Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Douglas Lindberg recenserar Forza Motorsport 7

FORZA MOTORSPORT 7
(Xbox One (testat), Windows 10)
Douglas Lindberg


Asfalten är nylagd, motorerna är påslagna och däcken är uppvärmda. Det är dags att ta sig ut på banorna igen för att bränna gummi och sätta nya personliga rekord. Forza Motorsport är tillbaka med den sjunde delen i serien, nästan 12 år efter att den första kom. Men frågan är om Turn 10 Studios fortfarande kan presentera en högklassig bilsimulator? Eller är det här året då produkten till slut får motorstopp?


Enligt mig levererar de igen.


Spelet är indelat i en del för singleplayer och en för multiplayer. Spelar du ensam kommer du troligtvis spendera mest tid i något som kallas för Forza Driver’s Cup. Detta är ett karriärläge som är indelat i sex olika serier där varje serie innehåller en rad olika utmaningar. Den vanligaste utmaningen är att köra en rad race i en specificerad klass men det finns också så kallade showcases där du får chansen att köra exceptionella bilar i särskilda inramningar. Dessa tävlingar är speciella och klarar du av de vinner du också bilen. Upplägget är överlag omöjligt att misstolka och jag upplever det vara mer fokuserat än vad det var i Forza Motorsport 6 då karriärläget bestod av flera säsonger i en salig röra. Här kan du istället ta dig an tävlingarna i vilken ordning som helst så länge du har behörighet och det är någonting positivt.


När du kommer längre in i karriären, och vinner tävlingar på någon av de 32 överdrivet snygga banorna som är inlästa i spelet, samlar du erfarenhetspoäng och pengar som du köper nya bilar för. När du inhandlar nya bilar går du upp i en nivå som visar hur exklusiv din samling är. Denna samling låter dig sedan delta i tuffare race samtidigt som den gör dig lite häftigare när du kör mot andra online. Därför är det alltså viktigt att införskaffa nya kärror till garaget samtidigt som du vinner race, annars går det inte att delta i större turneringar. Utöver detta samlar du också erfarenhetspoäng till din förare, så det är många mätare att ha koll på och balansera mellan.


Rent tekniskt finns det över 700 bilar att välja mellan och som vanligt i Forza Motorsport erbjuder utvecklarna en stor variation från alla tänkbara epoker i mänsklighetens historia. Du kan köra alltifrån sportbilar och klassiska formelbilar, till pickup trucks och lastbilar. Galleriet är brett och Turn 10 Studios har dessutom redan nu bekräftat DLC-paket som kommer under året med tillskott till den redan enorma katalogen. Forza Motorsport 7 siktar med andra ord (likt sina föregångare) på att vara den ultimata bilsimulatorn och skulle en endast ta antalet bilar i beaktning så vinner de med hästlängder.


Spelet är som vanligt fantastiskt snyggt, både i spelläget och i sina menyer, men det är ingen större skillnad från det här och Forza Motorsport 6 som var den titel som tog de stora kliven in i den senaste generationens spelkonsoler. Forza Motorsport 7 är istället mer av en slipning på en redan etablerad grund, men helt ärligt gör inte detta någonting då detaljrikedomen är så pass magnifik. Vädret, bilarna och banorna lever i en symbios som bör imponera på alla, vare sig en uppskattar racing eller inte. Forza Motorsport 7 är utan tvekan det snyggaste spelet jag någonsin har spelat på min Xbox One. Detta kommer dock på bekostnad av långa laddningstider och ett spel som tar upp mycket plats på hårddisken. Men det kanske inte är så konstigt med tanke på presentationen.


Som tidigare nämnt är Forza Motorsport 7 ett spel som bygger vidare på en redan etablerad grund. Mycket återkommer från tidigare spel, till exempel mod-kort som påverkar hur racen läggs upp är tillbaka med kraftigt ifrågasatta mikrotransaktioner där du använder inspelade pengar för att köpa modifieringarna, pengar som annars hade kunnat spenderats på bilar vilket gör systemet kontraproduktivt. AI:n är fortfarande aggressiv men stundtals lite feg när det kommer till kurvorna och grundkonceptet är fortfarande detsamma, kör bil och gör det snyggt.


Men samtidigt är den sjunde delen i serien den mest fokuserade. Det är smidigt att hoppa in i race och det går snabbt att ta sig ur desamma. Forza Motorsport 7 är enkelt att bara plocka upp och komma igång med samtidigt som det finns mycket djup för den som är intresserad. Det är sammanfattningsvis en inbjudande simulator som respekterar spelaren så har du varit intresserad av ett bilspel som ger dig mycket för pengarna, då är Forza Motorsport 7 spelet för dig.


JA | NEJ
VARFÖR: För att det är den mest inbjudande simulatorn på marknaden idag.
PLUS: Snyggt, smidigt, silkeslent och kul.
MINUS: Klumpiga mikrotransaktioner.

Relaterade bilder

Oskar Skog10 okt 2017Visningar: 847 

Taggar: Forza Motorsport 7, Xbox One

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Ribcage10 okt 2017q

Skaffar jag det så blir det mest för Xbox One X-versionen. Jag har inte kommit särskilt långt i sexan då jag egentligen föredrar upplägget i Horizon-spelen.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.