Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Oskar Skog recenserar Mario Kart 8 Deluxe

MARIO KART 8 DELUXE
(Switch)
Oskar Skog


Låt oss börja med att etablera några subjektiva åsikter om Mario Kart 8 och se om vi kan nå fram till en objektiv sanning om hur bra Mario Kart 8 Deluxe faktiskt är.


Jag har en teori.


Den börjar så här. Svara JA eller NEJ på följande två frågor:


1. Jag tycker att Mario Kart 8 till Wii U är det bästa spelet i Mario Kart-serien.


JA | NEJ


2. Jag tycker att Battle-läget är en viktig och nödvändig del av Mario Kart-serien.


JA | NEJ


Du kan anteckna dina svar, så att du inte glömmer bort dem. Det kommer en sista fråga i slutet av den här texten som är avgörande för att vi ska få fram den objektiva sanningen om det här spelet.


Min teori är att majoriteten som svarat JA på den första frågan också har svarat NEJ på den andra. Och tvärtom. Majoriteten av alla som har ett NEJ på fråga ett har också ett JA på fråga två.


Jag svarar JA på den första och NEJ på den andra. Bara så du vet. Du kan anteckna det också.


Mario Kart 8 Deluxe är för alla som svarat NEJ på den första frågan (och följaktligen JA på den andra).


Ja, och för alla andra också.


Inte minst med de två nyheterna i spelet som är inkluderande för små barn, nybörjare eller till exempel spelare med funktionshinder. Det är möjligt att låta spelet hjälpa till att styra och/eller gasa fordonet. Att ha på autostyrning gör att bilen eller motorcykeln håller sig kvar på vägen. Det gör å ena sidan att du inte kan ta några genvägar, men å andra att du aldrig faller av Rainbow Road. Med en automatisk farthållning behöver du inte oroa dig för värk i tummen.


Det går inte att vinna de svårare klasserna med de här funktionerna påslagna, men det gör att alla kan ha roligt tillsammans.


Det här går naturligtvis att stänga av.


Mario Kart 8 Deluxe till Switch är Mario Kart 8 till Wii U och om du aldrig spelade Mario Kart 8 till Wii U kommer den här nya versionen av spelet till Switch att kännas överväldigande.


Här finns 48 banor (det inkluderar allt nedladdningsbart material från Wii U och det är här hittar vi några av de allra bästa banorna till spelet), ett mer traditionellt Battle Mode med fem spellägen som spelas på åtta olika arenor, mängder av karaktärer samt fordon som har olika uppgraderingsmöjligheter.


Allt är öppet från början i spelet. Alla cuper, svårighetsgrader och samtliga karaktärer är upplåsta (till skillnad från Mario Kart 8). Det enda som fortfarande är låst bakom myntsamlande är fordon, hjul och glidskärmar.


Om du är en av dem som av någon anledning tycker att det är en bra speldesign (ledtråd: det är det inte) att grinda i spel för att låsa upp vanliga funktioner kan du ägna tid åt att få en guldbil, guldhjul, guldskärm och … guld-Mario.


Jag vet att ni finns. Jag har en sådan som bor här hemma. Det spelar ingen roll vilket spel det är, om det finns något i guld som går att låsa upp är det hans mål.


"Då är man en pro-player, pappa", säger pojken.
"Jag tänker inte sitta och göra allt det där en gång till. Vi har redan gjort det i Mario Kart 8."
"Vi kan spela varannan gång."
"Jag vill inte."
"Det blir roligt, pappa. Du säger ju att vi ska göra saker tillsammans."


Och så sitter vi där och låser upp guldbilen, guldhjulen, guld ...


Jag är glad för att jag aldrig någonsin behöver spela genom 50CC och 100CC igen, bara för att hitta någon slags utmaning i andra klasser. Jag är glad över att kunna välja vilken karaktär jag vill (nu väljer jag visserligen bara Luigi eller Splatoon Girl (den senare är en av de nya karaktärerna som introduceras i den här versionen), men ändå) istället för att begränsas av ett urval och dumma regler.


