Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Johan Lorentzon recenserar Forza Horizon 3

FORZA HORIZON 3
(Xbox One (testat), Windows 10)
Johan Lorentzon


Forza Horizon är bilgenrens Woodstock. Komplett med lera bra musik och alkohol.


Eller ja, byt ut alkoholen mot en hälsosam bensininjektion istället. Alkohol och bilar är sällan (aldrig) en bra kombination.


Don't drink and drive people!


Det som är fantastiskt med just Horizon-serien är att den har precis allt som Forza-serien har och samtidigt kör den på i ett eget race med en helt egen identitet. Jag pratar fortfarande om tajt racing i kromade vrålåk. Men istället för realistisk banracing är det den öppna fria vägen som talar i Horizon. Vik av vägen och kör rak ut i majsfältet så majskolvarna flyger. Det är sådant som gör Horizon så bra, frihetskänslan och den öppna världen (i detta fall Australien).


Även om det kan ses som ett sandlådespel har Horizon 3 ändå en inramning som gör att jag håller mig på vägen utan att intresset falnar. Jag är festfixare för festivalen Horizon och mitt jobb är att helt enkelt kicka igång festen runt om i Australien. Detta gör jag genom att sätta mig i bilen och skaffa så många fans jag bara kan genom tävlingar och andra utmaningar. Variationen är stor och det finns allt möjligt att pyssla med. Allt ifrån vanliga tävlingar, att göra stunts med bilen, till att leta nya fordon som är gömda runt om på kontinenten.


Där Forza Motorsport 6 är en simulator ut i fingerspetsarna är Horizon 3 istället arkadracing av bästa sort. Men detta innebär inte att de bantat körningen helt. Istället för att förlita sig på alla detaljer i hur riktig racing beter sig har utvecklarna inriktat sig mer på känslan i körningen. Detta gör att det är en fröjd att sätta sig bakom ratten i Horizon 3. Likt sin systerserie kan jag forfarande trimma min bil och förändra körningen efter mina egna preferenser. Det går även att kitta bilen med olika bildelar som också förändrar hur bilen beter sig på vägan. Alla bilar känns dessutom distinkt olika vare sig det är en buggy eller en Ferrari jag sitter i. På tal om just bilar, så finns det över 300 stycken att samla i spelet.


”Got to catch'em all”.


Det är Pokémon i bilform helt enkelt.


En sak som jag måste prisa är hur vackert spelet är. Ljussättningen är fantastisk och när jag susar fram längst strandkanten i solnedgången kan spelet, just i det ögonblicket, vara det vackraste jag sett denna generation. Det dynamiska vädret och vattendropparna som rör sig efter bilrutorna till ljuset av strålkastarkäglorna när jag åker efter Australiens vägar på natten. Allt ser makalöst ut och tillsammans med ljudet finns det således inget att klaga på vad gällande det audiovisuella.


För den som gillar multiplayer finns det givetvis också mycket kött att tugga på. Samarbetsläget är ett av de roligaste tillskotten i spelet och där får jag köra hela singelplayer-läget tillsammans med en kompis. Annars finns det ett frikörningsläge där jag åker runt som vanligt, men med förändringen att det också finns andra spelare som kör runt. Som vanligt handlar det mesta om att utmana och köra mot varandra i någon form. Det ska dock sägas att det inte är ett mmo, utan man startar frikörningsläget tillsammans med andra spelare och det är ingen ständig värld som existerar. Men läget känns väldigt mycket som ett mmo i mindre skala. Det är också de andra spelarna som sedan fungerar som drivatars i min egen singelspelsupplevelse. Både de jag möter och spelare från min vänskapslista. Poetsmurfen (som även dök upp i Forza 6), dyker upp här och ger mig lite däng på vägen innan hon sen ansluter sig till mitt lilla lag. Även om jag vet att det bara är skuggor av mina vänner eller motståndare är drivatars en väldigt rolig grej.


Jag uppskattar de mer hårdnackade racingspelen men måste erkänna att jag alla dagar i veckan väljer en bra arkadracer. Om det dessutom paketeras snyggt och det läggs till en portion frihet, som det gör i Forza Horizon 3, då har vi en vinnare på alla plan. Turn 10 Studios och Playground Games har varit smarta när de kan tillhandahålla både realism och arkad i två olika titlar. Spelserierna fyller båda varsin plats och är fantastiska spel. Där Forza 6 har andra konkurrenter i till exempel Project Cars står Horizon 3 helt ensam och det gör spelet till det bästa arkadracingspelet som finns på Xbox One.


Kanske till och med det bästa på marknaden.


JA | NEJ
VARFÖR: När det känns för seriöst att bränna däck på runda asfaltsbanor eller offra livet på en skogsväg finns det ett alternativ. Forza Horizon 3.

PLUS: Radiokanalerna och musiken. Att kunna susa på vägarna till klassisk musik är briljant.
MINUS: Måhända att bilarna känns aningen överstyrda.

