Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Albin Mobäck testar The Horus Heresy: Betrayal At Calth

THE HORUS HERESY: BETRAYAL AT CALTH
(Vive (testat), Oculus Rift, PC)
Albin Mobäck


Den något klumpiga titeln ovan säger dig förmodligen inte jättemycket. Endast fans av Warhammer 40 000 vet att The Horus Heresy är en romansamling med anknytning till Games Workshops science fiction-universum.


Och utan en fyndig ordvits i titeln är det svårt att gissa sig till att det handlar om ett VR-spel. Jag skulle föreslå HoVRus HeVResy: BetVRayal At Calth VR för att undvika missförstånd.


Det handlar om turordningsbaserad strategi, en genre som kanske inte är det första man tänker på när man pratar VR. Jag styr i huvudsak mina trupper från marknivå. Öga mot öga med såväl undersåtar som fiender.


Jag förstår inte riktigt varför jag står där nere på backen.


Det är svårt att få översikt, vilket är nödvändigt när det gäller att leverera taktiska delikatesser och ond bråd död till mina fiender. Jag tvingas springa runt, fram och tillbaka bara för att få en överblick av vad som händer. Inte heller blir det särskilt inlevelsefullt att stå bland mina trupper på marknivå när de mellan mina drag står blickstilla och väntar. Som om vi lekte Röda lyktan stopp mitt ute på slagfältet. Och den översiktsvy jag ändå erbjuds låter mig bara se slagfältet ur en ytterst simplistisk vy som för tankarna till en monokrom datorskärm från mitten av 60-talet.


Tyvärr misslyckas spelet till stor del med att utnyttja styrkorna med VR och anpassa sig efter begränsningarna med formatet. Som att VR-läget klistrats på utan någon egentlig eftertanke (spelet är spelbart på vanliga skärm också). 


Mina personliga erfarenheter med turordningsbaserad strategi är ytterst begränsade. Civilisation och Xcom, sen tar det i princip stopp. Så kanske är jag fel målgrupp, men Betrayal at Calth gör lite för att underhålla mig även när jag accepterat den något klumpiga och oöverskådliga VR-implementationen. Småskaliga strider som under förhandsversionens ringa spellängd aldrig hinner bli särskilt taktiska eller intressanta. Kanske är det mina begränsade referenspunkter som ställer till det, men jag saknar djupet och möjligheterna till finlir jag kommit att förvänta mig från genren efter min tid med Xcom.


Grafiskt finns det lite att klaga på och framförallt karaktärsmodellerna håller hög klass.


För fans av universumet kan jag tänka mig att ett besök till Calth är värt besväret. För handlingen och möjligheten att få stå där på kramavstånd till överdimensionerade rymdsoldater.


För oss andra hoppas jag att det har hänt en hel del när spelet väl släpps.


The Horus Heresy: Betrayal At Calth ska släppas i Early Access på Steam i början av det här året.

Relaterade bilder

Oskar Skog 9 jan 2018Visningar: 434 

Taggar: The Horus Heresy: Betrayal At Calth

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.