Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

LOADING LISTAR: Årets trender

Vi närmar oss slutet av 2014.


Ni kan berätta om hur ert spelår har varit här och vilka spel ni ser fram emot nästa år här.


Glöm inte bort att nominera dina tre favoritspel från 2014 i vår stora omröstning.


Vi kommer att sammanfatta 2014 i ett antal olika listor här över jul och nyår för att ta reda på vad som varit bäst, sämst och dummast under det här året.


Vi i redaktionen kommer att presentera våra personliga val och om ni håller med kan ni rösta på något av dem, men vi ser naturligtvis gärna att ni kommer med era egna förslag i de här olika kategorierna om ni inte håller med oss.


Det här är årets trender.


1
Kampen för allas lika rätt
Martin Barreby

Något som alltid borde vara en trend är diskussionerna och kampen kring allas lika rätt och värde. Det har alltid funnits kämpar och det har alltid varit på tapeten, men det har pratats extra mycket om det här i sociala medier och annan media den senaste tiden. Mycket har handlat om jämställdhet och rasism, ofta i samband med valen vi gjorde i år. Först europavalet och sen riksdags-, landstings- och kommunvalen, och ett nytt blir det nästa år också som säkert ingen har missat.


Givetvis hittar vi detta i spelvärlden också och det har diskuterats mer än någonsin om det problem som finns angående jämställdhet. Tyvärr så dyker hatet upp som mest då och folk blir utsatta för totalt meningslösa och idiotiska påhopp. Tydligen tycker vissa att om det finns, till exempel, en kvinna som har en åsikt om ett spel som hon delar med sig av, så får man hota henne och vara hur respektlös man bara vill. Vem bryr sig, det är internet, där finns inga människor att såra, vi är bara låtsaspersoner utan känslor här.


Näthatet överlag har fått mycket fokus den senaste tiden också, som är precis vad det här handlar om. Hur ofattbart det än känns, att dom här sakerna ens ska existerar från början, så finns dom, och därför måste det belysas, och det gör det ganska ofta just nu känns det som. Är det något gott som kommer ur det här så är det sammanhållningen av oss som vill motarbeta hat och våld, och förhoppningsvis kommer det smita av sig mer och mer på dom som är bittra och rädda.


2
2015
Nicke Karlsson
E3 2014 skulle vara eventet där de tidiga köparna av de nya konsolerna skulle få valuta för sina pengar. Tyvärr blev det inte så, de flesta spel som visades på mässan skulle släppas 2015 och en rad förseningar utannonserades, så har det fortsatt och nu sitter vi med ett antal cross-gen och re-masters i hyllan istället. Inte för att jag hellre vill ha trasiga spel, som förtjänar att nämnas här, men varför skulle dessa konsoler stressas ut på marknaden, när spelstudiorna uppenbarligen ville ha mer tid?


3
Peka-och-klicka-äventyrens fortsatta livskraft
Linus Lekander

Det är ingen tillfällighet att flera av mina nomineringar i år härrör från peka-och-klicka-genren. Spel som Broken Age Act 1, The Journey Down Chapter 2, The Dream Machine Chapter 5, Steam-porten av Year Walk och (enligt vad jag har hört) Kentucky Route Zero visar att de bästa äventyrsspelen inte enbart hör det förflutna till. Några av dem finner vi också i 2014 års utbud.


4
Repriser
Dennis Nyh
Nicke går in på hur trögstartad den här generationen har varit, och ett tydligt tecken på detta är att vi inte har fått särskilt många nya revolutionerande titlar, utan istället en drös repriser från den förra generationen. Flera har släppts i år, medan andra har utannonserats med pompa och ståt för att komma ut nästa år, som vore de något vi aldrig har sett förut. Borderlands; Dark Souls II; Final Fantasy X & X-2 HD (som redan var ett återsläpp från förrförra generationen); Flow/Flower/Journey; Grand Theft Auto V; Halo: The Master Chief Collection; Metro Redux; Sleeping Dogs; The Last of Us; The Unfinished Swan; Tomb Raider; samt Watch Dogs för att nämna några, och jag tror inte att något tidigare generationsskifte har känts lika oinspirerat som detta.


6
Early Access
Arvid Schultz
Det var inte i år som Early Access började bli en grej. Men i år blev det större än någonsin. Fler och fler spel släpps över Steam i ofärdigt skick. Vissa är mer ofärdiga än andra. Det finns skräckexempel, såsom The Forest. Ett spel som såg så suggestivt, mustigt ut i trailern som släpptes. Ett spel som inte var mycket mer än en tom värld och buggar när vi fick spela det. Early Access som idé är ändå fin och det finns exempel på när det fungerar också. Jag har själv kommit med förslag på hur jag tycker att The Crypt of the Necrodancer skall utvecklas, fram till slutversionen. Och redan idag är det ett kul, stort spel. Att få se det växa och bli ännu större är en fröjd. Crawl är ett annat exempel på ett spel i Early Access som redan är bra, och bara kommer bli bättre.


