Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Aaron Vesterberg Ringhög recenserar Cuphead

CUPHEAD
(Xbox One, Windows 10)
Aaron Vesterberg Ringhög


Det är nästan lite typiskt att jag åker på en liten förkylning samtidigt som jag ska ta mig an Studio MDHR's lilla mästerverk Cuphead. Svårighetsgraden som det talats om är faktiskt mer utmanande än vad jag trodde att den var, om jag ska vara ärlig. Detta till skillnad från presentationen, som är precis så majestätisk som jag förväntade mig att den skulle vara. Inte minst med sin fenomenala jazzorkester som om och om igen tvingar mig att börja gunga istället för att fokusera på fiendens rörelsemönster.


Mer än så tror jag egentligen inte att jag behöver skriva om jag ska vara ärlig. För gillar du inte vad du föreställer dig att Cuphead är efter senaste trailern - ja, då lär du inte gilla spelet heller. Men är du som jag och tilltalas av den oerhört unika paketeringen och löftet om boss-bonanza med hög utmaningsnivå, ja då kan detta mycket väl vara en av årets absolut häftigaste spelupplevelser oavsett genre.


Med det sagt - låt mig berätta lite mer om varför jag gillar Cuphead.


Cuphead och Mugman är nämligen spelare. Inte nödvändigtvis spelare i den bemärkelsen som du och jag tänker på, nej snarare den sortens spelare som gillar att satsa högt. Vips pannkaka förlorar de i tärning mot självaste Djävulen och måste överge sina själar till honom enligt det vad de precis ingått. Tur då att Djävulen erbjuder dem en chans att släppas fria från sin skuld om de beger sig ut i världen för att samla in själarna från alla de andra som står i skuld till Djävulen.


Check. Pling. Let's get to work.


Även om det finns en handfull "enklare" plattformsbanor vars främsta syfte är att erbjuda en möjlighet att samla in mynt att köpa uppgraderingar för, är det de många bosstriderna som är fokuset i Cuphead. Bossar som står på båtar, båtar som blir till valar, valar som skjuter laser från tungan och så vidare. Ja du vet. Blommor som är bossar som dansar till den funkigaste blåsorkestern under denna generationen, som skjuter frön, som skickar rötter med köttätande knoppar och kastar småblommor på mig. Den typen av bossar.


Jag hade ärligt talat faktiskt ingen aning om att Cuphead skulle bli en sådan kraftfull upplevelse rakt igenom utan större uppenbara brister eller tillkortakommanden. Jag hade definitivt inte räknat med den enorma mängd kreativitet och variation som de olika bossarna och banorna erbjuder heller för den delen. Och det är väl det som gör Cuphead till en så häftig resa genom de många timmar jag tillbringat med det. Framför allt för att grafiken och ljudet är så otroligt väl levererat på ett sätt som får minnena att smälta samman, snarare än tillåta mig särskilja en eller flera favoriter. Det är snarare detaljerna som lyfter lite extra om jag ska peka ut något i sådana fall.


Låt oss ta uppgraderingssystemen till exempel. Med hjälp av de mynt jag samlat på plattformsbanorna kan jag köpa mig uppgraderingar av olika slag. Jag kan köpa ett andra vapen att skjuta med, en aktiv specialegenskap och en passiv egenskap. Totalt har jag alltså två vapen och två specialegenskaper jag måste bestämma mig för. Inledningsvis lade jag allt krut på målsökande vapen, en skadebaserad aktiv egenskap och extra hjärtan som passiv specialegenskap.


Det flöt på bra och jag tog mig fram, men desto längre in i spelet jag kom, desto längre tid tog det för mig att ta mig an varje boss. Tills jag köpte en "Smoke Bomb". Denna passiva specialegenskap offrar ett extra hjärta, men tillåter mig att vara odödlig i en millisekund så fort jag gör min "dash". I praktiken innebär detta att jag nu kan förflytta mig rakt igenom mina fiender om jag hamnar i ett trängt läge eller behöver omlokalisera mig för bättre skottläge. Du förstår säkert hur detta påverkade min spelstil.


Plötsligt är en egenskap värd mer än ett eller två extra hjärtan, då jag nu kan avvärja mig från de mest komplexa situationerna jag försätter mig i.


