Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Johan och Mattias recenserar 1-2-Switch

1-2-SWITCH
(Switch)
Johan Lorentzon


Jag sitter och mjölkar en virtuell kospene medan spelet uppmanar mig att ha ögonkontakt med min motståndare. Det enda som rör sig i mitt huvud är vad Brandon "Wolverine" Mullins sa till oss när han lärde ut en strypteknik under ett BJJ-seminarium. 


"... and don't look each other in the eyes, that's fucking weird!"


Dessa ord, följt av tanken att jag nog skulle behöva ha en hel del alkohol i blodet för att detta ska kännas bekvämt. Att jag sitter och tävlingsdrar i en virtuell kospene må vara illa nog. Men att jag dessutom uppmanas att samtidigt ha ögonkontakt med min motståndare gör ju saken ännu värre. Om just detta inte klassas som "fucking weird", ja då vet jag inte vad som är?


Med närmare eftertanke skulle nog inte all alkohol i världen hjälpa. Det här kommer aldrig kännas bekvämt, punkt.


1-2-Switch är en samling av 28 minispel som unikt nog kan spelas utan tv. Tanken är god och idén att ta spelet från skärmen och fokusera på varandra känns som det naturliga steget från Wii. Problemet är således inte idén och jag kan verkligen se hur utvecklarna har suttit en sen kväll på kontoret i Japan och brainstormat under mycket skratt. 


Problemet ligger istället att innehållet inte är speciellt bra.


Av de 28 minispelen är det möjligen fem av dem som är roliga. Resterande känns fåniga och de sämsta fungerar dåligt tack vare den begränsade tekniken i Joycon-kontrollerna. När spelet ber mig springa på stället och det räcker med att skaka kontrollen, då känns allt bara patetiskt och löjligt. De spelen som faktiskt fungerar är inte heller roliga mer än några minuter. Min fru uttrycker redan efter två minispel att hon var less och jag börjar också undra vad jag gett mig in på då vi hade 26 minispel kvar att testa. Jag förstår emellertid att spelet är tänkt som ett partyspel och något som kan roa på en fest (helst med alkohol), men vad man får för priset är som en spark mellan benen. Det blir inte heller bättre att spelets instruktioner för minispelen ska visas med premissen "titta så jävla kul vi har!". Kanske är jag en bitter norrlänning som bor i mörker större delen av året men dessa överglada hurtbullar i presentationerna gör att jag blir förbannad på riktigt.


Det finns en sak i soppan som faktiskt imponerar, och det är tekniken i de nya Joycon-kontrollerna när de används på rätt sätt. Att gissa kulor i kontrollen visar upp den nya HD-skakfunktionen och den är riktigt imponerande, speciellt när de rullar och jag känner hur de slår i varandra. Jag kan helt klart se att detta blir standard i alla handkontroller framöver. Joycon-kontrollerna verkar också mer känslig för mina rörelser än en wiimote och när vi duellerar genom att stå still i olika yogapositioner reagerar de på minsta möjliga viktskiftning. Tyvärr är detta också precis vad 1-2-Switch är, det är en demopresentation för Joycons. Jag älskar Nintendo men i detta fall tycker jag det är snudd på lurendrejeri att sälja det här för 499 kronor. För mig är det ett spel som helt klart skulle ha ingått i Switch-paketet likt Wii Sports gjorde till Wii. Detta hade visserligen inte gjort spelet bättre, men då hade det åtminstone varit gratis.


JA | NEJ
VARFÖR: Jag ser ingen anledning att betala för en demokassett.
PLUS: Pistolduell-spelet är åtminstone roligt i några minuter.
MINUS: Varför måste jag spela igenom fem spel för att låsa upp resterande 23?


1-2-SWITCH
(Switch)
Mattias Sörbom


1-2-Switch är Wii Sports. I alla avseenden. Alltså en lanseringstitel som introducerar en ny konsol och dess funktionalitet, med enkla minispel att spela i goda vänners lag. Framtida möjligheter och nydanande funktioner (nåja) kan skönjas bland de lättsamma och trivial minispelen.


Det är spelet du plockar fram när dina föräldrar, bekanta eller annat otyg är på besök och du vill visa upp ditt senaste Nintendo-inköp och samtidigt "blowa deras minds". Eller åtminstone få dem att fnissa till och utbrista ett "vilka grejer de hittar på nuförtiden". Precis som med Wii Sports.


Men till skillnad från Wii Sports, som ärligt talat inte var så himla roligt förutom eventuellt Tennis, så finns det mycket mer innehåll här. Mängder av minispel som underhåller på många olika sätt. Från det svettiga (Sword Fighting där det gäller att parera motståndaren slag och anfalla till döden infinner sig) till det mer bisarra (Baby, där spelaren ska "vagga" konsolen till sömns och sedan lägga ifrån sig konsolen FÖRSIKTIGT utan att väcka bebisen). Sen har vi Shaving, där man ska raka av sig ett virtuellt skägg så snabbt som möjligt, som är riktigt svårt om man själv äger ett präktigt skägg som är i vägen hela tiden. Och 25 minispel till.


Omdömena om 1-2-Switch har inte varit nådiga, men jag väljer att ställa mig i en motvalls kör och ställa mig någorlunda positivt till spelet. Kanske var det så att jag spelade de första timmarna med ideala förutsättningar - vänner på besök, nyfikna barn, glädje och lite öl - men jag roades ordentligt av 1-2-Switch. Faktiskt.