Jag förstår om vissa hatar Early Access som idé. Betala för ofärdiga spel. Det låter lite unket. Jag tror ändå att det kan vara en bra grej. Om utvecklare tar ansvar och släpper en ofärdig produkt som fortfarande ändå är rolig att spela så tror jag att detta fenomen bara kommer växa och växa.


Det är tråkigt att vänta på spel. Det är roligare att inte göra det.


Alvar Johansson
Årets trend var att betala för att få buggtesta halvfärdiga spel.


7
Trasiga spel
Jimmy Seppälä
Det har varit en tung höst för de större spelen, de har fungerat dåligt. Driveclub, Halo: The Master Chief Collection och Assassin's Creed Unity är alla spel som mer eller mindre släppts för tidigt. Driveclub och Halo hade onlinedelar som inte fungerade. Assassin's Creed blev världsmästare i bugg och flöt lika trögt som sirap.


Även Little Big Planet 3 och Far Cry 4 har haft problem.


Efter förra årets katastrofsläpp av Battlefield 4 hade man hoppats på att något sådant inte skulle hända igen och istället blev det betydligt fler spel i år som inte riktigt fungerade. Det är inte okej.


Benny Holmström
Jag blir rent ut sagt överraskad om nya spel fungerar tillfredsställande rent tekniskt numera. Och det borde verkligen inte vara så.


Emma Kujansuu
"Hoppas det inte är trasigt", ska inte behöva vara det första som ploppar upp i huvudet när ett nytt spel annonseras.


Johan Lorentzon
Trasiga och ofärdiga spel har varit den nya generationens melodi. Det verkar som spelföretagen helt har skitit i att kvalité-kolla sina produkter innan release. Jag kan köpa lite buggar men när spelen är trasiga och rent ospelbara från fodralet så börjar det vara illa. Nintendo har i alla fall tuffat på från andra sidan graven och levererat kvalité i sina produkter.


Keigo
Oroväckande trend. Företagen verkar bryr sig mer om att slänga ut halvfärdiga produkter så fort som möjligt för att få in pengar i sina bankkonto än att satsa på kvalité. Som grädde på moset maskerar dom spelen med exklusiva förhandsbokningar och ursäktar senare i twitter med patchar som väger flera gigabit. Så lamt.


8
PS4
Oskar Skog

PS4 är den snabbast säljande konsolen någonsin, och det trots att marknaden för stationära konsoler verkar ha kollapsat i Japan.


Jag tror inte ens att Sony riktigt förstår varför.


Om det finns någon trend under 2014 är det att alla i väst vill ha en PS4.


Frågan är inte om Sony kommer att vinna den här konsolgenerationen, frågan är hur dominanta de kommer att bli.


Om nu inte Nordkorea får för sig något.

Oskar Skog26 dec 2014Visningar: 2010 

Taggar: Loading, årets, listor, 2014

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

The Sign Painter26 dec 2014q

Trasiga spel röstar jag på.

Har hänt några gånger att jag väntat en månad efter att spel släppts innan jag bestämmer mig för om det ska inhandlas eller inte. Jag tycker inte man ska behöva ställa sig kritisk till en färdig produkt med ett högt pris på det viset. Väldigt tråkigt.

CBrown26 dec 2014q

Repriser. Mycket repriser. Alldeles för mycket repriser. När alla sitter och gnäller över att allt är uppföljare och ingenting fattar jag inte hur något som en "The Last of Us" remaster kan vara överhuvudtaget acceptabelt i deras ögon. Nej, skärpning.

n e o v i o l e n c e26 dec 2014q

Repriser, helt klart. Sämsta konsolgenerationen nånsin.

Patashnic26 dec 2014q

Oskar Skog:

Något helt annat! (Du röstade på detta alternativ)


Mustigt

Skrotbert26 dec 2014q

Det här med trasiga spel känns ganska oroväckande, det är som om AAA-scenen är på väg att kvävas under sin egna tyngd.

Annars upplever jag repriserna som den genomgående trenden, och här räknar jag in alla uppföljare som gör samma sak som sina föregångare. Det är så väldigt mycket nygammalt som cirkulerar på releaselistorna.

Redfoxe26 dec 2014q

Repriser och trasiga spel.
Vänta åtminstone ca 5-10 år innan ni ska remastra allting.
Fyfan.

Och Europas trend: Digital only

Jimmy Seppälä26 dec 2014q

Skrotbert:

Det här med trasiga spel känns ganska oroväckande, det är som om AAA-scenen är på väg att kvävas under sin egna tyngd.


Dessutom, om man inte kopplar upp sin maskin mot nätet så får man inte tillgång till dag 1-patchen och därmed har man faktiskt köpt ett spel som inte fungerar direkt ur lådan.

