Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Aaron Vesterberg Ringhög recenserar DXRacer Racing Gaming Chair

DXRACER RACING GAMING CHAIR
(Hårdvara/tillbehör)
Aaron Vesterberg Ringhög


Med liten erfarenhet av gaming-stolar tar jag mig glatt an uppdraget att bedöma DXRacers nya modell Racing Gaming Chair OH/RZO/N. Framför allt för att jag med mina 192cm och 115kg är nyfiken på vad en vanlig kontorsstol saknar jämfört med en mer specialdesignad för ändamålets syfte. Jag har ju trots allt samlat fler speltimmar framför min dator än någonsin tidigare och märker ganska snabbt hur mycket stryk kroppen kan ta efter för långa sittningar i ohälsosamma positioner.


Därför ska jag nu försöka bedöma design, komfortabilitet, funktioner och även hur pass prisvärd jag upplever att DXRacers nya stol faktiskt är.


Även om DXRacer går att beställa i flera olika utföranden sett till färg och mönster föredrar jag personligen den helsvarta modellen då den passar bäst hemma vid mitt skrivbord. PU-lädret (en syntetisk variant enligt min uppfattning bestående av plastämnet polyuretan och animaliskt läder) har en matt yta och är lätt att torka rent vid spillt kaffe eller andra liknande olyckor.


Vad som särskiljer DXRacer från andra ergonomiska kontorsstolar är givetvis vingarna och de racing-inspirerade formerna längs med sidan av ryggen och skuldrorna. Vingarna må vara anpassade för att ge bra med stöd vid längre sittningar, men de bidrar knappast till det subtila intryck jag personligen föredrar från mina möbler i hemmet. Men är du inte som jag, utan föredrar en design som sticker ut lite mer så har du säkert inga problem med RXRacer. För även om den ser läcker ut på bild, är sanningen en annan när den står i ett helt vanligt sovrum. Det är alltså ingen stol en går och köper om du exempelvis försöker skapa utrymme runt din speldator.


Efter att jag byggt ihop stolen med tillhörande instruktioner väljer jag om jag ska använda det medföljande svankstödet tillika nackstödet, eller inte. Till en början var det lite svårt att förstå hur jag skulle få upp nackstödet till min höjd, men efter lite klargörelse från stöttande familjemedlemmar var saken biff. Stol färdigbyggd och samtliga tillbehör applicerade.


Under testperioden har jag valt att använda stöd för svank och nacke under majoriteten av tiden, men även funnit mig uppskatta stolen utan dessa, då nackstödet ofta har gett mig smärtor i nacken på grund av den nya positionen jag hamnar i efter dryga halvtimmen spelande. Det handlar ofta om att svankstödet åker ner alltmedan jag slappnar av vilket resulterar i att nackstödet hamnar för långt bak. Belastningen på nacken gör sig snabbt påmind och jag får helt enkelt vänja mig vid att pausa och rätta till svankstödet så fort det händer.


Känslan av att sitta i en DXRacer-stol jämfört med min tidigare skrivbordsstol i oerhört sparsmakad och klassisk ergonomisk design är för övrigt väldigt påtaglig. Medan min klassiska skrivbordsstol endast fokuserar på rumpa och rygg, bidrar DXRacer med en helt annan omfamning längsmed hela ryggen, skuldrorna och även nacke. Och det är väl just omfamningen som gör att DXRacer känns sådär bra helt enkelt. Att gå tillbaka till min gamla skrivbordsstol är numera också helt otänkbart.


DXRacer har de flesta funktioner jag förväntar mig av en kontorsstol och det enda som sticker ut är väl möjligheten att luta ryggstödet hela 45 grader (en radie mellan 90-135 graders lutning) - en lösning jag kan tänka mig tilltalar den "slappa spelaren", även om den inte tilltalar mig.


De justerbara armstöden underlättar oavsett om jag vill komma upp med armbågen, hallå dem nära intill kroppen med handkontroll i knät eller rentutav få dem att nästintill försvinna. De enda jag kan störa mig på är att materialet på armstöden är av mer friktionsbaserad karaktär, vilket får mig att önska att de hellre hade använt samma yta som resten av stolen har. Den nuvarande ytan tenderar att skava emellanåt, även om det såklart är något som kan vara helt individuellt beroende på kroppshållning, men ja. Värt att notera.


För fulla specifikationer kan du klicka på den här länken.


DXRacer Racing Gaming Chair OH/RZO/N går att hitta för cirka 3 000 kronor i skrivande stund och får väl ses som ett alternativ för dig som söker en stol med ett större varumärke i ryggen. Kallskumsmaterialet som även används i bilstolar, tillsammans med det stabila aluminium-skelettet gör DXRacers nya stol till ett bra val för dig som känner att du behöver något mer långsiktigt vid dina utökade spelsessioner framför datorn. Kanske är det en dyr investering när en vanlig kontorsstol går att hitta på blocket för 200 kronor, men ibland kan det vara värt att spara in eventuella naprapat-kostnader också.


JA | NEJ
VARFÖR: För att jag inte vill sitta på min gamla stol något mer.
PLUS: Redig och stabil med bra möjligheter för mig att anpassa utefter behov.
MINUS: Inte så snygg, en aning skavande armstöd och för det otränade ögat (och förståndet) en aning dyr.

Relaterade bilder

Oskar Skog18 apr 2017Visningar: 656 

Taggar: DXRacer Racing Gaming Chair

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

wousch18 apr 2017q

Gamingstolar är ju helt ointressant om man intejämför dem med högkvalitativa kontorsstolar i samma prisklass.

helt enkelt, finns det någon orsak att köpa en DXracer kontra en högkvalitativ kontorsstol för runt samma pris?

Fördelen med kontorsstolarna är ju i vart fall att man slipper den fullständigt horribla bilstols-designen från "gaming" stolarna.

Aaron Vesterberg Ringhög18 apr 2017q

wousch:

Gamingstolar är ju helt ointressant om man intejämför dem med högkvalitativa kontorsstolar i samma prisklass.


Nu vet jag inte om du har läst texten, men jag försöker väldigt försiktigt jämföra stolen med just, min egen kontorsstol och även andra, dyrare sådana.

Kontentan är att de "fulare" formerna i en "gamingstol" faktiskt råkar vara till fördel rent ergonomiskt om du frågar mig.

Har faktiskt inte sett någon ordinär kontorsstol som riktigt lyckas med det exempelvis DX-racer gör, i samma prisklass.

Men för diskussionens skull får du gärna länka någon om du hittar - jag tycker ju faktiskt att det är ett viktigt perspektiv.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.