Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Benny Holmström recenserar Akiba's Trip: Undead and Undressed

AKIBA'S TRIP: UNDEAD & UNDRESSED
(PS4 (testat), PS3, PS Vita)
Benny Holmström


En av de saker jag uppskattar allra mest med anime är de fullständigt galna koncepten. Magiska pojkar i fransiga kostymer, lesbiska björnar i krig med mänskligheten, skolelever som försöker döda sin lärare – alla har haft premiär på japansk tv i år, och alla har en hyfsat stor budget i ryggen.


När det kommer till japanska tv-spel är koncepten oftast betydligt mer återhållsamma, i alla fall i de spel som hittar utanför landets gränser. Men nu som då trillar ett ultrajapanskt spel ur båten och flyter i land på vår kontinent. Akiba's Trip: Undead & Undressed är ett av dem.


Ta Yakuza. Byt ut Kabukicho mot Akihabara. Släng ut de kostymklädda gangstrarna till förmån för nördar iklädda t-shirts med animetryck. Ta bort fokusen på kringliggande föremål i närstriderna, och inför en mekanik för att slita av varandras kläder. Den som blir naken först förlorar. Fantastiskt.


Spelaren är en vampyraktig varelse som dör om alltför stora delar av hans kropp utsätts för solljus. Från ruta ett står det klart att manuset är fullproppat med animenonsens som det inte lönar sig att fundera alltför mycket på. Men som en självutnämnd konnässör av animenonsens ler jag brett, tackar och tar emot. Akiba's Trip är allt jag hoppades att det skulle vara på förhand – en odyssé bland Japans allra nördigaste subkulturer, presenterad med en hälsosam glimt i ögat såväl som en grundläggande respekt.


Gång på gång glorifieras Akihabara som en kulturell fristad, en plats där alla människor får vara vem de vill. Här finns medelålders Hatsune Miku-cosplayare, idoler, perversa fotografer, fujoshi, otaku, pigor, lolitor, uteliggare och pokémon-fans. Detaljrikedomen är slående, på spelets hemsida ges exempel på hur nära verkligheten miljöerna faktiskt ligger. De första timmarna går jag bara omkring och ser på skyltfönster och lyssnar på den taktfasta j-pop som flödar ur butiker och serveringar.


Porträtteringen av Akihabara och dess invånare är allt. Striderna är inte särskilt spännande, och lever helt och hållet på de urfestliga strippanimationerna (de byts ut under spelets gång vartefter spelarens karaktär blir starkare). I övrigt är slagsmålen väldigt klumpiga och bjuder inte på någon finess överhuvudtaget. Det enda som man egentligen kan göra som spelare för att klara sig bättre är att försöka rada upp fienderna och angripa dem en och en, annars är utrustningen helt avgörande för avancemang.


Spelet innehåller också väldigt många transportuppdrag. Men dessa är mer intressanta än de brukar vara just för att spelet utspelar sig i Akihabara, och man får anledning att bekanta sig med alla skrymslen och vrår. Det är dock väldigt enkelt att snabbresa, och laddningstiderna (Akihabara är uppdelat i zoner) är så korta att jag knappt hinner bestämma mig för om den där laddningsskärmen är en referens till animeserien Madoka Magica eller inte.


Karaktärsgalleriet är charmigt. Eller tjejerna är charmiga (en av dem är från Finland och heter Kati Räikkönen!). Killarna saknar oftast personlighet och det är väldigt uppenbart var krutet har lagts. Akiba's Trip är ett spel för den heterosexuelle mannen, men det är ändå inte överdrivet sexistiskt. Visst studsar brösten och flickorna har söta underkläder på sig, men rent procentuellt ser vi mer manlig naken hud (inklusive fotomodellsposeringar i bosstrider) än kvinnlig. Akiba's Trip har samma relation till nakenhet som animeserien Kill la Kill – alla klär av sig, och alla är sexiga eller fåniga när de gör det. Oftast på samma gång.


