Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Inte bara att säga nej – ett spel om samtycke till sex

SONDER GAMES
(Intervju)
Linus Lekander


Edutainment-genren har inget vidare gott rykte. Med undantag för klassiker som emigrantsimulatorn The Oregon Trail är den ökänd för att applicera simpel och oinspirerad spelmekanik på uppenbart nyttiga ämnen. Gemensamt är att de bygger på en förutfattad mening om att allt blir roligare att lära som spel. Som att försöka intala barn att frukt är godis, eller att rulla in kattens avmaskningsmedel i sovel.


Ett spel som kan ge oss en anledning att omvärdera detta är det nyligen prisade After Party. För även om utgångspunkten är bekant utforskar det ett ämne som spel ytterst sällan kommer i närheten av, nämligen samtycke till sex.


På Abertay-universitetet i Skottland huserar den grupp studenter som står bakom spelet och som har satts samman av såväl sociologer som föreläsare inom spelutveckling. Gruppen kallar sig Sonder Games och leds av Shannon McManus och Matthew Stockdale. After Party började som en av deras skoluppgifter och bygger på ett designdokument skrivet av organisationerna Women’s Rape and Sexual Abuse Centre Dundee and Angus (WRASAC) och Rape and Sexual Abuse Centre Perth and Kinross (RASAC).


Det ännu ofullbordade spelet är med andra ord ett projekt som rör sig över flera gränser, där spelutveckling har gift sig med såväl sociologin som med hjälporganisationer med särskild kompetens inom ämnet. Det nära och noggranna samarbetet med dessa instanser är onekligen det som gör spelet till något utöver det vanliga. Ja, utöver valet av ämne då.


"Under arbetets gång har vi haft så mycket kontakt som möjligt med våra klienter för att hålla dem uppdaterade om hur det har framskridit" berättar McManus och Stockdale. "Vi har också haft regelbundna möten med WRASAC och RASAC för att försäkra oss om att vi verkligen förstod vad vi behövde hantera, och om något vi hade skapat för spelet inte kändes rätt hjälpte de oss att utvärdera det. Det var väldigt viktigt för oss att vi tacklade ämnet efter vår bästa förmåga och att kunna bevisa att spel kan användas för att belysa allvarliga problem."


I sin ansats att göra detta drar After Party nytta av en genre som har varit på kraftig frammarsch den senaste tiden, nämligen utforskande (utan skjutande) i förstapersonsperspektiv.


Spelaren kommer att vakna upp i en bostad för att städa upp spåren av kvällen före. Efter festen snarare än en efterfest. Vissa av sakerna som städas fram är ledtrådar om de händelser som har ägt rum, där bland annat historiken i en mobiltelefon fyller en central funktion. Den korta demo som studion är vänliga nog att sätta ihop åt mig är som ett litet utsnitt ur Gone Home, där ett övergivet hus utforskas på ett snarlikt sätt för att istället pussla ihop historien om de människor som bodde där.


McManus & Stockdale berättar att den här typen av interaktiv berättelse kändes som det lämpligaste sättet att närma sig de här frågorna. Viktigast, påpekar dem, var att få till ett förgrenande narrativ för att göra berättelsen personlig, inkännande och realistisk. "Med detta kommer också de mer interaktiva delarna som möjligheten att undersöka föremål, att lösa enkla pussel och att till exempel hitta nycklar in i låsta rum. Det var viktigt för oss att hitta den rätta balansen mellan att skapa ett spel och att föra fram budskapet om samtycke."


L: "Vad är fördelarna med att göra just ett spel av detta, utöver att försöka nå ut till en viss, yngre publik?"


M & S: "När vi tilldelades uppgiften övervägde vi att göra något annat än ett digitalt spel, exempelvis ett kort- eller brädspel. Men när vi ställde frågan till elever på Harris och Menziehill secondary school svarade 95% att de skulle föredra ett digitalt spel, eftersom de aldrig har varit med om att ämnet tas upp på det sättet förut."