Det är rätt så svinigt egentligen.

opzimath26 dec 2014q

Att hata på Ubisoft. Vart riktigt underhållande att läsa Gaf varje gång dom släppt ett nytt missfoster.

ibk_ille26 dec 2014q

Trasiga spel känns som ett - tyvärr - mycket genomgående tema i år.
Framförallt Assassin's Creed Unity som inte alls var i det skicket det borde ha varit vid release.
Så onödigt att släppa spel som inte går att spela.

Yukai26 dec 2014q

Trasiga spel. Jag har köpt väldigt få spel det här året just på grund av att spelindustrin håller på att ta död på mitt spelintresse. Förutom Ground Zeroes till Steam så har jag mest kört gamla spel. Funderar även på att beställa en sån där SNES-kontroll från Buffalo för att återupptäcka gamla retrospel.

Zamn26 dec 2014q

Lite ironiskt att "gamla" spel dominerar just nu. Retro-spels-marknaden har ju gått genom taket i år. Mässorna blir större o större och speciellt de gamla spelen till nes och snes går för sjukt höga summor. Det kommer nog hålla i sig ett par år till, men dala av lite sen. Det är ju generationen som växte upp med 8 och 16-bitarna som har köpkraft just nu.

32/64-bitars-generationen börjar smyga fram på marknaden, men efter det kommer det inte bli samma grej på samlarfronten tror jag. PS-2/X-Box/X-Box360 etc släpptes alla med dvd-fodral som inte är lika roliga att samla på och håller betydligt bättre. De kommer enbart bli återköpta av personer som vill spela spelen, och inte av samlarna på alls samma sätt.

dammskog26 dec 2014q

trasiga spel och terrordåd mot speltjänster röstar jag på

reznorhead26 dec 2014q

Visst är det tråkigt att de flesta AAA spel är återgivningar, repriser eller spel som står med ena foten i förra generationen och med den andra försiktigt trampande i den nya.

Men om det hade kommit generations exklusiva titlar hade man inte kunnat se dessa repriser som en gammal DVD som återlanseras på bluray?
Varför spela på gammal hårdvara när man har ny?

Just nu stoltserar företagen med sina återutgivningar i saknaden av nya spel, folket klagar, men jag personligen vill att dessa återutgivningar ska samexistera med nya fräscha spel.

Simon Liljedahl26 dec 2014q

Legerdemain:

Trenden att sikta in sig på framtiden (köpa PS4 trots att spelutbudet tar tid på sig att växa) istället för att fokusera på nuet (det omfattande utbudet till Wii U).


Finns det ngn jämförelse över vilken utav PS4 och Wii U som har störst spelutbud?
Jag menar inte att du har fel men i skrivande stund tycker jag det känns på förhand, utan att ha tagit en titt på verkligheten, som att det borde vara snarlikt i utbudet. Eller att PS4 har mer. Då tänker jag på fysiska spel. Jag har noll koll på hur stort det digitala spelutbudet är på Wii U. Jag antar att det finns en bra massa spel där iaf.

Aerie26 dec 2014q

Oskar Skog:

Trasiga spel (Du röstade på detta alternativ)
37.6%


Delad plats med att peta in microtransaktioner i fullprisspel. Jävla otyg. Ubisoft har briljerat i båda de kategorierna[tired]

Albin Mobäck27 dec 2014q

Legerdemain:

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition - 90


Finns till PS4 också. Märkligt att det inte var med i PS4ans 90+!

Personligen tycker jag PS4an har haft betydligt fler intressanta släpp senaste året och det har släppts mer än jag hunnit spela. (äger alla tre konsolerna, spelar så gott som alla genrer). Och antar man att många tycker som jag så är det inte så konstigt att fler väljer PS4. Och det är heller inte konstigt att man väljer en konsol med en framtid.

Legerdemain:

Tycker det leder till en rätt så självuppfyllande profetia.


Mja, Nintendos har absolut inte lagt in samma arbete för att få tredjepartsstöd som Sony gjort och den tekniska underlägsenheten blir ju ett problem för multi-titlar. (antar att profetian var att tredjepartstödet försvinner för att den säljer dåligt?)

hansolo27 dec 2014q

Oskar Skog:

Repriser (Du röstade på detta alternativ)


PS3,5.

Simon Liljedahl27 dec 2014q

Legerdemain:

Listor du sedan kan klicka dig vidare via. Släppt och osläppt.


Tackar tackar

Frezdaner27 dec 2014q

Early access och trasiga spel har tyvärr blivit årets trend och det lär fortsätta så.

Fook27 dec 2014q

Röstade på "2015", för indirekt handlar de trasiga spelen om att de skulle utvecklas några månader till :)

Thomas_8728 dec 2014q

Jämnt skägg mellan repriser och trasiga spel.

Finns inget som skulle få mig att skaffa nästa generations spelkonsol just nu. Ett år har gått och inte ett enda spel jag är sugen på har släppts.

Skaffar PS4 när Uncharted 4 släpps, antagligen inte innan dess.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.