i o l e n c e14 okt 2014q

Folk är verkligen på riktigt så sjukt jävla slut i huvudet på det här jävla forumet, smfh.

Btw, asbra recension Linus!

Elin Ekberg14 okt 2014q

Linus Lekander:

Och ja, du kan vara en panter nu också. Och mer därtill.


Då får vi se om jag köper spelet. Jag vill inte ha katter i mitt Bayonetta.

TygApan14 okt 2014q

Jag har svårt att besluta om det blir spela eller skippa det här spelet för min del. Första spelet var ju sådär. Det viktigaste, d.v.s. kontrollen och gameplay i de vanliga striderna, gjordes där kanske bäst av alla spel i genren men i princip allt annat vägde ner.

Designen var _horribel_ rakt igenom. Storyn matchade designen. Quicktime events som dessutom påverkade ens ranking. Minispel där man styr ett sikte och ska skjuta saker som flyger runt. Banor där man åker motorcykel, flyger raket och sådant trams som också rankas. Man lade en boss som var skitsvår att bemästra på samma bana som ett fake challenge parti och därmed delade rank. En boss där Bayonetta surfar runt på något slags bräda medans man fightas där kontrollen var _bedrövlig_ i vacker kontrast till de vanliga spelmomenten. Sedan önskar jag också att det var lite tryck i pistolerna.

Dessutom spelade jag på Ps3 så det flöt inte på heller.

Är det mycket trams av den här typen även i uppföljaren tro?

Elin Ekberg:

Jag vill inte ha katter i mitt Bayonetta.


Jag har för mig att jag hatade den också av någon anledning. Minns inte varför.

Elin Ekberg14 okt 2014q

GreenMean:

Jag har för mig att jag hatade den också av någon anledning. Minns inte varför.


Den gör så att man, istället för att undvika fienderna, ibland råkar förvandla sig till katt istället.

Inte helt lyckat i slutspurten av spelet. [smile]

TygApan14 okt 2014q

Elin Ekberg:

Den gör så att man, istället för att undvika fienderna, ibland råkar förvandla sig till katt istället.


Hehe, det där lät bekant!

Efrath14 okt 2014q

Linus Lekander:

Inkluderar du recensionen i detta "ni"? Där tycker jag mig nämligen göra motsatsen, det vill säga är tydlig med vad jag lägger in i de olika begreppen och vad jag anser är just sexistiskt med Bayonetta 2.


Får faktiskt erkänna at jag inte hade din recension i åtanke när jag skrev det utan mot diskussionen som uppstod om din recension.

Är faktiskt nöjd att du inte föll tillbaka på ordet "Sexism", vilket kanske verkar lite löjligt av mig faktiskt, men det är väl en pet peeve hos mig, då som sagt jag inte håller med om att det är sexism. Att Bayonetta är sexualiserad går ju knappast bestrida dock och jag litar på ditt ord när det gäller kamerorna. Sen kan man ju då diskutera hur bra eller dåligt dom sakerna i spelet är förstås.

EDIT: Fast okej, du sa det i Minus, men jag låter det slida! Det är bara min egna pet peeve som sagt.

Alexander Rehnman14 okt 2014q

Fanns Bayonetta på PC skulle jag lugnt ha köpt det. Det verkar roligt, även fast vissa inslag kanske verkar lite tveksamma. (Ett spel måste ju inte vara dåligt bara för att det finns sexistiska inslag i det, om de inte tar över och förstör hela spelupplevelsen istället för att man bara himlar med ögonen åt hur fånigt det är.)

EDIT: Riktigt bra recension förstås!

Avgrundsvrål14 okt 2014q

mh 76:

Det största felet jag anser med genusdebatten i stort, är att diskussionerna alltid slutar med: "Vi har rätt, ni är idioter som inte ser felet."


Du kom in i den här tråden med att kort och gott skriva "Har Loading blivit det nya Aftonbladet Spela?" Och nu klagar du på andras låga nivå?

