Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Oskar Skog recenserar Splatoon 2

SPLATOON 2
(Switch)
Oskar Skog


Det började med tofu.


En idé har alltid ett ursprung och just den här började på Nintendos avdelning för Entertainment Analysis & Development (EAD).


Det är EAD som har ansvar för många av Nintendos stora varumärken och det förra spelet från den avdelningen som hade helt nya karaktärer var Pikmin. Vi får alltså gå tillbaka till 2001 för att hitta den senaste nya karaktären från EAD.


Shintaro Sato, Seita Inoue, Tsubasa Sakaguchi, Yusuke Amano och Hisashi Nogami ville göra något nytt, men de ville inte använda någon av Nintendos varumärken till det nya spelet.


De ville göra något eget, något stort.


De började med tofu.


De hade en spelplan, där två bitar tofu mötte varandra. En var vit, den andra svart. Och så sköt de två bitarna bläck på varandra, för att måla en så stor del av planen som möjligt med den egna färgen.


När utvecklingen av det som skulle komma att bli Splatoon till Wii U kom allt längre byttes tofun ut mot andra karaktärer. De testade med kaniner, men varför skulle kaniner skjuta bläck på varandra?


”Ni kanske ska använda Mario?” sa Shigeru Miyamoto och försökte övertyga dem att använda Nintendos maskot till det nya spelet. ”Alla skulle vilja spela ett nytt spel med Mario.”


Men teamet ville inte använda Mario. De ville sätta sitt eget avtryck i Nintendos historia och skapa något nytt, men de behövde fortfarande hitta ett sammanhang där designen på karaktärerna gjorde det naturligt för dem att skjuta bläck på varandra.


”Bläckfiskar?” sa Sakaguchi och plötsligt föll alla bitarna på plats.


Ingen av dem var gjord av tofu.


När Splatoon först avslöjades till Wii U under E3 2014 var det med en gång tydligt att teamet bakom spelet hade lyckats med att skapa en slående karaktärsdesign. Det tog inte särskilt lång tid innan den första fanarten av karaktärerna (Inklings) började dyka upp på nätet och idag har designen i Splatoon en lika självklar plats i Nintendos spelgalleri som någonsin de gamla trogna hjältarna.


Det har gått två år sedan Splatoon släpptes. Det är två år senare i Splatoon 2 också, som vi delar tiden med Inklings värld.


Inte för att det märks i Inkopolis. De Inklings vi möter här är fortfarande 14 år. De är i den där åldern när det är tufft att hänga på gator och shoppingcenter.


Vad skulle man annars göra?


När jag recenserade Splatoon till Wii U kallade jag det för det bästa multiplayerspelet som Nintendo någonsin gjort.


Det är lika sant till Switch.


Det går faktiskt att ta min recension av Splatoon till Wii U och applicera den på Splatoon 2 utan att ändra särskilt många ord, så om det här är din första kontakt med spelserien kan du börja läsa där för att få ett grepp om grunderna.


Så varför skriver jag allt det här? Jag menar, förutom att jag bryr mig så jävla mycket.


För att Splatoon 2 är Nintendos bästa multiplayerspel någonsin.


Splatoon 2 kommer inte att överraska någon som spelade det första spelet. Det finns en ny kampanj med många små fantastiska ögonblick, med bättre designade banor än i det första spelet och lika minnesvärda bossar. Men jag skulle inte rekommendera det här spelet till någon som inte är intresserad av online multiplayer.


Det är där allt händer.


Och det händer på samma sätt som i det första spelet, fast med en ständigt närvarande känsla av déjà vu trots de många nyheterna.


Det är lite som att spela Mario Kart 8 Deluxe, den där känslan av att man spelat det tidigare men samtidigt med samma fåniga flin på läpparna för det är så löjligt bra.


För nytillkomna spelare som börjar här, med Splatoon 2, måste det kännas som ett under att ta de första stegen i den här världen.


Vi som har varit här förut känner igen miraklet.


Men Nintendo skulle ju inte vara Nintendo om de inte gjorde saker på sitt egna Nintendo-sätt.


På gott och ont.


Ibland undrar jag om Nintendo någonsin har spelat något onlinespel som de inte själva utvecklat. Det är så många små märkliga beslut som följer med från det första spelet och in i den här uppföljaren, som någon borde ha ändrat på nu när de hade chansen.


