Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Jimmy Seppälä recenserar Playerunknown's Battlegrounds på Xbox One

PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS
(Xbox One (testat på Xbox One X), PC)
Jimmy Seppälä


Det är inte svårt att se varför Battle Royale som spelläge har blivit så populärt. Frågan är varför det det tog just Playerunknown's Battlegrounds för det att ta fart på riktigt. Konceptet är inte nytt och kommer från de stenhårda överlevnadsspelen Day Z och H1Z1.


Kort och gott är Battlegrounds Day Z och H1Z1 i en komprimerad version. Istället för att det tar timmar innan man ser en annan spelare och får den adrenalinrushen av att kämpa för sitt liv, för ett snedsteg innebär ond bråd död, tar det några minuter. Även om det är överlevnadsaspekten jag tycker är mest tilltalande i den här typen av spel (och jag är lite bitter över det är Battle Royale-biten som blivit stort istället) är det inte svårt att se varför de är så tilltalande.


Alla som kommit tvåa i en solo-match, ett spelläge där det inte finns lag utan man är helt själv mot resten, får en aha-upplevelse om varför det är så speciellt. Hjärtat dunkar så hårt i bröstet att man tror att det håller på att ge upp, händerna darrar så att det blir ännu svårare att kontrollera det klumpiga skjutandet och kontrollen börjar glida ur greppet för att den mängd svett som dina händer helt plötsligt bestämt sig för att producera är astronomisk.


Sen dör man och börjar om.


Igen.


Och igen.


Och igen.


Allt för att få känna de där få minuterna av total panik, ångest och kanske en dag total eufori när man står där som vinnare. Av 100 spelare är du bäst.


Det finns dock problem med versionen som precis har släppts på Game Preview, Xbox Ones motsvarighet till Steam Early Access. Spelet körs som skit, och det gör det på en Xbox One X. Jag kan inte tänka mig hur mycket värre det är på originalkonsolen från 2013. Bilduppdateringen droppar konstant vilket blir ett större problem ju fler spelare som är nära varandra. Vilket händer när spelplanen blir mindre över tid och spelare buntas ihop mot spelets slutskede. Det är också där matchens mest kritiska ögonblick utspelar sig, det är där man har chans på vinst. Då är det oerhört trist när det är de tekniska aspekterna som begränsar spelet. Det finns någon form av fördröjning i allt man gör. Det resulterar i att det ibland kan vara ett problem att pricka en dörröppning för att gå in i ett hus. Karaktären man spelar känns som att den flyter emellanåt.


Det är dock inte det största problemet med spelet utan det är istället det mest fundamentala, skjutandet. Det är för svårt och känns inte alls optimerat för att spelas med en handkontroll. I nuläget är det enbart de helautomatiska vapnen som är värda att använda om man inte är på ett betryggande avstånd och har en sniper (och skjuter mot någon som står stilla) för det är för svårt att träffa. Ja, det bidrar till att spelet känns mer nervigt, det här är inte Call of Duty eller Battlefield, men samtidigt ska inte användandet av vapen vara på den nivån att man helst undviker strider överhuvudtaget. Det gör att de taktiker man själv använder sig av för att ta sig så långt som möjligt är tråkiga. Det innebär att man hittar en bil, det är ingen risk att man dör i en eftersom ingen kan träffa en när man rör sig så fort, och kör runt tills ringen är så pass liten att man tjänar på att vara tystare (bilar låter). Det är en tråkig taktik som fungerar just för att det är så svårt att använda vapen i spelet. Det är svårt till den grad att inte ens shotguns vinner mot automatvapen i en närstrid eftersom det är lättare att träffa med något som blåser iväg flera hundra skott på några sekunder.


Även om Battlegrounds inte är i ett optimalt stadie just nu på Xbox har det ändå en plats jämte den enda konkurrenten på konsol, Fortnite. Där Fortnite är mer arkadigt lutar Battlegrounds mer åt realism. Vapnen är svårare att använda, man kan hitta olika tillbehör till dem för att göra dem bättre. Spelets karta är större vilket resulterar i ett långsammare spel där man tar sig mer metodiskt fram. Battlegrounds är en av de nervigaste spelupplevelserna man kan ha just nu och samtidigt vara en väldigt 'chill' upplevelse. När man springer själv genom landskapen och inte ser en annan spelare någonstans kan spelet vara väldigt rogivande.


Playerunknown's Battlegrounds på Xbox One är inte en perfekt demonstration för vad den här genren är och kan vara. Det finns stunder, speciellt när man lyckas komma till de högre placeringarna, där man kan se storheten i genren men Battlegrounds problem med just skjutandet förstör detta. I ett spel där det är så vitalt får det inte kännas så här klumpigt och opålitligt som det är. Man undviker inte strider för att man vill hålla sig vid liv utan för att man inte kan lita på sin egen eller vapnets förmåga. Vill man uppleva Battle Royale på konsol, just nu, är det bättre att spela Fortnite Battle Royale tills det här spelet har fått fler uppdateringar.

Relaterade bilder

Oskar Skog19 dec 2017Visningar: 816 

Taggar: Playerunknown's Battlegrounds, Microsoft, Steam

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Augustus19 dec 2017q

Jag är helt med på vad du säger.

Jag har ändå väldigt kul med det här! På första Xbox One dessutom! [cool]

Ellie1919 dec 2017q

Jag förstår inte varför de släpper det på konsol nu innan det ens är färdigt. Är de så rädda att folk ska ha tappat intresset för det när det väl är klart sen?

Sarato19 dec 2017q

Ellie19:

Jag förstår inte varför de släpper det på konsol nu innan det ens är färdigt. Är de så rädda att folk ska ha tappat intresset för det när det väl är klart sen?


Det är inte utvecklarna. Det är att Microsoft köpte en exklusivitet så att de fick vara först.

Daniel John Johnsson19 dec 2017q

Utvecklaren har väl fått mycket kritik för att de ger ut fler mössor än behövliga patchar på PC med?

Gurramurra19 dec 2017q

Mycket underhållande spel, men att släppa ett spel i det här skicket är under all kritik. Blir att fortsätta spela på PC tills vidare.

ppr7419 dec 2017q

Augustus:

Jag har ändå väldigt kul med det här!


Jag med. Man märker inte ens hur "dåligt" det är när det väl hettar till.

Jimmy Seppälä20 jan 2018q

Efter att ha testat spelet igen lite smått de senaste dagarna så fungerar det mycket bättre. Skjutandet är mycket mer responsivt och det känns inte lika mycket som ett lotteri när man ger sig in i strider.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.