Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Doom fyller 21 år - John Romero visar bilder

Det är 21 år sedan Doom släpptes.


Vi kan väl vara överens om att spelvärlden förändrades lite i det ögonblicket.


John Romero, som var med och skapade spelet, har ägnat de här dagarna till att lägga upp bilder från utvecklingen av Doom på Twitter. Många av dem är bilder som vi aldrig har sett förut.


Ni kan se några här nedan (det är ett par tidiga bilder på Id Software, den första konceptbilden på omslaget till Doom 2 och en modell av Baron of Hell) och ni hittar mycket mer i länken ovan.


Vilka minnen har du av Doom?

Relaterade bilder

Oskar Skog11 dec 2014Visningar: 1573 

Taggar: Doom, id Software, John Romero, John Carmack

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Apricat11 dec 2014q

Minns när jag var liten och smög upp från sängen för att tjuvkika när min pappa och storebror satt uppe och spelade Doom II. Blev såklart upptäckt efter en stund, men då fick jag sitta med och titta ett par timmar ändå. Good times! <3

Det Lilla Svinet11 dec 2014q

Oj, Doom var barndomens spel, sort of.

Älskade snabbheten, monstrena och kaoset.
Låten när man installerar Doom 2 <3.

Svårt att välja ett särskilt moment.
Men ett som var relevant till DOOM som jag minns tydligt var när jag var på dagis, och min mamma kom för att hämta mig.
Jag gungade med min kompis, men ville då sluta för att jag ville bara hem och spela DOOM, men han bara fortsatte då och ökade farten.

Det lämnade mig endast med ett val, att hoppa av gungan...vart en spricka i handleden och stukad fot.

Men sen så vad gör man inte för att få spela lite DOOM? :D
(Kunde nog inte spela det på 2 veckor eller så iom gipset.)

Oskar Skog11 dec 2014q

Legerdemain:

Den där jobbiga eran då utvecklare tävlade om att leverera ett Doom till Amigan, i de flesta fall helt utan att fatta grejen och/eller lyckas.


Gloom!

Wihlborg11 dec 2014q

Lirade första Doom för första gången hemma hos en kompis på hans födelsedag när det var mörkt ute, vi var riktigt fega och fuskade till oss vapen och gjorde oss odödliga. Ändå var det läskigt emellanåt. Pinkies blev min favoritfiende av någon anledning.

Själv ägde jag det aldrig förrän jag fick min första Playstation, var faktiskt det första spelet jag själv köpte till konsollen. Stod mellan vanliga Doom och Final Doom, blev det sistnämnda som visade sig innehålla Doom 1 och alla expansioner, ja tvåan med expansioner också---och där kom det themet i huvudet~<3
Så episkt! Musiken är så otroligt skön och det finns galet bra remixes.

Jag älskar Doom. Så pass mycket att jag köpte på mig en sån här jävel[pun]:

Har även den andra tavlan med en Cyberdemon i samma ram.

Sen har jag och en kompis lirat igenom PSN-utgåvan co-op både ettan och tvåan hela två gånger sedan release, fick rota igenom facebook för denna bilden:

Daniel Larsson11 dec 2014q

Min kompis rätt över gatan hade spelet på familjens dator. Vi spelade spelet först med PC-speaker ett tag innan familjen bestämde sig för att köpa hem ett ljudkort. Sound Blaster 16. Vilken förändring. Den korta biten hem i vintermörkret kändes som milslång med tankar om att det sprang en hord av monster efter en och man var säker först när man hade kommit in i hallen och stängt ytterdörren.

Kan tilläggas att vi var 10 bast vid den tiden.

Oskar Skog11 dec 2014q

Legerdemain:

men det är ju trots allt en Wolfenstein-klon.


Då borde det ju hetat Golfenstein!

Och haft 18 banor.

lonian12 dec 2014q

Doom fyller 21 år - John Romero visar bilderThat wide angle lens. Förstör så många huvuden i perspektivet. :)

kaffegator12 dec 2014q

När jag var liten skaffade mina föräldrar en dator med sjukt många spel i den som jag brukade utforska för nyfikenhetens skull. Jag kan inte varit äldre än sex, sju år.

Jag började precis lära mig engelska då så jag visste inte vad ordet "Doom" betydde men det lät coolt. Doom var dessutom det första FPS-spelet jag spelade... typ. Jag minns att jag såg titelskärmen med Doom-gubben och Cacodemon och jag tyckte det såg asballt ut, då jag alltid gillat sci-fi.

Spelet var absolut underligt då jag bara hade lirat sidescrollers och sånt tidigare men under några minuter gillade jag det rätt mycket trots att datorn inte hade något ljud. Men sen blev jag rädd. Lustigt nog inte av alla monster även om de bidrog, utan det var Doom-gubbens ansikte på skärmen och hur det förändrades ju mer skada man tog. Jag var inte så van vid att se blod i spel eller film eftersom jag var så liten så denna förvandling fick mig att flippa ut totalt och jag blev så skärrad att jag aldrig ville spela ett FPS igen. Doom skrämde mig så mycket att min mamma faktiskt raderade spelet från datorn!

Mitt löfte till mig själv om att aldrig spela våldsamma spel igen räckte inte så länge, jag hade polare som lirade FPS så jag fick se andra läskiga FPS som Half-Life och så vidare. Det tog några år till innan jag blev mer bekväm med genren då det visade sig att alla FPS inte var så läskiga.

Mitt intresse i Doom-serien dök upp igen efter att jag såg den där hemska Doom-filmen och ville pröva Doom 3 i efterhand. I helhet var Doom 3 inte så bra men när jag testade det för första gången skrämde Doom 3 vettet ur mig också, skillnaden var att jag var ca 15 år och gillade känslan mycket mer den här gången, så jag köpte spelet och skaffade sedan originalet på Xbox Live och så blev jag äntligen ett Doom fan 4 life, nästan tio år efter att jag först spelade spelet.

Även om Doom skrämde vettet ur mig så mycket när jag var liten så är det ett av mina favorit-spel-minnen och något jag blir glad över när jag tänker på det i efterhand. På detta sätt har Doom rätt mycket sentimentalt värde för mig och Doom är dessutom den enda av mina favorit-FPS-serier som fortfarande lever vidare (RIP Turok).

Doom är en tidlös klassiker, sjukt underhållande och jag hoppas verkligen att det nya Doom blir lika bra. Jag kan inte sluta längta. ;w;

nmhbm12 dec 2014q

Skunknos:

Är det på tiden att man testar det här spelet med andra ord?


Det är helt klart något som bör upplevas, samt att det faktiskt står sig bra rent tekniskt även idag.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.