Att de fortfarande är kvar måste betyda att de tycker att det är bra idéer.


Och jag tänker inte försvara idioter.


Banrotationen med två tillgängliga banor i de olika spellägena är kvar, även om de nu byts ut varannan timme. Det kanske var en bra idé när originalet släpptes och det inte fanns så mycket innehåll, men det är bara dumt nu. Och, nej, det finns (fortfarande) ingen bra ursäkt för det här systemet.


Det går inte att göra något i lobbyn under tiden man väntar (inte ens att avbryta matchsökningen utan att stänga av konsolen) på att en match ska börja. Det finns ingen möjlighet att byta loadout under eller mellan matcherna, för att göra det får man gå ut från spelläget och när man kommer in igen är det naturligtvis till en helt annan grupp spelare.


Salmon Run är ett nytt spelläge för multiplayer i co-op med fyra spelare och det är Nintendos version av ett Horde Mode, där man tillsammans med andra spelare möter vågor av fiender. Det är utmanande och underhållande, men det bara tillgängligt för onlinespel på tider som Nintendo bestämmer.


Som de inte litar på att vi kan ha kul utan att de lägger sig i.


Nintendo är den där föräldern som sätter ett koppel på sitt barn innan de går till lekplatsen.


Allt det här gör att det blir en omständligare och mindre flexibel upplevelse än vad det behöver vara.


Än vad det borde vara.


Men ingenting av de där små irritationsmomenten spelar någon roll när man är mitt i matcherna. Då är det lika bra som någonsin tidigare.


Då är allt förlåtet.


Och det finns naturligtvis både positiva och negativa saker med ett företag som totalt ignorerar det som händer runt omkring dem i vår samtid.


Vilken annan utvecklare som helst hade placerat de många kosmetiska föremålen i Splatoon 2 i Loot Boxes och lagt till möjligheten att köpa dem för riktiga pengar. Med tanke på Nintendos mobilspelssatsning skulle det inte förvåna mig om det här kommer upp som en fråga på nästa investerarmöte, om varför de inte lagt in det systemet här.


Jag hoppas att Kimishima räcker ut tungan som svar till de jävlarna, som jag hoppas att teamet bakom Splatoon gjorde åt Miyamoto när han föreslog att de skulle använda Mario.


Så här är vi. Det har gått två år och det känns inte som särskilt mycket har hänt.


Och det är okej, en förändring bara för förändringens skull får aldrig vara ett självändamål.


Splatoon 2 är på många sätt en naturlig uppföljare till ett tidigare spel. Det bryter inte mot några av de regler som det första spelet etablerade utan bygger vidare på den speldesign som vi förälskade oss i. Det kan tyckas att Nintendo spelar ut lite väl säkra kort den här gången, särskilt som de tog en så stor chans med det första spelet, men det handlar inte om att förändra världen den här gången.


Det behöver de inte göra längre. De gjorde allt rätt med speldesignen i det första spelet.


I Splatoon 2 hittar vi istället nya vapen, specialattacker, banor och kläder som tillsammans ger utrymme för helt nya strategier i matcherna.


Alla små detaljer i Splatoon 2 har finjusterats utan att förstöra balansen i speldesignen samtidigt som det ger spelarna alla verktyg de behöver för att matcherna ska bli lika spännande som de någonsin var i det första spelet.


Och den visuella designen är lika genialisk som någonsin tidigare. Det är en färgexplosion i 60 bilder per sekund.


Om det gick att spela glädje skulle det se ut så här.


Splatoon 2 är mer av exakt samma sak av det vi såg i det första spelet, men det är samtidigt så mycket mer av allt som gjorde det så bra. Med löften om nya banor, vapen och spellägen under det kommande året handlar det inte bara om vad Splatoon 2 är just nu.


Det handlar om vad det ska bli.


Och den allra största nyheten i Splatoon 2 kommer inte i spelet. Det är istället genom formatet som vi spelar det på. Switch gör att vi kan spela Splatoon 2 hemma på tvn eller ta med oss spelet var vi vill, var vi än är på väg.


Det Switch gör är en revolution för Splatoon 2, i sig.


Det är så här Nintendo förändrar världen, den här gången.


Och allt började med tofu.