Jag spelar inte Mario Kart för att låsa upp saker. Jag spelar det för att möta andra.


Om du tänker köpa Mario Kart 8 Deluxe för att spela det för dig själv har du valt fel spel.


Mario Kart har alltid handlat om multiplayer. För att spela med andra i soffan eller online. Eller både och. Ibland samtidigt.


Den lokala multiplayern är för en till fyra spelare på delad skärm (på tvn eller i Tabletop) och känner du andra som har en Switch kan åtta av er träffas för att spela i det lokala nätverket. Eller anordna Lan-partyn.


Om du tar Mario Kart 8 Deluxe online är det för upp till tolv spelare.


Och här har vi spelets stora skönhetsfläck.


Den är samma nu som då.


Nej, jag pratar inte om ”I’m using tilt controls!”. Det är lika roligt att säga i lobbyn fortfarande. Jag pratar om det mycket mer irriterande ”A communication error has occurred”.


Det är Nintendo som säger det, till oss.


Nintendos onlinetjänst för Mario Kart 8 till Wii U var … och det här är det snällaste jag kan komma på att säga: användarvänlig. Tryck på en knapp och vänta på att hitta en match mot andra som sitter någon annanstans och hoppas på att det inte blir för mycket lagg eller det där hatade "communication error". Det känns inte som det hänt någonting under de tre åren som gått sedan det släpptes och den här nya versionen av spelet.


Det positiva är väl att man har chansen att rösta på vilken bana man vill spela på mellan matcherna (och säga ”I’m using tilt controls!”). Det är ju mer än vad man kan säga om till exempel Splatoon.


Och när jag vinner ett lopp (för det gör jag) får min Mii en stor och glänsande guldkrona på huvudet i lobbyn.


Plötsligt bryr jag mig om guld.


När onlinetjänsten fungerar är den sömlös, och det går att förlora timmar i det här spelläget utan att man märker att tiden går. Men den saknar i stort sett alla möjligheter som vi kommit att förvänta oss i onlinespel på konsolmarknaden sedan många, många, år tillbaka. Låt oss hoppas att Nintendo har en bättre plan än att släppa en mobilapplikation för det som andra kallar standardiserade funktioner när de ska börja ta betalt för tjänsten i höst.


Men det är också det enda negativa som går att säga om Mario Kart 8 Deluxe och för det mesta fungerar onlineläget. Det är bara så spartanskt och bristande i funktionalitet, vilket blir en stor kontrast i ett spel från ett företag som annars har en så otroligt bra känsla för de minsta detaljer.


Vi pratar om ett spel där varje karaktär har minutiösa animationer och ansiktsuttryck som bara blir synliga på skärmbilder och under långsamma repriser.


Det är löjligt snyggt.


Minns du hur länge vi tjatat om Pixar-kvalité på spelen varje gång en ny konsol lanseras? Den där ständiga frågan: ”när ska vi få grafik som Toy Story?”.


Det spelet är här och det heter Mario Kart 8 Deluxe.


Switch är inte den kraftfullaste konsolen på marknaden, men i 1080p (på tvn) och med uppdatering på 60 bilder per sekund tillsammans med Nintendos visuella design, deras känsla för vad som är viktigt att fokusera på och förmåga att prioritera resurser är Mario Kart 8 Deluxe det snyggaste spelet du kan spela på din tv just nu.


Om du tar Switch med dig när du lämnar tvn blir det en helt annan sak.


Inte bara för 720p och samma 60 bilder per sekund.


Tänk på det här: det senaste bärbara Mario Kart-spelet var Mario Kart 7 till Nintendo 3DS.


Att gå från Mario Kart 7 (Nintendo 3DS) till Mario Kart 8 Deluxe (Switch) är mer än bara ett vanligt generationshopp, det är ett språng in i framtiden. Att ha den här kvalitén på bärbara spel som Nintendo har introducerat till Switch med The Legend of Zelda: Breath of the Wild och Mario Kart 8 Deluxe är ett minst lika viktigt steg som när de introducerade en pekskärm på den här marknaden.


