Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Johan Lorentzon recenserar The Longest Five Minutes

THE LONGEST FIVE MINUTES
(Switch (testat), PS Vita, PC)
Johan Lorentzon


Om vi jämför spel med film och böcker finns det mycket kvar att utforska i berättarteknik inom spelmediet. Kanske handlar det om att den interaktiva upplevelsen många gånger lämpar sig mer för ett linjärt berättande. Eller så handlar det helt enkelt om att spelmediet fortfarande är relativt ungt i jämförelse och att tekniska problem har spelat in. Det var trots allt inte länge sedan spel till mesta del bestod av några få pixlar och resten lämnades till spelarens fantasi. Idag ser det annorlunda ut och det finns många spel som har ett fantastiskt narrativ, som Uncharted-serien. Men även där handlar det om en upplevelser som går från A till Ö. Jag ges visserligen val under vägens gång, men samtidigt är alltid resan och berättandet linjärt.


The Longest Five Minutes bryter mark och vågar sig på något nytt. Det tar det klassiska JRPG-konceptet och bokstavligen vänder på det. Istället för att följa en traditionell linjär berättelse börjar The Longest Five Minutes i slutet av historien. Nämligen när våra hjältar står öga mot öga med slutbossen, Demon King. Ett problem är dock att vår huvudkaraktär Flash Back har fått minnesförlust och har således ingen som helst aning om hur de hamnat där. Vilket också speglas i mig som spelare då jag har samma blanka minne om själva resan. De närmaste fem minuterna blir inte bara en kamp mot bossen, utan också en kamp om att minnas hur hela resan började. Det är också här spelet börjar skilja sig från sina konkurrenter. Istället för att jag får bygga upp Flash Back och följa med på resan blir vår kära hjälte ett mysterium som jag får utforska. Vem var han? Vem är jag?


Det väcker frågor som får mig att vilja sträckspela på samma sätt som jag inte vill lägga ned en bra bok trots att klockan är tre på natten.


The Longest Five Minutes skulle kunna beskrivas som ett Final Fantasy korsat med filmen Memento. Det låter konstigt men hela konceptet är fullständigt briljant. Jag som spelare får via små spelbara minnesbitar uppleva hela resan från början och fram till bosstriden. Vad som lätt hade kunnat kännas som en fragmenterad upplevelse blir istället ett pussel som sakta byggs ihop under den där fem minuter långa bosstriden mot Demonkungen. När pusslet väl är lagt känner jag mig lika involverad i världen som jag gjort under ett valfritt annat rollspel som jag lagt mer än 100 timmar i. Det här visar också att det går utmärkt att gå utanför den traditionella rollspelsformeln och ändå behålla vad som gör rollspel unika.


Spelet andas en retrocharm både grafiskt och ljudmässigt och blandar upp det med ett mer progressivt berättande vilket fungerar oväntat bra. Det är just det bakvända Memento-berättandet som gör att The Longest Five Minutes blir så unikt då utvecklarna har gjort det till en del av spelet snarare än en gimmick. Under tillbakablickarna får jag uppleva alla klassiska moment jag någonsin upplevt i JRPG-spel och i ett linjärt berättande hade The Longest Five Minutes nog bara varit ett spel i mängden. Det handlar nämligen fortfarande om pixlar, levla hjältarna, skaffa ny utrustning och omgångsbaserade strider. Allt görs bara inte i en traditionell ordning och för mig gör det spelet till ett av årets mest intressanta rollspel då det både flörtar med mitt retrohjärta och dra in mig med ett mästerligt narrativ.


Egentligen är The Longest Five Minutes ett enkelt spel som bevisar att det går att göra mycket intressant med små medel och smarta val. Men det är också ett spel som visar en otrolig respekt och kärlek för genren vilket smittar av sig. Jag har nämligen svårt att lägga ned The Longest Five Minutes och när resan tar slut så har den också lämnat efter sig ett avtryck i mitt spelarhjärta.

Relaterade bilder

Oskar Skog17 feb 2018Visningar: 929 

Taggar: The Longest Five Minutes

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Twiggy17 feb 2018q

Bra skrivet, fick mig helt klart intresserad! Hur lång tid tog det för dig att spela igenom(om du gjort det)? :)

Johan Lorentzon17 feb 2018q

Twiggy:

Bra skrivet, fick mig helt klart intresserad! Hur lång tid tog det för dig att spela igenom(om du gjort det)?


Tack!

Jag tror det tog mig runda 10 h. :)

Joe E Tata17 feb 2018q

Mycket bra recension! Blir helt klart sugen på att köpa det!

Retrosvårt eller hur är svårighetsgraden?

Johan Lorentzon17 feb 2018q

Joe E Tata:

Retrosvårt eller hur är svårighetsgraden?


Jag upplevde spelet utmanade ibland men i regel skulle jag inte beskriva det svårt direkt. :)

Tack :)

Thomas_8719 feb 2018q

Det här har jag varit intresserad av sen jag såg trailern för ett bra tag sen. Ska definitivt införskaffas inom en snar framtid.

chips19 feb 2018q

Tycker konceptet är intressant men priset lite för högt.

Även läst en hel del dåliga recensioner kring spelet. Att det är ett JRPG på räls. Att man istort sett gör samma sak om och om igen.

Men kände du att det var varierat nog?

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.