Den enda fadäsen är dock en stor en: att det inte inkluderades med konsolen från första början. För hur hade Wii mottagits om Wii Sports fick köpas separat för nästan 500 kronor? Trots detta så blir det ett Ja (med nöd och näppe) från min sida, främst för att det är det spelet jag kommer plocka fram så fort någon icke-invigd stiger över min tröskel.


JA | NEJ
VARFÖR: För att visa både Switch-anhängarna och dess belackare, vilka funktioner vi kan vänta oss de närmaste åren.
PLUS: Vi byggde en flertimmars-turnering med bara 1-2-Switch- Jag blev tvåa.
MINUS: Det borde följt med konsolen.

Relaterade bilder

Oskar Skog13 mar 2017Visningar: 1690 

Taggar: switch, NX, wii u, Nintendo, Miitomo Youtube, Nintendo 3DS, Amiibo, Satoru Iwata, Shigeru Miyamoto, Dena, iOS, Android

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

hawcan13 mar 2017q

200kr. Det är vad jag är villig att betala för detta. Kanske som en pack in till två nya kontroller.

Tobias Söderlund13 mar 2017q

Det enda som kunnat få mig att bry mig i detta är om det följt med som en teknikdemo när man köpt konsolen.

Opivy13 mar 2017q

Aldrig att jag skulle spela det ensam, men för varje gång jag upp det i sällskap så blir det roligare. Som att det växer ju mer man spelar det. Det är dock fortfarande inte värt pengarna.

Woosley13 mar 2017q

Det påminner mer om något av de där gratisapp-partyspelen till mobiler än om Wario Ware, vilket är lite synd.

chips13 mar 2017q

Hade det kostat hälften av vad det gör så hade jag nog köpt det.

chipskille13 mar 2017q

Kommer köpa det begagnat när det finns att få tag på till billigare pris.

Gurkan13 mar 2017q

Jo, 200:- e mer rimligt för detta och då som nedladdningsbart.

Roger Ling13 mar 2017q

Köpte detta på fyllan för 449 kr från eShop har jag för mig att det var.

Vi hade kul en kort stund med det men det är inget jag rekommenderar. Borde ha följt med konsolen på det interna minnet.

lonian13 mar 2017q

Min polare har kvar Wii. Det finns tillfällen vid spel torka och öl då vi startar igång Wii sports. Golf, bowling och tennis är fortfarande förjävligt kul och håller. Inget man spelar ofta dock. 1-2 Switch lockar dock inte alls.

yokisuci13 mar 2017q

1-2 Switch borde tveklöst hängt med konsolen, alternativt kostat runt 200:-
Jag har det dock, och har spelat det bl.a. med en person som inte har den blekaste om TV-spel, och där gick enkelheten hem. Med ett par öl och brist på samtalsämne med personen rakt över kan det ju absolut fungera, och det blir även lite vad man gör det till. Men kan inte rekomendera det för fullpris. Och kan nog inte rekomendera det alls digitalt. Lägg stålarna på Fast RMX, I'm Setsuna eller likande istället.

Daniel Eyre13 mar 2017q

Att detta inte ligger på konsolens internminne vid release är ofattbart. Eller, det är det förstås inte. Det är girigt.

JenNova13 mar 2017q

Testade detta hos en kompis i helgen och det var vedervärdigt, även med sprit i bilden.

De flesta spelen handlar om att skaka kontrollen så mycket som möjligt. Eller, reglerna säger annat men det är så man vinner.

Ett fåtal spel var rätt okej i ett par minuter, men allvarligt talat? När det bästa man har att säga är att HD-rumblen är intressant, samtidigt som det fick oss att fundera över när de kommer utnyttja den funktionen och vår gissning var "sällan" eller "Nintendo kommer inte göra någonting av HD rumble".

Det bästa spelet var Quickdraw eller vad det hette, men hela grejen hade kunnat spelas med iPhone eller vattenpistoler.

Jag gick in med låga förväntningar, men 1-2 Switch lyckades gå limbo under dem. Det är den här typen av spel som får barn att gråta av besvikelse

Elin Ekberg13 mar 2017q

Frågan är alltså exakt hur packad man måste vara för att uppskatta det här spelet. Jag upplever att Johan spelade det nykter, medan Mattias hade fått i sig åtminstone ett par procent när han spelade det? [cute]

Silhuett13 mar 2017q

En dunk med hembränt är nog det enda som gäller om jag ska ta mig an det här spelet. Tur jag är nykterist nuförtiden så jag slipper det eländet, både bakfyllan och spelet.

Johan Lorentzon13 mar 2017q

JenNova:

De flesta spelen handlar om att skaka kontrollen så mycket som möjligt. Eller, reglerna säger annat men det är så man vinner.


Precis så där upplever jag större delen av spelen. När inte kontrollerna klarar av att upprätthålla reglerna, då känns det som man lika gärna kan skippa spelet och bara "låtsasspela" utan vare sig kontroll eller konsol.

Schizo_Deluxe14 mar 2017q

När man ser det i reabacken för 50kr så möjligtvis, kanske....om man känner gör ett impulsköp.
Att det inte ingick i en bundle är verkligen svagt beslut.
Men allt för de stora gröna antar jag.

Shiine14 mar 2017q

Jag har haft grymt roligt med spelet flera gånger sedan release med vänner. Grymt krökarspel. Man kan ju bara smälla upp skärmen på bordet och utmana någon på en shot utan att pausa festen.

Sedan, varför skulle det vara awkward att låtsas mjölka en kossa och kolla någon i ögonen samtidigt? =D Förstår ju vad han menar med det men nu e det ju inte r*nkbulle utan mjölka kossan haha.

Har provat alla minispel nu och dem flesta är sjukt roliga, vi har garvar järnet åt varandra när vi lirat =D

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.