Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Trump tror att skolskjutningar beror på våldsamma spel och filmer

Förra veckan dog 17 människor i en ny tragisk skolskjutning i Nordamerika.


Nu har presidenten i Nordamerika, Donald Trump, gjort ett uttalande om den händelsen.


"Jag hör allt fler säga att våldet i spel påverkar ungdomars tankar", säger Trump. "Och om man går ett steg längre så handlar det också om det de ser i filmer."


"De här filmerna är våldsamma, men barn kan se dem så länge det inte finns något sex i dem. När det handlar om våld i filmer måste vi kanske skapa ett annat system för det."


Trump har även föreslagit att det skulle vara en idé att beväpna lärare i skolorna, så att de kan stoppa eventuella gärningsmän från nya dåd.

Oskar Skog22 feb 2018Visningar: 975 

Taggar: våld, skolskjutningar, Donald Trump, USA, Nordamerika, NRA

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Kennydroid22 feb 2018q

Nä Trump har fel, jag tror fortfarande att det är rollspelen som hjärntvättar alla små hjärnor.

Dr Guildo22 feb 2018q

Att beväpna mer folk skulle bara öka chansen att något sånt här skulle kunna ske igen såklart. Även en lärare skulle kunna bli galen på samma sätt som den till synes normala piloten från tyskland som körde in ett plan i en bergvägg för några år sen.

Men Trumps röstare är till större delen fok som inte vill nagga på sin rättighet att kunna försvara sig med vapen så därför kommer han med det här uttalandet.

Det är tur att Trump är relativt gammal ändå.

Oskar Skog22 feb 2018q

Kennydroid:

jag tror fortfarande


Men den livsfarliga hårdrocken, då?

Dr Guildo22 feb 2018q

När man tänker på det är det verkligen helt absurt att man kan köpa vapen så lätt i USA. Det som är ännu mer sjukt är att många vettiga människor i USA stödjer det.

Fröken Keke22 feb 2018q

Det är givetvis helt frånkopplat de mentala problem som gör att man faktiskt tar livet av andra, men det stämmer helt klart att USA är väldigt öppna med att visa våld speciellt för barn.

Dr Guildo22 feb 2018q

USA's medborgare lever så mycket i känslan av att det är "land of the free" att de tycker det är rimligt att de ska kunna försvara sig mot eventuella inkräktare med samma medel som inkräktarna. Det vill säga beväpnade med vapen. Det dem inte fattar är att ju mer vapen desto större chans är det att de används, och det leder bara till en uppåtgående spiral av skjutvapen.

De kan alltid rättfärdiga det med att de vill kunna försvara sig och inte regleras av "staten".

Fröken Keke22 feb 2018q

Dr Guildo:

De kan alltid rättfärdiga det med att de vill kunna försvara sig och inte regleras av "staten".


Det där är så hycklande. De menar att de behöver vapen för att störta en eventuellt korrupt regering, men var är revolutionen mot Trump, egentligen?
De är för indoktrinerade i patriotism för att någonsin förmå sig att göra något sådant.

Notorious Gamer22 feb 2018q

Hans tweets om lärare som borde få vapen är bara... Jag vet inte. Detta är deras president.

Dr Guildo22 feb 2018q

Trump är väl för de här människorna som lever kvar i illusionen av att de är fria människro som skapar sin egen trygghet och sin egen framgång. Deras patriotism ligger i att de inte har något annat än sig själva och sitt eget egenintresse att försvara. De är fortfarande "nybyggare" som tar för sig utan att ta hänsyn till helheten. Det är mitt intryck.

Redfoxe22 feb 2018q

Oskar Skog:

Trump har även föreslagit att det skulle vara en idé att beväpna lärare i skolorna, så att de kan stoppa eventuella gärningsmän från nya dåd.


Ja inget förvånar mig längre.
Kommer aldrig förstå hur man kan älska vapen som USA gör.

Sarato22 feb 2018q

Jag skulle nog skylla på tillgången till vapen...

Dr Guildo22 feb 2018q

Jag tror ändå att Trump är det sista ropet för den här omogna hållningen USA har som supermakt. Det sista ropet för de outbildade som lever kvar i cowboy-mentaliteten men den för iaf något gott med sig, och det är att de behandlar Nordkorea med samma medel som de själva. Kim Jong Un har ju mjuknat efter det barnsliga bråket om hur de kan förgöra varandra med ren eldkraft.

