Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

När 300 kvadratmeter inte räcker till - Alejandro pratar med Heidi

NÄR 300 KVADRATMETER INTE RÄCKER TILL
(Intervju med Heidi)
Alejandro Soler


Det är nog många spelentusiaster som i hemlighet drömmer om att någon gång i livet ha ett regelrätt spelrum. Med stor respekt iakttar vi spelsamlare som lika ärofyllt som strategiskt visar upp sin spelsamling på Youtube. Bakom samlarna står det ofta hyllmeter med prydligt uppställda Billy-bokhyllor. Är de riktigt seriösa har de även en tjock-tv i bild. Vi kallar dessa individer för spelsamlare. 


 Men det finns spelsamlare, och så finns det samlare som Heidi eller ”stopXwhispering” som hon heter på nätet. Där många samlare är glada över att ha fyllt en vardagsrumsvägg med spel, har hon snarare problem med att få plats med samlingen i huset. Hennes samling kräver nämligen mer än en vägg. Faktum är att inte ens hennes enorma vardagsrum i logen på 300 kvadratmeter räcker. 


– Jag har redan behövt flytta min samling två gånger under de senaste två åren, säger Heidi. 


1


Heidi växte upp på den skånska landsbygden under 80-talet tillsammans med sin mamma och pappa och hennes 13 år äldre storebror. När hon var barn var de få som hade trott att hon en dag skulle bli en av Sveriges största spelsamlare. Hemma fanns det nämligen inga konsoler överhuvudtaget. Barn skulle vara ute och leka och spel var något som gjorde en "dum i huvudet". Det var i alla fall vad Heidis konservativa föräldrar tyckte och var strikt emot tanken att varken hon eller hennes storebror skulle ha någon typ av tv-spel i huset. För hennes storebror spelade det ändå ingen roll. Han var aldrig speciellt spelintresserad utan sportade hellre, något som till skillnad från det infernaliska spelandet var fullt accepterat av Heidis föräldrar.


– Jag kom aldrig i kontakt med spel hemma. Istället sökte jag upp spel när jag satt hos andra. Det slutade med att jag ofta fastnade hemma hos någon och spelade så fort jag fick chansen, säger Heidi.


2


Första gången hon kom i kontakt med spel var hemma hos sina kusiner. 


Det var en dag när hon skulle leka med sin kusin som hon upptäckte att dennes fyra år yngre lillebror hade en NES-konsol hemma. Tv-spelet lockade henne betydligt mer än att sitta och sy eller springa runt i skogen som kusinen ville göra. Det slutade med att Heidi umgicks med lillebrodern resten av dagen. 


På liknande manér umgicks hon med sin barndomskompis. Hennes pappa jobbade på Brio som då var den svenska importören av Sega-hårdvara i Sverige. När kompisen ville leka med ponnys satte sig istället Heidi och spelade Sega Mega Drive i ett annat rum. 


Heidi har alltid gått sin egen väg. Under skolåren i högstadiet och gymnasiet var hon oftast ensam med sina intressen. Det störde inte henne som istället passade på att utmana gränserna på den konservativa landsbygden - genom att revoltera och gå igenom alla tonårsfaser man inte fick gå igenom.


– Jag har aldrig riktigt brytt mig om vad folk tycker eller tänker om mig. Jag var själv punkrockare, hippie, hårdrockare. Jag gick igenom allt maninte fick göra.


3


När hon fyllt 19 år och tagit studenten började hon jobba och tjäna egna pengar. Det var också här som hon verkligen fick mersmak för spel. En jul frågade Heidis föräldrar henne om hon önskade sig något speciellt i julklapp. Svaret? Hon önskade sig en ”DVD-spelare av märket PS2”. Det var viktigt att det var just den ”DVD-spelaren” insisterade hon. Mot bättre vetande köpte Heidis pappa henne ett Playstation 2. Något som hon tror att han fortfarande ångrar idag. 


– Efter det började jag verkligen samla på allt som fanns till Playstation 2. Och efter ett tag köpte jag även en begagnad Xbox och började köpa allt som fanns till det också. 


4


Snabbt började hon fylla sitt rum med travar av spel. Eftersom hon bodde hemma och precis hade börjat jobba kunde hon spendera större summor på sin hobby. Hon nådde snabbt ett crescendo när hon upptäckte auktionsajter som Tradera. På den tiden var det inte ovanligt att retrohårdvara var extremt billigt. Hon köpte spel för ett styckpris av 20-30 kronor och gick därmed loss på allt som hon tyckte såg kul ut. Det slutade med att Heidi började få hem hela flyttkartonger med spel och konsoler. Samlandet var ett faktum.


5


Idag bor hon i en nyrenoverad loge ute på den skånska landsbygden. Efter att ha pluggat på International Business School i London i fyra år, och hunnit njuta av två utbytesterminer i både Tyskland och Japan, kom hon tillbaka till Sverige. Logen på 300 kvadratmeter var i själva verket ett projekt som Heidis pappa drev igenom för att locka henne att komma tillbaka till landet. Numera jobbar hon inom familjeföretaget med en myriad av olika arbetsuppgifter. 


Men samlandet har hon inte glömt bort. Hennes passion för spel har alltid kvarstått och samlingen har nu växt till en av de största i hela Sverige. Heidi började blogga för tre år sedan och idag finns hon på de flesta sociala medierna under sitt alias stopXwhispering. Hon har en Youtube-kanal där hon lägger upp filmer, men tidsbristen gör att hon oftast lägger ut bilder på Instagram istället. Hon tror att många inte förstår hur mycket jobb som krävs för att vara aktiv på sociala medier, för att inte tala om att producera videos till Youtube. Men många har ändå upptäckt henne genom just sociala medier. På senare år har till och med Heidis pappa blivit medveten om hur imponerande spelsamlingen är för utomstående. 


