Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Johan Lorentzon recenserar EA Sports UFC 3

EA Sports UFC 3
(PS4 (testat), Xbox One (testat))
Johan Lorentzon


Det finns en viss ironi med UFC.


Å ena sidan handlar det om regelrätt burslagsmål mellan två människor där bara en kan bli segrare. Det är visserligen inte en kamp på liv och död, men att någon blir liggandes medvetslös på burgolvet är inte någon ovanlighet. För atleterna kan det nog inte bli seriösare än så då det är deras hälsa som sätts på spel för att få veta vem som är "the baddest man on the planet".


Å andra sidan har UFC tagit steget till att bli mer underhållning än sport sedan WME-IMG köpte upp hela organisationen från Zuffa. Idag spelar rankingen ingen roll utan det är de som drar in mest pengar och har störst käft som får gå bältesmatcherna medan de mer tysta atleterna sitter på sidan. Allt för underhållningens skull och kunna sälja fler biljetter. Vem som är bäst är inte längre lika viktigt.


Detta är EAs fjärde försök till att göra ett MMA-spel och det tredje med UFC-märket. De första tre har varit lite trevande och till viss del experimentella. Detta är fullständigt förståeligt då MMA kanske är den svåraste sporten någonsin att porträttera i spelform med sina många nivåer av komplexitet. Att simulera flödet mellan tekniker så väl stående och mark i spelform är en riktigt hård nöt att knäcka. Till följd har detta fått de tidigare försöken att kännas aningen stela speltekniskt där kämparna mest står mitt emot varandra och byter slag.


I UFC 3 har EA byggt om hela boxningsdelen från grunden och fixat till en stor del av stelheten. Tidigare sköttes de olika slagteknikerna av att jag fick hålla den vänstra styrspaken åt något håll och sen trycka på en knapp vilket gjorde att jag inte kunde röra mig samtidigt som jag attackerade. EA har nu gjort så att alla tekniker representeras av knappar och knappkombinationer. Kombinera detta med att den högra styrspaken nu sköter rullandet och duckandet helt sömlöst så har jag nu ett system där jag kan sido-steppa, ducka och gå bakåt samtidigt som jag jobbar med jabben eller letar efter en kontring med högersläggan. Systemet gör att den stående delen nu är mycket mer rörlig och matcherna blir en kamp om distans och tajming. Markdelen har däremot bara fått några små justeringar sen tvåan och drar ned upplevelsen lite. Men jag gillar att de nu balanserat om positionerna. Att bli mosad av en överlägsen grappler som Demian Maia samtidigt som han försöker slå ditt huvud genom mattan är lika förödande i spelet som i verkligheten. I de förra spelen har det varit på tok för lätt att ställa sig upp vilket jag som BJJ-utövare reagerat över. Jag tror dock detta kan ses obalanserat och frustrerande för vissa spelare. Men MMA handlar om att kunna ta matchen dit jag har mest övertag vilket nu UFC 3 simulerar riktigt bra.


EA har också fyllt på rejält med olika spellägen och nu finns allt från det omarbetade karriärsläget till två former av partylägen där de tagit bort brottningen. Ett av dem har en livmätare och påminner väldigt mycket om Tekken vilket passar perfekt för spelkvällar med andra. Dessutom går det nu att göra en turnering med brackets för 16 personer. Karriärsläget är nu mer dynamiskt och har vävt in värdet med sociala medier och hajpning inför matcherna vilket går helt i linje med hur UFC är idag - på gott och ont. Hela karriärsläget liknar nu mera än någonsin ett rollspel där jag har en hel del val i hur min manliga eller kvinnliga kämpes karriär ska fortskrida. Loot boxes och EA har ju varit på alls läppar sen Battlefront 2 och dessa finns även i UFC 3 men enbart i Ultimate Team. I resterande lägen finns inga lådor med varken kosmetiska saker eller betala-för-att-vinna-tjafs. Vanliga onlineläget är otroligt spännande då alla kämpar för att klättra i rankingen och en potentiell titelmatch mot bälteshållaren. Ett misstag kan vara skillnaden mellan vinst och förlust vilket skapar ett adrenalinpåslag under matchernas gång. Att lyckas ducka för en spark och sen sätta en fyra slags kombination som golvar min motståndare är en euforisk känsla. Samtidigt slår hjärtat hundra extra slag när någon får in en liknande kombination som gör att jag vacklar baklänges i ett försök att samla fötterna under mig igen.


