Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Linus Lekander spelar Return of the Obra Dinn

RETURN OF THE OBRA DINN
(Mac OS (testat), Windows)
Linus Lekander


4


Det känns som att ett spel som Return of the Obra Dinn, ett spel där man utforskar ett skepp som är saknat till havs, redan borde finnas. Ofta är det de bästa skapelserna som inger den känslan, de som får andra att undra varför de inte tänkte på det här först.


Obra Dinn är nämligen slående simpelt, och just därför så tilltalande. En raggig man med piratbrytning har rott ut dig till havs för att hitta det ännu obemannade skeppet. Mannen följer inte med, utan släpper ombord dig med bara ett föremål: ett fickur med inskriptionen "memento mortem", tänk på döden. Ombord på Obra Dinn är det en överflödig uppmaning, eftersom man där är ständigt omgiven av död. Besättningens benrangel ligger orörda kvar både på och under däck.


4


Med fickuret kan du för en kort stund återskapa scenerna när dödsfallen ombord inträffade. Inom tidsfristen av någon minut är det möjligt att vandra omkring i denna pausade minnesbild och studera vilka detaljer som sticker ut.


Ditt uppdrag är nämligen att dokumentera vilket öde som varje besättningsmedlem och passagerare mötte, vem som beseglade dennes öde och hur. Blev till exempel kaptenen mördad, och i så fall av en yttre angripare eller av någon i hans närhet? Var det ens ett mord till att börja med?


Det är våldsamma scener att studera, med stänkande blod och penetrerande revolverskott, men tack vare still(eller stel)heten blir de aldrig mer än statyer mot den sanslöst snygga skeppsfonden.


Föremål för en deckargåta snarare än för våldsfascination.


4


Bara genom att lägga dessa 3D-fotografier till varandra går det att pussla ihop den fullständiga historien om det förlorade och återfunna koloniala handelsskeppet. Redan i den demo som ligger ute nu går det att skymta hur omfattande det detektivarbetet har potential att bli, och redan nu är det lätt att se lockelsen i det.


Oavsett om man kommer för mordgåtorna, för det sjömansdyrkande tilltalet, för grafikstilen inspirerad av antika hemdatorer eller för skaparens tidigare meriter i Papers Please.


En demo för Return of the Obra Dinn skapades för årets Game Developers Conference. Den finns att spela här.

Oskar Skog22 apr 2016Visningar: 801 

Taggar: Return of the Obra Dinn, Papers, please, Reva-projektet, Lucas Pope

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Daniel Eyre22 apr 2016q

Wow. Det här vill jag spela. Eller uppleva, då kanske.

Joakim Kilman22 apr 2016q

Klart intressant.

Woosley22 apr 2016q

"Oavsett om man kommer för mordgåtorna, för det sjömansdyrkande tilltalet, för grafikstilen inspirerad av antika hemdatorer eller för skaparens tidigare meriter i Papers Please."

Jag kommer att hålla mig långt ifrån spelet pga grafikstilen.

Oskar Skog22 apr 2016q

Woosley:

Jag kommer att hålla mig långt ifrån spelet pga grafikstilen.


Har du sett hur det ser ut i rörelse?

(Det här är hela demon, så om man inte vill bli spoilad ska man inte se)

Linus Lekander22 apr 2016q

Det är nästan svårt att ta in hur snyggt det är ur förstapersonsvy.

En kul detalj är dessutom att man kan skifta färgskala mellan olika datormodeller. Jag borde ha tänkt på att spara några screenshots på det.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.