Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Eric Lindholm recenserar Sword Art Online: Fatal Bullet

SWORD ART ONLINE: FATAL BULLET
(PS4 (testat), Xbox One, PC)
Eric Lindholm


I den framtid där Sword Art Online utspelar sig är kombinationen onlinespelande och kraftigt förbättrad virtual reality det nya svarta, och den förbättrade tekniken i kombination med möjligheten att uppleva andra världar har, föga förvånande, tagit begreppet eskapism till helt nya nivåer. Varför ska man slösa tid i den tråkiga och grå verkligheten när man kan uppleva så mycket roligare saker utan att ens lämna hemmets trygga vrå?


Sword Art Online: Fatal Bullet, vilket är det senaste tillskottet i raden av böcker, manga, animes och spel, är inget undantag. Fatal Bullet utspelar sig i ett annat spel, Gun Gale Online, vilket är ett Third Person Shooter Virtual Reality Massively Multiplayer Online Role Playing Game (TPSVRMMORPG). För oss, i den riktiga världen, är det dock fråga om en hybrid mellan ett actionrollspel och en tredjepersonskjutare förklätt till onlinerollspel. Gun Gale Online är ett av Sword Art Onlines mer science fiction-betonade spel, vilket har fått till följd att de mer traditionella rollspelsinslagen som närstridsvapen och magi har ersatts av handeldvapen och teknik.


I egenskap av nybörjare blir man introducerad till spelet av sin vän Kureha. Efter att ha tagit sig igenom de inledande delarna "vinner" man av bara farten en Afasys (som står för Artificial Financial Adviser System, en sorts blandning mellan finansiell rådgivare, medspelare och AI. Man slår sig ihop med upp till tre medhjälpare och beger sig ut på äventyr i en postapokalyptisk värld, som består av både öppna, mer omfattande, områden och lite mer begränsade exempelvis gamla nedlagda laboratorier. En sorts blandning mellan en semi-öppen värld och instansierade områden. Vad vore ett onlinerollspel, eller ett traditionellt rollspel för den delen, utan sina sidouppdrag? Svaret på den frågan får man inte om man spelar Fatal Bullet, som är fullspäckat med sådana. Som regel går de ut på att döda ett visst antal monster, samla material, döda vissa namngivna fiender eller att leta upp olika former av skatter eller värdeföremål. Det fungerar ungefär precis som i de flesta tidigare spel med liknande. Det har gjorts förut, det kommer att göras igen. Givetvis går man under spelets gång upp i nivå, förbätrar sina egenskaper och lär sig nya förmågor. Förmågorna har olika användningsområde, beroende på om man vill spela som tank, helare eller om man vill göra skada, så som är brukligt i de flesta onlinerollspel. Man hittar även nya vapen och ny utrustning som man själv har vissa möjligheter att modifiera utifrån sina behov och önskemål.


Spelet kontrolleras i ett tredjepersonsperspektiv, där man kan välja att antingen avfyra sina vapen från höften, med bibehållen rörlighet men på bekostnad av precision eller att sikta mer noggrant, vilket dock kraftigt begränsar ens rörlighet. Det finns dessutom en rad olika förmågor till ens förfogande, som på klassiskt MMO-manér exempelvis kan användas för att locka fiender att attackera en, hela sina medspelare eller öka sitt försvar.


Fatal Bullet har en hel del som talar till dess fördel. Spelet är lätt att komma in i och blandningen mellan rollspel och tredjepersonsskjutare är bra balanserad. Kontrollen sitter, med väldigt få undantag, där den ska och förutsatt att man inte har alltför många invändningar mot manga-estetik lämnar ytan inte speciellt mycket att önska utan att för den sakens skull sticka ut. Ens AI-styrda kompanjoner sköter sig (oftast) bra och det går smidigt att dela ut kommandon till dem. Det går inte heller att komma ifrån att det är ganska charmigt att alla karaktärer är medvetna om att det bara är ett spel, att toppspelaren som har horder av kvinnliga beundrare i verklige livet är extremt blyg och osocial, eller när någon måste logga ur spelet för att äta middag eller gå till jobbet. Jag tror att de flesta som med någon sorts regelbundenhet spelat online känner igen sig.