"Det finns förstås många andra fördelar med att göra den här frågan interaktiv" fortsätter de. "Sett ur en spelutvecklares ögon finns det inget bättre lämpat medium för att framkalla empati. Att själv få uppleva dessa erfarenheter (från perspektivet av offrets vän) kan verkligen hjälpa spelaren att förstå hur stor inverkan våldtäkt har på människors liv och därmed hur viktigt samtycke är. Spel möjliggör också för en individuell rollspelsupplevelse (utan påverkan från grupptryck) och att ställas inför svåra dilemman, vilket kan uppmuntra till diskussioner mellan elev och lärare."


Anledningen till att de påpekar detta är att After Party i huvudsak kommer att användas i undervisningssyfte. När jag frågar om utsikterna till en lansering för allmänheten ger de ett svävande svar, men påpekar att det inte är helt uteslutet eftersom några av eleverna i deras fokusgrupper har efterfrågat detsamma.


L: "Vilka har varit de största utmaningarna med att göra ett spel om detta? Och har elevernas ålder varit en anledning för er att avväga hur ni tar er an ämnet?"


M & S: "En av utmaningarna har varit tillgängligheten. Spelet ska gå att använda på skolor och på den utrustning de har att tillgå. Vi kan inte heller förutsätta att alla elever har spelat ett spel förut, så vi måste hålla kontroller och spelmekanik simpla och lätta att få grepp om."


"Vi kan inte heller förneka att ämnet är extremt känsligt. Vissa kommer säkert att ta illa vid sig av att vi 'spelifierar' något som detta, så en del av det vi hoppas på att uppnå är just att skingra den oron och övertyga om att spel lämpar sig perfekt för mer seriösa frågor (något vi har börjat se prov på med titlar som That Dragon Cancer, även om få har tagit upp sexrelaterade frågor). Det är också en utmaning att balansera hur obekvämt delar av spelet behöver vara för att göra frågan rättvisa, samtidigt som vi inte vill skrämma bort spelare genom att göra det alltför mörkt och tungt att ta del av. Men till syvende och sist utvecklar vi spelet på det sätt som vi anser är nödvändigt för ämnets skull. Vi har inte haft en viss årskurs i åtanke, utan överlåter helt till lärarnas kompetens att göra den avvägningen."


L: "I designdokumentet står det att spelet även problematiserar porträtteringen av människor i media, som hypermaskuliniseringen av män och hypersexualiseringen av kvinnor. På vilket sätt hör detta ihop med frågan om samtycke?"


M & S: "Det finns många påtryckningar från samhället som samverkar och som skulle kunna bidra till [frågan om] samtycke. Inte minst kan det sätta en stor press på unga. Hypersexualiseringen av kvinnor kan ha ogynnsamma effekter på hur kvinnor uppfattas. Ofta framställs de enbart som sexobjekt, vilket bidrar till objektifieringen av dem. Hypermaskuliniseringen av män kan i sin tur förknippas med den så kallade grabbkulturen, och verkar göda uppfattningen att maskulinitet baseras på att vara dominant och på sexuella erövringar. Hypermaskuliniseringen medför också problem vad gäller acceptansen av olika könsidentiteter och för sexuella preferenser, eftersom personer som intresserar sig för något som bara är aningen omanligt riskerar att bli hånade och baktalade."


När jag intervjuar studion är det som påpekats tydligt hur nära samarbetet har varit med forskare och hjälparbetare i de frågor som spelet är tänkt att belysa, men också att engagemanget för att jobba mot skolan är stort.


"Om någon hade sagt till oss när vi gick i skolan att 'Idag ska ni få spela ett spel för att lära er om samtycke' så hade vi varit exalterade bara över att få spela under skoltid!" påpekar de.


Så visst är det lätt att se likheter med edutainmentdevisen att spelen i sig kan vara nog för att engagera elever, men förhoppningsvis är det ämnen som dessa som har möjlighet att göra det engagemanget genuint.


För vi kan nog med säkerhet säga att de aldrig kommer att ha spelat något liknande, eller lika viktigt, i skolan förut.

Oskar Skog26 jun 2016Visningar: 1745 

Taggar: Sonder Games, After Party, samtycke

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Woosley26 jun 2016q

Samtycke till sex. Det ska bli intressant att se om de i slutändan faktiskt lyckats göra ett spel som mångfacetterat handlar om det ämnet och inte bara i slutändan handlar om att "våldtäkt är fel", eller "akta er för att bli sexuellt utnyttjade".