Det är bra med raka ord mot en sådan diktatur som Nordkorea som egentligen bara får existera pga sina hot och provokationer. Jag tycker det är bra att Trump, som inte har kapacitet att vara diplomatisk, kört med en retorik som Kim Jong förstår. Det är ett steg mot att kuva dem istället för att köra med diskreta sanktioner som bara skulle provocerat.

Låt Kim Jong veta att det finns kapacitet att förstöra om han inte skärper sig så att säga så kan tiden se till att han dör och en något mer mogen ledare tar hans plats innan han får för sig att göra något dumt.

The Sign Painter22 feb 2018q

Ska man skratta eller gråta..?

Jag tycker mest synd om de som blev utsatta och att de ska behöva höra att det är filmer och spel som är orsaken snarare än det uppenbara, av sin egen president dessutom.

judge death22 feb 2018q

Notorious Gamer:

Hans tweets om lärare som borde få vapen är bara... Jag vet inte. Detta är deras president.


Dock är det ett gammalt förslag, redan 2012 föreslog man efter skolskjutning att lärare skulle ha vapen för kunna skydda eleverna.

Deras tankesätt är lite: Om någon hotar mig med vapen ska jag kunna försvara mig med ett vapen, många amerikanare har svårt för att ta in bilden av hur vi i eruopa har det med strikta regler på vapen: hur gör ni då om någon kommer med ett vapen och tänker skjuta er, klart jag vill kunna försvara med och tänk hur tidigt en skolskjutning kan stoppas om förövaren skjuts och oskyldiga räddas? Endast psykiskt sjuka människor inte vapnen är problemet, är amerikanarnas tankesätt. [crazy]

dan_deville22 feb 2018q

Jag tror att det faktum att Trump överhuvudtaget är i en position att uttala sig och det skjutvapenrelaterade våldet i USA beror mest på Amerikaners pinsamt låga bildning och dåliga omvärldsuppfattning, inte på elektronisk underhållning.

Johan Lorentzon22 feb 2018q

Det här blir bara så fel och motsägelsefullt.

Låt oss säga att spel och film är den där ondskan som gör att barn och ungdomar blir våldsamma. Borde inte då den mer eller mindre fria skjutvapentillgången vara ännu farligare? Om skjutvapen var svårare att få tag på så hade ju inte dess "våldsspelgalningar" haft något att skjuta med. Eller åtminstone svårare att få tag på skjutvapen och inte kunnat ha flera lådor med ammunition och automatvapen.

Visst att de kan springa in och gå bärsärk med en yxa, vilket också skulle vara illa, men det skulle inte blir en massaker som när någon går in och tömmer ett automatvapen rakt in i en skola.

Anubis22 feb 2018q

Kan rekommendera den här roliga (och skrämmande) klippet (är i tre delar) från John OliverSen kan jag rekommendera den här. I klippet så låter dom programledaren spela en lärare som ska rädda sina elever. Skrämmande resultat

GeckoYamori22 feb 2018q

Om Trump faktiskt skulle försöka lagstifta om restriktioner för spel skulle det innebära den ultimata ironin för alla de som vände sig mot högerpopulismen för att de blev skrämda av vänsterfeminister som kritiserade aspekter av industrin och blev helt besatta av tanken att de skulle försöka ta bort spelen från dem.

Simon B22 feb 2018q

Ja självklart... Det bästa man kan göra när man har stora problem med vapen är att beväpna ännu fler.

Det är svårt att förstå sig på det där landet på andra sidan Atlanten.

JokerM622 feb 2018q

Fuck you Drumpf

Avgrundsvrål22 feb 2018q

Oskar Skog:

presidenten i Nordamerika, Donald Trump


Ja, asså det är ju rätt i sak men...

Berätta aldrig för honom att du sa så!

Dr Guildo22 feb 2018q

Om Trump faktiskt skulle försöka lagstifta om restriktioner för spel skulle det innebära den ultimata ironin för alla de som vände sig mot högerpopulismen för att de blev skrämda av vänsterfeminister som kritiserade aspekter av industrin och blev helt besatta av tanken att de skulle försöka ta bort spelen från dem.

Värdelös analys

yokisuci23 feb 2018q

Klart det är spelens fel! Det märker vi ju, alla som spelar går ju lös för fulla muggar med automatvapen! Livsfarligt! Förbjud våldsamma TV-spel så är problemet ur världen!

