Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Isabell Rydén recenserar The Mooseman

THE MOOSEMAN
(PC (testat), Mac)
Isabell Rydén


The Mooseman är en andlig berättelse som har hämtat sin inspiration från den ryska mytologin där jorden skapades från ett enda skört äggskal av guden Yen. Enligt den mytologin delades jorden upp i tre olika världar: Underjorden, Mellanvärlden (där människorna levde) och Den Övre Världen (där de stora gudarna befann sig).


Som en shaman, en människa som kan se saker som ligger dolt för vanliga döda, beger jag mig ut i det kalla och minimalistiska landskapet för att påbörja min resa genom de tre olika världarna. Min enda följeslagare är min trogna vandringsstav, som jag tar ett stadigt grepp om, när vi tillsammans lämnar tryggheten bakom oss.


På vår resa kommer vi att stöta på olika pussel, till viss del ganska enkla men också relativt utmanande. Genom att skifta mellan de olika världarna med ett enkelt knapptryck, uppenbarar sig fantastiska figurer, symboler och lösningar framför våra ögon. Många pussel handlar om att få olika föremål och djur att förflytta sig och formas till något nytt. I den övre världen kan de vara en stor sten men genom att skifta till underjorden har dem förvandlats till något annat som kan hjälpa oss att komma vidare. The Mooseman är fyllt med fantastiska små pussel och lösningar.


Men alla pussel är långt ifrån mysiga och underjorden är en mörk plats där farliga andar och varelser håller till. Det gäller att ständigt vara på sin vakt. Senare i berättelsen får vår vandringsstav en magisk kraft som gör att den lyser upp en kort stund och skapar en skyddande barriär runtomkring oss. Den kommer väl till hands i underjorden.


The Mooseman är ett atmosfäriskt och gemytligt äventyrsspel i 2D, som går snabbt att ta sig igenom och det tog mig bara lite mer än en timme innan eftertexten började rulla längs skärmen. Är man inte speciellt intresserad av mytologier och liknande, kommer den timmen att kännas väldigt lång, vilket det gjorde stundtals eftersom spelet inte bjuder på någon större variation mer än att gå framåt och möjligheten att skifta mellan de två världarna.


Men trots det, lämnade jag en helt okej spelupplevelse bakom mig.


JA | NEJ
VARFÖR: The Mooseman är ett estetiskt tilltalande litet spel med en intressant berättelse.
PLUS: Atmosfären.Bakgrundsmusiken.
MINUS: En del av texterna som dyker upp under spelets gång är svårlästa. Man kanske skulle ha tagit det där lite fulare typsnittet istället, så läsvänligheten blev bättre.

Relaterade bilder

Oskar Skog27 feb 2017Visningar: 944 

Taggar: The Mooseman, Vladimir Beletsky, Mikhail Shvachko

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

chips27 feb 2017q

Känns lite som The Year Walk när jag ser bilderna.

Skulle kunna tänka mig att spela igenom detta på min mobil.

Tomas Engström27 feb 2017q

Tänkte också på The Year Walk bara när jag såg bilderna.

Men jösses vad kort alltså o_O Hade spelupplevelsen varit lite starkare än bara "helt okej" hade det inte spelat så stor roll om spelet tagit slut efter en timme eller fortsätt längre än så.

Men för all del, man kan ju åtminstone snabbt få ytterligare ett spel på sin lista över avklarat 2017 om man så vill ;P

Är mer sugen på att lägga tiden på The Year Walk...

Isabell Rydén27 feb 2017q

chips:

Skulle kunna tänka mig att spela igenom detta på min mobil.


Det hade passat bra i det formatet.

Tomas Engström:

Men för all del, man kan ju åtminstone snabbt få ytterligare ett spel på sin lista över avklarat 2017 om man så vill ;P


Haha jajo, men det är också det där spelet man inte kommer minnas att man spelade vid slutet av året (tyvärr).

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.