Spiritual_Chaos26 jun 2016q

Skitbra.

Jag spelade aldrig i nåt hockey- eller fotbollslag som ung så jag har inga problem med det här med samtycke.

Linus Lekander26 jun 2016q

Spiritual_Chaos:

Jag spelade aldrig i nåt hockey- eller fotbollslag som ung så jag har inga problem med det här med samtycke.


Det ska som bekant även ta upp det här med stereotyper.

Oxol26 jun 2016q

Det här låter riktigt intressant (och nödvändigt), både sociologiskt och spelmässigt, det ska jag hålla koll på!

kattastrof26 jun 2016q

Thomas_8726 jun 2016q

Ja, det låter som att det kan bli ett av de viktigaste spelen någonsin.

Hoppas verkligen att det släpps för allmänheten också, tror det är fler än bara skolungdomar som behöver upplysning om samtycke.

Spiritual_Chaos26 jun 2016q

Tycker det är sjukt att man skulle behöva "upplysning om samtycke". Om man inte bott i en grotta nånstans hela livet.

Daniel Eyre26 jun 2016q

Ja, det här med att upplysa om samtycke känns... alltså, om det verkligen kan göra skillnad är det ju hur bra som helst. Men jag känner mest att alla människor med någon slags intakt kognitiv förmåga ju naturligtvis redan vet att samtycke är ett krav, att man aldrig ska tumma på det och utnyttja någon annan som är tveksam eller rent av säger nej. Har så himla svårt att se att belysande av denna företeelse skulle få potentiella våldtäktsmän att liksom "åh, vänta... man ska alltså INTE våldta?". Men jag målar en alltför enkel bild av det hela nu förstås, och självklart är allt sånt här av godo i grunden. Det kan ju åtminstone knappast göra saken värre.

yokisuci26 jun 2016q

Jag tycker premisserna för detta spelet känns lite märkliga, och undrar hur de ska knyat ihop det. Fast tycker hela grejjen om "samtycke till sex" känns lustig.
Okej, man vaknar dagen efter med suddigt minne...och sedan?

Vem brukar fråga den man pippar med om man verkligen ska pippa? Speciellt när alkohol är inblandat. Jag tror att de flesta är överens om att man inte ska ligga med en person som bokstavligt talat säger att personen inte har något lust. Och jag tror också att de flesta som haft blöta kvällar vaknat upp bredvid någon, naken, och känt "va fan hände här egentlign? Detta va nog inte så smart...".

yokisuci26 jun 2016q

Jag hoppas iaf spelet blir bra och tror det kan bli intressant, samtidigt tycker jag hela "samtyckesdiskussionen" har blivit helt tokig. Att ligga med någon som man kanske egentligen inte vill ligga med, men som man i fylleruset av någon anledning tycker är en bra idé, för att sedan ångra sig dagen efter är inte det samma som våldtäkt.

Spiritual_Chaos26 jun 2016q

yokisuci:

Speciellt när alkohol är inblandat. Jag tror att de flesta är överens om att man inte ska ligga med en person som bokstavligt talat säger att personen inte har något lust.


Man ska väl inte ligga med någon som inte visar uppenbar lust. Punkt.

Vad är det där för äckligt dravel.

yokisuci:

Vem brukar fråga den man pippar med om man verkligen ska pippa?


Vem brukar se det som att "man frågar väl inte rakt ut om man verkligen ska pippa och därmed på nåt sätt är det okej att ha sex med folk som typ kanske inte vill för man är full och kommer vakna upp med suddiga minnen av blöta kvällar"?

Kindo27 jun 2016q

Daniel Eyre:

Det kan ju åtminstone knappast göra saken värre.


Som du säger så kommer det säkert inte att få potentiell våldtäktsman på andra tankar, men sånt här handlar lika mycket om att informera och upplysa samhället i stort; att belysa problem och öka en allmän medvetenhet om "fenomenet" i sig, samt utöka diskussionsutrymmet. Ju fler som pratar om det och känner till att det här händer typ varje dag, desto mer är det en fråga som inte går att sopa under mattan. Tänker jag.