På riktigt, läs gärna genom den här tråden eller för all del Linneas recension av ettan förra veckan och fråga dig vilka som bidragit med låg nivå och vilka som faktiskt fört en saklig diskussion. Ingen utmålar dig eller de som delar din uppfattning som idioter. Däremot är det flera som går in och kortfattat uttrycker att det här var allt det sämsta de någonsin läst. Så innan du utmålar dig och den sida av debatten du kommer från som offer för dåligt debattklimat så ta gärna en extra titt omkring och se över det där.

mh 76:

Gör det oss till kvinnohatare, mansgrisar, idioter?


Märker du hur du blir oerhört defensiv när sexism diskuteras? Varför? Ingen har kallat dig något av det där. [confused]

Det gör dig okunnig, det är allt.

Det är inte fel att vara okunnig, det har alla varit. Om du däremot får en utförlig förklaring på ett trevligt sätt som du sedan bara viftar undan för att kunna komma till samma gamla slutsats igen, så gör det dig ignorant.

Du är ingen idiot för att du inte ser hur kritiken kring sexualiseringsproblematiken är rätt. Men kan du förklara hur den vore fel då?

mh 76:

Kan lika gärna diskutera hur långt ett snöre är.


Fast det är ju liksom ingen diskussion. Det är en sida som kommer med en väldigt utförlig problemförklaring och en sida som säger att de inte vill höra den. Jag håller inte med om att det går att uppleva som diskussion.

Avgrundsvrål14 okt 2014q

frank_fontaine:

Jag håller inte med om att sexism i spel är ett stort problem.


Om det görs i stor utsträckning och påverkar i stor utsträckning så är problemet stort. Att du däremot inte ser det är en annan sak. Du förväntas inte se det i lika stor utsträckning eftersom du är man.

frank_fontaine:

Jag är uppväxt med extrema mansideal också, skulle nästan vilja påstå att spelvärlden är mer orättvis och sexistisk med män än med kvinnor, mer orealistiska ideal där faktiskt.


Och här visar du att du i större utsträckning ser problematiken med orealistiska ideal kring just män.

Och det är faktiskt inget konstigt med det heller. Utan det ter sig bara naturligt. Självklart har du lättare att se problematiken med framställningen av manskroppen då den berör dig mer på ett personligt plan, du har liksom ingen kvinnokropp. [cute]

Men jag håller med om att problemet med mansideal i allra högsta grad finns. De skiljer sig från det kulturella kvinnoidealet, men de finns!

Vet du hur de skiljer sig? Kvinnoidealet formas efter krav från det motsatta könet medan mansidealet formas efter krav av samma kön. Resultatet är en kvinnoroll där kvinnan ska vara underordnad, kvinnan får en roll av att behaga. Mannen får en roll av att vara auktoritet, ett macho-ideal som, till skillnad från kvinnan som ska behaga, ska ta för sig. Resultatet är kulturella roller som vi ser avbildas i spel. Kvinnorollen blir en Bayonetta-figur som anspelar på hur åtråvärd hon är. Mansrollen blir en Gears of War-figur som anspelar på hur stark han är.

Vi kan definitivt se hur båda dessa ideal är destruktiva. Och jag håller med om att mansidealet för sällan tas upp. Den distinkta skillnaden mellan mans- och kvinnoidealet är att mansidealet blir destruktivt för killar när de misslyckas leva upp till idealet. Kvinnoidealet blir destruktivt för tjejer när de lyckas leva upp till idealet.

Men destruktiva är de, och de borde förpassas till historiens soptipp båda två.

frank_fontaine15 okt 2014q

parantes:

Du anser samma om samhället i stort då också, eller?


Nej, absolut inte. Däremot tycker jag jämställdhetshetsen i Sverige (ett av världens mest jämställda land) är överdriven. Att folk ens röstar på Fi är ett skämt.

Avgrundsvrål:

Om det görs i stor utsträckning och påverkar i stor utsträckning så är problemet stort. Att du däremot inte ser det är en annan sak. Du förväntas inte se det i lika stor utsträckning eftersom du är man.


Att det påverkar i stor utsträckning håller jag inte med om

Avgrundsvrål:

Vet du hur de skiljer sig? Kvinnoidealet formas efter krav från det motsatta könet medan mansidealet formas efter krav av samma kön.