 – Han tyckte jag skulle öppna en arkadhall. Jag tror att han i hemlighet är ganska stolt över mig.


7


Det som kanske gör Heidi till en av de intressantaste spelsamlarna i Sverige är inte storleken på samlingen i sig, utan hennes personliga förhållningssätt till spelen hon samlar. Hennes regel är att hon bara samlar på spel för att faktiskt spela dem. Något som är mer ovanligt än man kan tro. Många samlare investerar stora summor på rariteter som sedan står prydligt i hyllan, men det är inget för Heidi som tycker att hela poängen med att samla är att spela spelen. För henne är problemet snarare att finna tid att spela. Därför trivs hon bäst med arkadorienterade spel med mycket ”spelglädje” och ”riktiga slut” som hon kallar det. 


– Jag har inte tid att lägga ner flera timmar på Skyrim. Plus att det inte finns spelglädje på samma sätt. I spel som Super Meat Boy handlar allt om att sätta hoppen och banorna är korta. Det är du som måste bli duktig för att klara av spelet. Så är det inte i stora spel som Dragon Quest eller World of Warcraft när du måste gå omkring och grinda för att din avatarska bli marginellt starkare. Det finns inte något riktigt slut på det. Jag kan bli stressad av sådana spel. Jag förstår att andra tycker om det, speciellt barn som bara har ett spel. Men det är inget för mig. Det tar för lång tid.


8


Heidi har istället agerat som ambassadör för många av hennes väninnor som totalt saknat spelintresse. Genom att luska fram deras individuella intressen har hon lyckats pricka rätt och konverterat många av sina bästa vänner. Idag är det inte ovanligt att hon sitter och spelar tillsammans med sina tjejkompisar över Xbox Live eller i spelsoffan. 


Även om Heidi spelar både retro och moderna konsoler parallellt kan hon bli trött på vissa trender. Hon ogillar övergången till digital distribution. Som boende på landet med dåligt internet är det inte alltid lätt att spela nya spel.


– Det är som när jag skulle spela GTA V, efter att jag stoppat in skivan skulle den ut på nätet och ladda hem ytterligare 40GB. Det är ju helt omöjligt för mig. Jag har fortfarande inte spelat det.


88


Hon ser också problem i att alla moderna spelkonsoler är så pass beroende av internet för att ens fungera. Platsbristen på Xbox One gör att Heidi inte kan ha sina 30 fysiska spel installerade på konsolen samtidigt och hon bävar över den dagen som Microsoft väljer att stänga servrarna. ”Är det verkligen mina spel då?”


Heidi står med ena foten i retroträsket och det andra i samtiden. Hon ser förväntansfullt på spelindustrin och undrar var vi kommer hamna härnäst, men Virtual reality-trenden eller långa spel där fokus ligger på att helt uppsluka spelaren är inte något som intresserar henne.


– Jag är inte ett dugg intresserad av VR. Jag vill inte att spel ska vara min ”verklighet” och behöva "kliva in" i ett spel. Jag vill att spel ska vara en fantasi och en upplevelse som jag kan få uppleva på distans. 

Oskar Skog19 mar 2015Visningar: 6326 

Taggar: Spelsamlare, Retrospel, Nintendo, Sega, Sony, Microsoft

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

HetaHarriet19 mar 2015q

Hej Hei-di^^! Kul att se dig här också.
Jag är också en av de få som spelar och klarar ut spel som jag samlar på. Annat vore korkat, tycker jag! Spelen får värde för mig om jag väl spelar och klarar spel jag samlar på, även om en del är igenomspelade för länge sedan!

Alltid kul att se din samling, Heidi, dessto mer kul är att du är en kvinna som samlar^^!

Alejandro Soler19 mar 2015q

Tips: För er som vill se alla foton från artikeln i större storlek, går det bra att öppna bilderna i ett nytt fönster (om man har Chrome) :)

Terzom19 mar 2015q

Fasiken va snyggt upplagt! Älskar verkligen bilden med 5st TV apparater i varierande storlek bredvid varandra. [smile]

Albin Mobäck19 mar 2015q

Nööööööööööööööööööööööööööööööööööööööörd

supervovven19 mar 2015q

Gillade när Gaminggrannar hälsade på och hela upplägget blev:

"Men vänta! Det kommer mer!"

Så visar hon ett jävla rum till med minst lika mycket i. Imponerande samling helt klart!

lonian19 mar 2015q

Jag skulle också vilja ha 300 kvadratmeter att kunna fylla ut mina saker med.

koefoed19 mar 2015q

Avundsjuk. Kanske lite. [bigsmile]

Benny Holmström19 mar 2015qDet är så här det måste se ut där Gud bor!

supervovven19 mar 2015q

Att lira igenom alla de där spelen är ju i sig en "lifetime achivement"

ayooo19 mar 2015q

Mäktig samling! Men även skönt att se att det finns vettiga människor som delar min syn på digital distribution.

Ribcage19 mar 2015q

Hoarder deluxe. Bygger själv på en digital samling. Börjar ta sig rätt bra faktiskt.

Bambaclatt19 mar 2015q

Att gå 100% digitalt känns ju allt mer lockande efter att ha sett detta... Men det finns ju alltid folk som är värre:

koefoed19 mar 2015q

Bambaclatt:

Att gå 100% digitalt känns ju allt mer lockande efter att ha sett detta...


Fast allt digitalt ser ju hemskt tråkigt ut i hyllan. Dessutom är inte själva grejen med en samling att den just består av saker och ting du faktiskt äger?

