Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Aleksandar Buntic recenserar Disc Jam till Switch

DISC JAM
(Switch (testat), PS4, PC)
Aleksandar Buntic


Disc Jam är ett actionorienterat sportspel där målet är att kasta en frisbee i en zon som befinner sig bakom motståndaren. Det påminner om en korsning mellan ett tennisspel och ett fightingspel där man kan utföra olika skruvar med hjälp av klassiska fightingspelskommandon. Den uppenbara inspirationskällan är givetvis Neo Geo-spelet Windjammers (som nyligen fick en remaster till PS4 och PS Vita), men istället för att använda sig av den tvådimensionella pixelbaserad estetik som vi ser i Windjammers har High Horse Entertainment valt att utgå ifrån en tredimensionell stil där kameran är fokuserad snett ovan bakom karaktärerna.


Alla Disc Jams matcher utspelar sig på en och samma bana. Banan är rektangulär, har ett brunt färgschema och har väggar som frisbeen kan studsa mot. Detta leder till att spelupplevelsen blir smått enformig. Visst, det finns flera olika spellägen att välja mellan i menyn, men även de är otroligt lika varandra. Du kan i stort sätt välja mellan tre olika alternativ: spela en mot mot andra spelare online, mot datorstyrda karaktärer eller mot dina kompisar lokalt.


I en match har du möjligheten att kasta eller lobba frisbeen, blocka motståndarens skott eller rulla för att snabbare ta dig fram. Själva kastandet är rytmbaserat och påverkar ditt kasts styrka. Om du väljer att kasta så fort du får tag i frisbeen blir resultatet ett perfekt kast, vilket innebär maximal kraft, och lyckas du med tre i rad så ökar kraften ytterligare. Det går inte få perfekta kast om man fångar frisbeen medan man rullar. Genom att snurra på styrspaken på olika sätt går det även få till skruvar och för att överlista dina motståndare krävs det att du bemästrar dessa skruvar. Olika skruvar ter sig olika när de kommer i kontakt med spelets väggar och kan därför skapa unika fördelar. Allt handlar om applicera rätt strategi för att skapa lägen då din motståndare är chanslös inför ditt nästa kast. Det är en väldigt intressant mekanik som är direkt kopierat från kultspelet Windjammers. Det största problemet för mig är att spelet ter sig lite väl slött i jämförelse med till exempel Windjammers och jag tror att det främst har med bandesignen i kombination med hastigheten på kasten att göra. Det känns som ytan på banan är för stor och att det går skapa situationer då man blir chanslös. Det är svårare att komma in i ett läge där man kastar perfekta kast efter varandra och där adrenalinet konstant fortsätter pumpa. Oftast blir glädjeruset kortvarigt.


Det finns sex karaktärer att välja på och alla har sina styrkor och svagheter. Skillnaden har oftast att göra med karaktärens snabbhet och styrka. Ju snabbare en karaktär är, desto svagare är deras kast och tvärtom. Makenna är den som har mest unik förmåga då hennes skruvar är bättre än de andras. I början är det bäst att hålla sig till en snabb karaktär då det är lättare att stoppa motståndarens kast från att nå din zon, men efter att man spelat ett tag och lärt sig mer om spelet känns snabbheten inte alls lika viktig som styrkan på kasten. Jag började som ninjan Haruka, som är den snabbaste av de valbara karaktärerna och gick ganska snabbt över till Gator och Makenna som är mer rundade. Utöver de fyra karaktärerna man har tillgång till i början finns det två stycken som går att låsa upp genom valutan i spelet eller med riktiga pengar. Det tar några timmar av konstant spelande för att låsa upp en av de karaktärerna.


Med valutan i spelet kan du även köpa kapslar som innehåller ett slumpmässigt utvalt föremål till dina karaktärer. Det handlar om nya kläder, gester, titlar och nya frisbees (bara kosmetiska skillnader). Du kan även köpa spelets valuta för riktiga pengar. High Horse Entertainment har låst innehåll som finns i spelet som du köpt bakom en betalningsvägg.


Disc Jam väljer att placera kameran snett ovan din karaktär vilket är ett obegripligt val av design. Det leder till att det är svårare att läsa av rörelsen av dina motståndares kast och var i luften som frisbeen befinner sig. Flera gånger har det känts som om jag varit på rätt plats vid rätt tid, men ändå har jag inte lyckats fånga kastet. Det är dessutom synd att kameran skapar problem med det som är det bästa med Switch-versionen, nämligen möjligheten till att lätt skapa lokala matcher var man än befinner sig. Spelskaparnas val av kameran tvingar skärmen att delas upp i två vyer istället för att ha en sammansatt som visar hela spelplanen.


Spelets estetik är rakt igenom gräsligt. Jag blir illamående när jag tittar på de identitetslösa karaktärerna och deras animationer och ännu mer illamående när de rör sig över den totalt intetsägande bruna banan. Det finns ingen charm bakom estetiken som ger glädje. Dessutom saknas det all form av kreativitet när det kommer till det upplåsbara kosmetiska innehållet. Det mest intressanta man kan låsa upp verkar vara silver- eller gulddränkta versioner av karaktärerna.


Disc Jam är absolut ett underhållande spel, men det känns mer som en billig kopia än något eget. Det är flera mils skillnad i kvalitet och spelglädje mellan Disc Jam och den stora konkurrenten Windjammers. Dessutom lider spelet av ett ganska enformigt innehåll.

Relaterade bilder

Oskar Skog22 feb 2018Visningar: 566 

Taggar: Disc Jam, switch, Nintendo

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Marcel22 feb 2018q

Bra recension. Håller med om att det är svårt att avgöra ibland om man står på rätt plats, och att spelets estetik är tråkig. Men det finns något i Disc Jam som jag bara inte kan hjälpa att älska. Det är otroligt tight IMO

Aleksandar Buntic22 feb 2018q

Marcel:

Bra recension.


Tackar! :)

Marcel:

Men det finns något i Disc Jam som jag bara inte kan hjälpa att älska. Det är otroligt tight IMO


Absolut! Det är ett kul spel och själva grunden är ju bra. Men jag tycker inte det känns helt färdigt. Hoppas att framtida patchar fixar några av dem problemen jag hade och bidrar med mer variation.

Har du testat Windjammers? Det är enligt mig ett bättre spel och är ju uppenbarligen inspirationkällan till Disc Jam. Varje match känns mer intensiv och kameravinkel ger en tydligare vy över matchen. Och sen finns det mer variation i form av banor.

Marcel22 feb 2018q

Aleksandar Buntic:

Har du testat Windjammers?


Nej jag har ju inte det, men har förstått att det är väldigt omtyckt och att DiscJam är mer eller mindre en sämre kopia på det :p

Får testa :)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.