Eller, ja, när de släppte Game Boy.


Och det säger något om potentialen som finns i Switch.


Nu kan du ta fram pappret där du antecknade dina svar tidigare i den här texten. För nu när du har läst allt det här återstår bara en sista fråga för att komma fram till den objektiva sanningen om det här spelet.


Allt du behöver veta.


3. Ska du köpa Mario Kart 8 Deluxe till Switch, oavsett vad du svarat på de andra frågorna?


JA | NEJ
VARFÖR: Det här är det bästa spelet i Mario Kart-serien och därmed ett av Nintendos bästa spel någonsin.
PLUS: Om du aldrig köpte Mario Kart 8 till Wii U kommer Deluxe-versionen att kännas som en revolution för den här spelserien.
MINUS: Onlineläget kändes arkaiskt redan 2014 och Nintendo har gjort väldigt lite för att uppdatera det eller få det att fungera bättre.

Relaterade bilder

Oskar Skog 9 maj 2017Visningar: 3248 

Taggar: Mario Kart 8 Deluxe, Nintendo Switch

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Rikard Halvarsson 9 maj 2017q

Jag håller med om precis allt du skrev.

Det är skönt att inte behöva låsa upp alla banor igen, för oss som gjorde det till Wii U. Och det sämsta är fortfarande deras online-lösning. Dock kan man ju byta bil mellan matcherna, vilket är ett stort framsteg för att vara Nintendo ^^

Jag hoppas nu på mer vanliga banor till spelet. Även fast att jag inte tror det kommer. Deluxe är nog slutet på Mario Kart 8. Nu får vi vänta några år.

Onlyindreams 9 maj 2017q

Är fruktansvärt sugen på detta men känns inte som att Zelda och detta är nog för att övertyga mig själv om ett köp.

Precis som Monotaku skriver så är ju risken att det inte kommer något nytt Mario Kart denna generationen.

Gamer247 9 maj 2017q

Ännu en "spot-on" review av Herr. Skog!
Håller med på samtliga punkter! :)

Seb 9 maj 2017q

"I'm using tilt controls!"...

tilt...

...motion ska det ju vara. Som det var i MK8 i EU. Vad gör ni, Nintendo? Bara sabbar. [sad]

Rikard Halvarsson 9 maj 2017q

Onlyindreams:

Precis som Monotaku skriver så är ju risken att det inte kommer något nytt Mario Kart denna generationen.


Nja. Det jag menade var att det nog inte lär kommer några fler banor till MK8. Dock lär det ju dyka upp något Mario kart senare, det tror jag.

Oskar Skog 9 maj 2017q

Seb:

...motion ska det ju vara.


Eller hur! Det var ännu roligare.

Onlyindreams 9 maj 2017q

Monotaku9:

Dock lär det ju dyka upp något Mario kart senare, det tror jag.


Jag är ärligt talat osäker. De har aldrig släppt två till en generation tidigare.

Oskar Skog 9 maj 2017q

Onlyindreams:

De har aldrig släppt två till en generation tidigare.


Och Mario Kart 8 Deluxe lär sälja under hela Switch livstid.

Jag tror inte att vi får se ett nytt spel i serien till Switch. Inte med det här paketet redan tillgängligt.

Det skulle vara om Nintendo bestämmer sig för att ta serien åt Smash Bros-hållet och göra ett Nintendo Kart (och Mario Kart 8 är ju på god väg dit) istället.

Rikard Halvarsson 9 maj 2017q

Oskar Skog:

Och Mario Kart 8 Deluxe lär sälja under hela Switch livstid.


Om det blir så får vi hoppas på fler banor. Annars får vi vänta i fem-sju år på nästa spel? Eller vad det kan ta...