Bambaclatt19 mar 2015q

koefoed:

Fast allt digitalt ser ju hemskt tråkigt ut i hyllan.


Egentligen finns det ju roligare saker att fylla ut hyllorna med än fodral.

koefoed:

Dessutom är inte själva grejen med en samling att den just består av saker och ting du faktiskt äger?


Är det?

koefoed19 mar 2015q

Bambaclatt:

Är det?


Ja det skulle jag säga, annars är det ju någon annans samling.

Bambaclatt:

Egentligen finns det ju roligare saker att fylla ut hyllorna med än fodral.


Ja det kan man ju tycka, själv tycker jag det är rätt snitsigt med massa spel / konsoler i en hylla men som du säger meningarna går ju isär, min fru är mer inne på din linje.

Alejandro Soler19 mar 2015q

Det är väl skönt att alla är olika? :)

Förstår absolut varför samlare vill samla på fysiska spel. Förutom ritualen: att spela upp media på äldre hårdvara (likt vinyl-samlare) så handlar det mycket om att investera pengar och tid i något som du kan ta på - och bruka i praktiken.

Antingen gillar man det eller inte.

Självklart finns det fördelar med digitala spelbibliotek. Samtidigt så är ju en sådan samling också värdelös ur ett rent emotionellt och ekonomiskt perspektiv imho.

Bambaclatt19 mar 2015q

koefoed:

Ja det skulle jag säga, annars är det ju någon annans samling.


Jag får verkligen inte ihop logiken i den där meningen [crazy]

Jag förstår att man vill ha fysiska produkter av flera anledningar (min spelsamling är 90% fysisk), men att säga att det fysiska alternativet är att äga något "på riktigt" medan det digitala alternativet då skulle vara att äga något "på låtsas" känns ju bara som en materialistisk synvilla.

I slutändan är spel ettor och nollor, oavsett om de förvaras på ett optiskt lagringsmedium, en hårddisk eller en server på andra sidan jorden.

Hans Li Engnell19 mar 2015q

En väldigt imponerande samling, helt klart. Lite för övermäktig för min egen smak, så här många spel skulle jag nog inte ens vilja ha hemma. Men imponerande!

Aloysius19 mar 2015q

Bambaclatt:

men att säga att det fysiska alternativet är att äga något "på riktigt" medan det digitala alternativet då skulle vara att äga något "på låtsas" känns ju bara som en materialistisk synvilla.
I slutändan är spel ettor och nollor, oavsett om de förvaras på ett optiskt lagringsmedium, en hårddisk eller en server på andra sidan jorden.


Jag tror alla förstår att det är "ettor och nollor" oavsett, men eftersom det är så i praktiken att du ofta "hyr" ett spel om du har det digitalt och "äger" ett spel om du har det fysiskt så blir det en enkel och i alla praktiska sammanhang relevant abstraktion.

Bambaclatt19 mar 2015q

Aloysius:

men eftersom det är så i praktiken att du ofta "hyr" ett spel om du har det digitalt


Fast i praktiken så "hyr" du inte alls ett spel om du köper en licens. För att någonting skall hyras så krävs en regelbunden betalning i utbyte mot tillgång licensen, som t.ex. ett PS+ spel.

Men ja ja, nog OT, fin samling etc.

RetroFanatic19 mar 2015q

Oj. I brist på bättre ord. [chocked]

Och vilken mysig belysning.

Aloysius19 mar 2015q

Bambaclatt:

Fast i praktiken så "hyr" du inte alls ett spel om du köper en licens. För att någonting skall hyras så krävs en regelbunden betalning i utbyte mot tillgång licensen, som t.ex. ett PS+ spel.


Okej, du "lånar" licensen om du tycker det låter bättre.

Aloysius19 mar 2015q

RetroFanatic:

Oj. I brist på bättre ord.


Ja, verkligen! Jag vill också ha rika konservativa föräldrar och en egen ladugård med spel (eller vad det nu är för hus). [crazy]

Bambaclatt19 mar 2015q

Aloysius:

Okej, du "lånar" licensen om du tycker det låter bättre.


Nej det är också helt fel, eftersom att det skulle innebära att licensen någon gång skulle lämnas tillbaka.

koefoed19 mar 2015q

Bambaclatt:

I slutändan är spel ettor och nollor, oavsett om de förvaras på ett optiskt lagringsmedium, en hårddisk eller en server på andra sidan jorden


Absolut, det enda med digitala spel är ju att, precis som andra säger här, du köper en licens. Dvs den dag när den som tillhandahåller det faktiskt spelet bestämmer sig för att inte göra det längre så har du inget alls. Självklart beroende på hur själva tjänsten du valt att köpa spelet är uppbyggd men de flesta kräver ju någon form av kontakt med själva leverantören av tjänsten.

Men å andra sidan så spelar det nästan ingen roll nu för tiden i och med alla dessa j**la patcher. Oavsett om jag har en skiva eller ej så kommer jag aldrig att få tillgång till den fulla upplevelsen, om säg 10-15 år.

Men det ska bli väldigt intressant att följa utvecklingen, jag är ju som sagt fortfarande av den gamla stammen och köper allt som fysiska kopior. [smile]

Aloysius19 mar 2015q

Bambaclatt:

Nej det är också helt fel, eftersom att det skulle innebära att licensen någon gång skulle lämnas tillbaka.


Ja, nullenutt vad noga det var med orden. Det är ju därför jag har skrivit "i praktiken", så att jag skulle slippa bokstavsbarn som påpekar att jag visst inte hyr eller lånar spel jag tillfälligt under spelutgivarnas förbarmande förvaltar.