Ibland presenteras man för ett mansgrisigt alternativ i dialogerna, men om man väljer det biter flickorna oftast tillbaka direkt (och spelaren tilldelas inte några realtionspoäng). Man kan förvisso hävda att de smutsigare dialogvalen inte borde vara med överhuvudtaget, men ibland blir det så komiskt att jag inte kan låta bli att hålla mig för skratt.


Jag älskar varenda sekund med spelet, trots de uppenbara bristerna. Min första session sträckte sig till fyra på natten, och min andra var tio timmar lång. Spelslingan är ytterst tillfredsställande när man kommer in i den, och spelet gör saker som sidouppdrag (de finns alltid listade i en meny och kan accepteras var man än befinner sig) och utrustning remarkabelt lätta att hantera. Akiba's Trip är ett smart designat spel (man får alltid börja om precis innan en strid om man misslyckas) och det är lätt hänt att Persona 4 ploppar upp i tankarna när man studsar runt mellan sociala övningar och rena stridsscenarion.


Akiba's Trip är till för animefans. Vi som har sett mer än vad vi vill medge. Stereotyp på stereotyp presenteras, Girls und Panzer citeras och i stort sett alla situationer påminner mig om saker jag sett förr, fast presenterade med rosaskimrande nostalgi. Japanska röster finns givetvis med som alternativ till de engelska, och jag kände direkt igen en av mina personliga favoriter, Chiwa Saitō.


För de av er som inte ser anime framstår nog det här spelet som ännu märkligare än det är, fast inte nödvändigtvis på ett bra sätt. Men för mig är Akiba's Trip ett kärleksbrev rakt i hjärtat. Du vet nog redan om du kommer att gilla det eller inte.


JA | NEJ
VARFÖR: Det kanske nördigaste spelet någonsin
PLUS: Man får spöa upp en parodi av AKB48. Alla fyrtioåtta av dem.
MINUS: Hade gärna fått vara lite längre.

Relaterade bilder

Oskar Skog18 feb 2015Visningar: 2816 

Taggar: Akiba's Trip: Undead and Undressed

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Rikard Halvarsson18 feb 2015q

Jag har sett några spelat detta över PS4. Jag vill prova det, men striderna ser faktiskt ganska tråkiga ut.

Men verkar vara, som du skrev, hela världen som är grejen. Återuppleva Akihabara digitalt tills jag besöker Tokyo igen på ett skruvat sätt. Fast visst verkar spelet perverst, och om jag köper det kommer det vara lite halvhemligt :)

Simon Liljedahl18 feb 2015q

Jag har spelat det en del på Vitan. Det är rätt skoj och väldigt hjärndött.
Det som stör mest på Vitan är alla satans laddningsskärmar och de är inte så snabba som man önskar sig alla gånger heller. Man behöver ju bara runda ett hörn i staden så ska det laddas och ha sig. Fruktansvärt irriterande. Finns liksom inga som helst större ytor känns det som då det ska laddas ett nytt område efter 30 sekunders spelande.

Benny Holmström18 feb 2015q

Solmannen:

Det som stör mest på Vitan är alla satans laddningsskärmar och de är inte så snabba som man önskar sig alla gånger heller. Man behöver ju bara runda ett hörn i staden så ska det laddas och ha sig.


Du bekräftar mina farhågor om Vita-versionen, och jag kan lätt se hur långa laddningstider helt skulle kunna döda rappheten som återfinns på PS4. Men man kan väl ändå snabbresa till alla upptäckta områden som på PS4? Är väldigt sällan som man faktiskt tvingas springa igenom områden bara för att ta sig dit man vill när man väl lämnat tutorial-uppdragen bakom sig.