Vete tusan där allså. Jag är nog beredd att påstå att Duke Nukems supermacho-utseende visst är påverkat efter vad kvinnor vill ha. Den dominanta, självsäkara, lite douchbagiga, väldigt maskulina stilen + de enorma musklerna. Hela det paketet tilltalar väldigt många kvinnor. Gillar man inte det så finns superandrogyna karaktärer som Dante eller random Final Fantasy-huvudperson. Båda dessa stereotyper är så gott som omöjliga att efterlikna för oss män.

Men iaf. Jag tycker inte det är ett stort problem. Varken med kvinnliga karaktärer eller manliga. Gillar heller inte ideen om att försöka kontrollera och bekämpa något som faktiskt vuxit fram naturligt.

Avgrundsvrål:

Kvinnorollen blir en Bayonetta-figur som anspelar på hur åtråvärd hon är. Mansrollen blir en Gears of War-figur som anspelar på hur stark han är.


Det är din bild, som man. En kvinna skulle kunna se det tvärtom; Bayonetta är en stark kvinna som ingen kan sätta sig på, hon är macho, hon är cool och självständig. Medans Marcus Fenix är en hög med kött, inget tjafs, redo att bjuda på en omgång bakifrån utan komplikationer.

Men som sagt, har inget problem med överdrivna stereotyper vare sig de är sexistiska, våldsamma, missbrukande eller vad de nu är. Jag ser det som parodier på samhället och har väldigt svårt att provoceras av det.

Sen är det fortfarande ett faktum att män och kvinnor generellt sätt fungerar väldigt olika, gillar olika saker, har olika ideal, attraheras av olika saker. Och spelbranchen är fortfarande en mansdominerad bransch, även om det ändrats lite grann senaste åren. Spel tilltalar män i större utsträckning av nån anledning. Män är också tyvärr helt överrepresenterade i e-sport, precis som de är i andra sporter. Men det är en annan historia.

Aloysius15 okt 2014q

Avgrundsvrål:

Kvinnoidealet formas efter krav från det motsatta könet medan mansidealet formas efter krav av samma kön.


Hur vet man det? Jag vet att den som försynt skulle våga påstå motsatsen (att det är främst kvinnor som bryr sig om hur andra kvinnor ser ut) blir vänstermordhotad och vänsternäthatad så jag skulle aldrig våga mig på att yppa något liknande, men jag är ändå nyfiken på hur man så säkert vet det?

En annan fråga: Hur vet du att frank_fontaine inte har en kvinnokropp? Kroppen är ju som alla bildade och pålästa personer vet, en social konstruktion som ändras i tid, rum och socialt sammanhang. Även om hen själv just nu tycker att hen har en manskropp så kanske hen inte tyckte det just när du författade de raderna, eller kommer att tycka det om fem minuter.
[cool]

Lummeldolf15 okt 2014q

Aloysius:

Kroppen är ju som alla bildade och pålästa personer vet, en social konstruktion som ändras i tid, rum och socialt sammanhang


Kroppen? Menar du könsrollerna?

Aloysius15 okt 2014q

Lummeldolf:

Kroppen? Menar du könsrollerna?


Nä. Den fysiska kroppen är en social konstruktion enligt de som vet. Din penis, om du har någon, är kulturellt konstruerad genom en samhällelig diskurs.

Hans Li Engnell15 okt 2014q

Avgrundsvrål:

Kvinnoidealet formas efter krav från det motsatta könet medan mansidealet formas efter krav av samma kön. Resultatet är en kvinnoroll där kvinnan ska vara underordnad, kvinnan får en roll av att behaga. Mannen får en roll av att vara auktoritet


Du skrev ett sansat och analyserande inlägg. Faktiskt. Jag instämmer i din beskrivning av de destruktiva idealen (även om det faktiskt går att diskutera vilka som egentligen driver det kvinnliga smalhetsidealet).

Men just ovanstående passage är lite förenklad. För nog är det väl så att vi heterosexuella män (jag använder "vi" här nu) i allra högsta grad påverkas av vad kvinnor säger sig vilja ha? Det är inte bara machomän eller kompisar med sexpack som får oss att gå till gymmet. Det är ju de kvinnliga blickarna och det faktum att en snygg manskropp är mer efterfrågad som släpar oss dit.