Ribcage19 mar 2015q

koefoed:

de flesta kräver ju någon form av kontakt med själva leverantören av tjänsten.


Nja, de flesta låter en spela offline. Men har man tagit bort spelet är det jäkligt trist om man inte får tillgång igen.

Aloysius:

Det är ju därför jag har skrivit "i praktiken", så att jag skulle slippa bokstavsbarn


Det är knappast ordmärkande, utan det ändrar hela argumentet. Men ja man köper en licens, istället för en skiva/kasett. Vissa föredrar det ena, vissa det andra.

koefoed19 mar 2015q

Ribcage:

Nja, de flesta låter en spela offline. Men har man tagit bort spelet är det jäkligt trist om man inte får tillgång igen.


Jo absolut, om du har det installerat. Det är kanske inte ett lika stort problem på PC som det är på konsol och då tänker jag på platsbristen.

Jag tänker mer på att du t.ex. har köpt ett spel men pga. platsbrist avinstallerat det från din egen dator. Jag undrar ju om mina PSN-köp på PS4:an kommer vara tillgängliga för nerladdning om säg 15 år.

Jag kan ju fortfarande plugga in min 20 år gamla N64, sätta i spelen och lira loss.

Ribcage19 mar 2015q

koefoed:

Det är kanske inte ett lika stort problem på PC som det är på konsol och då tänker jag på platsbristen.


Nä precis. Det är ett stort problem för mig i övergången från 360 till One. Inga spel kan jag spela på min One som jag ägde på 360. Hade jag haft dem på PC däremot är det lättare.

koefoed:

Jag kan ju fortfarande plugga in min 20 år gamla N64, sätta i spelen och lira loss.


En klar fördel.

Bambaclatt19 mar 2015q

Aloysius:

bokstavsbarn


Nej jag har inte ADHD, eller någon annan bokstavskombination för den delen. Du verkar vara i akut behov av en ordbok dock.

Aloysius19 mar 2015q

koefoed:

Jag tänker mer på att du t.ex. har köpt ett spel men pga. platsbrist avinstallerat det från din egen dator. Jag undrar ju om mina PSN-köp på PS4:an kommer vara tillgängliga för nerladdning om säg 15 år.


Nej, det kommer de ju knappast att vara.

Dock borde det inte vara så svårt för företag (förutsatt att de finns kvar) att behålla tjänster i all oändlighet. Förr var ju utrymme dyrt och servrar för onlinespel var fysiska maskiner dedikerade för sin uppgift. Idag är ju det mesta virtuella servrar där resurserna anpassar sig till vad som behövs för tillfället. Utvecklingen borde gå mot att ha kvar ett spel nedladdningsbart inte skulle kosta något för företaget och att en server för att spela multiplayer inte tar upp några resurser när ingen spelar och om du och din kompis är de sista spelarna i världen som möts i ett spel så kan de gott låta er hållas.

stop_whispering19 mar 2015q

HetaHarriet:

Hej Hei-di^^! Kul att se dig här också.
Jag är också en av de få som spelar och klarar ut spel som jag samlar på. Annat vore korkat, tycker jag! Spelen får värde för mig om jag väl spelar och klarar spel jag samlar på, även om en del är igenomspelade för länge sedan!


Hej Dannis!
Tack ^_^ Du har helt rätt! Det handlar ju om spelglädje i första hand och inte hoarding ;D Sen att jag lider lite av det sistnämnda också kan ju inte förnekas haha ^_^

Har du vägarna förbi så får du komma inom och spela lite med mig någon gång! :)

stop_whispering19 mar 2015q

För er som vill hitta mig på sociala medier finns min blogg på:
http:/www.retro-video-gaming.com
och på instagram heter jag @retro_gaming :)
Tack loading.se och Alejandro för det fina reportaget! ^_^

Thomas_8719 mar 2015q

"Hon önskade sig en ”DVD-spelare av märket PS2”. Det var viktigt att det var just den ”DVD-spelaren” insisterade hon. Mot bättre vetande köpte Heidis pappa henne ett Playstation 2. Något som hon tror att han fortfarande ångrar idag."

Haha, fan vad smart!

stop_whispering19 mar 2015q

Thomas_87:

Haha, fan vad smart!


eller hur ;D Jag tackar Playstation för deras integration av DVD spelare som äntligen fick mig till att få en konsol i julklapp ;D Tänk om NES:et hade haft en integrerad kassettspelare! Då hade jag ju kunnat lura till mig en sådan redan då ;D haha

Redfoxe19 mar 2015q

Imponerande samling, har själv på tok för mycket lir.
Har dock inga 300 kvadratmeter.
Bor i familjehemmet på 100 kvadratmeter, har ett litet rum.
Många lådor blire :P

Problemet för mig dock att jag senaste åren inte spelar ut mina lir.
[blush]

Rom Raptor19 mar 2015q

Använde också PS2ans DVD-uppspelningsfunktion som argument när jag önskade mig en. Dock förnekade jag inte att det var en spelkonsol också [crazy]

stop_whispering19 mar 2015q

Rom Raptor:

Använde också PS2ans DVD-uppspelningsfunktion som argument när jag önskade mig en. Dock förnekade jag inte att det var en konsol


Lyckost! Jag var så illa tvungen ;D haha

stop_whispering19 mar 2015q

Redfoxe:

Imponerande samling, har själv på tok för mycket lir.
Har dock inga 300 kvadratmeter.
Bor i familjehemmet på 100 kvadratmeter, har ett litet rum.
Många lådor blire :P

Problemet för mig dock att jag senaste åren inte spelar ut mina lir.