EA Sports UFC 3 är ett spel som gör att det är omöjligt att gå tillbaka och spela de äldre versionerna då förändringarna är så pass stora. Det påminner mig om Fifa och NHL i begynnelsen när de spelen tog stora steg för varje ny version. Hela spelet andas UFC i presentation och i det audiovisuella. Jag ser heller ingen större skillnad på PS4-versionen och spelet till Xbox One, dock kan jag inte säga något om Pro respektive X. Nu har dessutom alla kämpar sina specifika stilar och slåss som sina verkliga förlagor vilket gör att närvarokänslan är bättre än någonsin. Det finns visserligen saker att förbättra som att EA nu behöver fokusera på att få till brottningsdelen och markdelen så den får samma uppfräschning som boxningen. Spelet känns mer lättillgängligt än tidigare med det nya boxningssystemet samtidigt som det också finns ett större djup. I EA Sports UFC 3 känner jag för första gången att matcherna faktiskt börjar likna hur riktig MMA ser ut i verkligenheten. Tekniskt och våldsamt.

Relaterade bilder

Oskar Skog 7 feb 2018Visningar: 612 

Taggar: EA Sports UFC 3, Snoop Dogg

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Batsugun 7 feb 2018q

Om Bruce Lee är med även denna gång, så hoppas jag verkligen att han är totalt överlägsen. Annars är det ju orealistiskt. ;)

Mr Orange 7 feb 2018q

Batsugun:

Om Bruce Lee är med även denna gång, så hoppas jag verkligen att han är totalt överlägsen. Annars är det ju orealistiskt. ;)


Bruce Lee är en legend, men jag tror Nick Diaz skulle ta honom i en MMA fight.

Batsugun 7 feb 2018q

Mr Orange:

Bruce Lee är en legend, men jag tror Nick Diaz skulle ta honom i en MMA fight.


Agree to disagree. ;)

Johan Lorentzon 7 feb 2018q

Batsugun:

Bruce Lee


Man kan köpa till honom, men jag vet inte hur bra han är :P

Edvin J 7 feb 2018q

Om Bruce Lee skulle tävla i mma idag med samma kunskaper som han hade då skulle han inte ha mycket att komma med mot de bästa i hans viktklass.
Sporten har utvecklats otroligt mycket bara de senaste tjugo åren när det gäller förståelsen för vad som är effektivt i en verklig situation.
Sen så var Bruce Lee en riktig innovatör och är absolut en bidragande orsak till att mma ser ut som den gör idag. Och hade han levt idag så är det mycket möjligt att han hade blivit ett stort namn inom sporten men om han med den kunskapen han hade då skulle möta t.ex. Nurmagomedov eller Dillashaw så skulle Bruce få det extremt svårt.

Batsugun 7 feb 2018q

Edvin J:

Bruce Lee
Sen tvivlar jag iofs på att Bruce skulle ställa upp. Han var ju som bekant inte direkt intresserad av "sport". [smile]

Mr Orange 7 feb 2018q

Batsugun:

Agree to disagree. ;)


Ja :)

Men tror du inte Bruce skulle vara i knipa om Diaz fick ner honom på marken?

Mr Orange 7 feb 2018q

Jag tror du har helt rätt, Edvin.

Johan Lorentzon 7 feb 2018q

Edvin J:

Sen så var Bruce Lee en riktig innovatör och är absolut en bidragande orsak till att mma ser ut som den gör idag.


För att lägga mig i denna diskusssion.

Lee var väldigt progressiv i sitt tänkande angånde kampsport. Han kom från en tid där alla system och stilar var väldigt separerade. Alla hävdade också att deras stil var den "ultimata formen".