Utseendehetsen bland män är reell, och den drivs av både män själva och av det motsatta könet. Vill jag påstå.

CloudsNow15 okt 2014q

Välskriven och tänkvärd recension!
Dock tycker jag du ger uttryck för en ganska knepig hållning till spelets innehåll och vad som är värt att belysa, och jag ska berätta varför.

Oskar Skog:

Jag vet.

Ingen spelar Bayonetta för manusets skull.


Så borde det rimligen vara. Följaktligen blir inte ett tveksamt manus huvudfokuset för recensionen, fine. För du spelar ju inte Bayonetta för manusets skull. (Varför gör du inte det?)
Men låt mig säga såhär då:

Jag vet.

Ingen spelar Bayonetta för genusporträtterandets skull.


Så borde det rimligen vara. Men ändå blir ett tvivelaktigt genusporträtterande ett huvudfokus i din recension. För du spelar ju tydligen Bayonetta för genusporträtterandets skull. (Varför gör du det?)

Jag menar inte på att du inte skulle ha rätten att spela Bayonetta för vilken anledning du helst må önska. Men du förklarar faktiskt aldrig varför manus skulle vara skitsamma, medan porträttering av huvudpersonen är viktigt. Du tycks bara betrakta det som ett axiom.

Oskar Skog:

Men nämnda kameravinklar – de som säger ”Det här gillar du va?” och på så sätt alienerar alla de som inte gör det


Är problemet verkligen att spelare exkluderas? För jag såg dig inte skriva något om att Bayonetta exkluderar alla som inte gillar actionspel. Eller att Bayonetta exkluderar alla som inte gillar våld. Eller att alla som inte äger WiiU (typ nästan alla?) exkluderas. Det var bara exkludering kopplat till "sexualisering" som var relevant. Fine, så kan det ju va. Men, varför?

Personligen exkluderar Bayonetta mig, eftersom jag inte har konsolen samt inte har något intresse av det utifrån det lilla jag vet om det. Det verkar vara ungefär samma grej som originalet en gång till. Originalet var i allt sitt välkontrollerade kaos förvisso bra, men jag har faktiskt redan tagit del av det. Bra så.

Men det allra mest knepiga med citatet ovan är inte exkluderingen. Det är att du för en stund glömmer bort att recensioner är subjektiva: du skriver inte att de snuskiga kameravinklarna skrämmer bort dig, utan du gör anspråk på att tolka spelet utifrån en grupp av andra spelares ögon: "alienerar alla de som inte gör det".

Det är alltså inte din upplevelse och endast den som dikterar villkoren för recensionen, utan du tar på dig uppgiften att bedöma det utifrån hur andra kan tänkas uppfatta Bayonetta. Och då vill jag hävda att du är ute på djupt vatten.

Se kritiken som petitesser, eller inte. Huvudsakligen var det som sagt en välskriven recension och det ska du ha cred för!

Linus Lekander15 okt 2014q

CloudsNow:

Men du förklarar faktiskt aldrig varför manus skulle vara skitsamma, medan porträttering av huvudpersonen är viktigt


Jag tyckte mig göra min poäng, att visa hur platt manuset ter sig, genom att bara återge det rakt av, för att sen understryka detta med "Jag vet ..."

Går den poängen fram kan det korta stycket mycket väl utgöra en lika effektiv kritik av manuset som de längre utvecklade styckena om karaktärsporträtteringen. Alltför många gör misstaget att mäta hur mycket recensenten kritiserar något med hur mycket utrymme som ägnas åt det i recensionen.

Kort sagt: I mina ögon kan en kortfattad, dräpande replik ibland sammanfatta allt som behöver sägas innan man går vidare. Vissa ämnen är mer komplexa och fordrar en längre diskussion för att påvisa de poänger man vill göra. Det är däremot inte alltid en garanti för att man lyckas lika bra.