Tack ^_^
Jag började också i ett litet rum, men med rätt möblering kan man få in rätt så många spel och konsoler på en liten yta ;D
Så här såg det ut i mitt spelrum förr (http://retro-video-gaming.com/2012/11/04/retro-room-my-collection/)
Det första rummet måste har varit under 10 kvm, nästa var lite större, typ det dubbla. Mitt spelrum idag är inflyttat i ett vardagsrum som nog är uppemot 60 kvm eller lite mer.. 300kvm är hela huset. Men jag får nog börja slå ut lite väggar snart om samlingen skall växa något mer ;D

andros19 mar 2015q

En återkoppling till GamingGrannarnas spelsamlar-videos om Heidi hade jag gärna sett. Jag menar den videon "tillhör" ju också loading.

Redfoxe19 mar 2015q

stop_whispering:

Jag började också i ett litet rum, men med rätt möblering kan man få in rätt så många spel och konsoler på en liten yta ;D


Får försöka fixa det på något vis :D
Älskar att ha fysiska utgåvor.
Bara synd på gamla NES och SNES osv iom 50/60hz.
:(

Heavenlaid19 mar 2015q

Och jag som trodde jag hade många spel....

TygApan19 mar 2015q

Skitballt! Grym samling! Jag själv har alltid gillat att samla på spel även om det är i form av att spara de nya spelen som inhandlas och ingen jakt på retrospel.

Jag börjar tyvärr känna att det ger mindre att samla moderna spel. Till exempel så känns ju Ps1 och Ps2 hyllorna som kompletta samlingar med det bästa från respektive generation.
Ps3 hyllan däremot känns lite fake ur den synvinkeln. Dels så saknas många av konsolens bästa spel där då dom endast släppts digitalt och dels så är några av spelen ganska värdelösa utan sina patcher.
Ps1 och Ps2 spelen däremot kan avnjutas till fullo på en Ps2 som jag naturligtvis har sparat. På senare tid är jag helt beroende av SONYs onlineservrar även om jag köper fysiska exemplar.

koefoed:

Men å andra sidan så spelar det nästan ingen roll nu för tiden i och med alla dessa j**la patcher.


This! Det är ju trist att spelen släpps ofärdiga och måste lagas med nedladdningar. Skivan som ligger i den snygga boxen är ju för alltid trasig då. Tråkig utveckling. Det känns dock lite tråkigare att samla även när patchandet är av godo. Många spel får ju väldigt generösa uppdateringar som ibland rent av är gratis expansioner.

Lite trist känns det faktiskt. Jag har just noterat också att nya konsolspel på skiva verkar ha gått upp i pris och ligger några tior över digitala exemplar. Är det dags att göra ett kliv här? Dags att gå den digitala vägen nu eller ska jag betala mer för att fortsätta få spelen på en skiva att ställa i hyllan så jag kan låtsas att jag äger ett komplett spel?

Jag är lite kluven faktiskt. Fördelen med retro är uppenbar.

Nobodywashere19 mar 2015q

Imponerande samling, blev nästan lite kär där.

Men kommer inte dessa spel sluta fungera en dag? Vill minnas hur P3-spel hade ett reportage om just det här. Att spelen efter många år slutar fungera även fast man inte spelar dom?

Användarnam19 mar 2015q

Mäktig samling. Ska läsa igenom artiklen imorgon .
@stop_whispering: Blev nyfiken när jag såg en icade fall det du samlar på arkad spel ochså eller har planer på det? Tänker främst på jamma pcb'er ej fullständiga dedikerade kabbar.

Kntheking19 mar 2015q

Nobodywashere:

Men kommer inte dessa spel sluta fungera en dag?


Nä. Spel med batteriminne kan få slut på just batteriet men dessa går att byta ut eller om man spelar på en maskin som Retron 5 så sparar den på maskinens interna minne eller SD kort. Sen med spel som inte ens har den funktionen eller istället t ex lösenord så är det ju inte ens ett problem. En annan fråga är väl ifall man äger någon maskin som kan spela dem om 50-60 år dock, om någon håller dvs.

Kul med reportage om dig här också Heidi. Crillekross på instagram här. :) alltid roligt att se.

stop_whispering:

Mitt spelrum idag är inflyttat i ett vardagsrum som nog är uppemot 60 kvm


Hoho. 7kvm mindre än min lägenhet som är en tvåa isåfall :)

Linus Lekander19 mar 2015q

Det hedrar dig att du faktiskt har för avsikt att spela allt du samlar på. Alltför många spelsamlare har ett så självklart sätt att säga "Gud nej, det här tänker jag aldrig öppna".

Bättre då att det kommer till användning.

HetaHarriet19 mar 2015q

Har jag vägarna förbi, Heidi, så hälsar jag gärna på^^! Annars så ses vi eventuellt på Retrospelsmässan i maj.

Jag ska försöka få tag på Doremi Fantasy till Super Famicom inom en snar framtid, förresten. Tack för tipset ^_^!! Har köpt bl.a Earth Worm Jim till Super Famicom är ganska dyrt så jag snålar lite lite, hehe.

stop_whispering19 mar 2015q

Användarnam:

@stop_whispering: Blev nyfiken när jag såg en icade fall det du samlar på arkad spel ochså eller har planer på det? Tänker främst på jamma pcb'er ej fullständiga dedikerade kabbar.


Nej har inga arkadmaskiner än.. dock så har jag skaffat mig en Neo Geo AES som nästan är samma sak ;D
Är lite rädd för att ge mig in på PCB'er eftersom jag inte har en aning hur det fungerar och hade inte kunnat fixa dem om de skulle paja :/ Håller mig nog till konsoler så länge, det är enkelt och bra ^_^
Jag har dock varit lite sugen på en röd Neo Geo kabinett, eller möjligtvis en candy ;D

stop_whispering19 mar 2015q

Kntheking:

Kul med reportage om dig här också Heidi. Crillekross på instagram här. :) alltid roligt att se.

