Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Eric Lindholm recenserar Ys VIII: Lacrimosa of Dana

YS VIII: LACRIMOSA OF DANA
(PS4 (testat), PS Vita, PC)
Eric Lindholm


En av de största orsakerna till att jag läste Super Play, på tiden när det begav sig i mitten på 90-talet, var Tobias Bjarnebys rollspelskolumn. Där kunde man läsa om alla de titlar som man hoppades skulle komma till vår del av världen, men där man samtidigt insåg att chansen i det närmaste var obefintlig eftersom vi i Europa och Norden tydligen skulle avskräckas av stora mängder text på engelska. Jag vill minnas att Ys nämndes i denna spalt, något som i min värld var en garanti för ett bra spel, och att det även publicerades bilder på seriens rödhåriga protagonist. Ungefär 15 år senare dök Ys upp på min radar, när jag spelade någon del i Ys-serien, jag minns inte vilken, på iPhone. Jag har aldrig gillat touch-spakar, och gjorde det inte då heller. Spelet försvann ur mitt medvetande i samma stund som appen avinstallerades.


Ytterligare sju år senare befinner sig samma rödhåriga hjälte, som jag nu fått veta heter Adol Christin, återigen skeppsbruten på en mystisk och till synes öde ö. Den här gången i Ys-seriens åttonde del, Ys VIII: Lacrimosa of Dana. Jag skriver återigen, eftersom det här med skeppsbrott verkar vara lite av ett tema i Ys-serien. Med hjälp av andra skeppsbrutna, som han träffar under utforskandet av ön, gäller det att ta reda på var de är och hur de kan ta sig därifrån. Lite ungefär som om någon skulle få för sig att göra ett japanskt actionrollspel av den gamla tv-serien Lost. Eftersom det är fråga om ett spel av den japanska skolan drabbas Adol under utforskandets gång givetvis av kryptiska drömmar om ett tempel och personerna i det. Under spelets gång blir kopplingen mellan Adols drömmar, templet och ön tydligare. Även om det hade varit uppfriskande, och för ett rollspel ganska ovanligt, med ett förhållandevis lättsamt Robinson Crusoe-äventyr, vilken hade kunnat vara tillräcklig, är det å andra sidan lika trevligt att få ta del av en djupare och lite mer ödesmättad handling.


Passande nog har de personer man stöter på valt att ägna sig åt yrken som kommer väl till pass i den by som ganska snart börjar ta form. Smeden hjälper dig att förbättra dina vapen, läkaren förser dig med medicin och köpmannen låter dig byta till dig nödvändiga råvaror och så vidare. De hjälper även alla till med att flytta på besvärliga hinder och försvara byn när den angrips. Ibland vill de även ha hjälp med något sidouppdrag, och oavsett hur obetydligt eller enkelt uppdraget verkar så ankommer det dig att lösa det. Initiativförmåga och handlingskraft verkar fortfarande i stora delar lysa med sin frånvaro för de datorkontrollerade karaktärerna.


De spelmekaniska detaljerna är egentligen inte så mycket att orda om. Kontrollerna är följsamma och sätter sig snabbt i ryggmärgen. Ett för serien återkommande inslag är att man under en begränsad tid får vissa fördelar om man med perfekt tajming lyckas blockera eller undvika en motståndares attack, vilket ger incitament att observera sina fiender och lära sig deras attackmönster. Karaktärsutvecklingen är i princip begränsad till att välja vilka specialattacker man vill utveckla. Inte speciellt nyskapande, men ändå väl genomfört. Musiken innefattar hela spektrumet, från stämningsfulla stråkar till någon sorts instrumental hårdrock som snabbt blir extremt tjatig. Ys VIII: Lacrimosa of Dana får dessutom ett plus i kanten för att man kan välja mellan att få dialogerna upplästa på engelska eller japanska.


Jag upplever att spelets dialog ibland sänker tempot lite väl mycket. Jag vet inte om det beror på språkliga och kulturella skillnader mellan väst och öst, och hur dessa påverkar sättet vi talar till varandra, men jag tycker att dialogen och karaktärernas reaktion på denna inte alltid känns helt naturlig. När vi ändå är inne på karaktärerna så känns de ganska stereotypa, med aningen tvivelaktiga garderobsval för vissa av kvinnorna i sällskapet, något som är tråkigt även om det finns betydligt värre spel, inget nämt inget glömt.


Om jag ska försöka sammanfatta min känsla av Ys VIII: Lacrimosa of Dana, kan den jämföras med att äta snabbmat. Man vet vad man får och ungefär vad man kan förvänta sig. Tryggt, bekvämt och även om det inte innebär några större sensationer så är det för stunden tillfredsställande. Även om Ys VIII: Lacrimosa of Dana sannolikt inte kommer att lämna några bestående intryck så är det helt klart en positiv överraskning och en hittills trevlig upplevlese.


JA | NEJ
VARFÖR: Ett välgjort actionrollspel som förhoppningsvis innebär att fler får upp ögonen för Ys-serien.
PLUS: Trivsamt och lättillgängligt.
MINUS: Musiken är inte alltid njutbar.

Relaterade bilder

Oskar Skog12 sep 2017Visningar: 1092 

Taggar: Ys VIII: Lacrimosa of Dana, Falcom, Nis America

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Batsugun12 sep 2017q

Oskar Skog:

MINUS: Musiken är inte alltid njutbar.


Märkligt. Musiken är ju annars något som gjort Ys-serien smått legendarisk. Det jag hört från Lacrimosa hittills har jag gillat skarpt. Men vi får väl se om det förändras när spelet dyker upp i brevlådan.

Mycket trevlig recension hur som helst. :)

Voxbrallan12 sep 2017q

Jag är mitt inne i Memories of Celceta för tillfället, och om Lacrimosa bara så skulle vara exakt samma sak i ny skrud så kommer jag bli mer än nöjd.

Eric Lindholm12 sep 2017q

Batsugun:

Det jag hört från Lacrimosa hittills har jag gillat skarpt.


Vissa delar har väldigt bra musik. Det är just vissa delar som jag upplevde att musiken loopades med lite för täta intervall. Det är ju mest en petitess, egentligen.

Tobias Söderlund12 sep 2017q

Gillade inte sjuans soundtrack, nämnvärt, med hänsyn till hur sanslöst välljudande de annars brukar vara. Få låtar jag lagt på minnet. Har inte hunnit lyssna på detta ännu, och har inte hört någonting överhuvudtaget från Ys-folk huruvida de gillar det eller ej... så det skall bli spännande, men lite nervös är jag allt.

Batsugun12 sep 2017q

Tobias Söderlund:

och har inte hört någonting överhuvudtaget från Ys-folk huruvida de gillar det eller e


Jag har hört från Ys-folk att soundtracket är riktigt bra. Kanske inte nummer ett, men ändå i topp. ;)

Karmosin12 sep 2017q

Tycker själv att sjuan har några av seriens bästa låtar. Dock så var spelet lite långdraget för min smak. Tycker nog mer om Origins och Oath in felghanas längd isåfall.Är mer av ett Legend of heroes-fan när det ommer till falcoms spel, men Ys är en väldigt bra serie. Kommer nog kolla in detta när det sänkts i pris lite. [smile]

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.