När det gäller de negativa delarna är det faktiskt svårt att bli speciellt konkret. De få saker jag har att anmärka på är egentligen mer en fråga om tycke och smak än regelrätt kritik. En sak som jag har stört mig på är att även om Fatal Bullet är lätt att komma in i, så har jag ibland upplevt att det kan vara lite otydligt avseende hur vissa saker fungerar. Det blev exempelvis betydligt enklare när jag upptäckte att jag inte bara kunde lägga till ytterligare en medlem i min grupp, utan att jag även kunde byta ut mina förhållandevis svaga nybörjare mot betydligt kraftfullare karaktärer. Det är dock en småsak i sammanhanget eftersom det mesta går att läsa sig till i efterhand. En annan sak, vilken i och för sig kanske kan bero på mitt ibland sviktande tålamod, är att dialogen i spelets mellansekvenser inte sällan är orimligt snackig utan att för den sakens skull leda någonstans. Storyn överlag är inget som har engagerat mig i någon vidare utsträckning, och genomförandet med Afasys som någon sorts självmedveten spelarintelligens inne i själva spelet känns lite konstigt designad i vissa delar. Och man kan verkligen fråga sig hur nödvändig funktionen att välja bröststorlek på den kvinnliga versionen av Afasys egenligen är år 2018. Jag har inte heller riktigt förstått grejen med att ha låta spelaren välja svar i en dialog utan att svaren egentligen påverkar något. Lite som att få välja på att svara "ja" eller "japp".


Sammanfattningsvis är Fatal Bullet en trevlig upplevelse som, utan att jag kan säga varför, inte sticker ut på det sätt som riktigt beroendeframkallande spel gör. Trots att jag inte hittar några direkta fel och trots att spelet är genomgående välgjort skulle det dock förvåna mig om jag återvänder till spelet efter att jag klarat av det.

Relaterade bilder

Oskar Skog 5 mar 2018Visningar: 495 

Taggar: Projekt 1514, Sword Art Online: Fatal Bullet

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Monomate360 5 mar 2018q

Jag gillar systemet i spelet, allt pysslande med karaktären. Bra kontroll och roligt att vara ute på fältet. Spelar detta just nu men ej hunnit klara av det än, så avvaktar med mitt slutliga omdöme. Men lutar iaf åt det bättre hållet. Ska kanske tilläggas att jag spelat och klarat av samtliga SAO-spel. Tidigare favorit blr vara Hollow fragment eller eventuellt Holloe realisation. Dock är inget av spelen en full pott. Inte ens animen är en fullpott. Ändå är jag ett SAO-fan.
Och just GGO arken från animen är min favorit, (många gnäller för det är skjutvapen, men vafan världen och storyn är riktigt bra)

Otydligheten du tar upp kan nog stämma. Jag vet inte, för jag tryckte bort tutorialrutorn. Det ör nämligen ett av spelets minus. Texterna är så små. (Dock inte i dialog och handling, men just tutorialrutor)

Du frågar dig varför det ska vara nödvöndigt att välja bröststorlek? Varför frågar du inte på samma gång varför man får välja frisyr? Hårfärg? Ögonfärg? Längd? Ansikte? Etc etc? Är inte det onödigt? Borde inte alla se likadana ut tycker du? Du valde att ditt ArFA sys skulle vara en tjej men du hade lika gärna kunnat valt att den skulle vara en kille eller hur? Sen hur du väljer att utforma den är upp till dig (inom spelets något begränsade val då).

Jag har ännu inte provat onlinefunktionerna. Provade du PvP eller PvE eller vad det nu mer finns? :O

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.