Skämt o sidor, jag tror bestämt att våldsamma TV-spel och filmer påverkar personer som redan har övriga problem. Jag menar, ingenting som man tittar på går obemärkt förbi. Att däremot säga att det minsann är de våldsamma spelen som resulterar i att vi har skolskjutningar känns lika tokigt som att skylla på våldsamma filmer. Däremot, barn som redan från början tenderar att vara våldsamma och ha problematisk uppväxt, blir knappast bättre av våldsamma spel och filmer. Att säga att det inte kan öka risken för en redan störd individ att trilla över gränsen känns fel.

Med det sagt, vi har trots allt åldersgränser på både filmer och spel, vilket jag anser är bra. Jag kan nog önska att fler föräldrar var något mer strikta på att följa dessa. Jag tycker faktiskt inte att det är lämpligt för en tioåring att gå lös i GTA eller CS:GO. Och ska nu ungen spela det i alla fall, kan man kanske lära ungen att ha ett mer sunt förhållande till spelen (och förklara vad det faktiskt handlar om) istället för att lämna den ensam och låta den sitta där och skrika för fulla muggar att h*n "MINSANN SKJUTA HUVUDET AV DEN JÄÄÄVLA FUCKING HOOORAN SOM SKA DÖÖÖÖÖ!!!" vilket jag både hört från barn i vuxen ålder och när jag själv var barn. För håller man på sådär, så har man enligt mig inte ett sunt förhållande till spel eller film, oavsett ålder.

Samtidigt är det ju så, att de personer som jag kände som spelade våldsspel och tittade på våldsamma filmer som liten och inte direkt verkade påverkas helt sunt utav det, hade ju ändå inte föräldrar som brydde sig.

Seb23 feb 2018q

Det bästa är ju när Trump tweetar om "god bless America" precis efter att dylika dåd hänt. Vilket jävla bra land, alltså.

Seb23 feb 2018q

Det bästa är ju när Trump tweetar om "god bless America" precis efter att dylika dåd hänt. Vilket jävla bra land, alltså.

Kennydroid23 feb 2018q

Men den livsfarliga hårdrocken, då?

Ja den också såklart, mest den till o med.
Eller ve o fasa, i kombination! 😨

NicolausCamp23 feb 2018q

Notorious Gamer:

Hans tweets om lärare som borde få vapen är bara... Jag vet inte. Detta är deras president.


Jag är lärare, och under min utbildning gick jag verkligen och drömde om den dag jag skulle komma ut i arbetslivet och få mitt alldeles egna skjutdon!
Said no teacher ever...

Alexander Rehnman23 feb 2018q

Seb:

Det bästa är ju när Trump tweetar om "god bless America" precis efter att dylika dåd hänt. Vilket jävla bra land, alltså.


Vid det här laget är det nästan så att man bara vill garva när man ser dumheter Trump har hittat på. Skrattet fastnar dock lite i halsen när man inser att det är allvar och att oskyldiga människor drabbas av hans dumheter...

spanker23 feb 2018q

Dåden beror inte enbart på den lätta tillgången av vapen och att se realistiska, grova våldsskildringar gång på gång borde göra människor, och i synnerhet barn/tonåringar, mer avdankade inför sådana skildringar. Det är vad jag tror i alla fall. Det hade kanske inte varit så dumt att i högre utsträckning försöka hindra vissa människor från att ta del av den värsta sortens våld i olika medier. Det måste finnas fler som tycker mordsekvenserna i t.ex. Fredagen den 13:e (både filmerna och spelet) är äcklande och går över gränsen. Hur någon kan finna det underhållande att beskåda dessa grymheter, om än fiktiva, är oförståeligt för mig.

Schizo_Deluxe23 feb 2018q

Trump och Siwert Öholm hade säkert haft trevligt om de suttit med lite Trumpvodka och öl, sköna fåtöljer och pratat tvspel och hårdrock.

voffen23 feb 2018q

Man vill ju gärna dra liknelser med vårt land som, om du görs så här kommer det bli mycket bättre etc. Amerika är lika i sitt sett att leva som oss i vissa situationer men vi får inte glömma att deras kultur är helt olik våran. Jag tror det problemet ligger i deras uppfostran av barnen.
I Amerika ska pojkarna vara alfahanar och om inte det ha ett starkt självförtroende och ha mentaliteten att USA är störst bäst och vackrast. Och de har kommit förbannat långt med den inställningen. Felet med personerna som faller utanför detta kan resultatet bli, tror jag, att man får motsatt effekt att man istället ”hatar” Amerikas sätt att leva. Det kan då ske en skolskjutning av dessa trasiga ungdomar. Sen kan man köpa vapen här i Sverige också för den som vill det men USAs vapenlagar är lite väl liberala och borde tyglas upp.