JA | NEJ
VARFÖR: Det här är Nintendos, och därmed ett av världens, bästa multiplayerspel.
PLUS: Det är tur att Shigeru Miyamoto inte får bestämma allt, för det här är det mest vitala Nintendo någonsin gett ut.
MINUS: Att Nintendo bestämmer vad vi får spela och när.

Relaterade bilder

Oskar Skog20 jul 2017Visningar: 2854 

Taggar: Splatoon 2, switch, Nintendo

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Redfoxe20 jul 2017q

Oskar Skog:

Det är tur att Shigeru Miyamoto inte får bestämma allt, för det här är det mest vitala Nintendo någonsin gett ut.


Damn right.
Jävla mossgubbe.

Zamorano1620 jul 2017q

Jag kommer aldrig någonsin tycka att online mp är kul. Det är helt enkelt inte spel på mina villkor och jag vill spela på mina villkor. Lite synd att inte kampanjen gör att detta kan rekommenderas. Nu finns det ingen anledning att köpa det och det känns lite trist.

Assrocket20 jul 2017q

Bra, luftig, recension Oskar!

Ser fram emot att åka och hämta ut det imorn och spela för glasslaget!

Oskar Skog20 jul 2017q

Assrocket:

spela för glasslaget!


Kakor!

Alltid kakor!

Zamorano16:

Jag kommer aldrig någonsin tycka att online mp är kul.


Det är kanske tid att du ger det en chans.

Assrocket20 jul 2017q

Oskar Skog:

Kakor!

Alltid kakor!


"Cakes" är inte översättbart till kakor!

Zamorano1620 jul 2017q

Oskar:

Har provat ganska ofta. Inget spel är kul som nybörjare. Och jag har inte tid att spela till det blir kul.

Oskar Skog20 jul 2017q

Zamorano16:

Inget spel är kul som nybörjare. Och jag har inte tid att spela till det blir kul.


Fast Splatoon är lite annorlunda.

Här kan du ha roligt utan att någonsin fokusera på strider med andra spelare.

Gå runt och färglägg marken, du hjälper teamet lika mycket på det sättet.

Det är dom som färglagt den största ytan som vinner, inte det lag som dödat flest.

(Det finns naturligtvis en poäng i att döda andra, eftersom det ger en chans att färglägga mer mark under tiden som dom spawnar.)

Oskar Skog20 jul 2017q

Assrocket:

"Cakes" är inte översättbart till kakor!


Så säger bara en kakhatare.

Assrocket20 jul 2017q

Oskar Skog:

Så säger bara en kakhatare.


Ses online.

The cake is a lie.

Oskar Skog20 jul 2017q

Assrocket:

The cake is a lie.


Marina kommer gå samma öde till mötes som Glados.

Redfoxe20 jul 2017q

Jag var rädd innan att lira onlinespel. Men sedan TF2 har jag vågat lira mer onlinespel :)
Trots ilsknakommentarer osv. (Dock har jag själv ibland bitit till [blush])

Zamorano1620 jul 2017q

Oskar:

Jag gillade inte splatoon (1) heller. Jag är nog ett hopplöst fall.

Oskar Skog20 jul 2017q

Redfoxe:

Trots ilsknakommentarer osv.


Här behöver du ju inte oroa dig för det, så länge du inte har mobilappen :)

Zamorano16:

Jag gillade inte splatoon (1) heller. Jag är nog ett hopplöst fall.


Det får vi nog konstatera, i så fall :)

lonian20 jul 2017q

Har inte spelat mycket av splatoon, men det lilla jag kört var inte jättekul. Så atteh. Ska fundera på det.

Nightswipe20 jul 2017q

Dags att starta en petition att fixa den där rotationen.

Redfoxe21 jul 2017q

Nightswipe:

Dags att starta en petition att fixa den där rotationen.


Nintendo svarar med:

Elin Ekberg21 jul 2017q

Nu är det bara några timmar kvar tills ... posten anländer! [love]

OMG [love]

Idag får man spela Splatoon 2 [blush][blush][blush]

The Sign Painter21 jul 2017q

Trevlig recension!

Blir att åka iväg och köpa det nu, vi ses i bläcket! [smile]

hiawata21 jul 2017q

Kan man spela online splitscreen, dvs jag och en kompis hemma i soffan spelar tillsammans på ett Switch och en TV med delad skärm online mot andra?

Typ som i Rocket League.