“stop_whispering:
Mitt spelrum idag är inflyttat i ett vardagsrum som nog är uppemot 60 kvm

Hoho. 7kvm mindre än min lägenhet som är en tvåa isåfall :)


Hej Crillekross ;D Tack!
Haha, det har sina fördelar att bo på landet ;D Man får så mycket mer plats!! ^_^

stop_whispering19 mar 2015q

Linus Lekander:

Det hedrar dig att du faktiskt har för avsikt att spela allt du samlar på. Alltför många spelsamlare har ett så självklart sätt att säga "Gud nej, det här tänker jag aldrig öppna".

Bättre då att det kommer till användning.


Tack! :) Det tycker jag med! Spelen är ju gjorda för att spelas ^_^ Man har ju ingen direkt nytta av dem när de bara står på hyllan och är inplastade :/ Sen förstår jag ju att de har ett värde i det skicket.. men det är ju inget kul ;D

stop_whispering19 mar 2015q

Legerdemain:

Köper för övrigt också primärt för att spela, inte för att samla även om samlandet kommer på köpet. Och så gillar även jag kortare upplevelser med en början och ett slut, eftersom de ger mig större utrymme att variera mina upplevelser utan att känna att de är oavklarade när jag går vidare från dem.


Bra där ^_^ Jag tycker man får en mycket bättre känsla när man har klarat ett svårt action spel till NES än när man gjort en quest i World of Warcraft.. WoW ger mig snarare lite ångest när jag inser hur mycket tid man lagt på det men ändå inte åstadkommit någonting! o_O

stop_whispering19 mar 2015q

HetaHarriet:

Annars så ses vi eventuellt på Retrospelsmässan i maj.

Jag ska försöka få tag på Doremi Fantasy till Super Famicom inom en snar framtid, förresten. Tack för tipset ^_^!! Har köpt bl.a Earth Worm Jim till Super Famicom är ganska dyrt så jag snålar lite lite, hehe.


Vi ses definitivt där om du ska dit, för det ska jag! ;D

Ja lycka till! Det är lite svårt att få tag på men jag hoppas du hittar det! :D Så himla gulligt ^__^
Hmm.. jag har nog bara Earthworm Jim till Sega Mega Drive.. är de samma? Eller borde jag leta upp det till SNES med? ;D

Kntheking20 mar 2015q

stop_whispering:

för det ska jag!


Såklart att du ska, där tidigt också så du är långt fram i kön och kan hugga bra deals direkt?? ;) Jag ska också dit och ska börja spara pengar från denna lönen som kommer och nästa, är så jädra sugen på att inhandla till SNES och Mega Drive. Tradera är inte lika roligt. Kör snes, mega och super famicom nästan dagligen nu och har inte haft så kul med dem sedan barndomen :) Har spelat mycket emulator och virtual console de senaste åren men det är ändå inte samma sak :)
Blir min första mässa det här och har funderat på hur säljarna tar betalt, antar att vissa har swish annars är det kontant som gäller? :)

Daniel Eyre20 mar 2015q

Bilden med flera gamla tv:s uppradade och påslagna.

Den bilden.

Hur mycket smygångest jag än kan få över min egen spelsamling, som upptar åtminstone ett tiotal flyttkartonger, måste jag erkänna att jag ALLTID drömt om just den där set-up:en, med flera feta gamla tv:s som står redo att lira sköna gamla spel. Blir alldeles gråtmild. Det är så vackert.

Vilken jävla samling. Är helt hänförd.

HetaHarriet20 mar 2015q

Jag är på hotellet intill kvällen innan, som senast^^!
Hm, jag har ingen aning om Earthworm Jim skiljer sig mellan konsolerna men jag vet att just den till Super Famicom är dyr. Betalde 1700 kr för bara spelet i sig. Ett bra spel f.ö. 2an släpptes dock inte till Super Famicom, däremot i väst. Det kom till Saturn i Japan dock. Jag kommer nog sikta in mig på Sparkster (RocketKnight Adventures) till Super Famicom härnäst, om det gäller dyrare spel. Har du det?

Att bara samla på spelen, när de är tänkta att just spela, är som att samla på godis och förvara dom i skafferiet! Jag ser verkligen snett på de som just bara låter de stå i hyllan, spelen förtjänar bättre ägare;)!

HetaHarriet20 mar 2015q

KntheKung: på mässan tar de betalt med både kort och Swisch, om jag inte minns fel. Rätta mig, någon, om jag har fel. Hoppas du kommer gilla världens Retrospels mässa !!

Redfoxe20 mar 2015q

Hoppas jag kan ta mig till retrospelsmässan igen iår :D
Hade väldigt kul förra året.

Delacroix20 mar 2015q

Stadigt! Man blir glad.

Ibland (ofta) ångrar jag att jag sålde Nintendo och segasamlingarna.

Skulle varit värt tresiffrigt idag. Kul att du lirar grejerna [smile]

Bonejamin20 mar 2015q

Super Nintendo versionen av Earthworm Jim är helt klart att föredra. Ljudeffekter och musik låter helt knasigt på Mega Drive.

HetaHarriet:

Hm, jag har ingen aning om Earthworm Jim skiljer sig mellan konsolerna men jag vet att just den till Super Famicom är dyr. Betalde 1700 kr för bara spelet i sig.