Schultz 9 maj 2017q

Lätt att drömma om ett Mario Kart 9 till Switch, men MK8D är så bra att de gärna får lägga energin på andra spel istället. Hellre ett nytt Donkey Kong eller Metroid (eller ni vet, något helt nytt) än mer Mario Kart. Tror Nintendo tänker likadant.

Aaron Vesterberg Ringhög 9 maj 2017q

Stör mig något extremt på att screenshotsen på Switch kommer i 1280x720 istället för 1920x1080 NÄR jag har den dockad. :(

Luxemburgz 9 maj 2017q

Det enda jag stör mig på med Deluxe är att blixtar, blåskal, tre röda skal (sex i det här!) och att bli träffad av andra oundvikliga vapen känns betydligt mer frekvent än i originalet. Kan det vara en följd av att de eftersläpande datorstyrda spelarna också kan hålla två vapen nu eller har jag bara haft mer otur?

Men efter att återigen ha trippelstjärnat alla cuper kan jag konstatera att MK8 i mitt tycke fortfarande är ett av världens bästa spel :D

Oskar Skog 9 maj 2017q

Luxemburgz:

kan hålla två vapen


Ja, absolut. Det gör ju att alla spelare har potential till att ha dubbelt så många saker under en match.

lonian 9 maj 2017q

Kommer naturligtvis köpa det när jag har en Switch.
Men jag tycker det är synd att alla banor är upplåsta.
För jag kommer faktiskt nöta en del själv, då det är en bärbar konsol och har inte planerat för att köpa Nintendo online.

Schultz 9 maj 2017q

Det här med för och emot att låsa upp saker.

Alltså det finns 52 bildelar att låsa upp, samt guldgrejer och alternativa startskärmar. Jag tycker det är perfekt med sådana morötter och att de faktiska cuperna och karaktärerna finns från start.

Så de som tror att allt är upplåst från start har ju fel. Finns mycket att nöta för att få tillgång till. Jag har spelat i 10-15 timmar och låst upp långt ifrån alla bildelar, och absolut inga guldgrejer.

|Berra| 9 maj 2017q

Har faktiskt noll lagg när jag spelar online, iaf så märker inte jag av det själv. Däremot så har jag lagg på nästan samtliga online spel på PS4 och Xbox One.

Communication error har jag också stött på och beror troligen på överbelastade servrar. Man vet inte var Nintendo har placerat ut sina Mario Kart servrar. Online spel tycks ha en tendens att bli sämre med tiden då man stänger ner servrarna.
Ett lysande exmepel är Halo 5 där man stängde flera servrar i Europa bara efter ett par veckor.

Mario Kart 8 Deluxe är det bästa MK spelet, men kommer jag spela detta om 2 år framåt ?
Jag har redan spelat mig så där lagom less på Wii U spelet.
Men jag kommer ändå inte ihåg alla banor som var på Wii U märker jag, hittar fler genvägar nu igen så det känns ändå fräscht på något sätt.

Battle mode har jag inte spelat sedan Super Mario Kart på snes och är inget jag kommer spela förutom i soffan.

Tycker på det hela att MK8 är ett komplett spel.

Woosley 9 maj 2017q

Jag svarade "JA" på fråga 1 och 2 och på fråga 3 svarar jag: "NINTENDO FÖR HELVETE, SLÄPP BATTLE MODE TILL WII U!!!".

Det Lilla Svinet 9 maj 2017q

Känns onödigt med en uppföljare. Som Oskar skrev är detta i princip så nära pixar man kan komma.

Hoppas på nytt content dock och att mk8 blir en plattform för mario kart. Skulle även vara kul med uppdateringar som ger en ännu fler inställningar.

Frågan är dock hur det blir med det. Det är ju ARMS teamet som jobbade med mk samt att redan sagt att det spelet kommer få content likt det första splatoon.

Redfoxe 9 maj 2017q

Absoluta favorit Mario Kart.
Träffade så rätt för mig :)

Derwent 9 maj 2017q

Bra recension! Wii U var den första nintendo-konsolen som jag inte har ägt så detta att få chansen till spel som detta nu känns väldigt bra. Men som Oskar skriver är det nästan lite överväldigande med alla banor och val!