Oskar Skog21 jul 2017q

hiawata:

Kan man spela online splitscreen


Nej, tyvärr.

Elin Ekberg21 jul 2017q

Då är vi framme vid den där timmen då posten rent eventuellt skulle kunna komma. I princip, i alla fall.

Det är två minuter kvar till dess. Att den eventuellt skulle kunna ... komma [blush]

Elin Ekberg21 jul 2017q

Jag känner mig som en fyraåring på julafton [cute]

Patrick Kratz21 jul 2017q

Hade man kunnat spela det här couch co-op, eller i alla fall mixat, hade jag köpt det direkt.

hiawata21 jul 2017q

Oskar Skog:

hiawata:
Kan man spela online splitscreen

Nej, tyvärr.


Tråkigt, och dåligt. För att kunna utnämnas som bästa multiplayer så är det ett krav tycker jag.

sanojas7521 jul 2017q

Elin Ekberg:

Jag känner mig som en fyraåring på julafton


Samma här! Har spelet i min hand nu!

Joakim Kilman21 jul 2017q

Jag har det liggandes, men ännu inte spelat det alls. Har ingen Switch hemma för tillfället, nämligen. Så kan det gå.

Elin Ekberg21 jul 2017q

sanojas75:

Samma här! Har spelet i min hand nu!


Jag också! [chocked]

H3thero21 jul 2017q

Underbart spel, MEN katastrofal! styrning, jag klarar inte motioncontrols och analog är ju galet, vet inte om jag kommer kunna ha kvar spelet :/

sanojas7521 jul 2017q

H3thero:

jag klarar inte motioncontrols


Det är ju väldigt små justeringar du behöver göra med gyron, sen trycka på Y för att återställa, när det väl klickar är det underbart.

Alexander Rehnman21 jul 2017q

Perfekt spel när man ska ta en paus i pluggandet [smile]

Känns mycket som ettan, på ett bra sätt.

Bara lite tråkigt att man MÅSTE koppla sig till Facebook eller Twitter för att kunna dela med sig av sina "konstverk", den fulkonsten känner jag inte precis för att visa hela min släkt och vänskapskrets [crazy]

H3thero21 jul 2017q

Fyfan, är det detta man kallar digitalt knark?

Mr.Minux21 jul 2017q

Dumma postnord får spelet på måndag när ska Nintendo lära sig släppa spel på andra dagar än Fredagar hehe :)

sanojas7521 jul 2017q

Splatoon2 är fanimej helt otroligt kul!

parantes21 jul 2017q

Sjukt underhållande! Spelade 15 matcher och hade SÅ BRA STATS sen roterade banorna och jag förlorade tre på rad:(

Opivy22 jul 2017q

Såg bärbarheten som ett stort plus på förhand, men har väldigt svårt för att använda gyron och titta ordentligt på skärmen. Är väl en vanesak. Har spelat det med pro controller på både tv och i tabletop mode och det har fungerat riktigt bra.

YohanBlomquist22 jul 2017q

Körde knappt ettan alls på grund av allt som jag inte gillade med gamepaden till Wii U. Precis kommit igång med tvåan nu. Fantastiskt spel!

Nightswipe22 jul 2017q

sanojas75:

när det väl klickar är det underbart.


Eller om?[shake]
Jag hoppas det klickar för mig framöver.

sanojas7522 jul 2017q

Nightswipe:

Jag hoppas det klickar för mig framöver.


Ja, det är ju inte säkert att det gör det. Men det är så lättmanövrerat så det bör ju gå. Jaja, det funkar ju med traditionell kontroll också😊

Snusmumriken29 jul 2017q

"Det började med tofu."

Fantastisk mening att inleda en recension.

Oskar Skog29 jul 2017q

Snusmumriken:

Fantastisk mening att inleda en recension.


Det är ju inte så ofta man får chansen att använda den.

KlisterMaya9631 jul 2017q

Oskar Skog:

Det är ju inte så ofta man får chansen att använda den.


Är inte tofu typ, i princip gråa fyrkanter? [confused] undrar hur ett spel med tofu skulle se ut

Oskar Skog31 jul 2017q

KlisterMaya96:

undrar hur ett spel med tofu skulle se ut


Det fick vi se i den Iwata Asks som handlade om Splatoon.Och här med kaniner.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.