Wihlborg23 feb 2018q

Oskar Skog:

Men den livsfarliga hårdrocken, då?


Glöm inte dem obscena diskoteken!

The Sign Painter23 feb 2018q

spanker:

Det måste finnas fler som tycker mordsekvenserna i t.ex. Fredagen den 13:e (både filmerna och spelet) är äcklande och går över gränsen.


Fast om man ska dra det så långt så borde vi ju teknist sett stänga ner hela internet, för det räcker ju med att ett barn/tonåring Googlar (bl.a) ordet "skottskada" så dyker massa blodiga bilder och videorekommendationer upp på 0.5 sekunder.

I motsats så finns det ju åtminstone tydliga åldersgränser och rekommendationer för både film och spel, så där tycker jag inte man kan skylla på mediet i sig.

Kennydroid23 feb 2018q

Spanker: Jag håller med om att man kunde strama åt åldersgränserna en del.
Men problemet är ju retoriken, att tro att det skulle minska dåd av denna typ är bara absurt.
Precis som en del gamla debatter i Sverige...

rymdanomali23 feb 2018q

Klart att det är en gubb-populistisk undanmanöver. Skyll på spel/film så att vi slipper prata om de riktiga problemen.

Å andra sidan tycker jag inte att den något trötta jämförelsen med hårdrock och "ungdomsmusik" är helt vattentät. Ja, ungdomskultur är kanske ofta konträr och väcker anstöt hos äldre generationer. Men det måste väl ändå finnas en viss objektiv kvalitet som skiljer sig mellan underhållning som ofta går ut på att grafiskt simulera krig och brutalt mörda andra människor - och spexiga musikuppträdanden. Tycker vi har lite för lätt för att avfärda all kritik som riktas mot "vår" underhållningsmedia.

Det är ju såklart en förståelig respons att göra narr av kritiker som gör väldigt orimliga anklagelser. Givetvis vill man skjuta ned det; det går ju inte att ta på allvar, och man vill inte att andra ska ta det på allvar heller. Men det är sällan jag ser våldet lyftas internt, inom branschen, eller bland oss konsumenter, i fall där det inte är en dylik, framprovocerad reaktion. Kekes tråd för några månader sedan är det första försöket till diskussion jag sett på länge.

Sarato23 feb 2018q

Kennydroid:

Men den livsfarliga hårdrocken, då?

Ja den också såklart, mest den till o med.
Eller ve o fasa, i kombination! 😨


Sedan kom Doom och sammanförde de två onda tingesten.

Aynez23 feb 2018q

Jag tror att Trump har rätt.

Aynez23 feb 2018q

Trump är för övrigt bara president över USA, och inte hela Nordamerika.

Alexander Rehnman23 feb 2018q

Aynez:

och inte hela Nordamerika.


Än.

BigBozz23 feb 2018q

Fröken Keke:

Det där är så hycklande. De menar att de behöver vapen för att störta en eventuellt korrupt regering, men var är revolutionen mot Trump, egentligen?


Trump, som majoriteten av alla republikaner, förespråkar en liten federal statsapparat som inte inskränker medborgarnas privatliv och rättigheter.
De har ingen anledning att revoltera mot honom, ett av hans vallöften var ju att skydda det andra tillägget.

GeckoYamori:

de som vände sig mot högerpopulismen för att de blev skrämda av vänsterfeminister som kritiserade aspekter av industrin och blev helt besatta av tanken att de skulle försöka ta bort spelen från dem.


Både den kristna högern som är emot våldsamma spel och radikalvänstern som påtvingar identitetspolitik i spel är två sidor av samma mynt. Den förstnämnda försöker censurera och förbjuda, den andra försöker att med hot och olika påtryckningsmedel ändra innehåll i spel.

Johan Lorentzon23 feb 2018q

NicolausCamp:

Said no teacher ever...