NicolausCamp 9 maj 2017q

Tror vi att nästa Mario Kart kommer att bli ett traditionellt "Mario" Kart? Känns som om Nintendo iom det här spelets alla gästkaraktärer öppnar dörrarna för seriens framtid som en Nintendo "All-Star"-upplevelse, inte olikt vad Sega gjorde.
Eller ja, Mario Kart som varumärke är ju stort, men ban- och karaktärsvariation kan komma att bli något riktigt speciellt i nästa spel om de spinner vidare på vad de påbörjade här!

Oskar Skog 9 maj 2017q

NicolausCamp:

Eller ja, Mario Kart som varumärke är ju stort


Ja, dom lär behålla Mario Kart som varumärke, men jag kan lätt se att det blir Nintendo Kart i karaktärer/banor. Som du skriver är vi ju i stort sett där.

Mustaine 9 maj 2017q

Bästa spelet 2014, näst bästa spelet 2017.
Zelda BOTW tar den platsen.

Fröken Keke 9 maj 2017q

Om det inte fanns Battle i första versionen är jag faktiskt glad att jag missade den.

Oskar Skog 9 maj 2017q

Fröken Keke:

Om det inte fanns Battle i första versionen


Det fanns Battle, men inte några specifika arenor utan man körde på dom vanliga banorna.

Vilket fungerade ... sådär.

sweetonion 9 maj 2017q

Min gissning är att det inte kommer nåt mer Mario Kart till Switch med att vi istället om nåt år kommer att få se Diddy Kong Racing 2 som det ryktades om redan till WiiU.

Johan Köhn 9 maj 2017q

Klockren recension. Mario Kart är livet. Livet är Mario Kart.

Trots fler antal banor i MK8 tycker jag MK Wii har ett bättre urval.
Skulle gärna se fler retrobanor läggas till och då framförallt från MK DS.

Förresten: var är Moo Moo Farm från MK64!? Musiken är så galet galen att den förtjänar en plats i MK8.

https://www.youtube.com/watch?v=O9DDMYif4eQ&feature=youtu.be

Cait Sith 9 maj 2017q

Johan Köhn:

var är Moo Moo Farm från MK64!?


Moo Moo Farm är med. :)

Johan Köhn 9 maj 2017q

Cait Sith:

Moo Moo Farm är med. :)


Jag vill så gärna att du har rätt, men tyvärr är det inte så :)

Moo Moo Meadows är däremot med, men det är en blek kopia.

Cait Sith 9 maj 2017q

Johan Köhn:

Moo Moo Meadows är däremot med, men det är en blek kopia.


Haha, yup! Så lätt är det att glömma när man har roligt. Ber om ursäkt.[blush]

Johan Köhn 9 maj 2017q

Inga problem. Jag håller hoppet uppe om DLC. Men känns tyvärr mest troligt att Nintendo inte släpper fler tillägg till MK8.

Jag tror helt klart på ett Nintendo Kart framöver. Känns givet och har så känts i många år. Är förvånad att de inte slår på stort istället för att "smyga" in andra spelseriers karaktärer och banor i ett Mario Kart.

Elin Ekberg 9 maj 2017q

Jag är helt imponerad över hur bra det här fungerar på Switch.

Fröken Keke 9 maj 2017q

Johan Köhn:

Musiken är så galet galen att den förtjänar en plats i MK8.


Den är med på Yoshi's Valley-banan.

Redfoxe 9 maj 2017qÄlskar 0:46 avdelningen [love]

Johan Köhn 9 maj 2017q

Fröken Keke:

Den är med på Yoshi's Valley-banan.


OMG. Du har ju så rätt! Smart move, Nintendo. Smart. Drar igång mitt kära MK8-soundtrack här genast.