Lee var ju den första med att försöka blanda stilar och ta bort det som inte fungerade. Om han började med MMA idag med samma mentalitet så hade han kunnat bli riktigt duktig.

Dock hade den Bruce Lee som fanns då och hans kunskaper inte räckt till idag.

Det är ju samma med Mike Tyson, jag är övertygad om att han varit en duktig MMA-fighter om han var ung och började med MMA idag.

Däremot sätta in honom i oktagonen nu så hade det blivit svårt. Punchers chance kanske...men det hade nog gått rätt snabbt innan han befann sig på ryggen för att sen bli utstrypt.

Batsugun 7 feb 2018q

Ingen är naturligtvis oövervinnelig. Men Lee var skärpt, ofattbart stark för sin storlek och begåvad med en nästan övernaturlig timing.

Jag vet inte hur många som hade stått på benen efter en fullträff från honom.

Grappling var ju också något han började utforska innan han gick bort, så jag tror inte att det per automatik skulle innebära en förlust om han hamnade på backen.

Frågan är väl snarare hur väl han skulle klara att anpassa sig till MMA-regler. Mycket av hans idéer gick ju ut på att avsluta en konflikt så snabbt och effektivt som möjligt. Tror inte att det hade varit jättepopulärt att ge sig på folks knäskålar eller riva av en pungspark i MMA.

Vi är inte riktigt överens helt enkelt. Och det är helt okej. [smile] ✌️

Silhuett 7 feb 2018q

Batsugun:

Skärpt, ofattbart stark och begåvad med en nästan övernaturlig timing.


Tror du har kollat på för mycket Bruce Lee-filmer.

Batsugun 7 feb 2018q

Ang. Lees kunskapsnivå, så vet vi ju inte riktigt var han befann sig. Tao of Jeet Kune Do skrev han 1970, och det hände säkerligen en hel del med hans idéer mellan 70-73. Fantastisk bok för övrigt.

Batsugun 7 feb 2018q

Silhuett:

Tror du har kollat på för mycket Bruce Lee-filmer.


Visserligen från 1967. Alltså två år innan han på riktigt började utveckla sin Jeet Kune Do. Men han imponerar även här:
Batsugun 7 feb 2018q

Silhuett:

Tror du har kollat på för mycket Bruce Lee-filmer.


Du har helt klart en poäng. 😆

Daniel Eyre 8 feb 2018q

Alltså. Det finns väl ändå massor av dokumentära filmer med Bruce Lee där han uppvisar rent övermänsklig timing och styrka. Jag är inte ett dugg insatt i MMA och borde väl därför inte uttala mig alls här. Men med tanke på hur rent MAGISKA Lees rörelser och tempo var (one-inch-punch är ju fan helt sjuk) tror jag att han absolut skulle ha en chans vem han än mötte av dagens fighters. För att sänka honom måste man ju fånga honom, oavsett vilken stil man kör.

Johan Lorentzon 8 feb 2018q

Daniel Eyre:

tror


Det finns alltid One punch chance då matcherna börjar stående. Men jag har svårt att tro att Lee skulle ha chans mot en presure-fighter som tex Khabib, Stänger avståndet, tar slagen, trycker upp mot buren för att sen slänga ned på marken och ground and pound i tills du ger upp.

Hur snabb du än är på fötterna kommer en sådan fighter få ned dig förr eller senare och då handlar det om att kunna ta sig upp. Tvivlar på att Lee med skillsettet han hade då skulle kunna det.

Daniel Eyre 8 feb 2018q

Johan Lorentzon:

Tvivlar på att Lee med skillsettet han hade då skulle kunna det.


Du har säkert rätt, jag har verkligen noll koll på sådana här VÅLDSSPORTER. Vet bara att Bruce Lee var helt övermänsklig.

Johan Lorentzon 8 feb 2018q

Daniel Eyre:

övermänsklig


Absolut att det är så. Handlar mer om kontext utifrån sin egen tid. Men som jag skriver tidigare, hade Lee börjat träna MMA idag hade hans tänk och atletiska förmåga nog kunnat ta honom riktigt långt.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.