CloudsNow:

Är problemet verkligen att spelare exkluderas? För jag såg dig inte skriva något om att Bayonetta exkluderar alla som inte gillar actionspel. Eller att Bayonetta exkluderar alla som inte gillar våld. Eller att alla som inte äger WiiU (typ nästan alla?) exkluderas. Det var bara exkludering kopplat till "sexualisering" som var relevant. Fine, så kan det ju va. Men, varför?


Att ett verk gör antaganden om personen framför skärmen som får denne att känna sig som allt annat än målgruppen för tematiken ser jag som ett större problem än att någon har valt att inte köpa en viss spelkonsol, ja. Det finns en viss artskillnad mellan de båda som du bevisligen inte håller med mig om. En bakomliggande strukturproblematik (där en könstillhörighet ständigt objektifieras mer än andra) som inte direkt är jämförbar med hur stor del av demografin som äger en Wii U eller föredrar en viss genre.

CloudsNow:

Men det allra mest knepiga med citatet ovan är inte exkluderingen. Det är att du för en stund glömmer bort att recensioner är subjektiva: du skriver inte att de snuskiga kameravinklarna skrämmer bort dig, utan du gör anspråk på att tolka spelet utifrån en grupp av andra spelares ögon: "alienerar alla de som inte gör det".


Jag vet inte om jag missförstår dig nu, men är det verkligen ett särskilt vågat påstående att de som inte tilltalas av tematiken inte gör just det? Jag säger att spelet gör antaganden som på förhand är dömda att exkludera de som inte stämmer in på dessa antaganden. Hur de som faktiskt uppskattar presentationen reagerar gör jag inga som helst anspråk på att känna till.

Linus Lekander15 okt 2014q

(tack för att du faktiskt bjuder upp till en konstruktiv diskussion, det är något jag uppskattar)

CloudsNow20 okt 2014q

Tack för ditt svar (och ledsen att mitt dröjt)!
Linus Lekander:

Kort sagt: I mina ögon kan en kortfattad, dräpande replik ibland sammanfatta allt som behöver sägas innan man går vidare. Vissa ämnen är mer komplexa och fordrar en längre diskussion för att påvisa de poänger man vill göra.


Absolut, men det var ju inte riktigt det jag syftade på. Snarare undrade jag varför vi köper ett dåligt manus, som att vi inte förväntade oss något annat där när det kommer till Bayonetta, medan vi inte köper en tveksam karaktärsporträttering som anspelar på sex (hade vi förväntat oss något annat här när det - återigen - kommer till Bayonetta)?

Nu kan man ju iofs förstå din recension som kumulativ i ett större sammanhang; den bygger vidare på diskussionen som Linnea skapade med sin recension av föregångaren.
Men visst är det en relevant tanke ändå: varför blir de attribut som tillskrivs huvudpersonen så centrala i bedömningen av Bayonetta? Medan nämnda, förmodat usla, manus i en jämförelse förpassas till periferin.

Linus Lekander:

Jag vet inte om jag missförstår dig nu, men är det verkligen ett särskilt vågat påstående att de som inte tilltalas av tematiken inte gör just det? Jag säger att spelet gör antaganden som på förhand är dömda att exkludera de som inte stämmer in på dessa antaganden.


Men vad har detta att göra med din upplevelse av spelet? Det blir ju lite som att du sätter upp som ett självändamål att spelet ska ha en så stor målgrupp som möjligt, varpå du konstaterar att det troligen misslyckas i detta avseende med hänvisning till att du föreställer dig andra spelare som inte uppskattar tematiken. Att det finns andra spelare som inte kommer uppskatta Bayonetta 2 är som du säger inte ett vågat påstående, frågan är varför detta är relevant i din recension.

Linus Lekander:

Att ett verk gör antaganden om personen framför skärmen som får denne att känna sig som allt annat än målgruppen för tematiken ser jag som ett större problem än att någon har valt att inte köpa en viss spelkonsol, ja.


Jo, konsoljämförelsen var usel av mig, haha. Men jämför då hellre med att alla som inte gillar kaos eller action exkluderas. Den principiella frågan är fortfarande varför exkludering kopplat till sexualisering skulle vara väsensskild från all möjlig annan exkludering.