Ett annat exempel på en liten, men ack så minnesvärd detalj, är just när jag möter en av de senare bossarna i spelet. Till en början är det inte helt klart för mig vad jag ska göra för att sänka denne, men så plötsligt ser jag att bakgrunden består av ett tiotal brickor som går att vända på med hjälp av min dash. Jag ska alltså spela Memory(!) och få par för att på så vis öppna upp min fiende för inkommande attack. Tar jag däremot fel (vänder två olika), får jag acceptera att min fiende nu ökar farten i sitt rörelsemönster så jag måste alltså fokusera på två saker samtidigt. Helt fantastiskt.


Men visst, allt är inte frid och fröjd med Cuphead. Visst finns det inte massor av saker att peka på men det enkla faktum att jag inte kan spela tillsammans med en vän över nätet måste ses som den största missen. Något som förvisso kan tänkas komma i en eventuell uppdatering längre fram, även om inget är bekräftat i skrivande stund. Det går absolut att spela på samma konsol i samma hem, men alltså inte över nätet. Hur det kan vara så, har jag ingen aning om.


En annan sak som påverkar Windows 10-versionen verkar vara det faktum att vissa spelare verkar ha förlorat sparade data när de spelar på denna version. Detta hände faktiskt även mig när jag körde vår stream tidigare i helgen och förstod att den timmen jag spelade under streamen helt och hållet hade försvunnit när jag öppnade upp spelet igen lite senare samma dag. Anledningen bakom detta ska vara att jag trycker på Alt+Tab vilket sätter spelet i ett läge där det aktivt inte spara mina framgångar. Förhoppningsvis är detta bara någon patch från att lösas. Xbox One-versionen är därför där jag tillbringat flest timmar med Cuphead och den flyter på utan problem. Sen måste det ju tilläggas att ett spel som Cuphead nästan förtjänar att spelas på "stora skärmen" med bra ljud, med tanke på den visuella upplevelsen det erbjuder. Med andra ord vill jag påstå att konsolupplevelsen är bäst här. Såvida en inte har datorn inkopplad mot TV:n då förstås.


Men utöver dessa två egentliga skavanker Studio MDHR har släppt sitt debutprojekt med, kan jag bara ställa mig upp och applådera dem för sitt enastående verk. Det här är verkligen inget du vill missa om du uppskattar unika spelupplevelser.


JA | NEJ
VARFÖR: För att Cuphead erbjuder något som sannerligen är unikt. Och för att jag älskar ...
PLUS: ... presentationen, svårighetsgraden och kreativiteten i bossdesignen.
MINUS: Att det inte går att spela tillsammans med vänner över nätet och att Windows 10-versionen i skrivande stund har problem med sparfiler på vissa datorer.

Relaterade bilder

Oskar Skog 5 okt 2017Visningar: 1681 

Taggar: Cuphead, Studio MDHR

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Onlyindreams 5 okt 2017q

Får väl hoppas på en release på annat format såsom Switch, men är lite tveksam då uber-svåra spel var något jag orkade med i tonåren, inte nu

Kleti 5 okt 2017q

Hoppas min Mac klarar av detta.
Frågan är när man kommer spela detta dock.
Hade varit så najs att ha det på PS4.
Frågan är vad som händer om Microsoft beslutade sig för att lägga ned Xbox. Är den ens lönsam?

Magnus Virdeborn 5 okt 2017q

Onlyindreams:

Får väl hoppas på en release på annat format såsom Switch, men är lite tveksam då uber-svåra spel var något jag orkade med i tonåren, inte nu


Det är tyvärr lika exklusivt för Microsoft som Bayonetta 2 är för Nintendo.

Hans Li Engnell 5 okt 2017q

Kleti:

Frågan är vad som händer om Microsoft beslutade sig för att lägga ned Xbox. Är den ens lönsam?


Märklig fråga att ställa i anslutning till en recension.

Microsoft tjänar massor av pengar på Xbox Live, och är det något företag du inte behöver oroa dig för när det gäller ekonomin, är det Microsoft. Xbox utgör en väldigt liten del av bolagets totala omsättning.

Batsugun 5 okt 2017q

Hans Li Engnell:

Xbox utgör en väldigt liten del av bolagets totala omsättning.


Det är ju som bekant delar av Microsoft som vill lägga ner Xbox-avdelningen. Och just detta är kanske en av anledningarna.

CypherMkII 5 okt 2017q

Batsugun:

Det är ju som bekant delar av Microsoft som vill lägga ner Xbox-avdelningen. Och just detta är kanske en av anledningarna.


Vilken ljuv musik för mina öron. [love] Hoppas det sprider sig.

Snusmumriken 5 okt 2017q

Åh vad jag önskar att de portar detta till antingen Mac eller PS4. Detta ser ju fantastiskt ut.