Och de få som säger det borde nog kanske byta yrke kan jag tänka?

Infinity Times Two23 feb 2018q

Alexander Rehnman:

Än.


Först ska Mexiko swisha dom för muren, sen kan dom annekteras!

Nicke Karlsson23 feb 2018q

Jag tror att skolskjutningar beror på orättvisa och ojämlikhet - där vissa individer lämnas åt sitt eget öde. Det torde gå hjälpa gärningsmännen bra långt innan de köper sig ett vapen.

Ensamhet är i min tankesfär den största faran. Bristen på KASAM.

Tillgången på vapen kan möjligen minska förekomsten av oskyldiga döda, men det minskar nog inte andelen individer som farit illa av orättvisa och bristande skyddsnät.

Att börja svinga efter populärkultur känns gubbigt bara. Mycket gubbigt.

spanker23 feb 2018q

The Sign Painter:

Fast om man ska dra det så långt så borde vi ju teknist sett stänga ner hela internet, för det räcker ju med att ett barn/tonåring Googlar (bl.a) ordet "skottskada" så dyker massa blodiga bilder och videorekommendationer upp på 0.5 sekunder.


Jo, visst, och det måste vara föräldrarnas ansvar att granska det barnen tar del av. Men till skillnad från bilder på skottskador på internet är spel skapade för att vara underhållning och finns än mer tillgängliga.

Kennydroid:

Spanker: Jag håller med om att man kunde strama åt åldersgränserna en del.
Men problemet är ju retoriken, att tro att det skulle minska dåd av denna typ är bara absurt.
Precis som en del gamla debatter i Sverige...


Nej, det är sant, det finns mycket annat skräp bakom som ligger och trycker och skapar dessa massmördare. Men all den utbredda förekomsten av mordskildringar i media kan bli en hjälpande faktor hos störda hjärnor för att ta bort den här spärren att gå runt och skjuta ner oskyldiga människor på en skola. Det är förvånansvärt egentligen hur många spel som går ut på att ha ihjäl livet på någon annan.

ShADOVE23 feb 2018q

Låt dem prova att ta bort vapen från filmer och spel. Så att alla intresserade blir tvungna att skaffa riktiga vapen för att ens få testa känslan, de kommer då tycka att det är extremt SPÄNNANDE. Då kommer vapenförsäljningen till galenskapare skjuta i höjden, i avsaknad av spelen och fiktionen.

spanker:

grova våldsskildringar gång på gång borde göra människor, och i synnerhet barn/tonåringar, mer avdankade inför sådana skildringar.


Antar att du menar uttråkade?

spanker24 feb 2018q

ShADOVE:

Antar att du menar uttråkade?


Vapen i spel kan säkert stilla vissa människors nyfikenhet på så vis att de inte känner ett behov av att testa att avfyra vapen i verkligheten. Men realismen i spel och filmer borde samtidigt göra folk mer härdade av att se människor bli dödade. Anders Breivik var visserligen påverkad av droger när han utförde sin terrorattack, men jag vill påstå att våldsskildringar som han hade upplevt genom media underlättade for honom att kunna fortsätta så länge som han gjorde.

Som jämförelse kan vi ta bilspel. Dessa kan säkert stilla nyfikenheten av hur det är att köra bilar som man inte hade haft råd med i riktiga livet. Men de skapar också bättre förare och väcker mångas intresse för just bilar.

Tillägg: för att förtydliga: jag tror inte att normala människor förvandlas till kallblodiga mördare av att spela TV-spel. Störda hjärnor kan däremot få sjuka idéer stimulerade och bli mer handlingskraftiga av att uppleva realistiskt våld i film och spel (att ha ihjäl någon förlorar sin betydelse för det har de gjort tusen gånger i TV-spel). Sista meningen är bara vad jag tror.

Roger Ling24 feb 2018q

Trump är en stor idiot och han kommer med idéer som inte ens är hans egna. Måtte karln få sitta i högst 4 år.

Magnus Virdeborn25 feb 2018q

RetroFanatic25 feb 2018q

Och lösningen är ännu fler vapen. Otroligt haltande logik.

spanker:

jag tror inte att normala människor förvandlas till kallblodiga mördare av att spela TV-spel.


Nä, finns inte en chans i helvetet att det där skulle stämma.

spanker25 feb 2018q

RetroFanatic:

Nä, finns inte en chans i helvetet att det där skulle stämma.