Daniel Eyre27 jun 2016q

Dennis Nyh:

Ju fler som pratar om det och känner till att det här händer typ varje dag, desto mer är det en fråga som inte går att sopa under mattan. Tänker jag.


Så är det förstås. Eller, det är väl tanken åtminstone. Jag hoppas verkligen att det kan ge någon slags mätbar effekt.

Starforsaken27 jun 2016q

Jag hoppar nog över det här. Har redan ganska stor backlog.

_mfm_27 jun 2016q

Hoochie Mama:

, ni vet de där helt normala killarna, också lär sig att de kanske inte alltid är helt med kring det där med samtycke. Det behövs. Så. Jävla. Mycket.

Jag hoppas också att typ 99% av alla recensioner av spelet kommer skrivas av tjejer.


Ja bäst att sätta åt de snälla killarna lite extra trots att de redan blivit upplysta gång på gång av sådana som dig att de är orsaken till allt ont i världen enbart pga sitt kön. Kanske är det någon av dom som fortfarande vågar titta åt en tjejs håll så tjata lite mer om att de är potentiella våldtäktsmän hela bunten.

Självklart ska inga män få uttala sig om spelet heller, bara att censurera alla recensioner så de enbart får skrivas av kvinnor.

chips27 jun 2016q

Kom igen.

Skärpning genast. Annars så börjar det bli dags att ge ut varningar.

Spåra inte ut denna tråd med massa:

"Men är det ingen som tänker på alla mansproblem!"
"Fyfan för feminster"
"etc"
"etc"

Det har vi sett nog med i andra trådar.

Ribcage27 jun 2016q

Game Over: Du råkade ha sex utan samtycke. Igen.

chips:

"Men är det ingen som tänker på alla mansproblem!"


Spelet tar även upp mansproblem enligt texten. Väldigt intressant och hur det kommer att spelas upp för vardera kön. Ser gärna en lets play på detta sen.

Spiritual_Chaos27 jun 2016q

Starforsaken:

Jag hoppar nog över det här. Har redan ganska stor backlog.


Linus Lekander27 jun 2016q

Om det här kan fungera som diskussionsunderlag om könsroller, gränser inom och utanför relationer, alkohol och sex, erövringskultur o.s.v. tycker jag att det vore ett nog så viktigt bidrag. Jag tycker nog att studion är tydliga med att det är det de eftersträvar också.

Daniel Eyre:

Har så himla svårt att se att belysande av denna företeelse skulle få potentiella våldtäktsmän att liksom "åh, vänta... man ska alltså INTE våldta?". Men jag målar en alltför enkel bild av det hela nu förstås


Du gör nog det ja. För det här kan du applicera på alla former av värdegrundsarbete. Mot mobbning, näthat och andra problem som kan tyckas precis lika självklara.

K8127 jun 2016q

En bra tumregel är annars att inte ha sex när stora mängder alkohol är med i bilden. Det är inte svårare än så.

Aloysius27 jun 2016q

Synen på spel som kulturform är verkligen speciell...

Bok:

Hej, jag har skrivit en bok om att man inte ska våldta och så...


- Okej...
Tavla:

Hej, jag har målat en tavla om att man inte ska våldta och så...


- Okej...
Sång:

Hej, jag har skrivit en visa om att man inte ska våldta och så...


- Okej...
Film:

Hej, jag har spelat in en film om att man inte ska våldta och så...


- Okej...
Spel:

Hej, jag har gjort ett spel om att man inte ska våldta och så...


- Vi kan nog med säkerhet säga att man aldrig kommer att ha spelat något lika viktigt!!111!!!!!11!! [surprised][surprised][surprised][surprised][surprised][surprised][surprised][surprised]

Linus Lekander27 jun 2016q

Aloysius:

- Vi kan nog med säkerhet säga att man aldrig kommer att ha spelat något lika viktigt!!111!!!!!11!!


Nyckelorden är "spelat" och "i skolan".

Sen är det knappast så att andra kulturyttringar i ämnet passerar obemärkt förbi, heller.