Onlyindreams 5 okt 2017q

Magnus Virdeborn:

Det är tyvärr lika exklusivt för Microsoft som Bayonetta 2 är för Nintendo.


I det fallet var väl Nintendo med och betalade för utvecklingen. Är det samma sak här? Och Bayonetta var ju en uppföljare, lite annan sak här.

Å andra sidan har vi Ori and the blind forest som också saknas på andra konsoler.

Magnus Virdeborn 5 okt 2017q

Onlyindreams:

I det fallet var väl Nintendo med och betalade för utvecklingen. Är det samma sak här? Och Bayonetta var ju en uppföljare, lite annan sak här.


Jag vet inte detaljerna, men utvecklarna har sagt att det aldrig kommer släppas till annat än PC eller Xbox. Dock äger ju inte Microsoft själva varumärket, precis som att Nintendo inte äger Bayonetta.

Anders Eklöf 5 okt 2017q

Kleti:

Hoppas min Mac klarar av detta.


Måste tyvärr göra dig besviken. Det är Windows- och Xbox One exklusivt... [cry]

Daniel John Johnsson 5 okt 2017q

Nja.

Utvecklarna har redan sagt att de tänker porta det till Linux, Mac, och så vidare. Men de verkar inte vara lika öppna för fler konsolversioner. Trots att de själva äger såväl varumärke som spel.

Savior Katana 5 okt 2017q

Har inte tittat på så mycket trailers eftersom jag konstaterade för längesen att det här spelet är något jag vill spela, så vill inte spoila det för mycket.

Mega Man X-spelen är mina absoluta favoriter när det kommer till plattformsaction i 2D och efter att ha läst denna recension har jag förstått att detta spel också har en dashfunktion, dashfunktionen är en stor del i varför jag gillar X-spelen så mycket, så jag tänkte höra: kan Cuphead egentligen jämföras med de spelen alls eller känns de typ helt väsenskilda trots att de har en del likheter?

Hade spelet kommit till PS4 hade jag slagit till direkt, men just nu är det bara det här spelet och Ori som jag verkligen vill spela till Xbox One, är det ett såpass bra spel att det rättfärdigar ett köp av Xbox One, det är frågan jag ställer mig just nu. Älskar verkligen genren.

Sen gällande det här med eventuell nedrustning och nedläggning av Xbox, det är väl mer än uppenbart att Microsoft inte har sådana planer med tanke på att de snart släpper Xbox One X?

Savior Katana 5 okt 2017q

Och tack för en bra recension vill jag tillägga!

ppr74 5 okt 2017q

Batsugun:

Det är ju som bekant delar av Microsoft som vill lägga ner Xbox-avdelningen.


Det var en person, Stephen Elop, som framförde den åsikten. Han var dåvarande chef över Office och nämnde i någon artikel att om han blev CEO så kunde han tänka sig att sälja av Xbox och Bing. Nu är han inte kvar hos Microsoft.

Med tanke på att Phil Spencer nyligen blev befordrad till Executive Vice President (EVP) of Gaming känns det som att Xbox är ganska säkert. Nu slipper han gå genom Terry Myerson, EVP Windows & Devices Group, utan kan istället gå direkt till Satya Nadella.

Aaron Vesterberg Ringhög 5 okt 2017q

Savior Katana:

kan Cuphead egentligen jämföras med de spelen alls eller känns de typ helt väsenskilda trots att de har en del likheter?


Alltså, jag skulle inte säga att Cuphead och Ori är skäl att köpa en konsol för. Personligen är det ekosystem och handkontroll som styr mig, inte så mycket mjukvaran.

Däremot lär det ju finnas 2013's modell v Xbox Ones ute på blocket nu iom att de flesta uppgraderar. Under tusenlappen borde inte vara så svårt. Och spelen du nämner flyter ju helt underbart på alla Xbox One-versioner.

Bara ett tips. [smile]

Anders Eklöf:

Måste tyvärr göra dig besviken. Det är Windows- och Xbox One exklusivt...


Iom att det finns på Steam är sannolikheten att det kommer till Mac inte så otippad. Kollat?

darksidealice 5 okt 2017q

Älskar den käcka 20- och 30-talsestetiken. Fler utvecklare borde hylla den eran av animerad film :) Sugen på Bendy & the Ink Machine apropå det. Ser rätt intressant ut på de bilder jag sett.

Kleti 5 okt 2017q

Hans-Li: Jag tänker att om Xbox läggs ned, kommer alla Xbox exklusiva spel att kunna släppas till Playstation, eller förblir de låsta?