Uj är det så dyrt? Vad kan mitt ex vara värt måntro?(komplett, nära mint)

Bonejamin20 mar 2015q

Jag vet inte varför bilden blev vänd på det hållet, whatever

HetaHarriet20 mar 2015q

Bonejamin: det är den japanska versionen av Jordmasken Jim jag talar om, därav Super Famicom, den kostar ca 1500 kr i bra skick! Den västerlänska versionen kostar endast max 500 kr komplett.

stop_whispering20 mar 2015q

Kntheking:

Blir min första mässa det här och har funderat på hur säljarna tar betalt, antar att vissa har swish annars är det kontant som gäller? :)


Va kul att du spelar retro dagligen! Det är verkligen skillnad mellan att köra emulator eller the real deal ;D
Alla tar kontant, vissa har börjat med swish, och någon enstaka kan kanske ta kort, kontanter är alltid bra att ha med sig med andra ord ;D

stop_whispering20 mar 2015q

Daniel Eyre:

Blir alldeles gråtmild. Det är så vackert.

Vilken jävla samling. Är helt hänförd.


(◕‿◕) tack! :D

stop_whispering20 mar 2015q

HetaHarriet:

Jag är på hotellet intill kvällen innan, som senast^^!


Det kommer jag med vara ;D

HetaHarriet:

Jag kommer nog sikta in mig på Sparkster (RocketKnight Adventures) till Super Famicom härnäst, om det gäller dyrare spel. Har du det?


Jag har båda Rocket Knight spelen till Sega Mega Drive :) Där borde det väl inte vara någon skillnad mellan versionerna...?

stop_whispering20 mar 2015q

Redfoxe:

Hoppas jag kan ta mig till retrospelsmässan igen iår :D
Hade väldigt kul förra året.


Det tycker jag du ska göra! :D

stop_whispering20 mar 2015q

Bonejamin:

Super Nintendo versionen av Earthworm Jim är helt klart att föredra. Ljudeffekter och musik låter helt knasigt på Mega Drive.


Ok, då får jag se till att leta upp det ;)
Super Famicom versionen av Earthworm Jim är mycket dyrare än PAL versionen då den är ovanlig.. Komplett PAL version i fint skick kan man hitta för 4-500 spänn på eBay.. :/

HetaHarriet20 mar 2015q

Jag ska bada i hotellets pool och glassa i Spat, är tanken^^! Men skönt att du slipper köra dit samma dag som förra året.

Hm, har ingen aning om de spelen till Megadrive, det har du mer koll på än mig säkert^^!!

stop_whispering20 mar 2015q

HetaHarriet:

Jag ska bada i hotellets pool och glassa i Spat, är tanken^^! Men skönt att du slipper köra dit samma dag som förra året.


Gött ;D
Ja det är skönt.. lättare att vara där i tid till öppningsdags ^_^

HetaHarriet:

Hm, har ingen aning om de spelen till Megadrive, det har du mer koll på än mig säkert^^!!


De är roliga iaf ;D Får väl ta och jämföra lite gameplay på youtube, eller helt enkelt skaffa SNES versionerna också ;D

HetaHarriet20 mar 2015q

Jag kommer säkerligen hänga vid bara kvällen sen, det kanske du ickså gör^^! Hur som helst så tycker jag du bör skaffa Super Famicom spelet. Men det finns bara ett till konsolen, eller??

Användarnam21 mar 2015q

stop_whispering:

Är lite rädd för att ge mig in på PCB'er eftersom jag inte har en aning hur det fungerar och hade inte kunnat fixa dem om de skulle paja :/
Jag har dock varit lite sugen på en röd Neo Geo kabinett, eller möjligtvis en candy ;D


Det finns kunnigt o hjälpsamt folk på http://www.arkadtorget.se/ skulle bli stul med korten löser det sig. Även värt att fråga där vad man ska tänka kring monitor osv. ifall det blir en neogeo eller candy kab i framtiden. Även http://forum.arcadeotaku.com/ är ett bra eng. forum. Sedan finns det superguns som du kan köra jamma spel utan att behöva en kab, är ej så kunnig om dom men kan vara värt att kolla upp, lite info: http://wiki.arcadeotaku.com/w/Supergun Tråkiga kan vara priserna på pcb'er men tackolov kan man prov spela i mame först.

RetroFanatic21 mar 2015q

stop_whispering:

Det tycker jag du ska göra! :D


Funderar på att åka dit då jag aldrig varit där förut. Har ju en gammal NES hemma som jag tänkt byta connector och sånt på nån gång eftersom konsolen fått ta en del smällar när det inte gick som man ville. Men det har inte blivit av än. Får väl skylla det på lathet.

Har faktiskt två extra basenheter och köpte en extra connector för att se om man kan få en slant för det sen när den är bytt på den ena av basenheterna.

Bonejamin21 mar 2015q

HetaHarriet:

Bonejamin: det är den japanska versionen av Jordmasken Jim jag talar om, därav Super Famicom, den kostar ca 1500 kr i bra skick


stop_whispering:

Super Famicom versionen av Earthworm Jim är mycket dyrare än PAL versionen då den är ovanlig.. Komplett PAL version i fint skick kan man hitta för 4-500 spänn på eBay.. :/


Aha ok. Men 500 är ju inte så dumt heller, om jag nu hade viljat göra mig av med det.

Jelly21 mar 2015q

Mysigt inrett och bra bilder. Retromöblerna, ljuset av neon och de skimrande skärmar får det att se inbjudande ut trots den något överväldigande spelsamlingen.

Jag har vanligtvis svårt att relatera till extrema spelsamlare, men en samling som är smakfullt presenterad och faktiskt verkar spelas uppskattar jag att se [smile]

RetroFanatic22 mar 2015q

Var får man tag på såna där lampor i form av Nintendo-loggan?

