Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Sebastian Hansson recenserar Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser's Minion

Vi har introducerat ett nytt betygssystem här på Loading. Du kan läsa alllt om det här.


MARIO & LUIGI: SUPERSTAR SAGA + BOWSER'S MINIONS
(Nintendo 3DS)
Sebastian Hansson


Jag kan inte få den ur mitt huvud. Så fort jag tittar mig omkring hör jag den. Det är svårt att beskriva den i ord. Men jag ska försöka.


Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser’s Minions har nämligen en battle-musik som är så förgrymmat catchy. Faktum är att jag har på den i bakgrunden just nu. Den börjar gå mig lite på nerverna. Så fort jag stänger av den vill jag höra det där tillfredsställande ”Let’s a go!”-ropet från Mario följt av den hurtiga introslingan. Nu är det dags för fight!


Tack och lov. Hade battle-musiken varit av den jobbigare sorten hade mitt umgänge med Superstar Saga inte alls varit lika trevligt. Du kommer nämligen spendera en stor del av dina 20 timmar, som spelet tar att klara, lyssnade på den slingan.


Precis som i originalspelet till GBA har allt gått åt pipsvängen i Svampriket i denna remake. Häxan Cackletta, från det närliggande Bönkungadömet, har stulit prinsessans Peach röst och ersatt den med explosioner. Ljuvligt minsann. Det är nu upp till Mario med Luigi i släptåget att återta den förlorade rösten innan Peach spränger halva Svampriket i småbitar.


I Superstar Saga + Bowser’s Minions styr du de båda rörmokarbröderna samtidigt. De rör sig unisont men Mario hoppar med A-knappen och Luigi med B-knappen. Detta kan sedan kombineras för att utföra diverse hopp, flygsnurrningar och hammarattacker. Dessa förmågor används i både strid och utanför. För att vara ett rollspel är spelet nämligen väldigt pusselspäckat och en stor del av variationen kommer just från blandningen mellan pussellösande och fighter. Tyvärr kan jag uppleva kontrollen som onödigt invecklad. Mario och Luigi lär sig ganska många färdigheter som du antingen har tillgång till via touchskärmen eller om du skrollar med L-och R-knapparna. Det förstnämnda är bra mycket smidigare än det andra. Problemet är att touchskärmen så gott som alltid ockuperas av minikartan, vilket innebär ett evigt skrollande med L och R för att välja rätt färdighet. Varför kan inte båda visas samtidigt på den nedre skärmen undrar jag? Ingen aning.


Striderna är av klassiskt omgångsbaserat stuk där spelare och fiender turas om att attackera. Den stora skillnaden är fokuset på tajming. Med lite träning kan du undvika fiendernas attacker eller rent av tillbringa dem skada om du tajmar dina knapptryck. Det är ett oerhört involverande stridssystem som håller en aktiv på ett helt annat sätt än majoriteten av japanska rollspel. Sen lyckas inte spelet helt undslippa den repetitiva känsla som ofta träder ikraft mot slutskedet rollspel. Det är helt enkelt inte lika kul att slakta ett monster för fyrahundrasjuttiosjunde gången jämfört med första.


Karaktärerna är oerhört charmiga och fint animerade där Luigi är den lysande stjärnan. Hans charmiga skräcksslagenhet är som hämtat från Luigi’s Mansion och tillsammans med brödernas urmysiga låtsasitalienska är Mario och Luigi på sällsynt uttrycksfullt humör jämför med många andra spel där de medverkar. Spelet har också nåt som är ganska sällsynt inom spelmediet, nämligen humor. Dialogen är genomgående klockren och Cacklettas sidekick Fawful står för de bästa replikerna. Hans eviga ”I have fury!” slutar aldrig att leverera. Till skillnad från efterkommande delar i serien håller sig också dialogen på en vettig nivå och svämmar inte över i överflöd av repliker.


Det nya tillskottet Bowser’s Minions är en historia som löper parallellt med Mario och Luigis berättelse och handlar om en gombas sökande efter sin mästare, Bowser. Det är en charmig sidosyssla som har formen av ett strategispel där bygger upp en liten miniarmé av Bowsers kumpaner som du sedan skickar ut i strid. Du har inte särskilt mycket kontroll över slagfältet utan ditt ansvar ligger mest på att rusta dig ordentligt innan fight. Det är en helt OK bisyssla som du i stort när som helst kan byta till.


Överlag är Superstar Saga + Bowser’s Minions en remake som jag inte trodde att jag ville ha. Jag hade ju spelat originalet på GBA för många år sen och hade en bild av att det räckte. Det var först när jag hade spelet i min hand som jag blev påmind om sicket fyndigt och späckat rollspel det här är. Det här förtjänas att upplevas igen, trots viss kritik mot den lite onödigt invecklade kontrollen. Förutom den snygga, upphottade 2D-grafiken är den största  nyheten egentligen Bowser’s Minions, som i sig själv kanske inte är värt priset, men tillsammans med resten av spelet är det här ett finfint tillskott i 3DS rollspelsbibliotek.

Relaterade bilder

Oskar Skog21 okt 2017Visningar: 1414 

Taggar: Mario & Luigi: Superstar Saga, Bowser Minions

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Tobias Söderlund21 okt 2017q

Tycker renheten i grafiken till GBA är mycket mer attraktiv än denna mer grilliga variant. I övrigt måste jag säga att jag är förvånad äver hur fräscht allt känns (i originalet). Det börjar ändå ha ett par år på nacken.

Daniel Eyre21 okt 2017q

Originalet är ett av Nintendos bästa spel någonsin, precis lika tidlöst som Marios allra mest klassiska plattformsspel. Därför är jag både sugen och opeppad på att ge mig in i denna remake. Som Tobias föredrar jag originalets grovt pixlade look och är också HELT övertygad om att jag kommer att föredra dess ljud. Originalet är extremt speciellt för mig, finns en stämning i vissa låtar och miljöer som stannat med mig ända sedan jag först spelade det, och jag minns precis var jag var just då, vem jag var, hur jag tänkte och kände. Jag är inte helt redo att utmana och kanske grumla de minnena genom att lira denna nyversion.

Mr Orange22 okt 2017q

Det är just grafik remaken som faktiskt får mig att avstå köp. Det får bli till GBA istället.

Magnus Virdeborn22 okt 2017q

Personligen tycker jag att grafiken är charmig. Påminner mer om Super Mario RPG.

Karmosin22 okt 2017q

Tycker spelet ser skitbra ut ärligt talat. Kvalitén på dessa sprites och deras animationer är utan tvekan hög. Kan hålla med om renheten i färgerna på vissa sätt, men detta ser knappast dåligt ut. Skulle nog säga att jag föredrar det snarare. Animationer har ännu mer personlighet än innan t'ex.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.