Förmodligen är de Microsoftlåsta och förblir PC-exklusiva...,

Kleti 5 okt 2017q

För övrigt: Är inte Cuphead lite inspirerat av svenska Might & Delights Stop Motion-shmup Flamingo-nånting? Jazzorkester och artsy shmup liksom

Savior Katana 6 okt 2017q

Aaron Vesterberg Ringhög: Japp, skulle jag införskaffa en Xboxe One endast för Cuphead och Ori (1&2) skulle det bli en begagnad ursprungsmodell.

Det första inlägget jag skrev tidigare här i tråden blev nog lite otydligt, min fråga var egentligen ifall Cuphead kan jämföras med Mega Man X-spelen, men efter att ha kollat på lite mer trailers kan jag konstatera att de nog inte är särskilt jämförbara trots att de delar en del spelmekaniska likheter.

Nån gång kommer jag lira det här spelet iaf, det ser ju onekligen rätt fantastiskt ut, och trots den långa utvecklingstiden och många släppta trailers är det relativt ospoilat för mig.

Elin Ekberg 6 okt 2017q

Jag har inte använt min/ vår Xbox One sedan Gears of War 4. Men det här har jag givetvis hållit ögonen på. Stilen, designen alltså, är helt fantastiskt.

Hans Li Engnell 6 okt 2017q

Kleti:

Hans-Li: Jag tänker att om Xbox läggs ned, kommer alla Xbox exklusiva spel att kunna släppas till Playstation, eller förblir de låsta?


En synnerligen hypotetisk fråga eftersom det inte finns något alls som tyder på att Xbox är på väg att läggas ned...

TygApan 7 okt 2017q

Savior Katana:

men just nu är det bara det här spelet och Ori som jag verkligen vill spela till Xbox One, är det ett såpass bra spel att det rättfärdigar ett köp av Xbox One, det är frågan jag ställer mig just nu. Älskar verkligen genren.


Det är precis det här som jag går och grubblar på. Dessa spel lockar mycket men annars är det ingenting.

Det är ju nästan mer irriterande när det är så ojämnt fördelat med intressanta spel. Hade det varit 50/50 så hade man ju såklart haft båda konsolerna och problemet varit löst.

Jag har någon halvdassig PC i någon garderob någonstans. Dessa 2D spel kanske inte kräver så mycket hårdvara?

gameness 7 okt 2017q

Kleti:

Hans-Li: Jag tänker att om Xbox läggs ned, kommer alla Xbox exklusiva spel att kunna släppas till Playstation, eller förblir de låsta?

Förmodligen är de Microsoftlåsta och förblir PC-exklusiva...,


Ungefär som att önska att Nintendo lägger ner, för att möjligen få möjligheten att spela Zelda BOTW på PS4. Det är väl bara att skaffa en Xbox och spela spelet, eller spela det hos en kompis som har PC om du är snål? [confused]

Johan Lorentzon 7 okt 2017q

Jag är nog inte riktigt så såld på spelet som alla andra. Det är sjukt charmigt grafiskt till den mån att jag nästan glömmer bort att spela för det finns så mycket detaljer i allt. Animationerna är nog det bästa jag sett på länge.

Men för mig klickar inte spelmekaniken helt. Jag älskar denna typen av spel. Contra 3 till SNES är ett av mina absoluta favoritspel så svårighetsgraden har jag inte heller problem med, men det är något här som gör att det som känns off? Svårt att sätta fingret på vad dock...

Oavsett ett bra spel dock.

Silhuett 7 okt 2017q

Cuphead - spelet som är så bra att folk hellre önskar att Microsoft la ner Xbox för att få en chans att spela det, än att faktiskt köpa en One.

Daniel Larsson 9 okt 2017q

Är man fattig kan man vänta på att linux-versionen kommer (tippar på att den kommer till jul), har man tur så är det rea på spelet just då och alla barnsjukdomar utav spelet är fixade. Vill man sen slänga lite mer pengar på utvecklarna, så kan man köpa soundtracket.

Karl Hungus10 okt 2017q

Bland det snyggaste som skådats, men spelmässigt lockar det mig inte så värst mycket.

Dobbels10 okt 2017q

Daniel Larsson:

har man tur så är det rea på spelet just då och alla barnsjukdomar utav spelet är fixade.


Vad jag vet så finns barnsjukdomarna enbart i Windows Store-versionen och inte i Steam-versionen.

Mr Orange25 okt 2017q

Spelar det nu. Känslan av att övervinna en boss är som den man får i Dark Souls

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.