Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nyheter

Johan Lorentzon recenserar Dragon Quest Builders till Switch

DRAGON QUEST BUILDERS
(Switch (testat), PS4, PS Vita)

Johan Lorentzon


Min dotter (som många andra 9-åringar) spelar väldigt mycket Minecraft så jag lät henne testa denna Dragon Quest-variant av Minecraft-konceptet.


Utifrån sina kunskaper i Minecraft hade hon inte några problem att sätta sig in i mekaniken i Dragon Quest Builders vilket nog också är ett kvitto på hur mycket utvecklarna har lånat från Mojangs spel.


Det som hon blev lite irriterad på var alla textrutor och att spelet inledningsvis inte är så fritt som Minecraft. Men hon förstod snabbt konceptet hur hon bygger och tillverkar saker vilket var positivt. Jag ska också nämna att det är hennes första egna kontakt med något som har rollspelselement. Sen är ju spelet mer berättardrivet än Minecraft och även om hon förstår en hel del engelska fick jag översätta textrutorna och förklara för henne vad spelet handlade om och vad hon skulle göra. När jag förklarar att hon är en byggare som ska återskapa världen utbrister hon direkt:


"Som i Minecraft?"


Barn har ju en tendens att göra saker lite mindre komplicerat än oss vuxna - att mer se sakerna för vad de är vilket oftast är en charmig grej med just barn. Sen undrade hon varför de andra i byn inte bygger något och då fick jag förklara att det bara är hon som har krafterna att bygga. Det var ju förstås lite coolt att känna sig som en hjälte (även om spelet talar om tidigt att du som spelare inte alls är det). Vi kom i alla fall överens om att hon är speciell och säkerligen hjälte för alla bybor som får sina hem uppbyggda igen.


Vi spelar några banor tillsammans och hon får hålla i handkontrollen med mig som guide. Dock tyckte hon det var tråkigt att det inte går att köra tillsammans på delad skärm (som i Minecraft). Att världarna tog slut var också lite konstigt och att vi då fick börja om från grunden på nästa bana var lite ledsamt. Hon är ju van att ha sitt lilla bygge (eller stora) och bara kunna fortsätta. Men fördelen var ju att allt som vi lyckats forska fram från tidigare banor är ju något som vi också får behålla. Detta i sin tur gör att det går rätt snabbt att bygga upp de små byarna igen. Sen går det ju förstås att gå tillbaka och "frispela" tidigare banor när vi klarat dem. Det gillade hon för då var det ju mer bara att göra som hon ville istället för uppdragen som byborna gav henne.


"Det ser ut som Minecraft fast snyggare gubbar."


Vilket är väldigt bra beskrivning av grafiken från min kära dotter. Spelet är byggt av block som sin inspirationskälla men just figurerna är mycket mer åt Dragon Quest-hållet. Klassiska fiender från rollspelet finns också ute i naturen så som de söta slemblobbarna och fladdermössen. Musiken känns förstås också igen för en gammal rollspelsräv som jag själv och tillför till myset. Det enda min dotter var skeptisk över var att fienderna var lite väl söta för att slå ihjäl. Det blev lite ledsamt när hon var tvungen att döda de små söta blå slemblobbarna för material.


Sen blev det en diskussion om varför hon måste döda djur som egentligen inte hotar någon.


"Du behöver göra det för materialet", sa jag.


Min pappaförklaring.


"Men, de är ju snälla, jag vill inte döda dem!", sa hon.


Jag började faktiskt ifrågasätta hela min egen moral under denna diskussion.


Båda jag och hon tycker ju dessutom att de små blå slemblobbarna är riktigt söta.


Likt många spel som släppts på Switch så är inte Dragon Quest Builders ett nytt spel och det är heller inte mycket som skiljer Switch-versionen från de tidigare versionen. Dock måste jag säga att just Switch som format (jag vet att det låter tjatigt) passar Dragon Quest Builders perfekt. Många av uppdragen och sakerna går att utföra på 5-15 minuter och det är perfekt om jag sitter på bussen eller på tunnelbanan. Dock så kan jag väl tycka att spelet är ett onödigt köp för den som redan äger någon av de andra versionerna. Utöver det är spelet fortfarande lika charmigt som det var tidigare och det är svårt att inte sitta med ett fånigt leende på läpparna.

Relaterade bilder

Oskar Skog 6 mar 2018Visningar: 547 

Taggar: Dragon Quest Builders, Square Enix

« Tillbaka till nyhetsarkivet

Kommentarer

Kennydroid 6 mar 2018q

Kände mig också dålig när jag dödade de söta monsterna för material.
Slutade jaga monster av den anledningen, de fick attackera mig först istället :p

Callopski 6 mar 2018q

Spelade demot och tyckte det var ganska skoj.
Dock störigt när folk skulle tjata på mig i vad som kändes som 10 minuter. Blir det mindre sånt sen?
Finns det möjlighet att spela utan att spelet ska hålla en i handen hela tiden?

darksidealice 7 mar 2018q

Stämmer det som står på e-shoppen, att spelet är dryga 800MB stort? Det känns som för lite, typ att dom har råkat skriva fel.

Aleksandar Buntic 7 mar 2018q

darksidealice:

Stämmer det som står på e-shoppen, att spelet är dryga 800MB stort?


Tror det stämmer. Är liknande storlek till ps4 vet jag. Blev chockad när jag laddade ner det där.

Karmosin 7 mar 2018q

Spelet släpptes ju till vita också, och bortom texturkvalitet och upplösning så är det nog ingen större skillnad.

tobbAddol 7 mar 2018q

Väldigt trevligt spel, tycker jag. Det enda jag stör mig på är stridssystemet. Att ta skada bara av att nudda fiender känns väldigt 90-tal. Plus att man måste stå på ett alldeles perfekt avstånd för att slå dem. Detta leder till många irriterande moment. Särskilt när fienderna är i ens bas och man knappt har nåt annat val än att slå sönder sina egna byggnader bara för att komma åt fienderna. Och den andra stora bossen kändes bara extremt dryg. Inget är ju direkt svårt och man dör sällan, men kan inte påstå att jag känner att jag har kul under många av fajterna.

Personligen gillar jag dock att man får börja på en ny stad varje kapitel. Man får en chans att tänka om lite och lära sig av misstagen från innan. Dessutom har man ju alltid möjligheten att gå tillbaka och bygga vidare på sin gamla stad om man skulle vilja det.

darksidealice 7 mar 2018q

Aleksandar Buntic:

Tror det stämmer. Är liknande storlek till ps4 vet jag. Blev chockad när jag laddade ner det där.


Coolt att det inte är större. Jag köpte det nyss under lunchen på jobbet. Lät min mobil agera wifi hotspot :p

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.