Och det har jag som sagt inte påstått heller. Problemet som jag ser det är att våldssekvenser i media skrattas bort och många verkar uppleva att dessa inte alls har någon påverkan på människor. Man behöver inte gå Siewert Öholm satanistiskt-hårdrock-och-videovåld-dödar men att det saknar helt inflytande på en del individer och kan göra speciellt yngre, mer lättpåverkande människor avtrubbade diskuteras och undersöks inte tillräckligt.

Jag menar, egentligen är det i sådana fall lika skevt att hävda att tillgången på vapen dödar. Vanliga människor går inte ut på sta'n och skjuter ner andra människor i t.ex. Amerikas förenta stater för att de har ett vapen hemma. Tragedier uppstår "bara" när vapen hamnar i händerna på vissa störda människor.

NicolausCamp25 feb 2018q

spanker:

Tragedier uppstår "bara" när vapen hamnar i händerna på vissa störda människor.


Fast samtidigt måste en ju kunna se sambandet mellan tillgången till vapen och hur det relaterar till antalet incidenter. Till min vetskap är det ganska få incidenter i länder som har strikta vapenlagar, och tvärtom i de där medelsvensson kan gå och köpa ett automatvapen som om det var en förpackning mjölk.

Beträffande tv-spel så ställer jag mig lite i mitten, att jag inte tror att de är direkt ansvariga för att en människa går ut och har ihjäl någon, men att den avtrubbande effekten som vi får av våld till följd av media inte heller hjälper oss bli mer empatiska människor. Jag spelar inte längre "realistiska" shooters osv mestadels av ren princip. Tycker jag spelen är roliga? Absolut. Men jag vill inte stödja den delen av industrin med mer pengar än den redan får, och jag finner det rätt så tragiskt att det fortfarande är CoD, Battlefield och GTA som toppar listorna år efter år. Tror helt enkelt inte att det är bra i det långa loppet.

spanker25 feb 2018q

NicolausCamp:

Fast samtidigt måste en ju kunna se sambandet mellan tillgången till vapen och hur det relaterar till antalet incidenter.


Meningen med att vanliga civila personer ska kunna gå och köpa helautomatiska vapen har jag också svårt att se.
Man ska inte glömma att Amerikas förenta stater är ett demografiskt enormt land jämfört med något i Europa, därför blir sådana här tragedier oundvikligen vanligare också. Hade man jämfört USA och Europa hade sådana här vansinnesdåd säkert inte framstått som lika skevt fördelade.
Andra länder med liberala vapenlagar som Schweiz och Finland tycks inte vara lika drabbade. Roten till problemet i det amerikanska samhället finns någon annanstans. De sjuka människorna där blir inte friskare av att vapenlagarna förändras. Det kan även vara svårt att göra vapenlagarna mycket restriktivare (utan att förbjuda de helt), det är vad jag har förstått redan nu en vänteperiod när man vill köpa ett vapen där och människor med ett kriminellt förflutet blir nekade.
Jag är ingen okritisk vapenförespråkare, eller direkt en vapenförespråkare överhuvudtaget, det är bara tillfredsställande att diskutera ämnet.

NicolausCamp25 feb 2018q

spanker:

De sjuka människorna där blir inte friskare av att vapenlagarna förändras.


Sant, men det kommer iaf göra det svårare för dem att begå dåden med mer strikt tillgång.

NicolausCamp25 feb 2018q

Känns ju som om något faktiskt kan ske av det här. Flera bolag har nu bojkottat NRA och vapenförsäljning i USA, och en av de starkaste rösterna bland de överlevande i den senaste incidenten, Emma González, har fler följare på twitter än NRA... efter tio dagar.

Kennydroid25 feb 2018q

Angående jämförelsen med bilspel och att man blir bättre av att spela, inte en chans.
Det finns belägg för att man kan bli bättre på saker av att spela spel, t.ex kan ens reaktionsförmåga/uppmärksamhet tränas så att man agerar någon hundradel tidigare när man t.ex. behöver bromsa för något.
Stridspiloter skall ju tydligen använda spel i sin träning.
Men att man blir bättre på att köra bil, eller för den delen att döda, av att spela spel. Nej.
Hur man kör en bil i verkligheten mot i ett spel, även ett realistiskt, är skillnaden enorm. Inte ens nära.
Att hantera ett vapen är definitivt inte som i ett spel.
Att man skulle avtrubbas, nej du kör inte fortare eller vårdslösare för att du spelet rallisport.
Du saknar konsekvenstänk och empati skulle jag säga. Du har ett hål i dig.

