Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Douglas Lindberg recenserar Forza Horizon 3 Hot Wheels

FORZA HORIZON 3 HOT WHEELS
(Xbox One (testat), Windows 10)
Douglas Lindberg


År 1968 lanserade den amerikanska leksaksjätten Mattel varumärket Hot Wheels. Med små leksaksbilar som färdades i höga hastigheter ner för orangea plastbanor, med både hopp och loopar, blev det leksaken som alla coola kids ville ha. 49 år senare, år 2017, har spelstudion Playground Games tillsammans med Turn 10 Studios anammat detta koncept och implementerat det i sin arkadraceare Forza Horizon 3 som ett expansionspaket.


Frågan är om detta är ett bra beslut?


Eller bör leksaker inte blandas med seriös racing?


Jag lutar nog åt det positiva hållet.


Forza Horizon 3 Hot Wheels utspelar sig på en påhittad ögrupp, Thrilltopia, ett antal kilometer utanför Australiens kustremsa. Expansionen inleds med att du med hjälp av en helikopter färdas ut till ön innan du kastas in i handlingarna och får tävla dig igenom en rad olika utmaningar på din väg att ännu en gång bli den häftigaste föraren av alla.


Precis som i grundspelet handlar det om att köra runt i den öppna världen och göra olika tävlingar, ta sig an olika stilmoment och utforska alla de hemligheter som finns för att erövra lite extra erfarenhet. Det är med andra ord ett Forza Horizon med allt vad det innebär (ja, förutom det faktum att allting utspelar sig på orangea plastbanor 100 meter upp i luften då).


För mycket är sig likt sen förut men en stor och avgörande skillnad är att allting avgörs på konstgjorda vägar. Utvecklarna har bokstavligen tagit orange plast på största allvar och skapat ett lekland för oss motorentusiaster där vi får bränna runt i hutlösa hastigheter medan vi flyger genom luften och faktum är att det är förvånansvärt kul att besöka sin barndom igen.


Spelet är stundtals väldigt utmanande, framförallt så är det en ständig utmaning att inte köra in i de skyddsväggar som konstant omgärdar en. Men när körningen väl sitter (och bilen gör som en vill) så är det lite som att styra ett lok längs med en berg-och-dalbana där du har kontrollen. Med andra ord, rätt så jäkla häftig alltså.


Tidigare i år kom det första expansionspaketet, Blizzard Mountain, till Forza Horizon 3 vilket innebar en liten men alltjämt viktigt förändring för spelet i sig. Där var det nämligen viktigt att prestera väl i loppen då en samlade in medaljer beroende på prestationen. Detta var något som inte gällde i grundspelet, där handlade det bara om att komma i mål vilket tog bort tävlingsnerven en aning. Men i Blizzard Mountain gav istället varje lopp en chansen att erövra tre medaljer. För att uppnå detta var en tvungen att komma först i mål och samtidigt klara av en specifik utmaning, till exempel samla 15.000 stilpoäng i ett lopp. Detta medaljkoncept återvänder till Hot Wheels och det är dessutom bättre balanserat den här gången med rimligare tävlingsutmaningar att ta sig an.


Det här är bra.


Men det bästa med Forza Horizon 3 är hur det ser ut och precis som i originalspelet så briljerar Hot Wheels med sin design och grafiska prestanda. Jag har spelat spelet på Xbox One och har inte stött på några problem överhuvudtaget med bildrutor som segar efter. Trots att världen i sig är detaljerad till bristningsgränsen och hastigheten en färdas i är ogreppbar så håller spelet för alla de påfrestningar det utsätts för vilket är oerhört imponerande. Jag njuter medan jag rattar fram längs Thrilltopias plastgator och funderar på vad som kommer komma härnäst.


Det känns nämligen som att utvecklarna testar lite olika koncept inför nästa numrerade del i serien och det känns också som att de sakta men säkert börjar hitta hem. Medaljutmaningarna är här för att stanna och den öppna världen är i det närmast perfektionerad i det här läget.


Just Hot Wheels-expansionen överlag påminner en hel del om spelserien TrackMania så det här kan ses som Microsofts motsvarighet till det. Kanske går de än mer extremt härnäst? Kanske återvänder tillbaka till trygga landsvägar och pulserande städer? Jag är i alla fall nöjd med de 10 timmarna jag fick spendera i Thrilltopia och kommer med största sannolikhet spendera minst 10 timmar till.


JA | NEJ
VARFÖR: För att Forza Horizon 3 är det bästa öppna bilspelet på många år och Hot Wheels bara förlänger upplevelsen ytterligare.
PLUS: Fantasifullt upplägg. Fantastisk estetik.
MINUS: Något begränsade i sin utformning. Det blir lite oinspirerat i längden.

Relaterade bilder

Oskar Skog19 maj 2017Visningar: 1066 

Taggar: Forza Horizon 3, Playground Games, Microsoft, Xbox One, Windows 10

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Ribcage19 maj 2017q

Jag har inte testat det i multiplayer än men det är fantastiskt kul själv. Man blir som ett barn på nytt :)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.