Savior Katana10 maj 2017q

Coolt att det tv-spel som av många anses vara det snyggaste just nu släpps av ett företag vars konsol är långt ifrån starkast prestandamässigt. Säger en hel del om konkurrenternas och konsumenters teknikiver och om förmågan att trolla fram det bästa ur hårdvara.

Oregondanne10 maj 2017q

Rolig slutkläm. Kan för övrigt mycket väl vara den längsta Oskar Skog-signerade recension jag någonsin sett.

RetroFanatic10 maj 2017q

Oskar Skog:

Mario Kart 8 Deluxe är för alla som svarat NEJ på den första frågan (och följaktligen JA på den andra).


Hmm. Fanns inget "VET INTE" alternativ på första frågan.

Men på fråga 2 är det definitivt ett fett JA.

Det Lilla Svinet:

Skulle även vara kul med uppdateringar som ger en ännu fler inställningar.


Samt en baneditor.

Oskar Skog:

Det fanns Battle, men inte några specifika arenor utan man körde på dom vanliga banorna.


Då fanns det inte Battle.

Fröken Keke10 maj 2017q

Spenderade de tre första dagarna med att snigla mig igenom alla 50cc-kupper för att kompletionist.
Får sedan reda på att 50cc och 100cc går in automatiskt under 150cc.
Så jag led i onödan.

Johan Köhn11 maj 2017q

Fröken Keke:

Får sedan reda på att 50cc och 100cc går in automatiskt under 150cc.
Så jag led i onödan.


Feel the pain.

Aaron Vesterberg Ringhög19 maj 2017q

Måste ju smyga in och fråga - vad jämför ni som anser att detta är det "snyggaste spelet just nu" med i er bedömning?

Otroligt nyfiken på perspektivet. [smile]

(Håller självklart inte med, men ja, nyfiken! [wink])

Oskar Skog20 maj 2017q

Aaron Vesterberg Ringhög:

vad jämför ni som anser att detta är det "snyggaste spelet just nu" med i er bedömning?


Jag gissar att det handlar om den visuella designen, för dom flesta av oss.

Inte antalet polygoner, effekter eller vad spelet gör rent tekniskt.

Ungefär som det är lätt att konstatera att Toy Story 3 är en snyggare film än Avatar.

Horizon: Zero Dawn är mer imponerande i vad det gör.

Men det är fulare.

yokisuci21 maj 2017q

Av någon anledning är detta fet första Mario Kart som jag faktiskt köpt. I princip enbart spelat Mario Kart hos någon kompis - och sugit något fruktansvärt på det. Men fan va detta är roligt när man fått in klämmen :)

Angående ett nytt Mario Kart till Switch, så är jag ganska säker på att det kommer. Men det lär ju dröja ett tag. Får mig lite att tänka på hur länge Switch kan tänkas vara aktiv konsol. 3DS har just nu varit ute i 6år. Jag har svårt att se att Switch inte skulle leva minst lika länge förutsatt att den säljer.

Aaron Vesterberg Ringhög21 maj 2017q

Oskar Skog:

polygoner


Jo förstod att det handlar om designen. Men även där står jag väl förbryllad. Vad i designen (som vi inte såg i Mario Kart 8) är det som för Deluxe att sticka ut så mycket?

Själv tycker jag det är super-duper-snyggt. Men långt från det snyggaste jag upplevt. Oavsett prestanda eller design.
Är dessutom oerhört tråkigt att konstatera att Nintendo inte använt prestandan mer i Switch. Tycker kollisionsanimationerna, explosionsanimationerna, terrängen osv inte alls når sin fulla potential sett till vilka ytterligare detaljer Nintendo hade kunnat smälla på om de velat.

Tror jag tänker så pga att hoppet från Mario Kart 8 inte alls är så stort jämfört med kvliet från Mario Kart Wii till Mario Kart 8 var. Där och då skulle jag kunna förstå den aspekten mer, men idag, känns den kort och gott lite obefogad.

Såvida konstaterandet inte snarare ligger i att Mario Kart 8 skulle vara det snyggaste spelet just nu. [confused]

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.