Jag vill inte mena på att genusfrågan skulle vara oviktig. Men den intar genomgående en central roll i flertalet recensioner på loading nuförtiden. Så tillvida att jag börjar misstänka att den börjar bli norm för bedömning av spel, i likhet med hur det back in the days var norm att bedöma hur lång hållbarhet ett spel hade, ett slags värdering av hur mycket spel man fick för sina slantar (i kontrast till hur korta upplevelser idag kan uppfattas som uppfriskande). Ett spel som varade i fem timmar hade fått kritik för det i Super play år 1998.

Det jag vill komma till är hur vi motiverar varför genusfrågan är relevant i spelrecensioner. Tittar vi på Bayonetta som karaktär så kan vi konstatera att hon är ganska ung, eller åtminstone inte direkt i pensionsåldern. Något som är genomgående bland huvudpersoner i spel, kanske med Old Snake som ett av få undantag. Betyder det att äldre spelare exkluderas i stor omfattning? Kanske. Men en sådan fråga aktualiseras i jämförelse med genusfrågan i princip aldrig.

Visst, man måste kunna uppmärksamma ett "problem" utan att behöva nämna andra. En rysk ubåt i Sthlms skärgård måste få kritiseras även om människor av kött och blod dör som flugor i ett eboladrabbat Liberia. Vem är jag att gnälla på genus? Tycker jag att obefintlig representation av pensionärer i spel är ett problem så är det ju bara för mig att ta upp det.

Men eftersom det inte finns någon gemensam yrkesetik för spelrecensenter (och det kanske är av godo ändå) så blir det önskvärt att motivera varför de frågor man belyser är viktiga att belysa, och varför de är rimliga att analysera för bedömningen av ett spel. Visst, även om man inte gör det kan ingen ta ifrån en att det är en subjektiv recension och att man alltid har rätt till sin åsikt. Men ärligt talat, vad är den individuella åsikten värd om den uppfattas som godtycklig snarare än välmotiverad? En recension som berättar att Bayonetta är bra är inte hälften så intressant som en recension som berättar varför Bayonetta är dåligt.

Nu menar jag inte på att så är fallet här eller att det alltid skulle vara så när genus avhandlas på loading. Men jag tror att vi måste börja förstå att det inte står skrivet i stjärnorna att det är ur ett genusperspektiv som spel bör recenseras. Man kan göra det. Att underbygga varför man gör det blir då det där lilla extra som tar recensionen till nya höjder.

Linus Lekander20 okt 2014q

CloudsNow:

Absolut, men det var ju inte riktigt det jag syftade på. Snarare undrade jag varför vi köper ett dåligt manus, som att vi inte förväntade oss något annat där när det kommer till Bayonetta, medan vi inte köper en tveksam karaktärsporträttering som anspelar på sex (hade vi förväntat oss något annat här när det - återigen - kommer till Bayonetta)?


Det har du, helt förvisst, en poäng i. Jag hade lika gärna kunnat skriva en kort avfärdande mening om spelets kvinnosyn som jag gjorde om manuset (och avfärdat det som ett "Men det där vet vi ju redan"). Min gissning är däremot att jag skulle få desto fler följdfrågor om vad jag egentligen menar med det, jämfört med hur många jag har fått angående manuset. Eftersom det är en mer komplex fråga ville jag bygga upp en mer välunderbyggd argumentation kring den.

CloudsNow:

Men vad har detta att göra med din upplevelse av spelet? Det blir ju lite som att du sätter upp som ett självändamål att spelet ska ha en så stor målgrupp som möjligt


Det har med mig att göra av den anledningen att jag tycker tillhör den målgruppen som faktiskt hade kunnat uppskatta spelet så mycket mer än vad jag redan gör om det inte vore för (framförallt) det onödigt sexistiska kameraarbetet. För att leda över på din följdfråga ...

CloudsNow:

Den principiella frågan är fortfarande varför exkludering kopplat till sexualisering skulle vara väsensskild från all möjlig annan exkludering


CloudsNow:

(Genusfrågan) intar genomgående en central roll i flertalet recensioner på loading nuförtiden.