TrevorInTheClub22 mar 2015q

Det är ju helt otroligt! :)

stop_whispering22 mar 2015q

HetaHarriet:

Hur som helst så tycker jag du bör skaffa Super Famicom spelet. Men det finns bara ett till konsolen, eller??


Ja jag tror bara det finns ett till SFC... skall se om jag kan komma över det för en rimlig peng ^_^

stop_whispering22 mar 2015q

Användarnam:

Det finns kunnigt o hjälpsamt folk på http://www.arkadtorget.se/ skulle bli stul med korten löser det sig.


Tack för tipsen! Skaffar jag någon gång en kabinett så vet ja vart jag skall vända mig ^_^

stop_whispering22 mar 2015q

RetroFanatic:

Var får man tag på såna där lampor i form av Nintendo-loggan?


Jag hittade de flesta av mina på eBay :) Där finns både orginal neon skyltar men även reproduktioner som är lite billigare ;)

Sunnymaid22 mar 2015q

För att citera en av världens grymmaste spel och filmsamlare "What's the point? Its all gonna be dust one day."

Jag måste dock erkänna att Heidis samling är riktigt imponerande och hela hennes "samlingsrum" har en jävligt skön stil.

Sen är ju Famicon samlingen ganska sexig ochså!

Inte för att det har något med saken att göra eller så men Heidi är förövrigt en mycket vacker och söt kvinna.

RetroFanatic23 mar 2015q

stop_whispering:

Där finns både orginal neon skyltar men även reproduktioner som är lite billigare ;)


Nja, jag vill ju inte ha nån som lyser alltför starkt. Så det blir bländande, typ.

Denna tyckte jag var väldigt stilig:


Exempel på när det blir för starkt:


Sen hittade jag typ, mosaik-lampor (eller snarare lamp-skärmar) som var byggda av såna där genomskinliga legobitar. Men en del av dem var av starkare material än vanligt lego. Och vissa färger är visst ovanliga och dyra.

stop_whispering23 mar 2015q

RetroFanatic:

Nja, jag vill ju inte ha nån som lyser alltför starkt. Så det blir bländande, typ.


De jag har är inte bländande. rött ljus är vanligtvis lättare för ögat och uppfattas mindre skarpt än blått tror jag :)

Sen är det ju alltid svårt att avgöra på en bild om en lampa är stark eller ej.. det beror helt på hur bilden är tagen ;D Alla jag har köpt från eBay har varit behagliga iaf :)

Mosaiklampan var söt ^_^

RetroFanatic23 mar 2015q

stop_whispering:

rött ljus är vanligtvis lättare för ögat och uppfattas mindre skarpt än blått tror jag :)


Upplever det så också. Har rätt dålig syn och är dessutom lite ljuskänslig.

Hoppas dom inte är allför dyra för den där röda vill jag ha. Har inga såna spelrelaterade dekorationer förutom från limiterade utgåvor som står lite här och var.

stop_whispering:

Mosaiklampan var söt ^_^


Jo, är bara rädd för att det kan vara svårt att få tag på alla bitar man behöver. Enklaste vore om det såldes specifika set för just den designen man letar efter.

stop_whispering23 mar 2015q

RetroFanatic:

Hoppas dom inte är allför dyra för den där röda vill jag ha. Har inga såna spelrelaterade dekorationer förutom från limiterade utgåvor som står lite här och var.


Finns på eBay för runt 500 spänn :) (http://www.ebay.com/itm/Nintendo-RED-Display-Logo-Beer-Bar-Neon-Light-Sign-329R-/330567148632?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4cf7566458)

RetroFanatic:

Enklaste vore om det såldes specifika set för just den designen man letar efter.


Aha, jag trodde någon sålde den färdig sådär.. lite pilligt då ju..

dxtr23 mar 2015q

Mycket fin samling! [love]

RetroFanatic23 mar 2015q

stop_whispering:

Aha, jag trodde någon sålde den färdig sådär.. lite pilligt då ju..


Jo, men dock kul när den väl blir klar. Hoppas bara jag kan hitta alla bitar jag behöver.

stop_whispering23 mar 2015q

RetroFanatic:

Jo, men dock kul när den väl blir klar. Hoppas bara jag kan hitta alla bitar jag behöver.


Lycka till! Vart köper du dem? :)

stop_whispering23 mar 2015q

dxtr:

Mycket fin samling!


Tack! :D

RetroFanatic23 mar 2015q

stop_whispering:

Vart köper du dem? :)


Var helst jag kan hitta dem. Det är inte vanliga legobitar vi pratar om. Iallafall inte alla. Vissa är gjorde av mer hållbart material så jag skulle inte bli förvånad om jag måste importera.

Får fundera lite på det.

Johan Lorentzon24 mar 2015q

RetroFanatic:

Det är inte vanliga legobitar vi pratar om. Iallafall inte alla.


Kan det vara kina-lego? Deras legokopior är inte alls dåliga rent kvalitésmässigt och går att köpa för ett spottstyve. Finns nog online att importera.

RetroFanatic24 mar 2015q

Johan Lorentzon:

Kan det vara kina-lego?


Det tror jag inte.

http://www.instructables.com/id/Mosaic-LEGO-Lamps/step1/LEGO...

Stan6425 mar 2015q

Åh, det här är ju helt sjukt fint. Det får mig att vilja sortera upp allt och börja skriva om allt jag samlat på mig. :D

stop_whispering25 mar 2015q

Stan64:

Åh, det här är ju helt sjukt fint. Det får mig att vilja sortera upp allt och börja skriva om allt jag samlat på mig. :D


Tack! Det tycker jag du ska göra!! :D

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.