Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Isabell Rydén recenserar Last Day of June

LAST DAY OF JUNE
(PS4 (testat), PC)
Isabell Rydén


Om du fick chansen att vrida tillbaka tiden, bara för några sekunder, en månad eller flera år. En tillbakablick till det förflutna och det som har varit. Om chansen fanns där, skulle du ta den


I Last Day of June får vi den möjligheten.


En förväntansfull och romantisk utflykt till havet förändrar Carls liv för alltid. En speciell händelse inträffar och lämnar honom i en värld utan färg, utan skratt och utan sitt livs stora kärlek.


När Carl får möjligheten att göra en resa bakåt i tiden, till den stunden då allt rasade i tusen små bitar, tar han chansen utan att tveka.


När vi kastas in i en känslosam tidsresa får vi uppleva vad som hände från andra karaktärers perspektiv och vi kan nu påverka deras handlingar, men att ändra saker i det förflutna är aldrig lätt och fjärilseffekten breder ut sina breda vingar när vi försöker pussla om i det förflutna.


Last Day of June är en känslosam upplevelse som gång på gång visar upp det sorgligaste scenariot framför mina ögon. Tyvärr försvinner lite av den fina berättelsen i den upprepande spelmekaniken. Att spela en karaktär för att se ett scenario vi redan har sett, för att byta till en ny karaktär och se om samma scenario en gång till, känns som en överflödig upprepning. Genom att använda sig av den här typen av berättarteknik på det här sättet blir tyvärr inte till spelets fördel utan till raka motsatsen vilket är synd.


Spelet trycker också på alla möjliga känsloknappar i hopp om att beröra, men resultatet blir bara en kaka på kaka av känslor som fallerar i en berättelse som jag inte kan relatera till förrän i slutet, då spelet äntligen når sin absoluta höjdpunkt.


Men i slutändan är Last Day of June en vacker presentation. Miljöerna är stämningsfulla och ser man förbi den upprepande spelmekaniken kan det här spelet klämma fram en och annan tår i ögonvrån.


Last Day of June är en vacker spelupplevelse som handlar om lycka, tragedi och allt däremellan och vad det kan få för effekter när man ändrar något i det förflutna. Det tar en stund innan spelet berör på riktigt men när det väl gör det kommer inget öga vara torrt.

Relaterade bilder

Oskar Skog 6 dec 2017Visningar: 535 

Taggar: Last Day of June, Massimo Guarini, Steven Wilson

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

KlisterMaya96 6 dec 2017q

Det här spelet verkar vara bra!! tack för recension. jag är obvi. intresserad eftersom jag är ett STORT fan av Steven Wilson (vars musik är mycket till inspiration för det här spelet). Ska t.o.m se han på Cirkus i februari nästa år <3

Isabell Rydén 6 dec 2017q

KlisterMaya96:

Det här spelet verkar vara bra!! tack för recension.


Det är ett mysigt spel, men vissa pussel fastnade jag inte riktigt för tyvärr. Musiken är dock inget fel på <3 ett väldigt starkt soundtrack!

Oregondanne 6 dec 2017q

Känns som ett ganska spännande koncept ändå. Man har visserligen sett det rätt ofta på film och i böcker, men (vad jag vet) inte i spel. Grafiken ser även den mysig ut så det här måste testas.

Isabell Rydén 6 dec 2017q

Oregondanne:

Känns som ett ganska spännande koncept ändå. Man har visserligen sett det rätt ofta på film och i böcker, men (vad jag vet) inte i spel.


Life is Strange är ju lite så med att vrida tillbaka tiden. Oxenfree finns det lite liknande element i.

Oregondanne 6 dec 2017q

Isabell Rydén:

Life is Strange är ju lite så med att vrida tillbaka tiden. Oxenfree finns det lite liknande element i.


Ja, och jag älskar båda två, men man får inte se exakt samma händelse ur flera karaktärers perspektiv. Var det konceptet jag tänkte på. :) Som i filmen Vantage Point (ingen höjdare dock). Och så Kurosawas klassiker Rashomon förstås, men där får vi ju ytterst subjektiva perspektiv på händelseförloppet (vilket gör det hela ännu mer intressant).

Isabell Rydén 6 dec 2017q

Oregondanne:

Ja, och jag älskar båda två, men man får inte se exakt samma händelse ur flera karaktärers perspektiv. Var det konceptet jag tänkte på. :)


Aha, du menar så :) på så sätt är det här ett unikt spel.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.