Elin Ekberg28 jun 2016q

Välbehövligt, säger jag som arbetar med ungdomar. Ämnet behöver diskuteras och sådana här experiment kan absolut vara den rätta vägen att gå för att göra just det. En gång spelade jag till exempel ett dataspel som hade med demokrati/diktatur att göra, då eleverna hamnade på en öde ö och precis som i flugornas herre skulle börja dela upp sig i grupper och bestämma uppgifter åt varandra och så vidare. Det gav verkligen effekt.

Det här med samtycke behöver inte ens ha med sex att göra, egentligen. Bara det här angående rätten att slippa att andra kladdar på en om man inte vill är något som är värt att ta upp. Jag har haft diskussioner med ungdomar om sådant här. Procenthalten av exempelvis tjejerna i årskurs 8 som har varit med om sådant som lätt skulle kunna polisanmälas är skrämmande stor, men man är så pass skolade att livet ska vara så här så man har anpassat sig (diskussionen behövs med andra ord åt båda hållen).

Skitspel28 jun 2016q

Ribcage:

Game Over: Du råkade ha sex utan samtycke. Igen.


Haha, attans.
Undrar hur sista bossen ser ut.

Magnus Virdeborn28 jun 2016q

Det är ju en bra sak med liknande spel i utbildningssyfte fast jag är lite osäker på inramningen. Handlar det verkligen bara om samtycke? För då borde väl alla möjliga könskombinationer och perspektiv ingå?

Jag kan ju tycka att det verkar problematiskt att lära ut till barn att detta är något som bara män måste tänka på, samt föra vidare bilden av kvinnan som en varelse utan sexdrift, vilket det ju framstår som om man enbart talar om att kvinnan står för beslutet. Då menar jag självklart inte att kvinnans samtycke inte skulle vara avgörande, men att det är skillnad på att på rama in det som "samtycker är ett måste" och "kvinnans samtycke är ett måste", då det senare framställer kvinnan som passiv och stereotypen att män alltid vill ha sex och att det är upp till kvinnorna att avgöra om de får det eller inte. Då blir samtycke snarare framställt som något slags godkännande.

Elin Ekberg28 jun 2016q

Virde:

Handlar det verkligen bara om samtycke? För då borde väl alla möjliga könskombinationer och perspektiv ingå?


Ja, absolut. Men spelet ska ju ta upp alla sidor också. I skolan pratar vi till exempel om det här med samtycke ur båda könens perspektiv. Man har rätt till sin egen kropp oavsett vilket kön man har.

Skitspel28 jun 2016q

Elin Ekberg:

I skolan pratar vi till exempel om det här med samtycke ur båda könens perspektiv. Man har rätt till sin egen kropp oavsett vilket kön man har.


Skitbra jue. Fan det påminner om någon video vi fick se i skolan.. helvete att jag inte minns vad den heter.

På tal om perspektiv, fick ni "leka" I-land vs U-land i skolan förresten Elin? Själv körde vi det under en dag i gymnasiet, det var minst sagt intressant.

Magnus Virdeborn28 jun 2016q

Vad bra. Som sagt, annars tycker jag att det kan bli väldigt problematiskt när man lär ut till barn att sex handlar om "samtycke" där ordets definition likställs med "kvinnans godkännande" - för det är ju precis så man för vidare stereotypa könsroller.

Sen är det absolut viktigt att ha diskussioner kring diverse situationer som ligger längs gråskalan. Om bägge parter är lika fulla/borta så är det ju inte samma sak som om bara en av dem är det och den andra medvetet utnyttjar tillfället för att få ett ligg.

Elin Ekberg28 jun 2016q

Skitspel:

På tal om perspektiv, fick ni "leka" I-land vs U-land i skolan förresten Elin?


Nej, den känner jag inte till. Vad gjorde ni?

Skitspel28 jun 2016q

Elin Ekberg:

Nej, den känner jag inte till. Vad gjorde ni?