Här tycker jag nämligen att du reproducerar en ganska missvisande bild av hur debattklimatet ser ut i spelmedia. Att genus och könsroller skulle vara något som recensenter ägnar särskilt mycket uppmärksamhet, medan andra frågor om tematik och representation lämnas därhän, är ett påstående som återkommer väldigt ofta men som jag personligen tycker stämmer dåligt överens med verkligheten.

Jag har själv ägnat en hel artikelserie åt spelvåld och diskuterat varför det är ett problem och för vem (många är snabba med att dra det kortet: varför vi bryr oss om genus men inte om masslakten som vi ägnar oss åt). I vår recension av The Journey Down Ep. 2 diskuterade Gottfrid exotifieringen av afrikansk kultur. I min recension av dokumentären om homosexuella spelare/spelaktörer förde jag en diskussion kring exkluderingen av HBTQ-personer i branschen och målgruppen. I min senaste recension, av Spirits of Spring, lovordar jag spelet för att lyfta fram en kanadensisk urinvånare som protagonist. Och gång på gång ifrågasätts normen av vita, medelålders, snaggade heteromän som den självklara hjälten i spelen vi konsumerar. Inte minst genom memes som denna:Så den här bilden av att genus skulle ha blivit en så särskilt omskriven hjärtefråga när det kommer till spelens tematik och representation känner jag inte riktigt igen mig i. Precis som jag har sett Tobias Söderlund uppmana andra tidigare skulle jag vilja be dig/er andra läsare att titta på de senaste 50 recensionerna på Loading och fundera på hur stor andel av dem som gör genus till en stor sak.

Än hellre: hur många gör det där det inte är befogat? För i fallet med Bayonetta tycker jag att det är befogat, med tanke på hur spelet är så pass centrerat kring henne som en sexualiserad figur. Precis som det är befogat att istället diskutera dålig behandling av ämnet barnsoldater i en recension av Metal Gear Solid V: Ground Zeroes.

Och även om det nu skulle vara så att spelkritiker är mer intresserade av att diskutera sexism än andra frågor (för det har absolut blivit vanligare på senare år), så tror jag snarare att det har att göra med att spelvärlden faktiskt har en lång väg kvar att gå på det här området. Det finns fortfarande en så stor andel pojkrumsjargong att belysa och problematisera, trots att omkring hälften av alla spelare faktiskt utgörs av kvinnor.

Hoppas att du tycker mitt val av perspektiv i recensionen blir bättre motiverat av detta.

(jag tar helt och fullt åt mig av kritiken om att inte låta det förbli ett förgivettagande när jag skriver liknande texter)

Keske20 okt 2014q

CloudsNow:

Snarare undrade jag varför vi köper ett dåligt manus, som att vi inte förväntade oss något annat där när det kommer till Bayonetta, medan vi inte köper en tveksam karaktärsporträttering som anspelar på sex (hade vi förväntat oss något annat här när det - återigen - kommer till Bayonetta)?


Skulle vilja hävda att det är för att dragningen med Bayonetta var att spelet kändes som en exploateringsfilm från 70-talet. Man kan klaga på rutten kvinnosyn, men då tar man inte in att manssynen i samma spel är precis lika rutten, sexualiserande och objektivifierande och för många ger det spelet ett fripass, det är odiskriminerande i sin smaklöshet. Hade spelet haft en smart story med dialog som trollbinder och topnotch voiceacting hade spelet varit betydligt svårare att tycka om.

Linus Lekander20 okt 2014q

Keske:

Man kan klaga på rutten kvinnosyn, men då tar man inte in att manssynen i samma spel är precis lika rutten, sexualiserande och objektivifierande


Utveckla gärna.

Alexander Rehnman28 feb 2018q

Alexander Rehnman:

Fanns Bayonetta på PC skulle jag lugnt ha köpt det. Det verkar roligt, även fast vissa inslag kanske verkar lite tveksamma. (Ett spel måste ju inte vara dåligt bara för att det finns sexistiska inslag i det


Tänk vad rätt jag hade för tre och ett halvt år sedan, även om det slutligen blev Switch jag spelade det på.

(Egentligen var jag på jakt efter något annat när jag stötte på den här tråden och det här inlägget, men kul överraskning att se att jag hade helt rätt om hur jag skulle uppleva Bayonetta)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.