Kennydroid25 feb 2018q

Glömde ett exempel jag skulle ta med:
Platten i mattan i ett spel är inget problem, men det är rejäl skillnad i verkligheten. Helt andra impulser, känslor och krafter. Om man har konsekvenstänk baserat på att man vill leva....

Milton Caveman25 feb 2018q

Varenda gång efter en skolmassaker i USA finns det de som bara verkar bry sig av vilket TV-spel förövaren spelat. Detta är den obligatoriska diskussionen efteråt.

Ja, det finns vissa barn och ungdomar som tar dåligt intryck av böcker, filmer eller TV-spel (att de ofta kommer från familjer med sociala problem som alkoholism, narkotikamissbruk eller verkligt våld i hemmen, och redan har problem, verkar inte vara så intressant).

Hur som helst är det upp till deras föräldrar att dra ur sladden, inte samhället som skall förbjuda.

Magnus Virdeborn 1 mar 2018q

[rolleyes][rolleyes][rolleyes]

Daniel Eyre 1 mar 2018q

spanker:

Hade man jämfört USA och Europa hade sådana här vansinnesdåd säkert inte framstått som lika skevt fördelade.


USA har mindre än 5% av världens befolkning men 31% av alla mass shootings i världen. Det säger något.

Läs här om du vill ha mer (det känns som att du kanske borde det).

spanker 2 mar 2018q

Daniel Eyre:

USA har mindre än 5% av världens befolkning men 31% av alla mass shootings i världen. Det säger något.


Nu är det bara en liten del av Europa som har liknande vapenlagar som Amerikas förenta stater. Tillgång på skjutvapen är ingen försäkran mot vansinnesdåd, se på fallen med t.ex. Anton Lundin och Rakhmat Akilov.

Avgrundsvrål 2 mar 2018q

Mycket relevant video. Visar sig att det här anti-spelresonemanget är i full swing nu.

Simon B 5 mar 2018q

spanker:

Tillgång på skjutvapen är ingen försäkran mot vansinnesdåd


Tillgången till skjutvapen ökar dock risken för vansinnesdåd väldigt mycket.

Cavecamper 5 mar 2018q

Kennydroid:

Hur man kör en bil i verkligheten mot i ett spel, även ett realistiskt, är skillnaden enorm. Inte ens nära.Att hantera ett vapen är definitivt inte som i ett spel.


Angående detta så är det delvis mitt argument som aktiv jägare att aldrig fundera på att delta i paintgun-"strider". När jag håller i något som ser ut som ett vapen är det för att ordna mat eller avliva en räv som lider av skabb.

Simon B:

Tillgången till skjutvapen ökar dock risken för vansinnesdåd väldigt mycket.


Det hänger mycket på andra saker i samhället även. Kanada har nästan lika mycket vapen som USA per invånare men liksom i Sverige är det främst jaktvapen och inte sådant som primärt är gjort för "självförsvar i stadsmiljö". [sad]

Simon B 5 mar 2018q

Cavecamper:

Kanada har nästan lika mycket vapen som USA per invånare


Fast det stämmer ju inte alls.

USA har 88,8 skjutvapen per 100 invånare.

Kanada har 30,8 skjutvapen per 100 invånare.

http://www.cbc.ca/news/world/small-arms-survey-countries-wit...

NicolausCamp 5 mar 2018q

What... the... fuck...

Magnus Virdeborn 5 mar 2018q

'Murica!

Cavecamper 5 mar 2018q

Simon B:

USA har 88,8 skjutvapen per 100 invånare.


De är klart mer samlare än vi i Sverige och Norge som fick delad tionde plats på denna lista. [smile]

Jag misstänker dock att de som bor nära polisstationer och domstolar är mer oroade av alla handgranater som blivit importerade till vårt rätt fridfulla land. [shake]

Simon B 5 mar 2018q

Cavecamper:

De är klart mer samlare än vi i Sverige och Norge som fick delad tionde plats på denna lista


Samlare och samlare. Många förklarar sitt vapeninnehav med att det är för att kunna försvara sig.