Det var sjukt bra! Vi blev indelade i grupper, I-länder och U-länder. Sedan hade vi stationer, vart klassrum var en station där vi fick en uppgift. Typ lekar, kasta ringar över flaskor, svara på frågor osv. Gruppen I-land fick gå före i kön, blev serverade dricka när det vart lång väntetid, och fick färre svarsalternativ om det rörde sig om frågesport, eller fick stå typ en meters avstånd i precisionskast, de fick typ alla fördelar och blev behandlade som gäster. Vi andra, U-länderna, vi fick det motsatta. Vänta i kö, inget att dricka, vart "kollade" hela tiden som om vi vore kriminella by default, fick stå jättelångt bak i precisionskast och en massa svarsalternativ i frågesport. Det hela var en tävling i slutändan och vi förlorade såklart.

Tanken var att jämföra hur människor blev behandlade beroende på vart man kom ifrån, och det applicerades även på kön. Man märkte tydligt hur det påverkade vissa mer än andra såklart, i min grupp var vi några som kom från förorten med sketna bakgrunder så var inte så jobbigt, men för ett par andra i samma grupp var det märkbart jobbigt. Det hela var väldigt likt the wave. Olympia skolan i Helsingborg var det som hade det, tycker man borde ha det på varje skola.

Elin Ekberg28 jun 2016q

Skitspel:

Det hela var väldigt likt the wave.


Filmen? Ja, den brukar jag visa ibland. Väldigt bra. Konceptet som sådant låter roligt, men jag tror inte att det är en sådan bra idé att göra med mindre barn (jag arbetar med högstadieelever). Inte för att barnen inte skulle klara det, haha. För att föräldrar inte alltid... gör det.

Aloysius28 jun 2016q

Skitspel:

Det var sjukt bra! Vi blev indelade i grupper, I-länder och U-länder.


Men det var inte tvärtom? I verkligheten är det ju U-länderna som får miljarder i bidrag och gratis mediciner osv och I-länderna som får jobba för det.

chips28 jun 2016q

Aloysius:

Men det var inte tvärtom? I verkligheten är det ju U-länderna som får miljarder i bidrag och gratis mediciner osv och I-länderna som får jobba för det.


Tror du att det är bättre att bo i ett U-land än ett I-land?

thezboson28 jun 2016q

Aloysius:

Men det var inte tvärtom? I verkligheten är det ju U-länderna som får miljarder i bidrag och gratis mediciner osv och I-länderna som får jobba för det.


Då tycker jag du ska flytta dit, det låter jävligt bra!

Skitspel28 jun 2016q

Elin Ekberg:

Konceptet som sådant låter roligt, men jag tror inte att det är en sådan bra idé att göra med mindre barn (jag arbetar med högstadieelever). Inte för att barnen inte skulle klara det, haha. För att föräldrar inte alltid... gör det.


Vette tusan, tycker det låter som en passande ålder att börja ändå. Äsch, strunt i föräldrarna, de är ju dinosaurier i sammanhanget ändå! [bigsmile] Man kan ju göra en lite-version av det hela, tänk typ tävlingar fast det ena laget har fördelar hela tiden. Med orsakerna som avslut, och varför det är viktigt att förstå perspektiv.

Aloysius:

Men det var inte tvärtom? I verkligheten är det ju U-länderna som får miljarder i bidrag och gratis mediciner osv och I-länderna som får jobba för det.


Inte i andemeningen med övningen, där handlar det hela om särbehandling. (Affermative action) Visst jag kan förstå din poäng, Dambisa Moyo har skrivit rätt intressanta saker om det du påpekar och hur det inte hjälper. Lite som att ge en tiggare en fisk, den äts upp och sen då? Man ger en ny fisk, och sen då? Klart man ska hjälpa men det behövs hjälp som gör att man kan hjälpa sig själv. Så sure, visst har du en poäng men det finns inte en sportmössa i helvetet att du väljer ett leva i ett U-land framför ett I-land, hur mycket bidrag och mediciner som än skänks.

Ribcage28 jun 2016q

Skitspel:

Undrar hur sista bossen ser ut.


Om vi nu ska ta några steg tillbaka med tanke på omständigheterna på forumet så ska jag svara förtydligande här.

Undervisande spel kan formas på ett flertal olika sätt. Ett sätt är trial and error likt körkortsprov. Men i det här fallet då det är ett så känsligt ämne så kan det inte fungera på det sättet, det skulle bli både fånigt och stötande. Kanske fel rentav.