Yosuke18 feb 2015q

Jag vill ha =o Tror nog till och med jag kan övertyga flickvännen att sitta med och titta på =o I vanliga fall (när jag spelar Skyrim eller slaktar zombies) rycker hon bara på axlarna men jag tror hon hade kunnat uppskatta detta ^^

Anders Eklöf18 feb 2015q

Spelet jag inte visste att jag ville ha.

iSiboy18 feb 2015q

Avfärdade detta vid första anblick på PS-store men nu vart man lite småsugen ändå.. Kanske plockar upp det när man spelat nog med Monster hunter 4 och Majoras Mask 3D!

Simon Liljedahl18 feb 2015q

Benny Holmström:

Du bekräftar mina farhågor om Vita-versionen, och jag kan lätt se hur långa laddningstider helt skulle kunna döda rappheten som återfinns på PS4. Men man kan väl ändå snabbresa till alla upptäckta områden som på PS4?


Det dödar hela upplevelsen. Jag tror att jag aldrig varit med om ett spel med så mycket laddningsskärmar när man aktivt försöker spela det.
Jag vill då minnas att man kan snabbresa. Var bra längesedan jag spelade det nu däremot.

ZidaneIX18 feb 2015q

Mycket bra recension! När jag såg att det här spelet skulle recenseras på nyhetssidan tänkte jag: nu blir det bråk i kommentatorsfältet.
Du har dock gjort ett bra jobb och tagit upp att spelet är sexistiskt samtidigt som du även har sett till dess övriga kvaliteter.

Är lite sugen på spelet i all dess nördighet och galenskap. Gillar verkligen miljöerna och känner igen många av platserna från sidan du länkar till. Akihabara kan man aldrig få för mycket av!

Är det någon som vet hur det ser ut med laddningstiderna i PS3 versionen?

Fäjgår18 feb 2015q

Är det här bra som första spel in i den mer udda japanska spelkulturen? Jag har alltid varit rätt nyfiken på vad som döljer sig bakom ytan som tar sig till västvärlden.

Benny Holmström18 feb 2015q

ZidaneIX:

Mycket bra recension!


Tack så mycket!

Fäjgår:

Är det här bra som första spel in i den mer udda japanska spelkulturen?


Nja, det förklarar inte så himla mycket, så om du inte redan är bekant med vissa stereotyper och begrepp är det lätt hänt att du blir förvirrad. Persona-spelen är betydligt lättare att komma in (både P3 och P4) och ger en grund för mycket av det som förekommer i Akiba's Trip.

Men helst av allt bör man se anime eller läsa manga. Lucky Star täcker väldigt mycket av nördkulturen, så om du inte är helt allergisk mot moe föreslår jag att du börjar där. [smile]

Fäjgår18 feb 2015q

Benny Holmström:

så om du inte är helt allergisk mot moe föreslår jag att du börjar där. [smile]


Då får jag göra det och hoppas att det faller mig i smaken.

chainsawfuck20 feb 2015q

Allt snack på loading om hur kvinnor porträtteras i spel...

... sen ger ni uppmärksamhet, ja till och med rekommenderar ett spel där man ska slå ner sin syster och hennes två tjejkompisar med en hammare så att man får se dem i bara underkläderna.

och INGEN reagerar?

https://www.youtube.com/watch?v=aCIT8keRbvU

Benny Holmström20 feb 2015q

chainsawfuck:

... sen ger ni uppmärksamhet, ja till och med rekommenderar ett spel där man ska slå ner sin syster och hennes två tjejkompisar med en hammare så att man får se dem i bara underkläderna.


Jag gillar att du ser Loading som en person när vi i själva verket är ett dussin skribenter som alla har vilt skilda åsikter om det mesta. Vi har inga som helst obligationer att tycka likadant om någonting.

För övrigt löste jag inte det där uppdraget ifråga på det där sättet och visste inte ens att spelet innehöll en sådan scen. Men nu önskar nästan att jag hade gjort så där, för det var ju helt underbart fånigt. [smile]

DREAMFALL:

Det gäller väl även killarna i spelet.


Jo precis. Som sagt, i stort sett alla i Akiba's Trip (förutom den gamla gubben i gänget) klär av sig förr eller senare.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.