Väldigt många "vanliga" människor som har hel- eller halvautomatiska vapen där också. Här är det väl främst vissa grovt kriminella och polis/militär som har vapen av den kalibern i sin ägo.

Det känns som att vissa här inte vill se sambandet med de extremt många masskjutningarna i USA relation till alla andra länder i världen med det faktum att så många amerikaner har vapen i sina hem.

spanker 5 mar 2018q

Simon B:

Det känns som att vissa här inte vill se sambandet med de extremt många masskjutningarna i USA relation till alla andra länder i världen med det faktum att så många amerikaner har vapen i sina hem.


Det borde ske fler skjutningar i länder som Schweiz och Finland om det mesta kan förklaras med antalet vapen per invånare. Med USA:s liberala vapenlagar är det såklart lättare även för galningar att komma över skjutvapen. Samtidigt har vi en situation här i Sverige där de kriminella har en omfattande tillgång på vapen medan vanligt folk står oskyddade. I ett perfekt samhälle klarar polisen av att ge befolkningen ett betryggande skydd, men det går inte att påstå om Sverige idag. Hur många överfall hade vi inte kunnat slippa om de kriminella inte kan veta om en person är beväpnad eller inte? Är du en sjuk människa som vill ta livet av andra verkar det inte vara någon större svårighet att få tag på vapen i det här landet. Det var något granskande samhällsprogram i TV för något år sedan som testade att försöka köpa ett handeldvapen i Malmö och det tog inte lång tid att lyckas med detta.

Simon B 5 mar 2018q

spanker:

Samtidigt har vi en situation här i Sverige där de kriminella har en omfattande tillgång på vapen medan vanligt folk står oskyddade


Det är dock extremt ovanligt att "vanliga" människor här blir skjutna. Det vill säga oskyldiga som inte är med i kriminella gäng.

Cavecamper 8 mar 2018q

spanker:

Det borde ske fler skjutningar i länder som Schweiz och Finland


Ja gär av åsikten att människor rätt snart förtrycker obehangliga skaker som hänt så gissar att inte alla är av åsikten att välrldens nästa sämste självmordsbombombare dödade sig själv i Stockholm för några år sedan.
Angående vårt något mer välbeväpnade grannland .....

Nio döda i finsk skola p g a Christopher Walken ??

Magnus Virdeborn 8 mar 2018q

Det är inte ens jämförbart. Masskjutningar och i synnerhet skolskjutningar är inget vanligt problem i något annat i-land utöver USA.

Nu har det tydligen skett ännu en skjutning i en skola, som den här gången hävdas vara "av misstag". Hur ett vapen går loss av misstag, träffar flera personer runtom i rummet (varav någon dog) vet jag inte. Den typen av problem är inget vi behöver oroa oss för.

USA har verkligen en extrem syn på vapen och vapenkultur.

Det här är sjukt:

https://twitter.com/ajplus/status/968967987469299712

Bonejamin 8 mar 2018q

Om man ska vara konspiratoriskt lagd så donerade NRA 36,6 miljoner dollar till Trumps valkampanj och nu skyller Trump på tv-spel och film istället för tillgången på vapen...

Bonejamin 8 mar 2018q

När USAs första vapenlagar skrevs fanns det skjutvapen som hade 1 skott i magasinet och sköt typ 3 skott i minuten. Och nu kan man gå och köpa automatvapen med 50 skott i magasinet som kan skjuta massor skott i minuten. Det är ju inte rimligt borde det tyckas att behålla de gamla vapenlagarna när skillnaden i möjlighet att döda många blivit så stor.

Maario 8 mar 2018q

Självklart är tillgången på vapen ett problem, absolut. Men det är fortfarande människor som använder vapnen, så problemet har mer förklaringar än bara vapentillgängligheten. Finns andra länder med stor tillgång på vapen där detta inte är ett problem.

Samtidigt är diskussioner runt vapen och skjutningar i USA ganska festliga. Finns nog ingen annan diskussion där alla så klarsynt och enhälligt kan peka ut en och samma uppenbara problemkälla utan kontrovers. Kanske för att det alltid är kul att hacka på just USA, så har det väl alltid varit?

Simon B 8 mar 2018q

Magnus Virdeborn:

Det här är sjukt:


Sinnessjukt [chocked]

NicolausCamp 9 mar 2018q

NicolausCamp10 mar 2018q

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.