Ett annat är ett berättande spel. Man får uppleva situationer och höra fiktiva personer tala ut om hur de uppfattat situationer och där förklarar spelet tydligt åt en vad som är OK och inte OK. Där får de vara oerhört finkänsliga och korrekta tänker jag.
Det här sättet kan bli oerhört cringe och dåligt om det görs fel.

I texten står att spelet ska göras utforskande. Man besöker olika typer av miljöer där det ofta går fel? Fester med fulla människor, vanliga sovrum, etc? De har nog gjort sin forskning på ämnet och har bra exempel.

Så slutboss? Min gissning är helt enkelt att de kör med någon typ av personliga berättelser med människor som vid tillfället och i efterhand har känt att något fel har skett. Att det inte gick rätt till och hen inte var med på det. Att det inte var OK. Det är vad jag tror skulle påverka ungdomar mest.

Dold text: Så till de som blev stötta av mitt inlägg. Det var inte sex utan samtycke jag skämtade om, utan om spelet i sitt utforskande upplägg hade haft trial and error. Jag ber om ursäkt.

Skitspel28 jun 2016q

Ribcage:

Dold text


I min värld var det glasklart att det var där vi var, kan verkligen se hur det kan bli så himla cringe. [bigsmile] Sådär peka klicka 50+ gjorde spelet som ska tilltala \"kidzen\" programmerad av grannen och designad av bildläraren, urkul. Typ utbildningsvideos som man bara vill sjunka under stolen av.

Aleksandar Buntic28 jun 2016q

Det är oerhört tråkigt när en person lägger så mycket tid på att skriva en intressant artikel, samt att personerna bakom det som nyheten handlar om också lagt oerhört mycket tid på att belysa ett allvarligt problem i samhället (och i världen) och folk skämtar bort det.

Kan vi snälla försöka undvika det här i framtiden?

Och Tack Linus för en väldigt bra och intressant artikel! All kärlek till dig <3

RetroFanatic29 jun 2016q

Elin Ekberg:

Man har rätt till sin egen kropp oavsett vilket kön man har.


Ja, det borde ju vara klart som korvspad.

Och trodde nästan att tråden blivit låst efter vad jag läste i BSL.

Aloysius29 jun 2016q

Skitspel:

Inte i andemeningen med övningen, där handlar det hela om särbehandling. (Affermative action)


Just Affirmative action är ju könsdiskriminering eller rasdiskriminering, där en grupp anses "utsatt" och därför mer värd än en annan grupp och får då fördelar.

Jag tycker leken verkar rätt tveksam eftersom den litegrann bygger på att tillvaron är ett nollsummespel och att några "går före i kön" på några andras bekostnad. Det pratas mycket om att ungar inte lär sig något i skolan, men värre är väl om de lär sig att världen fungerar på ett helt annat sätt än den gör.

I verkligheten fungerar det ju precis tvärtom. När en grupp blir rikare så ökar chansen för alla andra att bli rikare och när någon grupp blir fattigare (vid en ekonomisk kris, ett krig eller någon katastrof) då blir oftast resten av världen fattigare också.

Skitspel30 jun 2016q

Aloysius:

Just Affirmative action är ju könsdiskriminering eller rasdiskriminering, där en grupp anses "utsatt" och därför mer värd än en annan grupp och får då fördelar.


Jepp, vilket var hur grupperna vart uppdelade. Biten jag inte höll med om, och tyckte satte fokus på fel saker. Men i övrigt tycker jag att det var en bra övning och ser gärna hur det används i utbildningssyfte (om man utför det lite bättre).

Aloysius:

Det pratas mycket om att ungar inte lär sig något i skolan, men värre är väl om de lär sig att världen fungerar på ett helt annat sätt än den gör.


Låter lite hur det är idag ändå kan jag tycka. [sad]

Aloysius:

I verkligheten fungerar det ju precis tvärtom. När en grupp blir rikare så ökar chansen för alla andra att bli rikare och när någon grupp blir fattigare (vid en ekonomisk kris, ett krig eller någon katastrof) då blir oftast resten av världen fattigare också.


Håller med till 100%.

kattastrof10 jul 2016q

Elin Ekberg:

samtycke ur båda könens perspektiv


vad Hende med "hens" ?

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.