Relaterade bilder

Oskar Skog23 sep 2016Visningar: 1494 

Taggar: Forza Horizon 3, Playground Games, Microsoft, Xbox One, Windows 10

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

FBT4223 sep 2016q

Bra recension ! Grrr är så jävla sugen på att lira tyvärr förbokade jag standard utgåvan så kan inte spela förens tisdag:(:(

Hans Li Engnell23 sep 2016q

Jag är grymt sugen på det här, måste erkännas. Trots att jag aldrig riktigt fastnade för Forza Horizon 2. Men det kanske var mitt humör där och då.

FBT4223 sep 2016q

Har en fråga, är det värt att köpa den där VIP saken ,då får man tydligen mer bilar o annat gott!? Har inte lirat nått forza innan därför jag undrar!

Ribcage23 sep 2016q

FBT42:

Har en fråga, är det värt att köpa den där VIP saken ,då får man tydligen mer bilar o annat gott!? Har inte lirat nått forza innan därför jag undrar!


Vet inte vad VIP kostar för sig själv. Men någon till bil, dubbel XP och pengar samt en ikon bredvid sitt namn är det så vitt jag vet. Om det är värt beror nog på vad man själv tycker om spelet och bilarna.

FBT4223 sep 2016q

Hmm dubbel XP låter ju uselt, då tar ju spelet slut mycket snabbare!

Ribcage23 sep 2016q

FBT42:

Hmm dubbel XP låter ju uselt, då tar ju spelet slut mycket snabbare!


Nja, det slutar ju inte snabbare för det. Jag har spelat FH2 en hel del men är ändå bara rank 100+ av åtminstone 300 så vitt jag vet. Det gör bara att du får fler och bättre free spins.

Johan Lorentzon23 sep 2016q

FBT42:

Har en fråga, är det värt att köpa den där VIP saken ,då får man tydligen mer bilar o annat gott!? Har inte lirat nått forza innan därför jag undrar!


Det är nog lite av en smaksak. Dubbel XP och några extra bilar, men personligen tror jag att man klarar sig utan. Det är lite som en plusmeny på McDonalds :P

NicolausCamp23 sep 2016q

Sitter på jobbet nu, slutar om en timme, och när jag komme hem ska det köras! Kan knappt hålla mig, haha! [bigsmile]

Roger Ling23 sep 2016q

Bra skriven recension. Har bara spelat demot ett otal gånger och älskar det. Bokade också standardversionen så på tisdag smäller det.

EmpaN23 sep 2016q

Lånar den här tråden lite.

Någon som vill ha en kod som ger dig tillgång till en Warthog från Halo?

Fäjgår23 sep 2016q

Det första Horizon hade jag jätte kul med och det här tilltalar mig grymt mycket av nån anledning. Synd att det är Xbox One brist i mitt hem.

Nightswipe23 sep 2016q

FBT42:

Hmm dubbel XP låter ju uselt, då tar ju spelet slut mycket snabbare!


Nej, men du får betydligt enklare tillgång till flera bilar.
Har varit VIP i samtliga Motorsportspel i serien, det tar LÅNG tid att ha råd med allt. (Sen att det visade sig att garaget hade en begränsning vilket gjorde att jag inte kunde köpa alla är en annan historia. Saknar plats för 9 bilar ungefär. Irriterande. I FM6*)

Hans Li Engnell28 sep 2016q

Jag spelade några timmar i går och det känns nästan som att vara nykär. Detta spel klickar jag helt med, trots att jag inte brukar gilla öppen värld-racing så mycket.

Kontrollen. Grafiken. Miljöerna. Soundtracket.

Kåt.

Ribcage28 sep 2016q

Hans Li Engnell:

Jag spelade några timmar i går och det känns nästan som att vara nykär. Detta spel klickar jag helt med


Mm, samma sak. Min sambo frågade mig igår hur länge jag kommer att vara fast vid det där bilspelet. Jag sa några veckor, sen borde det gå över lite åtminstone.

Hans Li Engnell28 sep 2016q

Ribcage:

Min sambo frågade mig igår hur länge jag kommer att vara fast vid det där bilspelet. Jag sa några veckor, sen borde det gå över lite åtminstone.


Haha. Tror du det? [wink]

Ribcage28 sep 2016q

Hans Li Engnell:

Tror du det?


Nja, det kommer ju nya bilpaket. Sen när den första expansionen kommer lär jag köpa den om det inte bara är Porsche.

Lägg gärna till mig på Live förresten om vi inte har varandra. Då kan jag utmana din drivatar eller dyka upp i ditt spel. :)

Gamertag: Ribcage se

Roger Ling28 sep 2016q

Spelet är fantastiskt. Bäst på Xbox One.

EmpaN28 sep 2016q

Vann Ultimate Edition på Xbox twitch stream igår så har spelat det 1-2 timmar idag.

Rätt kul alltså!

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.